У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дисертацією є рукопис

Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти

Академії педагогічних наук України

ПОГРІБНА Нелля Сергіївна

УДК 74.204:74.24:74.204.66

ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ІННОВАЦІЙНОЇ УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КЕРІВНИКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата педагогічних наук

Київ – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Центральному інституті післядипломної педагогічної освіти АПН України.

Науковий керівник доктор педагогічних наук, доцент

Даниленко Лідія Іванівна,

Центральний інститут післядипломної

педагогічної освіти АПН України,

проректор з навчальної роботи

Офіційні опоненти – доктор педагогічних наук, професор,

Пікельна Валерія Семенівна,

Криворізький державний педагогічний

університет, кафедра педагогіки

і методики технічного навчання; –

кандидат педагогічних наук, доцент,

Козлова Олена Григорівна,

Сумський педагогічний університет ім. А.С.Макаренка,

завідуюча кафедри педагогіки вищої школи та педагогічного менеджменту.

Провідна установа Інститут педагогіки АПН України, лабораторія

педагогічних інновацій, м. Київ

Захист відбудеться ”26” січня 2007 р. о 12-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.455.01 в Центральному інституті післядипломної педагогічної освіти АПН України за адресою: м. Київ, вул. Артема, 52-А.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти АПН України.

Автореферат дисертації розісланий „26” грудня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.С.Снісаренко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Сучасний етап розвитку України як незалежної держави визначається своєю відкритістю, достатньою прозорістю і вимагає від громадян особистісного ставлення до процесів, що відбуваються в державі. Розвиток України у значній мірі залежить від інноваційного потенціалу суспільства, який характеризується здатністю людей до системного цілісного сприйняття світу, умінь швидко орієнтуватися в інформаційних потоках, приймати нестандартні рішення, нести відповідальність за їх наслідки.

На сучасному етапі розвитку освіти в Україні здійснюються складні трансформаційні процеси, пов'язані з реформуванням усіх ланок педагогічної діяльності, що відбуваються в навчальних закладах різних типів і форм власності. Тенденції демократизації суспільства та певний рівень свободи передбачають творчі пошуки вчителів і керівників закладів освіти, які у мінливому середовищі призводять до появи інноваційних процесів, виникнення, формування та здійснення педагогічних інновацій.

Національна доктрина розвитку освіти наголошує на необхідності створення умов розвитку і саморозвитку кожної особистості, формування покоління, здатного навчатися упродовж усього життя, створювати і розвивати цінності громадянського суспільства. Це, у свою чергу, вимагає пошуку нових підходів, форм та змісту педагогічної діяльності, що можливе при здійсненні якісно нової управлінської діяльності, яка ґрунтується на засадах педагогічної інноватики - сучасного напряму педагогіки.

Однією з проблем, яка недостатньо розкрита в теоретичному плані є здійснення управлінського впливу керівників загальноосвітніх навчальних закладів (ЗНЗ) на інноваційні процеси, які мають свої педагогічні, психологічні й управлінські особливості і потребують більш фундаментального дослідження й обґрунтування. Тому потреба у визначенні нових пріоритетів у діяльності керівників є актуальною у сучасному розвитку загальноосвітніх навчальних закладів.

Дослідження сучасних науковців щодо управлінської діяльності керівників ЗНЗ ґрунтуються на методології педагогічного менеджменту (В.І. Маслов, В.Л. Драгун, В.В. Шаркунова), менеджменті внутрішкільного управління (Ю.К. Конаржевський), інноваційного менеджменту (Г.А. Дмитренко, П.Н. Завлін, В.М. Князєв, Л.Е. Мінделі, М.Портер, А.І.Пригожин, Р.А. Фатхутдінов та ін.), педагогічної інноватики (К. Ангеловські, Б.С. Гершунський, Л.І. Даниленко, О.М. Козлова, В.І. Луговий, В.Ф.Паламарчук, О.М. Подимова, О.В. Попова, М.М. Поташник, В.Н.Сластьонін, Н.Р.Юсуфбекова), менеджменту освітніх інновацій (Л.І. Даниленко), особистісно зорієнтованої педагогіки (І.Д. Бех, С.І. Подмазін, О.Я. Савченко, А.В. Хуторський, І.С.Якиманська) та ін.

Проте наукові дослідження в галузі педагогічної інноватики, освітнього менеджменту, менеджменту освітніх інновацій не в повній мірі досліджують специфіку інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу. Науковці звертають увагу на те, що в значній мірі, інноваційна педагогічна активність залежить від його особистісних рис, знань та вмінь щодо здійснення інноваційних процесів.

В теорії і практиці управління ЗНЗ як соціально-педагогічної системи виникає протиріччя, яке свідчить, що суспільні потреби в освіті, визначені Національною доктриною розвитку освіти, законами України “Про освіту”г “Про загальну середню освіту”, “Про інноваційну діяльність”, Положенні Міністерства освіти і науки України “Про здійснення інноваційної освітньої діяльності” не забезпечуються повністю через відсутність розроблених змісту та технологій інноваційної управлінської діяльності керівника. Визначене протиріччя зумовило вибір теми дисертації: “Педагогічні засади інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу”.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Напрям дослідження є складовою частиною комплексної науково-дослідної теми Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти АПН України "Підготовка керівника школи в закладі післядипломної педагогічної освіти" (реєстраційний номер 0119 U 004225).

Тема дисертації розглянута та затверджена на засіданні вченої ради ЦІППО АПН України (протокол № 1 від 26 січня 2005 року), скоординована радою наукових досліджень у галузі педагогіки і психології АПН України (протокол № 3 від 21 березня 2006 року).

Об'єкт дослідження - управлінська діяльність керівника загальноосвітнього навчального закладу в умовах виникнення, формування та здійснення педагогічних інновацій.

Предмет дослідження - наукове обґрунтування, структура, зміст і технологія інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу.

Мета дослідження полягає у розширенні педагогічних засад управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу шляхом розробки, наукового обґрунтування і практичної апробації моделі його інноваційної управлінської діяльності.

Гіпотеза дослідження полягає у концептуальному припущенні про те, що обґрунтування структури, змісту і технологій інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу та їх застосуванні у практиці роботи забезпечує підвищення рівня інноваційності й конкурентоспроможності загальноосвітнього навчального закладу, активності учнів у навчально-виховному процесі та готовності вчителів до інноваційної діяльності.

Завдання дослідження:

1.

Проаналізувати нормативно-правову базу, психолого-педагогічні, соціологічні дослідження з проблеми розвитку управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу в умовах виникнення, формування та здійснення педагогічних інновацій.

2.

Визначити ознаки традиційної й інноваційної управлінської діяльності керівника та показники конкурентності й інноваційності загальноосвітнього навчального закладу.

3.

Розробити й обґрунтувати модель інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу.

4.

Дослідити вплив розробленої моделі на результативність управління загальноосвітнім навчальним закладом шляхом експериментальної перевірки.

5.

Розробити методичні рекомендації для керівників закладів і установ системи загальної середньої та післядипломної освіти щодо застосування моделі інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу.

Методологічну основу дослідження становлять:

- закони і категорії наукового пізнання: системно-синергетичний підхід до пізнання процесів і явищ у нестабільних системах; закони і закономірності інноваційного розвитку соціальних та соціально-педагогічних систем; положення про об'єктивність взаємозв'язку освіти із соціально-економічними змінами, які відбуваються у суспільстві; принципи єдності теорії і практики, що забезпечують об'єктивність теоретичного, емпіричного й експериментального вивчення предметів і явищ;

- закономірності розвитку соціальних організацій в теоріях відкритих систем, які функціонують в умовах ринку;

- наукові засади сучасної філософії освіти щодо місця і ролі особистості в інноваційному розвитку.

У дисертації проаналізовані основні державні документи з розвитку інноваційних процесів, зокрема їх впровадження у зміст діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу.

Теоретичну основу дослідження становлять наукові праці з: управління закладами освіти, у т.ч. з інноваційного менеджменту та менеджменту освітніх інновацій – В.В. Афанасьєв, В.М. Бегей, Є.С. Березняк, В.І. Бондар, Л.І. Даниленко, Г.А. Дмитренко, Г.В. Єльникова, В.І. Звєрєва, Л.М. Карамушка, Л.М. Калініна, О.М. Коберник, Н.Л. Коломінський, Ю.М. Конаржевський, В.В. Крижко, В.І. Маслов, Н.М. Островерхова, Є.М. Павлютенков, В.С. Пікельна, М.М. Поташник, Т.І.Шамова, Р.Х. Шакуров, Р.А. Фатхутдінов, Ф.І. Хміль; педагогічної інноватики – К. Ангеловскі, В.І. Андрєєв, Л.І. Даниленко, М.В. Кларін, Т.М. Ковальова, О.Г. Козлова, Л.А. Машкіна, В.В. Олійник, О.М. Остапчук, В.Ф.Паламарчук, О.В. Попова, Н.Р. Юсуфбекова; проблем особистісно зорієнтованої освіти – Є.В. Бєлухін, І.Д. Бех, С.І. Подмазін, О.Я. Савченко, С.О. Сисоєва, І.С. Якиманська.

Методи дослідження:

-

методи теоретичного пошуку (аналіз державної нормативної бази, яка регулює інноваційні процеси; теоретичний аналіз наукових джерел з управління закладами освіти, виникнення та поширення інноваційних процесів, управління ними; систематизація та узагальнення теоретичних й експериментальних даних, моделювання) для здійснення теоретичного аналізу філософської, педагогічної, психологічної, соціальної та спеціальної літератури щодо вивчення інноваційних процесів, причин їх здійснення, визначення специфіки інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу;

-

методи емпіричного характеру (діагностичні: спостереження, анкетування, опитування, бесіди; констатувальний та формувальний експерименти; статистична й математична обробка матеріалів - кількісний і якісний аналіз; порівняння; метод незалежних експертів) з метою здійснення наукового обґрунтування моделі інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу та визначення її впливу на результат управління.

Організація дослідження та впровадження його результатів.

Дослідження проводилось комплексно на базі Криворізького гуманітарно-технічного ліцею у межах експерименту Всеукраїнського рівня (Наказ Міністерства освіти і науки України № 507 від і 11.07.2001 р.), Криворізького науково-металургійного ліцею № 81, Криворізької педагогічної гімназії, загальноосвітніх навчальних закладів №№ 9, 65, 84, 88, 89, 94, 109, 130 м. Кривий Ріг (довідка 1/9 – 608 від 16.10.06 р.).

На констатувальному і формувальному етапах експерименту брали участь керівники підприємств, провідні спеціалісти управління освіти і науки виконкому Криворізької міськради, методисти інноваційно-методичного освітнього центру, працівники районних відділів освіти, керівники ЗНЗ м. Кривого Рогу, слухачі курсів підвищення кваліфікації ЦІППО АПН України та факультету безперервної освіти Криворізького державного педагогічного університету; вчителі, учні-старшокласники та їх батьки. Усього експериментом було охоплено 744 особи.

Дослідження здійснювалось у три етапи:

І етап – 1998-2003 рр. – підготовчо-аналітичний – вивчено, узагальнено і систематизовано наукові дослідження з проблеми, вивчено стан справ у практичному й теоретичному аспектах, визначено методи та науково обгрунтовано апарат дослідження, розроблено методику дослідження.

ІІ етап – 2003-2005 рр. – основний – здійснено експеримент (констатувальний і формувальний), визначено специфіку та відмінності між традиційною й інноваційною управлінською діяльністю керівника ЗНЗ, розроблено модель інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ.

III етап – 2005-2006 рр. – завершальний – узагальнено і перевірено результати формувального експерименту, вивчено вплив моделі інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ на результативність управління, розроблено методичні рекомендації щодо застосування розробленої моделі у практиці роботи керівників.

Результати виконаного дослідження оформлено у вигляді статей та тексту дисертації.

Наукова новизна та теоретичне значення одержаних результатів дослідження полягають у тому, що: вперше розроблено й обґрунтовано модель інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу; розроблено зміст складових інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу та показники педагогічної доцільності моделі інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу; визначено відмінності між традиційною та інноваційною управлінською діяльністю керівника загальноосвітнього навчального закладу; охарактеризовано основні тенденції розвитку теорії управління соціально-педагогічними системами в умовах виникнення, формування і здійснення педагогічних інновацій та показники конкурентних переваг загальноосвітніх навчальних закладів у ринкових умовах; доповнено систему наукових принципів, функцій, технологій управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу інноваційним змістом та розширено зміст класичних управлінських функцій керівника ЗНЗ; уточнено поняття “інноваційна управлінська діяльність керівника загальноосвітнього навчального закладу”.

Практичне значення дослідження полягає у розробці: методичних рекомендацій щодо застосування моделі інноваційної діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу; спецкурсу для підвищення кваліфікації керівників “Основи інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ”; технологій інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ, які переводять заклад освіти із стану стабільного функціонування у стан розвитку.

Результати дисертації можуть бути використані у практичній діяльності керівників ЗНЗ, процесах підвищення їх кваліфікації у курсовому та міжкурсовому періодах, підготовці майбутніх керівників ЗНЗ.

Вірогідність одержаних результатів дослідження забезпечена методологічною обґрунтованістю його вихідних положень; використанням теоретичних та емпіричних методів, адекватних об'єкту, предмету, меті і завданням дослідження; аналізом значної кількості першоджерел і практичного стану управління загальноосвітнього навчального закладу в умовах розвитку інноваційних процесів; застосування всебічного, кількісного і якісного аналізу досліджуваних даних; впровадженням результатів дослідження в практику роботи експериментальних закладів освіти.

Апробація результатів дослідження.

Основні положення й висновки дослідження знайшли відображення в доповідях і виступах автора на засіданнях лабораторії педагогічних інновацій Інституту педагогіки АПН України, Всеукраїнських науково-практичних конференціях „Педагогічні інновації: ідеї, реалії, перспективи” (1999 р., м. Суми, 2000 р., м. Київ), Всеукраїнському семінарі-презентації шкіл-лабораторій Інституту педагогіки АПН України (2001 р., м. Київ), Інтернет-конференції “Педагогічні інновації: ідеї, реалії, перспективи” () (2001-2003 рр.), засіданнях Всеукраїнського педагогічного клубу “Освіта майбутнього” лабораторії педагогічних інновацій Інституту педагогіки АПН України (1999-2001 рр., м. Кривий Ріг), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Особистісно зорієнтована освіта – феномен XXI століття” (2002 р., м. Запоріжжя), семінарі керівників закладів освіти “Модернізація управлінської діяльності в ході реалізації основних положень Національної доктрини розвитку освіти України у ХХІ столітті та рішень ІІ Всеукраїнського з’їзду працівників освіти” (2002 р., м. Кривий Ріг), науково-практичній конференції “Проблема управління розвитком особистості учня в навчально-виховному процесі” (2002 р., м. Кривий Ріг), науково-практичному семінарі “Шляхи впровадження профільного та допрофільного навчання учнів у закладах освіти міста” (2004 р., м. Кривий Ріг), науково-практичній конференції “Педагогіка особистості: реальні досягнення та нові стратегії” (2005 р., м. Кривий Ріг), педагогічних читаннях “Продуктивна особистісно орієнтовна система навчання – основа педагогічної стратегії розвитку інноваційної особистості” (2005 р., м. Кривий Ріг).

Публікації. Основні результати дослідження викладено у 8-ти одноосібних публікаціях, з яких 4 надруковані у провідних наукових виданнях; 4 - в інших наукових виданнях.

Структура і обсяг дисертації зумовлені логікою дослідження. Структура наукової роботи складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел - 206 найменувань (на 15 стор.) та 7 додатків (на 17 стор.). Основний зміст дисертації викладено на 168 сторінках. Дисертація вміщує 16 таблиць та 8 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено об'єкт, предмет, мету, методи дослідження; розкрито наукову новизну, теоретичне та практичне значення дослідження; з'ясовано гіпотезу; подано інформацію про апробацію результатів, публікації та структуру дослідження.

У першому розділі “Управлінська діяльність керівника загальноосвітнього навчального закладу в теорії та практиці педагогічної інноватики” нами розглянуто і проаналізовано основні тенденції розвитку теорії управління загальноосвітнім навчальним закладом та управлінської діяльності керівника в умовах застосування освітніх інновацій, визначено показники конкурентоспроможності та інноваційності загальноосвітнього навчального закладу, уточнено поняття “інноваційна управлінська діяльність керівника загальноосвітнього навчального закладу” та її специфіка, визначено відмінності між традиційною та інноваційною управлінською діяльністю керівника загальноосвітнього навчального закладу.

На сучасному етапі розвитку освіти значне місце посідають розробки з педагогічного менеджменту та педагогічної інноватики, які охарактеризовані у працях: В.І. Бондаря, Л.М. Ващенко, Л.І. Даниленко, Л.М. Калініної, Л.М. Карамушки, О.Г. Козлової, Н.Л. Коломінського, Ю.К. Конаржевського, В.В. Крижка, І.П. Лікарчука, В.І. Маслова, О.І. Мармази, Є.М. Павлютенкова, В.Ф. Паламарчук, В.С. Пікельної, О.В. Попової, М.М. Поташника, О.Т. Шпака та ін. У них визначено сутність освітніх інновацій та їх класифікації, специфіку інноваційної діяльності вчителя, ґенезу інноваційних процесів у кінці ХХ ст., основи управління інноваційною діяльністю в ЗНЗ, сучасні принципи, функції та методи управління в ринкових умовах, наукові засади розвитку закладів освіти як відкритих соціально-педагогічних систем.

Аналіз психолого-педагогічної літератури дав можливість нам визначити тенденції розвитку теорії управління ЗНЗ та управлінської діяльності її керівника в умовах виникнення, формування і здійснення педагогічних інновацій, а саме: посилюється увага науковців до визначення основних функцій, форм та методів управління; наукові дослідження спрямовуються на вивчення основ управлінської діяльності керівників закладів освіти в ринкових умовах; порівнюються теорії управління соціальними системами з економічними з метою їх наближення та адаптування; досліджуються політичні, економічні, соціальні, педагогічні, психологічні умови для застосування інновацій; вивчаються шляхи інформаційної та інвестиційної підтримки діяльності закладів освіти; розробляються діагностичні, оціночні та експертні процедури в управлінні закладами освіти.

У ході теоретичного аналізу інноваційної освітньої та педагогічної діяльності як таких, що характеризують процеси внесення інновацій у навчання, виховання й управління, нами розмежовано поняття “управління інноваційною діяльністю в ЗНЗ” та “інноваційна управлінська діяльність керівника ЗНЗ”.

Управління інноваційною діяльністю в ЗНЗ є більш широким поняттям, яке характеризує вплив суб'єкта управління (керівника) на об'єкт управління - систему внесення якісних змін у діяльність ЗНЗ, який спрямовує його на постійний розвиток; інноваційна управлінська діяльність керівника ЗНЗ характеризується сукупністю специфічних управлінських принципів, функцій і технологій, у результаті застосування яких забезпечується постійний розвиток закладу освіти і підвищується його конкурентоспроможність та інноваційність.

До основних показників інноваційності ЗНЗ нами віднесено: застосування інноваційних методик; створення авторських підручників і посібників; проектна, міжнародна та експериментальна діяльність; розробка і впровадження освітніх інновацій. До основних показників конкурентоспроможності ЗНЗ - додаткове інвестування; комп’ютерна підтримка навчально-виховного й управлінського процесів; зв’язки з науковими установами; рівень матеріально-технічної бази та виробничих умов праці; надання додаткових освітніх послуг; наявність внутрішньої системи вдосконалення педагогічних кадрів та особистісно зорієнтованого навчально-виховного процесу.

У результаті здійснення керівником інноваційної управлінської діяльності загальноосвітній навчальний заклад набуває конкурентних переваг, таких як: включення в систему правових та фінансових відносин; наявність власної ресурсної бази; застосування наукових основ управління та інновацій; застосування постійних моніторингу та маркетингу, залучення інвестицій; створення умов особистісного та професійного розвитку учасників навчально-виховного процесу.

Інноваційна управлінська діяльність керівника ЗНЗ є його особистісною характеристикою і залежить від особистісних якостей, рівня професійної компетентності і творчості.

При дослідженні стану управлінської діяльності керівників ЗНЗ в умовах розвитку інноваційних процесів нами з'ясовано, що 92% респондентів розуміють під новими умовами функціонування конкуренцію, варіативне фінансування, відкритість, можливість участі у міжнародній діяльності; 97,8% - усвідомлюють, що зміни в освітньому середовищі потребують від них якісно нової управлінської діяльності – інноваційної.

До умов, необхідних для здійснення інноваційної управлінської діяльності, керівники ЗНЗ відносять: підтримку інноваційної діяльності державними і місцевими органами управління освіти; підготовку колективу до інноваційної діяльності; матеріальне та інформаційне забезпечення інноваційної діяльності; підвищення професійної компетентності керівників; наукове консультування учасників навчально-виховного процесу щодо здійснення інноваційної діяльності.

Визначення рівня інноваційної управлінської діяльності керівників ЗНЗ здійснено нами за критеріями інноваційності і конкурентоспроможності. Їх узагальнений показник на констатувальному етапі експерименту становить 0,27 і є низьким. Високий рівень даного показника знаходиться в інтервалі між 0,66 та 1,0; середній - між 0,34 та 0,65.

Одержані результати констатувального експерименту підтвердили необхідність розробки моделі інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу.

У другому розділі “Наукове обґрунтування та зміст моделі інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу” охарактеризовано принципи, наукові підходи, функції та технології інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ, розширено зміст класичних управлінських функцій керівника ЗНЗ в умовах виникнення і застосування педагогічних інновацій, розроблено додаткові управлінські функції та технологій управління ЗНЗ.

Сукупність специфічних принципів, наукових підходів, функцій і технологій управління ЗНЗ в умовах виникнення і застосування педагогічних інновацій подано нами у вигляді моделі інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ, яка є трьохрівневою: перший рівень – концептуальний; другий – змістовий; третій – технологічний і характеризує педагогічні засади інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ (див. рис. 1).

Концептуальний рівень моделі є методологічною основою інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ і характеризується метою, завданнями, пріоритетними науковими підходами і принципами; змістовий – її структурою та функціями; технологічний – комплексом сучасних управлінських технологій.

Метою інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ є визначення головних перспективних напрямів розвитку закладу освіти, накопичення ресурсу та інноваційного потенціалу, розробка і впровадження нового змісту і форм освітнього процесу, створення умов для розвитку нового педагогічного мислення; основними завданнями – об’єднання колективу закладу освіти навколо головної мети, здійснення постійного моніторингу результатів управлінської діяльності керівника, розробка різноманітних форм та видів педагогічної діяльності для здійснення права вибору та адаптації членів педагогічного колективу до інноваційної діяльності, підтримка та стимулювання інноваційної та експериментальної діяльності вчителів, створення особистісно зорієнтованих умов взаємодії учасників навчально-виховного процесу.

Рис. 1. Модель інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу

Пріоритетне місце серед наукових підходів в управлінні ЗНЗ в умовах застосування педагогічних інновацій відведено цілісному, синергетичному, гуманістичному, системному, стратегічному, адаптивному, особистісно орієнтованому; серед наукових принципів - принципам оптимальності, збалансованості, прискорення розвитку інноваційних процесів, відкритості, мотивації, постійного оновлення, співробітництва, особистого стимулювання, відповідальності, змагання, подолання, пізнання, соціальної детермінації, науковості і компетентності, фінансової і ділової ініціативності, інноваційності.

Застосовуючи методи порівняння і незалежних експертів, нами розроблено специфічні принципи інноваційної управлінської діяльності керівників ЗНЗ, до яких віднесено принципи: постійного професійного зростання керівників у ході оволодіння перспективним управлінським досвідом; варіативності у застосуванні природовідповідних засобів управлінського впливу на учасників навчально-виховного процесу; персоніфікації особистості членів педагогічного колективу в умовах моделювання ситуації їх успіху; гнучкості і динамізму під час постійних суспільно-політичних змін; інформаційності в ході застосування інформаційних та комп’ютерних технологій.

Змістовий рівень моделі інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ ґрунтується на структурі інноваційної діяльності вчителя, розробленої О.Г.Козловою і складається з таких компонентів: філософський, мотиваційний, рефлексивний, креативний, валеологічний, технологічний.

Нами розширено зміст цих компонентів відповідно до специфіки інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ, а саме: філософський компонент управлінської діяльності доповнено усвідомленням керівника необхідності постійного професійного та особистісного розвитку, прогнозуванням та визначенням головних пріоритетів розбудови сучасної національної освіти, забезпеченням розвитку закладу освіти, адаптацією до умов конкуренції та застосування інновацій; мотиваційний - поєднанням потреб, інтересів і мотивів керівника щодо застосування інновацій, їх організації та забезпечення професійного та особистісного зростання педагогів; креативний - створенням та реалізацією нової оригінальної перспективної ідеї, доведенням її до логічного завершення, визначенням результативності та доцільності; умінням залучати учасників навчально-виховного процесу до реалізації глобальних інноваційних проектів, створення, розробки і впровадження локальних інновацій; рефлексивний - приведенням управлінської діяльності у відповідність до вимог замовників освітніх послуг, потреб держави та регіону, специфічності закладу освіти та можливостей педагогічного колективу; валеологічний - здійсненням заходів щодо вдосконалення умов раціональної організації праці та умов педагогічної діяльності учасників навчально-виховного процесу, створенням комфортних умов діяльності; технологічний - перетворенням ідей, проектів, концепцій на конкретні види інноваційної управлінської та педагогічної діяльності, створенням умов самовизначення, самоактуалізації учасників навчально-виховного процесу.

Специфіка інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ характеризується розширенням та доповненням його технологічних управлінських функцій, таких як: „класичні” (розробка і прийняття управлінського рішення, планування, організація, регулювання, контроль, оцінювання результатів діяльності, корекція); „модернізовані” (консультативна, представницька, політико-дипломатична, менеджерська, прогностична).

„Класичні” управлінські функції керівника ЗНЗ розширено нами додатковими вимогами, завданнями й процедурами (див. табл. 1); „модернізовані” - доповнено новими функціями, такими як: інформаційна (накопичення, відбір та поширення актуальної інформації, доцільне використання інформаційних і телекомунікаційних технологій); розвиваюча (створення умов постійного розвитку керівника та учасників навчально-виховного процесу), проектна (залучення керівника та учасників навчально-виховного процесу до проектної діяльності); маркетингова (визначення освітніх потреб та пристосування закладу освіти до ринкових умов); моніторингова (здійснення спостережень за діяльністю закладу освіти); інвестиційна (забезпечення матеріальної та фінансової підтримки освітніх інновацій).

Таблиця 1

Розширений зміст „класичних” управлінських функцій керівника ЗНЗ

№ | Назва функцій | Розширення змісту функцій:

вимоги | завдання | процедури

1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | Розробки і прийняття управлінського рішення | Збір інформації, цільова спрямованість, обґрун-тованість, раціональ-ність, оптимальність, забезпеченість, директивність. | Формування проблеми та альтернативних рішень.

| Визначення наслідків від прийнятого управлінського рішення.

2 | Планування | Наукова обґрунтова-ність, стратегічність, комплексність, збалан-сованість, гнучкість, безперервність. | Прогнозування ефек-тивних результатів діяльності ЗНЗ, створення умов для досягнення мети ЗНЗ. | Узгодження дій між учасниками навчально-виховного процесу, деталізація мети організації, визначення змісту інноваційної діяльності ЗНЗ.

3 | Організація | Раціональне поєднання інноваційної та традиційної діяльності. | Підбір виконавців інноваційних проектів (програм) розподіл завдань між ними, координація їх дій. | Накопичення ресурсів для інноваційної діяль-ності, налагодження взаємозв’язків у ЗНЗ.

4 | Регулювання | Збір і підготовка інформації про хід інноваційних процесів. | Внесення змін у зміст завдань інноваційної діяльності. | Обговорення інновацій-них змін з учасниками навчально-виховного процесу.

5 | Контроль | Збір і систематизація інформації про стан інноваційної діяльності та їх результати. | Забезпечення зворот-ного зв'язку, підготов-ка аналітичних мате-ріалів для прийняття наступного управлінь-кого рішення. | Аналіз причин відхилення і факторів, які впливають на результативність інноваційної діяльності.

6 | Оцінювання | Актуальність, науковіс-ть й економічність застосування інновацій. | Визначення доцільнос-ті інноваційної діяльності . | Оцінювання впливу інноваційної діяль-ності на розвиток ЗНЗ.

7 | Корекція | Порівняння концепцій інноваційної діяльності. | Приведення інновацій-ної діяльності у відпо-відність до концепції розвитку ЗНЗ. | Вибір оптимальних форм та методів інноваційної управлінської діяльності.

Технологічний рівень розробленої нами моделі інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ характеризується комплексом нових управлінських технологій, таких як:

- моделювання організаційної структури управління ЗНЗ, яке забезпечує переведення закладу освіти у стан розвитку та ієрархує управлінські рівні на стратегічний, тактичний, оперативний, підготовчо-виконавчий, технологічний і рефлексивний;

- колективне планування розвитку ЗНЗ, у якому визначається сукупність специфічних дій, правил, інформацій та процесів;

- розробка і впровадження педагогічної інновації, у якій застосовується комплекс послідовних, логічно обґрунтованих, наукових, технологічних, організаційних і контрольних заходів щодо створення й реалізації педагогічної інновації

Інноваційна управлінська діяльність керівника ЗНЗ має характерні відмінності від традиційної (табл. 2).

Таблиця 2

Характерні відмінності інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу

Характерні відмінності | Управлінська діяльність

Традиційна | Інноваційна

У принципах управління | Застосування загальновизнаних принципів управління, які забезпечують стабільне функціонування ЗНЗ. | Застосування специфічних принципів управління, які забезпечують конкурентоспроможність й інноваційність ЗНЗ.

У функціях управління | Застосування „класичних” управлінських функцій. | Застосування розширеного змісту „класичних” та „модернізованих”

управлінських функцій.

У технологіях управління | Застосування таких організаційних структур управління, як лінійна, лінійно-функціональна, функціональна. | Застосування технологій моделювання організаційних структур управління, колективного планування розвитком ЗНЗ, розробки і впровадження педагогічних інновацій.

У третьому розділі “Експериментальна перевірка розробленої моделі інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу та можливості її використання” розкрито методику дослідження, розроблено методичні рекомендації щодо застосування моделі інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ у системі загальної середньої та післядипломної педагогічної освіти.

У ході формувального експерименту, проведеного на базі ЗНЗ м. Кривого Рогу було перевірено динаміку зростання узагальненого показника інноваційності і конкурентоспроможності ЗНЗ. Рівень його зростання в експериментальних ЗНЗ підвищився на 50%; у контрольних – на 3%. Такий високий рівень зростання даного показника в експериментальних ЗНЗ виник за умов вивчення і засвоєння їх керівниками педагогічних засад інноваційної управлінської діяльності - сукупності специфічних принципів, функцій і технологій управління (див. табл. 3).

Керівники експериментальних ЗНЗ активно застосовують у роботі специфічні управлінські функції, які перевірялись нами через такі кількісні показники: реалізація інформаційної функції - через кількість періодичних видань та наявність наукового консультування; розвиваючої - створення системи безперервної освіти педагогічних працівників у ЗНЗ та наявності авторських науково-методичних розробок; маркетингової – створення центрів додаткової освіти для учнів та системи комунікативних зв'язків ЗНЗ; проектної - здійснення експериментів та проектів різного рівня (міжнародного, державного, регіонального); моніторингової - наявність технології спостереження та створення відповідних центрів; інвестиційної - залучення додаткових інвестицій та збереження кадрового потенціалу.

Таблиця 3

Динаміка зростання узагальненого показника інноваційності і

конкурентоспроможності ЗНЗ

ЗНЗ | до експерименту | після експерименту

Контрольні |

0,05 |

0,08

Приріст | 0,03 (3%)

Експериментальні |

0,27 |

0,77

Приріст | 0,5 (50%)

Реалізація визначених нами функцій інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ сприяла зростанню рівня інноваційної діяльності вчителів в експериментальних закладах освіти (рис. 2).

Рис. 2. Рівні інноваційної діяльності вчителів в експериментальних ЗНЗ

Впровадження моделі інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ сприяло зростання активності учнів у навчально-виховній діяльності за такими показниками: якість навчання; участь в олімпіадах; призові місця в олімпіадах; участь у МАН; участь у творчій діяльності; участь у роботі органів самоврядування; вступ до вищих навчальних закладів (рис. 3).

Розробка методичних рекомендацій для керівників обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, факультетів безперервної педагогічної освіти, управлінь освіти та науки, керівників загальноосвітніх навчальних закладів, а також спецкурсу „Основи інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ” спрямовані на підвищення рівня готовності керівників ЗНЗ до інноваційної діяльності та управління нею.

Рис 3. Зростання показників активності учнів у експериментальних ЗНЗ навчально-виховної діяльності

Здійснене дослідження дозволило зробити такі висновки:

1. На основі здійснення аналізу науково-теоретичної літератури з теорії управління соціально-педагогічними системами, педагогічної інноватики, управління інноваційною діяльністю у ЗНЗ визначено, що інноваційні процеси є рушійною силою їх соціально-економічного та суспільно-політичного розвитку і забезпечують розвиток. У процесі теоретичного обґрунтування педагогічних засад інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ з’ясовано, що інноваційна управлінська діяльність – це сукупність специфічних управлінських принципів, функцій та технологій, в результаті застосування яких забезпечується постійний розвиток ЗНЗ та підвищується його конкурентоспроможність й інноваційність, застосовується особистісно зорієнтований підхід до управління, який забезпечує розвиток творчого потенціалу, професійного й особистісного зростання учнів і вчителів.

2. Методом порівняльного аналізу традиційної та інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ нами виокремлено показники інноваційності й конкурентоспроможності ЗНЗ та характерні відмінності у застосуванні принципів, функцій і технологій управління. Зокрема, традиційна управлінська діяльність керівника ЗНЗ характеризується загально визнаними принципами управління, „класичними” функціями та організаційними структурами; інноваційна управлінська діяльність - оновленими структурою, принципами, функціями і технологіями.

Методами спостереження та незалежних експертів проаналізовано практику діяльності керівників ЗНЗ і з’ясовано, що узагальнений рівень їх розвитку, який характеризується середньою арифметичною величиною показників інноваційності й конкурентоспроможності ЗНЗ в умовах застосування педагогічних інновацій є низьким.

3. Методом моделювання розроблено й обґрунтовано модель інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ, яка характеризується такими педагогічними засадами як оновлені й уточнені наукові підходи, принципи, функції, технології управління ЗНЗ в умовах застосування педагогічних інновацій. Дана модель є трьохрівневою і складається з концептуального, змістового та технологічного рівнів.

Концептуальний рівень моделі є визначальним і характеризує мету, завдання, наукові підходи і принципи інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ; змістовий та технологічний рівні є похідними моделі і розкривають сутність її структури через такі компоненти як філософський, мотиваційний, креативний, рефлексивний, валеологічний та технологічний; розширюють зміст „класичних” управлінських функцій, таких як розробка управлінського рішення, планування, організація, контроль, регулювання, оцінювання, корекція; доповнюють „модернізовані” управлінські функції, такими як: інформаційна, розвиваюча, маркетингова, проектна, моніторингова, інвестиційна; розширюють технології інноваційної управлінської діяльності, такі як моделювання організаційної структури управління, колективного планування розвитку ЗНЗ, розробки і впровадження педагогічних інновацій.

4. У процесі формувального експерименту нами перевірено вплив розробленої моделі інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ на зміну узагальненого показника інноваційності і конкурентоспроможності ЗНЗ, які характеризують його розвиток. Узагальнений показник в експериментальних ЗНЗ зріс на 50% і забезпечив зростання рівня інноваційної діяльності керівників, учителів та активності учнів у навчально-виховній діяльності учнів.

5. Використання розробленої моделі інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ можливе у міжкурсовому періоді підвищення кваліфікації шляхом застосування у науково-методичній роботі районних та міських відділів (управлінь) освіти, обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, факультетів безперервної педагогічної освіти відповідного спецкурсу для керівників ЗНЗ, у якому інноваційна управлінська діяльність керівника розглядається як засіб забезпечення розвитку закладу освіти і сприяє професійному й особистісному його зростанню, а також – зростанню показників інноваційності і конкурентоспроможності ЗНЗ.

Проведене дослідження не вичерпує всіх аспектів даної проблеми. Подальшого вивчення потребують науково-теоретичне обґрунтування особистісно зорієнтованого підходу до управління ЗНЗ в умовах інноваційного розвитку; наукові засади інвестиційної функції керівника ЗНЗ у ринкових умовах; підготовка керівника ЗНЗ до інноваційної управлінської діяльності в інститутах післядипломної освіти; інформаційне забезпечення підготовки керівників ЗНЗ до управління інноваційною діяльністю.

Основні положення дисертації висвітлені у таких публікаціях:

1. Погрібна Н.С. Проблеми організації особистісно орієнтованого навчально-виховного процесу у середній школі // Педагогічні інновації: ідеї, реалії, перспективи: Зб. наук. праць. – Вип. 3 – К.: Логос, 2000. – С. 66-70.

2. Погрібна Н.С. Модернізація управління загальноосвітнім навчальним закладом в умовах моделювання особистісно зорієнтованого освітнього середовища // Педагогічні інновації: ідеї, реалії, перспективи: Зб. наук. праць. – Вип. 5 – К: Логос, 2002. – С. 139 – 145.

3. Погрібна Н.С. Принципи інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ // Директор школи, ліцею, гімназії. – 2006. – № 4. – С. 42-45.

4. Погрібна Н.С. Функції інноваційної управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу // Рідна школа. – 2006. – № 10. – С. 54-57.

5. Погрібна Н.С. Особистісно зорієнтоване управління як засіб розвитку інноваційного педагогічного мислення // Впровадження основних положень національної доктрини розвитку освіти у ХХІ столітті в роботу навчально-виховних закладів – Матеріали міської науково-практичної конференції - Кривий Ріг, 2004. – С. 10-16.

6. Погрібна Н.С. Наукові підходи до здійснення інноваційної діяльності керівника закладу освіти // Педагогіка особистості: реальні досягнення та нові стратегії – Кривий Ріг, 2005. – С. 24-31.

7. Погрібна Н.С. Людиноцентристський підхід до управління сучасним загальноосвітнім закладом в умовах модернізації національної освіти // Нива знань, 2002. – №1. – С. 40-46.

8. Погрібна Н.С. Атестація в концепції безперервної освіти // Відкритий урок: розробки, технології, досвід – 2005. – № 1-4. – С. 19-25.

АНОТАЦІЇ

Погрібна Н.С. Педагогічні засади інноваційної управлінської діяльності. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки. – Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти АПН України, Київ, 2007.

У дисертаційному дослідженні на основі теоретичного аналізу управлінської діяльності керівника ЗНЗ в умовах застосування педагогічних інновацій розроблено та теоретично обґрунтовано модель інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ як педагогічні засади, які характеризують сукупність специфічних принципів, функцій і технологій управління.

Дана модель складається з трьох рівнів: концептуального, змістового, технологічного, які є взаємозалежними і взаємообумовленими. Концептуальний рівень моделі визначає науково-методологічну основу інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ через постановку сучасної мети і завдань в управлінні, сучасні наукові підходи і принципи; змістовий – через уточнення структури і змісту компонентів інноваційної управлінської діяльності, розширення змісту „класичних” управлінських функцій у відповідності до специфіки інноваційної управлінської діяльності керівника, доповнення „модернізованих” функцій управлінської діяльності керівника; технологічний – визначає сучасні технології інноваційної управлінської діяльності керівника.

Інноваційна управлінська діяльність керівника ЗНЗ є його особистісною характеристикою і залежить від рівня професійної компетентності та творчості. У результаті здійснення інноваційної управлінської діяльності керівником ЗНЗ заклад освіти набуває ознак інноваційності і конкурентоспроможності, підвищується рівень активності учнів у навчально-виховній діяльності та інноваційної діяльності вчителів.

Ключові слова: педагогічні інновації, інноваційна управлінська діяльність керівника ЗНЗ, складові інноваційної управлінської діяльності керівника ЗНЗ, інноваційність і конкурентоспроможність загальноосвітніх навчальних закладів.

Погребная Н.С. Педагогические основы инновационной управленческой деятельности руководителя общеобразовательного учебного заведения. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.01. – общая педагогика и история педагогики – Центральный институт последипломного педагогического образования АПН Украины, – Киев, 2007.

Диссертация посвящена проблеме инновационной управленческой деятельности руководителя общеобразовательного учебного заведения, которая обеспечивает постоянное развитие образовательного заведения, способствует его инновационности и конкурентоспособности.

На основе теоретического анализа определены тенденции развития теории управления социально-педагогическими системами в условиях появления, формирования и осуществления педагогических инноваций и показателей конкурентных преимуществ общеобразовательных учебных заведений.

Результаты исследования подтверждают, что переход образования в Украине на новый качественный этап возможен при условии реализации инновационной управленческой деятельности руководителями общеобразовательных учебных заведений как совокупности специфических управленческих принципов, функций и технологий, в результате использования которых обеспечивается постоянное развитие школ и повышается их уровень конкурентоспособности и инновационности, реализуется личностно-ориентированный подход к управлению, который обеспечивает развитие творческого потенциала, профессионального и личностного роста учеников и учителей.

В результате осуществления инновационной управленческой деятельности руководителя школы учебное заведение приобретает такие конкурентные преимущества: включение в систему правовых и финансовых отношений; наличие собственной ресурсной базы; использование научных основ в управлении; реализация инновационной деятельности; постоянный мониторинг и маркетинг; привлечение инвестиций; создание условий личностного и профессионального развития участников учебно-воспитательного процесса.

Инновационная управленческая деятельность руководителя общеобразовательного учебного заведения является его личностной характеристикой и зависит от его личностных качеств, уровня профессиональной компетентности и творчества. Цель инновационной управленческой деятельности руководителя заключается в определении главных перспективных направлений развития учебного заведения, накопления необходимых ресурсов и инновационного потенциала, разработке и внедрении нового содержания и форм образовательного процесса, создании условий для развития нового педагогического мышления.

В результате теоретического анализа нами определены характерные отличия между традиционной и инновационной управленческой деятельностью руководителя школы. Они заключаются в том, что традиционная управленческая деятельность предполагает использование общепризнанных принципов, “классических” управленческих функций и организационных структур управления, а инновационная управленческая деятельность – использование специфических принципов управления, которые обеспечивают конкурентоспособность и инновационность учебного заведения, расширенного содержания не только “классических” управленческих функций, а и “модернизированных”, разработку и реализацию авторских организационных структур и технологий управления.

В диссертации на основе теоретического анализа управленческой деятельности руководителя общеобразовательного учебного заведения в условиях реализации педагогических инноваций разработано и теоретически обосновано модель инновационной управленческой деятельности руководителя общеобразовательного учебного заведения.

Данная модель состоит


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА В РІШЕННЯХ ВЕРХОВНОГО СУДУ США (історико-правовий аспект) - Автореферат - 27 Стр.
ФОРМУВАННЯ ОБОРОТНИХ КОШТІВ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 28 Стр.
АГРОБІОЛОГІЧНА ОЦІНКА ТРАВИ КОЛУМБА У ЗВ'ЯЗКУ З ІНТРОДУКЦІЄЮ ЇЇ У КРИМ - Автореферат - 24 Стр.
Механізми СТАНОВЛЕННЯ ТА розвитку соціального партнерства ОРГАНІВ публічної влади І неурядових некомерційних організацій - Автореферат - 31 Стр.
ВПЛИВ АНЕСТЕТИКІВ І ІНГІБІТОРІВ АНІОННОГО ТРАНСПОРТУ НА СТІЙКІСТЬ ЕРИТРОЦИТІВ ДО ЗМІН ТЕМПЕРАТУРНИХ І ОСМОТИЧНИХ ФАКТОРІВ СЕРЕДОВИЩА - Автореферат - 24 Стр.
ВПЛИВ НАСІННЯ АМАРАНТУ НА СКЛАД ТА ПЕРОКСИДНЕ ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ У ПІДШЛУНКОВІЙ ЗАЛОЗІ ПЕРЕПЕЛІВ ЗА ДІЇ НІТРАТІВ - Автореферат - 28 Стр.
ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ НА РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ - Автореферат - 31 Стр.