У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПЛАН

ІНСТИТУТ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ І ОСВІТИ ДОРОСЛИХ

АКАДЕМІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ПЕТРЕНКО Світлана Анатоліївна

УДК 371.132:372.461:378

ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ

ДО ФОРМУВАННЯ У ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ОСНОВНИХ РУХОВИХ УМІНЬ І НАВИЧОК

13.00.04 – Теорія і методика професійної освіти

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Київ – 2007Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному педагогічному університеті імені М.П.Драгоманова, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор педагогічних наук, професор,

Артемова Любов Вікторівна,

Київський міжнародний університет,

завідувач секції педагогічної майстерності

та відділу аспірантури.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Денисенко Нінель Федорівна,

Запорізький обласний інститут

післядипломної педагогічної освіти,

завідувач кафедри реабілітаційної

педагогіки та здорового способу життя;

кандидат педагогічних наук, професор

Поніманська Тамара Іллівна,

Рівненський державний гуманітарний університет,

завідувач кафедри педагогіки і психології (дошкільної).

Провідна установа – Південноукраїнський державний педагогічний

університет імені К.Д.Ушинського, кафедра

дошкільної педагогіки, Міністерство

освіти і науки України, м. Одеса.

Захист дисертації відбудеться 25 ” квітня 2007 року о 15.00 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.451.01 в Інституті педагогічної освіти і освіти дорослих АПН України за адресою: 04060, м. Київ, вул. М.Берлинського, 9.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих АПН України (04060, м. Київ, вул. М.Берлинського, 9).

Автореферат розісланий „ 23 ” березня 2007 року.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради С.В. Лапаєнко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЇ

Актуальність дослідження. Відповідно до Законів України „Про дошкільну освіту” (1998), „Про фізичну культуру і спорт ” (1993) одним із пріоритетних напрямів освітнього процесу в дошкільних навчальних закладах є фізичне виховання дітей. Від його ефективності залежить стан здоров’я дошкільників, своєчасне оволодіння природними руховими уміннями і навичками, розвиток фізичних якостей, подолання гіподинамії, виховання стійкого інтересу до різних видів рухової діяльності.

Інтенсивний розвиток суспільного дошкільного виховання, особливе значення перших років життя дитини у формуванні особистості – все це зумовлює необхідність підготовки професійних педагогів, які зможуть кваліфіковано керувати складним процесом виховання дошкільників. Перебудова системи освіти пов’язана з підвищенням вимог до рівня теоретичної і практичної підготовки, до особистості вихователя дошкільного навчального закладу.

Основні рухи людини починають формуватися в дошкільному віці і вдосконалюються протягом життя шляхом нагромадження індивідуального досвіду. Дослідження О.В.Запорожця, Н.Ф.Денисенко, Е.С.Вільчковського, Т.І.Дмитренко, М.Ю.Кистяківської, А.В.Кєнєман, Т.І.Осокіної, Д.В.Хухлаєвої свідчать про те, що завдяки високій пластичності нервової системи основні рухи легко засвоюються дітьми. Тому формування рухових навичок необхідно починати з дошкільного віку, і цей аспект є важливим у професійній підготовці вихователя.

Як показує аналіз наукових досліджень та педагогічної практики, у роботі дошкільних навчальних закладів, зокрема у фізичному вихованні дітей є чимало недоліків: допускаються помилки вихователем у виконанні рухів під час показу дітям, не завжди пояснення педагога доцільно поєднуються з демонстрацією рухів, порушуються вимоги щодо якості практичного виконання вправ, зустрічається незнання методики навчання рухів, виникають труднощі в наданні практичної допомоги дітям та виправленні помилок тощо. Це зумовлює необхідність удосконалення процесу професійної підготовки студентів до роботи з фізичного виховання з дошкільниками, зокрема формування у них основних рухових умінь і навичок.

Проблема підготовки фахівців у вищих навчальних закладах є предметом досліджень багатьох учених: А.М.Алексюка, Л.В.Артемової, І.Д.Беха, Г.В.Бєлєнької, О.Л.Богініч, С.У.Гончаренка, М.Б.Євтуха, І.А.Зязюна, В.Ф.Орлова та ін. Аналіз психолого-педагогічної літератури стосовно професійної підготовки фахівців з фізичної культури свідчить про те, що досліджувана проблема розглядається науковцями в різних аспектах, а саме: вдосконалення професійної підготовки майбутніх учителів фізичної культури (В.Г.Ареф’єв, С.Ю.Балбенко, Л.В.Волков, М.Т.Данилко, М.Д.Зубалій, Н.М.Мацкевич, Т.Г.Овчаренко, О.В.Петунін, М.М.Садиков, Б.М.Шиян та ін.); формування індивідуальних здібностей студентів у процесі навчання та виховання (С.Н.Бубка, В.М.Марищук, В.С.Фарфель); упровадження особистісно орієнтованих технологій навчання та виховання у вищих педагогічних навчальних закладах (І.Д.Бех, О.О.Вербицький, Л.П.Сущенко); психолого-педагогічні основи навчання фахівців у галузі фізичного виховання і спорту (О.В.Федик, А.В.Цьось та ін); підготовка студентів до фізичного виховання дошкільників (О.Л.Богініч, Л.В.Волков, Н.Ф.Денисенко, З.І.Нестерова, Т.І.Поніманська, Л.А.Рижова).

У сучасній педагогічній науці є велика кількість досліджень щодо професійної підготовки фахівців у ВНЗ. Проте переважна їх більшість присвячена формуванню професійних умінь та навичок учителя і його майбутньої роботи зі школярами, та розвитку рухових якостей і здібностей спортсменів. Заслуговує на особливу увагу проблема підготовки фахівців дошкільних навчальних закладів, зокрема аспект обґрунтування етапів, умов, форм та методів підготовки студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок.

Отже, проблема професійної підготовки майбутніх вихователів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок не була предметом окремого ґрунтовного дослідження. Об’єктивна потреба і соціальна значущість якісної професійної підготовки майбутніх вихователів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок, адекватної вимогам сучасності, недостатня теоретична і практична розробленість проблеми зумовлюють актуальність теми дисертаційного дослідження „Підготовка майбутніх вихователів до формування у дітей дошкільного віку основних рухових умінь і навичок”.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження входить до тематичного плану наукових досліджень НПУ імені М.П.Драгоманова за напрямом „Зміст освіти, форми, методи і засоби підготовки вчителів”. Тема дисертації затверджена Вченою радою НПУ імені М.П.Драгоманова (протокол № 12 від 29.05.2003 р.) та узгоджена в Раді з координації наукових досліджень у галузі педагогіки і психології в Україні (протокол № 8 від 28.10.2003 р.).

Об’єкт дослідження: процес професійної підготовки майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів.

Предмет дослідження: зміст, форми та методи підготовки майбутніх вихователів до формування у дітей основних рухових умінь і навичок.

Мета дослідження: теоретично обґрунтувати й експериментально перевірити ефективність моделі підготовки студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок та методики її реалізації.

Провідна ідея концепції ґрунтується на розгляді професійної підготовки майбутніх вихователів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок як сукупності спеціальних знань, умінь, навичок, професійних та особистісних якостей, що забезпечують ефективність професійної діяльності, якісний процес формування рухової підготовленості дітей, їх фізичного розвитку та покращення стану здоров’я, гармонійного розвитку особистості.

Гіпотеза дослідження ґрунтується на припущенні того, що забезпечення якісної підготовки майбутніх вихователів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок буде досягнуто за таких умов: урахування особливостей фахової підготовки відповідно до цілей та завдань цієї підготовки; забезпечення реалізації науково обґрунтованого змісту підготовки майбутніх вихователів шляхом впровадження авторської методики навчання студентів, що сприятиме активному оволодінню ними уміннями формувати у дошкільників основні рухи; створення необхідних педагогічних умов підготовки майбутніх вихователів до формування у дітей основних рухових умінь і навичок, які забезпечуватимуть їх професійну готовність до фізкультурно-педагогічної діяльності; реалізації професійно-практичної спрямованості фахової підготовки як в аудиторних умовах, так і в умовах, наближених до майбутньої професійної діяльності; формування у майбутніх педагогів дошкільних навчальних закладів професійно-значущих мотивів та потреб у якісному оволодінні професійним досвідом та подальшому самовдосконаленні.

Відповідно до мети, об’єкта, предмета, концепції та гіпотези дослідження визначено завдання дослідження:

1.

Вивчити й узагальнити теоретичні положення розробки проблеми підготовки майбутніх вихователів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок.

2.

Спроектувати та експериментально перевірити модель підготовки майбутніх вихователів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок та методику її реалізації.

3.

Виявити педагогічні умови підвищення ефективності професійної підготовки студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь та навичок.

4.

Визначити критерії і показники сформованості професійної готовності студентів до формування основних рухових умінь і навичок у дошкільників.

Методологічну і теоретичну основу дослідження становлять теорія пізнання, діалектичний принцип взаємозв’язку та взаємозумовленості закономірностей і явищ соціальної дійсності; загально філософські ідеї розуміння людини як абсолютної цінності й самоцілі суспільного прогресу; методологічні підходи – системний, структурно-функціональний, прогностичний, синергетичний до розгляду системи фізкультурної освіти як відкритої і здатної до самоорганізації; основні положення документів у галузі освіти і дошкільного виховання; дидактичні принципи, зокрема свідомості й активності особистості, поступовості, врахування вікових та індивідуальних особливостей (Ю.К.Бабанський, В.В.Давидов та ін.); положення про сутність професійно-педагогічної освіти (О.А.Абдуліна, В.І.Бондар, І.А.Зязюн, В.О.Сластьонін); особистісно орієнтований підхід до вихованців, застосування демократичного стилю спілкування педагога в навчально-виховному процесі, його цілісність і спрямованість на розвиток дитини (Л.В.Артемова, І.Д.Бех, О.А.Бодальов та ін.); інтерактивні технології навчання в процесі професійної підготовки студентів (Г.В.Бєлєнька, О.Л.Богініч, Л.В.Пироженко, О.І.Пометун та ін.); концепції теоретико-методичних основ формування фізичної культури людини (П.Ф.Лесгафт, В.К.Бальсевич, М.М.Боген, О.В.Петунін, А.Ц.Пуні); організації навчально-виховного процесу у вищих навчальних закладах фізичної культури (Л.П.Сущенко).

Для розв'язання поставлених завдань, досягнення мети, перевірки гіпотези використано комплекс методів дослідження, зокрема теоретичні: аналіз психолого-педагогічної літератури, нормативних документів з проблеми дослідження; вивчення та порівняльний аналіз навчальних планів зі спеціальності „Дошкільне виховання”, навчальних програм курсів „Теорія та методика фізичного виховання дітей дошкільного віку”, „Фізична культура” з метою визначення теоретичних передумов та розробки моделі підготовки майбутніх вихователів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок; емпіричні: спостереження, бесіди зі студентами та педагогами, анкетування для вивчення стану навчальної, практичної, наукової роботи студентів; моделювання навчального процесу; педагогічний експеримент для перевірки ефективності методики професійної підготовки майбутніх вихователів; математичні методи аналізу результатів, якісна обробка експериментальних даних для забезпечення достовірності дослідно-експериментальної роботи.

Організація дослідження. Дослідно-експериментальна робота здійснювалася в три етапи.

Перший етап (2002-2003 рр.) полягав у теоретичному вивченні та з’ясуванні практичного розв’язання проблеми дослідження, розробці професіограми та методики експериментальної роботи. Розпочато констатувальний експеримент.

На другому етапі (2003-2005 рр.) розроблено й експериментально впроваджено модель підготовки студентів до формування основних рухових умінь і навичок у дошкільників, в основу якої було покладено доцільне застосування різноманітних форм та методів навчання. Перевірялася ефективність розробленої методики.

На третьому етапі (2005-2006 рр.) було завершено формувальний експеримент, здійснено узагальнення й систематизацію наукової інформації, результатів дослідно-експериментальної роботи, проводилася корекція експериментальних методик, а також зіставлення одержаних результатів з метою і гіпотезою. З’ясовувалася педагогічна ефективність запропонованого змісту навчання. Одержані результати узагальнювалися, математично інтерпретувалися, впроваджувалися в навчально-виховний процес вищих навчальних закладів, висвітлювались у публікаціях, виступах на конференціях і семінарах.

Експериментальна база. Дослідно-експериментальна робота виконувалася на педагогічних факультетах (спеціальність „Дошкільне виховання”) у Глухівському державному педагогічному університеті, Полтавському державному педагогічному університеті імені В.Г.Короленка, Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини, Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди. В експерименті брали участь 403 особи, зокрема 288 студентів, 115 вихователів дошкільних навчальних закладів.

Наукова новизна дослідження. Уперше теоретично обґрунтовано і розроблено модель підготовки майбутнього вихователя до формування основних рухових умінь і навичок у дошкільників, побудовану на органічному поєднанні ефективних теоретичних та практичних форм, здійснюваних інтерактивними методами навчання; виявлено та експериментально перевірено педагогічні умови підвищення ефективності професійної підготовки студентів до формування в дошкільників основних рухових умінь і навичок. Уточнено критерії та показники визначення рівнів сформованості професійної готовності майбутніх вихователів до формування основних рухових умінь і навичок у дітей дошкільного віку. Дістав подальшого вдосконалення зміст фахової підготовки студентів щодо формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок.

Теоретичне значення дослідження полягає в тому, що теоретично обгрунтовано на сучасних методологічних позиціях: процес професійної підготовки студентів до формування у дітей дошкільного віку основних рухових умінь і навичок; концепцію, модель і структуру професійної складової, які відображають реалізацію методики підготовки майбутніх вихователів на трьох етапах: теоретично-пошуковому, практично-пошуковому та діяльнісно-творчому.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у розробці критеріїв та показників діагностування професійної готовності студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок. Основні положення дисертації знайшли застосування у викладанні курсу „Теорія і методика фізичного виховання дітей дошкільного віку”. Підготовлено тестові завдання для викладачів щодо контролю знань студентів з дисципліни „Теорія і методика фізичного виховання дітей дошкільного віку”. Розроблено методичні рекомендації щодо організації процесу підготовки фахівців дошкільного виховання до формування основних рухових умінь і навичок у дітей.

Особистий внесок дисертанта полягає в аналізі, узагальнені теоретичних положень проблеми підготовки майбутніх вихователів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок; розробці, обгрунтуванні та висвітленні теоретичних аспектів системи роботи, моделі, яка відображає реалізацію методики на теоретично-пошуковому, практично-пошуковому та діяльнісно-творчому етапах, педагогічних умов підготовки майбутніх вихователів до формування у дітей дошкільного віку основних рухових умінь і навичок, розробці критеріїв професійної готовності майбутніх вихователів до формування основних рухових умінь і навичок у дошкільників.

Вірогідність здобутих наукових результатів і висновків дослідження забезпечується методологічними положеннями: різнобічним теоретичним аналізом досліджуваної проблеми; застосуванням комплексу методів, адекватних об’єкту, предмету, меті, завданням та гіпотезі дослідження; застосуванням кількісного та якісного аналізу, підтвердженням основних положень гіпотези результатами педагогічного експерименту.

Упровадження результатів дослідження. Результати дисертаційного дослідження впроваджено в навчально-виховний процес Глухівського державного педагогічного університету (довідка № 1148 від 18.05.2006), Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (довідка № 985/01 від 27.09.2006), Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г.Короленка (довідка № 4212/01-37/14 від 29.08.2006), Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди (довідка № 666 від 09.10.2006).

Апробація результатів дослідження здійснювалася в ході обговорення дисертації на засіданнях кафедр дошкільної педагогіки НПУ імені М.П.Драгоманова, Глухівського державного педагогічного університету. Результати дослідження доповідалися на щорічних звітних науково-практичних конференціях Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, Глухівського державного педагогічного університету; на міжнародних науково-практичних конференціях Актуальні проблеми особистісно орієнтованого навчально-виховного процесу в системі безперервної освіти (м. Кременець, 2004 р.), Фізична культура, спорт і здоров’я (м. Харків, 2004 р.), Фізична культура, спорт та здоров’я нації (м. Вінниця, 2004 р.); міжвузівських науково-практичних конференціях Київського міжнародного університету Магістратура: навчальна та наукова робота (2003 р.), Магістратура: теорія і практика (2004 р.), Проблеми реформування магістратури в світлі концепції Болонського процесу (2005 р.).

Публікації. Основні положення й результати дослідження відображено в 10 одноосібних публікаціях автора, з них 7 надруковано у фахових виданнях, затверджених ВАК України.

Структура дисертації. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків, списку використаних джерел (265 найменувань, з них 4 – іноземними мовами, 10 – роботи автора) та 19 додатків. Повний обсяг дисертації становить 293 сторінки, основний текст займає 175 сторінок. У роботі подано 6 таблиць, 4 рисунки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, сформульовано об’єкт, предмет, мету, гіпотезу, завдання і методи дослідження, означено його методологічну і теоретичну основи, викладено наукову новизну одержаних результатів, їх теоретичне і практичне значення, відзначено зв’язок роботи з науковими програмами, планами і темами та особистий внесок здобувача, висвітлено впровадження та публікації результатів наукового пошуку, їх вірогідність.

У першому розділі – „Теоретичні основи професійної підготовки студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок” – проаналізовано сучасний стан проблеми підготовки випускників вищої школи до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок в психолого-педагогічній літературі, розкрито форми підготовки майбутніх вихователів до формування у дошкільників основних рухів, обґрунтовано використання сучасних технологій навчання у процесі підготовки студентів до майбутньої професійної діяльності.

Термін „професійна підготовка” тлумачиться як сукупність спеціальних знань, умінь і навичок, якостей особистості, трудового досвіду і норм поведінки, які забезпечують можливість успішної праці за обраною професією; процес повідомлення учням відповідних знань і умінь. Однак такі характеристики недостатньо увиразнюють специфіку професійної підготовки педагога. Логічнішим видається розуміння професійної підготовки як системи організаційних і педагогічних заходів, які забезпечують формування в особистості професійної спрямованості знань, умінь, навичок і професійної готовності до певної діяльності.

Праці багатьох науковців (О.А.Абдуліної, Н.В.Кузьміної, В.О.Сластьоніна, Л.Ф.Спіріна, О.І.Щербакова та ін.) присвячені дослідженню проблеми професійної підготовки педагога. Учені переконані, що діяльність вчителя-вихователя складається із взаємопов’язаних компонентів: гностичного, комунікативного, організаційного, конструктивного, до складу яких входять визначені функції, здібності та якості особистості. Процес підготовки майбутніх педагогів до фізичного виховання дітей розглядається у наукових роботах Т.Д.Бабушкіна, М.Я.Віленського, О.В.Петуніна, В.О.Сластьоніна, Л.П.Сущенко). Професійна підготовка студентів до фізичного виховання дітей аналізується науковцями з погляду цілісного явища, інтегральної ознаки, що включає процес формування і розвиток специфічних здібностей, умінь і навичок, зацікавленості фахівця у передачі своїх знань іншим, позитивного ставлення до даного виду діяльності, розвиток умінь володіти способами та прийомами навчання й виховання, розвиток самоконтролю й самооцінки своєї діяльності.

Ґрунтовне вивчення професійної діяльності вихователя дошкільного навчального закладу здійснено Є.О.Панько, Л.Г.Сємушиною, Е.С.Вільчковським, Н.Ф.Денисенко. Розкриваючи функціональні обов’язки вихователя, вони наголошують на тому, що особливе значення в його роботі відводиться функції охорони життя та здоров’я дітей.

На основі аналізу різних підходів до проблеми дослідження визначено, що професійна підготовка майбутніх вихователів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок – це процес оволодіння необхідними теоретико-методичними знаннями, формування відповідних умінь і навичок, професійної спрямованості, розвиток професійних та особистісних якостей.

У другому розділі – „Готовність майбутніх вихователів до формування основних рухових умінь і навичок у дітей дошкільного віку” – викладено характеристики рівнів професійної готовності фахівців дошкільного виховання до формування рухових умінь і навичок у дітей дошкільного віку; з’ясовано стан професійної готовності студентів до формування основних рухових умінь і навичок у дітей дошкільного віку в практиці роботи ВНЗ.

Ураховуючи те, що професійна готовність вихователя дошкільного навчального закладу становить сукупність педагогічних умінь і залежить значною мірою від спрямованості педагога, його професійних знань та здібностей, нами були визначені критерії оцінки готовності студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок: мотиваційний, теоретичний, діяльнісний. Відповідно до визначених критеріїв з’ясовані їх показників та рівні (високий, середній, низький).

Високий рівень передбачає наявність: внутрішніх мотивів, що породжуються професійною діяльністю, її суспільною користю, бажанням спілкуватися з дітьми, можливістю проявляти творчі здібності в цій сфері; свідомої активності; чітко усвідомленої, яскраво вираженої установки на цілеспрямоване здійснення фізичного розвитку дитини у процесі формування основних рухів; домінування демократичного стилю спілкування з дітьми; глибоких, усвідомлених знань психолого-педагогічних, анатомо-фізіологічних основ і методики формування рухових умінь і навичок у дошкільників; умінь доцільно добирати зміст рухової діяльності у відповідності з віковими особливостями дітей, їх індивідуальними можливостями та руховою підготовленістю; знань і умінь, необхідних для формування основних рухів у практичній роботі з дошкільниками.

Середній рівень передбачає наявність: як внутрішньої, так і зовнішньої мотивації (мотиваторами часто виступають зовнішні позитивні стимули – отримання позитивної оцінки); позитивної установки на цілеспрямоване формування основних рухів у дошкільників; переваги авторитарного стилю взаємодії з дітьми; достатніх знань у галузі психолого-педагогічних дисциплін, анатомо-фізіологічних основ і методики формування рухових умінь і навичок у дошкільників; достатньо сформованих умінь добирати зміст рухової діяльності відповідно до вікових особливостей дітей, їх індивідуальних можливостей та рухової підготовленості; умінь успішно вирішувати типові педагогічні завдання, але утруднення в аналізі нестандартних педагогічних ситуацій і у виборі способів їх вирішення.

Низький рівень характеризується відсутністю професійно значущих мотивів; відсутністю вираженої установки на необхідність формування основних рухів у дітей; яскравою орієнтацією на ліберальний стиль спілкування з дітьми; недостатнім рівнем знань психолого-педагогічних, анатомо-фізіологічних основ і методики формування рухових умінь і навичок у дітей дошкільного віку; відсутністю умінь доцільно добирати зміст рухової діяльності відповідно до вікових особливостей дітей, їх індивідуальних можливостей та рухової підготовленості; невмінням чітко визначити мету, завдання, способи організації дітей з формування рухових навичок (робота ведеться за зразком, без урахування конкретної ситуації та індивідуальних і вікових особливостей дітей).

Мета констатувального експерименту полягала у визначенні рівнів сформованості професійної педагогічної готовності студентів спеціальності „Дошкільне виховання” вищих педагогічних навчальних закладів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок.

Результати діагностичного обстеження засвідчили домінування середнього та низького рівнів сформованості професійної готовності студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь та навичок в експериментальних (ЕГ) та контрольних групах (КГ). Високий рівень професійної готовності продемонстрували 4,70 % студентів (ЕГ), 5,04 % студентів (КГ), середній рівень виявлено у 40,94 % студентів (ЕГ), 42,45 % – (КГ) і низький – 54,36 % – (ЕГ), 52,51 % – (КГ).

Результати констатувального експерименту дозволили дійти висновку, що навчально-виховна робота щодо підготовки майбутніх вихователів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок потребує удосконалення, пошуку нових шляхів, форм і методів її здійснення.

У третьому розділі – „Модель професійної підготовки студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок та методика її реалізації” – розроблено професіограму вихователя, підготовленого до формування у дошкільників основних рухових умінь та навичок, обґрунтовано модель та етапи підготовки студентів, розроблено методику підготовки майбутніх вихователів до професійної діяльності, відібрано ефективні форми і методи навчальної діяльності, проаналізовано результати дослідної роботи.

Суть експериментальної роботи полягала у формуванні мотиваційного, теоретичного та діяльнісного критеріїв готовності студентів до формування у дітей дошкільного віку основних рухових умінь та навичок. Проведення цієї роботи передбачало: розробку професіограми вихователя, підготовленого до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок; розробку моделі підготовки майбутнього вихователя до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок та методику її реалізації.

Схематично модель підготовки майбутнього вихователя до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок представлено на рисунку 1.

Підготовка майбутнього вихователя

до формування у дошкільників основних рухових умінь та навичок

І етап | ІІ етап | ІІІ етап

Теоретично-пошуковий

Мета: оволодіння знаннями теорії та методики організації рухової діяльності дітей. | Практично-пошуковий

Мета: оволодіння професійними уміннями щодо формування основних рухових умінь і навичок у дошкільників. |

Діяльнісно-творчий

Мета: комплексне, творче застосування професійних умінь у процесі безпосередньої взаємодії з дітьми під час проведення лабораторних занять та проходження практики в ДНЗ.

Форми організації освітнього процесу

Лекції, семінарські заняття, самостійна діяльність. | Семінарські, практичні заняття, лабораторні заняття в аудиторних умовах, самостійна робота . | Лабораторні заняття на базі ДНЗ, навчально-виробнича практика в дошкільних навчальних закладах, самостійна робота.

Методи навчання

Ігрові вправи, картки з пізнавальними завданнями, тестові завдання, опитування;

перевірки та оцінки умінь студентів | Ділові ігри; метод проектів; формування умінь; перевірки та оцінки умінь студентів; презентація моделей, розробок. | Перевірки та оцінки умінь студентів; самовиховання

Умови

1. Створення оптимальних умов для підвищення мотивації навчальної діяльності студентів (зацікавленість змістом навчання: інформаційним та діяльнісним; прийняття студента як активного партнера навчальної взаємодії; професійно-практичне спрямування фахової підготовки).

2. Забезпечення цілісної системи фахової підготовки на основі взаємообумовленого зв’язку мети, змісту, форм, методів навчання.

3. Формування у студентів теоретико-методичних знань та вміння доцільно їх застосовувати у процесі здійснення розумових та практичних операцій.

4. Використання варіативних змін у формах організації навчальної діяльності шляхом доцільного вибору інтерактивних методів навчання, диференціації завдань з урахуванням індивідуальних особливостей, інтересів та потреб студентів.

5. Розробка та впровадження в навчальному процесі серії спеціальних вправ та завдань, що враховують специфіку майбутньої професійної діяльності та забезпечують самостійний пошук студентів аргументів оптимального вибору змісту та форм організації навчання дошкільників руховим діям.

6. Проведення лабораторних занять та різних видів навчально-виробничої практики на базі дошкільних навчальних закладів.

Рис. 1. Модель підготовки майбутніх вихователів до формування основних рухових умінь і навичок у дошкільників

Дослідно-експериментальна перевірка запропонованої моделі виявила динаміку професійної готовності студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок за критеріями, яку відображає таблиця 1.

Таблиця 1.

Динаміка професійної готовності студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок на всіх етапах проведення дослідження (у %)

Критерії оцінки рівнів готовності студентів | Рівні готовності студентів | Експериментальні групи | Констатувальний зріз | Контрольний зріз | вис. | сер. | низ. | вис. | сер. | низ. | Мотиваційний | 32,21 | 37,59 | 30,20 | 35,57 | 42,95 | 21,48 | Теоретичний | 4,02 | 38,26 | 57,72 | 31,57 | 51,68 | 16,78 | Діяльнісний | 4,70 | 38,26 | 57,04 | 27,52 | 54,36 | 18,12 | Контрольні групи | Мотиваційний | 33,09 | 37,41 | 29,50 | 34,53 | 38,13 | 27,34 | Теоретичний | 5,04 | 40,29 | 54,67 | 19,43 | 48,20 | 32,37 | Діяльнісний | 4,32 | 43,88 | 51,80 | 14,39 | 51,08 | 34,53 | Результати контрольного зрізу свідчать, що показники критеріїв, які визначали загальний рівень готовності студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь та навичок, в ЕГ зазнали більших змін порівняно з показниками КГ, що свідчить про ефективність впровадження розробленої методики підготовки. Таким чином, результати порівняльного аналізу даних експерименту підтверджують гіпотезу дослідження. Загальна кількість студентів, які мають середній і високий рівні готовності студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь та навичок становить 81,21% – в ЕГ, 66,18% – у КГ.

З метою перевірки ефективності формувального експерименту було проведено аналіз його результатів із застосуванням математичних методів. Ми використовували критерій Пірсона, що дозволило констатувати, наскільки статистично значуща відмінність рівнів готовності студентів ЕГ і КГ до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок. Одержані результати дозволили дійти висновку про статистично значущий результат дослідження (Тсп. > Ткр.: 10,28 > 1,38) й ефективність запропонованої методики.

ВИСНОВКИ

Проведене дослідження і здобуті результати щодо розв’язання проблеми підготовки майбутніх вихователів до формування у дітей дошкільного віку основних рухових умінь і навичок дали можливість зробити такі висновки:

1. На основі аналізу психолого-педагогічної літератури обгрунтовано поняття „професійна підготовка”: процес оволодіння знаннями та уміннями; сукупність спеціальних знань, умінь і навичок, якостей, трудового досвіду і норм поведінки особистості, які забезпечують можливість успішної праці за обраною професією; процес повідомлення учням відповідних знань і умінь; здобуття кваліфікації за відповідним напрямом підготовки або спеціальністю.

2. Проведене емпіричне дослідження засвідчило, що система підготовки майбутніх вихователів до формування в дітей дошкільного віку основних рухових умінь і навичок перебуває в такому стані, коли ще недостатньо вирішуються зв’язок навчання та виховання студентів у процесі вивчення дисципліни з „Теорії та методики фізичного виховання дітей дошкільного віку”; теоретична підготовка студентів превалює над практичною; майбутні вихователі недостатньо мотивовані на засвоєння техніки (якісних показників) рухів, на використання інноваційних методів навчання дітей рухів; недостатня теоретико-практична підготовка студентів негативно відбивається на їх педагогічній діяльності після закінчення вищого навчального закладу. У практиці ВНЗ і дошкільних навчальних закладів недосконала модель формування основних рухових умінь і навичок у дітей дошкільного віку, сучасна професіограма з чіткими професійними уміннями та знаннями щодо навчання дітей рухів.

3. Науково обґрунтовано модель підготовки майбутніх вихователів до формування основних рухових умінь і навичок у дошкільників та методику її реалізації, які враховують специфіку підготовки студентів до майбутньої професійної діяльності з фізичного виховання дітей дошкільного віку. Основними перевагами моделі є: поетапна підготовка майбутніх вихователів до формування основних рухових умінь і навичок у дітей дошкільного віку (теоретично-пошуковий, практично-пошуковий, діяльнісно-творчий); створення оптимальних умов для підвищення мотивації навчальної діяльності студентів; використання варіативних змін у формах організації навчальної діяльності студентів, шляхом доцільного вибору інтерактивних методів навчання, диференціації завдань з урахуванням індивідуальних особливостей, інтересів та потреб студентів; розробка та реалізація в навчальному процесі серії спеціальних вправ та завдань, що враховують специфіку майбутньої професійної діяльності; проведення різних видів практично-лабораторних занять.

Доведено, що методика навчання студентів, ураховуючи певну послідовність, має свою специфіку на різних етапах фахової підготовки: теоретично-пошуковому, практично-пошуковому, діяльнісно-творчому. Перший етап полягав в оволодінні студентами знаннями теорії та методики організації рухової діяльності дітей. Основною метою другого етапу було оволодіння майбутніми вихователями професійними уміннями формування основних рухових умінь і навичок у дошкільників. Третій етап передбачав комплексне, творче застосування студентами професійних умінь у процесі безпосередньої взаємодії з дітьми під час проведення лабораторних занять та проходження практики в дошкільному навчальному закладі.

4. Уточнено показники мотиваційного, теоретичного та діяльнісного критеріїв, які дозволили об’єктивно оцінити наявний рівень готовності майбутніх вихователів до формування основних рухових умінь і навичок у дошкільників. Вивчення сучасного стану готовності студентів до формування у дітей дошкільного віку основних рухових умінь та навичок за розробленими критеріями свідчить про недостатній її рівень. Так, у констатувальному експерименті високий рівень професійної готовності до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок продемонстрували 4,70 % студентів ЕГ, 5,04 % студентів КГ, середній рівень виявлено у 40,94 % студентів ЕГ, 42,45 % – КГ і низький – 54,36 % – ЕГ, 52,51 % – КГ.

5. Експериментальний пошук вибору форм та методів фахової підготовки засвідчив, що найбільш ефективними виявилися ті, що забезпечували активну діяльність студентів, а саме: дискусії, колективне обговорення проблем, ділові ігри, розігрування ситуацій в ролях, педагогічні брейн-ринги, проблемно-пошукові, інтерактивні методи: моделювання ситуацій, обговорення в малих групах, робота в парах, мозковий штурм, коло ідей; творчі вправи та завдання, педагогічні ігри, розробка конспектів нетрадиційних занять з фізичної культури, складання різноманітних ситуацій, графічне зображення рухів, структурування тем.

6. Порівняльний аналіз здобутих результатів формувального експерименту свідчить про ефективність розроблених педагогічних умов, моделі та методики підготовки майбутніх вихователів до формування у дітей дошкільного віку основних рухових умінь та навичок. Було виявлено, що в експериментальних групах високий рівень готовності студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь та навичок зріс на 25,5 %, у контрольних – на 13,67 %, а низький рівень зменшився в (ЕГ) – на 35,56 %, в (КГ) – на 18,70 %. Загалом, в (ЕГ) кількість студентів, які мають середній і високий рівні готовності до формування у дошкільників основних рухових умінь та навичок, становить 81,21%, а в (КГ) – 66,18%.

7. Обґрунтовано та експериментально перевірено комплекс педагогічних умов підготовки майбутніх вихователів до формування у дітей дошкільного віку основних рухових умінь і навичок, які охоплювали всі етапи становлення особистості студента і забезпечували їх професійну готовність до фізкультурно-педагогічної діяльності.

В результаті проведеного дослідження встановлено, що процес підготовки студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок успішно здійснюється за таких умов: наявність професійних знань, вагомою складовою яких є знання про техніку виконання основних рухів, методику навчання дітей дошкільного віку; наявність здібностей, що забезпечують швидкість вироблення педагогічних умінь; педагогічна спрямованість, яку визначають професійні мотиви; психолого-педагогічні чинники, провідними серед яких, є усвідомлення перспективи щодо застосування отриманих знань і умінь у практичній діяльності за фахом, усвідомлення відповідальності за стан здоров’я та фізичний розвиток дітей дошкільного віку; наявність матеріальної бази: методичне забезпечення необхідними підручниками, таблицями, схемами; відповідне обладнання аудиторій для проведення практичних занять; проведення лабораторних занять на базі дошкільних навчальних закладів тощо.

Отримані результати засвідчують, що визначені завдання дослідження реалізовані, мета досягнута, одержані наукові висновки мають суттєве значення для теоретичної та практичної професійної підготовки майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів. Розроблена модель і методика її реалізації можуть використовуватись викладачами педагогічних училищ, інститутів, університетів для роботи зі студентами спеціальності „Дошкільне виховання”, а також вихователями дошкільних навчальних закладів з метою самовдосконалення.

Проведене дослідження не вичерпує всіх аспектів зазначеної проблеми. Потребують подальшого удосконалення зміст, форми і методи роботи щодо підготовки студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок. Особливу увагу слід звернути на проблему творчого застосування умінь у професійній діяльності вихователя, організацію управління процесом самовдосконалення педагогічних умінь студентів у нових умовах та з позицій сучасних вимог до фахівця дошкільної освіти, які набувають постійних динамічних змін.

Основні положення дисертації відображені в таких публікаціях автора:

1. Петренко С.А. Структура педагогічної діяльності вихователя з навчання дошкільників основним рухам // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання та спорту: Зб. наук. праць за ред. Єрмакова С.С. – Харків: ХДАДМ (ХХПІ), 2003 – № 24 – С. 66-72.

2. Петренко С.А. Самостійна робота у системі підготовки студентів до формування основних рухових умінь та навичок у дітей дошкільного віку // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання та спорту: Зб. наук. праць // за ред. Єрмакова С.С. – Харків: ХДАДМ (ХХПІ), 2004 – № 15 – С. 103-109.

3 Петренко С.А. Застосування інтерактивного навчання у процесі підготовки студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь та навичок // Вісник Київського міжнародного університету. Серія: Педагогічні науки: Зб. наук. праць – К.: КиМУ, 2005. – Випуск № 6. – С. 210-217.

4. Петренко С.А. Модель підготовки майбутнього вихователя до формування основних рухових умінь та навичок у дошкільників. // Вісник Глухівського державного педагогічного університету Серія: Педагогічні науки. Випуск №6. – Глухів: ГДПУ, 2005. – С. 110-115.

5. Петренко С.А. Творча діяльність педагога як важливий засіб формування у дошкільників основних рухових умінь та навичок // Вісник Київського міжнародного університету. Серія: Педагогічні науки: Зб. наук. праць – К.: КиМУ, 2005. – Випуск № 7. – С. 186-195.

6. Петренко С.А. Визначення сутності професійної готовності студентів до формування основних рухових умінь і навичок у дітей дошкільного віку. // Вісник Глухівського державного педагогічного університету Серія: Педагогічні науки. Випуск № 7. – Глухів: ГДПУ, 2006. – С. 232-235.

7. Петренко С.А. Вивчення стану проблеми професійної готовності студентів до формування основних рухових умінь і навичок у дітей дошкільного віку в практиці роботи ВНЗ. // Вісник Глухівського державного педагогічного університету Серія: Педагогічні науки. Випуск 8. – Глухів: ГДПУ, 2006. – С. 174-179.

8. Петренко С.А. Педагогічні аспекти професійної підготовки студентів до навчання дошкільників основних рухів // Науково-дослідна діяльність молодих вчених: особливості підготовки майбутнього вчителя: Матеріали звітної науково-практичної конференції 19-20 травня 2003 р. / Укл.: П.В.Дмитренко, Л.Л.Макаренко, І.О.Нікуліна. – К.: НПУ ім. М.П.Драгоманова, 2003. – С. 188-192.

9. Петренко С.А. Напрямки професійної педагогічної підготовки студентів до формування основних рухових умінь і навичок у дітей дошкільного віку // Актуальні проблеми гуманітарної освіти: Зб. наук. праць / За заг. ред. докт. пед. наук, проф. Онкович Г.В. та канд. фіз.-мат. наук, проф. Ломаковиза А.М. – К., – Кременець: РВЦКОГПІ ім. Тараса Шевченка. – 2004. – С. 179-183.

10. Петренко С.А. Проблемне навчання в системі підготовки майбутніх вихователів до формування основних рухових умінь і навичок у дітей дошкільного віку // Фізична культура, спорт та здоров’я нації : Зб. наук. праць. – Випуск № 5. / Редкол.: К.П.Козлова (голова) та ін. – Вінниця: ДОВ „Вінниця”, 2004. – С. 304 - 309.

АНОТАЦІЯ

Петренко С.А. Підготовка майбутніх вихователів до формування у дітей дошкільного віку основних рухових умінь і навичок. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04. – теорія і методика професійної освіти. – Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих АПН України. – Київ, 2007 р.

Дисертація присвячена проблемі підготовки майбутніх вихователів до фізичного виховання дітей дошкільного віку. У науковому дослідженні визначено психолого-педагогічні аспекти професійної підготовки студентів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок. Визначено критерії діагностування професійної підготовки майбутніх фахівців дошкільного виховання до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок. Охарактеризовано функціональні обов’язки вихователя дошкільного навчального закладу підготовленого до навчання дітей життєво-важливих рухів в сучасній професіограмі педагога. Визначено зміст педагогічних умінь фахівця дошкільного виховання з урахуванням специфіки професійної діяльності.

Підтверджено ефективність запропонованої моделі поетапної підготовки студентів дошкільного виховання із застосування адекватних меті та завданням навчання форм та методів. Теоретично обґрунтовано умови, які забезпечують ефективність процесу підготовки майбутніх вихователів до формування у дошкільників основних рухових умінь і навичок. Визначено важливі аспекти досліджуваної проблеми, які потребують подальшого вивчення.

Ключові слова: професійна підготовка, діти дошкільного віку, рухові уміння та навички, професіограма вихователя дошкільного навчального закладу, модель підготовки, інтерактивні методи, професійно-практична спрямованість фахової підготовки.

АННОТАЦИЯ

Петренко С.А. Подготовка будущих воспитателей к формированию у детей дошкольного возраста основных двигательных умений и навыков. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04. – теория и методика профессионального образования. – Институт педагогического образования и образования взрослых АПН Украины. – Киев, 2007.

Диссертация посвящена проблеме подготовки будущих воспитателей к физическому воспитанию детей дошкольного возраста. В диссертационном исследовании определены психолого-педагогические аспекты профессиональной подготовки студентов к формированию у дошкольников основных двигательных умений и навыков.

Теоретически изучено проблему исследования,


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАДІЙНОСТІ СПЕЦІАЛЬНИХ ПРОМИСЛОВИХ БУДІВЕЛЬ - Автореферат - 21 Стр.
ФІЗІОЛОГО-БІОХІМІЧНІ ПРОЦЕСИ І ПРОДУКТИВНІСТЬ КАРТОПЛІ ЗАЛЕЖНО ВІД ЗАСТОСУВАННЯ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПРЕПАРАТІВ І ЇХ СУМІСНОЇ ДІЇ З МІНЕРАЛЬНИМИ ДОБРИВАМИ НА ЧОРНОЗЕМАХ ЦЕНТРАЛЬНОГО ЛІСОСТЕПУ - Автореферат - 26 Стр.
АГРОХІМІЧНА ОЦІНКА ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ ПРИ ВИРОЩУВАННІ ТРИТИКАЛЕ ЯРОГО НА ЛУЧНО-ЧОРНОЗЕМНОМУ КАРБОНАТНОМУ ҐРУНТІ ПІВНІЧНОЇ ЧАСТИНИ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 25 Стр.
Обґрунтування організаційно-технологічних рішень по модернізації цивільних будинків з урахуванням їх місцерозташування і зносу - Автореферат - 25 Стр.
ПОЛІТИКО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Автореферат - 25 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ КОНКРЕТИЗАЦІЇ УЯВЛЕНЬ СЛАБОЗОРИХ РОЗУМОВО ВІДСТАЛИХ УЧНІВ ПРО ОТОЧУЮЧИЙ СВІТ ( на основі їх предметно-практичної діяльності ) - Автореферат - 25 Стр.
МОДЕЛІ ТА МЕТОДИ проектування нейтронографічної установки - Автореферат - 23 Стр.