У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність дослідження

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ Г.С. СКОВОРОДИ

ШЕМИГОН НАТАЛЯ ЮРІЇВНА

УДК 371.134:371.1

ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ

У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ

13.00.04 – теорія і методика професійної освіти

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Харків – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному університеті імені Г.С. Сковороди Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник доктор педагогічних наук, професор,

Васильєва Марина Петрівна,

Харківський національний педагогічний

університет імені Г.С.Сковороди,

професор кафедри інноваційних

педагогічних технологій.

 

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор,

Попова Олена Володимирівна

Харківський національний педагогічний

університет імені Г.С. Сковороди,

професор кафедри загальної педагогіки;

кандидат педагогічних наук, доцент

Глазкова Ірина Яківна,

Інститут філології Бердянського державного

педагогічного університету,

доцент кафедри іноземних мов

для неспеціальних факультетів

Захист відбудеться 14 травня 2008 р. о …… годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.053.04 у Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С.Сковороди за адресою: 61002, м.Харків, вул. Артема, 29, ауд.216.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди (61168, м.Харків, вул. Блюхера, 2, ауд. 215-В).

Автореферат розісланий 12 квітня 2008 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Штефан Л.А.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність і доцільність дослідження. У сучасних концепціях розвитку вищої освіти взагалі й педагогічної зокрема наголошується, що освіта має не тільки забезпечити майбутніх фахівців глибокими знаннями, але й сприяти розвитку особистісної позиції студентів, формувати чіткі орієнтири життєдіяльності, вміння виокремлювати істинні цінності. Розв’язання цих складних завдань є неможливим без реалізації ціннісного підходу до оновлення університетської педагогічної освіти, а також без вивчення проблеми формування ціннісних орієнтацій студентів.

Система професійно-ціннісних орієнтацій, що визначає засоби й напрями діяльності майбутнього педагога, є ланкою, котра пов’язує особистість з професійним середовищем завдяки внутрішнім механізмам діяльності.

Аналіз наукових праць дозволяє стверджувати, що проблема цінностей та ціннісних орієнтацій достатньо повно розкрита в сучасній вітчизняній і зарубіжній науці. Філософський аспект цієї проблеми висвітлено в працях С.Анісімова, В.Василенка, Ф.Гогоберідзе, В.Здравомислова, О.Золотухіної-Аболіної, Я.Розіна, С.Рубінштейна, Н.Чавчавадзе й інших учених. Представники соціологічної науки (В.Бакіров, А.Кавалеров, Н.Паніна, Ю.Саарнійт, В.Ядов та інші вчені) розглядають цінності суспільного життя й значення ціннісної свідомості. У психологічних дослідженнях проблема цінностей висвітлюється в контексті розробки таких понять, як психологічна установка (О.Асмолов, Ш.Надірашвілі, Д.Узнадзе, Ш.Чхартишвілі й інші вчені), психологічне ставлення (К.Волков, В.М’ясищев, Л.Фрідман та інші вчені), спрямованість особистості (Л.Божович).

Проблема цінностей педагогічної професії досліджена в працях Т.Бутківської, М.Васильєвої, В.Гриньової, П.Ігнатенка, В.Лозової, Є.Шиянова та інших учених. Особлива увага в них приділена професійно-педагогічній підготовці з урахуванням умов, що актуалізують суб’єктну позицію студентів, їхні ціннісні орієнтації, а також розгляду загальнотеоретичних аспектів проблеми професійного становлення особистості майбутнього вчителя та визначенню цілей, завдань і змісту вищої педагогічної освіти.

Інтерес для дослідження мають дисертаційні праці, присвячені питанням розвитку ціннісних орієнтацій як студентства загалом, так і майбутніх учителів зокрема (Н.Антонова, В.Денисенко, О.Климова, Н.Лапханова, Н.Максимчук, О.Научитель, Ю.Соловйова, Л.Шумра). Історичний аспект розвитку цінностей в освіті знайшов своє відображення в працях Н.Ткачової.

Аналіз наукових праць з проблеми дослідження засвідчує, що достатньо глибоко розкрито ціннісні орієнтації вчителів окремих спеціалізацій, висвітлено загальногуманістичні цінності педагога, формування яких забезпечується можливостями педагогічних дисциплін. Разом з тим у педагогічній науці не розкрито особливості формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутнього педагога в процесі його професійної підготовки, можливості використання суспільно-гуманітарних дисциплін у цьому процесі, не обґрунтовано педагогічні умови, що забезпечують процес орієнтації студента на педагогічні цінності. Потребують уточнення критерії, показники, рівні сформованості професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів.

Таким чином, існує суперечність між потребою суспільства в педагогах із сформованою системою усвідомлених професійно-ціннісних орієнтацій і відсутністю науково-обґрунтованих педагогічних умов, що забезпечують процес орієнтації студента на педагогічні цінності, формування ціннісних орієнтацій, стійкого інтересу до цінностей майбутньої професійної діяльності в системі професійної підготовки студентів у вищих педагогічних закладах освіти в процесі викладання суспільно-гуманітарних дисциплін.

Отже, актуальність проблеми, об’єктивна потреба в формуванні професійно-ціннісних орієнтацій студентів у вищих педагогічних навчальних закладах, необхідність подолання існуючої суперечності, недостатня теоретична й практична розробленість зумовили вибір теми дослідження „Формування ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів у процесі професійної підготовки”.

Зв’язок теми дослідження з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації є складовою частиною комплексної програми науково-дослідницької роботи кафедри інноваційних педагогічних технологій Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди „Підвищення ефективності навчально-виховного процесу в середніх загальноосвітніх і вищих закладах” (РК № 1-200199U004104).

Тему затверджено вченою радою Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди й узгоджено в раді з координації наукових досліджень у галузі педагогіки й психології Академії педагогічних наук України (протокол № 10 від 23.12.2003р.).

Мета дослідження – розкрити особливості формування ціннісних орієнтацій майбутнього педагога в процесі професійної підготовки у вищому педагогічному навчальному закладі, виявити, теоретично обґрунтувати й експериментально перевірити педагогічні умови ефективності формування в майбутніх педагогів ціннісних орієнтацій.

Відповідно до мети визначено такі завдання дослідження:

1. На основі аналізу філософської, соціологічної, психолого-педагогічної літератури розкрити сутність провідних дефініцій дослідження.

2. Виявити особливості формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутнього педагога в процесі професійної підготовки у вищому педагогічному навчальному закладі.

3. Теоретично обґрунтувати педагогічні умови ефективності формування в майбутніх педагогів професійно-ціннісних орієнтацій та здійснити їх експериментальну перевірку.

4. Розробити теоретичну модель і технологічну карту процесу формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів.

5. Уточнити критерії, показники та рівні сформованості професійно-ціннісних орієнтацій у майбутніх педагогів.

6. Розробити науково-методичні матеріали щодо формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів для студентів і викладачів вищих педагогічних навчальних закладів.

Об’єкт дослідження: процес професійної підготовки майбутнього педагога у вищому навчальному закладі.

Предмет дослідження: педагогічні умови формування професійно-ціннісних орієнтацій у майбутніх педагогів у процесі професійної підготовки.

Гіпотеза дослідження ґрунтується на припущенні, що ефективність формування професійно-ціннісних орієнтацій як необхідного складника особистості майбутнього педагога підвищиться, якщо в процесі професійної підготовки буде реалізовано педагогічні умови, котрі передбачають: організацію та стимулювання рефлексивної діяльності студентів для орієнтації на професійні цінності; розроблення й упровадження в процесі викладання суспільно-гуманітарних дисциплін спеціального курсу знань, що інформує про професійні цінності і водночас базується на основних поняттях педагогічної науки; використання діалогових технологій під час формування професійно-ціннісних орієнтацій студентів-майбутніх педагогів.

Методологічну й теоретичну основу дисертаційного дослідження становлять:

· філософська теорія цінностей (С.Анісімов, В.Василенко, О.Золотухіна-Аболіна, М.Каган та інші);

· аксіологічний підхід, що визнає вищою цінністю людину, її потреби та мотиви (М.Боришевський, Т.Бутківська, О.Кір’якова, В.Сластьонін та інші); особистісно-діяльнісний підхід до процесу формування та розвитку особистості (О.Бондаревська, І.Зязюн, В.Лозова та інші); рефлексивний підхід, що визнає здатність людини усвідомити складності, суперечності в своєму професійному розвитку (В.Богін, М.Варбан, Г.Дегтяр, З.Становських та інші);

· дослідження проблеми професійної підготовки вчителя (О.Абдулліна, В.Вершловський, М.Васильєва, І. Глазкова, В.Гриньова, В.Євдокимов, І.Зязюн, І.Ісаєв, О.Коваленко, В.Лозова, О.Микитюк, О.Попова, М.Подберезський, І.Прокопенко, Г.Троцко та інші);

· філософські, соціологічні, психолого-педагогічні дослідження проблеми формування професійно-ціннісних орієнтацій (В.Василенко, Л.Виготський, В.Гінецинський, В.Здравомислов, Д.Леонтьєв, С.Рубінштейн, Ю.Саарнійт, Є.Шиянов, В.Ядов та інші).

Для розв’язання поставлених завдань використано комплекс методів дослідження: теоретичні (аналіз наукової та навчально-методичної літератури для порівняння та зіставлення різних підходів до обраної проблеми, визначення її теоретичних основ, визначення понятійно-категоріального апарату), емпіричні (спостереження, анкетування, опитування, бесіда, метод експертних оцінок, тестування, педагогічне прогнозування, педагогічний експеримент для виявлення результативності експериментальної роботи), статистичні (кількісний та якісний аналіз емпіричних даних).

Експериментальною базою дослідження був Харківський національний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди. Дослідження проводилося протягом 2002-2007 років. Різними видами дослідження було охоплено 556 студентів та 26 викладачів.

Наукова новизна і теоретична значущість дослідження полягає в тому, що вперше виявлено й теоретично обґрунтовано педагогічні умови ефективності формування в майбутніх педагогів професійно-ціннісних орієнтацій (організація та стимулювання рефлексивної діяльності студентів для орієнтації на професійні цінності; розробка й упровадження в процесі викладання суспільно-гуманітарних дисциплін спеціального курсу знань, що інформує про професійні цінності і водночас базується на основних поняттях педагогічної науки; використання діалогових технологій під час формування професійно-ціннісних орієнтацій); підготовлено модель процесу формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів, яка включає орієнтаційний, організаційний та результативний блоки; розроблено технологічну карту процесу формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів, що передбачає послідовну реалізацію фаз (інформування, динамізм, проектування).

Уточнено й конкретизовано змістовий компонент професійно-ціннісних орієнтацій майбутнього педагога, до якого належать цінності-цілі, цінності-знання, цінності-вміння та цінності-якості; критерії та показники рівнів сформованості професійно-ціннісних орієнтацій у майбутніх педагогів; дефініцію «ціннісні орієнтації педагога» як систему особистісно усвідомлених гуманістичних цінностей, що виступають орієнтирами його соціальної і професійної активності, визначаючи життєву позицію; «професійно-ціннісні орієнтації педагога» як систему стійких відношень особистості до педагогічної праці, що формуються на основі усвідомлених педагогічних цінностей і втілюються в професійній діяльності, визначаючи її змістове наповнення і шляхи досягнення професійних цілей.

Подальшого розвитку набула практика використання діалогових технологій у процесі професійної підготовки майбутніх педагогів.

Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає в тому, що спеціальний курс аксіологічних знань у процесі викладання суспільно-гуманітарних дисциплін, технологія реалізації педагогічних умов формування в майбутніх педагогів професійно-ціннісних орієнтацій, методика діагностики сформованості професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів пройшли дослідницько-експериментальну перевірку, яка дозволяє реалізувати їх в умовах сучасних вищих педагогічних навчальних закладів.

Основні висновки дослідження й рекомендації впроваджувалися в навчально-виховному процесі Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди (довідка № 01-544 від 13.09.2007), Української інженерно-педагогічної академії (довідка №104-01/02 від 14.05.2007).

Теоретичні положення, практичні результати, науково-методичні рекомендації щодо формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів можуть бути використані викладачами вищих педагогічних навчальних закладів у процесі професійної підготовки студентів, на курсах підвищення кваліфікації працівників освіти у вивченні курсу суспільно-гуманітарних дисциплін, педагогіки вищої школи. Теоретичні положення й практичні напрацювання, викладені в дисертації, доцільно використовувати під час написання рефератів, курсових і дипломних робіт студентами.

Вірогідність та обґрунтованість основних положень і наукових результатів дослідження забезпечуються опорою на фундаментальні психолого-педагогічні концепції пізнання та навчання, методологічною обґрунтованістю вихідних положень, комплексним застосуванням методів, адекватних завданням дослідження, узагальненням результатів експериментальної роботи, можливістю відтворення експерименту, обробкою даних методами математичної статистики.

Апробація і впровадження результатів дослідження здійснювалася шляхом публікації статей за матеріалами дослідження. Основні положення, висновки й результати дослідження доповідалися на засіданнях кафедри теорії та методики професійної освіти, кафедри інноваційних педагогічних технологій Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди.

Результати дослідження висвітлювалися на міжнародних, всеукраїнських і регіональних науково-практичних конференціях „Гендерна політика міст: історія і сучасність” (Харків, 2003), „Проблема цілісного розвитку особистості студента як суб’єкта педагогічної взаємодії (глобальні і регіональні тенденції)” (Донецьк, 2004), „Наука і освіта” (Дніпропетровськ, 2005), „Професійне становлення особистості. Проблеми і перспективи” (Хмельницький, 2005), „Проблема особистості в сучасній науці: результати та перспективи досліджень” (Харків, 2005), „Сучасні аспекти виховання студентської молоді” (Харків, 2007), „Формування цінностей сучасної особистості” (Дрогобич, 2007).

Публікації. Основні теоретичні положення і висновки дисертаційного дослідження опубліковано в 14 одноосібних статтях, з них 10 – у провідних наукових фахових виданнях, 4 – у збірниках матеріалів наукових конференцій.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури (215 найменувань, з них 3 – іноземною мовою), 5 додатків, 14 таблиць (на 15 сторінках), 12 рисунків (на 10 сторінках). Загальний обсяг дисертації 191 сторінка, з них основного тексту 166 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми дослідження, розкрито ступінь її розробленості, визначено мету, об’єкт, предмет, завдання, гіпотезу, методологічні й теоретичні засади дослідження, висвітлено наукову новизну, теоретичне і практичне значення результатів наукового пошуку, доведено вірогідність та обґрунтованість отриманих результатів, подано відомості про апробацію та впровадження результатів дослідження.

У першому розділі – “Теоретичні питання формування ціннісних орієнтацій як складника особистості майбутнього педагога ” – на підставі аналізу філософської, соціологічної і психолого-педагогічної літератури розкрито та уточнено зміст категорії «професійно-ціннісні орієнтації», проаналізовано теоретико-методологічні підходи до вирішення досліджуваної проблеми, розкрито сутність, структуру, зміст, механізми формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів, теоретично обґрунтовано педагогічні умови, що забезпечують ефективність цього процесу, розроблено модель процесу формування професійно-ціннісних орієнтацій студентів-майбутніх педагогів.

Теоретичний аналіз наукової літератури свідчить про те, що цінності й ціннісні орієнтації, впливаючи на ситуативні мотиви особистості, її свідомість та підсвідомість, є базисом для формування життєвої позиції. Ціннісні орієнтації здатні визначати спрямованість діяльності, інтелекту, що зумовлює важливість формування стійких ціннісних орієнтацій для професійного становлення майбутніх педагогів.

Науковцями напрацьовано різні підходи до визначення поняття «цінність» і «ціннісні орієнтації» (В.Бакіров, В.Василенко, В.Гінецинський, В.Гриньова, Д.Леонтьєв, О.Золотухіна-Аболіна, М.Нікандров, Я.Розін та інші), що пояснюється неоднозначністю в розумінні дефініцій, багатогранністю й здатністю охоплювати широке коло людських взаємин.

Аналіз наукових джерел з проблеми дозволив виділити три основні напрями розгляду проблеми цінностей і ціннісних орієнтацій, а саме: філософський – виявлення й характеристика сутності ціннісних орієнтацій через категорію «цінність»; соціологічний – через розгляд системи соціальних зв’язків і залежностей, що визначають процес формування соціальних ціннісних орієнтацій; психолого-педагогічний – через аналіз механізму формування ціннісних орієнтацій і їх вплив на розвиток особистості.

Науковці наголошують, що категорія «цінність» пов’язана з духовним змістом життя людей, оскільки має значення вищого порядку, є найважливішим елементом культури, котрий звеличує людину, формує її духовні орієнтири, надає життєдіяльності певний сенс. Завдяки цінностям особистість відчуває себе цілісною в навколишньому світі.

На основі аналізу праць психологів (Л.Виготського, О.Леонтьєва, С.Рубінштейна, Д.Узнадзе та інших), що розглядають поняття «цінність» як суб’єктивне вираження в свідомості індивіда специфічних якостей предметів та явищ навколишньої дійсності, визначено важливу роль оцінювальної діяльності в формуванні ціннісного ставлення до принципів, традицій, особливостей педагогічної професії.

Оскільки особистісні цінності виступають ланкою між значенням та змістом, між суспільним та індивідуальним буттям, відбиваючись у свідомості людини як ціннісні орієнтації, виявлено виховний аспект теорії цінностей (М.Боришевський, Т.Бутківська, В.Гриньова, І.Зязюн, С.Золотухіна, Р.Скульський, Є.Шиянов та інші вчені).

На основі аналізу наукової літератури з досліджуваної проблеми, ціннісні орієнтації педагога визначено як систему особистісно усвідомлених гуманістичних цінностей, що виступають орієнтирами його соціальної і професійної активності, визначаючи життєву позицію.

Професійно-ціннісні орієнтації педагога визначено як систему стійких відношень особистості до педагогічної праці, що формуються на основі усвідомлених педагогічних цінностей і втілюються в професійній діяльності, визначаючи її змістове наповнення і шляхи досягнення професійних цілей.

Установлено, що сформовані професійно-ціннісні орієнтації педагога є одним з найважливіших елементів успішної професійної діяльності, оскільки: стимулюють його професійно-особистісний розвиток, активізуючи внутрішні механізми особистості (потреби, інтереси, мотиви, установки, відношення); відіграють стратегічну роль у поведінці та діяльності, визначають напрями професійної діяльності; коригують діяльність студента за допомогою оцінок, орієнтацій та установок, забезпечуючи взаємозв’язок особистісного й предметного в діяльності на основі особистісної орієнтації.

З’ясовано, що професійно-ціннісні орієнтації майбутнього педагога можна розглядати з позиції змістового і процесуального компонентів. До змістового компонента професійно-ціннісних орієнтацій педагога включено: цінності-цілі, пов’язані із ставленням до професії – мотиваційною сферою діяльності; цінності-знання, що визначають теоретичне наповнення діяльності; цінності-вміння – практичний компонент діяльності; цінності-якості – визначають емоційний компонент діяльності.

Процесуальний компонент професійно-ціннісних орієнтацій розкрито через реалізацію трьох взаємопов’язаних фаз: 1.Інформування - пошук > оцінка - 2.Динамізм > вибір > присвоєння - 3. Проектування > проекція.

Аналіз наукової літератури дозволив виокремити основні теоретико-методологічні підходи до проблеми вивчення та формування професійно-ціннісних орієнтацій: аксіологічний, особистісно-діяльнісний, рефлексивний підходи, які, взаємодоповнюючи один одного, дозволяють вирішити проблему формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів з метою підвищення якості професійної підготовки.

На основі теоретико-методологічних підходів оптимальними для формування професійно-ціннісних орієнтацій студентів визначено такі педагогічні умови, необхідність застосування яких у певній послідовності стимулюватиме процес формування та присвоєння ціннісних орієнтацій майбутніми вчителями: організація та стимулювання рефлексивної діяльності студентів для орієнтації на професійні цінності; розробка й упровадження в процесі викладання суспільно-гуманітарних дисциплін спеціального курсу знань, що інформує про професійні цінності і водночас базується на основних поняттях педагогічної науки; використання діалогових технологій під час формування професійно-ціннісних орієнтацій.

Доведено, що розвиток рефлексивної позиції студентів забезпечує суб’єктивації сприйняття педагогічних цінностей через аналіз та оцінку їх особистістю. Суспільно-гуманітарні дисципліни закладають фундамент знань, що забезпечують духовне та культурне становлення особистості майбутнього педагога і дозволяють орієнтуватися в навколишній дійсності і реалізувати себе в ній. Розробка й упровадження спеціального курсу знань у процесі викладання суспільно-гуманітарних дисциплін, що інформує про професійні цінності і водночас базується на основних поняттях педагогічної науки, дозволяє: по-перше, інформувати про педагогічні цінності, нові явища в педагогічній науці, що дає змогу студенту зрозуміти необхідність цієї галузі знань для побудови власного „Я” – педагога (розвивати здатність до засвоєння цінностей на особистісному рівні); по друге, усвідомити розбіжність ідеального та актуального змісту цінностей професійно-педагогічної діяльності. Використання діалогових технологій під час організації процесу орієнтації майбутнього педагога на педагогічні цінності допомагає актуалізувати особистісні функції студентів, найбільш оптимально включати їх у діяльність зі сприйняття педагогічних цінностей, формувати в майбутніх педагогів образ „Я-професійне”, а також сприяє реалізації професійно-ціннісних орієнтацій, що формуються в новому досвіді діяльності.

З метою практичної реалізації визначених умов розроблено модель процесу формування професійно-ціннісних орієнтацій у майбутніх педагогів під час професійної підготовки, в якій враховано основні завдання дослідження, теоретико-методологічні підходи, змістовий і процесуальний компоненти професійно-ціннісних орієнтацій, теоретично обґрунтовано педагогічні умови. Спроектована модель процесу формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутнього педагога в процесі професійної підготовки складається з трьох взаємозалежних блоків: орієнтаційного, організаційного та результативного (рис. на с.10).

У другому розділі – “Експериментальна перевірка педагогічних умов формування професійно-ціннісних орієнтацій у майбутніх педагогів” - розкрито загальні питання підготовки та проведення педагогічного експерименту, методи і хід дослідження, обґрунтовано вибір дослідних критеріїв; проаналізовано результати експериментальної роботи.

Для перевірки гіпотези дослідження було проведено педагогічний експеримент, що проходив у природних умовах навчально-виховного процесу Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди і включав констатувальний (для виявлення й діагностики рівня сформованості професійно-ціннісних орієнтацій студентів), формувальний (з формування професійного образу «Я-педагога», ціннісних орієнтирів професії та ціннісного ставлення майбутніх педагогів до педагогічної професії) і контрольний (порівняння результатів констатувального етапу щодо рівнів сформованості професійно-ціннісних орієнтацій студентів вищого педагогічного навчального закладу й результатів, отриманих після проведення формувального етапу експериментальної роботи) етапи. Згідно з програмою експерименту зі студентів трьох факультетів (економічного, історичного та факультету фізичної культури) було утворено одну контрольну групу К (196 осіб) і дві експериментальні групи Е1 (176 осіб), Е2 (180 осіб).

Експериментальна робота мала варіативний характер, що передбачало перевірку педагогічних умов формування професійно-ціннісних орієнтацій студентів у поєднанні в різний спосіб. В експериментальній групі Е1 перевіряли умову, що забезпечує розвиток у студентів рефлексивної позиції (умова А) та умову, що передбачає аксіологізацію суспільно-гуманітарних знань (умова Б); у групі Е2 перевірялася дієвість усього комплексу умов (А, Б і В – використання діалогових технологій).

Рис. Модель процесу формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів

У контрольній групі К формування в студентів професійно-ціннісних орієнтацій здійснювалося традиційно.

З метою виявлення динаміки рівнів сформованості професійно-ціннісних орієнтацій студентів вищого педагогічного навчального закладу було визначено критерії та показники: цінності-цілі (характер мотивації до педагогічної діяльності, орієнтація на образ „Я-професійне); цінності-знання (повнота та глибина знань з теорії цінностей, орієнтація на оволодіння та підвищення рівня професійних знань); цінності-вміння (орієнтація на оволодіння системою аналітичних, прогностичних, комунікативних, організаційних вмінь, навички застосування цінностей-вмінь); цінності-якості (орієнтація на самовиховання та саморозвиток особистісних і професійно-педагогічних якостей). Для оцінки кожного критерію використовувався комплекс методик: методика визначення ціннісних орієнтацій, мотиваційної спрямованості на педагогічну професію, рівня сформованості цінностей-якостей, професійного інтересу, виявлення самооцінки студента, рівня знань з проблеми цінностей, цінностей-умінь.

Виділено рівні сформованості професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів: низький, середній та високий.

На констатувальному етапі експерименту було розроблено технологічну карту формування професійно-ціннісних орієнтацій студентів, згідно з якою було визначено зміст формувального етапу експериментальної роботи.

У процесі формувального етапу експерименту з метою організації та стимулювання рефлексивної діяльності студентів для орієнтації на професійні цінності впроваджувалася методика рефлексивної діагностики, що сприяло розвитку рефлексивної позиції майбутнього педагога, орієнтації в світі цінностей за такими механізмами: „інформування – сприйняття й осмислення власних та існуючих педагогічних цінностей” (аналіз, оцінка) – „динамізм – переосмислення власної системи професійних цінностей” (самоаналіз) – „проектування нової системи цінностей” (самокорекція). Забезпечували процес навчання студентів рефлексії на основі ідеології сумнівів, критики, плюралізму.

Запропонована схема формування рефлексивної позиції відображає фази процесу орієнтації студента в світі педагогічних цінностей.

Для реалізації умови А використовували спеціальні рефлексивні вправи, спрямовані на критичний перегляд життєвого досвіду з переоцінкою значущості різних його компонентів, що сприяло усвідомленню значення тих цінностей, що визнаються майбутнім педагогом. У результаті в студентів формувалося уявлення про педагогічну діяльність як нормативну модель, на яку треба орієнтуватися, складалися об’єктивні критерії для самоаналізу та самооцінки себе як майбутнього вчителя, формувалися необхідні за змістом ціннісні орієнтації в професійній сфері.

З метою забезпечення цієї умови запроваджували роботу студента за схемою „Я та інші” (аналіз своєї професійно-ціннісної орієнтації, співвідношення власної самооцінки з оцінкою одногрупників, співвіднесення своїх уявлень з професійним еталоном).

Для розвитку усвідомлення позиції ”Я-реальне” ознайомили студентів з діагностичною програмою, що використовувалася на констатувальному етапі, продемонстрували методику, за якою досліджували результати сформованості професійно-ціннісних орієнтацій студентів; використовували аналіз результатів методики полярних профілів, діагностику привабливих та непривабливих моментів професії педагога з позиції студента. Водночас використовувалися прийоми рефлексивної діагностики, спрямовані на вивчення, аналіз феноменів, пов’язаних з рефлексивною діагностикою образу ідеального педагога, образу „Я-майбутній педагог”.

Використані прийоми виходу в рефлексивну позицію (за принципом рефлексивної діагностики С.Степанова, рефлексивних завдань О.Морозової, комплексу заходів В.Богіна) сприяли розвитку навичок самоконтролю, самоаналізу студентів своїх навчальних, а в майбутньому і професійних дій.

Реалізацію умови Б формування професійно-ціннісних орієнтацій студентів забезпечували за допомогою системи аксіологічних знань в процесі викладання суспільно-гуманітарних дисциплін. Оскільки формування і розвиток знань студентів щодо цінностей майбутнього професійної діяльності – складний процес, що забезпечується взаємодією дисциплін психолого-педагогічного і загальнокультурного циклу, особливу увагу приділено можливостям та потенціалу суспільно-гуманітарних дисциплін з формування професійно-ціннісних орієнтацій студентів.

Виходили з теоретичного положення про те, що ціннісна сфера свідомості включає в себе когнітивний компонент, який базується на знаннях студентів, котрі представлено як елементами життєвого досвіду про педагогічну систему, так і елементами науково-педагогічного знання. Ступінь прийняття ціннісних орієнтацій майбутнім педагогом залежить від ступеня поінформованості про цінності освіти та ціннісні орієнтації педагога, від сформованих педагогічних знань і рівня розвитку ціннісного ставлення до них. Цінності-знання, до яких віднесено культурологічні, інтелектуальні, моральні, естетичні, правові, соціологічні, екологічні, гуманітарні, визначають ставлення педагога до оточуючої дійсності, формують різнобічну особистість майбутнього педагога.

Спеціальний курс знань, що інформує про цінності педагогічної науки, професії, педагогічні закономірності, дозволяв актуалізувати аксіологічний потенціал студента, доповнити знання студентів з цих питань.

Реалізація цієї педагогічної умови забезпечувалася спеціально розробленими темами під загальною назвою „Основи педагогічної аксіології – орієнтир діяльності педагога”, що впроваджувалися в процесі викладання дисциплін «Філософія», «Культурологія», «Етика та естетика», «Історія держави і права зарубіжних країн», «Правознавство», «Основи педагогічної деонтології», що входять до суспільно-гуманітарного циклу професійної підготовки майбутніх педагогів.

Так, за програмою вивчення «Історії держави і права зарубіжних країн» передбачено теми, присвячені правам людини, утвердженню західної демократії на основі ідеї гуманістичних цінностей (свобода, рівність тощо). На лекційних і семінарсько-практичних заняттях застосовували спеціальні завдання й вправи, присвячені окремим цінностям, їх втіленню та впливу на майбутню професійну діяльність. Формування гуманістичних та професійних ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів базувалося на сприйнятті світових цінностей, що склалися в результаті розвитку державних та правових інститутів, а також на національних цінностях. Це допомагало глибше проникнути в генеалогію цінностей, їх розвиток і втілення в європейській та українській освітній системі.

Використання діалогових технологій під час формування професійно-ціннісних орієнтацій здійснювалося за схемою: введення в дію, розподіл дій між викладачем та студентами, самозорганізовані дії, діалог партнерів, діалог опонентів тощо. Використовували антитезисний засіб викладу матеріалу та позиційні дискусії, котрі передбачали зіставлення цінностей традиційного й гуманістичного підходів у освіті, привабливих та непривабливих характеристик професії педагога.

Застосування методу проблемно-рефлексивного полілогу на лекційних та семінарських заняттях стимулювало подальший розвиток рефлексивної діяльності студентів. Обговорення проблемних питань дозволяло змінити засоби спілкування, розуміння педагогічних явищ, а головне – підвищити самоактивність студента в прийнятті педагогічних цінностей, цілей. Співробітництво викладача і студента в педагогічному процесі приводило до усвідомленої власної аксіологічної позиції.

Співвіднесення своєї позиції із заданими цінностями виявлялося через висловлення своєї думки як відмови, без аналізу та осмислення заданих цінностей; ідентифікацію з „офіційними” цінностями; діалог із заданими цінностями; пропонування багатоманітності концепцій і вихід до суб’єктивного розуміння змісту проблеми; псевдосинтез (поверхове, формальне співвіднесення свого бачення та заданих цінностей).

Використання діалогових технологій сприяло, з одного боку, конкретизації уявлень студентів про себе та власну систему цінностей (подальшому розвитку рефлексивної позиції), з іншого – коригуванню власної системи цінностей, розширенню кола професійних переконань.

Аналіз результатів, отриманих після проведення формувального експерименту в експериментальних групах, дозволив констатувати, що формування в майбутніх учителів професійно-ціннісних орієнтацій має найбільшу ефективність, якщо запропоновані педагогічні умови реалізуються в комплексі. Динаміку рівнів сформованості професійно-ціннісних орієнтацій представлено в таблиці.

Таблиця

Динаміка рівнів сформованості професійно-ціннісних орієнтацій студентів (у %)

групи

рівні | Е1 (176 осіб) | Е2 (180 осіб) | К (196 особи)

Конст. етап | Контр.

етап | Приріст | Конст.

етап | Контр.

етап | Приріст | Конст.

етап | Контр.

етап | Приріст

Високий | 19,3 | 58,1 | +38,8 | 21,6 | 67,2 | +45,6 | 20,9 | 32,2 | +11,3

Середній | 22,6 | 28,3 | +5,7 | 19,5 | 26,7 | +7,2 | 18,4 | 41,3 | +22,9

Низький | 58,1 | 13,6 | -44,5 | 58,9 | 6,1 | -52,8 | 60,7 | 26,5 | -34,2

У середньому на 40% збільшилася кількість студентів експериментальних груп з високим рівнем орієнтації на професійні цінності проти 11,3% контрольної групи; зменшилася на 48,7% кількість студентів в експериментальних групах з низьким рівнем сформованості професійно-ціннісних орієнтацій (в контрольній – на 34,2%). Ефективність проведеної експериментальної роботи з формування професійно-ціннісних орієнтацій студентів було підтверджено й статистичними методами. Визначено середній показник (Ср), який відображає кількісну оцінку зростання рівня сформованості професійно-ціннісних орієнтацій. У групі Е1 він становить 2,440, у групі Е2 –2,611, у групі К – 2,057. Визначено також коефіцієнт ефективності експериментальної методики (L), який становить у групі Е1 1,186, у групі Е2 –1,269, а в групі К дорівнює нулю, що підтверджує ефективність використаної методики формування професійно-ціннісних орієнтацій.

Проведене дослідження підтвердило гіпотезу та дозволило сформулювати висновки відповідно до поставлених завдань:

1. Теоретичний аналіз філософської, соціологічної, психолого-педагогічної літератури з обраної проблеми дозволив: розкрити ціннісні орієнтації педагога як систему особистісно усвідомлених гуманістичних цінностей, що виступають орієнтирами його соціальної і професійної активності, визначаючи життєву позицію; визначити професійно-ціннісні орієнтації педагога як систему стійких відношень особистості до педагогічної праці, що формуються на основі усвідомлених педагогічних цінностей і втілюються в професійній діяльності, визначаючи її змістове наповнення і шляхи досягнення професійних цілей; схарактеризувати структуру професійно-ціннісних орієнтацій педагога як сукупність компонентів: цінностей-цілей, цінностей-знань, цінностей-умінь, цінностей-якостей.

2. На основі здійсненого аналізу наукової літератури виявлено особливості формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутнього педагога в процесі професійної підготовки у вищому педагогічному навчальному закладі, що розкривають сутність цього процесу як трансформацію професійно значущих цінностей в особистісно значущі цінності (інтеріоризацію) та безпосередню їх реалізацію в діяльності.

Виявлено змістовий компонент професійно-ціннісних орієнтацій (цінності-цілі, цінності-знання, цінності-вміння, цінності-якості) та процесуальний (механізми формування ціннісних орієнтацій: 1.Інформування - пошук > оцінка - 2. Динамізм > вибір > присвоєння - 3. Проектування > проекція).

Визначено теоретико-методологічні підходи до формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутнього педагога (аксіологічний, особистісно-діяльнісний та рефлексивний підходи).

3. Теоретично обґрунтовано та експериментально перевірено педагогічні умови формування в майбутніх педагогів професійно-ціннісних орієнтацій, а саме: організація та стимулювання рефлексивної діяльності студентів для орієнтації на професійні цінності; розробка й упровадження в процесі викладання суспільно-гуманітарних дисциплін спеціального курсу знань, що інформує про професійні цінності і водночас базується на основних поняттях педагогічної науки; використання діалогових технологій під час формування професійно-ціннісних орієнтацій.

4. Розроблено модель процесу формування в майбутніх педагогів професійно-ціннісних орієнтацій, яка включає три взаємопов’язаних блоки – орієнтаційний (цілі, підходи); організаційний (зміст, умови, етапи); результативний (рівні, критерії, показники), і технологічну карту, що передбачає послідовну реалізацію фаз орієнтації студентів на професійні цінності.

5. Визначено систему критеріїв і показників рівнів сформованості професійно-ціннісних орієнтацій у майбутніх педагогів, яку склали цінності-цілі (характер мотивації до педагогічної професії, орієнтація на розвиток системи професійно-ціннісних орієнтацій), цінності-знання (повнота і глибина, орієнтація на підвищення рівня професійних знань), цінності-вміння (сформованість навичок застосування аналітичних, комунікативних, організаційних і прогностичних вмінь, орієнтація на подальше оволодіння ними), цінності-якості (сформованість особистісних і професійно-педагогічних якостей). Виділено рівні сформованості професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів: низький, середній та високий.

6. Варіативність експериментальної роботи, яка передбачала перевірку ефективності педагогічних умов в різний спосіб (в експериментальній групі Е1 перевіряли ефективність упровадження педагогічної умови, що забезпечує розвиток у студентів рефлексивної позиції, та умови, яка передбачає опанування й розширення знань про цінності педагогічної професії; в експериментальній групі Е2 перевірялась ефективність усіх педагогічних умов у комплексі) дозволила виявити, що найкращі результати було отримано внаслідок комплексного впровадження всіх педагогічних умов. Це знайшло відбиття в позитивній динаміці всіх визначених критеріїв і підтверджено використанням методів математичної статистики.

7. Розроблено науково-методичні матеріали щодо формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів в процесі викладання суспільно-гуманітарних дисциплін для студентів і викладачів педагогічних закладів освіти, що містять технологію формування професійно-ціннісних орієнтацій з опорою на фази орієнтації особистості в світі цінностей; методику діагностики сформованості професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів.

За межами дисертаційного дослідження залишилися проблеми, пов’язані з підготовкою викладачів суспільно-гуманітарних дисциплін до формування професійно-ціннісних орієнтацій студентів, врахування особливостей процесу формування професійно-ціннісних орієнтацій студентів різних факультетів, використання можливостей педагогічної практики студентів вищих педагогічних навчальних закладів у процесі формування професійно-ціннісних орієнтацій.

Основні положення дисертації відображено в таких публікаціях:

Статті в наукових фахових виданнях

1. Шемигон Н.Ю. Класифікація та генезис цінностей – як матеріального об’єкту суспільної свідомості / Н.Ю. Шемигон // Проблеми підготовки студентської молоді до навчально-пізнавальної діяльності : зб. наук. праць / Проблеми сучасного мистецтва і культури. – Київ : Науковий світ, 2002. – С.199–204.

2. Шемигон Н.Ю. Криза фундаментальних норм суспільної та індивідуальної свідомості / Н.Ю. Шемигон // Інтенсифікація професійної підготовки студентів у навчальних закладах гуманітарної спрямованості : зб. наук. праць // Проблеми сучасного мистецтва і культури. – Харків : Принт Дизайн, 2003. – С.185–190.

3. Шемигон Н.Ю. Ціннісний підхід до педагогічної освіти у вищому навчальному закладі / Н.Ю. Шемигон // Педагогічні умови професійного становлення учнівської молоді : зб. наук. праць // Проблеми сучасного мистецтва і культури. – Харків–Луганськ : СтильІздат, 2003. – С.148–153.

4. Шемигон Н.Ю. Роль ціннісних орієнтацій у процесі підготовки майбутніх вчителів / Н.Ю. Шемигон // Проблеми оновлення змісту та методів навчання у закладах освіти : зб. наук. праць // Проблеми сучасного мистецтва і культури. – Харків–Луганськ : СтильІздат, 2003. – С.178–184.

5. Шемигон Н.Ю. Аксіологічне осмислення інноваційних процесів, що відбуваються у вищій освіті / Н.Ю. Шемигон // Професійна підготовка та інноваційні процеси у навчально-виховних закладах : зб. наук. праць // Проблеми сучасного мистецтва і культури. – Харків : Стиль-Іздат, 2004. – С.117–123.

6. Шемигон Н.Ю. Професійно-ціннісні орієнтації як структурний елемент професійної підготовки майбутніх педагогів / Н.Ю. Шемигон // Педагогічні особливості формування професійних якостей студентів : зб. наук. праць // Проблеми сучасного мистецтва і культури. – Харків-Луганськ : СтильІздат, 2004. – С.229–235.

7. Шемигон Н.Ю. Проблема ціннісних орієнтацій у професійній підготовці майбутніх вчителів / Н.Ю. Шемигон // Дидактика професійної школи : зб. наук. праць. – Хмельницький : Хмельницький національний університет, 2005. – Вип. 3. – С.45–48.

8. Шемигон Н.Ю. Засоби розвитку ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів у навчальному процесі / Н.Ю. Шемигон // Сучасні тенденції розвитку освітнього процесу України : зб. наук. праць // Проблеми сучасного мистецтва і культури. – Харків : СтильІздат, 2006. – С.203–210.

9. Шемигон Н.Ю. До питання про зміст професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх вчителів / Н.Ю. Шемигон // Молодь і ринок : зб. наук. праць. – Дрогобич : Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2006. – № 6 (21). – С.135–139.

10. Шемигон Н.Ю. Дослідження ціннісних орієнтацій студентів-педагогів у галузі професійної діяльності / Н.Ю. Шемигон // Молодь і ринок : зб. наук. праць. – Дрогобич : Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2007. – № 9 (32). – С.138–140.

Матеріали конференцій

1. Шемигон Н.Ю. Ціннісні орієнтації студентської молоді мегаполісу : матеріали науково-практичної конференції [«Гендерна політика міст: історія і сучасність»], (Харків, 18 груд. 2003р.) / Міністерство освіти і науки України, Харківська національна академія міського господарства. – Харків : Східно-регіональний центр гуманітарно-освітніх ініціатив, 2004. – С.289–291.

2. Шемигон Н.Ю. Формування ціннісних орієнтацій – складова частина професійної підготовки майбутніх вчителів : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції [«Проблеми цілісного розвитку особистості студента, як суб’єкта педагогічної взаємодії (глобальні і регіональні тенденції)»], (Донецьк, 2-3 черв. 2004 р.) / Міжнародна педагогічна академія, Академія педагогічних наук України, Інститут педагогіки і психології професійної освіти, Донецький національний технічний університет. – Донецьк : Донецький національний технічний університет, 2004. – С.235–238.

3. Шемигон Н.Ю. Проблеми формування ціннісних орієнтацій майбутніх вчителів : матеріали 8 Міжнародної науково-практичної конференції [«Наука і освіта «2005». Проблеми підготовки фахівців»], (Дніпропетровськ 7-21 лют. 2005 р.) – Дніпропетровськ : Наука і освіта, 2005. – Том 35. – С.67–69.

4. Шемигон Н.Ю. Професійні орієнтації сучасного студентства : матеріали II-ї науково-практичної конференції [«Сучасні аспекти виховання студентської молоді»], (25-26 квітн. 2007 р.) / Міністерство освіти і науки України, Харківська національна академія міського господарства. – Харків : Академія міського господарства, 2007. – С.12–15.

Анотація

Шемигон Н.Ю. Формування ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів у процесі професійної підготовки. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти. – Харківський національний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди. – Харків, 2008.

Дисертаційна робота є теоретико-експериментальним дослідженням проблеми формування ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів у процесі професійної підготовки.

У роботі розкрито сутність понять “цінність”, “ціннісні орієнтації”, схарактеризовано особливості професійно-ціннісних орієнтацій майбутнього вчителя, досліджено зміст, структуру і механізми їх формування. Виявлено й науково обґрунтовано педагогічні умови формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів у процесі професійної підготовки: організація та стимулювання рефлексивної діяльності студентів для орієнтації на професійні цінності; розробка й упровадження в процесі викладання суспільно-гуманітарних дисциплін спеціального курсу знань, що інформує про професійні цінності і водночас базується на основних поняттях педагогічної науки; використання діалогових технологій під час формування професійно-ціннісних орієнтацій. Реалізовані в педагогічному експерименті ці умови сприяли суттєвому підвищенню рівня сформованості професійно-ціннісних орієнтацій студентів-майбутніх педагогів.

Ключові слова: цінність, ціннісні орієнтації, професійно-ціннісні орієнтації, педагогічні умови формування, майбутній педагог, вищий навчальний заклад.

Аннотация

Шемигон Н.Ю. Формирование ценностных ориентаций будущих педагогов в процессе профессиональной подготовки. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 – теория и методика профессионального образования. – Харьковский национальный педагогический университет имени Г.С. Сковороды. – Харьков, 2008.

Диссертация является теоретико-экспериментальным исследованием проблемы формирования ценностных ориентаций будущих педагогов в процессе профессиональной подготовки.

На основе анализа научной литературы раскрыта сущность ценностных ориентаций будущего педагога как системы личностно осознанных гуманистических ценностей, выступающих ориентирами его социальной и профессиональной активности и определяющих жизненную позицию будущего педагога.

Определены профессионально-ценностные ориентации педагога как система стойких отношений личности к педагогическому труду, формирующихся на основе осознанных педагогических ценностей и воплощающихся в профессиональной деятельности, определяя ее содержательное наполнение и пути достижения профессиональных целей.

Охарактеризована структура профессионально-ценностных ориентаций педагога как совокупность компонентов: ценности-цели, ценности-знания, ценности-умения, ценности-качества.

На основе анализа научной литературы выявлены особенности формирования профессионально-ценностных ориентаций будущего педагога в процессе профессиональной подготовки в высшем педагогическом учебном заведение, которые раскрывают сущность этого процесса как трансформацию профессионально значимых ценностей в личностно значимые ценности (интериоризацию) и


Сторінки: 1 2