У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРИКОРДОННИХ ВІЙСЬК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРИКОРДОННИХ ВІЙСЬК УКРАЇНИ

імені БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

КIСЕЛЬ АЛЛА МИКОЛАЇВНА

УДК 344 : 342.9 : 342.518 (477)

ПРАВОВI ОСНОВИ КОНТРОЛЬНОЇ ДIЯЛЬНОСТI

ЮРИДИЧНОЇ СЛУЖБИ ДЕРЖАВНОГО КОМIТЕТУ У СПРАВАХ ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ

Спеціальність 20.02.03

Військове право; військові проблеми міжнародного права

Автореферат дисертації на здобуття

наукового ступеня кандидата юридичних наук

Здобувач А. Кісель

Хмельницький - 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі конституційного, адміністративного та фінансового права Національної академії Прикордонних військ України імені Богдана Хмельницького, Державний комітет у справах охорони державного кордону України.

Науковий керівник - кандидат юридичних наук, доцент

НIМЧЕНКО Василь Іванович,
Конституційний Суд України,

суддя Конституційного Суду України.

Офіційні опоненти:

доктор юридичних наук, професор СЕЛІВАНОВ Анатолій Олександрович, Верховна Рада України, завідуючий відділом зв’язків з органами правосуддя Секретаріату Верховної Ради України;

кандидат юридичних наук, доцент БАРАНЧУК Віктор Миколайович, Хмельницький інститут регіонального управління та права; кафедра конституційного та міжнародного права, завідувач кафедри.

Провідна установа - Національна Академія Служби безпеки України, кафедра загально-правових дисциплін, м. Київ.

Захист відбудеться « 31» березня 2000 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.705.02 Національної академії Прикордонних військ України імені Богдана Хмельницького за адресою: 280003, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної академії Прикордонних військ України (280003, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46).

Автореферат розісланий « 24 » лютого 2000 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат педагогічних наук,

доцент А.В.Галімов.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Успішна реалізація заходів і досягнення цілей реформування Прикордонних військ, яке проводиться в Україні, залежить від виконання цілого ряду завдань, одним з яких є підтримання на високому рівні законності та правопорядку у Прикордонних військах України.

Дане завдання виконують всі військові органи в межах наданих їм повноважень, при неухильному і суворому дотриманні і виконанні законів і інших правових актів у своїй повсякденній діяльності.

В даному контексті особливий інтерес викликає діяльність юридичної служби, яка організаційно входить до структури вказаних органів, оскільки для неї зміцнення законності, захист прав і законних інтересів органів військового управління, військових частин, з'єднань і підприємств Прикордонних військ України, правове забезпечення їх діяльності є одним з найважливіших завдань.

Оскільки контроль є одним із способів забезпечення законності, юридична служба Державного комітету у справах охорони державного кордону України наділена рядом контрольних повноважень.

Дослідженню окремих напрямків діяльності юридичної служби були присвячені роботи цілого ряду науковців ще у радянський період. Зокрема, дане питання досліджувалось у роботах Ю.М.Арістакова, В.М.Бєрєжнова, О.М.Бухаловського, В.С.Анохіна, В.М.Паращенко, А.М.Мартем’янової, Г.В.Пронської, К.С.Юдельсона, I.М.Зайцева, I.Л.Зубової, Л.К.Меренкової та інших науковців.

Разом з тим, цілісного дослідження з проблем саме контрольної діяльності юридичної служби не проводилось, багато її аспектів на сьогодні залишаються практично не вивченими. Це стосується і розгляду поняття самого контролю юридичної служби, основних напрямків і форм його здійснення, а також інших принципово важливих питань.

Крім того, на даний час в теорії правової роботи і в практичній діяльності юридичної служби з'явилось багато нововведень, які на сьогоднішньому етапі розвитку військово-адміністративної науки вимагають свого науково-теоретичного осмислення. В повній мірі це положення стосується і контрольних функцій та повноважень юридичної служби.

Беручи до уваги те значення, яке має діяльність юридичної служби Державного комітету у справах охорони державного кордону України у забезпеченні законності і правопорядку в Прикордонних військах України, слід прийти до висновку про необхідність теоретичної розробки наукових рекомендацій для їх практичної діяльності.

При цьому вимагають глибокого і систематичного дослідження питання, які не були раніше предметом детального вивчення, і які стосуються контрольних функцій і повноважень юридичної служби як основного ядра її діяльності. Під цим кутом зору необхідним є також і детальний аналіз накопиченого за останні роки нормативного матеріалу, який вніс у контрольну діяльність юридичної служби багато нового.

Крім того, необхідною є розробка пропозицій по вдосконаленню нормативного регулювання діяльності юридичної служби, оскільки основні нормативні акти, які стосуються даної галузі, не досить чітко регламентують контрольну діяльність юридичних служб міністерств і відомств взагалі, і юридичної служби Прикордонних військ України, зокрема.

Необхідність вищевказаних досліджень викликана також потребою у більш якісній підготовці кадрів для всіх структурних підрозділів юридичної служби Прикордонних військ України та правозастосовчої діяльності цієї служби.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до Плану наукової роботи Національної академії Прикордонних військ України. Робота виконана у рамках НДР 297-0017 К. «Науково-практичний коментар до законів України "Про Прикордонні війська України", "Про державний кордон України". Обраний напрям дисертаційної роботи є складовою частиною наукової роботи в Національній академії Прикордонних військ України та відповідає Перспективному плану дисертаційних досліджень в Прикордонних військах України на 1998 - 2005 роки.

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає у комплексному аналізі і систематизації сучасного стану теорії та практики контрольної діяльності юридичної служби Державного комітету у справах охорони державного кордону України (надалі - Держкомкордон); виробленні та обгрунтуванні наукових рекомендацій і пропозицій щодо її подальшого вдосконалення.

Для досягнення поставленої мети автором вирішуються наступні завдання:

1. Дослідження історично-правового розвитку нормативної бази з питань юридичної служби і, зокрема, її контрольних повноважень;

2. Визначення вихідних теоретичних положень, які розкривають поняття контролю юридичної служби і його місце в загальній системі контролю, що здійснюється у Прикордонних військах України (надалі - ПВ України);

3. Розкриття змісту і особливостей контролю, що здійснюється юридичною службою;

4. Аналіз основних напрямків і форм здійснення контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону;

5. Розробка наукових і практичних рекомендацій з питань: - вдосконалення військового законодавства, що визначає роль і місце юридичної служби в системі Прикордонних військ України та її діяльність як самостійної структури по забезпеченню законності правозастосовчої діяльності органів військового управління ПВ України;

- вдосконалення роботи органів військового управління ПВ України по керівництву діяльністю підрозділів юридичної служби;

- вдосконалення структури юридичної служби та її підрозділів;

- підвищення ефективності використання правових засобів в контрольній діяльності юридичної служби.

Теоретичну і практичну основи дослідження складають наукові праці з теорії держави і права, філософії, адміністративного права, військового права, Конституція України, інші нормативні акти, в тому числі, і нормативні акти органів військового управління, які регулюють діяльність підрозділів юридичної служби.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що дана дисертаційна робота є першим комплексним науковим дослідженням у галузі військового права, яке присвячене проблемам контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону України.

Наукова новизна знаходить відображення у таких положеннях, висновках та пропозиціях:

1. Визначення поняття та змісту контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону;

2. Визначення мети та завдань контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону;

3. Виділення основних напрямків контрольної діяльності, що здійснюється юридичною службою Держкомкордону;

4. Вироблення пропозицій по вдосконаленню військового законодавства, що регулює контрольну діяльність юридичної служби в системі Прикордонних військ України.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що вони дають змогу оцінити сучасний стан та перспективи розвитку юридичної служби Прикордонних військ України. Висновки та рекомендації, які містяться у дисертаційному дослідженні взяті за основу при розробці пропозицій щодо внесення змін та доповнень до «Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого центрального органу державної виконавчої влади, державного підприємства, установи, організації», що підтверджено актом про реалізацію результатів наукових досліджень № Ю 2147 від 5 листопада 1999 року.

Окремі положення дисертаційного дослідження (щодо місця юридичної служби у системі органів, які здійснюють правову роботу в ПВ України, її ролі у забезпеченні законності нормотворчої та договірної діяльності військових частин ПВ України та участі юридичної служби у правовому вихованні військовослужбовців ПВ України) реалізовані у навчальному процесі Національної Академії Прикордонних військ України ім. Б. Хмельницького, а саме використані при розробці навчально-методичних матеріалів з дисципліни «Правова робота в Прикордонних військах України,» що підтверджується актом про реалізацію результатів наукових досліджень №2749 від 5 вересня 1999 року.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження були оприлюднені на міжвузівській науково-теоретичній конференції «Регулювання цивільно-правових відносин у сучасній Україні» (13-14 травня 1999 р., М. Хмельницький), а також обговорювались на науково-практичних семінарах молодих учених та ад’юнктів юридичних кафедр Національної Академії Прикордонних військ України.

Публікації. За темою дисертації опубліковано три наукові статті, які відображені у фахових виданнях, а також доповідь у матеріалах міжвузівської науково-теоретичної конференції.

Структура дисертації визначається її метою та завданнями і складається із вступу, двох розділів, які об'єднують шість підрозділів, висновку, списку використаних джерел та додатків.

Загальний обсяг дисертації складає 162 сторінки. Додатки містяться на 8 сторінках.

Список використаних джерел включає 195 найменувань на 17 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМIСТ РОБОТИОСНОВНИЙ ЗМIСТ РОБОТИ

У Вступі обгрунтовується актуальність теми дисертаційного дослідження та характеризується ступінь дослідженості даної проблеми у правовій науці, визначаються цілі та завдання дослідження, формулюються теоретичне та практичне значення основних положень дисертації, розкриваються наукова новизна, ступінь апробації та кількість публікацій основних результатів дисертаційного дослідження.

У першому розділі «Контрольна діяльність юридичної служби Державного комітету у справах охорони державного кордону України як засіб забезпечення законності в діяльності військових організацій Прикордонних військ України» проведено аналіз нормативної бази з питань контрольної діяльності юридичної служби в історично-правовому аспекті її розвитку; визначається поняття та суть контролю, що здійснюється юридичною службою, виявляються цілі, завдання та функції контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону.

У першому підрозділі проаналізовано історичний розвиток нормативно-правової бази з питань діяльності юридичної служби, визначено основні етапи її еволюції та вдосконалення. Особлива увага звертається на процес становлення і розвитку інституту юридичної служби в Прикордонних військах України, вдосконалення нормативної бази щодо організації і діяльності юридичних служб ПВ України , розширення кола їх повноважень і контрольних повноважень, зокрема.

У другому підрозділі для з`ясування поняття контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону розглядаються загальнотеоретичні питання поняття та змісту контролю як такого. Зокрема, викладаються різні підходи до поняття контролю в філософському, соціальному і юридичному аспектах. Особлива увага приділяється визначенню поняття контролю як функції управлінської діяльності.

З метою обгрунтування контролю як специфічної правової форми діяльності органів управління, визначення його юридичної природи, предмету, а також його місця в системі правових форм, здобувачем визначається ряд юридичних властивостей його змісту.

Насамперед, контроль - це така правова форма діяльності, юридична природа якої визначається тим, що відповідний контрольний орган або його посадова особа ставляться в умови, коли вони повинні безпосередньо використовувати норми права для вирішення конкретних юридичних завдань. Причому, як предмет операцій в даному випадку, є одночасно і норми матеріального права, і норми процесуального права.

Характеристика контролю як правової форми діяльності визначається також і тим, що всі його результати повинні оформлятися у відповідних правових актах. В правовому акті контрольного органу поряд з правоохоронною проявляється і управлінська сутність, оскільки він своїм владним організуючим впливом певним чином втручається у відносини, які вже склались, змінює їх, перетворює у відповідності з цілями, викладеними в нормах права.

В подальшому в дисертаційному дослідженні аналізуються основні теоретичні положення щодо функцій та елементів системи контрольної діяльності. На їх підставі здобувач визначає основні складові частини системи контролю, яка діє в Прикордонних військах України та обгрунтовує провідне місце юридичної служби у реалізації контрольних функцій військового управління в системі ПВ України.

Контроль юридичної служби у Прикордонних військах України визначається як частина всебічного внутрівідомчого контролю і є позитивною, творчою, організуючою діяльністю юридичної служби як функціонального підрозділу органів управління ПВ України, яка здійснюється у визначених формах і специфічними методами. Контрольна діяльність юридичної служби ПВ України має на меті за допомогою правових засобів зміцнювати військову та трудову дисципліну, забезпечувати законність у військах, збереження державної власності, захист прав і законних інтересів органів військового управління, військових частин Прикордонних військ України, військовослужбовців і осіб цивільного персоналу.

Правовою основою такого контролю є нормативні правові акти, які регламентують правове становище і організацію діяльності як юридичної служби в цілому, та і її окремих структурних підрозділів.

На основі аналізу нормативного матеріалу з питань контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону автор робить висновок, що контрольні функції юридичної служби в цілому можна поділити за предметною ознакою на три основні напрямки:

- контроль юридичної служби Держкомкордону за законністю нормотворчої діяльності органів військового управління Прикордонних військ України;

- контроль, що здійснюється юридичною службою в процесі договірної роботи військових організацій ПВ України;

- контроль юридичної служби Держкомкордону за станом правової роботи в об`єднаннях, з`єднаннях, військових частинах та підприємствах ПВ України.

В межах кожного напрямку, в свою чергу, контрольні функції конкретизуються.

Контроль юридичної служби Держкомкордону за законністю нормотворчої діяльності органів військового управління включає в себе: контроль за законністю проектів нормативних актів, що видаються в Держкомкордоні; участь у контролі за законністю розроблюваних у Держкомкордоні проектів нормативних актів органів державної влади та управління вищого рівня; контроль за відповідністю законодавству проектів нормативних актів, що надійшли для узгодження у відповідний орган військового управління.

Контроль в процесі договірної роботи військових організацій Прикордонних військ України можна поділити на контроль в процесі укладання договорів і контроль в процесі їх виконання.

Контрольні функції юридичної служби за дотриманням законності та станом правового забезпечення діяльності відповідних підрозділів у військових організаціях Прикордонних військ України необхідно поділити, в залежності від цілей та завдань, що стоять перед відповідною службою, на два види:

1. Контроль, що здійснюється безпосередньо у військах;

2. Контроль, що здійснюється у підрозділах юридичної служби нижчого рівня (в межах методичного керівництва ними).

У третьому підрозділі при дослідженні суті та завдань контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону автор виходить із положення, відповідно до якого контроль не є первинною діяльністю і завжди здійснюється з приводу іншої діяльності первинного характеру, яка і складає об`єкт контролю. В зв`язку з цим у дисертаційному дослідженні мета і завдання контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону визначаються виходячи з цілей, завдань та функцій самої юридичної служби Держкомкордону та тих структур, які виступають як підконтрольні об`єкти.

Зміст контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону полягає у реалізації державної правової політики у Прикордонних військах України та забезпеченні законності у правозастосовчій діяльності органів військового управління ПВ України шляхом використання наданих їй прав на наглядові (контрольні) функції за виконанням встановлених правил і норм у сфері військового управління, дотриманням законодавства у військах, одержання про це необхідної інформації, виявлення порушень і прийняття, в межах наявних повноважень, заходів по їх усуненню.

Основною метою контролю, що здійснюється юридичною службою Держкомкордону є сприяння правовому забезпеченню і вдосконаленню за допомогою правових засобів діяльності органів військового управління, військових частин, з`єднань і підприємств Прикордонних військ України.

Завданнями контролю, який здійснюється юридичною службою Держкомкордону є наступні:

1. Створення умов для правильного застосування діючого законодавства в ПВ України та сприяння вдосконаленню нормативної бази з питань організації та діяльності Прикордонних військ України;

2. Запобігання порушенням законності в Прикордонних військах України;

3. Виявлення фактів порушень законності в діяльності органів військового управління, частин, з`єднань і підприємств ПВ України і прийняття в межах наявних повноважень заходів по їх усуненню.

Автор акцентує увагу на ролі юридичної служби у правовому вихованні військовослужбовців та працівників за трудовим договором ПВ України, яке є ефективним засобом запобігання порушень законності. У зв`язку з цим пропонується чітко закріпити у нормативних актах, що регулюють діяльність юридичної служби системи ПВ України повноваження працівників юридичних служб щодо організації і здійснення правового виховання у Прикордонних військах.

Другий розділ «Основні напрямки і форми здійснення контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону» присвячений детальному дослідженню суті основних напрямів контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону та визначаються основні шляхи вдосконалення її форм та методів.

У першому підрозділі визначаються роль юридичної служби у забезпеченні законності органів військового управління ПВ України

Органи військового управління Прикордонних військ України, здійснюючи виконавчу владу в ПВ України, діють в певних правових межах, тобто на основі Конституції України, законів, інших правових актів, що видаються відповідними органами державної влади. Однак, законодавчі акти, в силу того, що процес їх розробки і прийняття здійснюється суворо визначеним колом органів, і в суворо визначених формах, не можуть забезпечити оперативного управління. Тому органи військового управління наділені правом видання правових актів, в яких визначаються покладені на органи державно-владні розпорядчі повноваження.

Крім цього, необхідність видання таких актів викликана неможливістю деталізації в законах і підзаконних нормативних актах органів державної влади прав і обов`язків органів військового управління та військових посадових осіб, а також окремих категорій військовослужбовців, повного вирішення всіх питань, що стосуються життя і діяльності Прикордонних військ України.

В дисертаційному дослідженні аналізуються загальнотеоретичні положення щодо юридичної природи та суті актів управління взагалі, і правових актів військового управління, зокрема.

Автором звертається увага на важливість такої риси актів військового управління як їх підзаконність, з якої випливає правова вимога відповідності таких актів законам та іншим підзаконним нормативно-правовим актам, та обгрунтовується необхідність відповідної контрольної діяльності, оскільки саме контроль є одним із способів забезпечення законності, в тому числі і законності актів військового управління.

Найбільш дієвим і характерним для юридичної служби способом забезпечення законності актів військового управління є здійснення нею юридичного контролю проектів цих актів.

З метою розкриття ролі юридичної служби у здійсненні юридичного контролю за законністю проектів актів військового управління, у дисертаційному дослідженні визначаються його цілі і завдання, суть та зміст, встановлюється його місце в процесі підготовки і видання органами військового управління правових актів.

Проаналізувавши нормативно-правову базу з питань нормотворчої діяльності органів військового управління Прикордонних військ України, здобувач дійшла висновку, що на сьогоднішній день у законодавстві немає чіткого підходу щодо кола нормативних актів, які повинні проходити юридичний контроль з боку юридичної служби. Крім того, у законодавстві не завжди розмежовується поняття «нормативний акт» і «документ», що теж ставить під сумнів необхідність юридичного контролю тих чи інших актів військового управління. На нашу думку, існує необхідність детального переліку у законодавстві нормативних актів органів військового управління ПВУ, які повинні проходити юридичний контроль.

На основі дослідження здобувач дає розгорнуте визначення юридичного контролю.

Юридичний контроль за законністю проектів нормативних актів, що видаються органами військового управління ПВ України - це визначення у встановленому порядку відповідності поданих проектів наказів, інструкцій, а, у передбачених нормативно-правовими актами випадках, і інших документів правового характеру міжнародним договорам, діючому законодавству та іншим правовим актам; раніше виданим наказам і інструкціям Голови Держкомкордону та інших командирів і начальників вищого рівня, а також наказам та інструкціям, виданих самим органом військового управління; рішенням суду, що вступили в законну силу; фактичному стану справ в тих сферах військового управління, які в кожному конкретному випадку є об`єктом правового регулювання, а також здійснення в межах наявних повноважень заходів по усуненню виявлених порушень.

На нашу думку, хоча об`єктом юридичного контролю є проект акту органу військового управління, але, оскільки сам по собі проект не має правового значення і розробляється лише з метою наступного видання власне акту військового управління, то метою юридичного контролю є забезпечення законності актів військового управління, які видаються в системі ПВ України.

Відповідно, як завдання юридичного контролю за законністю проектів актів військового управління можна визначити наступні:

- виявлення проектів актів військового управління, які не відповідають встановленим вимогам;

- здійснення заходів по усуненню виявлених порушень і недопущення подання на підпис командиру (начальнику) проектів, які не відповідають вимогам законодавства;

- встановлення причин, що призвели до порушень і осіб, що їх допустили;

- здійснення заходів по недопущенню подібних порушень у майбутньому.

Основними формами діяльності юридичної служби по контролю за законністю проектів актів військового управління є:

1) перевірка самих проектів з метою виявлення можливих порушень законності;

2) право юрисконсульта вимагати від виконавців необхідні висновки, довідки та матеріали, які послужили підставою для розробки проекту нормативного акта;

3) правовою формою, в якій втілюються правові наслідки юридичного контролю, є візування проекту акту військового управління, який відповідає всім встановленим вимогам (насамперед, вимогам законності) і подання його на підпис відповідній посадовій особі, або відмова у візуванні, у випадку невідповідності проекту вказаним вимогам. У цьому випадку розробникам даються відповідні роз`яснення, або висновки з пропозиціями про законний порядок вирішення розглядуваних питань.

Однак, на нашу думку, правові засоби, які є в розпорядженні юридичної служби на сьогоднішній день, є недостатніми для ефективного виконання нею контрольних функцій щодо забезпечення законності нормативно-правових актів органів військового управління ПВ України.

З метою усунення цього недоліку пропонується в нормативно-правових актах, які регулюють діяльність юридичної служби системи Прикордонних військ, закріпити положення, відповідно до якого нормативні акти, в тому числі і в сфері господарської діяльності, які видаються в Держкомкордоні, з`єднанні, частині Прикордонних військ України після підписання їх Головою Держкомкордону, командиром об`єднання, з`єднання, частини повинні скріплюватись підписом начальника відповідної юридичної служби. Це положення є аналогічним інституту контрасигнатури, закріпленому в ч.4 ст.106 Конституції України, відповідно до якої акти Президента України з певних питань скріплюється підписами Прем’єр-міністра України і міністра, відповідального за акт його виконання.

Закріплення такої норми в Положенні про юридичну службу Держкомкордону надасть юридичній службі ширші можливості для здійснення покладених на неї повноважень по забезпеченню законності в діяльності Прикордонних військ України і, зокрема, по забезпеченню законності актів військового управління та сприятиме посиленню відповідальності юридичної служби за належний рівень правового забезпечення діяльності військових частин та з’єднань ПВ України в умовах нових ринкових відносин в державі.

Другий підрозділ дисертаційного дослідження присвячений характеристиці ролі юридичної служби у забезпеченні законності в договірній діяльності Прикордонних військ України.

Для виконання своїх функцій як у мирний, так і воєнний час Прикордонні війська повинні забезпечуватись необхідними матеріальними ресурсами та засобами.

Визначальну роль у забезпеченні Прикордонних військ України необхідними матеріально-технічними засобами відіграють договірні відносини, які в умовах розвитку ринкових відносин та обмеженого фінансування Прикордонних військ України набувають все більшого значення.

Договори, які укладаються військовими організаціями, є засобом досягнення певної мети: встановлення господарських зв`язків для забезпечення Прикордонних військ України необхідними матеріально-технічними ресурсами, а, в ряді випадків, і для реалізації вивільненого у Прикордонних військах рухомого і нерухомого майна.

На основі дослідження загальнотеоретичних положень щодо поняття та ознак договірної роботи, аналізу чинної нормативно-правової бази з питань договірної діяльності ПВ України, здобувач визначає договірну роботу військових організацій Прикордонних військ як правову діяльність, спрямовану на забезпечення ПВ України необхідними матеріальними ресурсами, яка включає в себе укладання, зміну, розірвання, облік та зберігання, виконання та контроль за своєчасним і якісним виконанням договорів.

Виходячи зі змісту договірної роботи в ПВ України, автор поділяє її на роботу в ході укладання договорів і роботу в ході їх виконання, визначає роль юридичної служби на кожному з цих двох етапів. Метою контрольної діяльності юридичної служби в процесі здійснення військовими організаціями договірної роботи є забезпечення законності в їх господарській діяльності при постачанні Прикордонних військ України необхідними матеріальними ресурсами.

Аналіз нормативного регулювання і узагальнення практики діяльності юридичної служби свідчить, що її функції по належному забезпеченню договірної роботи, в основному, визначаються як організаційні та контрольні.

Організаційні функції знаходять свій вираз у методичному керівництві договірною роботою як правовою діяльністю, здійснення якої пов`язане із застосуванням спеціальних юридичних знань, в координації вирішення всіх питань договірної роботи. Юридична служба покликана забезпечити юридично обгрунтоване вирішення всіх питань договірної роботи. З урахуванням специфіки договірної роботи у Прикордонних військах України, у дисертаційному дослідженні визначаються основні форми здійснення організаційних функцій юридичної служби системи Прикордонних військ України в процесі договірної роботи.

Контрольна функція юридичної служби тісно пов`язана з організаційною і втілюється в наступних основних формах, спрямованих на виявлення порушень і здійснення заходів по їх усуненню:

- перевірка законності проектів договорів, які укладаються військовою організацією та їх візування; забезпечення законності при укладанні договорів;

- перевірка проектів претензій та інших документів договірного характеру, на предмет відповідності закону, в тому випадку, якщо вони готуються не юридичною службою, а іншими структурними підрозділами;

- перевірка у органах військового управління нижчого рівня стану та ведення договірної роботи;

- доповідь відповідним командирам (начальникам) за результатами перевірки для вжиття заходів по усуненню виявлених порушень, а також надання необхідної допомоги особам, які беруть участь у здійсненні договірної роботи.

Однією із найбільш характерних і значимих форм контрольної діяльності юридичної служби при забезпеченні законності в галузі договірної роботи військових організацій Прикордонних військ України є перевірка законності проектів договорів, а також їх візування як правове оформлення результатів такої перевірки. Ця обставина багато в чому зближує даний вид контролю з юридичним контролем за законністю проектів, наказів та інструкцій. Однак наявні на сьогоднішній день у юридичної служби повноваження є недостатніми для дієвого та ефективного забезпечення законності в договірній діяльності військових організацій ПВ України.

На підставі узагальнення практики договірної роботи у Держкомкордоні, частинах, з`єднаннях ПВ України, автор робить висновок про необхідність чіткого нормативного закріплення обов`язковості контролю з боку юридичної служби за відповідністю діючому законодавству проектів договорів, які укладаються військовими організаціями, а також заборони укладання відповідними посадовими особами договорів, проекти яких не пройшли юридичного контролю і не завізовані юридичною службою.

Крім того, оскільки юридична служба є організатором і безпосереднім учасником роботи по забезпеченню виконання договорів то, на нашу думку, існує необхідність вдосконалення нормативно-правової бази з питань претензійно-позовної роботи, яка здійснюється організаціями ПВ України. Зокрема, необхідно розробити Інструкцію «Про організацію і порядок здійснення претензійно-позовної роботи в Прикордонних військах України», в якій би детально визначались: мета та зміст претензійно-позовної роботи в ПВ України, правовий статус структурних підрозділів та посадових осіб, які її здійснюють, порядок ведення претензійно-позовної роботи, порядок реєстрації, обліку і аналізу претензійно-позовних матеріалів.

Вдосконалення нормативно-правової бази з питань договірної роботи в Прикордонних військах України сприятиме юридичній службі у виконанні нею завдань по забезпеченню законності в господарській діяльності військових організацій ПВ України.

У третьому підрозділі, розглядаючи контроль юридичної служби Держкомкордону за станом правової роботи в частинах і з`єднаннях Прикордонних військ України, здобувач звертає увагу на те, що у зв`язку з недоліками організаційної структури юридичної служби ПВ України, при якій фактично відсутнє підпорядкування підрозділів юридичної служби нижчого рівня юридичним службам вищого рівня, їх взаємодія обмежується, в основному, здійсненням методичного керівництва з питань проведення правової роботи.

В цілому питання методичного керівництва недостатньо досліджено. Визначення поняття «методичного керівництва» поки що не дано ні в законодавчих актах, ні у спеціальній літературі.

В юридичній літературі суть методичного керівництва визначається як вироблення найбільш раціональних, загальнодоступних і ефективних прийомів та способів роботи, впровадження їх у практику з метою впорядкування і підвищення результативності роботи.

Методичне керівництво правовою роботою здійснюється у формі розробки методичних вказівок та рекомендацій. Вони стосуються, головним чином, постановки методики проведення правової роботи на конкретних її ділянках і спрямовуються на підвищення ефективності використання правових засобів і зміцнення законності.

Виходячи зі змісту правової роботи, автор не погоджується з твердженням В.С.Анохіна про недоцільність розмежування методичного керівництва юридичними службами і правовою роботою. Оскільки, здійснюючи методичне керівництво правовою роботою Прикордонних військ України, юридична служба Держкомкордону здійснює методичне керівництво і юридичними службами системи ПВ України. Всі методичні вказівки і рекомендації Держкомкордону, що стосуються правової роботи, розраховані не лише на юридичні служби, а й на військові організації ПВ України в цілому, оскільки правова робота здійснюється не лише юридичною службою, а й іншими підрозділами відповідної військової організації ПВ України.

В даному випадку необхідно мати на увазі лише те, що методичне керівництво юридичними службами включає в себе, крім цього, ще і питання створення юридичних служб, підбору та підвищення кваліфікації працівників юридичної служби системи ПВ України, безпосередньо організації їх роботи.

Оскільки контрольна діяльність юридичної служби Держкомкордону за станом правової роботи в Прикордонних військ України виражається у здійсненні методичного керівництва правовою роботою, то її можна поділити на два взаємопов`язані напрямки: контроль за станом правової роботи в органах військового управління в цілому і контроль організації та діяльності підрозділів юридичної служби нижчого рівня. Взаємозв`язок даних напрямів проявляється і в тому, що контрольні заходи в їх рамках здійснюються, як правило, одночасно, що дозволяє оцінити як стан правової роботи в підконтрольному органі військового управління, так і діяльність відповідного підрозділу юридичної служби.

Розглянувши основні напрямки та форми здійснення контролю за станом правової роботи в військових організаціях Прикордонних військ України автор робить висновок, що суть такого контролю полягає у забезпеченні законності шляхом виявлення в діяльності підконтрольних органів військового управління порушень вимог законів та інших нормативно-правових актів, здійснення в межах своїх повноважень заходів по усуненню виявлених порушень і притягнення осіб, винних у їх вчиненні, до відповідальності, надання практичної допомоги в організації і проведенні правової роботи. Як предмет контролю юридичної служби за станом правової роботи виступає діяльність органів військового управління, їх посадових осіб по реалізації вимог законодавства, наказів і інструкцій Голови Держкомкордону та інших посадових осіб.

Контроль за станом правової роботи є важливим засобом забезпечення законності в діяльності ПВ України. Однак, аналіз практики даного напрямку діяльності юридичної служби Держкомкордону свідчить, що на сьогодні в розпорядженні цього підрозділу Держкомкордону немає достатніх засобів для ефективного виконання контрольних функцій.

Це пояснюється, насамперед, відсутністю чіткого нормативного регулювання контрольної діяльності юридичної служби, що утруднює її повноцінне здійснення. В зв`язку з цим вимагається вдосконалення правових і організаційних основ контрольної діяльності, в тому числі, необхідним є надання юридичній службі Держкомкордону певних владних повноважень для більш ефективного усунення виявлених в ході контролю порушень:

- покласти на юридичну службу функції здійснення в межах своїх повноважень заходів по усуненню порушень законності і внесення посадовим особам Держкомкордону обов`язкових для розгляду і виконання приписів по забезпеченню законності і правопорядку;

- надати працівникам юридичної служби Держкомкордону право внесення обов`язкових для розгляду і прийняття рішення подань командирам (начальникам) органів військового управління ПВ України нижчого рівня, військових частин, з’єднань, підприємств, про виявлені в ході перевірок порушення законодавства;

- покладення на відповідних командирів і начальників обов`язку розглядати у визначений строк такі подання і пропозиції з вжиттям прийняттям необхідних заходів по усуненню виявлених порушень з повідомленням про вжиті заходи у юридичну службу Держкомкордону.

Крім того, у зв`язку з переходом до ринкової економіки роль юридичної служби в забезпеченні законності діяльності ПВ України різко зростає. Тому на сьогодні існує нагальна потреба у збільшенні чисельного складу юридичної служби у системі Прикордонних військ України.

ВИСНОВКИВИСНОВКИ

У висновках дисертаційної роботи узагальнюються результати дослідження, викладаються основні теоретичні положення, які опрацьовані, даються авторські визначення поняття та змісту контрольної діяльності юридичної служби, її мети, завдань, та основних напрямків здійснення, а також пропозиції щодо внесення змін та доповнень у чинне військове законодавство, що регулює контрольну діяльність юридичної служби системи Прикордонних військ України. 

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ
ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ
ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Кісель А.М. Правове регулювання повноважень юридичної служби Державного комітету у справах охорони державного кордону України // Збірник наукових праць № 7, Частина ІІ. - Хмельницький: Вид-во Академії ПВУ, 1998. – С. 287 – 292.

2. Кісель А.М. Роль юридичної служби в забезпеченні законності при укладанні договорів військовими організаціями Прикордонних військ України // Збірник наукових праць № 8 Частина ІІ. - Хмельницький: Вид-во Академії ПВУ, 1999. – С. 230 – 233.

3. Кісель А.М. Роль юридичної служби в забезпеченні законності нормативно-правових актів органів військового управління Прикордонних військ України // Збірник наукових праць № 9, Частина ІІ. - Хмельницький: Вид-во Академії ПВУ, 1999. - С. 271 – 274.

4. Кісель А.М. Суть та завдання контрольної діяльності юридичної служби Державного комітету у справах охорони державного кордону України // Регулювання цивільно-правових відносин у сучасній Україні (Матеріали міжвузівської науково-теоретичної конференції ). Хмельницький:. Вид-во Академії ПВУ, 1999.

АНОТАЦІЇАНОТАЦІЇ

Кісель А. М. Правові основи контрольної діяльності юридичної служби Державного комітету у справах охорони державного кордону України. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 20.02.03. - Військове право; військові проблеми міжнародного права. Національна Академія Прикордонних військ України ім. Б Хмельницького, м. Хмельницький , 1999.

Дисертація присвячена проблемам контрольної діяльності юридичної служби Державного комітету у справах охорони державного кордону України як основного способу забезпечення законності в діяльності військових організацій ПВ України. З’ясовується поняття, суть та завдання контролю юридичної служби системи Прикордонних військ України, визначаються основні напрямки та форми здійснення контрольної діяльності юридичної служби Держкомкордону, її місце та роль в забезпеченні законності нормотворчої та договірної діяльності військових організацій ПВ України, основні способи та методи здійснення контролю за станом правової роботи в частинах та з’єднаннях прикордонних військ України, окреслюються шляхи і напрямки вдосконалення правової теорії та чинного законодавства з питань контрольної діяльності юридичної служби ПВ України.

Ключові слова: юридична служба, законність, контрольна діяльність, орган військового управління.

Kisel A.M. Legal principles of juridical service control activity of State Border Committee of Ukraine, - Manuscript.

This thesis is for taking a scientific degree of Juridical Science Candidate on the speciality 20.02.03 – Military Law; Military problems of International Law. The National academy of Border Guard Troops of Ukraine, named after Bogdan Khmelnitskiy, Khmelnitskiy, 1999.

The thesis is dedicated problems of juridical service control activity of The State Border Committee of Ukraine as the main way of ensuring legality in military organisations activity of the Border Guard Troops of Ukraine.
Concept, gist and goal jurisdiction service control of the Border Guard Troops of Ukraine has been explained. Main directions and forms of carrying out juridical service control activity of The State Border Committee of Ukraine and the role of this activity in ensuring legality of normative and contractual activity of military organisations of the Border Guard Troops of Ukraine are determined. Basic ways and methods of realising control of legal activity state in units of the Border Guard Troops of Ukraine are determined. Improvement directions of legal theory and existent legislation on the problems of juridical service control activity are defined.

The key words: juridical service, legality, control activity, military administration body.

Кисель А.Н. Правовые основы контрольной деятельности юридической службы Государственного комитета по делам охраны государственной границы Украины. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук по специальности 20.02.03 - Военное право; военные проблемы международного права. - Национальная Академия Пограничных войск Украины им. Богдана Хмельницкого, г. Хмельницкий, 1999.

Диссертация посвящена малоизученным проблемам контрольной деятельности юридической службы Государственного комитета по делам охраны государственной границы Украины. В исследовании рассмотрено историко-правовое развитие нормативной базы по вопросам деятельности юридической службы и, в частности, ее контрольных полномочий; определены исходные теоретические положения, раскрывающие понятие контроля юридической службы и его место в общей системе контроля, который осуществляется в Пограничных войсках Украины, раскрыта суть и особенности контроля, осуществляемого юридической службой, проведен анализ основных направлений и форм осуществления контрольной деятельности юридической службы Госкомграницы.

Контрольная деятельность юридической службы в Пограничных войсках Украины определяется как часть всестороннего внутриведомственного контроля и является положительной, творческой, организовывающей деятельностью юридической службы как функционального подразделения органов управления ПВ Украины, которая осуществляется в определенных формах и специфическими методами.

При изучении сути и задач контрольной деятельности юридической службы Госкомграницы автор исходит из положения, в соответствии с которым контроль не является первичной деятельностью и всегда осуществляется по поводу другой деятельности первичного характера, которая и составляет объект контроля. В связи с этим в диссертационном исследовании цель и задачи контрольной деятельности юридической службы Госкомграницы определяются исходя из целей, задач и функций самой юридической службы Госграницы.


Сторінки: 1 2