У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Автореферат

Національна металургійна академія України

Сокольська Рената Борисівна

УДК 336.64.001.57(043)

МОДЕЛЮВАННЯ та РОЗРОБКА

КОМПЛЕКСНОЇ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ

НА ПРОМИСЛОВОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

Спеціальність 08.06.02 – Підприємництво, менеджмент та маркетинг

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Дніпропетровськ – 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національній металургійній академії України

Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Король Григорета Олександрівна,

Національна металургійна

академія України,

завідувач кафедри фінансів та обліку

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Фільштейн Леонід Михайлович,

Кіровоградський державний технічний університет,

завідувач кафедри економіки праці і менеджменту;

кандидат економічних наук, доцент Сазонець Ігор Леонідович,

Дніпропетровська академія управління, бізнесу і права,

доцент кафедри фінансів і банківської справи.

Провідна установа:

Дніпропетровський національний університет, кафедра фінансів,

Міністерство освіти і науки України, м. Дніпропетровськ.

Захист відбудеться “ 14 ” лютого 2001 р. о 1400 годині

на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 08.084.04

при Національній металургійній академії України

за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ, пр. Гагаріна, 4.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці

Національної металургійної академії України

за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ, пр. Гагаріна, 4.

Автореферат розісланий “ 10 ” січня 2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Ігнашкіна Т. Б.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Характерною рисою сучасного етапу розвитку народного господарства є глибокі перетворення в економіці, що впливають на систему управління суб’єктами господарювання. У зв’язку з тим, що одним з таких перетворень є введення самостійності підприємств у формуванні та використанні своїх фінансових ресурсів, істотного значення набуває управління фінансами.

Актуальність теми дослідження. У даний час перед підприємствами України стоять задачі підвищення своєї конкурентоздатності, стабільності та стійкості в умовах, що постійно змінюються. Важливу роль в рішенні цих задач повинні відіграти розробка та впровадження нових форм і методів управління підприємством. Особливого значення набуває фінансовий менеджмент, однією з найважливіших функцій якого є фінансовий контроль.

У зв’язку з цим тема даної роботи, присвяченої задачі моделювання, розробки та організації системи фінансового контролю на підприємстві, є актуальною.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана в рамках науково-дослідної роботи “Методологія інтелектуальної підтримки прийняття економічних рішень” (номер державної реєстрації 0100U000553), що виконувалась на кафедрі економічної інформатики та АСУ Національної металургійної академії України, а також відповідно до проблем, що досліджуються і розробляються кафедрою менеджменту та кафедрою фінансів та обліку Національної металургійної академії України.

Мета і задачі дослідження. Основною метою дисертаційного дослід-ження є створення комплексної системи фінансового контролю на підприємстві, що дозволяє отримати необхідну оперативну та достовірну інформацію, підвищити рівень фінансового менеджменту, досягнути поліпшення фінансового стану підприємства.

Цільова спрямованість дисертації обумовила необхідність постановки та рішення наступних задач:–

визначити місце фінансового контролю в системі менеджменту підприємства;–

проаналізувати вітчизняний та зарубіжний досвід організації систем фінансового контролю;–

сформулювати та систематизувати можливі причини викривлень в інформації, що надається фінансовому менеджеру;–

розробити методичне забезпечення системи фінансового контролю на підприємстві;–

розробити організаційно-інформаційне забезпечення системи фінансового контролю на підприємстві.

Об’єктом дисертаційного дослідження є діяльність промислових підприємств в умовах економічної самостійності. Предметом дослідження є методи управління фінансами підприємства та механізми фінансового контролю.

Методологічною основою досліджень є теоретичні положення економічної науки, зокрема, теорії менеджменту та фінансів підприємства, зару-біжний та національний досвід управління фінансовими ресурсами.

У роботі використані методи: системного аналізу – при дослідженні місця фінансового контролю в системі управління підприємством; економіко-математичного моделювання і алгоритмізації – при створенні моделей визначення оптимальної періодичності надходження інформації та оптимальної структури балансу для досягнення планових показників фінансового стану підприємства, а також при розробці деталізованої методики внутрішньої фінансової перевірки.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

1) розроблена класифікація причин викривлень в інформації, по-в’язаних з відхиленнями в роботі системи фінансового контролю; класифікація представлена у вигляді діаграми причин і результатів з урахуванням їхніх взаємозв’язків та взаємозалежності;

2) обґрунтовані критерії якості інформації в системі фінансового кон-тролю та вперше створена економіко-математична модель оптимізації періо-дичності надходження інформації в залежності від співвідношення вигід від її використання та витрат на її збирання та обробку;

3) розроблена оригінальна деталізована методика проведення внут-рішньої фінансової перевірки, яка представлена у вигляді послідовності дій та графічно в формі алгоритму, що являє собою систему альтернативних питань, дій того, хто перевіряє, та висновків за результатами перевірки;

4) створена удосконалена методика аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства, що відрізняється від відомих можливістю оптимізації структури балансу для досягнення планових фінансових показників;

5) запропонований підхід до оцінки економічної ефективності системи фінансового контролю на підприємстві з урахуванням зміни тривалості обороту фінансових ресурсів.

Практичне значення отриманих результатів. Результати дисертаційної роботи можуть бути використані на будь-якому промисловому підприємстві для визначення періодичності надходження інформації в системі фінансового контролю, забезпечення повноти та системності внутрішньої фінансової перевірки та автоматизації цього процесу, для оптимізації показників фінансового стану та удосконалення організаційної структури управління підприємством.

Розроблені методика проведення внутрішньої фінансової перевірки та методика аналізу руху грошових коштів були використані автором сумісно з економічними службами ВАТ “Дніпропетровський агрегатний завод” при виконанні аналізу фінансового стану підприємства та розробці заходів з його поліпшення (акт впровадження від 6.07.99).

Створені на основі розроблених моделей внутрішньої перевірки та аналізу комп’ютерні програми використовуються в навчальному процесі на економічному та спеціальному факультетах Національної металургійної академії України при підготовці студентів та слухачів економічних спеціальностей (акт впровадження від 12.09.2000).

Особистий внесок здобувача. Особисто здобувачем обґрунтоване місце фінансового контролю в системі управління підприємством, принципи фінансового контролю та їхня реалізація за його функціями; розроблена класифікація причин викривлень інформації в системі фінансового контролю, обґрунтована залежність вигід від використання та витрат на збирання та обробку інформації від періоду часу між її надходженням; розроблений алгоритм проведення внутрішньої фінансової перевірки; розроблена модель оптимізації структури балансу для досягнення планових показників фінансового стану підприємства; розроблене організаційно-інформаційне забезпечення системи фінансового контролю на підприємстві та запропонований підхід до оцінки економічної ефективності її впровадження, що базується на зміні оборотності фінансових ресурсів підприємства.

Особистий внесок автора дисертації в наукові публікації відображений в списку опублікованих праць за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертації докладені на Другій міжнародній конференції “Наука і освіта ’99. Київ - Дні-пропетровськ - Луганськ - Черкаси - Дніпродзержинськ (15 – 30 січня 1999 р.)”, наукових семінарах кафедри менеджменту і кафедри фінансів та обліку Національної металургійної академії України.

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи відображені у 7 друкованих роботах, у тому числі 3 статтях в періодичних наукових виданнях, 3 збірниках праць, які є фаховими виданнями, 1 збірнику тез доповідей.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів (“Методичний підхід до контролю фінансової діяльності”, “Розробка методики проведення фінансового контролю на промисловому підприємстві”, “Розробка організаційно-методичного забезпечення системи фінансового контролю”), висновків, списку використаних джерел та додатків; викладена на 178 сторінках, включаючи 13 рисунків на 9 сторінках, 13 таблиць на 10 сторінках, списку використаних джерел зі 102 найменувань робіт вітчизняних та зарубіжних авторів на 8 сторінках, 7 додатків на 42 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Однією з основних функцій фінансового менеджменту є фінансовий контроль, ефективне функціонування якого дозволяє отримати якісну інформацію про фінансовий стан підприємства, його фінансові можливості та проблеми, що назрівають. Це дає можливість фінансовому менеджеру приймати правильні та своєчасні управлінські рішення, а підприємству бути досить конкурентоздатним в сучасних умовах.

У першому розділі дисертаційної роботи сформований методичний підхід до контролю фінансової діяльності підприємства.

Фінансовий контроль є елементом фінансового менеджменту, що включає всі функції менеджменту за предметною областю фінанси. Одночасно фінансовий контроль є елементом внутрішнього контролю на підприєм-стві, що представляє результат здійснення функції контролю за всіма предметними областями менеджменту. Функціям контролю (облік, перевірка, аналіз) за предметною областю фінанси відповідають фінансовий облік, фінансова перевірка та фінансовий аналіз.

Проведений аналіз літературних даних дозволив виділити основні принципи фінансового контролю: комплексності, своєчасності, об’єктивнос-ті, доречності, демократичності, економічної ефективності. Реалізація указаних принципів за розглянутими функціями фінансового контролю показана в таблиці 1.

Таблиця 1

Реалізація принципів фінансового контролю за його функціями |

Принципи фінансового контролю

Функції | комплексність | своєчасність | об’єктивність | доречність | демократичність | економічна

ефективність

Фінансовий

облік | сплошність;

узгодженість | безперервність

(по мірі

виникнення) | можливість

підтвердження;

правдивість

представлення;

незалежність | зрозумілість;

гласність

з урахуванням

комерційної

таємниці

Фінансова

перевірка |

раціональне

охоплення |

оптимальна | правдивість

представлення;

незалежність | цінність для

регулювання

цінність для планування | етичність;

гласність

з урахуванням

комерційної

таємниці | вигоди

більше,

ніж

витрати

Фінансовий

аналіз | об’єктів;

узгодженість | періодичність | правдивість

представлення;

об’єктивність

інтерпретації | гласність

з урахуванням

комерційної

таємниці

Аналіз практики роботи підприємств показує, що вказані принципи часто дотримуються не в належній мірі. Це приводить до відхилень в системі фінансового контролю і, отже, до викривлень інформації, що надається фінансовим менеджерам.

Причини викривлень інформації в системі фінансового контролю багаточисельні та різноманітні і вимагають вивчення та систематизації для створення умов їхнього попередження. Проведені з використанням діаграми причин і результатів класифікація та аналіз причин викривлень в інформації за функціями та предметними областями фінансового контролю показали, що причини отримання недостовірної інформації в області фінансового контролю і, отже, фінансового менеджменту знаходяться в сферах функціонування фінансового обліку, перевірки та аналізу. Виконана декомпозиція причин указаних відхилень за трьома рівнями представлена на рисунку 1.

Усунення викривлень в інформації та забезпечення ефективної роботи системи фінансового контролю на промисловому підприємстві вимагає здійснення його функцій в їхній послідовності та взаємозв’язках, для чого необхідна розробка методики проведення фінансового контролю за його основними елементами.

Ці питання вирішуються у другому розділі дисертаційної роботи.

Перший етап проведення фінансового контролю, який включає збирання, реєстрацію та обробку інформації, відноситься до області функціонування системи обліку, основною метою якою на підприємстві є надання менед-жерам інформації для прийняття управлінських рішень.

Аналіз критеріїв якості облікової інформації показав, що з урахуванням безперервності реалізації функції обліку особливу роль відіграє встановлення раціональної періодичності, з якою інформація від підсистеми обліку надходить для перевірки та аналізу, а також періодичності передачі інформації менеджеру.

Від періодичності надходження інформації при інших рівних умовах залежать вигоди від її отримання та витрати на її збирання та обробку. Залежність вигід (В) та витрат (З) на отримання інформації від інтервалу часу між моментами її надходження () може бути виражена статечною функцією, що має затухаючий характер:

В() = Во + kв -m, (1)

З() = Зо + kз -n (2)

де Во, Зо – вигіди та витрати на отримання інформації при нескінченно великому інтервалі часу ( + ), грн.,

kв, kз, m, n – емпіричні константи.

Економічний ефект (Е) визначається як різниця між вигодами та витратами:

Е() = В() – З() = Ео + kв -m – kз -n, (3)

де Ео – економічний ефект від отримання інформації при нескінченно великому інтервалі часу ( + ), грн.

Аналіз точок екстремуму даної функції показав, що в залежності від співвідношення показників n та m область визначення оптимального значення може бути різною. Важливе значення має місцезнаходження відносно деякого інтервалу [min; max], де min – мінімально можливий інтервал, що залежить від технічних можливостей збору інформації, а max – максимально допустиме значення інтервалу, за межами якого зміна вже не має істотного значення для даних конкретних умов. Різні варіанти визначення області допустимих значень opt в залежності від співвідношення n і m та розташування відносно інтервалу [min; max] показані на рисунку 2.

Оптимальна величина інтервалу часу опт, що приводить до максималь-ного економічного ефекту від отримання порції інформації, в залежності від вищезгаданих умов може бути розрахована за формулами:

при n > m та min кр max: опт = кр Е = Ео + kв опт-m – kз опт-n;

при n > m та кр < min: опт = min Е = Ео + kв min-m – kз min-n;

при n > m та кр > max: опт = max Е = Ео + kв max-m – kз max-n; (4)

при n < m та min [(kв/kз)(1-k-m)/(1-k-n)]1/(m-n)): опт = min Е = Ео + kвmin-m – kзmin-n;

при n <m та min [(kв/kз)(1-k-m)/(1-k-n)]1/(m-n)): опт = max Е = Ео + kвmax-m – kзmax-n,

де

кр = [(m/n)(kв/kз)]1/(n-m); (5)

k =max /min. (6)

Необхідно зазначити, що для конкретних умов роботи підприємства залежність витрат на отримання інформації та вигід від її використання від носить стохастичний характер, тому при визначенні емпіричних констант для функцій вигод та витрат повинні бути використані методи математичної статистики та теорії ймовірностей.

Для виявлення та усунення причин викривлень в інформації, що поступає на другому етапі фінансового контролю, певний обсяг облікової інформації повинен бути перевірений. Для підвищення оперативності та якості перевірки розроблена методика її проведення за кожним пунктом діаграми причин і результатів, викладеної в розділі 1 дисертаційної роботи. Указана методика передбачає запрограмовану послідовність кроків при проведенні внутрішньої фінансової перевірки, алгоритм якої являє собою систему альтернативних питань (“так/ні”), дій перевіряючого та його висновків в залежнос-ті від відповідей на питання за окремими елементами, що перевіряються.

Дана методика може бути використана при проведенні внутрішніх перевірок наявності і руху будь-яких активів, власного капіталу і зобов’язань підприємства. Як приклад на рисунку 3 приведений фрагмент алгоритму перевірки обліку фінансових результатів (пункт 2.4 діаграми причин і результатів).

Використання розробленого алгоритму дозволяє автоматизувати формування висновку про результати перевірки. Розроблена за участю автора комп’ютерна програма проведення фінансової перевірки використовується у ВАТ “Дніпропетровський агрегатний завод”, а також в навчальному процесі на економічному та спеціальному факультетах Національної металургійної академії України при підготовці студентів економічних спеціальностей.

Третій етап фінансового контролю включає аналіз отриманої інформації, який може бути проведений за досить детально розробленими та описаними методиками фінансового аналізу. Однак відомі на сьогоднішній день методики не дозволяють дати кількісно обґрунтовані рекомендації відносно найкращого для даних конкретних умов співвідношення активів, власного капіталу та зобов’язань за їхніми видами.

З метою забезпечення цінності результатів аналізу для регулювання та планування запропонована модель розрахунку оптимальної структури балансу, що дозволяє досягти заданих значень показників фінансового стану підприємства.

Як цільова функція в моделі прийняте досягнення максимальної рента-бельності активів. При цьому передбачається утримання в необхідних рамках значень показників ліквідності, ринкової та фінансової стійкості та ділової активності. На основі моделі в середовищі Microsoft Excel (засіб “Пошук рішення”) розроблена прикладна комп’ютерна програма розрахунку і проведене випробування запропонованої методики фінансового аналізу для умов ВАТ “Дніпропетровський агрегатний завод”.

У третьому розділі дисертаційної роботи розроблене організаційно-методичне забезпечення, що є завершальним етапом створення комплексної системи фінансового контролю на підприємстві.

Аналіз здійснення контрольної діяльності на підприємствах показує, що роботи з контролю розосередилися по різних відділах (бухгалтерія, планово-економічний та фінансовий відділи). При цьому за багатьма роботами, пов’язаними з контролем, підрозділи перевіряють самі себе, що приводить до недостатньої об’єктивності результатів.

Для усунення вказаних недоліків необхідні зміни в організаційній структурі управління підприємством. Ряд робіт, пов’язаних з контролем фінансової діяльності та фінансової інформації, запропоновано вивести з обов’язків працівників планово-економічного відділу та зосередити в самостійному фінансово-контрольному органі. Для організації роботи такого органу запропоновано реорганізувати фінансовий відділ, розбивши його на бюро перевірки, аналізу та фінансового планування. До структури фінансово-контрольного органу входять бухгалтерія, бюро перевірки та бюро аналізу.

Для визначення обов’язків працівників фінансово-контрольного органу комплекси робіт з фінансового контролю, що виконуються різними підрозді-лами, були розбиті на роботи та виділені ті з них, які повинні здійснюватися працівниками фінансово-контрольного відділу (таблиця 2).

Таблиця 2

Розподіл робіт з фінансового контролю між підрозділами підприємства (фрагмент) |

Роботи, що виконуються підрозділами

Комплекси робіт | Бухгалтерія | Бюро

перевірки | Бюро

аналізу | Інші групи фінансового відділу | Планово-економічний відділ

1. Контроль достовірності бухгалтерської звітності та ведення обліку за розділами бухгалтерського обліку | Надання інформації | Організація та проведення контролю | _ | _ | _

2. Перевірка організації бухгалтерського обліку та звітності, своєчасний інструктаж з питань бухгалтерського обліку, контролю звітності та аналізу | Надання інформації | Організація та проведення перевірки, проведення інструктажу з питань бухгалтерського обліку та контролю звітності | Проведення інструктажу з питань аналізу | _ | _

3. Комплексний фінансовий аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства | Надання інформації про фактичний стан та участь в аналізі | _ | Організація та проведення аналізу | Надання пла-нів та участь в аналізі | Надання планів та участь в аналізі

4. Надання узагальнюючих матеріалів та довідок за результатами аналізу | Ознайомлення з результатами аналізу | _ | Зіставлення необхідних довідок та матеріалів | Ознайомлення з результатами аналізу | Ознайомлення з результатами аналізу

5. Аналіз виконання фінансового, касового та кредитного планів, дотримання фінансової та платіжної дисципліни, прогнозування результатів діяльності, виявлення внутрішньопромислових резервів та нових джерел фінансування | Надання бухгалтерської звітності. Участь в аналізі | Перевірка дотримання фінансової та платіжної дисципліни | Аналіз виконання планів | Участь в аналізі. Виявлення резервів нового фінансування | Участь в аналізі. Прогнозування результатів діяльності, виявлення внутрішньопромислових резервів

Розроблено поло-ження про фінансово-контрольний відділ, посадові інструкції завідувачів бюро перевірки та аналізу, схема руху документів в реорганізованій структурі управління підприємством (рисунок 4).

Відокремлюючою рисою документообігу, що пропонується, є те, що після бухгалтерії первинні документи поступають в бюро перевірки, де вивчаються на правильність оформлення та обліку. Крім того, пропонується ввести нові документи, які в залежності від конкретної ситуації можуть деталізуватися та видаватися в зручній для менеджера формі.

Розрахунок ефективності впровадження системи фінансового контролю представляє певні труднощі, оскільки результати контролю часто важко оцінити кількісно. Тому для оцінки економічної ефективності впровадження системи фінансового контролю запропонований підхід, заснований на зміні оборотності активів.

Поліпшення контролю за оборотним капіталом дає можливість скоротити розмір кредитів, необхідних для фінансового забезпечення діяльності підприємства, або реінвестувати кошти в активи, які підтримують рівні продажу, що зросли. Для прийняття рішення про доцільність впровадження системи фінансового контролю треба порівняти суму, що звільняється, з необхідними капітальними вкладеннями на впровадження системи та поточними витратами на її функціонування.

ВИСНОВКИ

В роботі була вирішена наукова задача моделювання та розробки комп-лексної системи фінансового контролю на промисловому підприємстві, що виявляється в розробці методологічного, методичного та організаційно-інформаційного забезпечення системи фінансового контролю, використання чого дозволяє отримати необхідну оперативну та достовірну інформацію, підвищити рівень фінансового менеджменту, досягти поліпшення фінансового стану підприємства.

На основі порівняльного аналізу організації вітчизняних та зарубіжних систем фінансового контролю встановлено місце фінансового контролю в управлінні підприємством.

Проведена класифікація причин викривлень в інформації за функціями та предметними областями фінансового контролю з використанням діаграми причин і результатів, та виконана їхня декомпозиція за трьома рівнями.

Розроблена економіко-математична модель оптимізації періодичності надходження даних, що дозволяє підвищити ефективність їхнього використання для прийняття рішень.

Запропонована деталізована методика проведення внутрішньої фінансової перевірки, що дозволяє автоматизувати процес проведення внутрішніх перевірок наявності та руху будь-яких активів, власного капіталу та зобов’язань підприємства.

Запропонована удосконалена методика аналізу фінансового стану підприємства, що включає надання рекомендацій з оптимального співвідношення активів, власного капіталу та зобов’язань підприємства за їхніми видами для досягнення необхідних значень планових показників фінансової звітності. На основі методики створена прикладна комп’ютерна програма розрахунку в Microsoft Excel.

Обґрунтовані рекомендації з реорганізації організаційної структури управління підприємством. Проведено перерозподіл функцій, пов’язаних з фінансовим контролем, між підрозділами підприємства, розроблені положення про фінансово-контрольний відділ та посадові інструкції завідувачів бюро перевірки та аналізу. Запропонований підхід до оцінки економічної ефективності впровадження системи фінансового контролю.

Розроблені методика проведення внутрішньої фінансової перевірки та методика аналізу фінансового стану використані економічними службами ВАТ “Дніпропетровський агрегатний завод” при виконанні аналізу фінансо-вого стану підприємства та розробці заходів щодо його поліпшення.

Створені на основі розроблених структурно-логічних та оптимізаційних моделей внутрішньої фінансової перевірки та аналізу фінансового стану комп’ютерні програми використовуються в навчальному процесі при проведенні лабораторних занять з дисциплін “Бухгалтерський облік”, “Аудит”, “Економічний аналіз” для студентів економічних спеціальностей на еконо-мічному та спеціальному факультетах Національної металургійної академії України.

Реалізація результатів даної роботи дозволить більш повно та об’єктив-но аналізувати фінансовий стан підприємства, підвищити достовірність звітності, удосконалити систему фінансового обліку, що, в свою чергу, дасть можливість організувати ефективну роботу системи фінансового контролю та фінансового менеджменту та підвищити результативність діяльності підприємства взагалі.

список ОПУБЛІКОВАНИХ праць за темою дисертації

1. Король Г. А., Сокольская Р. Б. Финансовый контроль в системе управления предприятием // Проблеми праці, економіки та моделювання, збірник наукових праць. Частина 2. – Хмельницький, НВП “Еврика” ТОВ, 1998. – С. 52 – 55.

Особистий внесок автора дисертації в цю працю полягає у визначенні місця фінансового контролю в системі управління підприємством та розробці розподілу функцій фінансового контролю між підрозділами підприємства.

2. Король Г. А., Сокольская Р. Б., Зеликман В. Д. Методика анализа финансового состояния предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Випуск 34. – Дніпропет-ровськ: Наука і освіта, 2000. – С. 61 – 64.

Особистий внесок автора дисертації в цю працю полягає в розробці удосконаленої методики аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства з використанням ПЕОМ.

3. Король Г. А., Сокольская Р. Б., Зеликман В. Д. Методика оценки экономической эффективности внедрения системы финансового контроля // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Випуск 35. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. – С. 39 – 43.

Особистий внесок автора дисертації в цю працю полягає в обґрунтованні та розробці методики оцінки економічної ефективності впровадження системи фінансового контролю на промисловому підприємстві.

4. Сокольская Р. Б. Разработка системы финансового контроля на предприятии // Металлургическая и горнорудная промышленность. – 1999. – № 4. – С. 116 – 118.

5. Король Г. А., Сокольская Р. Б. Оптимизация информационного обеспечения системы контроля на промышленном предприятии // Теория и практика металлургии. – 2000. – № 1 (15). – С. 56 – 57.

Особистий внесок автора дисертації в цю працю полягає в обґрунтованні залежності вигід від використання та затрат на збирання та обробку інформації від періоду її надходження та створенні математичної моделі оптимізації цього періоду.

6. Плохий М. В., Гроденский М. А., Король Г. А., Сокольская Р. Б. Адаптация отчетности предприятия к международным стандартам // Металлургическая и горнорудная промышленность. – 2000. – № 1. – С. 81 – 85.

Особистий внесок автора дисертації в цю працю полягає у виконанні аналізу вітчизняних стандартів фінансової звітності промислових підприємств.

7. Король Г. А., Сокольская Р. Б., Зеликман В. Д. Отражение движения денежных средств в отчетности предприятия // Друга міжнародна конференція “Наука і освіта’99. Київ - Дніпропетровськ - Луганськ - Черкаси - Дніпродзержинськ (15 – 30 січня 1999 р.)”. Тези доповідей. – Том 11. – С. 123 – 124.

Особистий внесок автора дисертації в цю працю полягає у розкритті механізму руху грошових коштів на підприємстві.

Анотація

Сокольська Р. Б. Моделювання та розробка комплексної системи фінансового контролю на промисловому підприємстві. – Рукопис.

Дсертаця на здобуття наукового ступеня канддата економчнх наук за спецальнстю 08.06.02 – Підприємництво, менеджмент та маркетинг. – Національна металургйна академя Укран, Днпропетровськ, 2000.

Містить аналіз існуючих елементів систем фінансового контролю; визначене поняття “фінансовий контроль”, виділені його принципи та основні функції. Обґрунтовані критерії якості інформації та створена математична модель оптимізації періодичності її надходження.

Розроблені деталізована методика проведення внутрішньої фінансової перевірки, удосконалена методика аналізу фінансового стану підприємства. Розроблені організаційне та інформаційне забезпечення системи фінансового контролю на підприємстві, запропонована методика оцінки її економічної ефективності.

Ключові слова: фінанси, фінансовий менеджмент, фінансовий контроль, організаційно-інформаційне забезпечення, економіко-математичне моделювання.

Аннотация

Сокольская Р. Б. Моделирование и разработка комплексной системы финансового контроля на промышленном предприятии. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 – Предпринимательство, менеджмент и маркетинг. – Национальная металлургическая академия Украины, Днепропетровск, 2000.

В работе решена научная задача моделирования и разработки комп-лексной системы финансового контроля на промышленном предприятии, что заключается в разработке методологического, методического и организационно-информационного обеспечения системы финансового контроля, применение чего позволяет получить необходимую оперативную и достоверную информацию, повысить уровень финансового менеджмента, достичь улучшения финансового состояния предприятия.

Одной из основных функций финансового менеджмента является финансовый контроль, эффективное функционирование которого позволяет получить качественную информацию о финансовом состоянии предприятия, его финансовых возможностях и назревающих проблемах. Это дает возможность финансовому менеджеру принимать правильные и своевременные управленческие решения, а предприятию быть достаточно конкурентоспособным в современных условиях.

На основании сопоставительного анализа организации отечественных и зарубежных систем финансового контроля установлено место финансового контроля в управлении предприятием. Выделены основные принципы финансового контроля: комплексности, своевременности, объективности, уместности, демократичности, экономичной эффективности. Рассмотрена реализация указанных принципов по функциям финансового контроля (финансовый учет, финансовая проверка, финансовый анализ).

Показано, что в настоящее время на многих отечественных предприятиях финансовый контроль либо отсутствует, либо является неэффективным, так как его функции рассредоточены по разным службам и, следовательно, нет объективной и систематизированной информации, необходимой финансовому менеджеру для разработки и принятия качественного управленческого решения.

Проведена классификация причин искажений в информации по функциям и предметным областям финансового контроля с использованием диаграммы причин и результатов, и выполнена их декомпозиция по трем уровням.

Для реализации первого этапа проведения финансового контроля, включающего сбор, регистрацию и обработку информации, были исследованы критерии качества учетной информации, анализ которых показал, что особую роль играет установление рациональной периодичности, с которой информация от подсистемы учета поступает для проверки и анализа, а также периодичности передачи информации менеджеру. Разработана экономико-математическая модель оптимизации периодичности поступления данных, позволяющая повысить эффективность их использования для принятия решений.

Для реализации второго этапа финансового контроля определенный объем учетной информации должен быть проверен. Для повышения оперативности и качества внутренней финансовой проверки предложена детализированная методика ее проведения, позволяющая автоматизировать процесс проведения внутренних проверок наличия и движения любых активов, собственного капитала и обязательств предприятия.

Для реализации третьего этапа финансового контроля (анализ полученной информации) предложена усовершенствованная методика анализа финансового состояния предприятия, включающая предоставление рекомендаций об оптимальном соотношении активов, собственного капитала и обязательств предприятия по их видам для достижения необходимых значений плановых показателей финансовой отчетности. На основе предложенной методики создана прикладная компьютерная программа расчета в Microsoft Excel (средство “Поиск решения”).

Обоснованы рекомендации по реорганизации организационной структуры управления предприятиям, с целью внедрения системы финансового контроля. Проведено перераспределение функций, связанных с финансовым контролем, между подразделениями предприятия, разработаны положение о финансово-контрольном отделе и должностные инструкции заведующих бюро проверки и анализа. Разработана схема движения документов в реорганизованной структуре предприятия.

Предложен подход к оценке экономической эффективности внедрения системы финансового контроля, который основан на изменении оборачиваемости финансовых ресурсов и рациональном управлении денежными средствами в результате внедрения системы финансового контроля.

Ключевые слова: финансы, финансовый менеджмент, финансовый
контроль, организационно-информационное обеспечение, экономико-мате-мати-ческое моделирование.

Annotation

Sokolskaja R. B. The simulation and elaboration of the industrial enterprise financial control complex system. – The manuscript.

This dissertation is dedicated searching the title of the candidate of economical sciences scientific degree on a speciality 08.06.02 – Busyness under-takings, management and marketing. – National Metallurgical Academy of Ukraine, Dniepropetrovsk, 2000.

This dissertation contains next themes analysis of the financial control systems elements; it is given definition of term “financial control”, its principles and basic functions are excreted out. There are grounded information quality criterions and it is created the mathematical model of its periodicity receiving optimization.

There are worked out detail method of leading inside financial checking and improved the financial analysis method of enterprise conditions. There are de-veloped organizational and information providing of enterprise financial control systems, there is suggested estimation method of its economic efficiency.

Key words: finances, financial management, financial control, organizaguaranteeing, economicalsimulation.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСІВ ХОЛОДНОГО КОМБІНОВАНОГО ВИДАВЛЮВАННЯ НА ОСНОВІ ТЕОРІЇ ДЕФОРМУЄМОСТІ - Автореферат - 23 Стр.
КОНФЕСІЙНА ТА КУЛЬТУРНО-ПРОСВІТНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ ЄВАНГЕЛЬСЬКО-РЕФОРМОВАНОЇ ЦЕРКВИ У ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ (1925-1939 рр.) - Автореферат - 29 Стр.
Циклофілідні Цестоди родини Dilepididae наземних птахів України - Автореферат - 34 Стр.
Використання функціонально зв’язаних вітамінів з L-аланіном і L-глутаматом для корекції їх окислювального катаболізму в головному мозку при гіпоксії замкненого простору - Автореферат - 27 Стр.
ФАЗОВО-КОГЕРЕНТНИЙ ТРАНСПОРТ ЗАРЯДУ В БАГАТОШАРОВИХ НАДПРОВІДНИКАХ - Автореферат - 38 Стр.
ФІЗИКО-ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ МЕХАНОЕЛЕКТРИЧНОГО МЕТОДУ КОНТРОЛЮ ВЛАСТИВОСТЕЙ І ДІАГНОСТИКИ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ МАСИВУ ГІРСЬКИХ ПОРІД - Автореферат - 48 Стр.
Суспільно-географічні напрями оптимізації виробничого комплексу Сумської області з метою поліпшення екологічної ситуації - Автореферат - 25 Стр.