У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зачіска з'явилась в первісному суспільстві значно раніше, ніж одяг, і змінювалась разом з еволюцією людського суспільства, її появу спричинила потреба відкинути прядки волосся, що спадали на очі, і перев'язати їх ремінцем із шкіри, обрізати нігті. Археологічні знахідки підтверджують, що вже в 5-4 ст. до н.е. догляду за волоссям приділялась велика увага. Зачіски часто міняли в залежності від кліматичних умов, історичних подій, релігійних переконань, естетичних поглядів. Із появою поселень розвиваються різні професії, в тому числі і перукарська справа. Суспільство поділяється на багатих і бідних. При дворах знатних людей працюють ремісники, які удосконалюють свою майстерність, і вже можна говорити про розвиток/мистецтва.

З розвитком класового суспільства, особливо в період зміцнення абсолютизму, зачіска стала символом суспільної приналежності. Зачіска відображає не тільки расові і національні риси, але й індивідуальний смак людини.

Пам'ятки архітектури та мистецтва, розкопки археологів свідчать про те, що давнім антам було відоме мистецтво зачіски, фарбування волосся в інші кольори та засоби догляду за зовнішністю.

Кожна епоха вносила в розвиток перукарського мистецтва щось нове. Але саме по собі воно завжди перебувало в прямій залежності від загального стану економіки та культури суспільства. Чим вища культура народу, тим багатший його смак і різноманітніші потреби. Вищий рівень перукарського мистецтва.

ЄГИПЕТ

Археологічні розкопки показують, що еволюція зачісок відбувалася тут дуже повільно, їхня форма довго зберігалася в різних прошарках єгипетського суспільства.

Природа створила на людському тілі волосся як засіб захисту організму від холоду, від проникнення пилу і бруду в розташовані під органи (очі, ніс, вуха). Але пройшли мільйони років, і людина навчилась самостійно захищати себе від холоду і спеки, і волосся, якого стало набагато менше, перетворилось в природну окрасу людини. Догляд за волоссям потребує відповідних знань і навичок.

Чи часто зустрічається ідеальне волосся? 95% жінок незадоволені - занадто маленький об'єм, погано тримається зачіска, волосся не блищить, погана стрижка. Для всіх цих проблем в більшості випадків існує просте рішення: звернутися до професійного перукаря.

Перукарні бувають чоловічі, жіночі, дитячі, змішаного типу. Змішані перукарні складаються з чоловічих і жіночих, дитячих залів. Крім того, в них можуть бути обладнані кабінети декоративної косметики, манікюру, педикюру, татуаж. В салонах надається більший обсяг перукарських послуг, ціни вищі, професійна підготовка кадрів вища. В перукарні надаються такі види послуг: стрижки (жіночі, чоловічі, дитячі), миття голови і сушіння волосся, стрижка вусів і бороди, гоління голови і бороди, фарбування волосся, хімічна завивка волосся, моделювання зачісок, укладка волосся різними способами.

Укладка - це зміна форми і структури волосся під дією фізичних факторів на певний час.

Укладка волосся використовується як в жіночому, так і в чоловічому залах для надання волоссю хвилястості. Волосся змінює свою форму із прямого в хвилясте. Довго тривалість такої зачіски залежить від вологості повітря і поперечного зрізу стержня.

Існує чотири способи укладки волосся:

> Укладка волосся без використання бігудів і зажимів - пальцовка; ^ Укладка за допомогою фена;

Для виконання тих чи інших операцій при обробці волосся потрібні різні інструменти і пристрої. Всі інструменти і пристрої перукаря можна умовно розділити на основні і доповнюючі.

Інструменти, що використовуються при обробці волосся, мають своє призначення, тому їх можна розділити на три види:

> Інструменти для розчісування;

> Ріжучі інструменти;

> Інструменти і пристрої для завивки і укладки волосся.

Інструменти - це знаряддя виробництва перукаря, за допомогою якого він виконує різні види перукарських робіт, в результаті чого волосся змінює свій вигляд, форму і структуру.

Пристрої - це допоміжні інструменти, які сприяють виконанню того чи іншого виду перукарських робіт. До них можна віднести зажими, гумові рукавички, гумові ковпачки, пластмасові .мисочки, поролонові гуЯк-и ІЬппт.тч/___ Іиїп"1™ _ стаканчик.

До інструментів для розчісування волосся відносяться гребінці і щітки різних типів.

До ріжучих інструментів відносять прямі та зубчасті ножиці (філіровочні), небезпечну та філіровочну бритви, ручні і електричні машинки.

До інструментів і пристроїв для завивки та укладки волосся відносять бігуді, електрошипці, коклюшки, фен.

ГРЕБІНЦІ ТА ЩІТКИ.

Гребінці є головним і необхідним інструментом перукаря, їх виготовляють з різних матеріалів, але до них ставлять певні вимоги.

Перукарні розміщують на багатолюдних вулицях населених пунктів, на вокзалах, в готелях, на великих підприємствах. Приміщення, розташовані на перших поверхах житлових будинків без окремого входу, забороняється використовувати під перукарні органами санітарної інспекції. ,

У всіх випадках введення в експлуатацію перукарень потрібен спеціальний дозвіл санітарно-епідеміологічної станції. За санітарними нормами не дозволяється розміщувати перукарні в підвальних приміщеннях тому, що вони не провітрюються, не мають достатнього природного освітлення.

Перукарні відкривають, виходячи із кількості жителів в мікрорайонах, тобто, на тисячу жителів два робочих місця в містах, або одне - в селах.

По категоріях перукарні поділяють на салони і майстерні. У салонах повинні бути всі зручності як для майстра, так і для клієнтів. Повинні надаватися всі перукарські послуги, а ціни, звичайно, вищі.

Зовні на приміщенні перукарні повинна бути вивіска, яка і є рекламною інформацією.

Вікна вітринного типу повинні інформувати про послуги, які надаються в перукарні. Всередині приміщення повинно бути обладнане всім необхідним для роботи, колір стін пастельних тонів. Велика увага приділяється оформленню вітрини і інтер'єрів перукарень. Зали очікування слід обладнати сучасними меблями, а вітрини постійно поновлюваними фотографіями модних стрижок і зачісок. Робочі зали перукарень мають бути обладнані повними комплектами необхідного устаткування інструментів та пристроїв. Для зручного обслуговування відвідувачів слід установити робочі туалети. Для виконання


Сторінки: 1 2