У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ ДОБРИВ "БІОТЕРМ-С" МЕТОДОМ БІОФЕРМЕНТАЦІЇ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ПОЛІССЯ УКРАЇНИ

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ ДОБРИВ "БІОТЕРМ-С" МЕТОДОМ БІОФЕРМЕНТАЦІЇ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ПОЛІССЯ УКРАЇНИ

Приготування добрив "Біотерм-С" методом біоферментації дозволить отримати високоякісні добрива в умовах дефіциту традиційних органічних. Технологія передбачає побудову ферментаторів, правильний підбір компонентів за вмістом вологи, азоту і вуглецю та додавання 5-6 % зернистих фосфоритів.

The preparation of the netraditional fertilizes "Bioterm-C" with the help of the meth- odof biofermentation will allow to get high-quality fertilizers in the conditions of the traditional organic fertilizes deficiency. The technology supposes to build fermenter, right selection of the components by the structure of the humidity, the nitrogen and the carbon and addition of the 5-6 % of the granular phosphorite.

Усім відома роль органічних добрив для підтримання родючості грунтів та без дефіцитного балансу гумусу. Сьогодні, в силу відомих причин, ситуація у Волинській області і в Україні в цілому, є далекою від оптимальної. Якщо у 1986-1990 рр. в середньому по Волинській області вносили по 15,8 т/га органічних добрив, в 1993 році - 11,7, то у 2006 р. цифра зменшилася до 2,5 т/га (табл. 1).

Проблема зі зменшенням поголів'я тварин не дає збільшити виробництво і внесення органічних добрив. Тому необхідно використати всі наявні можливості і місцеві ресурси. Залучення до біологічного кругообігу традиційних і нових видів органічних відходів є одним зі шляхів ресурсозбереження та поліпшення екологічного стану довкілля. В СРСР широко розповсюдженим методом приготування органічних добрив було компостування, яке використовується для зменшення втрат поживних елементів в одних видах (гній, послід, фекалії) та зростання доступності для рослин в інших матеріалах (торф, сапропель, тирса) [4, 5].

Недоліком компостування є достатньо довгий період приготування (не менше 3 місяців), втрати поживних речовин (особливо азоту) та неповне знищення патогенної мікрофлори і насіння рослин бур'янів. Реальним персе- ктивним напрямом приготування органічних добрив є ферментація різноманітних відходів.

Мета роботи полягає в удосконаленні технології приготування нового виду добрив "Біотерм-С" методом біоферментації. Робота виконується згідно з НДР "Розробка та впровадження технології виробництва нових органічних видів добрив методом ферментації - проферму" (державний реєстраційний номер 0106Ш07673).

Матеріали та методи. У своїх дослідженнях використовували торф, гній підстилковий

Аналогом продукту "Біотерм-С" є "Фермвей" американської фірми "Биоферм". Але процес приготування дещо відрізняється, тому що при компостуванні за такою технологією у камери- ферментатори додають мікроорганізми, що ускладнює роботи і значно збільшує собівартість продукції.

Завданням, на вирішення якого спрямовані дослідження, є розширення асортименту екологічно чистих та безпечних повноцінних компостів шляхом зміни підбору та складу компонентів і оптимізації технологічних режимів ферментації.

та зернисті фосфорити. Сировина та отриманий продукт "Біотерм-С" аналізували загальноприйнятими методами з визначенням показників, наведених у табл. 2. Підбір кількості компонентів здійснювали шляхом математичних розрахунків.

Результати досліджень і обговорень. Продукт біоферментації "Біотерм-С" виготовляється з органічної активної сировини (гній, послід, фекалії), наповнювачів (торф, сапропель, тирса), зернистих фосфоритів, і відрізняється тим, що компоненти суміші розраховуються відповідно до вологості та вмісту азоту і вуглецю.

У результаті проведених досліджень добрива "Біотерм-С" отримано такі агроекологічні характеристики (табл. 2).

Для приготування добрив "Біотерм-С" існують деякі обмеження щодо якості сировини: гній ВРХ може бути вологістю не більше 87 %, курячий послід - вологістю не більше 80 %. Використовують один або декілька органічних та мінеральних наповнювачів:

торф вологістю не більше 55 %;

тирса вологістю до 30 %;

солома подрібнена (20-50 мм) вологістю до 20 %;

рослинні залишки, подрібнені до 50 мм, вологістю до 25 %;

мінеральна компонента (у нашому випадку - зернисті фосфорити).

"Біотерм-С" виробляється шляхом перемішування вихідних компонентів до отримання однорідної суміші вологістю 50-60 %, при відношенні азоту до вуглецю близьким до 1:20 - 1:30.

За результатами проведених розрахунків [3] необхідна кількість компонентів ретельно змішується на майданчику за допомогою переобладнаних машин типу РОУ-6, ПРТ-10, ПНД-250, PEZZOLATO та ін. Для подрібнення соломи та інших рослинних решток використовується ИРТ-165. Схематичний план організації біоферментації показано на рис. 1.

За допомогою вентилятора-нагнітача 4 через систему напірних повітроводів та аераційних каналів 6 регулюються вологість та вміст кисню в суміші. Контроль температури проводиться через отвори 7, а вміст кисню - за допомогою кисневимірювача 10. Оптимальним вмістом кисню в масі є діапазон 8-12 %. При необхідності (через велику вологість або температуру) включають витяжний вентилятор 5.

Деякі автори рекомендують при зимовому режимі роботи тепло відпрацьованого повітря використовувати для підігрівання повітря, яке подається через обмінник типу "труба в трубі" [2].

Залежно від складу сировини та співвідношення компонентів, вміст макроелемен-тів у добривах зростає на 3-24 % у порівнянні з їх умістом до ферментації [5]. Проте в деяких

Для покращання фізичних та агрохімічних властивостей запропоновано до суміші додавати зернисті фосфорити в кількості 5-6 % від маси. Перед кожним завантаженням частину штабеля 2 -3 рази "перебивають" за допомогою гноєрозкидача для досягнення максимально гомогенної маси.

Після цього маса (2) завантажується через секційні двері (3) в біоферментатор, де відбувається процес ферментації протягом 6-10 днів при температурі 60-78 0С.

варіантах зафіксовано втрати азоту у вигляді аміачних форм.

Висновки. Приготування добрив "Біотерм- С" у камерах-ферментаторах дозволяє отримати ефективні органічні добрива, в яких відсутній неприємний запах, патогенна мікрофлора та насіння бур'янів. При цьому зменшується до мінімуму вплив


Сторінки: 1 2