У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Ворота Карпат, столиця Прикарпаття – так називають Івано – Франківськ

Івано–Франківськ - Ворота Карпат, столиця Прикарпаття

Ворота Карпат, столиця Прикарпаття – так називають Івано–Франківськ. Місто з неповторною історією та культурою, цікавими, привітними людьми. Тут жили і боролися Ярослав Осмомисл, Данило Галицький, Олекса Довбуш, Степан Бандера, творили Іван Франко, Леся Українка, Василь Стефаник, Михайло Коцюбинський. Це сучасне, європейське місто, що вабить до себе іноземців, мандрівників і просто проїжджих людей.

Івано–Франківськ розташований в західній частині України, місцевості під етнічною назвою – Галичина. На території стародавнього села Заболоття у межиріччі річок Бистриці Надвірнянської і Бистриці Солотвинської розкинувся торговий, ремісничій і культурний центр Передкарпаття. Місто займає площу в 45,6 кв. Км. До передмістя належать села Вовчинці, Микитині, Угорники, Хриплин і Крихітці. Загалом у місті проживає 234,4 тис. чоловік, з них 217,3 тис. міського населення і 15,1 – сільського.

З давніх – давен, тут у межиріччі, була споруджена фортеця, яка згодом переросла у процвітаюче місто. З 1662 року Станіславів (перша назва, в честь сина князя Андрія Потоцького - Станіслава) одержав Магдебурзьке право. А 1962-го, в рік святкування трьохсот сторіччя існування, було перейменоване в Івано–Франківськ на честь видатного каменяра.

Починаючи з середини XVII ст. У місті перетиналися життєво – важливі торгівельні шляхи з Угорщини, Болгарії, Румунії. Незважаючи на війни, до сьогодні збереглися пам’ятки архітектурного і живописного мистецтва XVII – XVIII ст. Станіслав протягом січня - травня 1919 р. був столицею Західно – Української Народної Республіки (ЗУНР). Обличчя міста змінювалися, проте старі вулиці, ще й досі пам’ятають пристрасне слово Івана Франка, Михайла Павличко, Євгена Петрушевича та інші події, які творили історію Івано–Франківська. Героїчно і мужньо прикарпатці відстоювали свою свободу в період Другої Світової війни. Така організація як ОУН – УПА очолила боротьбу проти фашистів. Демократичні перетворення 1991р. мешканці Галичини сприйняли з захопленням, щирою усмішкою і прихильністю.

Повернемося до сучасності . зараз важко собі уявити життя без транспорту. Зручного і швидкого методу міського пересування ???7 ж маршрутне таксі годі й шукати. Вранці, не знайдете “комфортнішого” виду транспорту, як автобус – швидко, надійно і дешево, хоча трохи тіснувато, але в цьому є свої плюси. Щодня юрби студентів намагаються потрапити вчасно на пари, тут єдина порада тролейбус. Зручні вигідна маршрути допоможуть дістатися до будь-якого району (доречі довжина всіх тролейбусних шляхів міста 51,8 км). Багато людей приїздять у Івано–Франківськ на роботу, навчання чи у справах з сіл і містечок поблизу міста, тому тут діють залізничні з’єднання по яких рухаються поїзди з 2-3-х вагонів і в народі носять назву “червона рута” що спричинене червоним забарвленням. Та Івно–Франківськ славиться не лише надземним видами пересування. Хоча морський чи водний вид транспорту відсутній, через дещо несприятливі умову, проте повітряні перевезення стають дедалі популярнішими серед народних мас. Першокласний, комфортабельний аеропорт здивує не лише туристів, а й мешканців міста гостинністю, високим рівнем послуг.

У будні Івано–Франківськ є містом значним промислово – економічним та науковим потенціалом. Після ІІ Світової війни вона перетворилася на індустріальний центр з численними промисловими об’єктами. Одним з найперспективніших видів діяльності у місті є деревообробне, машинобудівна, видобувна і харчова промисловості. Широкі природні можливості відкривають все нові і нові ринки збуту товарів. Та не тільки природне багатство дозволяє піднятись то таких висот. Працьовиті люди, ось головне на кожному виробництві. Ф саме цей “ресурс” є надзвичайно поширеним на Прикарпатті. Левова частка виробленої продукції переходить в експорт, що свідчить про високу якість товару. В межах міста прославились такі галузі промисловості як: меблева, лакофарбова, харчова, паперова, хімічна, будівельна та інші. вагомий внесок у розвиток міста доклали туристи. Більшість, яких приїхали на Гуцульщину щоб наповнитись духом природи і спокоєм, що так важко знайти у великих мегаполісах. З кожним роком зростає торгова мережа міста за рахунок переобладнання житлових та підвальних приміщень в торгові заклади, реконструкції діючих торгових підприємств і незавершеного будівництва. Її розвиток дає мешканцям міста можливість вибору, створює конкуренцію. Роздрібна торгівля міста здійснюється через мережу магазинів та ринків. Розвивається система закладів громадського харчування.

В Івано–Франківську вдалося не лише зберегти а й примножити сітку освітніх закладів. Освіта представлена сукупністю дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчально – виховних установ. У місті діють як державні, так і приватні заклади. Серед навчальних установ комунальної територіальної громади міста є 3 спеціалізовані школи з поглибленим вивченням іноземних мов, 2 гімназії, природничо – математичний ліцей та школа – ліцей №23.також діють вищі навчальні заклади ІІІ – IV рівнів акредитації.

Розвитку мережі медичних закладів, приділяється особлива увага. Медична допомога мешканцям міста надається 14-ма лікувальними закладами. Серед них – 2 багатопрофільні лікарні, дитяча лікарня, пологовий будинок, станція швидкої медичної допомоги, 4 територіальні поліклініки, міська стоматполіклініка. Ось сили, що стоять на стороні громадського здоров’я.

А зараз дещо про дозвілля франківців.

В центрі міста, вздовж головної вулиці Незалежності розташовані: Театр, кінотеатр, межуй, готель та сила – силенна кафе, ресторанчиків. Музично – драматичний театр ім. І. Я. Франка славиться незабутнім виставами. Сюди часто на гастролі приїжджають різні талановиті колективи з різних куточків України. Щороку у стінах театру відбувається традиційний фестиваль театрального мистецтва. Неповторні дійства “переносять” глядачів у часові виміри минулих років. Ознайомлюють зі сторінками історії нашого народу.

Нещодавно реконструйований кінотеатр “Космос” запрошує всіх бажаючих на перегляд фільмів,


Сторінки: 1 2