У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Зміст

І. Вступ.

ІІ. Основна частина.

Глава 1. Єдність морального і статевого виховання старшокласників.

Для чого людині потрібна сім’я та джерела сімейної злагоди.

Сексуальне виховання наших дітей.

Соціалізація статевої поведінки.

Послідовність прояву ознак пубертатного розвитку в обох статей.

Періодизація вікових етапів.

Глава 2. Особливості і специфіка статевого виховання старшокласників.

Вікові періоди.

Здійснення статевого виховання на даному етапі.

Проблеми статевого виховання.

Глава 3. Моральне виховання.

Моральне виховання з педагогічної точки зору.

Основні засади морального виховання.

Шляхи морального виховання старшокласників:

а) завдання і зміст.

б) чинники морального розвитку учнів.

в) воликовиховані діти.

Глава 4. Суть єдності морального і статевого виховання старшокласників.

Висновок.

Бібліографія.

Діяльна активність і яскрава мотивація поводження старших підлітків дають гарну можливість для формування особистості. Однак у випадку нерозуміння дорослими внутрішньої логіки їхніх інтересів і поводження можуть бути опущені.

При здійсненні статевого виховання старших школярів (ІХ-ХІ) варто враховувати, що саме в цьому віці проходить завершення у формуванні особистості, становлення життєвої позиції.

Саме в старших класах найчастіше виявляються дефекти колишніх років у вихованні і становленні особистості. Педагог має можливість і зобов’язаний допомогти дівчаткам і юнакам знайти собі гідне місце у суспільстві.

У цей період статеве виховання повинне бути в першу чергу спрямоване на адаптацію школярів до статевих соціальних умов, що полягають у визнанні навколишніми їх дорослими, в усе більшій волі їхнього поводження і спілкування з іншою статтю, що формує їхнє дозвілля. Раніше отримані гігієнічні зведення необхідно доповнити поняттям про гігієнічні захворювання і ознайомити їх з призначенням медико-генетичних консультацій, зведеннями про фізіологію пологів, вагітності, про методи попередження вагітності. Великої уваги варто приділити фізіологічним аспектам народження дітей.

3. Проблеми статевого виховання.

Чомусь часто батьки ігнорують такий аспект, як статеве виховання, намагаються уникнути розмов на інтимні теми. Такий підхід є не тільки хибним, але й небезпечним. Тому що в такому віці виникає чимало проблем, пов’язаних зі статевим дозріванням. Ситуація ускладнюється тим, що психологія та педагогіка сексуального розвитку є малодослідженою галуззю. Розвиток сексології завжди стримувався моральною цензурою суспільства.

Наприкінці ХІХ ст. у країна Західної Європи дослідження вчених були пов’язані з медичними аспектами сексуальності. Дослідники намагались зрозуміти причини виникнення гомосексуального потягу, фетишизму, трансвестизму.

Одним із перших запропонував пов’язати теорію сексології з психологією німецький лікар Генрі Хевлок Елліс. Його праці сприяли розумінню людської сексуальності, вказували на неприпустимість осудження поведінки. Найбільше вразила світ теорія сексуальності, висунута на початку ХХ ст. Зігмундом Фрейдом. Фрейд вперше виділив фази психосексуального розвитку дитини, зосередив увагу на особливостях індивідуального розвитку.

Найбільш фундаментальною роботою вважається дослідження, розпочате наприкінці 30-х років американським вченим Альфредом Кінзі.

Він провів близько 19 000 інтерв’ю, кожне з яких містило від 350 до 520 пунктів. Результати, одержані в дослідженнях А. Кінзі, радикально змінили уявлення про людську сексуальність. Найбільші висновки його роботи:

1) сексуальна поведінка, як чоловіків так і жінок, відрізняється широкою варіантністю способів досягнення сексуального задоволення;

2) виявились значні розбіжності інтенсивності гетеро сексуальної поведінки.

“Звіти” Кінзі мали великий вплив на подальші дослідження науковців багатьох країн світу (США, Данії, Англії, Швеції).

Аналізуючи відомі на сьогодні факти науковці виділяють такі основні особливості старших школярів:

інтенсивність статевого потягу;

сексуальна активність має характер експериментуванням;

невідповідність необмеженої еротичної фантазії;

сексуальність ізольована від почуття любові.

Глава 3. Моральне виховання.

1. У формуванні моральної свідомості учнів старшого віку особливого значення набуває принцип гармонійного поєднання свободи і необхідності.

Що таке моральне виховання, який його характер, основні закономірності?

Треба сказати, що велике значення морального виховання в розвитку та формуванні особистості усвідомлювалось в педагогіці ще з давніх-давен. Багато хто з видатних педагогів минулого підкреслювали, що підготовка доброзичливої людини не може зводитись тільки до її освіти і розумового розвитку, і на перший план у вихованні висували моральне формування особистості. У своєму трактаті “Наставление нравов” чеський педагог Я.А.Коменський цитував філософа Сенеку, який писав: “Навчись спершу добрим правилам моралі, а поті мудрості, бо без перших важко навчиться останній”. Там же він наводив народний вислів: “Хто встигає в науках, але відстає в добрих правилах моралі, той більше відстає, ніж встигає”.

Нині, коли в Україні обрано курс на побудову гуманного суспільства, гуманні і демократичні.

Глава 4. Суть єдності морального і статевого виховання старшокласників.

Моральний розвиток підростаючої особистості – одне з найважливіших завдань сучасної школи. Ще в Радянському Союзі про статеве виховання майже нічого не говорилось. Вважалось, що сувора заборона зробить наших дітей чистими і порядними. Але надії не справдились. Якщо в 1980 р. – про дошлюбні статеві стосунки кожен 12 старшокласник (7,8 %), в 1985 – кожен 8 (12,5 %), а в 1990 р. – кожен 6 (16,8 %). А що ми маємо на сьогодні? Згідно зі статистичними даними Асоціації гінекологів України 25 % дівчат гублять невинність вже у 15 років. У 16 років сексуальний досвід мають більша половина підлітків. Очевидно не страх виховує моральність, а свобода, відповідальність та самосвідомість. Морально-статеве виховання – це тривала система роботи батьків і вчителів. Статева освіта повинна обов’язково проходити під впливом морально-етичного виховання. Це як одне ціле. Адже виховати дитину потрібно не тільки розповідями про статеве виховання, а й спрямовувати це виховання на морально-етичні вимоги.

Тому що, сьогоднішня акселерація значно прискорила психосоціальний розвиток. Сьогодні відбувається переорієнтація громадської думки щодо норм сексуальної поведінки. Є всі підстави стверджувати про моральну легалізацію невпорядкованих статевих стосунків, різні венеричні захворювання, початок раннього статевого життя призводять до бездуховності. У виховній роботі потрібно поєднати статеве виховання на основі моральності.

Висновок.

Союз чоловіка і жінки, об’єднаних почуттям


Сторінки: 1 2