У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





«Колекція мантій для професорсько-викладацького складу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника»

2

ЗМІСТ

Вступ ……………………………………………………………… 3

Розділ 1. Обґрунтування теми дипломної роботи…………... 5

Розділ 2. Перед проектний аналіз……………………………... 7

Розділ 3. Художньо-образне рішення колекції………………. 16

Розділ 4.конструктивно-технологічне обґрунтування моделей колекції……………………………………………………………

Розділ 5. Економічне обґрунтування моделей колекції…….

Висновки ………………………………………………………….

Додатки …………………………………………………………...

3

ВСТУП

В сучасному суспільстві, коли люди ,здебільшого, не мають часу слідкувати за своїм зовнішнім виглядом в контексті віянь моди та стилю одягу – професія дизайнера та стиліста необхідніша ніж будь-коли до того.

Це стосується не тільки моди в загальному розумінні. А також вузько направлених модних течій, таких як : мода та вимоги до одягу в сфері бізнесу та діловому середовищі, академічної моди та ін..

Саме академічний урочистий одяг підлягає найменшим змінам з плином часу. Тому розробка модельного ряду такого одягу повинна бути досить детальною, виваженою, і на фоні постійно змінюючих одне одного віянь моди виглядати респектабельно, сучасно…І при цьому всьому, зберігати самобутність обраного стилю.

Академічний урочистий одяг, хоча ,і не є модним в прямому розумінні цього слова, але й має свої певні канони,які можна назвати модою на академічний одяг. Ці канони, або вимоги до академічного одягу в повному обсязі розкриті в основній частині пояснювальної записки.

Тема розробки зберігає свою актуальність вже 500 років. Ще з Середніх віків збереглася тенденція до одіяння студентів та викладачів на урочисті заходи в особливий, чітко регламентований одяг. У кожного університету свій. І по сьогодні престижні та шановані університети та інститути Європи та США обов’язково мають свій власний стиль академічного одягу. Який

4

при цьому зберігає і деяку архаїчність загальноприйнятих в світі вимог та певних канонів академічного одягу.

Тому, очевидною є необхідність розробки певного академічного для нашого інституту та університету. Висока акредитація та статус національного університету вимагають існування такого академічного одягу. Важливим чинником необхідності існування такого одягу є досить вільний повсякденний стиль одягу викладачів та студентів.

Отже, наявність академічного урочистого одягу придають невимушеність випускним та іншим урочистим церемоніям університету ( інституту ). «Багатість» та респектабельність вигляду кожного, при цьому без різниці в фінансовому статусі, що є дуже помітним серед студентів. Це доведено кілька столітньою практикою в інших світових університетах.

Розробка академічного одягу, що пропонується має національний відтінок. При цьому зберігає деяку архаїчність. Тому для гостей університету (інституту) з інших країн та університетів ієрархія університету (інституту) буде цілком зрозумлою.

Стриманість та благородність кольорів підкреслюють воістину «королівський» вигляд академічного одягу та його урочистість і вишуканість. При цьому досить економічний в затратах на виготовлення.

5

РОЗДІЛ 1

Обґрунтування теми дипломної роботи

Сьогодні, академічний одяг став символом високого рівня освіченості та вченості. Академічний одяг – мантія та конфедератка є загальноприйнятою формою академічного урочистого стилю.

Одягання мантій на урочисті церемонії придає особливу значущість та урочистість церемоніям вручення дипломів, нагородження студентів, та присвоєння наукового степеня студентам та викладацькому складу університету (інституту тощо) або іншим урочистим церемоніям.

Слово „ мантія ” походить від латинського «mantum» – плащ. Згідно з великою енциклопедією іноземних слів, мантія – урочисте одіяння монархів, священнослужителів, деяких категорій чиновників та судій, а також вчених та викладачів.

Конфедератка – це гібрид модної в XV-XVI столітті «єрмолки» - головного убору католицьких священників, та pileus quadrates (пілеус квадратус ) чотирикутної шапочки, що також носило католицьке духовенство.

Ця розробка відповідає сучасним критеріям академічного одягу – респектабельність, зручність, представницький вигляд. Є досить економічною, та простою для потокового виробництва на швейних фабриках.

Традиція одягання на урочисті заходи академічних мантій в нашому університеті започаткована в 1998 році. Силует і крій був запозичений з академічного одягу, що характерний для польських вузів. Тому крій нагадує одяг римо-католицьких священиків.

6

Розробка нового модельного ряду академічного одягу для університету викликана рядом факторів :

По-перше з метою створення і затвердження власного впізнаваного стилю університету.

По-друге з метою оновлення та вдосконалення асортиментного та модельного ряду, простоти користування, зменшення матеріалоємності , трудоємкості виготовлення.

 

 

 

7

РОЗДІЛ 2

Передпроектний аналіз.

Історія відомих нам сьогодні академічних регалій бере свій початок у середньовіччі.

Найстаріші університети Європи утворилися й виросли з церковних навчальних закладів, тому перші тогочасні студенти носили клерикальний, майже монастирський одяг. Спочатку цей одяг був повсякденним платтям, а не урочистим облаченням.

Приблизно до 1500 року найбільші та найшановніші університети Європи зупинили свій вибір на більш модній, на той час туніці. Туніка була з відкритими бортами та широкими, вкороченими рукавами. Саме ці туніки й послужили прототипами-прообразами сучасного академічного одягу – мантій.

Раніше, в минулі часи, в університетах панувало розмаїття кольорів та барв… Як правило, студенти та викладачі носили одяг тих кольорів, які їм подобалися, або ті як вони могли собі дозволити.

Тільки наприкінці 15-го століття намітилася тенденція до темних кольорів, що й стало нормою в 17-му столітті, і здебільшого використовується й понині. Таким чином сформувався праобраз сучасного академічного одягу.

Такий одяг має назву cap gown або cap&gown (кеп ен гоун) – шапочка з кутасом, яка називається конфедератка та мантія яка носиться поверх костюму – це є традиційний академічний одяг.

8

Лише Доктора наук мали привілегію носити одяг червоних та пурпурових кольорів. Ця традиція збереглась й по сьогодні в багатьох університетах – для урочистих подій снують мантії Доктора наук пурпурового кольору, для повсякденного використання – чорного.

Є також згадки про Київське братське училище у П. Величковського : «…верхню частину одягу студента складала «кирея», рід шинелі без капюшона, з відкидними рукавами , які простиралися


Сторінки: 1 2 3 4 5