У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Дворянське гніздо (Іван Сергійович Тургенєв)

Короткий переказ твору Дворянське гніздо (Іван Сергійович Тургенєв)

Першим, як водиться, звістка про повернення Лаврецкого приніс в будинок Калитин Гедеоновскій. Марія Дмитрівна, вдова колишнього губернського прокурора, у свої п'ятдесят років зберегла в рисах відому приємність, благоволить до нього, та й будинок її з найприємніших в місто Про ... Зате Марфа Тимофіївна Пестова, сімдесятирічна сестра батька Марії Дмитрівни, не шанує Гедеоновского за схильність прісочінять і балакучість. Та що взяти - попович, хоча і статський радник.

Втім, Марфі Тимофіївні догодити взагалі дивно. Ось адже не шанує вона і Паншина - загального улюбленця, завидного нареченого, першого кавалера. Володимир Миколайович грає на фортепіано, складає романси на власні ж слова, непогано малює, декламує. Він цілком світська людина, освічений і вправний. Взагалі ж, він петербурзький чиновник з особливих доручень, камер-юнкер, який прибув в О ... з якимось завданням. У Калитин він буває заради Лізи, дев'ятнадцятирічної дочки Марії Дмитрівни. І, схоже, наміри його серйозні. Але Марфа Тимофіївна впевнена: не такого чоловіка варто її улюблениця. Невисоко ставить Паншина і Лізин вчитель музики Христофор Федорович Лем, немолодий, непривабливий і не дуже вдалий німець, таємно закоханий у свою ученицю.

Прибуття з-за кордону Федора Івановича Лаврецкого - подія для міста помітне. Історія його переходить з вуст у вуста. У Парижі він випадково викрив дружину в зраді. Більш того, після розриву красуня Варвара Павлівна отримала скандальну європейську популярність.

Мешканцям Калитинський будинку, втім, не здалося, що він виглядає як жертва. Від нього як і раніше віє степовим здоров'ям, довговічною силою. Тільки в очах видно втому.

Взагалі-то Федір Іванович міцної породи. Його прадід був людиною жорстким, зухвалим, розумним і лукавим. Прабаба, запальна, мстива циганка, ні в чому не поступалася чоловікові. Дід Петро, щоправда, був уже простий степової пан. Його син Іван (батько Федора Івановича) виховувався, однак, французом, шанувальником Жан Жака Руссо: так розпорядилася тітка, в якої він жив. (Сестра його Глафіра росла при батьках.) Премудрість XVIII ст. наставник влив в його голову цілком, де вона й перебувала, не змішавшись із кров'ю, не проникнувши в душу.

Після повернення до батьків Івану здалося брудно і дико в рідному домі. Це не завадило йому звернути увагу на покоївку матінки Меланію, дуже вродливу, розумну і лагідну дівчину. Вибухнув скандал: Івана батько позбавив спадщини, а дівку наказав відправити в далеку село. Іван Петрович відбив по дорозі Меланію і обвінчався з нею. Прилаштував молоду дружину у родичів Пестова, Дмитра Тимофійовича та Марфи Тимофіївни, сам вирушив до Петербурга, а потім за кордон. У селі Пестова і народився 20 серпня 1807 Федір. Пройшов майже рік, перш ніж Маланья Сергіївна змогла з'явитися з сином у Лаврецких. Та й то тому лише, що мати Івана перед смертю просила за сина та невістку суворого Петра Андрійовича.

Щасливий батько немовляти остаточно повернувся в Росію лише через дванадцять років. Меланія Сергіївна до цього часу померла, і хлопчика виховувала тітка Глафіра Андріївна, негарна, заздрісна, недобра і владна. Федю забрали у матері і передали Глафірі ще за її життя. Він бачив матір не щодня і любив її пристрасно, але невиразно відчував, що між ним і нею існувала непорушна перешкода. Тітку Федько боявся, не смів пискнути при ній.

Повернувшись, Іван Петрович сам зайнявся вихованням сина. Одяг його по-шотландськи і найняв йому швейцара. Гімнастика, природничі науки, міжнародне право, математика, столярне ремесло і геральдика склали стрижень виховної системи. Будили хлопчика в чотири ранку; обливши холодною водою, примушували бігати навколо стовпа на мотузці; годували раз на день; вчили їздити верхи і стріляти з арбалета. Коли Феде минуло шістнадцять років, батько став виховувати в ньому презирство до жінок.

Через кілька років, поховали батька, Лаврецкий відправився до Москви і у двадцять три роки вступив до університету. Дивне виховання дало свої плоди. Він не вмів зійтися з людьми, жодній жінці не смів поглянути в очі. Зійшовся він тільки з Михалевичем, ентузіастом і віршотворцем. Цей-то Михалевич і познайомив одного з сімейством красуні Варвари Павлівни Коробьіна. Двадцятишестирічний дитина лише тепер зрозумів, для чого варто жити. Варенька була чарівна, розумна і порядно освічена, могла поговорити про театр, грала на фортепіано.

Через півроку молоді прибутку в Лаврики. Університет був залишений (не за студента ж виходити заміж), і почалася щасливе життя. Глафіра була вилучена, і на місце управителька прибув генерал Коробьін, татонько Варвари Павлівни, а подружжя покотила в Петербург, де у них народився син, скоро помер. За порадою лікарів вони відправилися за кордон і осіли в Парижі. Варвара Павлівна миттєво обжилася тут і стала блищати в суспільстві. Скоро, однак, в руки Лаврецкого потрапила любовна записка, адресована дружині, якій він так сліпо довіряв. Спочатку його охопило сказ, бажання убити обох («прадід мій мужиків за ребра вішав»), але потім, розпорядившись листом про щорічне грошовому утриманні дружині і про виїзд генерала Коробьіна з маєтку, вирушив до Італії. Газети тиражували погані чутки про дружину. З них же дізнався, що у нього народилася дочка. З'явилося байдужість до всього. І все ж через чотири роки захотілося повернутися додому, в місто Про ..., але оселитися в Лаврика, де вони з Варею провели перші щасливі дні, він не захотів.

Ліза з першої ж зустрічі звернула


Сторінки: 1 2 3