У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Дон Жуан, або Любов до геометрії (Макс Фріш)

Короткий переказ твору Дон Жуан, або Любов до геометрії (Макс Фріш)

Дія розгортається в Севільї в «епоху красивих костюмів». Батько Дон Жуана, Теноріо, нарікає батькові Дієго на те, що його син, двадцятирічний юнак, абсолютно не цікавиться жінками. Душа його цілком належить геометрії. І навіть в публічному будинку він грає в шахи. Розмова ця відбувається під час маскараду, що передує весіллі Дон Жуана і донни Анни, дочки дона Гонсало, командора Севільї. Дон Гонсало пообіцяв свою дочку Дон Жуана як героєві Кордови: той виміряв довжину ворожої фортеці, чого не зміг зробити ніхто інший.

Входить пара в масках. Дівчина цілує руки молодій людині, запевняючи, що дізналася їх; вона бачила, як Дон Жуан грав у шахи в публічному домі, і вона, Міранда, полюбила його. Молодий чоловік запевняє, що він не Дон Жуан. Побачивши за колоною цього Дон Жуана, Міранда тікає. Дон Жуан визнається молодій людині, яка виявляється його другом Родеріго, що, поки що вільний, хоче виїхати, бо не може поклястися донні Анні у вічній любові, він міг би полюбити будь-яку зустрічну дівчину. Сказавши це, Дої Жуан ховається в темному парку.

Входять батько Дієго і донна Ганна без масок. Після недовгої розмови зі священиком, в якому дівчина зізнається, що боїться виходити заміж, вона перестрибує через балюстраду, через яку незадовго перед тим перестрибнув Дон Жуан, і зникає в темному парку, щоб не зустрітися з Дон Жуаном.

Міранда тим часом ридає перед Селестіно, господинею будинку розпусти, зізнаючись їй у шалене кохання до Дон Жуана. Селестина сердиться і каже, що повії «душевністю не торгують» і закохуватися не повинні, але Міранда не може себе побороти.

На наступний день донна інеї, подружка нареченої, причісує донну Анну, яка сидить у весільній сукні. Все волосся у тієї вологі, в них трапляється трава і земля. Донна Анна розповідає донні інеї, що вночі в парку зустріла юнака, і вперше пізнала з ним любов. Тільки його одного вона вважає своїм нареченим і з нетерпінням чекає ночі, щоб, як домовилися молоді люди, знову зустрітися в парку.

Дон Гонсало і батько Дієго кваплять дівчат. Весілля починається. Входять донна Ельвіра, мати нареченої, батько Дон Жуана, дон Родеріго, три кузена нареченої і інші. Коли з донни Анни знімають фату, Дон Жуан втрачає дар мови. На запитання батька Дієго, чи готовий Дон Жуан покластися в тому, що, поки він живий, його серце залишиться вірним любові до донні Анні, Дон Жуан відповідає, що не готовий. Вчора вночі вони з донною Анною випадково зустрілися в парку і полюбили один одного, і сьогодні вночі Дон Жуан хотів її викрасти. Але він ніяк не чекав, що дівчина виявиться його нареченою, тієї, яка повинна була чекати одного його. Тепер він не знає, кого насправді любить, і вже навіть собі не вірить. Він не хоче давати неправдиву клятву і бажає піти. Дон Гонсало збирається викликати його на дуель. Донна Ельвіра намагається його заспокоїти. Дон Жуан йде, а донна Анна нагадує йому про майбутній побаченні. Її батько кидається в погоню за нареченим, наказує трьом кузенам оточити парк і спустити всіх собак. Все, крім донни Ельвіри, йдуть. Вона вважає, що Дон Жуан просто диво. Вбігає сам винуватець скандалу, він загрожує вбити всю зграю і зовсім не збирається одружуватися. Донна Ельвіра захоплює його в свою спальню. Повернувшись Теноріо бачить, як донна Ельвіра і Дон Жуан, обнявшись, тікають. Теноріо в жаху. З ним трапляється серцевий удар, і він помирає. Селестина тим часом наряджає Міранду у весільну сукню. Міранда хоче постати перед Дон Жуаном у вигляді донни Анни. Нехай він тільки раз в житті прийме її за свою наречену, опуститься перед нею на коліна, на присягу, що любить тільки ця особа - особа донни Анни, її обличчя. Селестина ж упевнена, що Міранду спіткає невдача.

З раннього-сутінки Дон Жуан сидить на сходах і їсть куріпку. Вдалині чути гавкіт собак. Входить дон Родеріго. Він всю ніч блукав по парку в надії розшукати одного, поки той стрибав зі спальні в спальню. У ставка він бачив його наречену, вона то годинами сиділа нерухомо, то потім раптом зривалася з місця і бродила по берегу. Вона впевнена, що Дон Жуан на маленькому острівці, і її неможливо переконати. Родеріго вважає, що Дон Жуаном необхідно з нею поговорити. Дон Жуан ж зараз не може говорити про почуття, яких не відчуває. Єдине, що він зараз відчуває, - це голод. Зачувши шум кроків, друзі ховаються.

Входять троє кузенів, вони всі в крові, оборванни і знесилений. Дон Гонсало дізнається від них, що у них не було іншого виходу і вони вбили собак, бо пси на них накинулися. Дон Гонсало в люті. Він має намір помститися Дон Жуана ще й за смерть собак.

Дон Жуан збирається зараз же покинути замок, бо він боїться «трясовини почуттів». Він зізнається, що боїться лише перед геометрією, бо перед гармонією ліній розсипаються на порох усі почуття, що так часто бентежать людські серця. У геометрії не буває примх, з яких складається людська любов. Що справедливо сьогодні, справедливо і завтра, і все залишиться таким же справедливим, коли його вже не буде.


Сторінки: 1 2