У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

ЦОЙ МИКОЛА ПАВЛОВИЧ

УДК 514.18

СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ТА КОНСТРУЮВАННЯ

ОРНАМЕНТАЛЬНИХ СТРУКТУР

( на прикладі корейських національних орнаментів)

Спеціальність 05.01.03 – Технічна естетика

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському національному університеті будівництва і архітектури.

Науковий керівник:

- кандидат технічних наук, доцент кафедри архітектурних

конструкцій Київського національного університету

будівництва і архітектури

ПЛОСКИЙ Віталій Олексійович

Офіційні опоненти:

-доктор технічних наук, доцент КОВАЛЬОВ Юрій Миколайович,

Киівський національний авіаційний університет, завідувач кафедри

прикладної геометрії і комп’ютерної графіки

-кандидат архітектури, старший науковий співробітник ПУЧКОВ

Андрій Олександрович, Науково-дослідний інститут історії та

теорії архітектури і містобудування

Провідна установа: Національна акдемія образотворчого мистецтва і архітектури Міносвіти і науки України, кафедра мистецтвознавства, м.Київ.

Захист відбудеться 27.02.2002 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.056.06 у Київському національному університеті будівництва і архітектури за адресою:

03037, м. Київ – 37, Повітрофлотський проспект, 31

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Кіївського національного університету будівництва і архітектури за адресою 03037, м. Київ-37, Повітрофлотський проспект, 31.

Автореферат розісланий 25.01.2002 р.

В. О. Вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради _____________________ К.О.Сазонов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Бурхливий розвиток науки і техніки на рубежі ІІІ тисячоріччя, який приводить до глибокого перевороту у всіх галузях виробництва, відчутно і всебічно впливає на життя суспільства. Процес гармонізації предметного світу і науково обгрунтоване керування цим процесом є однією з основних проблем сучасності.

Матеріальне оточення людини протягом його еволюційного розвитку було результатом людської діяльності, в якій чітко відбивалися духовні і естетичні смаки певного народу або нації. Розмаїтість цієї спадщини чітко простежується в усіх видах художньо-творчої діяльності, зокрема, в образотворчому, монументальному, декоративно-прикладному мистецтві і т.п., де образна виразність форми часто завершується використанням орнаментальних засобів. За типологічними властивостями і особливостями застосування, змістовному наповненню, ролі в різних предметних сферах тощо орнаменталістика є надзвичайно складною системою. Вона в різній мірі, але, як правило, розрізнено вивчається як з точки зору мистецтвознавства, так і з формально-графічних і математичних позицій.

Актуальність теми.

Вивчення історичного минулого народу, дослідження і зберігання історичних національних цінностей є однією з найважливіших завдань сучасної культури. Привнесення історичних традицій (у противагу “глобалізації” і національному знеособлюванню) в сучасні твори архітектури, декоративно-прикладної і художньої творчості є з’єднувальною ланкою між історичним минулим і сучасністю. Це підвищує, зокрема, рівень розвитку орнаменталістики і є важливим елементом встановлення такого взаємозв’язку. Комплексне використання мистецтвознавчих досліджень, сучасні можливості комп’ютерних технологій проектування орнаментальних композицій, математичні і формально-графічні методи їх вивчення надають можливість системно підійти до аналізу орнаментальних структур, які мають національну специфіку.

Корейські орнаменти за складністю, стилістикою, кольористичними і, особливо, символьними закономірностями являють собою , як відомо, один із найзагальніших випадків серед національних орнаментів. Встановлення зв'язку між національними особливостями корейської орнаменталістики і формалізованими методами її дослідження дозволяє не тільки підсилити арсенал дослідницьких засобів (пряма завдача), але і вирішувати зворотні завдачі: конструювання орнаменту з заданою історичною специфікою або (там, де це можливо) відновлення орнаменту за заданим фрагментом. Значущість подібних зворотних задач тим більш зростає з урахуванням існуючої корейської національної традиції: знищувати предметну спадщину автора після його смерті.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в рамках програми науково-дослідних робіт кафедри архітектурних конструкцій КНУБА.

Мета.

Розширити арсенал засобів художнього формоутворення корейських національних орнаментів на основі їх системного дослідження.

Завдання:

1.

Виконати комплексний історико-культурологічний аналіз творів корейської національної орнаменталістики; встановити періодизацію в розвитку корейського орнаментального мистецтва; виявити основні формоутворюючі принципи і закономірності, характерні для його розвитку на кожному історичному етапі.

2.

Виявити базові елементи символізму як основи формоутворення орнаментальних композицій; дослідити вплив символіки на структуру і зміст корейських орнаментів.

3.

Установити формалізовані залежності формотворчих елементів корейських орнаментів з позицій типології символізму.

4.

Дослідити гармонічні відповідності в корейських орнаментальних структурах і виявити формально-графічні особливості цілісних утворень, що характерні для різних типів орнаментальних композицій.

5.

Розробити класифікацію геометричних формотворюючих елементів корейських орнаментів; установити правила їх супідрядності і виявити сумісність формотворчих елементів орнаментів за встановленими класифікаційними категоріями.

6.

На основі комплексного уявлення процесу художнього і геометричного проектування орнаментів як складної системи виявити базові етапи технології формоутворення орнаментальних структур.

7.

Розробити схему комп’ютерно-орієнтованої технології формалізованого аналізу і конструювання національних орнаментальних композицій.

8.

Апробувати результати досліджень шляхом: а) реалізації на практиці окремих етапів технології проектування; б) розробки оригінальних орнаментальних композицій з заданими історичними і символьними особливостями; в) впровадження окремих положень дисертації в навчальний процес.

Методика досліджень.

Вирішення поставлених завдань здійснюється на основі методів формально-графічного аналізу, історіографії, теорії композиції, геометричного моделювання, окремих положень теорії систем, комп’ютерно-графічних технологій.

Теоретичною й інформаційною основою дослідження стали роботи таких авторів:

-

в сфері історіографії і культурології: Н.В.Воронова, Б.П.Денике К.М.Кантора, В.Латова, О.С.Найдена, М.Р.Селівачова, Д.А.Силічева, А.А.Соколова М.Е.Станкевича, Л.П.Сичова, В.Л.Сичева та інших, де в різній мірі відбиті особливості національних культур, а також роль традицій та інших чинників у розвитку художньої творчості;

-

з теорії композиції: С.Ф.Бойцова, Е.В.Волкова, Н.Н.Волкова, В.А.Ганзена , М.Гика; Н.Ф.Гуляницького, А.В.Іконникова і Г.П.Степанова, Л.И.Кириллова, Н.И.Киященко і Н.А.Лазарєва, П.А.Кудіна, Г.Б.Мінервіна, В.П.Мунікова.

-

з геометричного моделювання складних об’єктів (у т.ч. орнаментів) теорії систем і з комп’ютерної графіки: Ю.Аскарова, Дж.Кліра, В.Є.Михайленка, О.Л.Підгорного, С.М.Ковальова, К.О.Сазонова, Э.П.Григор’єва, И.Б.Гутчина, В.З Полозова, В.О. Плоского, В.Гилоя, А.Фокса і М.Пратта, Г.Саймона, Дж.Фолі і вен Дем А., С.Н. Камалова, У.Ньюмена, О.В.Чернікова й інших;

-

в сфері формально-графічного аналізу: У.Боумена, В.Ф.Венда В.Є.Михайленко, М.І.Яковлєва, 0.Я.Боднара, Ю.Г.Божка, В.С.Мітченка, Г.Ю.Сомова, Ш.И.Шезелева, А.В.Антонова, В.М.Волошка, Н.В.Завалишина, И.Б.Мучника та ін.

Наукова новизна отриманих результатів.

-

виявлено специфічні закономірності й історико-культурологічні аспекти розвитку корейської орнаменталістики, установлено періодизацію в розвитку корейської орнаменталістики;

-

встановлено типологію й зміст елементів символізму; визначені взаємозв’язки символів із формальною структурою і змістом орнаментальних композицій;

-

вивчено формально-графічні закономірності побудови корейських орнаментальних структур і на цій основі розроблені правила художнього конструювання орнаментів даного класу;

-

розроблено загальну схему технології автоматизованого аналізу і синтезу орнаментальних структур із виділенням базових етапів технології проектування.

Практичне значення отриманих результатів.

Практична цінність роботи полягає в розробці методів комплексного аналізу і цілеспрямованого конструювання національних орнаментальних композицій, чим істотно розширюється арсенал засобів художнього формоутворення даних об'єктів.

Особистий внесок здобувача.

З 17-ти робіт, що відбивають основний зміст роботи, 12 виконано в співавторстві. У цих роботах особисто автором запропоновано періодизацію розвитку орнаменталістики Кореї, виявлено типологічні різновиди символізму, встановлено зв’язок символіки корейських орнаментів і їх формальних кількісних характеристик, вивчені формально-графічні особливості побудови орнаментальних структур.

Апробація результатів дисертації.

Основні положення дисертаційної роботи доповідалися на Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми геометричного моделювання” (Харків, 1998 р.), серії Міжнародних науково-практичних конференцій “Сучасні проблеми геометричного моделювання” (Мелітополь, 1995, 1996, 1998 р.р.), 2-му Всепольскому семінарі “Сучасна освіта в геометрії та графіці” (Глівіце, Польща, 1998 р.). Міжвузівськії науково-практичній конференції “Сучасні проблеми архітектури” (Київ, 1999 р.). Межкафедральном семінарі з прикладної геометрії на кафедрі нарисної геометрії, інженерної і машинної графіки КНУБА, Міжкафедральному семінарі з прикладної геометрії НАУУ (м. Київ).

Публікації.

За результатами наукових досліджень опубліковано 17 друкованих робіт (із них 9 статей у збірниках наукових праць, 9 статей у матеріалах і тезах конференцій), у тому числі 5 робіт без співавторів.

Структура й об'єм дисертаційної роботи.

Дисертація містить вступ, чотири розділи поділів, висновки, перелік літератури з 166 найменувань, додатки. Робота має 105 сторінок машинописного тексту, 89 малюнків, 6 таблиць.

ЗМ1СТ РОБОТИ.

У Вступі викладено обгрунтування актуальності досліджень, коротко резюмований досвід досліджень орнаментальних систем із різних позицій, сформульовані ціль, завдання, наукова новизна і практична цінність роботи.

У першому розділі проведено аналіз місця, ролі, функціонального призначення характеру використання і ступеня впливу (питомої ваги) орнаменталістики в архітектурі, монументально-декоративному (МД), образотворчому і декоратвно-прикладному (ДП) мистецтві. Відзначено специфічну значущість орнаменталистики в кожній із перерахованих областей; виявлено характерні художні прийоми (скульптурні, графічні, живописні), що використовуються в орнаменталістиці для досягнення максимальної виразності і змістовності орнаментальних композицій.

Комплексний аналіз місця орнаменталістики в різних видах мистецтва дозволив зробити висновок про те, що функціональний зміст орнаментального мистецтва в цілому визначається естетичним, змістовим, виховним ідейним і пізнавальним компонентами, кожний з яких у розглянутих сферах застосування має свої особливості.

Специфіка застосування орнаменталістки, за допомогою якої вирішуються різнохарактерні завдання посилення образності при проектуванні споруд, елементів інтер'єру, створенні предметів побуту, одягу тощо, визначає основні аспекти (точки зору) дослідження, що є фундаментальними для орнаментального мистецтва в цілому і національної орнаменталістики зокрема. До таких відносяться:

-

мистецтвознавчі аспекти, що визначають національні і художні особливості орнаментальних композицій, приналежність орнаментів до визначеного історичного періоду, території тощо;

-

формально-графічні аспекти, тобто дослідження закономірностей, що встановлюють закони композиційного розміщення, поліхромії, структурування й інші правила формоутворення орнаментальних композицій;

-

математичні, зокрема, геометричні задачі, до числа яких можна віднести виявлення основних геометричних фігур модульного характеру, складову основу орнаменту, вирішення завдань розміщення орнаментів на носії з урахуванням спотворень і особливостей зорового сприйняття. Тут проробляються, зокрема, такі питання як: формоутворення на основі комбінаторних властивостей орнаменту і його перетворення, створення класифікації за геометричними параметрами, виявлення базових формально-графічних принципів побудови геометричних примітивів і орнаментальних композицій у цілому;

-

комп'ютерні-технологічні аспекти розгляду визначаються широким^ проникненням сучасних інформаційних технологій в область проектування, у тому числі й у забезпечення творчого процесу художнього формоутворення.

Вищевказані аспекти аналізу є самоцінними як напрямки досліджень, в кожному з них отримані суттєві теоретичні й прикладні результати, однак ці результати системно співставляються досить рідко.

Далі охарактеризовано специфіку корейської орнаменталистики (її зародження, розвиток, приведено приклади найбільш знакових об'єктів і т.п.). Підкреслюється, що за самобутністю, геометричною структурою, кольористичним різноманіттям, змістовим наповненням корейські орнаменти можна розглядати як один із найбільш складних, загальних випадків в орнаменталістиці (приклад орнаменту – рис. 1). Виявлено основні чинники, що впливали на історичний розвиток корейського національного орнаменту.

Другий розділ присвячений історико-культурологічному аналізу корейської орнаменталістики і встановленню етапів її генезису.

Проведено комплексний огляд розвитку корейського орнаменту, який вказує на багату культурну спадщину корейського народу. Аналіз літературних джерел дає підстави стверджувати, що корейські орнаменти характеризуються дуже складною геометричною структурою і множиною різноманітних стилістичних напрямків, де чарунки орнаментів утворюються набором примітивів, що знаходяться в різних композиційних сполученнях, причому чарунки і орнаменти в цілому можуть бути моно і поліхромними.

Встановлено, що в розвитку корейської орнаменталістики можна досить об'єктивно виділити три основні історичні періоди і зазначити характерні стилістичні напрямки, що співвідносяться з кожним історичним періодом. Блок-схеми, що ілюструють умови формування орнаменталістики на кожному історичному відрізку (рис. 2 – 4) наочно показують еволюцію корейських орнаментів, починаючи з простих геометричних орнаментів періоду “трицарства” (до VII ст. н.е., рис. 2), рослинних орнаментів періоду впливу і розквіту буддизму (УП – Х1У ст., рис. 3) і закінчуючи тематичними сюжетними композиціями періоду правління династії Лі і посилення впливу конфуціанства (Х1У – Х1Х ст., рис. 4).

Під впливом історично обумовленої системи чинників сформувалися своєрідні правила змістовного наповнення орнаментів. Тому, наприкінці розділу подано узагальнену характеристику ролі і місця символізму як одного з формотворчих чинників в орнаментальному мистецтві і проілюстровано особливості використання елементів символізму в орнаментах різних народів світу.

Стосовно до корейської орнаменталістики деталізовано і докладно описано складові елементи символізму як своєрідного формоутворюючего комплексу (див. рис. 5). Встановлено, що даний комплекс утворюють такі складові, як: символіка кольору, символіка стихій, символіка чисел, символіка геометричних форм і символіка образів природи.

У третьому розділі подано формальне визначення структури орнаментальної композиції, як взаємозалежного набору структурних компонентів, які забезпечують генеалогічну єдність композиції на етапах її конструювання, перенесення на поверхню реального об’єкта і сприйняття.

Виконано зустрічний аналіз чинників історико-культурологічного аналізу з чинниками розробленої геометричної класифікації. На основі такого співставлення виявлено гармонійні (зовнішні і внутрішні) закономірності корейської орнаменталістики. Характер цих закономірностей виявляється у вигляді змістовної, графо-стилістичної і колірної відповідностей. На малюнку 6 наведено приклад графо-стилістичної відповідності тематичної сюжетної композиції, де центральне місце композиції займає фантастичний білий птах, а оздоблення (бордюр) виконане у вигляді рослинного орнаменту. Опорною кривою, загальною для ядра й оздоблення композиції, в даному випадку є спіраль, яку містять як складові елементи птаха (хвіст, крила, голова), так і стилізоване рослинне обрамлення.

На основі кількісного аналізу і реалізації внутрішніх відповідностей визначені основні види гармонійної єдності геометричних, рослинних і тематично-сюжетних композицій. На малюнку 7 наведено приклади гармонійних закономірностей (підпорядкованість елементів, структурні, композиційні, колірні закономірності) перерахованих вище орнаментальних композицій із виявленням робочого поля орнаменту і його композиційних зон.

Далі з формальних позицій розглянуто комплекс символьних закономірностей і виконано його кількісну і якісну оцінку. Проаналізовано основні символи корейської орнаменталистики, що включають символіку кольору, стихій, геометричних форм, чисел, символіку образів живої природи. Виявлено вплив перерахованих вище символів на внутрішню формально-графічну структуру орнаментальних композицій.

Зокрема встановлено, що характерні кольори “п’ятисезоння” (рис. 8, таблиця) утворюють базисний спектр пріоритетних колірних сполучень, характерних для проаналізованої автором представницької вибірки, тоді як стихії, що протиборствують (відповідні змішання фарб), утворюють історично обумовлений додатковий набір пріоритетних кольорів.

За аналогічною схемою систематизовано символьні значення чисел і геометричних форм.

Таблица

БАЗОВІ КОЛЬОРИ

КОНФЛІКТНІ СТИХІЇ | СИМВОЛ

ПРОТИБОРСТВА | ПОХІДНИЙ

КОЛІР

ЗЕЛЕНИ

ДЕРЕВО | ЖОВТИЙ

ЗЕМЛЯ | ДЕРЕВО

ПРОБИВАЄ ЗЕМЛЮ | САЛАТНИЙ

ЖОВТИЙ

ЗЕМЛЯ | ЧОРНИЙ

ВОДА | ЗЕМЛЯ ВБИРАЄ

В СЕБЕ ВОДУ | СІРО-ЗЕЛЕНИЙ

ЧОРНИЙ

ВОДА | ЧЕРВОНИЙ

ВОГОНЬ | ВОДА ГАСИТЬ

ВОГОНЬ | КОРИЧНЕВИЙ

ЧЕРВОНИЙ

ВОГОНЬ | БІЛИЙ

МЕТАЛ | ВОГОНЬ РОЗПЛАВЛЯЄ

МЕТАЛ | РОЖЕВИЙ

БІЛИЙ

МЕТАЛ | ЗЕЛЕНИ

ДЕРЕВО | МЕТАЛЕВА ЗБРОЯ

РУБАЄ ДЕРЕВО | БІРЮЗОВИЙ

Четвертий розділ присвячено конструктивно-технологічним питанням аналізу і синтезу національних орнаментів.

Процес конструювання національних орнаментів подано як послідовне застосування множини системоутворюючих чинників, які об’єднано в історико-культурологічні, символьні і формально-графічні інформаційні блоки (рис. 9).
На основі результатів, поданих вище, цей процес забезпечується за допомогою привнесення формалізовано поданих традиційно-народних основ у модель що конструюється, таким чином, у зконструйованому орнаменті може бути забезпечено як приналежність необхідному історичному періоду, так і відповідне символічне наповнення, витримано умови кольористичних пріорітетів, пропорціонування , співпідпорядкованості тощо.

Складність і розмаїтість задач, що відносяться до орнаменталістики, а також поліваріантність вибору методів їх моделювання приводить до необхідності застосування системного підходу. Таким чином, у єдиній системі можливе ієрархічне об’єднання всього кола питань (традиційно розв'язуваних в орнаменталістиці роздільно), починаючи з побудови плоского орнаменту на основі набору примітивів, автоматизованого конструювання складного орнаментального поля за допомогою композиції перетворень у площині розміщення орнаментального поля на криволінійних поверхнях з урахуванням спотворень що виникають при цьому, з подальшою оцінкою сприйняття. Кожний етап такої “наскрізної” технології співвідноситься з комплексним історико-культурологічним і формально-графічним аналізом одержуваних рішень.

У рамках реалізації фрагментів зазначеної технології запропонована ієрархічну типологічну класифікація структурних елементів орнаментів із поділом на категорії й ознаки. На основі введених класифікаційних ознак побудовано матриці сполучень категорій, які характеризують їх логічну і змістовну сумісність. Визначено основні принципи формування бібліотек орнаментальних структур і їх компонентів.

Процес моделювання орнаментальних структур незалежно від класу орнаменту зводиться до двох основних завдань: декомпозиції орнаменту з наступним формуванням або поповненням відповідної бібліотеки і синтезу орнаментальної композиції (рис. 10):

,

де Or – вихідна система даних (орнамент), D – декомпозиція системи даних; S – можливі варіанти синтезу; Or – система видозмінених даних (орнаментів). Запропонований комплексний підхід дозволяє відновлювати втрачені фрагменти орнаментальних композицій або конструювати оригінальні орнаментальні композиції, стилізуючи їх під певну історичну епоху. Слід зазначити, що вирішення задачі моделювання фрагментарно втраченого орнаменту є в загальному випадку поліваріантним, а кількість кінцевих несуперечливих варіантів залежить від повноти інформації у вихідній системі Ог.

Висновки.

Дисертаційна робота присвячена дослідженню закономірностей між історико-культурологічними, формально-графічними (гармонійними) і геометричними параметрами, що визначають структуру корейських національних орнаментів.

У результаті проведених у дисертаційній роботі досліджень отримані такі результати:

1.

Виконано комплексний історико-культурологічний аналіз творів корейської національної орнаменталістики; встановлена періодизацію в розвитку корейського орнаментального мистецтва; виявлено геометричні формотворюючі принципи і закономірності, характерні для її розвитку на кожному історичному етапі.

2.

Виявлено типові елементи символізму як основи формоутворення орнаментальних композицій, досліджено вплив символізму на структуру і зміст корейських орнаментів.

3.

Встановлено значення (зміст) формотворюючих елементів з позицій типології символізму. Досліджено гармонійні відповідності в корейських орнаментальних структурах, виявлено формально-графічні особливості цілісних утворень, що характерні для різних типів орнаментальних композицій.

4.

Розроблено геометричну класифікацію формотворюючих елементів орнаментів; встановлено правила співпідпорядкованості і виявлена сумісність формотворчих елементів орнаментів за встановленими класифікаційними категоріями.

5.

На основі уявлення процесу художнього і геометричного проектування орнаментів як складної системи виявлено базисні етапи технології формоутворення орнаментальних структур.

6.

Реалізовано окремі етапи технології конструювання орнаментів із заданими формальними й історико-культурологічними властивостями, а також варіантного відновлення орнаменту за заданим фрагментом. Запропоновано алгоритм поетапної відозміни орнаменту певного типу з віднесенням його до іншого класу і типу орнаменту.

7.

Результати досліджень апробовані шляхом реалізації окремих етапів технології проектування. Запропоновано ряд нових варіантів орнаментальних композицій на основі формоутворення і геометричної комбінаторики. Виконано впровадження проведених досліджень.

Основні положення дисертації опобліковані в таких працях.

1. Запривода В.І., Цой М.П. Системний аналіз об’єктів як етап розробки їх геометричних моделей // М-ли Міжнар. Науково-практ. Конф. “ Інженерна графіка та геометричне моделювання із застосуванням комп’ютерної технології”.- Рівне, 1997.- С.47.

2. Запривода В.І., Козлов А.П., Плоский В.О., Цой М.П. Послідовність аналізу системи об’єкта в задачах геометричного моделювання процесів та явищ. // Прикл. геометрія та інж. графіка. - 1996.- Вип. 61.- С. 119-122.

3. Михайленко В.Е., Плоский В.А., Цой Н.П. Геометрические задачи орнаменталистики применительно к моделированию ораментальных полей сложной структуры//Прикл. геометрія та інж. графіка.- 1996.- Вып. 59.- С. 3-7.

4. Плоский В.А., Цой Н.П. Геометрические методы построения орнаментальных полей сложной структуры // Тез. докл. Междунар. научн.-практ. конф. “Cовременные проблемы геометрического моделирования “.- Мелитополь, 1995.- С.93-95.

5. Плоский В.О., Цой М.П. Багатошаровий орнамент як складна система // М-ли міжнародного наукового симпозіуму “Нарисна геометрія. Інженерна та комп’ютерна графіка” - Львів, 1996.- С. 21.

6. Плоский В.А., Козлов А.П., Цой Н.П., Мельник В.И. Системное представление сложных физических явлений применительно к разработке их геометрических моделей // Киев. инж.-строит. ин-т.- К., 1997.- 6 с. Деп. в ГНТБ Украины, 11.03.97, № 202- Ук. 97.

7. Плоский В.А., Цой Н.П. Исследование системы даннях геометрической модели построения орнаментальных полей сложной структуры // Киев. инж.строит. ин-т.- К., 1997.- 13 с. Деп. в ГНТБ Украины, 11.03.97, № 201-Ук 97.

8. Плоский В.А., Яковлев Н.И., Цой Н.П. Историко-культурный анализ корейский национальных орнаментов применительно к разработке их геометрических моделей // Зб. Праць Міжнар. конф. “Сучасні проблеми геометричного моделювання”. Харків, Ч.3.- С. 72-80.

9. Плоский В.О., Яковлев М.І., Цой М.П. Символізм як формотворчий фактор геометричних та колористичних особливостей корейської орнаменталістики // Труды Таврической агротехн. Академии. Вып. 4. Том 3.- С. 127-131.

10. Плоский В.О., Яковлєв М.І., Цой М.П. Про зв’язок між історико-культурними та геометричними факторами у конструюванні національних орнаментів. // Прикл. геометрія та інж. графіка.- 1998.- Вип. 63.- С. 174-177.

11. Цой М.П. Про один підхід до опису багатошарових орнаментів //Прикл. геометрія та інж. графіка.- 1994.- Вип. 56.- С.123-125.

12. Цой Н.П. Принципы функционирования технологии проектирования орнаментальних полей // Прикл. геометрія та інж. графіка.- 1996.- Вип. 60.- С. 182-183.

13. Цой Н.П. Некоторые аспекты задачи геометрического проектирования сложных орнаментальных полей // М-лы 3 Междунар. конф.’’Совр. проблемы геом. моделирования “ , - Мелитополь, 1996.- С. 33.

14. Цой М.П. Про деякі закономірності графічного аналізу корейських сюжетних орнаментальних композицій. // Прикл. геометрія та інж. графіка.- 1998.- Вип. 64.- С. 211-213.

15. Цой М.П. Логічна сумісність класифікаційних ознак як один з етапів художнього конструювання орнаментальних структур // Прикл. геометрія та інж. графіка.-1999.- Вип. 65.- С. 171-173.

16. Цой М.П., Яковлєв М.І. Дослідження супідрядності геометричних та рослинних орнаментальних композицій. // Прикл. геометрія та інж. графіка.- 1999.- Вип. 66.- С. 244-246.

17. Plosky V, Tsoy N Geometrical models of ornamental structures and their research in the framework of branch “Technical aesthetics” / Materialy Ogolnopolskiego Seminarium WISLA – 98.- Gliwice, 1998.- ss. 70-71.

Цой М.П. Систематизація і конструювання орнаментальних структур (на прикладі корейських національних орнаментів).– Рукопис.

Дисертація на здобуття ученого ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.01.03. Технічна естетика. Київський національний університет будівництва й архітектури, Україна, Київ, 2002 р.

Дисертація присвячена комплексному дослідженню корейських національних орнаментів, їхній систематизації і конструюванню. В роботі об’єднується широкий спектр питань, які традиційно розрізнено вирішуються в сфері орнаменталістики. У роботі виконано комплексний історико-культурологічний огляд корейської орнаменталістики і досліджувано впливи культурологічних чинників на структуру, зміст і геометрію орнаментальних композицій. Встановлено, що розвиток орнаменталістики Кореї визначається трьома історичними періодами. Чинники, що визначають історичну приналежність деякого орнаменту, утворили комплекс символьных (змістовних) закономірностей, характерних винятково для орнаментів Кореи. Проведено детальний аналіз символізму, виявлені його роль і місце в орнаментальному мистецтві в цілому, визначені формотворні елементи і природа виникнення символьних мотивів. Виявлено і досліджувані гармонійні і композиційні закономірності корейських орнаментів. Проведено комплекс формально-графічних досліджень традиційних корейських орнаментів, встановлено особливості композиційного рішення орнаментів, співпідпорядкованість їхніх елементів, правила визначення акцентів і т.п. На основі зіставлення ознак запропонованої геометричної класифікації отримано набір матриць сумісності, що дозволяє регулювати поліваріантність процесу конструювання орнаменту за заданими вимогами або його відновлення по збереженому фрагменту. У рамках загальної методики розроблено геометричний й алгоритм формування чарунок складноструктурованих орнаментів із національною специфікою, що дозволяє управляти структурою орнаменту на стадії безпосереднього його сприйняття. Запропоновано методику формування орнаментальних полів, що дозволяють конструювати орнамент як в інваріантних (вільних), так і в національно-обумовлених постановках. Розроблені алгоритми декомпозиції і синтезу орнаментальних композицій для і конструювання і відновлення повної картини орнаментальної композиції по збереженому фрагменту. Дано рекомендації з питань конструювання і відновлення орнаментальних композицій. Подано приклади конструювання оригінальних орнаментів із заданою історичною і змістовною обумовленістю. Робота впроваджена в навчальний процес ряду вищих навчальних закладів на спеціальностях “Реставрація творів мистецтва” і “Дизайн”.

Ключові слова: корейські орнаменти, формально-графічний аналіз, системний підхід, конструювання.

Цой М.П. Систематизация и конструирование орнаментальных структур (на примере корейских национальных орнаментов).- Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.01.03. Техническая эстетика. Киевский национальный университет строительства и архитектуры, Украина, Киев, 2002 г.

Диссертация посвящена комплексному исследованию корейских национальных орнаментов, их систематизации и конструированию. В работе объединяется широкий спектр вопросов, традиционно разрозненно решаемых в области орнаменталистики. В частности, историко-культурологические, формально-графические (гармонические), чисто математические (геометрические) и компьютерно-технологические подходы в процессе комплексного конструирования национальных орнаментов объединяются в единую сложную систему. Предлагается проводить исследования свойств орнамента (где историко-культурологическая обусловленность применения того или иного элемента связывается с геометрическими и гармоническими закономерностями), в терминах теории систем, поскольку имеет место необходимость согласования достаточно сложных групп разнородных факторов. В работе выполнен комплексный историко-культурологический обзор корейской орнаменталистики и исследованы влияния культурологических факторов на структуру, содержание и геометрию орнаментальных композиций. Установлено, что развитие орнаменталистики Кореи определяется тремя историческими периодами. Факторы, определяющие историческую принадлежность некоторого орнамента, образовали комплекс символьных (смысловых) закономерностей, характерных исключительно для орнаментов Кореи. Проведен детальный анализ символизма, выявлены его роль и место в орнаментальном искусстве в целом, определены формообразующие элементы и природа возникновения символьных мотивов. Выявлены и исследованы гармонические и композиционные закономерности корейских орнаментов. Дана количественная оценка элементов символизма как одному из главных формообразующих составляющих корейской национальной орнаменталистики. В частности, детально исследована взаимосвязь цветовых признаков противоборствующих символов стихий и цветовых предпочтений традиционных классических орнаментов. Проведен комплекс формально-графических исследований традиционных корейских орнаментов, установлены особенности композиционного решения орнаментов, соподчиненность их элементов, правила определения акцентов и т.п.. На основе сопоставления признаков предложенной геометрической классификации получен набор матриц совместимости, позволяющий регулировать поливариантность процесса конструирования орнамента по заданным требованиям или его восстановления по сохранившемуся фрагменту. В рамках общей методики разработан геометрический алгоритм формирования ячеек сложноструктурированных орнаментов с национальной спецификой, позволяющий управлять структурой орнамента на стадии непосредственного его восприятия. Предложена методика формирования орнаментальных полей, позволяющая конструировать орнамент как в инвариантном (свободном), так и в национально-обусловленных постановках. Разработаны алгоритмы декомпозиции и синтеза орнаментальных композиций для конструирования и восстановления полной картины орнаментальной композиции по сохранившемуся фрагменту. Даны рекомендации по вопросам конструирования и восстановления орнаментальных композиций. Представлены примеры конструирования оригинальных орнаментов с заданной исторической и смысловой обусловленностью. Работа внедрена в учебный процесс ряда высших учебных заведений на специальностях “Реставрация произведений искусства” и “Дизайн”.

Ключевые слова: корейские орнаменты, формально-графический анализ, системный подход, конструирование.

Tsoy N.P. Systematization and designing of the ornamental structures (on an example of Korean national ornaments).– The manuscript.

The dissertation for a scientific degree of the candidate of technical science on a speciality 05.01.03. An industrial art. The Kiev National University of Building and Architecture, Ukraine, Kiev, 2002.

The dissertation is devoted to complex research of Korean national ornaments, their systematization and designing. In work the wide spectrum of questions which is traditionally isolated solved in area of the ornamentalism is united. Is executed complex historical and cultural the review of Korean ornaments and the influences of the cultural factors on structure, contents and geometry ornamental compositions are investigated. Is established, that the development ornamental of Korea is defined by three historical periods. The factors determining a historical belonging some ornament, have formed a complex of symbolical (semantic) laws, which is characteristic only for ornament of Korea. The detailed analysis of symbolism is carried out, are revealed its role and place in ornamental art as a whole, are determined forming elements and nature of occurrence of symbolical motives. Are revealed and investigated harmonic and composite laws of Korean ornaments. The complex of formal – graphic researches of traditional Korean ornaments is carried out, the features of the composite decision ornaments, hierarchy of their elements, rule of definition of accents are established. On the basis of comparison of attributes of the offered geometrical classification the set of matrixes of compatibility allowing is received to adjust polyalternativeness of process of designing ornament under the given requirements or its restoration by the kept fragment. The algorithms of decomposition and synthesis ornamental of compositions for designing and restoration of a complete picture ornamental of a composition by the kept fragment are developed. The recommendations are given on designing and restoration ornamental of compositions. The examples of designing of original ornaments with the given historical and semantic conditionality are submitted. The work is introduced into educational process of a number of higher educational institutions on specialities " Restoration of works of art " and "Design".

Key words: Korean ornaments, formal and graphical analysis, system approach, designing.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

НЕЛІНІЙНА ДИНАМІЧНА МОДЕЛЬ ІМУННОГО ВІДГУКУ У ВІДКРИТИХ УМОВАХ - Автореферат - 19 Стр.
Водогосподарський баланс як засіб оптимізації проблем водоспоживання і водовідведення у річкових басейнах - Автореферат - 23 Стр.
економічна оцінка і прогнозування ефективності ІНВЕСТИЦІЙ - Автореферат - 27 Стр.
МОДЕЛІ ТИПУ ЛЕОНТЬЄВА-ФОРДА, ЧИСЕЛЬНІ МЕТОДИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧ ВЕЛИКОЇ РОЗМІРНОСТІ - Автореферат - 16 Стр.
Ангіопротекторні властивості пептидної фракції аорти при експериментальному атеросклеротичному та аутоімунному ураженні судин - Автореферат - 27 Стр.
ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ІНФОРМАЦІЙНО- ВИМІРЮВАЛЬНИХ СИСТЕМ ВИЗНАЧЕННЯ НАВАНТАЖЕНОГО СТАНУ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ОБ'ЄКТІВ - Автореферат - 49 Стр.
ГРАФІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЗАСІБ РОЗУМОВОГО РОЗВИТКУ УЧНІВ VIII-IX КЛАСІВ НА УРОКАХ КРЕСЛЕННЯ (методичний аспект) - Автореферат - 28 Стр.