У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Общая характеристика работы

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

УДК 339.03:658.015

хОМЯКОВ Валерій Васильович

ОРГАНІЗАЦІЙНІ основи РЕіНЖИНіРИНГу ПІДПРИЄМСТВ водоПОстачання і водовідведення

Спеціальність 05.13.22 – Управління проектами і розвиток

виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському національному університеті будівництва і архітектури.

Науковий

керівник:-

кандидат технічних наук, доцент

ПОкОленко Вадим Олегович,

доцент кафедри організації і управління будівництвом

Київського національного університету будівництва і архітектури

Офіційні опоненти:- доктор технічних наук, професор

ТОРКАТЮК Володимир Іванович ,

Харківська державна академія міського господарства,

завідувач кафедрою економіки будівельного підприємства

 

кандидат технічних наук,

СЕМЧУК Григорій Михайлович ,

Голова Державного комітету житлово-комунального господарства України

Провідна установа: Придніпровська державна академія будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України,

м. Дніпропетровськ

Захист дисертації відбудеться 30.10.2002 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03 у Київському національному університеті будівництва і архітектури за адресою: 03068, м. Київ, Повітрофлотський проспект, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного університету будівництва і архітектури за адресою: 03037, м.Київ, Повітрофлотський проспект, 31, КНУБА .

Автореферат розісланий 27.09.2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03

кандидат технічних наук, доцент М.О. ШебекЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Організаційні структури більшості підприємств будівельно-комунальної галузі України, зокрема водопровідно-каналізаційного господарства (ВКХ), незважаючи на докорінну зміну зовнішніх інституційних, фінансових та інших чинників, в значній мірі зберегли тип і риси соціалістичного підприємства. Незначні трансформації, які здійснювалися переважно на основі емпіричних або суб’єктивних підходів, не змогли призупинити наближення кризи, яка проявилася у зниженні якості послуг при підвищенні їхньої вартості, зростанні аварійності технічних систем і негативному впливі на оточуюче середовище. В першу чергу, це пов’язано зі зносом основних фондів, який в останнє десятиріччя значно випереджував інвестиції в їхнє оновлення.

Так, підприємства водопостачання і водовідведення (ПВВ), внаслідок тривалого браку коштів місцевих бюджетів і відсутністю можливостей для самофінансування, зумовленою недосконалою тарифною політикою, потребують сьогодні не просто інтенсифікації ремонтних робіт, а проведення невідкладної і масштабної модернізації мереж і обладнання. Наприклад, необхідні інвестиції у програму модернізації колишнього Державного комунального об’єднання ДКО) “Київводоканал” оцінюються у 800 млн. дол. США, за рахунок яких передбачається здійснити біля 150 проектів у термін найближчих 10-15 років.

За таких умов, підприємства водопровідно-комунального господарства значно розширюють сферу своєї діяльності порівняно із основними функціями – реалізацією послуг населенню і підприємствам, поточною експлуатацією і ремонтом систем водопостачання і каналізації – і набувають нових ознак інвестиційної, проектної, будівельно-підрядної і управлінської діяльності. Нові функції вимагають появи нових структур в організації підприємств, в тому числі і перш за все – структур управління, здатних розробляти і приймати рішення, керувати здійсненням технічного оновлення та, що більш важливо – організаційного самооновлення, тобто інституційного реформування і вдосконалення управління.

Огляд наукових джерел з галузі досліджень, зокрема висновків та рекомендацій, викладених в роботах С.Бушуєва, О.Кухленка, І.Лисова, Б.Мільнера, С.Сташевського, Г.Лагутіна, В.Торкатюка, Р.Тяна, В.Федоренка, А.Чернявського, В.Шапіро та інших вчених і практиків організаційного проектування та проектного менеджменту, виявив нагальну потребу пошуку адекватних до умов галузі моделей, функцій організаційних структур та процедур їхнього реформування.

Новий за формою і змістом організаційний тип підприємств водопостачання і водовідведення має відповідати потребам їхнього реінжинірингу, тобто комплексного реформування виробничих і управлінських функцій підприємства з метою:

·

здатності вирішувати все більш складні питання оперативного управління виробництвом і наданням послуг

·

проведення модернізації мереж і обладнання, вдосконалення технологічних процесів

·

постійного вдосконалення функцій і методів управління.

Відтак, наукове обґрунтування оптимальних моделей організаційних структур, розробка ефективних методів їхнього проектування, процедур управління проектами організаційного реформування, прийнятних для підприємств водопостачання і водовідведення великих міст, а також обласних підприємств, набувають надзвичайної актуальності.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дослідження, представлені в дисертації, здійснювалися в рамках проекту “Техніко-економічне дослідження для оновлення і модернізації Київводоканалу” (№1207/4-02),"Програми приватизації підприємств комунальної власності в м. Києві на 1999 р.”, а також відповідно до тематики і змісту наукових досліджень кафедри організації і управління будівництвом Київського національного університету будівництва і архітектури.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є наукове обґрунтування, розробка моделей, методики проектування і шляхів впровадження організаційних структур підприємств водопостачання і водовідведення у процесі здійснення ними великомасштабної програми модернізації і реформування управління, а також апробація розробленої методології на прикладі ВАТ “Акціонерна компанія "Київводоканал" як типового підприємства галузі.

Досягнення мети роботи забезпечено вирішенням основних задач дослідження:

n аналіз існуючих наукових підходів і моделей організаційних структур підприємств, наукове обгрунтування оптимальної моделі для підприємств водопостачання і водовідведення ;

n аналіз методів проектування (інжинірингу і реінжинірингу) виробничих і управлінських структур і процесів, обгрунтування вибору ефективної методики, прийнятної для підприємств водопостачання і водовідведення, які поряд з основною діяльністю здійснюють модернізацію і реформування ;

n аналіз і використання зарубіжного досвіду модернізації і реформування підприємств з водопостачання і водовідведення ;

n визначення стратегічної мети, задач і функцій підприємства водопостачання і водовідведення на прикладі м.Києва ;

n аналіз організаційної структури колишнього ДКО “Київводоканал” ;

n наукове обгрунтування нової організаційної структури ВАТ “АК “Київводоканал” у контексті подальшої реалізації програми модернізації і реформування підприємства ;

n розробка моделі, алгоритму і календарного плану проекту реформування структури підприємств водопостачання і водовідведення .

Об'єктом дослідження є організаційна структура "Київводоканалу", організаційна структура управління основним і допоміжним виробництвом, організація корпоративного управління виробництвом і наданням послуг, управління програмою (проектами) модернізації і реформування.

Предмет дослідження – моделі, організаційні структури, методи і процедури реінжинірингу виробничої і управлінської структур підприємства, методи оцінки доцільності реорганізації структур управління , шляхи переходу до нової організаційної структури.

Методи дослідження. Теоретико-методологічну базу проведення дослідження складають методи системного аналізу і синтезу, техніко-економічного та функціонально-вартісного аналізу, аналізу стандартизації, уніфікації, типізації організаційних структур, експертних оцінок .

Наукова новизна роботи полягає в обгрунтуванні і розробці моделі ефективної організації структур водопостачання і водовідведення, алгоритму оцінки доцільності та результативності структурної реорганізації ,методів і процедур проектування та впровадження нових структур.

Наукову новизну складають одержані автором нові, важливі для галузі, результати, які виносяться на захист:

1)

концепція взаємозв’язку технічних, організаційних (інституціональних) і управлінських аспектів комплексної проблеми функціонування і розвитку підприємств водопостачання і водовідведення України, в якій обгрунтована необхідність випереджаючого реформування організації і управління по відношенню до здійснення процесів модернізації

2)

модель синтезу матричної і процесно-орієнтованої структури, якасв сполучає функції управління основним виробництвом одночасно із розробкою і реалізацією комплексного проекту модернізації і реформування ;

3)

алгоритм функціонально-вартісного аналізу , адаптований для потреб реінжинірингу підприємств водопостачання і водовідведення, який дозволяє на основі нової системи параметрів визначити профільні і непрофільні види діяльності, виробничих і управлінських функцій, надлишкові потужності , забезпечуючи приріст результативності за рахунок реорганізації структури управління ;

4)

реінжинірингові моделі, проектні рішення та календарні плани по реформуванню підприємств водопостачання і водовідведення.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що розроблена методика організаційного реформування, яке супроводжує процес реінжинірингу підприємств водопостачання і водовідведення, дозволяє цілеспрямовано перейти від старих неефективних моделей організації виробництва до запропонованої ефективної моделі матрично-процесної організації, наповнити її як вдосконаленими традиційними функціями, так і новими функціями управління проектами модернізації і реформування.

Результати дослідження були використані при впровадженні нової матрично-процесної структури “Київводоканалу”, реорганізації його інституційного рівня управління та реформуванні виробничої структури – створення єдиного підприємства на основі 17 підприємств і виробничих підрозділів колишнього об’єднання.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертаційної роботи доповідались і одержали позитивну оцінку на Другій Міжнародній науково-технічній конференції “Нові технології у будівництві” (м. Київ, квітень 2002 р.); 20-й Міжнародній науково-технічній конференції з безтраншейних технологій NO-DIG (м. Копенгаген, Данія, травень 2002 р.); Міжнародній науково-практичній конференції з датсько-українського співробітництва в секторі водопостачання та екології (м. Копенгаген, Данія, травень 2002 р.); Міжнародному науковому семінарі “Техніко-економічне дослідження оновлення і модернізації “Київводоканалу” (м. Київ, лютий 2001 р.) та інших науково-практичних семінарах, що проходили під час роботи над “Техніко-економічним дослідженням для оновлення і модернізації “Київводоканалу”.

Публікації. Основні положення дисертації викладені і опубліковані у 6 наукових роботах, з них : 3 статі у фахових виданнях , що входять до встановленого ВАК України переліку, 2 монографії, 1 стаття у науково-практичному журналі. Серед зазначеного переліку 4 роботи опубліковані одноосібно, 2 – у співавторстві. В роботі [5] ( за поданим переліком опублікованих праць) здобувачу особисто належать проекти реорганізації структур управління систем водопостачання , в роботі [6] – проекти реорганізації підрозділів енергопостачання в системі “Київводоканалу” та функціонально-варітісний аналіз доцільності реорганізації.

Структура й обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 132 найменуваннями та додатків, містить 13 малюнків та 10 таблиць . Загальний обсяг роботи становить 156 сторінок, в тому числі основного тексту 130 сторінок , переліку використаних джерел 10 сторінок, додатків 16 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Вступ містить обґрунтування актуальності теми дисертації, мети і задач, методологічних основ дослідження, наукової новизни і практичного значення роботи .У вступі наведено дані про апробацію й впровадження результатів дослідження, викладені основні положення, що будуть представлені на захисті.

У першому розділі на основі критичного аналізу джерел подано дослідження теоретичних основ побудови організаційних структур і класифікація їхніх типів. Особлива увага звертається на аналіз переваг і недоліків колишніх типів організаційних структур, а також тих, що можуть бути прийнятними при реформуванні її підприємств галузі.

Аналіз робіт у галузі теорії організації виробництва, зокрема публікацій Ю.Васильєва, Л.Євенка, Б.Мільнера, А.Петрова, І.Сироєжина, В.Шоріна, а також дослідників у галузі реформування організацій і антикризового управління, зокрема І.Воронцової, А.Градова, В.Грушенко, А.Євсєєва, А.Карлика, А.Чернявського та інших засвідчив, що в для потреб об'єкту дослідження, рекомендується така організаційна структура, яка б, вдосконалюючи управління традиційними процесами, щонайкраще відповідала новим стратегічним цілям і тактичним задачам підприємства. Обрана оргструктура повинна бути гнучкою і адаптивною до внутрішніх і зовнішніх факторів, що впливають на неї як в існуючих, так і очікуваних умовах проектного оточення. За результатами аналізу цієї групи джерел доведено доцільність трансформації колишньої лінійно-функціональної структури “Київводоканалу” до матричної структури .Це забезпечить значну активізаціїю діяльності керівників і працівників адміністративного апарату за рахунок формування програмних підрозділів, що активно взаємодіють з функціональними підрозділами, підсилюється взаємозв'язок між ними, що вже саме по собі сприяє підвищенню ефективності внутріфірмової системи управління в цілому.

Аналіз методології і практики реінжинірингу організаційних структур та корпоратизації, викладений в роботах М.Робсона , Ф.Уоллога, О.Щегельської, О.Горбунова, Д.Бойетт, І.Мазур, Л.Фаткін, В.Шапіро, Р.Юкер, В.Федоренка, Г.Лагутіна, І.Лисова, Ю.Вінслава, В.Поколенка та інших довів, що першочергову увагу слід приділити аналізу технологічних і бізнес-процесів, а також структурних бізнес-одиниць, що мають місце в даній організації. Такий аналіз часто дозволяє переосмислити концепцію організації традиційного бізнесу. Останнє може стати поштовхом для формування нової більш ефективної організаційної структури, в рамках якої здійснюються традиційні виробничі і управлінські функції підприємства.

Аналіз науково-практичних розробок стосовно математично-формалізованих методів і алгоритмів оцінки переваг новостворених структур, поданий в роботах Х.Велленройтерга, В.Івлева, Т.Попової, С.Ушацького, Ю.Курганського, В.Поколенка, Г.Лагутіна, І.Лисова, О.Закорко , І.Степуріна довів потребу і доцільність використання функціонально-вартісного аналізу для оцінки переваг новостворених структур. Використання цієї групи методів для потреб структурного реформування галузі дозволить позбутись непрофільних та неприбуткових видів виробництва в галузі водопостачання і водовідведення, скоротити і раціоналізувати структуру управління, виділення пріоритети і шляхи модернізації структури.

Таким чином, огляд наукових джерел дозволив дійти висновку про необхідність розробки адаптованої до проблем галузі моделі організаційної структури з ознаками виробничо-функціонального, процесного і проектного управління, тобто структури матричного типу.

У другому розділі на основі аналізу джерел здійснено постановку задачі дослідження у вигляді формалізованої моделі реорганізації структури підприємств водопостачання і водовідведення ,адаптованої до потреб “Київводоканалу” .Подана модель включає :

n аналіз переваг і недоліків формалізованих методів і моделей, стосовно їх використання до потреб проектування нових, раціональних структур управління та їх достовірної оцінки (стислу характеристика методологічних інструментів проектування організаційних структур подано в табл.1) ;

Таблиця 1.

Методичні інструменти проектування організації в процесі реінжинірингу “Київводоканалу”.

Методи | Зміст | Застосування

 

Метод концеп-туального проектування | В основі методу лежить теза, що існує два основних типи об'єктів управління: технологічні й організаційні процеси. Є також дві основні вертикалі розпоряджень - технічна і фінансова. | При розробці техніч-ної і фінансової складової “Концепції реформування ДКО “Київводоканал” .

Експертний метод | Вивчення організації силами фахівців із залученням її керівників, розробка рекомендацій з реформування, виходячи з кількісних оцінок ефективності оргструктури, раціональних принципів управління, узагальнення передових тенденцій в області організації управління. | Залучення міжнарод-ної групи консуль-тантів і експертів.

Аналітично-функціональний метод | Припускає, що в основі формування апарату управління знаходиться стандартний набір функцій Передбачається вивчення складу цих функцій для оцінки трудомісткості робіт. | Формування функці-ональних і частини виробничих депар-таментів,

Метод аналогій | Застосування організаційних форм і механізмів управління, що виправдали себе в організаціях з подібними характеристиками. | Використання досвіду “Sewern Trent Water International” (Англія)

Ситуаційна методологія організаційно-го проектування | Вибір структури, що враховує стан оточуючого середовища і типи технологій: однорідність продукції і послуг, темпи змін, тип стратегії, а також типи поведінкових орієнтацій членів організації. | Врахування нефор-мальних аспектів і людського фактору. Призначення керів-ників департаментів.

Нормативна методика | Заснована на виявленні статистичних залежностей між параметрами характеристик організаційної структури і факторами, що на ці характеристики впливають. | При розробці меха-нізмів стимулювання від кінцевого резуль-тату.

Метод структуризації цілей (програмно-цільовий метод) | Передбачає вироблення системи цілей організації і наступний аналіз організаційних структур з огляду на їхню відповідність цим цілям. | Покладений в основу проектно-орієнтова-них структурних під-розділів.

Проектування організації на підставі типових структурних блоків | Блоки включаються до складу структури відповідно до задач підприємства. При цьому головною умовою є чітке узгодження типових блоків між собою та орієнтація їхньої діяльності на досягнення загальних цілей підприємства. | Включення до струк-тури департаментів типових функціональ-них підрозділів.

Метод кластерного групування |

Дає можливість щонайкраще здійснювати групування елементів визначеної сукупності відповідно до визначених ознак. | Проектування типо-вих функцій управ-лінської структури.

Методи транс-формації структур | Включають метод дезінтеграцї і метод інтеграції. | Переформування підприємств при створенні департаментів.

Метод функціо-нально-вартісного аналізу | Проводиться оцінка витрат на реалізацію функцій для того, щоб, знизивши витрати, прийти до оптимального набору функцій і раціональної організації підприємства. | Проектування про-фільних і непрофіль-них функцій.

n формалізацію нового розподілу повноважень і відповідальності в рамках новї, матрично-процесної структури, у вигляді матриці відповідальності ,яка забезпечує раціональний розподілів повноважень, ролей та відповідальності між інституційним, середнім та нижнім рівнями управління в структурі організації ;

n формалізовану постановку задачі оцінки структури управління, що пропонується до втілення, на основі нової системи параметрів та критеріїв з використанням методології функціонально-вартісного аналізу ;

n основні етапи розробки організаційної структури, що ґрунтується на висновках функціонально-вартісної оцінки рекомендованої структури ;

n розробка календарного плану переходу до нової структури інформаційно-програмного інструментарію “Sure Trac”-аналізу.

Розроблена модель проектування нової організаційної структури передбачає, що процес реінжинірингу структури слід починати з детального аналізу діючої організаційної структури, де враховується накопичений досвід, її ефективність, сильні і слабкі сторони функціонування. На наступному етапі здійснюється процес моделювання нової організаційної структури та її елементів, з урахуванням специфіки роботи підприємства, форми власності, розроблених цілей і стратегії:

1) здійснюється поділ підприємства на загальні процесні блоки (наприклад, реалізація послуг, водопостачання, технічне обслуговування мереж і обладнання, водовідведення ) ;

2) встановлюються співвідношення повноважень у виробничих і функціональних підрозділах ;

3) розробляються положення про підрозділи ;

4) формуються функції загального керівництва.

Розроблювальна структура управління в загальному випадку, повинна відповідати чітко окресленим критеріям ефективності. В роботі оптимальною організаційною структурою вважається така, що дає необхідні результати найекономічнішим шляхом і спроможна виробляти автоматичні реакції з підтримки внутрішньої і зовнішньої рівноваги. Модель пропонує комплексний аналіз та достовірний вибір альтернатив нових структур управління здійснювати на основі методології модифікований для потреб об’єкту і предмету дослідження метод функціонально-вартісного аналізу (ФВА).

Критерієм добору варіанту структури є максимізація розрахованого у вартісному вигляді ефекту МУ, що одержує реформована організація від зміни структури :

МУ=УіjЮі[д1ДEі1+…+дjДEіj+…д6ДEі6]->max ; i=1-m ; j=1-6 (1),

Юі = Vi/Уi=1-mVi (2) ; Уi=1-m Юі =1 (3) ; Уj=1-6 =1 (4) ;

де i – індекс управлінського чи виробничого підрозділу cтруктури;

j індекс складової приросту чи скорочення ефекту від реорганізації ;

6-кількість складових (факторів) , що визначають результати реорганізації структури ;

дj - пріоритет (ранг) j–го фактору, що визначає його внесок в загальний ефект МУ від реорганізації ;

m -кількість підрозділів та виробничих ланок за запропонованим варіантом структури ;

Юі - пріоритет підрозділу - зважений через питомий внесок Vi у загальний обсяг реалізації продукції та послуг Уi=1-mVi ;

ДEіj – результати реорганізації структури у вартісному виразі за j–им фактором по кожному з i–тих підрозділів (ланок) (увсі ефекти розраховані як одержані виключно від реорганізаційних заходів) ;

ДEі1 – реорганізаційний ефект від скорочення адміністративно-управлінських та інших постійних витрат ;

ДEі2 – реорганізаційний ефект від зростання обсягів реалізації продукції та послуг ;

ДEі3 – реорганізаційний ефект від зміни структури продукції , вилучення неприбуткових виробництв і ланок, зниження ресурсомісткості та зростання рентабельності ;

ДEі4 – реорганізаційний ефект від раціоналізації діяльності з діловими партнерами (зовнішнім бізнес-середовищем) ;

ДEі5 – реорганізаційний ефект від зростання оборотності активів організації ;

ДEі6 – інституційний ефект ( від реорганізації вищого рівня управління), що одержує кожен з підрозділів реформованої організації .

Запропонована модель стала основою розробки адаптації алгоритму ФВА для добору варіантів структур управління для “Київводоканалу” та його підрозділів.

У третьому розділі подано процедури та приклади адаптації метолу функціонально-вартісного аналізу до реінжиніригу підприємств водопостачання і водовідведення, розкрито зміст і структуру відповідного алгоритму (схему алгшоримту ФВА подано на рис.2). Аналіз досвіду застосування ФВА дозволив дійти висновку, що основні положення методу, розроблені для технічних систем, виявляються придатними для організаційних структур. Ще більше можливостей відкриває використання розширеного поняття функціонально- вартісного аналізу - методу управління під назвою Activity Based Costing (АВС). Переваги методу, застосованого у дослідженні для реіжинірингу підприємств водопостачання і водовідведення, полягає в тому, що системний розгляд функцій об’єктів, що вдосконалюються, і витрат на здійснення цих функцій дозволили:

n визначити профільні і непрофільні функції і їхні ресурсні, в тому числі, вартісні характеристики

n вдосконалювати характеристики профільних функцій виробництва і надання послуг ;

№ № | Зміст етапу

1 | Аналіз систем управління, концептуальне конструювання структур управління та їх елементів

2 | Експертна оцінка доцільності запропонованого варіанту реорганізації j-го підрозділу і-того підприємства ( субєкта) системи, (цикли по i та j ), результуюча експертна оцінка доцільності реінжинірингу всієї системи управління

3 | Порівняльний аналіз прогнозних операційних витрат після реорганізації та існуючих до реорганізації ( по підрозділам, субєктам, всій системі)

4 | Оцінка ефекту від раціоналізації управління, скорочення управлінських ланок та скорочення постійних витрат

5 | Оцінка ефекту від приросту обсягів реалізації, оборотності, рентабельності продукції ( послуг)

6 | Оцінка ефекту від раціоналізації діяльності з діловими партнерами (зовнішнім бізнес-середовищем)

7 | Вартісна оцінка переваг реорганізації підрозділу,субєкту, системи, прийнят-тя рішенні про їх доцільність, розробка основи для організаційних заходів .

Рис. 1. Стратегічні задачі та основні алгоритмічні етапи ФВА в процесі

реінжинірингу структур водопостачання та водовідведення.

n обгрунтовано реструктуризувати непрофільні функції і відповідну інфраструктуру шляхом порівняння доцільності їхнього збереження, чи відокремлення з подальшим придбанням відповідних послуг на ринку.

Основна мета адаптації алгоритму ФВА до реінжинірингу підприємств водопостачання і водовідведення - досягти швидких зрушень у роботі за показниками вартості, ресурсомісткості (в першу чергу, енерговитрат) і продуктивності живої праці, вивільнивши таким чином внутрішні кошти для модернізації. При цьому метод дозволив:

n визначити об’єктивну нинішню вартість продукції чи послуг, а також вартість бізнесів-процесів, усунувши неефективні і вузькі місця, обгрунтовано формувати доходи, ціни і тарифи на продукцію чи послуги

n визначити склад послуг профільного і напрофільного характеру стосовно конкретних умов підприємства і ринкового оточення

n розробити внутрішні нормативи і бюджети підприємства і структурних одиниць .

Крім того, модифікований і адаптований до умов об’єкту дослідження ФВА/АВС-метод дозволив розробити і застосувати вартісно обгрунтовану стратегію реінжинірингу зокрема здійснити проектування складу кожного структурного підрозділу, виробничої і управлінської структури підприємства.

Проведення ФВА включало побудову моделей об'єкта (компонентної, структурної, функціональної) у формі графів чи таблиць. Далі здійснювалось дослідження моделей і розробка пропозицій з вдосконалення об'єкта аналізу. Обєктами аналізу були як підприємство в цілому, так і окремі функціональні підрозділи. Переваги розробленої методики ФВА та інтерпретацію її результатів подано на прикладі структурного підрозділу ВАТ“Київводоканал” – Дніпровської водопровідної станції з персоналом 618 чол. Метод ФВА/ABC не усуває і не змінює витрати, а лише показує, яким чином формується вартість, як використовуються кошти і які можливі шляхи поліпшення вартісних показників, а відтак – якою є цільова організаційна структура підприємства. Це дає підстави розробити організаційні структури підприємств водопостачання і водовідведення.

У четвертому розділі представлене впровадження результатів дослідження на прикладі реінжинірингу типового підприємств водопостачання і водовідведення - Державного комунального об’єднання (ДКО) “Київводоканал”. Структура ДКО до початку його реформування відповідала лінійно-функціональному типу, побудованому відповідно до видів робіт, що виконуються окремими підприємствами. Вона включала в себе 17 структурних одиниць (підприємств), які очолювались директорами, мали типові лінійно-функціональні структури, вели власну звітність, але були залежними від об’єднання (рис. 2). Фактично, лише генеральний директор і частково його заступники визначали загальний напрямок діяльності об’єднання і кожного підприємства. Делеговані повноваження у сфері формування і проведення технічної і фінансової політики, а також перспективного планування були дуже обмежені. Суттєвим недоліком такої організації була гіпертрофована інфраструктура підприємств і ДКО в цілому та виконання непрофільних функцій. Це обумовило надлишок персоналу, виробничих площ, техніки, а

відтак – надмірну вартість послуг. Зростання вартості призводило до необхідності підвищення тарифу і, водночас, обмежувало можливості моджерізації. Для планування проектів модернізації і реформування, а також управлінням його здійсненням в дисертації застосована методологія та інструментарій проектного менеджменту, зокрема програмний продукт “SureTrak” (схему структуризації цілей реінжинірингу подано на рис.4). Розроблено матрицю нового розподілу відповідальності (фрагмент подано на рис.5) та календарний план трансформації структури (фрагмент подано на рис.6) , що стали основою реінжинірингу.

Результатами впровадження досліджень при реінжинірингу колишнього ДКО “Київводоканал” як типового підприємства галузі стало перетворення його на ВАТ “АК “Київводоканал” (КВК)з матрично-процесною структурою. Нова структура КВК ( схему подано на рис.7) враховувала стратегію :

n інституціонального розвитку ,яка націлена на підняття авторитету, відповідальності, автономії і повноважень окремих керівників КВК;

n поліпшення фінансової і виробничої діяльності ,яка призначена підвищити рівень фінансового й операційного менеджменту й ефективності експлуатаційної діяльності КВК;

n програми першочергових інвестиційних проектів модернізацію існуючої фізичної інфраструктури , досягнення визначених цілей по наданню послуг споживачам і забезпечення найкращого використання доступних КВК обмежених засобів.

Проект інжинірингу передбачає необхідність трансформації КВК в єдину юридичну особу як акціонерного товариства, що належатиме місту. Проведений функціонально-вартісний аналіз майбутньої структури на основі створеного алгоритму довів, що робоче навантаження профільного ядра слід розподілити між чітко окресленими структурними бізнес-одиницями, що стануть фундаментом для нової організаційної структури. Проект передбачив інституціональний взаємозвязок між КВК і підприємствами, що виконують субпідрядну діяльність, а саме, чотирма БМУ через систему договорів на обслуговування Проект створив основу для нової “організаційної культури”, а саме : менеджменту на основі відповідальності ;перспективного планування ; корпоративного управління та розвитку .

Організаційна модель ВАТ “АК “Київводоканал” може бути використана як базова при реформуванні інших великих підприємств галузі.

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ І ВИСНОВКИ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ.

1. Більшість великих підприємств будівельно-комунальної галузі в Україні характеризуються зниженням якості послуг при підвищенні їхньої вартості, зростанням аварійності і негативного впливу на оточуюче середовище. Це обумовлено незадовільним технічним станом виробництва внаслідок тривалого недофінансуванням процесу оновлення, що, в свою чергу, спричинене неефективною організацією і системою управління, яка виявилась нездатною своєчасно вирішувати проблеми, що виникали. Підприємства водопостачання і водовідведення опинилися таким чином на межі виживання, погрожуючи забезпеченню життєво необхідних функцій міст. Проблема вимимагає комплексного вирішення, включаючи проведення на підприємствах змін технічного, інституційного і фінансового характеру.

2. За таких умов, підприємство значно розширює свої функції порівняно із наданням послуг, поточною експлуатацією і ремонтом систем водопостачання і каналізації, набуваючи нових ознак інвестиційної, проектної, будівельно-підрядної і управлінської діяльності. Нові функції вимагають відображення у його організації, в тому числі, в нових структурах управління, які мають бути здатними керувати здійсненням технічного оновлення та, що більш важливо - самооновлення (інституційним реформуванням, вдосконаленням організації і управління).

3. Високу ступінь універсальності має застосування матрично-процесної моделі організації для великих підприємств, які потребують модернізації обладнання і технологій, що супроводжується одночасним реформуванням структури, вдосконаленням корпоративного і впровадженням проектного управління. Виробничі і функціональні підрозділи матрично-процесної структури забезпечують виконання традиційних для підприємства функцій, в той час коли проектно орієнтовані підрозділи виконують задачі управління проектами розвитку виробництва і управління проектами розвитку організації.

4. В процесі реінжинірингу підприємств і формуванні його організаційної структури знаходять своє часткове застосування більшість стандартних методів проектування організаційних структур. Загальним методологічним підходом, запропонованим у дисертації, є синтез ідей різних методів проектування організацій, використання цих методів у ролі модельного інструментарія в процесі вибору типів структур і функцій організації і її підрозділів.

5. Методологічною основою визначення конкретних функцій і параметрів організаційних структур в роботі обрано функціонально-вартісний аналіз (ФВА).Здійснено його адаптацію для оцінки раціональності структури, визначення непрофільних і неефективних підрозділів, визначення техніко-економічних характеристик профільних виробничих функцій, для побудови виробничої і організаційно-управлінської моделі підприємства.

6. В дисертації окремо розглядається організація процесу впровадження нових структур, функцій і методів управління. Для цього автором запропоновані і використані методи та засоби управління проектами, зокрема програмний продукт “SureTrak”.

7. Підтвердження достовірності і практичної цінності подані в даній роботі наукові результати дістали в процесі впровадження в практику реформування системи водопостачання та водовідведення м.Києва. З використанням методологічних розробок та проектних рішень доведено необхідність реформування і здійснено реінжиніриг структури ДКО “Київводоканал”. Існуючу структуру ДКО “Київводоканал” як типового підприємства галузі перетворено на ВАТ “АК “Київводоканал” з матрично-процесною структурою управління у складі виробничих, функціональних департаментів і департаменту розвитку, створеного на методологічних засадах проектного управління. Організаційна модель ВАТ “АК “Київводоканал” може бути використана як базова при реформуванні інших великих підприємств галузі.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Фахові видання, які входять до переліку, затвердженого ВАК України:

1. Хомяков В.В. Реінжиніринг підприємств водопровідно-каналізаційного господарства // Коммунальное хозяйство городов. Научно-технический сборник. Выпуск 38. Серия: Архитектура и технические науки. - К.: “Техніка”. - 2002. - С. 164-167

2. Хомяков В.В. Моделювання форм організаційних систем підприємств водопровідно-каналізаційного господарства за допомогою методу функціонально-вартісного аналізу // Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин. Збірник наукових праць. Випуск 10. - К.: КНУБА - 2002 . – С. 97-102.

3. Хомяков В.В. Матричная структура управления модернизацией городских предприятий водоснабжения и канализации // Містобудування та територіальне планування. Збірник наукових праць. Випуск 11. – К.: КНУБА – 2002. – С.

Монографії, додаткові публікації, матеріали конференцій:

4. Хомяков В.В. Новые управленческие технологии для предприятий ВКХ.Монографія. – Х.: Основа, 2001. – 164 с.

5. Попов А.Е., Хомяков В.В. Организация оперативного управления в системах водоснабжения городов.Монографія. – Х.: Основа, 2000. – 112 с. здобувачу особисто належать проекти реорганізації структур управління систем водопостачання .

6. Мамалига В.М., Хомяков В.В., Шульженко О.Ф. Сало В.П. Створення служби енергоменеджменту та енергоаудиту – один з шляхів розв’язання проблем енергозабезпечення на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства // “Вода і водоочисні технології”. – 2002.- № 1. – С. 27-31. (В роботі проекти реорганізації підрозділів енергопостачання в системі “Київводоканалу” та функціонально-варітісний аналіз доцільності реорганізації) .

7. Попов О.Ю., Хомяков В.В. Організація розробки та здійснення програм технічного розвитку водоканалів // Програма Другої Міжнародної науково-технічної конференції на тему “Нові технології у будівництві”. – К.: Науково-дослідний інститут будівельного виробництва, КНУБіА .- 25-26 квітня 2002 р.

8. Popov O.E., Khomiakov V.V. Economic and technical aspects of No-Dig development in Ukraine // 20-th International NO-DIG Conference and Exhibition Copenhagen Denmark. - May 28-31, 2002

9. Хомяков В.В. Пилотный проект реформирования предприятия с привлечением международного опыта напримере ОАО “АК Киевводоканал”.//Международный научно-практический семинар “Перспективы датско-украинского сотрудничества в секторе водопроводно-канализационного хозяйства.- Копенгаген, Дания.-Май,2002.-WTC-Water Training&Consulting ApS – May, 2002.

10. Хомяков В.В. Содержание и механизм реализации комлпексного проекта // Программа научно-технического семинара по результатам технико-экономического исследования КВК.-К.: СOWI – Датское агенство по охране окуржающей среды, 05.02.2002.

АНОТАЦІя

Хомяков В.В. Організаційні основи реінжинірингу підприємств водопостачання і водовідведення. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.22 - Управління проектами та розвиток виробництва. – Київський національний університет будівництва і архітектури. – Київ, 2002.

В роботі обґрунтовано раціональну для підприємств водопостачання і водовідведення модель організаційної структури управління, яка поєднує в собі ознаки процесної та матричної структур і включає виробничі підрозділи, функціональні служби і проектні команди. В роботі адаптовано метод функціонально-вартісного аналізу для визначення профільних і непрофільних функцій при проектуванні раціональних організаційних структур підрозділів підприємства. Для організації управління проектом реформування використано інструментарій проектного менеджменту. Впровадження результатів здійснене у ВАТ “АК “Київводоканал”.

Ключові слова: аналіз, модель, організаційна структура, проектування, реінжиніринг, функціонально-вартісний аналіз, управління проектом, підприємство водопостачання і водовідведення.

АННОТАЦИЯ

Хомяков В.В. Организационные основы реинжиниринга предприятий водоснабжения и водоотведения. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22 - Управление проектами и развитие производства. – Киевский национальный университет строительства и архитектуры. – Киев, 2002.

В диссертации проведен анализ моделей организационных структур предприятий, методов их проектирования, процедур управления проектами реинжиниринга с целью применения результатов для предприятий строительно-коммунальной сферы, вынужденных расширить свои основные функции для осуществления проектов модернизации и реформирования управления.

Обоснована рациональная для выбранного типа предприятий модель, сочетающаю признаки процессной и матричной структур и включающую производственные подразделения, функциональные службы и проектные команды. Для проектирования внутренней структуры и функций процессно-матричной организации в диссертации предлагается применять набор методов, каждый из которых находит использование в разработке отдельных фрагментов структуры реформируемого предприятия. В работе метод функционально-стоимостного анализа адаптирован и применен к условиям предприятия водоснабжения при определении профильных и непрофильных функций, их рационального набора при проектировании организационных структур подразделений предприятия. Для организации управления проектом реформирования в работе предложен и применен инструментарий проектного менеджмента.Внедрение результатов исследования осуществлено на примере преобразования Государственного коммунального объединения “Киевводоканал” в ОАО “АК “Киевводоканал”. В результате реинжиниринга 17 предприятий объединения преобразованы в единое предприятие, состоящее из производственных, функциональных департаментов и департамента развития, осуществляющего управление проектами модернизации и реформирования.

Ключевые слова: анализ, модель, организационная структура, проектирование структур, реинжиниринг структур, функционально-стоимостной анализ, управление проектом, предприятие водоснабжения и водоотведения.

ANNOTAION

Khomiyakov V.V. Organizational Basis of Water Supply and Waste Water Companies Reengineering. – Manuscript.

The thesis for obtaining of academic degree of Candidate of Science in technical sciences, specialization 05.13.22 – Project Management and Production Development. – National Technical University for construction and Architecture. – Kyiv, 2002.

The author has described the optimal model for such type of enterprise which combines the features of process- and matrix structure and includes the production departments, functional departments and project teams. For designing of structure and functions of the organization the number of methods have been proposed, each of them could be applied in engineering of different parts of the enterprise structure under reforming. The functional-cost analysis has been applied to define profile and non-profile functions in rational organization structures of the enterprise departments. The project management instruments have been used to organize the control of the reforming project. The results have been implemented in OJSC “Kyivvodokanal”.

Key words: analysis, model, organization structure, method, function, design, reingineering, project management, of water and waste water utility.