У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Жуков Владлен Валерійович

УДК 658.152

УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків, 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Гриньова Валентина Миколаївна,

Харківський державний економічний університет,

зав. кафедрою бізнесу та підприємництва

Офіційні опоненти:доктор економічних наук,професор

Ткаченко Володимир Андрійович,

Дніпропетровський університет економіки та права,

проректор з наукової роботи

кандидат економічних наук, доцент

Ястремська Олена Миколаївна,

Харківський державний економічний університет,

кафедра інформаційних систем

Провідна установа – Національний технічний університет

“Харківський політехнічний інститут”,

Міністерство освіти і науки України (м. Харків)

Захист відбудеться “27” грудня 2002 р. о 13-00 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському державному економічному

університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного

університету за адресою : 61001, м. Харків, пр. Леніна , 9-а.

Автореферат розісланий “27” листопада 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Інтеграція України у світове суспільство потребує, щоб розвиток її економіки відбувався за загальноприйнятими принципами і законами економічної науки. Забезпечення високих темпів розвитку економіки, зростання обсягів виробництва, підвищення конкурентоспроможності продукції, що виробляється, визначаються рівнем інвестиційної активності підприємства. В умовах перехідної економіки, коли процес подолання внутрішніх кризових явищ на підприємстві ускладнюється нестабільністю макроекономічного середовища, ця проблема набуває особливого значення.

Широке коло питань, пов’язаних з пошуком пріоритетних напрямків підвищення ефективності управління інвестиційною діяльністю промислових підприємств, містять роботи зарубіжних і вітчизняних учених-економістів: Бланка І.А., Внукової Н.М., Гриньової В.М., Кейнса Дж., Лепейко Т.І., Маршала А., Мелкумова Я.С, Ноткіна А.І., Новожилова В.В., Орлова П.А., Пересади А.А., Пономаренка В.С., Пушкаря О.І., Хансена А., Шарпа У., Шульца У., Шумпетера Й., Ястремської О.М. та ін.

Актуальність теми. Узагальнення фундаментальних робіт зарубіжних та вітчизняних учених за даною проблематикою дозволили зробити висновок про те, що питання методичних та концептуальних підходів до вирішення задачі організації управління інвестиційною діяльністю промислового підприємства ще не знайшли достатнього розв’язання як у науковому, так і в організаційно-практичному аспектах.

Практика свідчить, що зміна власника не створює достатніх умов для ефективної роботи промислових підприємств по залученню інвестицій. Цим зумовлюється актуальність теми досліджень, їх теоретична та практична значущість.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний в дисертації напрямок досліджень відповідає тематичній спрямованості наукових розроботок, що проводяться Харківським державним економічним університетом згідно з державною науково -технічною програмою ( Тема 8/2001 “Удосконалення методів управління підприємством”, номер державної реєстрації 0101U003933 ).

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в теоретичному обгрунтуванні та розробці методичних підходів і практичних рекомендацій щодо вдосконалення управління інвестиційною діяльністю промислових підприємств.

Для досягнення поставленої мети в дисертаційній роботі поставлено та вирішено такі задачі:

визначення змісту і сутності категорій “інвестиції”, “інвестиційне середовище”;

обгрунтування чинників, що впливають на стратегію управління інвестиційною діяльністю промислового підприємства;

аналіз сучасного стану та основних тенденцій розвитку інвестиційної діяльності промислових підприємств в умовах ринкової трансформації;

аналіз динаміки економічних показників промислових підприємств

м. Харкова, встановлення причин незадовільного стану їх інвестиційної діяльності;

виявлення організаційно-економічних особливостей регулювання інвестиційної діяльністі промислових підприємств;

розробка методичних підходів щодо підвищення ефективності використання інвестиційних ресурсів.

Предмет і об’єкт дослідження. Предметом дослідження є управління інвестиційною діяльністю промислових підприємств. Об’єктом – інвестиційна діяльність.

Методи дослідження. Методологічною і теоретичною основами дослідження є положення економічної теорії, дослідження вітчизняних і зарубіжних учених з теорії інвестицій, сутності, оцінки їх ефективності і фінансового забезпечення, а також законодавчі і нормативні документи Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з питань інвестиційної діяльності.

У процессі дослідження застосовано загальнонаукові та спеціальні методи, а саме: метод узагальнення – для визначення тенденцій розвитку інвестиційної діяльності підприємств й уточнення окремих понять; дедуктивний метод – для деталізації та систематизації факторів ефективності інвестиційної діяльності. Використано методи статистико-економічного аналізу, зокрема, порівняння – для зіставлення фактичних даних звітного року з даними за попередні роки; графічний – для наочного зображення динаміки і структури низки макроекономічних показників.

Інформаційну базу дисертаційного дослідження склали опрацьовані й узагальнені первинні фінансові звіти, які характеризують діяльність підприємств м. Харкова. Як джерело інформації використані офіційні матеріали Держкомстату України та Харківського обласного управління статистики.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обгрунтуванні нових підходів до вдосконалення управління інвестиційною діяльністю промислового підприємства в умовах трансформації економіки, а саме:

вперше:

запропоновано методичний формалізований підхід щодо визначення потреби підприємства в додатковому фінансуванні при здійсненні інвестиційної діяльності та раціональному використанні власних інвестиційних ресурсів на основі економіко-математичної моделі;

набули подальший розвиток:

методичні рекомедації щодо формування портфеля інвестицій, обґрунтовані етапи контролю за виконанням прийнятих інвестиційних рішень, сформульовані рекомендації щодо управління інвестиційним портфелем підприємства;

методичний підхід до розробки стратегії формування фінансових інвестиційних ресурсів з урахуванням життєвого циклу інвестиційного проекту, що забезбечує можливість синхронізації між потребами в матеріальних ресурсах, наявними і необхідними фінансовими ресурсами та сприяє раціональному використанню власних коштів підприємства;

удосконалено:

поняття “інвестиційне середовище” на основі аналізу та узагальнення теоретичних засад і сутності інвестиційної діяльності промислових підприємств з урахуванням особливостей трансформаційної економіки ;

класифікацію інвестицій на основі ознак, що дозволяють краще з’ясувати сутність та роль інвестицій;

схему взаємодії економічної, інституційної, нормативно-правової, інформаційної, організаційної складових стратегії підприємства, які дозволяють мати чітке уявлення про розробку й реалізацію інвестиційної стратегії підприємства.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що впровадження запропонованих пропозицій та рекомендацій в практичну діяльність підприємств сприятиме підвищенню ефективності використання інвестиційних ресурсів завдяки застосуванню економіко-математичної моделі потреб підприємства в додатковому фінансуванні та підвищуватиме ефективність удосконалення процесу управління інвестиційним портфелем підприємства з урахуванням життєвого циклу інвестиційного проекту, що визначає динаміку реальної прибутковості портфеля.

Наукові результати дисертаційної роботи реалізовані в практичній діяльності на підприємствах м. Харкова, що підтверджується відповідними довідками. Зокрема, матричну форму організації системи управління інвестиційною діяльністю прийнято до впровадження на ВАТ “ХТЗ”; економіко-математична модель використана на ЗАТ “Південкабель”; з метою підвищення ефективності використання інвестиційних ресурсів впроваджена на державному підприємстві “Завод ім. Малишева” стратегія з урахуванням життєвого циклу інвестиційного проекту, що сприяє зменшенню інвестиційного ризику.

Особистий внесок здобувача в роботах, виконаних ним особисто, за списком опублікованих робіт за темою дисертації, який подано в авторефераті (стор. 15), полягає в тому, що автором самостійно досліджені та обгрунтовані напрямки вдосконалення управління інвестиційною діяльністю промислових підприємств.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення та практичні результати проведених досліджень, висновки й рекомендації доповідались, обговорювались та були схвалені на Другій Міжнародній науково-практичній конференції "Дослідження і оптимізація економічних процесів (Оптіум-2000)" та на П’ятій Міжнародній науково-практичній конференції ”Наука і освіта 2002” і наукових семінарах.

Публікації. Результати дослідження знайшли відображення в 7 наукових публікаціях загальним обсягом 1,46 ум.-друк. арк., які належать особисто автору.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел. Повний обсяг дисертації – 177 сторінок. Матеріали дисертації проілюстровано 18 таблицями – 11 сторінок та 22 рисунками –13 сторінок, бібліографічний список налічує 162 найменування – 14 сторінок. Обсяг основного тексту дисертації становить 139 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано основну мету і задачі дослідження, визначено наукову новизну, запропоновано напрямки практичної реалізації отриманих результатів.

У першому розділі – “Теоретичні основи становлення і розвитку інвестиційної діяльності підприємств” – розкрито сутність, зміст та роль інвестиційної діяльності в умовах трансформаційної економіки. Проведений аналіз і узагальнення наукових публікацій дозволяють стверджувати, що в сучасній економічній літературі єдине трактування поняття “інвестиції” відсутнє.

Класифікація, проведена І.А. Бланком, А.А. Пересадою, відрізняється в рамках загальної для них класифікаційної ознаки не істотно. Однак число класифікаційних ознак інвестицій у дисертації розширено, що дасть змогу краще з’ясувати сутність та роль інвестицій (рис. 1).

Дослідження визначення понять “інвестиційне середовище” і ”інвестиційна діяльність” дозволили зробити висновок щодо відсутності їхнього однозначного трактування. Поняття “інвестиційне середовище” зустрічається в економічній літературі, однак чітке його визначення відсутнє або може відноситися тільки до ринку фінансових інвестицій. Так, У. Шарп дає визначення “інвестиційного середовища” як “фінансової структури”, в якій оперують інвестори, що складається з цінних паперів, які обертаються на ринку, коштів і умов купівлі та продажу. У дисертації показано, що поняття “інвестиційне середовище” варто розглядати в більш широкому плані як економічну структуру, в якій учасники інвестиційного процесу оперують різними інвестиційними інструментами з метою одержання доходу в тій чи іншій формі.

У рамках “інвестиційного середовища” варто розглядати і таке поняття, як “інвестиційний процес”, під яким слід розуміти набір практичних заходів і процедур відносно реалізації реальних і фінансових інвестицій.

У другому розділі – “Аналіз інвестиційної діяльності промислових підприємств” – проведено аналіз та досліджено основні тенденції розвитку інвестиційної діяльності промислових підприємств в умовах трансформації економіки України, вивчено й проаналізовано основні фактори, що впливають на розвиток їх інвестиційної діяльності, виявлено чинники впливу на ефективність інвестиційної діяльності промислових підприємств.

Дослідження стану інвестиційної діяльності промислових підприємств м. Харкова свідчить, що їх розвиток відбувається на загальному негативному фоні.

Одним із основних показників економіки, що характеризує інвестиційну активність у цілому, є інвестиції в основний капітал. Динаміка індексу фізичного обсягу інвестицій в основний капітал у цілому по Україні представлена на рис. 2 і свідчить про практичну відсутність інвестування на протязі останніх років.

Однією з задач активізації інвестиційної діяльності є розробка нових підходів, здатних залучити й зацікавити потенційних інвесторів вкладати гроші в інвестиційний комплекс країни, і, в першу чергу, в підприємства машинобудування – основи її економічного потенціалу.

Як свідчать дослідження ресурсної бази підприємств – суб’єктів інвестиційної діяльності – основним джерелом капітального інвестування є власні кошти підприємств ( рис. 3).

Серед інших джерел фінансового забезпечення інвестицій слід зазначити такі, як іноземні інвестиції та банківський кредит, частка яких у загальній структурі інвестицій, наприклад у 2000 році, відповідно склала 4,11% і 6,32% .

У той же час аналіз обсягів власного капіталу на промислових підприємствах м. Харкова за 1996 – 2000 рр. показав, що всі підприємства відчувають нестачу власних коштів. Це стримує зростання інвестиційної активності.

У роботі обгрунтовано, що однією з першочергових задач є оптимізація інвестиційних ресурсів. При цьому особливого значення у вирішенні задачі підвищення ефективності інвестицій набуває досягнення раціональних пропорцій між основними й оборотними коштами.

З метою активізації інвестиційної діяльності в роботі розглянуто методи оцінки в умовах визначеності (чистої приведеної вартості, визначення строку окупності інвестицій, оцінки внутрішньої норми прибутковості інвестицій, оцінки індексу рентабельності й коефіцієнта ефективності іинвестицій), а також в умовах невизначеності (кращого стану, оцінки капітальних активів, арбітражної теорії оцінки, порівняння прибутковості проекту з середньозваженою вартістю капіталу підприємств, концепції стратегічної чистої поточної вартості (спрощений метод дисконтування).

Труднощі ранжування полягають у тому, що різні методи оцінки можуть дати різну пріоритетність розглянутих проектів. Рішення ряду інвестиційних задач, запропонованих здійснювати за схемою “оцінки інвестиційних проектів – загальна теорія очікуваної корисності бізнес планування – комплексний аналіз проектів”, представляється виправданою. Вона дозволяє встановлювати логічний зв'язок між очікуваними результатами і відношенням до ризику, одержання прогнозних характеристик інвестиційних проектів і здійснення порівняльного аналізу привабливості проектів.

У роботі обгрунтовано, що значним у підвищенні інвестиційної діяльності підприємств є уявлення про стан і розвиток інноваційної діяльності. Проведений аналіз її стану свідчить про те, що знижується питома вага освоєної нової продукції машинобудування в загальному обсязі. Так, у 1995 році вона складала 5,58%, у 1996 – 5,52%, а, починаючи з 1999 року, – менше 3%. Дослідження ресурсної бази суб’єктів інноваційної діяльності показує, що основним джерелом інвестування інновацій є власні кошти підприємств, науково-дослідницьких робіт – кошти замовника і держбюджету (Табл.1).

Таблиця 1

Структура фінансового забезпечення інноваційної діяльності і науково--технічних робіт у цілому по Україні, млн. грн.

Джерело фінансування | Фінансове забезпечення за станом на

01.01.99 | 01.01.00

фінансове забезпечення інноваційної діяльності

Власні кошти | 888,0 | 813,8

Держбюджет | 19,8 | 118,4

Держіннофонд | 55,5 | 37,5

Кредити | 38,4 | 71,9

Кошти вітчизняних

інвесторів | 5,2 | 6,6

Кошти іноземних

інвесторів | 144,9 | 88,8

фінансове забезпечення науково-технічних робіт

Держбюджет | 363,0 | 428,0

Держіннофонд | 23,6 | 24,8

Власні кошти | 39,2 | 62,0

Кошти замовника | 785,2 | 956,3

Урахування основних напрямків інноваційної діяльності буде сприяти створенню більш гнучких систем організації та управління інвестиційною діяльністю. Таким чином, серед напрямків, що сприяють удосканаленню інвестиційної діяльності в Україні з огляду на інноваційний аспект, доцільно сконцентрувати увагу на залучення інвестиційних коштів та обгрунтуваня і вибір визначеного показника конкурентоспроможності продукції з урахуванням життєвого циклу новацій.

У третьому розділі – “Методичні основи формування стратегії і тактики управління інвестиційною діяльністю промислових підприємств” – викладено основні принципи формування стратегії і тактики управління інвестиційною діяльністю промислових підприємств.

У роботі запропонована інвестиційна стратегія підприємства у вигляді єдиної інтегрованої системи, що включає в себе економічний, інституційний, нормативно-правовий, інформаційний та організаційний аспекти, тісно пов’язані між собою критерієм досягнення головної мети підприємства (рис. 4. ).

Проведення всебічного аналізу організаційної структури для формування ефективної стратегії проведення інвестиційної діяльності доцільно здійснювати з використанням системного підхіду.

Найбільш ефективною організаційною структурою управління є запропонована в роботі матрична модель, яка дозволяє створити автономну систему управління, орієнтовану на прийняття самостійних управлінських рішень.

Усі напрямки і форми інвестиційної діяльності підприємства здійснюються за рахунок тих чи інших видів інвестиційних ресурсів, тому формування інвестиційних ресурсів є одним із основних етапів розробки інвестиційної стратегії підприємства. При її розробці в роботі розглянуто різні методи фінансових оцінок і запропоновано рішення задачі підвищення ефективності використання інвестиційних ресурсів з урахуванням тривалості життєвого циклу інвестиційного проекту.

У силу обмеженості фінансових можливостей більшості підприємств у дисертації обґрунтована доцільність залучення додаткових фінансових коштів за рахунок здійснення аналізу фінансового потоку і використання усіх факторів, що впливають на обсяг додаткового фінансування, та розробленої економіко-математичної моделі :

,

де – обсяг додаткового фінансування;

– темпи зміни виручки від реалізації продукції;

– величина активів підприємства в звітному періоді;

– величина короткострокових зобов'язань у звітний період, за винятком короткострокових позикових засобів;

– прибуток звітного періоду, що направляється на виробничий розвиток підприємства;

– величина амортизаційних відрахувань у звітний період.

У загальному випадку формула може бути представлена у вигляді різниці між величиною чистого прибутку, отриманого підприємством у звітний період, і величиною відволікання чистого прибутку у фонди споживання, соціальну сферу і виплату дивідендів за акціями. Вона дозволить проводити моделювання потреби в додаткових фінансових ресурсах при різних темпах приросту виручки від реалізації продукції.

З метою підвищення ефективності використання інвестиційних ресурсів в умовах трансформації економіки в роботі запропоновано методичний підхід до розробки стратегії формування фінансових інвестиційних ресурсів. Суть даного підходу полягає в розробці стратегії з урахуванням життєвого циклу інвестиційного проекту. Структурування стратегії з урахуванням життєвого циклу інвестиційних проектів сприяє виділенню ряду підзадач: полегшує синхронізацію потреб в матеріальних ресурсах, сприяє раціональному використанню власних коштів підприємтва.

У дисертаційній роботі здійснено подальшу конкретизацію стратегії управління інвестиційною діяльністю підприємства в процесі тактичного управління портфелем інвестицій, яке розглядаєтся як процесс реалізації певних зв’язків між усіма його елементами і містить у собі аналіз поставлених інвестиційних задач, розробку концепції формування портфеля інвестицій, розміщення інвестиційних ресурсів в інвестиційні проекти, розвиток виробництва; запропоновано методичні рекомендації щодо реалізації визначених зв'язків у вигляді сукупності загальноприйнятих і спеціальних впливів (рис.5 ).

З метою підвищення ефективності управління інвестиційним портфелем у дисертації розроблена стратегія формування портфеля інвестицій, обґрунтовано етапи контролю за виконанням прийнятих інвестиційних рішень (рис. 6 ).

У цьому зв’зку сформульовано рекомендації управління інвестиційним портфелем підприємства, сутність яких полягає в такому:

при формуванні портфеля інвестицій необхідно враховувати системний і динамічний підходи до управління;

як критерій оптимальності портфеля інвестицій доцільно використовувати максимум безризикового прибутку підприємства в результаті реалізації інвестиційного портфеля;

при оцінці інвестиційного ризику портфеля інвестицій альтернативою є оцінка консолідованого інвестиційного ризику можливого рівня втрат підприємства від реалізації сформованого портфеля інвестицій;

при формуванні портфеля інвестицій з метою мінімізації загального ризику портфеля варто вибирати проекти з різною галузевою приналежністю;

при формуванні портфеля варто дотримуватися основних принципів управління портфелем, серед яких основним є послідовність між складовими портфеля інвестицій;

етапи контролю за виконанням прийнятих інвестиційних рішень повинні відповідати основним етапам життєвого циклу портфеля інвестицій.

Такий підхід дозволяє здійснювати кількісну оцінку ефективності управління портфелем інвестицій.

ВИСНОВКИ

В умовах структурних перетворень для підвищення ефективності проведення інвестиційної діяльності в сфері реконструкції і модернізації основного виробництва необхідно передбачити як удосконалення методичної бази, так і ретельне вивчення робіт вітчизняних і зарубіжних фахівців у сфері управління інвестиційною діяльністю.

Визначення сутності та змісту поняття “інвестиційне середовище” на основі аналізу й узагальнення понять “інвестиції”, “інвестиційна діяльність”, “інвестиційна інфраструктура” дозволяє структурувати процес управління інвестиційною діяльністю промислового підприємства.

Обґрунтування чинників, які впливають на формування інвестиційної стратегії підприємства, урахування основних тенденцій розвитку виробництва та результатів аналізу динаміки його економічних показників у сучасних умовах господарювання обумовлюють необхідність розробки методичних підходів і практичних рекомендацій щодо вдосконалення управління їх інвестиційною діяльністю.

Вдосконалення оцінки інвестиційних проектів за рахунок впровадження запропонованої схеми: загальна теорія очікуваної корисності – бізнес-планування – комплексний аналіз проектів – забезпечує побудову обґрунтованої системи прийняття інвестиційних рішень привабливості проектів.

Запропоновані в роботі напрямки підвищення ефективності інвестиційною діяльністю промислового підприємства (удосконалення організаційної структури управління виробництвом, розробка стратегії ефективного використання фінансових інвестиційних ресурсів, формування портфеля реальних інвестицій) дозволяють забезпечити розвиток підприємства.

Для визначення потреб підприємства в додаткових фінансових інвестиційних ресурсах в роботі розроблено відповідний методично-формалізований підхід, який базується на економіко-математичному моделюванні.

Сформульовані методичні рекомендації щодо формування портфеля інвестицій промислового підприємства, які базуються на загальноприйнятих підходах до управління і враховують особливості функції контролю портфеля інвестицій, сприятимуть покращенню тактики проведення інвестиційної діяльності.

Отримані в дисертаційній роботі результати досліджень можуть бути направлені на удосконалення інвестиційної діяльності діючих підприємств незалежно від форм власності.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Жуков В.В. Инвестиционный климат в Украине // Вісник ХДЕУ. – 1999. – №3(11). – С. 37 – 39.

2. Жуков В.В. Комерційні банки та інвестиційна діяльність // Банківська справа. – 2000. – № 2(32). – С. 59 – 60.

3. Жуков В.В. Інноваційна спрямованість інвестиційної діяльності: стан і перспективи розвитку // Научно – технич. сб. “Коммунальное хозяйство городов”, серия: Экономические науки. К.: – Техніка – 2001. – № 34. – С. 130 – 136 .

4. Жуков В.В. Економіко-математична модель потреби підприємства в додатковому фінансуванні при здійсненні інвестиційної діяльності // Вісник ХДЕУ. – 2001. – № 4 (20 ). – С 76 – 77.

5. Жуков В.В. Разработка стратегии формирования финансовых инвестиционных ресурсов // Зб. наукових праць “Економіка: проблеми теорії та практики”. Вып.115. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2001. – С. 95 –102. 6. Жуков В.В. Методические основы управления страхованием инвестиционной деятельности // Вестник ХГПУ. Вып.122 “Технический прогресс и эффективность производства”. – 2000. – ч.1. – С. 88 – 90.

7. Жуков В.В. Управління портфелем інвестицій // Матеріали V Міжнародної науково – практичної конф. “Наука і освіта – 2002”, 5 – 7 березня 2002 р. Т.10. “Економіка”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. –– С. 8 –10.

АНОТАЦІЯ

Жуков В.В. Управління інвестиційною діяльністю промислового підприємства. – Рукопис.

Дисертиція на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка підприємства і організація виробництва. – Харківський державний економічний університет, м.Харків, 2002.

Дисертаційне дослідження присвячене розробці науково- методичних підходів до вдосконалення ефективності механізму управління інвестиційною діяльністю промислового підприємства.

У дисертації визначені зміст і сутність категорії “інвестиції”; виділені чинники, що впливають на удосконалення механізму управління інвестиційною діяльністю промислових підприємств в умовах перехідної економіки. Отримало подальший розвиток удосконалення класифікації інвестицій.

Основні положення роботи підтверджуються практичними результатами їх впровадження на окремих підприємствах м. Харкова.

Ключові слова: управління, інвестиційна діяльність, промислові підприємства, учасники інвестиційного процесу, інвестиційний портфель, інвестиційна інфраструктура, інвестаційні проекти.

АННОТАЦИЯ

Жуков В.В. Управление инвестиционной деятельностью промышленного предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика предприятия и организация производства. – Харьковский государственный экономический университет, г. Харьков, 2002.

Диссертационное исследование посвящено комплексу вопросов, связанных с разработкой теоретических основ и методических подходов с целью совершенствования механизма управления инвестиционной деятельностью промышленного предприятия.

В диссертации на основе анализа и обобщения теоретических основ сущности инвестиций рассмотрена и предложена классификация инвестиций.

Проведен анализ современного состояния инвестиционной деятельности наиболее крупных промышленных предприятий г. Харькова и в целом по Украине в разрезе отдельных отраслей промышленности. Выявлены основные причины, препятствующие активизации инвестиционной деятельности.

На основе рассмотрения стратегического управления с целью повышения эффективности использования инвестиционных ресурсов в работе предложен методический подход к разработке стратегии формирования финансовых инвестиционных ресурсов с учетом жизненного цикла инвестиционного проекта.

Для решения задачи рационального использования собственных инвестиционных ресурсов предложена экономико-математическая модель потребности предприятия в дополнительном финансировании при осуществлении инвестиционной деятельности.

Для повышения эффективности управления портфелем инвестиций разработана стратегия формирования портфеля инвестиций, обоснованы этапы контроля за исполнением принятых инвестиционных решений, сформулированы рекомендации по управлению инвестиционным портфелем предприятия.

Разработанные предложения и рекомендации по совершенство-ванию механизма управления инвестиционной деятельностью промышленных предприятий могут быть использованы в деятельности большинства промышленных предприятий с учетом их специфики. Основные положения работы подтверждаются практическими примерами результатов их внедрения на предприятиях г. Харькова.

Ключевые слова: управление, инвестиционная деяльность, промышленные предприятия, участники инвестиционного процесса, инвестиционный портфель, инвестиционная инфраструктура, инвестиционные проекты.

ANNOTATION

V.V. Zhukov. Managing investment activity of industrial enterprise. – Manuscript.

Thesis is competed for a scientific degree-Candidate of Science in Economics in speciality 08.06.01 – Economy, Organization and Managing Enterprises. – Kharkіv State University of Economics, Kharkіv, 2002.

The dissertation is devoted to the complex of questions connected with the development of theoretical fоundations and methodical approaches to perfect the mechanism of managing investment activity of industrial enterprise. In the thesis on the basis of analysis and generalization of theoretical foundations of investment essence classification of investment was considered and proposed.

The analysis of up-to-date standing of investment activity at the biggest Kharkov industrial enterprises of Ukraine in separate branches of industry was made. The main reasons laying obstacles to making the investment activity more active were revealed.

In the research on the basis of considering strategic management in order to increase the effectiveness of investment resources use there was proposed a methodical approach to developing strategy for the formation of financial investment resources taking into account the life cycle of investment project.

For deciding the task of rational use of the own investment resources there was proposed economic-mathematical model of enterprise needs in addіtional financing while realizing investment activity.

For raising the efficiency of managing the investment portfolio the formation strategy of investment portfolio was developed, stages of control for performance of investment decisions made were grounded, recommendations for managing enterprise investment portfolio were formulated.

Key words: management, investment activity, industrial enterprises, participants of investment process, investment portfolio, investment infrastructure, investment projects.

 

Жуков Владлен Валерійович

Управління інвестиційною діяльністю промислового підприємства

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємством

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Новікова М.М.

Підписано до друку Формат 60х90 1/16. Папір TATRA.

Обсяг – 0,9 ум.-друк. арк. Друк офсетний Тираж 100 прим.

Зам. № . Безкоштовно

61166, Харків, просп. Леніна, 14

_______________________________________________________________

Надруковано в учбово-виробничому видавничо-поліграфічному центрі ХТУРЕ

Україна, 61166 м. Харків, просп.Леніна, 14

Жуков Владлен Валерійович

Управління інвестиційною діяльністю промислового підприємства

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Новікова М.М.

Підписано до друку Формат 60х90 1/16. Папір TATRA.

Обсяг – 0,9 ум.-друк. арк. Друк офсетний Тираж 100 прим.

Зам. № . Безкоштовно

61166, Харків, просп. Леніна, 14

_______________________________________________________________

Надруковано в учбово-виробничому видавничо-поліграфічному центрі ХТУРЕ

Україна, 61166 м. Харків, просп.Леніна, 14






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗВИТОК ПРОСТОРОВОЇ ПЕРЦЕПЦІЇ У ОСЛІПЛИХ ОСІБ ЗРІЛОГО ВІКУ - Автореферат - 22 Стр.
Радіаційно- і термоіндуковані оптичні властивості кристалів YAlO3 та LiNbO3 - Автореферат - 23 Стр.
ЗВОРСЬКИЙ Сергій Леонідович ВИДАВНИЧА ТА БІБЛІОТЕЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ КИЇВСЬКОГО ТОВАРИСТВА “ПРОСВІТА” (1906-1920 рр.) - Автореферат - 27 Стр.
ЗВ’ЯЗАНІ ЗАДАЧІ ТЕРМОМЕХАНІКИ ФІЗИЧНО НЕЛІНІЙНИХ ТІЛ ПРИ ГАРМОНІЧНОМУ НАВАНТАЖЕННІ В ОДНОЧАСТОТНОМУ НАБЛИЖЕННІ - Автореферат - 42 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ економІчНого механІзмУ ЗАЛУЧЕННЯ ІнвестицІй в природоОХОРОННУ дІяльнІсть - Автореферат - 27 Стр.
КЛІНІКО-ПАРАКЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ТЕРАПІЇ ЗАТЯЖНОЇ ДІАРЕЇ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ - Автореферат - 28 Стр.
НОРМОБАРИЧНА ГІПОКСИЧНА ТЕРАПІЯ В ЕТАПНОМУ ВІДНОВЛЮВАЛЬНОМУ ЛІКУВАННІ ВАГІТНИХ З ХРОНІЧНОЮ ПЛАЦЕНТАРНОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ - Автореферат - 26 Стр.