У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національний авіаційний університет

Національний авіаційний університет

Кабаніхіна Крістіна Валеріївна

УДК 656.7:339.187.6.003.13(043.3)

ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІЗИНГУ

ПОВІТРЯНИХ СУДЕН

08.07.04 – економіка транспорту і зв'язку

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі логістики і транспорту Національного авіаційного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор технічних наук, професор Юн Геннадій Миколайович – Національний авіаційний університет, завідувач кафедри логістики і транспорту

Офіційні опоненти – доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Сич Євген Миколайович – Київський університет економіки і технологій транспорту, завідувач кафедри економіки підприємств транспорту

кандидат економічних наук Тімченко Олександр Миколайович – ВАТ КБ “Хрещатик”, заступник голови правління

Провідна установа – Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, відділ проблем економічної стратегії, прогнозування та регулювання економіки, м.Київ

Захист відбудеться “6” липня 2002 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.062.02 у Національному авіаційному університеті за адресою: 03058, м. Київ-58, проспект Космонавта Комарова, 1, корпус 2, ауд. 418.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного авіаційного університету за адресою: 03058, м. Київ-58, проспект Космонавта Комарова, 1.

Автореферат розісланий 5 червня 2002р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Жебка В.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Фахівці відзначають, що в Україні катастрофічно зменшується парк цивільних повітряних суден (ПС). Так, у 1994 р. у складі парку ПС України нараховувалося 1228 одиниць техніки в робочому стані, а в 2000 р. – до 380. З тих ПС, що занесені до державного реєстру України, льотну придатність мають тільки 23,4%. Ризьке зменшення придатних до експлуатації ПС можна пояснити їх фізичним і моральним старінням, а також відсутністю оборотних коштів і інвестицій для їхнього ремонту і модернізації. Для можливості роботи на міжнародному ринку авіаперевезень і для запобігання заборони польотів літаків українських авіакомпаній необхідне відновлення існуючого парку ПС і заміна його на літаки, які б відповідали міжнародним стандартам. Вирішення проблеми модернізації і відновлення авіаційної техніки авіапідприємств України фахівці бачать у впровадженні ефективного фінансового механізму – лізингу.

Проблемами підвищення ефективності роботи транспорту займалися багато закордонних і вітчизняних вчених у тому числі О.О.Бакаєв, В.М.Загорулько, В.Г.Коба, В.В.Мова, Є.М.Сич, О.М.Тімченко, Г.М.Юн, Л.А.Ященко.

У роботах Г.А.Холодного, Н.Є.Селюченко, В.А.Лушкіна були порушені питання оцінки економічної ефективності лізингу і запропоновані відповідні методи. Аналіз вітчизняних і закордонних робіт, присвячених даній проблемі, показав, що методи оцінки ефективності лізингу обмежуються порівнянням альтернатив: купівля із залученням кредитів чи лізинг.

Розмаїтість прийомів і варіантів лізингу, з одного боку, робить лізинг ідеальним інструментом для нестабільного і не здатного залучити великий обсяг кредитних ресурсів ринку, але, з іншого боку - породжує багато складних питань. До цього часу достатньої практики лізингу ПС в Україні немає, а вже існуюча ставить багато проблем, серед яких: відсутність задовільної теоретичної розробки лізингової форми капіталовкладень в Україні й однозначній інтерпретації вітчизняними фахівцями-практиками цього фінансового інструмента; здійснення лізингових операцій ускладнено недосконалою законодавчою базою, що не передбачає інвестиційні податкові пільги; відсутність чіткої методики розрахунку лізингових платежів; недосконалість існуючих методів оцінки економічної ефективності лізингу, що заважає авіакомпаніям якісно планувати ефективне використання парку ПС.

Ці проблеми підтверджують актуальність відомої в літературі задачі планування парку ПС і необхідність розробки принципово нових методів оцінки ефективності його функціонування, що враховують вплив узятих у лізинг ПС.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконувалася відповідно до цілей і задач, що поставлені Державною комплексною програмою розвитку авіаційного транспорту України на період до 2010 р. та планами науково-дослідних робіт кафедри “Логістика і транспорт” Національного авіаційного університету за темою “Проблеми розвитку і функціонування повітряного транспорту”.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка методів оцінки економічної ефективності лізингу ПС.

Відповідно до мети дослідження в дисертації поставлені і вирішуються наступні задачі:

·

провести аналіз економічної сутності лізингу, закордонного і вітчизняного досвіду лізингових операцій на повітряному транспорті та сформулювати існуючі проблеми в цьому напрямку;

· провести аналіз найбільш відомих методів оцінки економічної ефективності лізингу;

· розробити методологію оцінки економічної ефективності лізингу ПС із застосуванням системного підходу;

· розробити метод комплексної оцінки ефективності лізингу ПС;

· провести чисельні експерименти за пропонованим методом оцінки економічної ефективності лізингу ПС.

Об'єкт дослідження - процес формування парку повітряних суден.

Предмет дослідження - методи оцінки ефективності лізингу повітряних суден.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених задач у дисертаційній роботі були використані методи системного аналізу, статистики, економіко-математичного моделювання.

Наукова новизна одержаних результатів. Автором вперше розроблені наступні положення:

·

застосування системного підходу до оцінки економічної ефективності лізингу повітряних суден;

· метод комплексної оцінки ефективності лізингу повітряних суден.

Дістали подальший розвиток:

·

методи порівняльної оцінки ефективності лізингу;

· економіко-математичні моделі формування парку повітряних суден.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені методи дозволяють авіакомпаніям під час планування парку ПС вибрати форму фінансування та найкращі параметри лізингу ПС. Наукові результати і висновки, отримані автором, прийняті до використання в плануванні лізингу ПС авіапідприємствами: “Міжнародні авіалінії України”, “Аеросвіт”, “Львівські авіалінії”, та використовувалися при розробці методичних рекомендацій Державного підприємства “Укравіалізинг”. Матеріали дисертації використовуються в навчальному процесі з спеціальності “Організація перевезень та управління на транспорті” під час викладання курсів “Організація і технологія авіаційних перевезень”, “Основи теорії систем і системний аналіз”, “Економіко-математичне моделювання”.

Особистий внесок здобувача. Всі основні результати дисертаційного дослідження, які подані до захисту одержані автором особисто. З опублікованих праць п'ять були виконані в співавторстві. У статті [1] авторові належить аналіз переваг лізингу як фінансової альтернативи, формулювання задачі формування парку літаків в умовах лізингового законодавства України. У статті [2] автором досліджений стан ринку авіаперевезень України. У статті [3] автором розроблена модель, що описує взаємозв'язок різноманітних чинників, пов'язаних із капіталовкладеннями і впровадженням нового літака. У статті [4] автором виконана чисельна реалізація задачі вибору оптимального маршруту перевезень. У статті [5] розроблена економіко-математична модель фінансового лізингу пасажирських літаків.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертаційних досліджень доповідалися на: XVIII звітній науково-технічній конференції Київського міжнародного університету цивільної авіації (1997 рік), III Міжнародній науково-технічній конференції Авіа-2001 (2001 рік), Міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених, що присвячена 10-річчю незалежності України (2001 рік), ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Ринок послуг комплексних транспортних систем та прикладні проблеми логістики” (2001 рік), IV Міжнародній науково-технічній конференції Авіа-2002 (2002 рік).

Публікації. Дисертаційна робота знайшла своє відображення в шестьох публікаціях, усі в наукових спеціальних виданнях ВАК України, загальним обсягом 2 друкованих аркуша, у тому числі автору належить 1,5 друкованих аркуша.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел і додатків. Основний зміст роботи викладено на 188 сторінках комп'ютерного тексту. Робота містить 32 таблиці, 25 рисунків. Список використаної літератури складає 110 найменувань. Допоміжна інформація і документальні дані наведені в 4 додатках.

Основний зміст

У вступі обґрунтовується актуальність проблеми дослідження ефективності лізингу ПС, сформульовані мета і основні завдання дослідження, визначаються предмет і об'єкт дослідження, наукова новизна і практичне значення роботи, наводяться дані щодо використання результатів роботи, її апробації та публікації основних результатів дисертації.

У першому розділі – “Економічні основи та практика лізингу повітряних суден” – розглянуті економічна сутність лізингу, виконаний аналіз закордонного та вітчизняного досвіду лізингових операцій на повітряному транспорті; визначені проблеми лізингу повітряних суден в Україні; розглянуті та проаналізовані методи оцінки ефективності лізингу.

Парк ПС українських авіакомпаній фізично і морально застарів і вимагає відновлення. Оскільки в авіакомпаніях немає власного капіталу для великомасштабних інвестицій, то реально можна придбати ПС тільки шляхом купівлі в кредит чи лізингу.

Запропоновано розглядати лізинг як комплекс майнових відносин, які засновані на кредиті інвестиційної операції, що складається з покупки і наступної оренди активу. Запропоноване визначення лізингу дозволяє більш повно розкрити його сутність для подальшого обґрунтовування критерію оптимальності для оцінки ефективності лізингу ПС.

Встановлено, що у світовій практиці лізингові операції давно одержали широке поширення завдяки введенню інвестиційних податкових пільг і можливості прискореної амортизації. Ринок лізингу в Україні знаходиться тільки на початковому етапі розвитку. Виконаний автором аналіз лізингового законодавства України показав, що здійснення лізингових операцій ускладнено його недосконалістю. Так, наприклад, при міжнародному фінансовому лізингу ПС необхідність великої одноразової виплати – мита і ПДВ – призводить до недоцільності застосування даного виду лізингу.

Аналіз показав, що існуючі методи оцінки економічної ефективності лізингу обмежуються порівняльним аналізом лізингу і купівлі з залученням кредиту. Однак у методологічному відношенні лізинг ПС має властивість емерджентності. Тому, навіть висока ефективність лізингу окремого ПС, яка оцінена шляхом порівняння лізингу і кредиту, ще не є достатньою підставою для прийняття лізингу авіакомпанією. У загальному випадку необхідно враховувати сінергетичні зв'язки в структурі парку ПС.

У другому розділі – “Методи та моделі оцінки економічної ефективності лізингу повітряних суден” – розроблена методологія оцінки економічної ефективності лізингу ПС, що заснована на системному підході, обґрунтовані два методи порівняльної оцінки ефективності лізингу, запропонований методи комплексної оцінки ефективності лізингу ПС, для якого були розроблені економіко-математичні моделі оцінки ефективності фінансового та оперативного лізингу.

Суть системного підходу до лізингу ПС полягає в наступному:

·

порівняльна оцінка ефективності лізингу ПС розглядається як необхідна умова лізингу цього ПС;

·

ефект узятого в лізинг ПС оцінюється на множині всіх припустимих комбінацій його використання в динамічній структурі парку авіакомпанії за економічним критерієм;

· при формуванні множини припустимих варіантів використання ПС, узятих у лізинг, враховуються можливі зміни по складу початкового парку і конфігурації мережі авіаліній, закріплених за даною авіакомпанією;

· під економічною ефективністю лізингу ПС розуміється відношення отриманого ефекту як майбутнього позитивного результату інвестиційного проекту до витрат на цей проект.

Як видно з рис. 1 при системному підході до оцінки ефективності лізингу остаточне рішення про фінансовий чи оперативний лізинг того чи іншого ПС приймається авіакомпанією після комплексної оцінки його економічної ефективності в складі парку авіакомпанії. А це вже досить складна задача, чисельна реалізація якої неможлива без залучення сучасних економіко-математичних методів і моделей.

Незважаючи на удавану розмаїтість методів порівняння лізингу і кредиту, в них проглядається два істотно різних підходи. В одному підході, умовно назвемо його витратним, мінімізується сума приведених грошових потоків по лізингу. В іншому підході, назвемо його вартісним, максимізується чиста поточна вартість лізингового фінансування. Автор даної роботи дотримується думки, що вартісний підхід теоретично більш обґрунтований, тому що в ньому враховується одна з найбільш важливих вимог кредитора - дисципліна погашення кредиту.

При витратному підході відправною точкою порівняльного аналізу є первісна величина фінансування (наприклад, вартість контракту на купівлю ПС), а за шукану величину приймається сума наступних платежів, що повинна бути мінімальною. З придбанням ПС за рахунок банківського кредиту основу грошового потоку кредитної заборгованості CCF складають відсоток за користування кредитом rЧINV і загальна його сума INV, що підлягає поверненню кредитору. Розрахунок CCF у дійсній (приведеній) вартості здійснюється за формулою

, (1)

де - ставка податку на прибуток, виражена десятковим дробом;

INV - величина інвестицій;

T - кількість інтервалів, за якими здійснюється розрахунок відсоткових платежів в обумовленому періоді часу.

Основу грошового потоку лізингової заборгованості LCF складають авансовий лізинговий платіж (гарантований депозит) P і регулярні лізингові платежі LCF(t) за використання ПС. Розрахунок виконується за формулою:

(2)

де i - середньорічна ставка позичкового відсотка на ринку капіталу (середня ставка відсотка за довгостроковим кредитом), виражена десятковим дробом.

Зіставляючи значення (1) і (2), приймаємо рішення про найбільш ефективну форму фінансування відновлення парку ПС за критерієм min{ССF, LCF} .

При вартісному підході для порівняння лізингу і кредиту необхідно порівняти суми лізингового і кредитного фінансування за умови рівності потоків лізингової і кредитної заборгованостей у кожен момент часу.

Авіакомпанія може оцінити економічний ефект лізингового фінансування за формулою:

де NPVа - чиста поточна вартість лізингового фінансування;

INVL - сума лізингового фінансування;

INVС - сума еквівалентного лізингу кредитного фінансування;

r* - скоректована ставка дисконтування;

LCFа(t) - потік лізингової заборгованості авіакомпанії в період t.

Лізинг припустимий для авіакомпанії, коли NPVа лізингового фінансування позитивне.

У такий спосіб отримана порівняльна оцінка ефективності фінансового лізингу стосовно купівлі в кредит, або, іншими словами, необхідна умова лізингу. Далі природним образом напрошується питання про достатню умову ефективного лізингу. Якщо враховувати емерджентні властивості парку як цілісної структури, то лізинг конкретного ПС варто оцінювати в комплексі (звідси і назва "комплексна оцінка ефективності") з іншими ПС, що складають парк авіакомпанії. Доречно відзначити, що в даному випадку мова не йде про абсолютну ефективність лізингу з погляду завжди існуючої упущеної вигоди.

Для комплексної оцінки пропонується використовувати розроблені автором економіко-математичні моделі фінансового й оперативного лізингу.

Оскільки лізинг є однією з форм фінансування, то задачу лізингу ПС можна сформулювати в термінах проектного аналізу. У якості одного з головних критеріїв оцінки ефективності інвестиційних проектів звичайно розглядається показник очікуваного прибутку від реалізації проекту. При цьому, як правило, мається на увазі прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства після сплати податків і обов'язкових відрахувань у різні фонди, тобто прибуток, вільний від зобов'язань перед державою. Це бухгалтерський підхід. Автор роботи вважає, що в оцінці ефективності лізингу необхідно використовувати економічний прибуток, тому що інвестори оцінюють витрати упущених можливостей як неотримання при капіталовкладеннях можливих податкових пільг чи надмірний податковий тягар, що викликані відмовою від одного способу фінансування проекту на користь іншого. Зменшення суми податку, що сплачується, на прибуток через зниження оподаткованої бази є найважливішою податковою пільгою для підприємства, що здійснює інвестиції. Порівняння податкових умов альтернативних варіантів фінансування того самого проекту, за інших рівних умов, виходить на передній план. Як критерій ефективності лізингу ПС прийнятий чистий приведений доход авіакомпанії:

,

де Bt – доход, отриманий авіакомпанією в підперіоді t від експлуатації усього парку ПС, включаючи узяті в лізинг ПС i = M+1,…,m (вхідний грошовий потік);

Ct – витрати авіакомпанії в підперіоді t (вихідний грошовий потік);

Е – ставка дисконту.

Задача визначення потреб авіакомпанії у фінансовому лізингу ПС формулюється в такий спосіб:

максимізувати

(3)

при обмеженнях

(4)

(5)

(6)

(7)

(8)

(9)

(10)

(11)

де i, j, t – індекси номера ПС, авіалінії, підперіода (сезону) відповідно; - множина ПС, пропонованих у лізинг у підперіоді , причому, L + I0 = {1, 2,…,m}; Lt – множина ПС, пропонованих у лізинг у підперіоді tО ; nt – кількість авіаліній у мережі; - тариф; kij – середній коефіцієнт зайнятості крісел; Ni – пасажировмісність ПС; hij – наліт годин за один рейс; djt – попит на перевезення; Hit – наліт годин ПС; - частота рейсів; а - число місяців у підперіоді; - обсяг фінансових ресурсів, що має авіакомпанія для покриття разових платежів; Ti – термін закінчення лізингового договору; ci – вартість узятого в лізинг ПС; сijt – поточні витрати на виконання одного рейса; C – залишкова вартість ПС до кінця планового періоду; it (ci, Ait , kti , Bti , cti) - щомісячні лізингові платежі, що залежать від Ait – амортизації літака, kti - відсотка за притягнутий кредит, Bti – винагороди лізингодавцю, сti – страхових виплат; - ставка мита; - ставка податку на додану вартість; - ставка гарантійного депозиту; zп - ставка податку на прибуток; xijt – кількість рейсів.

Варто мати на увазі, що знайдене значення NPVL ще не є остаточною оцінкою ефективності узятого в лізинг ПС, тому що включає ефект лізингу літакового парку, що існував до початку. Для розрахунку "чистого" ефекту, тобто безпосередньо від лізингу можна скористатися формулою

, (16)

де D – чистий приведений доход від експлуатації літакового парку без врахування ПС, узятих у лізинг.

Для знаходження D вирішуємо задачу (7)-(15) за одним виключенням: розглядається парк, що складається тільки з ПС, що належать множині . Якщо вираз (16) виявиться позитивним, то розглянутій авіакомпанії можна рекомендувати лізинг тих ПС, що потрапили в оптимальний план. Якщо Эфлиз < 0, то необхідно зробити серію розрахунків при інших значеннях Кt, L, eti і т.п.

У дисертаційній роботі також розроблена економіко-математична модель оперативного лізингу, що формулюється як задача лінійного цілочисленного програмування.

У заключній частині розрахунків по оцінці ефективності лізингу ПС необхідно провести аналіз чутливості вихідних економічних показників стосовно різних видів ризику.

У третьому розділі – “Результати чисельних експериментів” - проведені експериментальні розрахунки оцінки економічної ефективності лізингу ПС Боінг-737-300 відповідно до запропонованого методу, виконаний аналіз чутливості вихідних економічних показників до змін прогнозних параметрів.

Порівняльна оцінка ефективності лізингу (рис.2), розрахована за витратним методом, показала, що навіть при сприятливому варіанті кредитування (виплата суми відсотка за кредитом рівномірними частинами й амортизація основного боргу після закінчення кредитного періоду) потік лізингової заборгованості на 3 707 622,33 дол. США менше, ніж потік кредитної заборгованості.

Експериментальні розрахунки комплексної оцінки лізингу Боінг-737-300 проводилися для наступних варіантів:

а) фінансовий лізинг: виплата мита і ПДВ на початку планового періоду (умови українського законодавства);

б) фінансовий лізинг: виплата мита і ПДВ наприкінці планового періоду (практика закордонних країн);

в) оперативний лізинг: лізингові платежі обкладаються ПДВ (умови українського законодавства);

г) оперативний лізинг: лізингові платежі не обкладаються ПДВ (варіант пільги для авіакомпанії).

Позитивним “чистий” ефект лізингу Боінг-737-300 виявився при варіантах б) і г).

Оскільки грошові потоки носять прогнозний характер, то виникає імовірність проектних ризиків. Розрахунки аналізу чутливості чистого приведеного доходу авіакомпанії і “чистого” ефекту лізингу показали, що критерій NPVL варіантів б) і г) еластичний (NPVL>1) стосовно попиту і тарифів (рис. 3-4). “Чистий” ефект лізингу Боінг-737-300 еластичний у варіанті б) стосовно попиту, тарифів і ставки дисконту; у варіанті г) – стосовно всіх прогнозованих параметрів.

Розрахунки чутливості показників ефективності фінансового лізингу ПС до змін ставки амортизації показали, що зменшення ставки на 20% (одержуємо – 5%) призвело до зменшення NPVL на 1,64%, а “чистий” ефект лізингу скоротився на 10,5%. Збільшення ставки амортизації на 20% (одержуємо – 7,5%) сприяє збільшенню NPVL і “чистого” ефекту лізингу ПС на 1,56% і 9,99% відповідно. Нелінійна амортизація з розподілом ставок амортизації: t1 – 30%, t2 – 20%, t3 – 15%, t4 – 10%, t5 – t10 – 5% збільшує NPVL і “чистий” ефект лізингу на 8,76% і 56,17% відповідно.

висновки

1. Поданий детальний аналіз закордонного і вітчизняного досвіду лізингових операцій на повітряному транспорті. Показано, що у світовій практиці лізингові операції давно одержали широке поширення завдяки введенню інвестиційних податкових пільг і можливості прискореної амортизації. В умовах найжорстокішого інвестиційного голоду для українських авіакомпаній лізинг є одним з найбільш реальних шляхів відновлення і поповнення парку ПС.

2. Виявлено основну причину слабкого розвитку ринку лізингу в Україні. Здійснення лізингових операцій ускладнено недосконалою законодавчою базою, що не передбачає інвестиційні податкові пільги. Так, наприклад, при міжнародному фінансовому лізингу ПС необхідність великої одноразової виплати – мита і ПДВ – призводить до недоцільності застосування даного виду лізингу.

3. Виявлено недоліки існуючих методів оцінки ефективності лізингу. Їхній аналіз показав, що, по-перше, у них не враховуються витрати упущених можливостей, по-друге, розрахунок лізингових платежів зводиться до загальновідомої калькуляції витрат без обліку податкових щитів, по-третє, дискредитується сама ідея лізингу як фінансово-кредитного інструмента, що, природно, спричиняє неправильний вибір критерію оцінки ефективності і, нарешті, по-четверте, розрахунок ефективності концентрується на порівняльній, локальній оцінці без врахування системного ефекту.

4. Запропоновано методологію системного підходу до оцінки економічної ефективності лізингу, що вільна від деяких недоліків існуючих методів і містить у собі дві процедури - порівняльну оцінку ефективності і комплексну оцінку ефективності.

5. Виконано інтеграцію відомого методу порівняльної оцінки ефективності лізингу в структуру запропонованого автором системного підходу до оцінки ефективності лізингу ПС. За допомогою методу порівняльної оцінки показано, що лізинг може бути ефективніше прямого кредитного фінансування тому, що діюча податкова система недосконала, і дозволяє перерозподілити податкові пільги між учасниками угоди таким чином, що їхня вартість збільшується.

6. Розроблено метод комплексної оцінки ефективності лізингу ПС як заключний етап оцінки в структурі системного підходу. Показано, що задачу комплексної оцінки ефективності лізингу ПС можна сформулювати в термінах задачі удосконалення структури парку ПС, що включає аналіз середовища авіакомпанії і моделювання функціонування парку.

7. Розроблено економіко-математичні моделі фінансового й оперативного лізингу, а також їхньої модифікації. Вирішено питання про чисельну реалізацію виникаючих при цьому задач лінійного програмування за допомогою доступних програмних засобів.

8. Аналіз результатів розрахунку порівняльної оцінки ефективності лізингу ПС на прикладі літака Боінг-737 показав, що навіть при сприятливому варіанті кредитування потік лізингової заборгованості менше, ніж при кредитному фінансуванні.

9. Аналіз результатів розрахунку комплексної оцінки ефективності лізингу ПС на фрагменті даних по авіакомпанії МАУ показав, що ефективність лізингу визначають:

·

наявність достатнього прибутку для того, щоб скористатися податковими щитами. Не маючи прибутку, авіакомпанії не мають оподаткованої бази. Аналіз чутливості показників чистого приведеного доходу авіакомпанії і “чистого” ефекту лізингу показав, що найбільш критичними параметрами лізингу ПС є попит і тарифи. Лізинг виявився ефективним у таких економічних умовах, що забезпечують високе рентабельне виробництво і значні прибутки;

· ставка податку на додаткову вартість. Якщо діюча податкова система припускає оподаткування безпосередньо лізингових платежів, то ефективність лізингу для його учасників знижується;

· ставка податку на прибуток. Ставка податку на прибуток безпосередньо впливає на величину всіх податкових щитів;

· норма амортизаційних відрахувань. Збільшена норма відрахувань збільшує вхідний грошовий потік авіакомпанії й економічний ефект лізингу зростає. Тому норму амортизації на лізинговий актив бажано збільшувати.

Порівняння фінансового й оперативного виду лізингу, за інших рівних умов, показало перевагу фінансового лізингу за умови виплати мита і ПДВ наприкінці договору фінансового лізингу.

10. Разом з “Укравіалізинг”, “Львівські авіалінії”, “Міжнародні авіалінії України” й “Аэросвіт” і при особистій участі автора виконана серія практичних розрахунків за для вибору оптимальних параметрів лізингу з використанням методів і моделей, запропонованих у дисертації. Матеріали дисертації використовуються в навчальному процесі за фахом "Організація перевезень і управління на транспорті" при читанні курсів "Організація і технологія авіаційних перевезень", "Основи теорії систем і системний аналіз", "Економіко-математичне моделювання".

Список опублікованих праць за темою дисертації

1. Юн Г.Н., Кабанихина К.В. Моделирование лизинговых операций при формировании парка воздушных судов // Проблемы системного подхода в экономике: Сборник научных трудов: выпуск 5. – К.:НАУ, 2001. – с.39-42.

2. Юн Г.М., Кабаніхіна К.В. Оптимізація строків впровадження нового літака // Економіка і управління. – 2000. – №2(7). –с.69-72.

3. Кабанихина К.В., Омельченко Ю.М. Совершенствование коммерческой деятельности авиакомпании // Проблемы системного подхода в экономике: Сборник научных трудов: выпуск 5. – К.:НАУ, 2001. – с.145-147.

4. Юн Г.Н., Каменчук В.В., Кабанихина К.В. Организация грузовых перевозок по оптимальным маршрутам // Проблеми підвищення ефективності інфраструктури: Збірник наукових праць: випуск 2. – К.: КМУЦА, 1998. – с.161-171.

5. Юн Г.М., Кабаніхіна К.В. Математичне моделювання лізингу повітряних суден // Весник НАУ. – 2002. - №1. – с.248-251.

6. Кабаніхіна К.В. Фінансовий лізинг пасажирських літаків // Фінанси України. – 2002. – №5. – С.67-74 .

Кабаніхіна К.В. Оцінка ефективності лізингу повітряних суден. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.04 – економіка транспорту і зв'язку. – Національний авіаційний університет, Київ, 2002.

Дисертаційна робота присвячена розробці методології та методів оцінки ефективності лізингу повітряних суден (ПС). В роботі проведений аналіз економічної сутності лізингу, закордонного і вітчизняного досвіду лізингових операцій на повітряному транспорті та сформульовані існуючі проблеми в цьому напрямку. Проведений аналіз найбільш відомих методів оцінки економічної ефективності лізингу. Розроблена методологія оцінки економічної ефективності лізингу ПС із застосуванням системного підходу. Розроблений метод комплексної оцінки ефективності лізингу ПС. Проведені чисельні експерименти за пропонованим методом оцінки економічної ефективності лізингу ПС.

Практична цінність дисертаційної роботи полягає в тому, що розроблені методи дозволяють авіакомпанії під час планування парка повітряних суден вибрати форму фінансування та найкращі параметри лізингу.

Ключові слова: парк повітряних суден, авіакомпанія, лізинг, оцінка ефективності, системний підхід.

Кабанихина К.В. Оценка эффективности лизинга воздушных судов. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.04 – экономика транспорта и связи. – Национальный авиационный университет, Киев, 2002.

Диссертационная работа посвящена разработке методологии и методам оценки эффективности лизинга воздушных судов (ВС). В работе дан детальный анализ зарубежного и отечественного опыта лизинговых операций на воздушном транспорте. Показано, что в мировой практике лизинговые операции давно получили широкое распространение благодаря введению инвестиционных налоговых льгот и возможности ускоренной амортизации. В условиях жесточайшего инвестиционного голода для украинских авиакомпаний лизинг является одним из наиболее реальных путей обновления и пополнения парка ВС. Проведен анализ наиболее известных методов оценки экономической эффективности лизинга. Разработана методология оценки экономической эффективности лизинга ВС с применением системного подхода. Предложенная методология включает в себя две процедуры - сравнительную оценку эффективности и комплексную оценку эффективности. Выполнена интеграция известного метода сравнительной оценки эффективности лизинга в структуру предложенного автором системного подхода. Разработан метод комплексной оценки эффективности лизинга ВС. Показано, что задачу комплексной оценки эффективности лизинга ВС можно сформулировать в терминах хорошо изученных задач совершенствования структуры парка ВС, включающих анализ среды авиакомпании и моделирование функционирования парка. Разработаны экономико-математические модели финансового и оперативного лизинга, а также их модификации. Решён вопрос о численной реализации возникающих при этом задач линейного программирования с помощью доступных программных средств. Проведены численные эксперименты по предлагаемому методу оценки экономической эффективности лизинга ВС. Показано, что эффективность лизинга ВС определяют: наличие достаточной прибыли для того, чтобы авиакомпания могла воспользоваться налоговыми щитами; ставка налога на добавленную стоимость; ставка налога на прибыль; норма амортизационных отчислений. Представлено сравнение финансового и оперативного лизинга, которое показало, при прочих равных условиях, преимущество финансового лизинга при условии выплаты таможенной пошлины и НДС в конце договора.

Практическая ценность работы заключается в том, что разработанные методы позволяют авиакомпании при планировании парка ВС выбрать форму финансирования и наилучшие параметры лизинга.

Ключевые слова: парк воздушных судов, авиакомпания, лизинг, оценка эффективности, системный подход.

K. Kabanikhina. An estimation of aircraft leasing efficiency. - Manuscript.

The dissertation on getting a candidate's degree of economic sciences on a specialty 08.07.04 – economy of transport and communication. - National aviation university, Kyiv, 2002.

The methodology and methods of aircraft leasing efficiency estimation are devoted in the thesis. The analysis of leasing economic essence is carried out, foreign and domestic experience of leasing operations on air transport and the existing problems in that direction are formulated. The analysis of the most known methods of aircraft leasing efficiency estimation is accomplished. The methodology of aircraft leasing efficiency estimation based on the system approach is developed. The complex method of aircraft leasing efficiency estimation is developed. In accordance with offered method the numerical experiments are carried out.

The practical value of thesis is permission to airline at fleet planning to choose the form of financing and best leasing parameters.

Key words: fleet, airline, leasing, efficiency estimation, system approach.

Підписано до друку 04.06.02. Формат 60х84/16. Папір газетний.

Офсетний друк. Ум. фарбовідб. 6. Ум. друк. арк. 1,16. Обл. вид. арк. 1,25.

Тираж 100 прим. Замовлення № 95-1. Вид. №

Видавництво НАУ.

03058, Київ-58, проспект Космонавта Комарова, 1.