У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Національний авіаційний університет

КОНОНОВА ЛЮДМИЛА МИКОЛАЇВНА

УДК 338.47 (076.5)

ОЦІНКА КОНКУРЕНТОЗДАТНОСТІ АВІАКОМПАНІЙ НА АВІАТРАНСПОРТНОМУ РИНКУ УКРАЇНИ

Спеціальность 08.07.04. – економіка транспорту і зв'язку

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Національному авіаційному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор,

Кулаєв Юрій Федорович

Національний авіаційний університет

професор кафедри економіки .

Офіційні опоненти : доктор економічних наук, професор

Загорулько Валентин Миронович

Національний авіаційний університет

професор кафедри маркетингу та ресурсозабезпечення;

кандидат економічних наук

Бойко Володимир Іванович

Авіакомпанія “Міжнародні авіалінії України”

Віце-президент з корпоративного планування

та фінансів

Провідна установа – Інститут проблем ринку та економіко-екологічних

Досліджень НАН України, Відділ ринку транспортних послуг, м. Одеса

Захист відбудеться “ “ _____1 березня_____ 2001 р. о __14___годині на засіданні спеціалізованої вченої ради , Д 26.062.02 , у Національному авіаційному університеті за адресою: 252058, м. Київ, проспект Космонавта Комарова, 1, корп.2, ауд. 418.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного авіаційного університету за адресою: 03058, м. Київ, проспект Комарова, 1.

Автореферат розісланий “_29__” ___січня___________2002 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук , доцент Жебка В.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ.

Актуальність теми. З розвитком ринкових відносин в Україні відбувається формування конкурентного середовища у сфері національної економіки і, зокрема, в окремих галузях, в першу чергу базових, таких як цивільна авіація.

Саме конкуренція, види та форми її прояву потребують радикальної перебудови організаційно-функціональної структури та методів управління сучасним авіаційним підприємством, принципово нових підходів щодо формування і реалізації стратегії та тактики виробничо-фінансової діяльності.

Досвід останніх років свідчить, що далеко не всі вітчизняні авіакомпанії здатні вести конкурентну боротьбу. Якщо поодинокі з них і мають певні конкурентні переваги ( що досить важливо саме по собі), однак це не дає змоги багатьом із них ефективно реалізувати ці переваги через відсутність практики використання всього комплексу засобів маркетингу: гнучкої тарифної політики, адекватної організації залучення пасажирів, ефективних засобів стимулювання та ін.

Разом з тим кон'юнктурна ситуація на авіаційному ринку змінюється водночас внаслідок розширення границь ринку й залученням до нього західних авіакомпаній, які мають значний досвід роботи в умовах жорсткої конкуренції. Безпосереднє використання цього досвіду українськими авіакомпаніями ускладнюється внаслідок його унікальності, відсутності універсальних схем конкурентної поведінки.

У сучасних умовах для будь-якої авіакомпанії вкрай важливо правильно оцінити ринкову обстановку, яка склалася, аби запровадити ефективні засоби конкуренції. Вони мають, з одного боку, враховувати ринкову ситуацію, притаманну трансформаційній економіці Україні, тенденції її розвитку, а з іншого боку – мають адекватно враховувати особливості саме авіатранспортного виробництва. Найбільш складними етапами цієї роботи є аналітичне осмислення шляхів досягнення конкурентних переваг, розробка на цій основі комплексу заходів щодо посилення конкурентних позицій авіакомпаній.

Ці фактори обумовили вибір теми дослідження й постановку його мети.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок наукових досліджень збігається з планами наукового дослідження Національного авіаційного університету в рамках розробки “Концепції розвитку цивільної авіації до 2010 року”.

Мета й завдання дослідження. Мета дослідження полягає в розробці теоретичних положень та практичних рекомендацій з формування конкурентоспроможності авіакомпанії з використанням математичних методів кореляційного та кластерного аналізу. Для досягнення поставленої мети в дисертації були сформульовані і вирішені наступні основні завдання:

· виконаний системний аналіз зарубіжних і вітчизняних досліджень, присвячених проблемі конкуренції;

· проведено комплексне дослідження та класифікація чинників конкурентноздатності авіакомпаній;

· визначені тенденції функціонування ринку транспортних послуг в Україні, а також визначено місце авіаційних перевезень в ньому ;

· обґрунтовані методи оцінки конкурентноздатності авіакомпаній і запропонована їхня класифікація;

· розроблено концептуальне положення щодо встановлення ринкової частки кожної національної авіакомпанії на авіатранспортному ринку України;

· розроблені методичні положення і методологічні аспекти формування конкурентноздатності авіакомпаній;

· обґрунтована методика побудови конкурентної карти ринку.

Об'єкт і предмет дослідження. Об'єктом дослідження є виробничо-господарська діяльність українських авіакомпаній державної й недержавної форми власності. Предметом дослідження є методи оцінки конкурентноздатності авіакомпаній на авіатранспортному ринку України

Методологія і методичні основи дослідження.. Методологічною основою роботи є фундаментальні дослідження і положення вітчизняної й закордонної науки з проблеми вдосконалення господарських відносин між авіакомпаніями, в першу чергу з точки зору формування їх конкурентноздатності . Для досягнення поставленої у роботі мети були використані методи аналізу й синтезу, математичного моделювання, методи системно-структурного аналізу, кореляційний та кластерний аналіз.

Теоретичною й методологічною основою виконаного дослідження з'явилися роботи зарубіжних і вітчизняних економістів: І. Ансоффа, Б.Карлофа, Ф.Котлера, М.Портера, Робінсон Дж. П.Самуельсона, П. Сраффи, Ф.Хайека, Е.Чемберліна, Й. Шумпетера. Азоєва М. Л., Зав*ялова П.С.,. Іванова Ю.Б., Градова А.П., Селезньова А.П., Тіхонова Р.М., Юданова А.Ю. і інш.

При визначенні проблеми й аналізу існуючих підходів щодо її вирішення були використані закони України, наукова, економічна та довідкова література, роботи провідних вітчизняних та зарубіжних учених, методичні матеріали, періодичні видання України, інших країн, видання ІАТА та ІКАО.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна роботи полягає у подальшому розвитку теоретичних основ формування основних аспектів конкурентноздатності авіакомпаній на авіатранспортному ринку України з метою осмислення й побудови шляхів досягнення конкурентних переваг, розробки на цій основі заходів з посилення конкурентної позиції авіакомпанії. Науковими результатами дисертаційного дослідження є наступне:

·

вперше класифікований комплекс чинників конкурентноздатності авіакомпаній ;

·

визначена ієрархія системи взаємозв'язків конкурентноздатності авіакомпаній з чинниками зовнішнього середовища:

·

обґрунтовані методичні положення для визначення ринкової частки авіакомпаній у перевізній роботі галузі;

·

розрахована кількісна оцінка конкурентноздатності авіакомпаній за системою комплексних показників;

·

розроблені методичні підходи для оцінки конкурентноздатності авіакомпаній за допомогою методів кореляційного і кластерного аналізу;

·

проведена оцінка конкурентноздатності авіакомпанії за допомогою розробленого інтегрального показника оцінки конкурентноздатності авіакомпанії.;

·

вперше розроблена конкурентна карта авіаційного ринку України.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні узагальнення і методичні положення для оцінки конкурентноздатності авіакомпанії можуть бути використані при опрацюванні стратегічних напрямів розвитку авіакомпаній України.

Результати дослідження використовуються студентами економічного факультету Національного авіаційного університету у процесі виконання курсових робіт по дисципліні “Комерційна експлуатація транспорту” та у дипломному проектуванні.

Особистий внесок здобувача. Матеріали, наведені у дисертаційній роботі й результати, що опубліковані в наукових працях за темою дисертації отримані автором одноосібно.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні положення і практичні результати дисертації оприлюднені на науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу факультету економіки й управління у 2000 і 2001 роках .

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження опубліковані в 4 наукових працях у фахових спеціальних виданнях ВАК України , загальним обсягом 1,0 друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, додатків. Список використаної у дисертації літератури складає 119 найменувань. Допоміжна інформація і документальні та розрахункові дані наведені у додатках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету й завдання дослідження, відображено новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретичні питання конкуренції і конкурентноздатність авіакомпаній України” - розкрита суть понять конкуренція і конкурентноздатність, розглянута еволюція теоретичних поглядів на конкуренцію, проаналізована ситуація з конкуренцією на попередніх етапах і сучасний період розвитку економічної ситуації на Україні.

У економічній науці нема іншої, такої відомої і фундаментальної економічної категорії, як конкуренція, яку можна розглядати на протязі всій історії розвитку людства. Історія людства, економічна або інша, це історія конкурентної боротьби , історія змін її форм і методів у зв'язку із змінами розвитку суспільства.

В останній чверті ХХ століття , коли умови конкуренції стали значно складнішими і почалися інтенсивні пошуки нових важелів ефективності виробництва, багато теоретиків бізнесу та менеджменту запропонували ряд концепцій як універсальні рецепти дії компаній для того, щоб вдержати конкурентні переваги. Багато з цих концепцій швидко знаходили своїх послідовників, а їх автори ставали відомими. Це стратегія конкуренції, яку розробив професор Гарвардської школи бізнесу М.Портер, який вважав що всі стратегії стійких конкурентних переваг так чи інакше вкладаються у три типових варіанти – мінімізація виробничих витрат, диференціація продукту або концентрація сегменту ринку. Вважаючи всі типові стратегії універсальними, Портер призивав менеджерів вибирати тільки одну, для того щоб не розпилювати ресурси. В 1995 році М.Тресі і Ф. Вирсема, представники консалтингової фірми SCS Index, виступили із пропозицією, близькою до М. Портера. Вони пропонували кожній компанії вивчити, чим вона приваблива для споживача і перетворити свою цінність у довгострокову стратегію. Тино Михальський (Німеччина) вважає, що сьогодні прямі інвестиції стали головним інструментом завоювання конкурентних переваг. Конкурентно-стратегічний підхід цієї стратегії базується на тому, що у зв'язку із ростом динамізації конкуренції, яку часто називають гіперконкуренцією, звеличується значення активного впливу і тому, інвестиції можна розуміти як спосіб зміцнення правил конкурентної боротьби.

Новаторську концепція розвитку бізнесу за умов конкуренції запропонували Г.Хемел (Лондонська школа бізнесу) і К.К.Прахалад (Мічиганський університет), які ввели ввели в теорію конкуренції поняття інтелектуального лідерства. Теорія галузевого лідирування і розробка конкурентних переваг на ринках майбутнього досить реалістичні і це підтверджується розробками і вітчизняних економістів.

Проблема підвищення конкурентноздатності у всьому різноманітті її аспектів, відображає практично всі сторони життя суспільства і тому незмінно знаходиться в центрі уваги державних діячів і ділових кіл у всіх країнах світу

Особливе значення надається проблемі конкуренції і оцінці конкурентноздатності в індустріально розвинених державах. Наприклад, в США, при президентові країни створена відповідна спеціальна рада, а в 1988 році Конгресом США був ухвалений “Комплексний закон про торгівлю й конкурентноздатність”.

Сьогодні в Україні проблема конкурентноздатності й участі в її рішенні держави стоїть набагато гостріше, ніж у зарубіжних розвинених країнах. Однак яких-небудь спеціальних заходів принципового характеру по підвищенню конкурентноздатності вітчизняної економіки всі ще не прийнято.

Тим часом, навіть в умовах економічної кризи, що переживається країною, й наявності інших несприятливих чинників, державні органи України і її господарюючі суб'єкти мають у своєму розпорядженні можливості розв'язання цієї проблеми.

Будь-який ринок авіатранспортних послуг формується під впливом безлічі чинників, тобто причин, які визначають виникнення й розвиток ринкового процесу. Ці чинники, як правило, надають один на одну прямий і непрямий вплив, часто тісно переплітаючись, доповнюючи й посилюючи або, навпаки, послабляючи один одну. Різноманіття діючих на ринку внутрішніх і зовнішніх чинників, їх, взаємозв'язок і взаємообумовленість приводять до того, що будь-яке угрупування чинників буде носити умовний характер. Чинники, що впливають на рівень конкурентноздатності авіапідприємства неоднакові за своїй природою, характеру й мірі впливу, механізму впливу на конкурентні позиція підприємства. У дисертації розроблена і пропонується класифікація основних чинників, що впливають на конкурентноздатність авіатранспортного підприємства. Виходячи із приведеної класифікації факторів конкурентноздатності авіатранспортних підприємств, в дисертаційній роботі розроблена ієрархічна структура системних взаємозв'язків факторів околишнього середовища (мал..1), яка включає в себе три рівні – галузевий, національний та світовий.

У другому розділі “ Формування ринку авіатранспортних послуг і конкурентних позицій авіакомпаній” проаналізований український ринок авіатранспортних послуг і місце в ньому авіаційних перевезень, розглянута концепція розвитку цивільної авіації України на період до 2005 року, розглянуті регіональні ринки повітряних перевезень у яких беруть участь і українські авіакомпанії, проаналізоване місце й перспективи участі в цих ринках українських авіакомпаній, насамперед “Міжнародних авіаліній України”, “Авіаліній України” і Аеросвіту.

Неоднозначність існуючих у сучасній економіці методологічних підходів до дослідження конкурентноздатності підприємств зумовлює і множинність методів її оцінки, що використовуються. Принципово всі методи визначення рівня й оцінки конкурентноздатності підприємства можуть бути об'єднані в наступні групи методів:

·

Методи, засновані на аналізі порівняльних конкурентних переваг;

·

Методи, що базуються на теорії рівноваги авіакомпанії й галузі загалом;

·

Методи, побудовані на основі теорії ефективної конкуренції;

·

Методи, засновані на теорії якості транспортних послуг;

·

Матричні методи оцінки конкурентноздатності;

·

Інтегральні методи оцінки конкуренції авіакомпаній.

Порівняльна характеристика методів оцінки конкурентних позицій авіакомпаній представлена в табл.1.

Реалізація принципів дослідження й оцінки конкурентноздатності повинна базуватися на використанні факторно - функціонального підходу. Відповідно до нього, вплив кожного окремого чинника і їх груп, з урахуванням міжфакторних взаємозв'язків, здійснюється через відповідні функції, які в залежності від умов внутрішньої й зовнішньої середи підприємства в кожний конкретний проміжок часу можуть бути корисними, шкідливими, нейтральними або зайвими (що дублюють) із точки зору досягнення кінцевого результату.

Одним із найбільш загальних виразів міри конкурентноздатності авіакомпаній у країні можна вважати їх фактичну частку в загальному об'ємі реалізації авіатранспортних послуг. Вона показує міру домінування підприємства на ринку, його можливості впливати на об'ємні й структурні характеристики галузі.

По проведених розрахунках усі авіапідприємства державного сектора України можна умовно розділити на три групи. До першої групи можна віднести авіакомпанію “Авіалінії України”, ринкова частка якої складає біля однієї третьої загального пасажирообігу, і біля половини пасажирообігу авіакомпаній державного сектора. До другої групи можна віднести авіакомпанії “Донбас-Східні авіалінії”, “Дніпроавіа”, Львівські авіалінії, авіакомпанія “Крим”, Одеські авіалінії, Авіалінії Харкова. Ринкові частки цих авіакомпаній у загальному пасажирообігу складають від 0,05 до 0,01, а в пасажирообігу державного сектора від 0,1 до 0,04. До третьої групи відносяться інші авіакомпанії, чиї ринкові частки незначні як у загальному пассажирообігу, так і в пассажирообігу державного сектора. Серед підприємств недержавної форми власності безперечно, домінують авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” і “Аеросвіт”. Отже, можна сказати, що три авіакомпанії - “Авіалінії України”, “Міжнародні авіалінії України” і “Аеросвіт” є найбільшими авіакомпаніями на Українському авіатранспортному ринку

У третьому розділі “Розробка методичних положень за оцінкою конкурентноздатності авіакомпаній на транспортному ринку України" запропонований набір показників визначення конкурентноздатності авіакомпаній на Українському авіатранспортному ринку.

Вибір системи показників оцінки конкурентноздатності авіаційних підприємств являє собою не тривіальну задачу.. Серед показників необхідно вибирати домінуючі, по значеннях яких можна судити, і досить обґрунтовано, про стан кон'юнктури ринку авіаперевезень. Адекватність показників дійсності може визначатися як математичними критеріями, так і якісним інтуїтивним аналізом, що має основне значення. У даній роботі розглянуті декілька найбільш представницьких комплексних показників: - потенційні можливості виробництва авіатранспортної продукції, які визначаються провізною здатністю парку літальних апаратів авіакомпаній, діючих на даному ринку ( розполагаємий тонокілометраж); реалізований попит, який визначається об'ємом виконаних перевезень; темпи приросту авіаперевезень; фінансові результати діяльності авіакомпаній; середня прибуткова ставка на один пасажирокілометр за авіаперевезення з урахуванням знижок, що надаються і пільг; середня прибуткова ставка на один тоннокілометр.

Для цілей дослідження проведене ранжування даних показників (табл2).

В показниках ранжування бере участь сукупний фінансовий показник оцінки конкурентноздатності авіакомпанії, для розрахунку якого були використані коефіцієнти, об'єднані в три групи. Це показники фінансової стійкості (платоспроможності) авіакомпанії (1 група); показники оцінки ділової активності авіакомпаній (2 група) і показники оцінки прибутковості (3 група).

Жоден показник сам по собі не дає чіткої інформації, на основі якої можна було б судити про фінансове положення авіакомпанії. Це стає можливим тільки після аналізу всього комплексу показників.

Сукупна оцінка дає можливість з'єднати в одному показнику безліч показників, різних по найменуванню, одиницям вимірювання, значущості й іншим характеристикам. Це спрощує процедуру оцінки конкретного визначення, а іноді можливим варіантом її проведення стає розробка остаточних висновків. Достоїнством методу сукупної оцінки фінансових показників конкурентноздатності є те, що: по-перше, кожна окремо взята авіакомпанія, незалежно від форми власності і підлеглості може бути визнана більш конкурентноздатною; і по-друге, що зумовлено особливостями математичних операцій (правилами рангових кореляцій), це те, що фактичне значення показника з указаного переліку, розглядається як елемент безлічі однойменних показників. У цій безлічі повинні бути відображені стан і особливості вияву конкретного показника в справжніх умовах. Розмір цієї безлічі визначається двома граничними значеннями, в рамках яких і існує показник. Позначені граничні значення можуть постійно корегуватися . Сукупне значення фінансового показника конкурентноздатності авіакомпанії (I) розраховується по формулі:

, (1 )

де, - ранжируваний показник значення j -того показника в i - тій групі

Вij - значущість j-того показника в i-тій групі з урахуванням групової

значущості:

m - число груп;

n - кількість показників.

 

Після проведення ранжування всіх запропонованих і розглянутих показників розраховується інтегральний показник оцінки конкурентноздатності авіакомпаній

Абсолютна величина цього показника коливається в значних межах, від 16,094 у державної авіакомпанії Авіалінії України до 70,838 у недержавної авіакомпанії Аеросвіт.

Для того щоб пересвідчитися в тому, що запропоновані показники дійсно є досить вагомими для визначення оцінки конкурентноздатності авіакомпаній на українському авіатранспортному ринку і можуть бути використані як для аналізу всієї сукупності авіакомпаній, так і для кожної окремої авіакомпаній, була проведена їх оцінка методами кореляційного і кластерного аналізу.

Завершальним етапом дослідження з'явилася побудова конкурентної карти авіатранспортного ринку України.

Розподіл інтегрального показника оцінки конкурентноздатності авіакомпаній по окремих авіакомпаніях дозволяє виділити ряд стандартних положень авіакомпанії на ринку. Як правило, мова йде про лідерів ринку з максимальним значенням даного показника, авіакомпаніях аутсайдерах, що займають самі скромні позиції, і про деякі проміжні групи.

Схема віднесення авіакомпаній до груп має наступний вигляд:

Дср+32, Дmax І групі лідери ринку

Дср, Дср+32 ІІ групі АК із сильною конкурентною позицією

Якщо Д то і (2 )

Дср - 32, Дср ІІІ групі АК із слабою конкурентною позицією

Дmin, Дср - 32 ІV групі аутсайдери ринку

Середнє арифметичне значення інтегрованих показників оцінки конкурентноздатності авіакомпаній (Дср) визначається зі співвідношення:

Дср = 1/n (3 )

Мінімальне (Дmin) і максимальне (Дmax) значення інтегрального показника оцінки конкурентноздатності авіакомпанії визначаються по всіх значеннях Дi:

Дmin = MIN { Дi }, Дmax = MAX {Дi} i = 1,…, n (4 )

Середньоквадратичні відхилення інтегрального показника оцінки

конкурентноздатність авіакомпаній для яких Дi > (<) Дср, розраховуються по відповідних секторах:

, s = 1,…, к1 (5 )

, t = 1,…,n - к1, (6 )

Де к1 ((n - к ) - кількість підприємств, для яких Дs < Дср (Дt Дср);

Дs ( Дt) -- інтегральні показники оцінки конкурентноздатності

авіапідприємства, для яких Дs < Дср (Дt Дср);

Дср1 (Дср2 ) - середнє арифметичне значення показників

інтегральної оцінки конкурентноздатності авіакомпаній, для яких

Дs < Дср (Дt Дср);

, s = 1,…,к1 ( 7)

, t = 1,…,n – к1 (8)

Зробивши необхідні розрахунки, ми отримаємо дані по авіакомпаніях, які визначають місце авіакомпанії на конкурентній карті авіатранспортного ринку України (табл. 3).

Оцінка статусу авіакомпаній на авіаційному ринку України дозволяє вирішити ряд задач визначити особливості розвитку конкурентної ситуації на авіаційному ринку всередині країни; установити міру домінування авіакомпаній на авіаційному ринку; виділити найближчих конкурентів і встановити відносну позицію авіакомпанії серед учасників ринку; використати отриману інформацію для формування досьє конкурентів.

Це дозволить більш обґрунтовано підійти до питань розробки стратегії конкуренції авіакомпанії, враховуючий конкурентний статус авіапідприємства й особливості його ринкового оточення.

Висновки.

1. У умовах ринкової економіки кожної авіакомпанії особливо важливо оцінити ринкову обстановку, що створилася з тим, щоб запропонувати ефективні засоби конкуренції, які, з одного боку, відповідали б ринковій ситуації, що склалася в Україні й тенденціям її розвитку, а з іншою особливостям авіатранспортного виробництва. Найбільш складними задачами цієї роботи є аналітичне осмислення шляхів досягнення конкурентних переваг і розробка на цій основі заходів щодо посилення конкурентної позиції авіакомпанії.

2. Дослідження чинників конкурентноздатності авіакомпаній показало, що ринок авіатранспортних послуг має складну структуру, де переплітаються різноманітні внутрішні й зовнішні зв'язки. Ринок авіатранспортних послуг формується під впливом безлічі чинників, тобто причин, які визначають виникнення й розвиток ринкового процесу. Тому класифікація даних чинників є важливою і необхідної для визначення ринкової частки авіакомпанії у процесі виробництва транспортної продукції.

3. Одним з найбільш загальних виразів міри конкурентноздатності авіакомпанії у країні можна вважати їх фактичну частку в загальному обсязі реалізації авіатранспортних послуг. Вона показує міру домінування авіакомпанії на ринку, її можливості впливати на об'ємні й структурні характеристики галузі. Запропонована методика розрахунків дозволяє віднести всі авіакомпанії до різних груп конкурентноздатності на транспортному ринку України.

4. Неоднозначність існуючих у сучасній економіці методологічних підходів до дослідження конкурентноздатності авіакомпаній, зумовлюють і множинність методів її оцінки, що використовуються. Для даного дослідження був використаний комплексний підхід до оцінки конкурентноздатності авіакомпанії, який був реалізований через використання методу інтегральної оцінки, який є досить простим, наочним і дозволяє дістати однозначні оцінки конкурентних позицій виробника.

5. Вибір системи показників оцінки конкурентноздатності авіакомпаній являє собою не тривіальну задачу, оскільки від набору показників залежить повнота і правильність відображення стану авіакомпанії й рівень її конкурентноздатності. У дисертаційній роботі пропонується ряд виробничих і фінансових показників для оцінки конкурентноздатності авіакомпанії.

6. Оцінка і ранжування всіх показників конкурентноздатності зроблені за даними форм ІКАО, що дає можливість зіставити результати й розрахунки показників українських авіакомпаній з будь-якими авіакомпаніями світу.

7. Введення розрахованого єдиного інтегрального показника оцінки конкурентноздатності авіакомпаній дасть можливість оцінити статус авіакомпанії на авіаційному ринку України в будь-який період часу.

8. Розроблена в дисертації конкурентна карта авіатранспортного ринку України дозволить вирішити ряд задач : визначити особливості розвитку конкурентної ситуації на авіаційному ринку всередині країни; установити міру домінування авіакомпаній на авіаційному ринку; виділити найближчих конкурентів і встановити відносну позицію авіакомпанії серед учасників ринку; використати отриману інформацію для формування досьє конкурентів.

Список опублікованих праць за темою дисертації.

Кононова Л.Н. “Аналіз конкурентоспособности авиапредприятий методом балансових коэффициентов" / в сб. Проблемі підвищення ефективності інфраструктури. К; КМУЦА, 1998. с.369-372.

Кононова Л.Н. Конкурентоспособность авиапредприятий в условиях рыночной экономики / в сб. Проблемі системного підходу в экономике. Вип.2. К.; КМУЦА, 1998. с. 136-138.

Кононова Л.Н. Расчет совокупного финансового показателя оценки конкурентоспособности авиакомпаний./ в сб. Проблеми підвищення ефективності інфраструктури. Вип.. 5. К.; НАУ, 2001. – с.67-72.

Кононова Л.Н. Формы конкуренции на рынке авиатранспортных услуг Украины./ в сб. Проблемы системного похода в экономике. Вып.5. – К.; НАУ. 2001. – с.205-207.

Кононова Л.М. Оцінка конкурентноздатності авіакомпаній на авіатранспортному ринку України. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.04 – економіка транспорту і зв'язку. – Національний авіаційний університет, Київ, 2002.

Дисертацію присвячено питанням конкуренції і конкурентноздатності авіакомпаній на авіатранспортному ринку України.. Дослідження чинників конкурентноздатності авіакомпаній показало, що ринок авіатранспортних послуг має складну структуру, який формується під впливом безлічі чинників, які визначають виникнення і розвиток ринкового процесу. Тому класифікація даних чинників необхідна для визначення ринкової частки авіакомпанії у наданні ними послуг. Запропоновані показники стали основою єдиного інтегрального показника оцінки конкурентноздатності, що дає змогу оцінити статус авіакомпанії в будь-який момент. Розроблена конкурентна карта авіатранспортного ринку України визначає особливості розвитку конкретної ситуації на авіаційному ринку країни, показує міру домінування авіакомпаній на авіаринку, виділяє конкурентів і показує позицію авіакомпанії серед учасників ринку.

Ключові слова : авіакомпанія, конкуренція, конкурентноздатність, авіатранспортні послуги, ринкова частка, інтегральний показник, конкурентна карта ринку.

Кононова Л. Н. Оценка конкурентоспособности авиакомпании на авиатранспортном рынке Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.04 – экономика транспорта и связи. – Национальный авиационный університет, Киев, 2002.

Диссертация посвящена разработке методических положений и практических рекомендацій по оценке конкурентоспособности авиакомпаний на авиатранспортном рынке Украины. Произведен системный анализ зарубежных и отечественных исследований, посвященных проблеме конкуренции.. Любой рынок транспортных услуг формируется под влиянием множества факторов, которые определяют возникновение и развитие рыночных отношений. Эти факторы, переплетаясь, оказывают друг на друга прямое и обратное влияние, дополняя и усиливая или, наоборот, ослабляя одна другую. Проведенное комплексное исследование и классификация факторов конкурентоспособности дало возможность более четко определить тенденции развития украинского рынка транспортних услуг и место в нем авиационных перевозок. Проведен анализ рынка авиатранспортных услуг и авиационных перевозом, в том числе и региональных рынков, на которых работают украинские перевозчики и разработаны концептуальные положения по установлению рыночной доли национальных авиакомпаний на авиатранспортном рынке. Неоднозначность существующих в современной экономике методологических подходов к исследованию конкурентоспособности предприятий обуславливает множество методов и оценок, которые для этого используются. В данном иследовании был использован комплекный поход к оценке конкурентоспособности авиакомпаний с помощью метода интегральной оценки, который, являясь достаточно простым, позволяет получить однозначную оценку конкурентних позиций.

Предложенны производственные и финансовые показатели, на основании расчетов которых введен единый интегральный показатель оценки конкурентоспособности авиакомпании, а так как все расчеты выполнялись по данным статистических форм ИАТА, появилась возможность сопоставить результаты и расчеты показателей украинских авиакомпаний с любыми авиакомпаниями мира. Разработанная и предложенная конкурентная карта авиатранспортного рынка Украины определяет особенности развития конкретной ситуации на авиационном рынке страны, показывает степень доминирования отдельных авиакомпаний, выделяет конкурентов и указывает позицию авиакомпании среди участников рынка.

Ключевые слова : авиакомпания, конкуренция, конкурентоспособность, авиатранспортные услуги, рыночная доля, интегральный показатель, конкурентная карта ринка.

L. M. KONONOVA. Evaluation on of Airlines Competability on the Ukrainian Market of Air Transportation – (Manuscript) :

Dissertation for Candidate of Economics, specialty 08.07.04 – Economics of Transport and Communication – The National Aviation University, Kyiv, 2002.

The dissertation regards problems connected with competition and competability of airlines on air transportation market in Ukraine. The analysis of main factors concerning airlines competability has shown that the market of air transportation services has a very complicated structure which is formed under the influence of numeral factors relating to organization and development of the market process. The classification of these factors is quite necessary for the determination of the market segment of airlines in the process of services .

The proposed factors can be regarded as the main items for the determination of the integral factor which can be used for the evaluation of competability and for the determination of the status of this company at any moment.

The chart of air transportation market of Ukraine has been developed which shows specifics of the competition on the market of air transportation services in any country , the level of dominating of the company on the market, separates competitors and presents airline position among market members.

Key words. Airline, competition, competability, air transportation services, market segment, integral factor, chart of competition on the market.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СИСТЕМА БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В КОМЕРЦІЙНИХ БАНКАХ: МЕТОДОЛОГІЯ ТА ПРАКТИКА - Автореферат - 46 Стр.
РОЗВИТОК ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В МИТНІЙ СПРАВІ - Автореферат - 23 Стр.
б-ГАЛОГЕНОЗАМІЩЕНІ в-АЛКОКСИВІНІЛ(ПОЛІФТОРАЛКІЛ)КЕТОНИ В СИНТЕЗАХ ГЕТЕРОЦИКЛІЧНИХ ФТОРОВМІСНИХ БІОРЕГУЛЯТОРІВ - Автореферат - 19 Стр.
ОДЕРЖАННЯ ЛАНГБЕЙНІТОВОГО КОНЦЕНТРАТУ З ГАЛІТО-ЛАНГБЕЙНІТОВОГО ЗАЛИШКУ КАЛІЙНИХ РУД ПРИКАРПАТТЯ - Автореферат - 26 Стр.
ВЛАСТИВОСТІ ЗАДАЧ КОМБІНАТОРНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ З ДРОБОВО-ЛІНІЙНИМИ ЦІЛЬОВИМИ ФУНКЦІЯМИ. МЕТОДИ ТА АЛГОРИТМИ ЇХ РОЗВЯЗАННЯ - Автореферат - 19 Стр.
ПРОЦЕСИ ІНТЕРКАЛЯЦІЇ ДІХАЛЬКОГЕНІДІВ d-ПЕРЕХІДНИХ МЕТАЛІВ З ШАРУВАТИМИ СТРУКТУРАМИ - Автореферат - 52 Стр.
ОПТИМАЛЬНІ ПОПЕРЕЧНІ ПЕРЕРІЗИ СТИСНУТО-ЗІГНУТИХ І РОЗТЯГНУТО-ЗІГНУТИХ СТАЛЕВИХ СТЕРЖНІВ ЗА УМОВИ МІЦНОСТІ В ОБЛАСТІ ОБМЕЖЕНИХ ПЛАСТИЧНИХ ДЕФОРМАЦІЙ - Автореферат - 21 Стр.