У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Автореферат дисертаційного дослідження Кулик Володимир Васильович

УДК 330.115 : 338.22

ЕКОНОМIКО–МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ

БЮДЖЕТІВ ІНСТИТУЦІЙНИХ СЕКТОРІВ НА ОСНОВІ СИСТЕМИ

НАЦІОНАЛЬНИХ РАХУНКІВ

08.03.02 – економіко–математичне моделювання

Автореферат

дисертацiї на здобуття наукового ступеня

кандидата економiчних наук

Київ – 2002

Дисертацiєю є рукопис.

Робота виконана в Міжнародному науково–навчальному центрі інформаційних технологій і систем НАН України та Міністерства освіти і науки України.

Науковий керiвник: доктор економiчних наук, професор,

академік НАН України

Бакаєв Олександр Олександрович,

Міжнародний науково–навчальний центр інформаційних

технологій і систем НАН України та Міністерства освіти і науки України, радник дирекції

Офiцiйнi опоненти: доктор економічних наук, професор,

Точилін Віктор Олександрович,

Інститут економічного прогнозування НАН України,

завідувач відділу

кандидат економічних наук,

Запатріна Ірина Вікторівна,

Фонд підтримки регіональних ініціатив, президент

Провiдна установа: Київський національний університет

імені Тараса Шевченка

Захист вiдбудеться “ 14 ” листопада 2002 р. о 14 год. на засiданнi спецiалiзованої вченої ради К 26.171.02 у Міжнародному науково–навчальному центрі інформаційних технологій і систем НАН України та Міністерства освіти і науки України за адресою: 03680 МСП Київ 187, проспект академіка Глушкова, 40.

З дисертацiєю можна ознайомитися у бiблiотецi Кібернетичного центру НАН України, 03680 МСП Київ 187, проспект академіка Глушкова, 40.

Автореферат розiсланий “ 10 жовтня 2002 року.

Вчений секретар

спецiалiзованої вченої ради Ревін В.А.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Становлення і розвиток ринкового господарства потребує системного моніторингу та аналізу економічного кругообігу доходів в структурних складових національної економіки (галузях, інституційних секторах (одиницях), регіонах), підтримки пропорцій сталого соціального і економічного відтворення, цілеспрямованого формування загальногосподарських пропорцій відтворення, попередження й усунення диспропорцій кругообігу доходів в національній економіці та її структурних складових. Особливо це стосується підтримки пропорцій відтворення доходів національної економіки як інституційного сектору в рамках річного циклу.

Забезпечення сталого розвитку та помірних темпів економічного зростання ставить завдання підтримки рівноваги, стійкості та пропорційного зростання всіх складових національної економіки, підвищення якісних параметрів економічного кругообігу доходів, вироблення стратегії і відповідних соціально-економічних рішень щодо розвитку внутрішнього ринку та підтримки зовнішньоекономічної рівноваги.

Досліджувана проблематика актуальна в умовах становлення національної економіки, цілеспрямованого регулювання відтворення економічної системи. Різним її аспектам приділяли і приділяють значну увагу зарубіжні і вітчизняні вчені, а саме: використання системи національних рахунків (СНР ООН) в цілях аналізу та розробки економічної політики висвітлено в працях Я.Тінбергена, Р.Стоуна, В.Леонтьева, ряді колективних монографій за редакцією Ю.Іванова, К.Грюзона; методологічні питання побудови та використання СНР ООН в країнах перехідної економіки викладені в роботах Р.Раглза, Петера фон дер Ліппе, Ю.Іванова, Б.Рябушкіна; побудови макроеконометричних моделей в поєднанні з СНР ООН подано в роботах О.Бакаєва, В.Гейця, М.Скрипниченко, В.Точиліна.

Разом з тим, в Україні ще недостатньо використовуються можливості методології СНР ООН щодо побудови альтернативних схем подання економічного кругообігу; системного моніторингу та аналізу відтворення економічної системи (національної економіки, інституційного сектору (одиниці) тощо) в рамках річного циклу; аналізу системи товарних і фінансових потоків, утворюваних доходів; цілеспрямованої підтримки пропорцій відтворення бюджетів, їх зовнішньоекономічної рівноваги тощо.

Відсутність досліджень, а також моделей, в рамках яких здійснюється аналіз та підтримка пропорцій відтворення економічної системи (національної економіки, інституційного сектору (одиниці) тощо) в межах річного циклу кругообігу доходів, зумовили тему, мету і задачі даного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційна робота виконана в рамках науково-дослідних робіт Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем НАН України та Міністерства освіти і науки України: МНФ 170.07 “Моделювання та макроекономічний аналіз структурних змін в економіці регіонів України відповідно до вимог системи національних рахунків (СНР ООН)” (1997-2000рр.) (номер державної реєстрації – 0197U0005680) згідно однойменного проекту Державного фонду фундаментальних

досліджень України (реєстраційний номер проекту 8.04/0014).

Мета i задачі дослідження. Метою даного дослідження є побудова агрегованої моделі національних рахунків (АМНР) в цілях опису, аналізу та підтримки економічного кругообігу доходів в національній економіці в рамках концепції СНР ООН.

У відповідності з поставленою метою дисертаційне дослідження було направлене на вирішення задач:

-

формалізованого опису економічного кругообігу доходів (в національній економіці, в інституційних та галузевих складових) за допомогою орієнтованого графа;

-

побудови АМНР у формі орієнтованого графа, в матричній формі та у формі консолідованих рахунків інституційних секторів (КРІС) для економіки України, а також одного із інституційних секторів;

-

аналізу відтворення економіки України в рамках матричної форми АМНР;

-

аналізу та моделювання взаємодіючої системи бюджетів інституційних одиниць та фінансових потоків між ними, їх впливу на рівновагу відтворення бюджетів інституційних секторів (на основі сценаріїв витрат статті держбюджету);

-

розробки та обґрунтування концепції сценарного моделювання економічного кругообігу доходів в національній економіці в рамках АМНР.

Об’єктом дослідження є економічний кругообіг доходів в національній економіці, який знайшов відображення в статистичних матеріалах Державного комітету статистики України та виданнях міжнародних організацій.

Предметом дослiдження є балансовi моделi відтворення доходів, системи рахунків економічного кругообігу доходів, інструментарії аналізу та сценарного моделювання економiчного кругообігу доходів на національному та регіональному рівнях, в інституційних секторах.

Методи дослідження. В дослiдженнi застосованi індексні та балансові методи економiко-математичного аналізу та моделювання, методи опису структури та функціонування складної економічної системи в рамках СНР ООН, методичні матеріали міжнародних організацій та Державного комітету статистики України, роботи вітчизняних та зарубіжних авторів в галузі національних рахунків (НР), економічного програмування.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в інтегрованому підході до опису відтворення економічної системи (національної економіки, інституційних секторів та одиниць, галузей, регіональної економіки), що ґрунтується на методологічних засадах СНР ООН і включає подання моделі економічного кругообігу у формі орієнтованого графа, в матричній формі, у формі консолідованих рахунків інституційних секторів і включає в себе:

формалізований опис економічного кругообігу доходів (в національній економіці, в інституційних та галузевих складових);

побудову в рамках зведених національних рахунків (ЗНР) України агрегованої моделі НР у формі орієнтованого графа, консолідованих рахунків та в матричній формі;

розробку на основі агрегованої моделі національних рахунків комплексу моделей для аналізу та підтримки розвитку бюджетів інституційних секторів на основі методології СНР ООН;

комплексний аналіз та розробку стратегії відтворення доходів національної економіки, окремих її складових в рамках агрегованої моделі національних рахунків;

розробку інформаційної моделі для дослідження витрат держбюджету через систему фінансових потоків між інституційними секторами;

розробку концепції сценарного моделювання економiчного кругообігу доходів в національній економіці в рамках агрегованої моделі національних рахунків.

Використання альтернативних форм представлення НР (орієнтований граф, КРІС, матриці фінансових потоків (МФП) інституційних секторів) дозволяє здійснювати різноплановий аналіз економічного кругообігу доходів, системно підтримувати розвиток національного бюджету (НБ), розбудову внутрішнього ринку та міжбюджетних відносин.

Альтернативні форми представлення НР дозволили здійснювати аналіз та опрацьовувати рiзні сценарiї макроекономiчного кругообігу доходів на національному рівні, в інституційному розрізі згiдно прийнятих в мiжнароднiй економiко-статистичній практиці категорій. Це особливо актуально в цілях відстеження, аналізу та підтримки бюджетно-фінансової рівноваги бюджетів, проектування сценарiїв пожвавлення виробництва, удосконалення бюджетно-фінансової політики інституційних секторів (одиниць), аналізу та підготовки пропозицій щодо різних аспектів економічної політики (галузевої, промислової, аграрної, бюджетно-фінансової, податкової, інвестиційної, зовнішньоекономічної тощо), системної підтримки рівноваги відтворення складових національної економіки та інше.

Практичне значення одержаних результатів.

Практична цінність полягає в альтернативному представленні системи показників економічного кругообігу доходів, і відповідно в підвищенні наукового та практичного рівня моніторингу, аналізу та цілеспрямованого формування пропорцій відтворення доходів в Україні, в інституційних секторах (одиницях), галузях, на регіональному рівні. Альтернативне представлення дозволяє більш глибше вивчати та планувати відтворення доходів інституційних секторів (одиниць), здiйснювати моніторинг та аналіз системи макроекономічних показників НБ, аналізувати систему товарно-фінансових потоків, розробляти різні сценарії відтворення доходів в рамках методології СНР ООН тощо.

Консолідовані рахунки інституційних секторів та агрегована модель національних рахунків базуються на методологічних засадах СНР ООН, що дозволяє ефективно їх використовувати в цілях аналізу та розробки сценаріїв економiчного кругообігу доходів на найближчий термiн, в цілях сценарного моделювання бюджетно-фінансової політики інституційних секторів, системи фінансових потоків між секторами та галузями.

Особистий внесок здобувача. Всі основні результати дисертаційної роботи отримані автором самостійно. У статті [5], опублікованій у співавторстві з Н.І.Костіною, здобувачу належить побудова консолідованих рахунків інституційних секторів, аналіз взаємозв’язків між рахунками та консолідованого рахунку підприємств. У статті [6], опублікованій у співавторстві з А.В.Кулик, здобувачу належить розгляд інструментаріїв аналізу та розвитку внутрішнього ринку, національної бюджетної системи та міжбюджетних відносин, а в статті [7] здобувачу належить розгляд в рамках КРІС різних сценаріїв державних видатків на молодіжне житлове будівництво. У статті [8], опублікованій у співавторстві з О.О.Бакаєвим, здобувачем розроблено графічну та матричну моделі відтворення національної економіки (національного бюджету), яка представлена двома рахунками (товарів і послуг, операцій з доходами). У статті [9], опублікованій у співавторстві з О.О.Бакаєвим та М.А.Славовим, здобувачем побудовану систему рахунків для аналізу процесів відтворення транспортної галузі, запропоновано аналіз доходів галузевого відтворення здійснювати в розрізі підгалузей, інституційних секторів та регіонів. У статті [10], опублікованій у співавторстві з О.О.Бакаєвим та С.В.Цюпко, здобувачем побудовану систему рахунків для аналізу процесів відтворення доходів в сільському господарстві.

Апробація результатів дисертації. Основнi результати роботи доповiдалися, обговорювалися і отримали схвалення на науково-методичній конференції “Фундамен-тальні соціально-економічні проблеми” (за результатами конкурсних досліджень ДФФД) /Київ, 1999/, міжнародній конференції “Моделювання та оптимізація складних систем” (МООС–2001) /Київ, 2001/, міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми впровадження інформаційних технологій в економіці та бізнесі” /Ірпінь, 2000, 2002/.

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження опубліковані в 10 статтях в наукових фахових виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Робота складається з вступу, трьох розділів, висновку, додатків. Основний зміст дисертації викладено на 176 сторінках, містить 12 рисунків та 19 таблиць. Список використаних джерел включає 159 найменувань літератури зарубіжних і вітчизняних авторів на 13 сторінках. Дисертаційне дослідження містить 8 додатків на 27 сторінках, в яких налічується 28 таблиць і 8 графіків.

ОСНОВНИЙ ЗМIСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальнiсть теми дисертацiйної роботи, визначені об’єкт та предмет дослідження, сформульовані мета і задачі, визначена наукова новизна i практична цiннiсть отриманих результатiв, приведені відомості про апробацію й структуру роботи.

У першому розділі “Огляд світового досвіду використання СНР ООН для макроекономічного аналізу” розглянуто виникнення та становлення макроекономічних досліджень економічного кругообігу доходів, використання спрощених таблиць національних рахунків в підготовці соціально-економічних рішень, системи інформаційного забезпечення прийняття стратегічних рішень в сучасній економіці.

Розвиток національного рахівництва зумовлений необхідністю системного дослідження процесів відтворення національної економіки, а також потребами цілеспрямованого регулювання соціально-економічним відтворенням. В ряді країн національні рахунки мають певні особливості, які зумовлені специфікою їх використання в цілях розробки соціальної та економічної політики.

Національні рахунки стали основою для розробки ряду моделей аналізу та підтримки економічної політики, які широко використовуються міжнародними фінансовими організаціями.

Проаналізовано найбільш агреговані економіко-статистичні показники, що надає економічна комісія ООН, Міждержавний статистичний комітет СНД; приведено та проаналізовано динаміку ВВП країн СНД. На прикладі певної системи таблиць приведено балансові моделі обчислення ВВП, ВДВ, ВНП України, що ґрунтуються на економіко-статистичних даних національних рахунків. Для аналізу відтворення національної економіки, її зовнішньоекономічної рівноваги, агрегованого дослідження показників ВВП, ВНП тощо побудовано досить агреговану таблицю національного бюджету, яка включає два рахунки відтворення (товарів і послуг, операцій з доходами).

Здійснено короткий огляд макроекономічних моделей та інформаційних систем забезпечення прийняття стратегічних рішень в сучасній економіці, проаналізовано систему індикаторів сталого розвитку Великобританії, приведені основні підходи до побудови соціально-орієнтованої економіки в Японії, подано систему індикаторів сталого розвитку країн, яку виділяє економічна комісія ООН. Зроблено огляд основних положень В.Леонтьева щодо модельного підходу до аналізу та моделювання стратегічних рішень в сучасній економіці.

Проведені дослідження дозволяють зробити наступні висновки:

-

зведені національні рахунки є однією із форм подання національного бюджету, який є відправною точкою для дослідження інших структурних елементів національної економіки, економічної динаміки, системи макропоказників (ВВП, ВДВ, ВНП) тощо;

-

національні рахунки широко використовуються в розвинутих країнах, міжнародними організаціями в цілях системного аналізу та планування економічного кругообігу доходів, відтворення структурних складових економіки, підтримки пропорцій відтворення, побудови різноманітних моделей, зокрема в термінах СНР ООН;

-

в умовах перехідної економіки та формування ринкової інфраструктури доцільно використовувати саме балансові моделі, які дозволяють розробляти альтернативні сценарії економічної політики та аналізувати її в рамках концепції СНР ООН;

-

глобалізація світової економіки та необхідність в цих умовах забезпечити сталий соціальний та економічний розвиток зумовлює уряди ряду країн розробляти перспективні стратегії сталого розвитку національної економіки, цілеспрямовано формувати соціальну та економічну інфраструктуру майбутньої економіки;

-

відкритість інформаційних ресурсів дозволяє комплексно аналізувати систему макро-економічних показників, показників сталого розвитку різних країн, розділити країни за окремими характеристиками, здійснювати порівняльний аналіз економічної динаміки;

-

сучасний розвиток методології СНР ООН дозволяє здійснювати системний моніторинг, аналіз та підтримку стратегічних рішень щодо узгодженого розвитку складових національної економіки. Викладені В.Леонтьевим вимоги щодо інформаційного забезпечення прийняття стратегічних рішень в сучасній економіці поступово знаходять своє відображення в розвитку методології національного рахівництва, практиці макроекономічного аналізу та планування.

В Україні відсутні науково-практичні розробки щодо подання економічного кругообігу доходів в рамках альтернативних систем рахунків, які дозволяють спостерігати та аналізувати окремі сторони соціального та економічного відтворення, зокрема рівновагу відтворення національної економіки та її інституційних секторів, систему товарно-фінансових потоків між секторами тощо. Актуальним залишається побудова систем рахунків в рамках яких водночас аналізують та приймають виважені рішення щодо підтримки рівноваги відтворення національної економіки та її інституційних секторів.

Цілеспрямоване формування пропорцій та динаміки відтворення національної та регіональної економіки, інституційних секторів тощо потребує побудови системи взаємопов’язаних балансових моделей (систем рахунків) згідно методологічних принципів СНР ООН, які дозволили б здійснювати різноплановий моніторинг, аналіз та програмування відтворення доходів, які були б інструментом для експертного аналізу та узгодженого прийняття рішень щодо структурних пропорцій на найближчі роки.

У другому розділі “Методологічні основи побудови агрегованої моделі національних рахунків” викладені принципи побудови АМНР, інформаційно-логічний аналіз і графічний опис АМНР, напрями застосування та перспективи розвитку АМНР.

Обґрунтування побудови агрегованої моделі національних рахунків проведено на основі дворахункової моделі товарно-фінансових потоків національної економіки (рис.1), яка дозволяє відстежувати відтворення національного господарства в рамках двох рахунків відтворення (Рахунку товарів і послуг та Рахунку операцій з доходами), а також двох секторів (Національної економіки та Іншого світу). Побудова цієї моделі зумовлена необхідністю обчислення та спостереження за системою доходів економічного кругообігу (чистий експорт, чисте кредитування (+), чисте запозичення (–)), які найбільш узагальнено характеризують відтворення економічної системи на укрупнених етапах (попиту і пропозиції та інших операцій з доходами).

Дворахункова модель складає досить агреговану балансову модель Національної економіки, в рамках якої здійснюють спостереження та аналіз річного циклу відтворення. Дану балансову модель записують через систему рахунків відтворення, які можуть бути подані у формі зваженого орієнтованого графа (рис.1), в матричній формі (табл.), або у формі кошторису, що характеризує відтворення того чи іншого сектору. Числовий запис цієї моделі у матричній формі для економіки України за 1999 рік подано в таблиці.

Побудова дворахункової моделі ґрунтується на принципах побудови системи бухгалтерських рахунків (збалансованість кожного з рахунків, подвійний запис бухгалтерських проводок, обчислення балансовим методом в рамках кожного з рахунків доходу), які поширюються на більш складні системи рахунків.

Рахунок товарів і послуг Рахунок операцій з доходами

1 5

4

Національна

(Вся) економіка

2 3 6 7 9

Інший світ

8

Рис. 1 Зважений орієнтований граф для агрегованого аналізу економічного

кругообігу доходів Національної (Всієї) економіки (графічна модель).

Вершини: система рахунків для аналізу процесів відтворення доходів.

Дуги: – потоки товарів і послуг (Transactions in goods and services (product) [P]),

– фінансові потоки – розподільчі операції (Distributive transactions [D]) та

– інші операції нагромадження (Other accumulation entries[K]),

– обчислені балансовим методом доходи відтворення (Balancing items [B]).

Рахунки:

I – “Товарів і послуг Національної (Всієї) економіки”; IІІ – “Товарів і послуг Іншого світу”;

II – “Операцій з доходами Національної (Всієї) економіки”; IV – “Операцій з доходами Іншого світу”.

Фінансові потоки (макроекономічні агрегати):

1 – потоки товарів та послуг в рамках Національної (Всієї) економіки; 2 – експорт товарів і послуг (фінансовий потік у зворотному напрямі); 3 – імпорт товарів і послуг (фінансовий потік у зворотному напрямі); 4 – чистий експорт товарів і послуг (=(-1)*зовнішнє сальдо товарів і послуг); 5 – фінансові потоки в рамках Національної (Всієї) економіки, що пов’язані з утворенням, розподілом та перерозподілом доходів; 6 – доходи, передані Іншому світу; 7 – доходи, отримані від Іншого світу; 8 – зовнішнє сальдо товарів і послуг (=(-1)* чистий експорт товарів і послуг); 9 – чисте кредитування(+), чисте запозичення(-).

Здійснено огляд законодавчих рішень щодо побудови економіко-статистичної інформаційної бази макроекономічних показників в Україні, зокрема розробки та використання національних рахунків. Подано систему консолідованих рахунків інституційних секторів, що деталізує бюджет національної економіки (національний бюджет) в розрізі державного сектору економіки, підприємств та домашніх господарств.

Концептуальні положення побудови дворахункової моделі були покладені в основу інформаційно-логічного аналізу національних рахунків. Національні рахунки, як економіко-статистичну модель відтворення національної економіки надають можливість проводити аналіз в розрізі галузей, інституційних секторів (державного сектору,Таблиця.

Принципова схема матриці фінансових потоків (два сектори, два рахунки відтворення), (числові дані : національна економіка – економіка України за 1999рік, в млн. грн. ) (матрична модель).

Використання

Ресурси | Національна (Вся) економіка, рахунки | Інший світ, рахунки | Всього

товарів і послуг | Операцій з доходами | товарів і послуг | Операцій з доходами

Національна (Вся) економіка, рахунки | товарів і послуг | …… | Експорт

товарів і послуг;

70884 |

Ресурси;

70884

операцій з доходами | Чистий експорт товарів та послуг;

7215 | …… | Доходи, передані Національній (Всій) економіці;

3544 | Ресурси;

10759

Перевірка | Чисте кредитування (+),

чисте запозичення (-); 6608 | Чисте кредитування (+),

чисте запозичення (-);

-6608 | 0

Інший світ, рахунки | товарів і послуг | Імпорт товарів і послуг;

63669 | Ресурси;

63669

операцій з доходами | Доходи, отримані від Національної (Всієї) економіки;

4151 | Зовнішнє сальдо товарів і послуг;

-7215 | Ресурси;

-3064

Всього | Використання;

70884 | Використання;

10759 | Використання;

63669 | Використання;

-3064

підприємств, домашніх господарств), регіонів. Так, відтворення найбільш узагальнюючого показника національної економіки, яким є ВВП, необхідно також здійснювати в розрізі галузей, інституційних секторів, регіонів:

В.1g = і – Q = j – Q = r – Q + W, (1)

де B.1g – ВВП (в основних цінах) (ВДВ національної економіки),

і – інституційні сектори національної економіки згідно класифікації СНР ООН,

і = I {НеФінансові Корпорації; Фінансові Корпорації; Сектор Загального

Державного Управління; Домашні Господарства; НеКомерційні Організації, що

обслуговують Домашні Господарства},

j – галузі національної економіки, подані згідно загального класифікатора галузей

народного господарства,

j = J {електроенергетика; нафтогазова; …; фінанси; управління},

r – регіони національної економіки, представлені згідно

адміністративно-територіального поділу,

r = R {АР Крим, Вінницька обл., …, Чернігівська обл., м. Київ, м. Севастополь},

Q – оплата послуг фінансових посередників,

W – частка ВДВ деяких галузей, яку обчислюють лише на національному рівні.

Звідси, одним із головних завдань розвитку національної економіки є підтримка галузевих, інституційних та регіональних пропорцій відтворення ВДВ.

Якщо єдиним найбільш узагальнюючим показником відтворення регіонів є показник ВДВ, то відтворення галузевих та інституційних складових економіки потребує аналізу та підтримки пропорцій відтворення більш розширеної системи показників – валових і чистих доходів. Так, окрім показника ВДВ, галузеве відтворення характеризується обсягами: чистої доданої вартості; ВВП галузі та чистого валового продукту галузі; валового прибутку, змішаного доходу; чистого прибутку, змішаного доходу галузі; чистого експорту. Аналіз та підтримка відтворення інституційних складових економіки (державного сектору, підприємств та домашніх господарств) потребує цілеспрямованого формування пропорцій відтворення всієї системи валових та чистих показників цих інституційних секторів.

В національних рахунках національна економіка розглядається як інституційний сектор “Вся економіка”, загальний аналіз відтворення якого здійснюють в рамках Зведених національних рахунків, які відображають відтворення інституційного сектору на етапах економічного кругообігу, і таким чином дозволяють відстежувати увесь спектр валових і чистих доходів, характерних для даного сектору. Подання системи Зведених національних рахунків у формі зваженого орієнтованого графа (рис.2) дозволяє здійснювати інформаційно-логічний аналіз процесів відтворення національного господарства, відповідної системи фінансових та товарних потоків, утворюваних доходів та інше в рамках річного циклу кругообігу. Даний зважений орієнтований граф слід також розглядати як модель для аналізу та розробки стратегії розвитку інституційного

Інституційний сектор Національної (Всієї) економіки

1,2,3

7 8

5 9,10,11

4 6 12 13

14 15,16,17

18,19 20,21

22

23,24,25,26 27,28,29,30

33

31

32 34

35

36,37

38 39

40 41

Рис. 2 Зважений орієнтований граф для аналізу економічного кругообігу доходів

Національної (Всієї) економіки в рамках ЗНР (графічна модель).

Вершини: система рахунків для аналізу процесів відтворення доходів.

Дуги: – операції з товарами і послугами (Р), – розподільчі операції (D),

– нагромаджуючі записи (K), – доходи відтворення (В).

Пояснення до рис.2. Зважений орієнтований граф для аналізу економічного кругообігу

доходів Національної (Всієї) економіки в рамках ЗНР.

Рахунки:

I– | “0. Товарів і послуг”;

II– | “І. Виробництва”;

III– | “ІІ.1.1. Утворення доходу”;

IV– | “ІІ.1.2. Розподілу первинного доходу”;

V– | “ІІ.2. Вторинного розподілу доходу”;

VI– | “ІІ.4.1. Використання наявного доходу”;

VII– | “ІІІ.1. Капіталу”;

VIII– | “V.1. Зовнішній товарів і послуг”;

ІХ– | “V.II. Зовнішній первинного доходу та поточних трансфертів”;

Х– | “V.III.1. Зовнішній капіталу”.

Фінансові потоки (макроекономічні агрегати):

1, 2, 3 – відповідно Випуск(в основних цінах), Податки на продукти, Субсидії на продукти;

4 – Імпорт товарів і послуг;

5 – Проміжне споживання товарів і послуг;

6 – Експорт товарів і послуг;

7 – Кінцеві споживчі витрати (індивідуальні);

8 – Кінцеві споживчі витрати (колективні);

9,10,11 – відповідно Валове нагромадження основного капіталу; Зміна запасів матеріальних

оборотних коштів; Придбання за виключенням вибуття цінностей;

12 – Споживання основного капіталу;

13 – Валовий внутрішній продукт (в ринкових цінах);

14 – Валовий прибуток, змішаний доход;

15,16,17 – відповідно Оплата праці найманих працівників; Інші податки, пов’язані з

виробництвом; Інші субсидії, пов’язані з виробництвом;

18,19 – відповідно Оплата праці найманих працівників, отримана із–за кордону; Доход від

власності, одержаний від інших країн;

20,21 – відповідно Оплата праці найманих працівників, передана за кордон; Доход від

власності, сплачений іншим країнам;

22 – Валовий національний доход;

23,24,25,26 – відповідно Поточні податки на доходи, майно тощо, одержані від інших країн;

Внески на соціальне страхування, одержані від інших країн; Соціальні допомоги крім

допомог в натурі, одержані від інших країн; Інші поточні трансферти, одержані від

інших країн;

27,28,29,30 – відповідно Поточні податки на доходи, майно тощо, сплачені іншим країнам;

Внески на соціальне страхування, сплачені іншим країнам; Соціальні допомоги, крім

допомог в натурі, сплачені іншим країнам; Інші поточні трансферти, передані іншим

країнам;

31 – Валовий наявний доход;

32 – Поправка на зміни чистої вартості активів домашніх господарств в пенсійних фондах,

отримана від іншого світу;

33 – Поправка на зміни чистої вартості активів домашніх господарств в пенсійних фондах;

34 – Поправка на зміни чистої вартості активів домашніх господарств в пенсійних фондах,

передана іншому світу;

35 – Валове заощадження;

36,37 – відповідно Капітальні трансферти, одержані від інших країн; Капітальні трансферти,

передані іншим країнам;

38 – Чисте кредитування (+), чисте запозичення (–);

39 – Придбання за виключенням вибуття невиробничих нефінансових активів;

40 – Зовнішнє сальдо товарів і послуг;

41 – Поточне зовнішнє сальдо.

сектору (інституційних секторів) національної економіки, підтримки пропорцій відтворення національного бюджету.

З метою більш агрегованого аналізу даний зважений орієнтований граф подано також у формі матриці, в рамках якої здійснюється моніторинг, аналіз та підтримка пропорцій відтворення досліджуваного інституційного сектору – системи валових та чистих доходів, товарно-фінансових потоків, а також процесів відтворення доходів в галузях та інституційних секторах, відтворення ВДВ в регіоні тощо.

Математичний запис АМНР складає балансову модель обчислення системи валових і чистих доходів відтворення інституційного сектору Національної (Всієї) економіки. Математичний запис АМНР подано з використанням кодифікації та класифікації макроекономічних агрегатів, що прийняті в СНР ООН.

Цільова функція управління національною економікою полягає у формуванні оптимальних пропорцій відтворення доходів та низьких темпів інфляції (див. рис. 2):

F (P, D, K, B, inf) ? F'(P, D, K, B*, inf*), (2)

де Р, D, K, B – вектори, що характеризують здійснювані в національній економіці

відповідно операції з товарами (послугами) (Р), розподільчі операції (D), операції нагромадження (К) з метою формування деякої оптимальної системи утворюваних доходів (В*), яка забезпечує стійкість та рівновагу економічної системи, є передумовою подальшого її росту;

inf – зростання споживчих цін підтримується на досить низькому рівні (inf*)

завдяки правильній грошово-кредитній та бюджетно-фінансовій політиці, цілеспрямованій політиці розвитку внутрішніх ринків (товарних, сфери послуг, праці, капіталів, фондових тощо), бюджетної системи, регулювання доходів (оплати праці, прибутків та інше), обмеження та регулювання природних монополій тощо.

Дослідження та регулювання процесів відтворення національної економіки в рамках інституційного сектору “Вся економіка” має обмежений характер, оскільки аналізуються агреговані показники по галузям, інституційним секторам (підприємств, державного сектору, домашнім господарствам), а механізми, що визначають відтворення національного бюджету, приховані. Тому відтворення національного бюджету слід також розглядати в розрізі відтворення бюджетів інституційних секторів національної економіки. При цьому графічна та відповідна йому матрична моделі відтворення національного бюджету (див. рис. 2) використовуються для аналізу відтворення бюджетів інституційних секторів, їх взаємодії між собою.

Сукупність бюджетів інституційних секторів (підприємств, державного сектору та домашніх господарств) є основою для системного аналізу відтворення національної економіки та формування доцільних пропорцій її відтворення в майбутньому. Подання бюджетів в графічній та у матричній формі, у формі консолідованих рахунків (кошто-рисів) дозволяє розширити напрями досліджень, зосереджувати їх на певних напрямах, дослідження яких доцільно проводити в рамках відповідних форм подання бюджетів.

Перспективним напрямом розвитку моделі національного бюджету є деталізація його в інституційному, галузевому розрізі та регіональному розрізах, а також вивчення закономірностей його відтворення. Деталізований національний бюджет можна використовувати для побудови різноманітних аналітично-інформаційних систем, фінансового моніторингу процесів відтворення національного господарства та інше.

У третьому розділі “Макроекономічний аналіз та моделювання економічного кругообігу доходів на основі АМНР” здійснено ретроспективний аналіз загальногосподарської рівноваги, в рамках КРІС розглянуто різні сценарії державних видатків на молодіжне житлове будівництво, розглянуто загальні питання моделювання економічного кругообігу доходів на основі АМНР.

На основі АМНР (МФП ЗНР) приведено ретроспективний аналіз загальногосподарської рівноваги економіки України. Виділення в АМНР секторів Національної економіки та Іншого світу дозволяє простежити: пропорції відтворення валових і чистих доходів Національної економіки, чистих доходів Іншого світу; відтворення цих секторів на окремих етапах економічного кругообігу (наприклад, на етапі сукупного попиту і пропозиції, виробництва, утворення доходу тощо); відтворення складових національної економіки (галузей та інституційних секторів) в рамках даної моделі; якісно оцінити зовнішньоекономічну рівновагу.

Ретроспективний аналіз відтворення загальногосподарської рівноваги розглянуто у відношенні відповідних показників АМНР до попереднього року та ВВП. Якщо у першому випадку можливо оцінити зміну тих чи інших показників в часі, враховуючи при цьому темпи інфляції (що є негативним моментом такого порівняння за умов високої інфляції), то у другому випадку – стає можливим якісно оцінити параметри загальногосподарської рівноваги в рамках річного циклу відтворення. Система показників АМНР і показники інфляції (індекси споживчих цін) визначають стан економічної системи, становлять основу щодо визначення пріоритетних напрямів соціально-економічної політики на найближчий термін, а також різних аспектів відтворення національного господарства (галузей, територій, інституційних секторів та інституційних одиниць, соціальної сфери тощо).

На прикладі молодіжного житлового будівництва розглянуті два принципово різні сценарії державних видатків та їх соціально-економічна ефективність. Ці сценарії (“Погашення відсотків за користування довгостроковим пільговим кредитом на будівництво житла для молодих сімей та інших малозахищених категорій громадян” та “Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) житла”) підготовлені всеукраїнською асоціацією “Укрмолодьжитло” в 1997 році у зв’язку із підготовкою пропозицій до народних депутатів щодо державного фінансування молодіжного житлового будівництва. Проте ці пропозиції слід розглянути у рамках КРІС та системи фінансових потоків між ними. Аналіз сценаріїв державних витрат дозволяє оцінити їх соціальну і економічну ефективність, вплив їх на систему фінансових потоків між інституційними секторами, рівновагу відтворення інституційних секторів (в частині окремих статей бюджетів), інвестиційного попиту тощо. Разом з тим, дані сценарії вказують на необхідність оцінки різних сценаріїв з точки зору довготривалого впливу на бюджетно-фінансову політику інституційних секторів, соціальні та економічні аспекти відтворення, формування інституційних елементів соціально-орієнтованого господарства.

Розглянуті питання моделювання економічного кругообігу доходів в рамках АМНР. Інструментарії СНР ООН дозволяють поєднати аналіз та розробку основних напрямів економічної політики. АМНР національної економіки у матричній формі надає можливість в найбільш загальних рисах аналізувати та моделювати (здійснювати розробку сценаріїв) відтворення національного господарства, зовнішньоекономічні зв’язки. При цьому система валових і чистих доходів, пропорції між цими показниками визначають якісний стан відтворення економічної системи. АМНР національної економіки, являючи досить агреговану модель, водночас є обмеженою щодо вивчення та формування пропорцій відтворення інституційних секторів національної економіки, що зумовлює необхідність цілеспрямованої підтримки пропорцій відтворення інституційних секторів, регулювання системи фінансових потоків між ними тощо. Для цього слід використовувати систему АМНР інституційних секторів національної економіки, що дозволяє дослідити та сформувати на перспективу пропорції їх відтворення, цільові завдання відтворення. Проектування соціально-економічного відтворення в рамках системи АМНР інституційних секторів національної економіки носить інтерактивний та ітеративний характер, що зумовлено складністю вирішуваних задач, необхідністю одночасного рішення пакету соціальних і економічних проблем.

ВИСНОВКИ

Стабільний соціально-економічний розвиток включає налагодження ефективного економічного кругообігу доходів в межах національної економіки, зокрема її інституційних секторів (інституційних одиниць), галузей, регіонів. Це зумовлює необхідність розробки спеціалізованих інструментаріїв для аналізу та підтримки соціально-економічних рішень щодо розвитку бюджетів інституційних секторів.

У зв’язку з цим в дисертаційному дослідженні розв’язано наступні завдання:

1.

Здійснено опис економічного кругообігу доходів в національній економіці, в інституційних та галузевих складових. Формалізований опис відтворення доходів здійснено за допомогою альтернативних моделей економічного кругообігу – у формі орієнтованого графа, системи консолідованих рахунків інституційних секторів, різних матриць фінансових потоків, – які органічно доповнюють одна одну та розширюють цілісне сприйняття світу. Альтернативні форми подання економічного кругообігу надзвичайно корисні для аналізу окремих сторін відтворення національного господарства, особливо в цілях аналізу та підтримки пропорцій економічного кругообігу доходів в рамках річного циклу, побудови моделі аналізу системи фінансових та товарних потоків, формування різних інформаційно-аналітичних систем в рамках концепції національного рахівництва.

2.

В цілях аналізу відтворення системи доходів національної економіки (а саме показників: чистого експорту і чистого запозичення(–) (чистого кредитування(+)) побудовано дворахункову модель товарно-фінансових потоків. Дану модель представлено у формі орієнтованого графа, в матричній формі.

3.

На основі ЗНР побудовано орієнтований граф для аналізу річного циклу відтворення валових і чистих доходів економічного кругообігу, побудовано відповідну МФП. Матрична модель ЗНР – АМНР – по системі рахунків, за обсягами ресурсів та використанням в кожному з рахунків цілком співпадає з системою ЗНР України.

4.

АМНР має широкий спектр застосування. Основні напрями використання – системний аналіз відтворення доходів на етапах економічного кругообігу, дослідження зовнішньоекономічної рівноваги, дослідження фінансових та товарних потоків, вивчення соціальних аспектів відтворення, узгодження системи макроекономічних показників в статистиці, цілеспрямоване формування пропорцій національного бюджету та інше.

5.

На основі АМНР побудовано матричну модель інституційного сектору загального державного управління.

6.

За схемою АМНР можна подавати економічний кругообіг доходів в інших інституційних секторах національної економіки. Це дозволяє суттєво розширити аналіз відтворення національної економіки через аналіз відтворення її інституційних складових (підприємств, домогосподарств, сектору загального державного управління), системи товарних і фінансових потоків, пропорцій формування доходів економічного кругообігу в інституційних секторах тощо.

7.

Одним із перспективних напрямків розвитку АМНР є побудова більш деталізованих в інституційному та галузевому відношенні МФП, які дозволяють вивчати відтворення інституційних секторів та галузей, надають можливість отримати досвід макроекономічного моніторингу, аналізу та регулювання міжбюджетних відносин, податкової політики, політики соціальних виплат та заробітної плати, функціонування ринків капіталів і праці та інше.

8.

На основі АМНР проведено аналіз відтворення інституційного сектору національної економіки, зокрема формування валових доходів.

9.

Аналіз показників економічного кругообігу національної економіки в рамках АМНР доцільно проводити у відношенні до попереднього року та у відношенні до ВВП. Якщо в першому випадку це дозволяє визначити та оцінити динаміку системи макропоказників АМНР щодо попереднього року, то в другому – якісно оцінити структурні пропорції відтворення макропоказників в рамках досліджуваного року.

10.

Систему консолідованих рахунків інституційних секторів доцільно використовувати для розробки інформаційної моделі витрат державного сектору, аналізу бюджетно-фінансової політики СЗДУ, зокрема системи фінансових потоків між інституційними секторами, що спричинені різними сценаріями державних витрат.

11.

Бюджетно-фінансова політика державного сектору має вагомий вплив на стабілізацію економічної системи, зростання соціально-економічної ефективності відтворення, формування довготривалої стратегії формування доходів та їх використання в інституційних секторах, виробничої політики тощо. Про це свідчить аналіз двох сценаріїв витрат державних коштів на молодіжне житлове будівництво, які були запропоновані в Державному бюджеті. Вибір варіанту “пільгових довгострокових державних кредитів” з утворенням ДФСМЖБ системно сприяє стабілізації державних фінансів, цілеспрямовує позичальників щодо ефективної бюджетно-фінансової політики формування доходів, сприяє зростанню обсягів житлового будівництва, відповідає встановленню прозорих взаємовідносин держави і громадянина та інше.

12.

АМНР може використовуватись для розробки концепції сценарного моделювання економічного кругообігу доходів в національній економіці, підтримки правильних пропорцій відтворення національної економіки, її інституційних та галузевих складових в рамках річних циклів відтворення.

13.

Концепція сценарного моделювання економічного кругообігу доходів в рамках АМНР включає налагодження відтворення валових і чистих доходів в рамках національного бюджету. Це передбачає довготривалу підтримку зовнішньоекономічної рівноваги національної економіки та програму збалансованого відтворення доходів національного господарства, зокрема подальшого зростання фізичних обсягів ВВП та якісному удосконаленню його структури (в контексті кінцевого споживання, виробництва, розподілу доходів). Розглянуті сценарії житлового будівництва саме і відрізняються довготривалим впливом на відтворення складових ВВП (інвестицій, виробництва, і відповідно формування доходів ДГ, СЗДУ, НФК), а також стратегію відтворення інших валових і чистих доходів в інституційних секторах та галузях національної економіки.

14.

Групування макропоказників в рамках АМНР дозволяє використовувати її в цілях аналізу та підтримки рівноваги відтворення бюджетів – формування доцільних пропорцій валових і чистих доходів економічного кругообігу. Підтримка народногосподарських пропорцій відтворення потребує глибокого розуміння всієї сукупності процесів економічного кругообігу в інституційних секторах та одиницях, на регіональному рівні, в зовнішньоекономічних відносинах. Використання АМНР, КРІС тощо дає можливість поглибити наші знання про відтворення економіки, а також цілеспрямовано впливати на її відтворення.

15.

МФП у формі зведеної економічної таблиці використовуються органами державного управління розвинутих країн для системної підтримки загальногосподарської рівноваги, а також з метою вироблення стратегії і тактики економічного реформування – розробки відповідних соціально-економічних рішень на коротко-, середньо- та довготермінову перспективу, в цілях досягнення рівноваги та структурної перебудови національної економіки. МФП належить до інструментів агрегованого програмування соціально-економічного розвитку, що дає можливість сформувати ясні цілі економічної політики і таким чином забезпечити плідну роботу і успіх в розбудові національної економіки.

16.

АМНР найбільш підходить для першопочаткового ознайомлення з теорією економічного кругообігу, агрегованого аналізу показників відтворення національної економіки та її інституційних секторів, вироблення та моделювання стратегічних завдань економічного розвитку на найближче та віддалене майбутнє.Коротко

ВОСНОВНІ ОПУБЛІКОВАНІ ПРАЦІ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Кулик В.В. Формы представления экономико-математических моделей и формальный язык их проектирования // Методы и программные средства оптимизации, моделирования и создания вычислительных систем. – К.: Институт кибернетики им.В.М.Глушкова АН УССР, 1990. – С.59–62.

2.

Кулик В.В. Макроэконометрическое моделирование динамики национального дохода // Исследование динамики социально-экономических систем. – К.: Институт кибернетики им.В.М.Глушкова НАН Украины, 1995. – С.26–32.

3.

Кулик В.В. Макромодель політико-фінансових рішень // Регіональна економіка. –1999. – №3(13). – С.71–81.

4.

Кулик В.В. Сценарне моделювання політико-фінансових рішень. Оптимістичний приклад сценарію для України, 1996-1999 роки // Економіка промисловості. – 1999. –№3(5). – С.3–17.

5.

Костіна Н.І., Кулик В.В. Моделювання бюджетно-фінансової політики на основі консолідованих рахунків інституційних секторів // Фінанси України. – 1999. – №8(44). – С.50–66.

6.

Кулик В.В., Кулик А.В. Бюджет як
Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНІ СИСТЕМИ ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ - Автореферат - 23 Стр.
Удосконалення складу і процесу наплавлення порошковою стрічкою деталей із низьколегованих сталей, працюючих в умовах тертя металу об метал - Автореферат - 25 Стр.
Особливості патогенезу, клініки, діагностики та лікування ішемічної хвороби серця у жінок залежно від факторів ризику - Автореферат - 59 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СЕЛЕКЦІЇ СОНЯШНИКУ І ПРАКТИЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ ЕФЕКТУ ГЕТЕРОЗИСУ - Автореферат - 43 Стр.
Регіональний ринок зерна: формування та розвиток - Автореферат - 22 Стр.
ОБГРУНТУВАННЯ ШЛЯХІВ ЗМЕНШЕННЯ ДОЗ ОПРОМІНЕННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ, ЗУМОВЛЕНИХ ПРОМЕНЕВОЮ ДІАГНОСТИКОЮ - Автореферат - 26 Стр.
ПОПЕРЕКОВА СИМПАТЕКТОМІЯ ПРИ РЕКОНСТРУКЦІЇ АТЕРОСКЛЕРОТИЧНОЇ ОКЛЮЗІЇ АОРТО-СТЕГНОВОГО СЕГМЕНТА - Автореферат - 28 Стр.