У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Луганський державний педагогічний університет

Луганський державний педагогічний університет

імені Тараса Шевченка

Набока Ольга Георгіївна

УДК 37.032:373.544

Формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю

13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Луганськ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Слов'янському державному педагогічному інституті, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, професор Сипченко Валерій Іванович, Слов'янський державний педагогічний інститут, завідувач кафедри педагогіки.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор Нісімчук Андрій Сергійович, Волинський державний університет ім. Л.Українки, завідувач кафедри педагогіки.

кандидат педагогічних наук, доцент Чернишов Олексій Іванович, Донецький обласний інститут післядипломної освіти, проректор із науково-методичної та експериментальної роботи.

Провідна установа: Національний державний педагогічний університет ім.М.П.Драгоманова, Міністерство освіти і науки України, кафедра педагогіки, м. Київ.

Захист відбудеться 25.06.2002 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.053.01 у Луганському державному педагогічному університеті імені Тараса Шевченка за адресою: 91011, м. Луганськ, вул. Оборонна, 2.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Луганського державного педагогічного університету імені Тараса Шевченка (91011, м. Луганськ, вул. Оборонна, 2).

Автореферат розісланий 23.05. 2002 року.

загальна характеристика роботи

Актуальність теми і ступінь дослідженості проблеми. На зламі століть наша держава переживає період радикальних політичних, соціальних і економічних перетворень, що впливають на систему освіти і виховання. Зміст виховання визначається пріоритетністю вимог часу, потребами соціально-економічного розвитку і зумовлюється суспільними відносинами, станом науки, технології, техніки, культури, родинно-сімейними стосунками, традиціями, рівнем системи освіти.

У контексті нової парадигми виховання проблема ціннісних орієнтацій молоді залишається однією з найактуальніших у педагогічній науці та шкільній практиці. Особливо гостро вона постала в сучасному суспільстві, для якого сьогодні характерними є соціальна нестабільність, криза духовності, моральності, нехтування правовими нормами тощо. Така ситуація на перший план висуває проблеми формування нової людини, її свідомості та самосвідомості, життєвих цінностей та ціннісних орієнтацій.

Проблема цінностей та ціннісних орієнтацій є провідною у філософській, соціологічній, психологічній і педагогічній науках. У філософії нормативно-ціннісне ставлення розглядається як найважливіша характеристика особистості, що здійснює регулятивну функцію поведінки людини. Більш детально категорії “цінність” і “ціннісна орієнтація” представлені у працях вітчизняних та зарубіжних науковців Т.Аболіної, В.Алексеєвої, С.Анісімова, І.Бичка, А.Бичко, В.Брожика, А.Давидова, В.Давидовича, О.Дробницького, Д.Дьюі, М.Кагана, К.Льюіса, В.Малахова, В.Тугарінова, О.Шпенглера, О.Улєдова та ін.

Cоціологічний напрямок вивчення ціннісних орієнтацій, соціальних аспектів механізму їх формування представлений у працях М.Бобнєвої, Т.Бутківської, В.Василенка, М.Вебера, В.Водзинської, І.Кона, М.Рокича, П.Сорокіна, В.Ядова.

Психологічні аспекти ціннісних орієнтацій розкрито у працях Б.Ананьєва, І.Беха, Л.Божович, О.Леонтьєва, В.Мясищева, С.Рубінштейна, Д.Узнадзе, Т.Яценко та ін. Ціннісні орієнтації розглядаються дослідниками як елементи внутрішньої психологічної структури особистості, що визначають стратегічну мету життя індивіда.

У педагогічній науці визначився цілий науковий напрямок, для якого характерний аксіологічний підхід, що досліджує зв'язок процесу формування ціннісних орієнтацій і педагогічного процесу. Так, у наукових працях П.Блонського, А.Макаренка, В.Сухомлинського, С.Шацького педагогічний аспект ціннісних орієнтацій представлений у зв'язку з формуванням у вихованців тих чи інших якостей у різноманітних видах діяльності.

У сучасній вітчизняній педагогічній науці аксіологічна проблематика розробляється в декількох напрямках. Теоретико-методологічні засади формування ціннісних орієнтацій знайшли своє відображення в наукових роботах Є.Бондаревської, М.Боришевського, Л.Валієвої, З.Васильєвої, О.Вишневського, П.Ігнатенка, М.Казакіної, О.Казакової, Г.Костецької, В.Костіва, М.Красовицького, Н.Нікандрова, О.Норова, Ж.Омельченко, В.Сипченка, В.Сластьоніна, О.Сухомлинської, Н.Хамської, Г.Шевченко. Більшість досліджень базується на педоцентричному підході, згідно з яким дитина та її саморозвиток знаходяться в центрі процесу формування ціннісних орієнтацій. Більш конкретним питанням педагогічної аксіології присвячені дослідження українських учених І.Бондаренко, Л.Крицької, В.Оржеховської, В.Постового, М.Стельмаховича, Т.Тарасенко, В.Тюріної, Л.Шевченко.

Відповідно до вимог суспільства щодо професійної підготовки особистості, яка вступає в самостійне життя, педагогічна наука почала приділяти більше уваги теорії і практиці економічної освіти учнів. Питанням економічної підготовки учнів присвячені роботи О.Аменда, О.Будника, Ю.Васильєва, В.Загривого, Л.Куракова, М.Малишева, А.Нісімчука, О.Падалки, Н.Побірченко, І.Прокопенка, В.Розова, І.Смолюка, Б.Шемякіна, О.Шпака та ін. Разом з тим потреби суспільства в ділових, підприємливих людях, висока зацікавленість молоді сферою бізнесу спричинили появу цілого ряду досліджень з питань підготовки учнів до підприємницької діяльності. Цю проблематику досліджують Д.Алфімов, В.Дрижак, О.Камишанченко, Р.Пустовійт, О. Собчук, К.Старченко, О.Тополь.

Останнім часом з'явився ряд досліджень, у яких учені розглядають економіку й економічну освіту з позицій загальнолюдських цінностей, серед них роботи учених В.Аннєнкова, І.Задорожнюка, В.Лагутіна, О.Надточієвої, Ю.Пахомова та ін.

Сьогодні школа не може звузити свою діяльність лише до надання загальної середньої освіти. У період суттєвих соціально-економічних перебудов особливої актуальності набуває навчання і виховання старшокласників у спеціалізованих, профільних класах, можливість за порівняно короткий час обрати професійний напрямок, одержати необхідні базові знання, виробити вміння, сформувати навички, розвинути професійні ділові якості. Загальноосвітні школи, ліцеї сьогодні пропонують учням широкий вибір профілів навчання, однак, найбільш затребуваними лишаються спеціалізовані класи економічного профілю.

У зв'язку з цим особливого значення набуває проблема формування ціннісних орієнтацій у сучасної учнівської молоді, зокрема, тих, хто навчається у спеціалізованих класах економічного профілю. Уявлення про цінності, пов'язані з характером підприємницької діяльності, значно впливають на ступінь активності в професійній діяльності та якість професійних досягнень. Вони, у свою чергу, в значній мірі визначають економічну ефективність підприємництва, роль підприємців в економічному та соціальному житті суспільства, розвивають готовність особистості до досягнень, до оптимального використання власного потенціалу.

Отже, проведений нами аналіз підтвердив надзвичайну актуальність проблеми формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю та її недостатню розробленість у сучасній педагогіці, що й зумовило вибір теми дослідження: “Формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю”.

Зв'язок роботи з науковими темами, планами, програмами. Тема дисертаційної роботи входить до комплексної програми досліджень Слов'янського державного педагогічного інституту “Гуманізація навчально-виховного процесу” (пр. № 9 засідання вченої ради СДПІ від 28.12.1995).

Об'єкт дослідження – формування ціннісних орієнтацій старшокласників.

Предмет дослідження - педагогічні умови формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю.

Мета дослідження – теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити педагогічні умови формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю.

Гіпотеза дослідження: висока ефективність формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю буде забезпечена, якщо:

·

у змісті економічної освіти буде наявним компонент теоретичних та прикладних знань про цінності і ціннісні орієнтації майбутнього підприємця;

· співробітництво вчителя та учнів базуватиметься на гуманістичних засадах, на основі взаємоповаги та взаємовизнання;

· формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю відбуватиметься шляхом включення їх до спеціально організованої пізнавальної та творчої діяльності.

Відповідно до мети і гіпотези дослідження визначено такі завдання:

1) проаналізувати класичні і сучасні підходи до вирішення проблеми формування ціннісних орієнтацій старшокласників; визначити сутність, структуру, критерії та рівні їх сформованості;

2) розробити модель ціннісної сфери особистості майбутнього підприємця відповідно до специфіки спеціалізованих класів економічного профілю;

3) визначити педагогічні умови формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю;

4) розробити методичні поради та рекомендації по формуванню ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю.

Методологічну та теоретичну основу дослідження становлять ідеї етико-філософської концепції соціально-нормативної регуляції поведінки (М.Бобнєва, О.Дробницький, В.Тугарінов); теоретичні положення гуманістичної психології (А.Маслоу, К.Роджерс); концепція особистісно-зорієнтованого виховання (І.Бех, Є.Бондаревська, І.Зязюн, О.Савченко); концепція духовного виховання особистості як суб'єкта культури та моральності (І.Бех, М.Боришевський, М.Євтух, В.Сухомлинський, Г.Шевченко); положення щодо методологічних основ економічної освіти і виховання (Ю.Васильєв, Л.Кураков, А.Нісімчук, І.Прокопенко, В.Розов, І.Смолюк, Б.Шемякін, О.Шпак); теоретичні положення вітчизняних вчених щодо професійної орієнтації, самовизначення і готовності до професійної діяльності (Г.Костюк, В.Мадзігон, Н.Нічкало, Д.Тхоржевський); Закон України “Про освіту”, Національна доктрина розвитку освіти України ХХІ століття.

У процесі дослідження було використано такі методи: теоретичні - аналіз філософської, соціологічної, економічної, психолого-педагогічної літератури для розробки теоретико-методологічної концепції дослідження; метод теоретичного моделювання під час визначення логічної структури дослідження і розробки моделі ціннісної сфери особистості майбутнього підприємця; методи системного аналізу у процесі виділення і обґрунтування педагогічних умов формування ціннісних орієнтацій старшокласників; вивчення й узагальнення передового досвіду; емпіричні - анкетування, бесіда, спостереження, тестування, інтерв'ю, аналіз документації для визначення рівнів сформованості ціннісних орієнтацій та перспектив їх формування у старшокласників; педагогічний експеримент (констатуючий, формуючий і контрольний) для визначення педагогічних умов і виявлення шляхів формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю; математичні методи у процесі збирання, обробки, аналізу та інтерпретації результатів дослідження.

Дослідження проводилося в три етапи:

На першому етапі (1997-1998 рр.) вивчалася й аналізувалася філософська, соціально-економічна і психолого-педагогічна література з проблем формування ціннісних орієнтацій старшокласників, а також досвід роботи школи з економічного та морального-етичного виховання старшокласників; розроблялася методика проведення дослідно-експериментальної роботи.

На другому етапі (1998-1999 рр.) проводилася теоретико-методологічна розробка концепції формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю, визначалися педагогічні умови щодо формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю, розроблялися шляхи їх реалізації; проводився констатуючий експеримент.

На третьому етапі (1999-2001 рр.) проводилися формуючий і контрольний експерименти, аналізувалися й узагальнювалися їх результати; розроблялися методичні рекомендації з досліджуваної проблеми, результати досліджень впроваджувались у практику роботи спеціалізованих класів економічного профілю м.Слов'янська.

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що уточнено сутність і структуру ціннісних орієнтацій старшокласників; уперше визначені і експериментально перевірені умови формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю; дістали подальшого розвитку шляхи формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю.

Практичне значення дослідження визначається апробацією і упровадженням визначених педагогічних умов у навчально-виховний процес спеціалізованих класів економічного профілю; підготовкою методичних рекомендацій щодо формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю.

Результати дослідження упроваджені в навчально-виховний процес ЗОШ №8 (довідка про впровадження № 213 від 5 вересня 2001 року), № 1 м.Слов'янська (довідка про впровадження № 247 від 13 жовтня 2001 року), а також у Святогірському педагогічному ліцеї при Слов'янському державному педагогічному інституті (довідка про впровадження № 314 від 25 жовтня 2001 року). Використання розроблених рекомендацій спричинило позитивну динаміку у рівнях сформованості ціннісних орієнтацій учнів, зміну мотивів навчання у спеціалізованих класах економічного профілю, позитивні зрушення загальної активності учнів, підвищення їх інтересу до підприємницької діяльності.

Особистий внесок здобувача у роботах, виконаних у співавторстві, полягає у розкритті сутності ціннісних орієнтацій старшокласників та визначенні педагогічних умов формування ціннісних орієнтацій учнів спеціалізованих класів економічного профілю.

Апробація результатів дисертації здійснювалася шляхом виступів на Міжнародній науково-практичній конференції “Гуманізація навчально-виховного процесу у вищій школі” (Слов'янськ, 1999), на Міжнародній науково-практичній конференції “Ціннісні пріоритети загальної і професійної освіти” (Москва, 2000), на Міжнародному конгресі “Наука і освіта на зламі III тисячоліття” (Мінськ, 2000), на науково-методичних конференціях Слов'янського державного педагогічного інституту (1998-2000) та на постійно діючому науковому міжкафедральному семінарі СДПІ (грудень 1999).

Публікації. Результати дослідження відбито в 13 публікаціях: 10 статей (1 у науковому журналі, 9 – у збірниках праць), 1 методичні рекомендації, 2 тези доповідей на науково-практичних конференціях, зокрема 9 одноособових публікацій надруковано в наукових фахових виданнях.

Дисертація складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел (287 найменувань) і 9 додатків на 15 сторінках, проілюстрована 14 таблицями та 17 малюнками. Основний текст дисертації викладено на 165 сторінках. Повний обсяг роботи 203 сторінки.

основний зміст дисертації

У вступі обґрунтовано вибір теми дослідження, зазначено зв'язок роботи з науковими програмами та темами, визначено об'єкт, предмет, мету, завдання; сформульовано гіпотезу; охарактеризовано методи дослідно-експериментальної роботи; розкрито наукову новизну, практичне значення роботи; наведено відомості про особистий внесок автора, апробацію та впровадження здобутих результатів дослідження.

У першому розділі “Теоретичні питання формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю” на підставі аналізу філософської і психолого-педагогічної літератури розкрито наукові підходи до проблеми ціннісних орієнтацій, визначено сутність, структуру ціннісних орієнтацій, критерії та рівні їх сформованості, виявлено специфіку ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю.

Теоретичний аналіз проблеми формування ціннісних орієнтацій у старшокласників свідчить, що в основі ціннісних орієнтацій особистості втілені цілі і призначення людини, її ставлення до особистого життя, життя своєї родини, суспільства, нації, всього людства.

Поняття “ціннісна орієнтація” є ключовим для багатьох наук: філософії, соціології, психології, педагогіки. У філософському аспекті ціннісні орієнтації розглядаються як універсалії, що фіксують найбільш загальні типи відносин між суб'єктами з приводу певних явищ, фактів, ідей і набувають у процесі оцінки позитивну чи негативну значущість (С.Анісімов, О.Дробницький, В.Тугарінов).

У соціології ціннісні орієнтації виступають у ролі інструментів соціального регулювання, які зв'язують інтереси, потреби, світогляд людини з її конкретними ідеями, поведінкою. Ціннісні орієнтації виражають ставлення особистості до соціальних цінностей, характеризують її здатність створити власну ієрархію цінностей у своїй свідомості, визначити стратегію поведінки (А.Здравомислов, І.Кон, М.Рокич, В.Ядов).

Визначення сутності ціннісних орієнтацій у психологічній літературі пов'язано з іншими компонентами особистості: інтересами, потребами, установками, відношеннями, спрямованістю, оціночно-орієнтованою діяльністю. Ціннісні орієнтації виступають елементами внутрішньої структури особистості, регулятором її мотивації і поведінки (І.Бех, Л.Божович, О.Леонтьєв, В.Мясищев, С.Рубінштейн, Д.Узнадзе).

Педагогічний аспект ціннісних орієнтацій досліджує педагогічна аксіологія, основним завдання якої є перетворення знань про цінності у переконання, розуміння і утвердження цінностей людського життя, цінностей виховання і навчання, формування у школярів багатосторонніх, випереджаючих ціннісних орієнтацій, спрямованих на ідеали, соціальні цінності суспільства, формування соціально цінних умінь і активної життєвої позиції учнів (Є.Бондаревська, М.Боришевський, О.Вишневський, П.Ігнатенко, М.Казакіна, В.Сластьонін, О.Сухомлинська, Г.Шевченко).

На підставі аналізу наукових досліджень ціннісні орієнтації можна представити як інтегративну характеристику особистості, яка виражає її ставлення до цінностей, визначає поведінку і діяльність особистості в даний момент та прогнозує її світоглядну і життєдіяльнісну позицію в майбутньому.

Розуміння сутності ціннісних орієнтацій дає змогу виділити в їх структурі дві групи компонентів: полярні - мотиваційний і цільовий, та лінійні – змістовий, операційно-діяльнісний і контрольно-аналітичний. Мотиваційний компонент включає потреби і мотиви особистості; цільовий розглядається як еталонна мета, ідеал, цінність, до яких вона прагне. Перехід від потреб і мотивів особистості до ідеалу відбувається завдяки наявності лінійних компонентів у структурі ціннісних орієнтацій, а саме: змістовий компонент включає знання особистістю цінностей, розуміння їх сутності, характерних ознак, особливостей, вміння встановлювати зв'язки між ними; операційно-діяльнісний компонент передбачає розвинутий механізм диференціації цінностей, уміння відрізняти одні цінності від інших, створення їх власної усвідомленої ієрархічної структури та оперування нею; контрольно-аналітичний компонент характеризується морально-мотивованими, вольовими вчинками, їх самооцінкою та експертною оцінкою. Процес формування ціннісних орієнтацій особистості спирається на взаємозв'язок та цілісність усіх цих структурних компонентів.

Вивчення праць сучасних педагогів і науковців, соціальне замовлення школи із питань економічної підготовки учнів свідчить, що реалії сьогодення вимагають сформувати й виховати новий тип людини-підприємця – справжнього професіонала, активного громадянина, моральну, високодуховну особистість, яка прагне до самопізнання і самовдосконалення.

Формування ціннісних орієнтацій у майбутніх підприємців виступило одним із основних завдань навчально-виховного процесу у спеціалізованих класах економічного профілю і реалізувалось на основі моделі ціннісної сфери особистості майбутнього підприємця. Таку модель нам дозволило створити розуміння сутності підприємницької діяльності, визначення специфіки її цінностей.

Аналіз досліджень з економіки, менеджменту, основ підприємництва свідчить, що цінності підприємницької діяльності – це такі її орієнтири, що дозволяють підприємцю задовольнити матеріальні і духовні потреби, скеровують його професійну і соціальну активність, спрямовану на досягнення соціально значущих, гуманістичних цілей.

Модель ціннісної сфери особистості майбутнього підприємця включає професійні, соціально-громадські, морально-етичні та духовні ціннісні орієнтації.

Орієнтація на професійні цінності передбачає ціннісне ставлення старшокласників до ґрунтовного засвоєння загальноосвітніх та вузькопрофесійних знань, здатності генерувати ідеї, творчу уяву, економічне мислення, підприємливість, працелюбство.

Орієнтація на соціально-громадські цінності сприяє вибору учнями соціально-ціннісної діяльності, розвинутому почуттю відповідальності перед людьми і суспільством за її результати, повазі до законів держави і прав людей, турботу про навколишнє середовище, розвитку почуття національної гідності, патріотизму.

Орієнтація на морально-етичні цінності дозволяє старшокласникам здійснити морально-цінний вибір засобів досягнення мети підприємницької діяльності, встановити стосунки з партнерами, споживачами на основі взаємоповаги, взаємодопомоги, порядності, справедливості, чесності, толерантності.

Орієнтація на духовні цінності збагачує життя учнів і їх майбутню професійну підприємницьку діяльність альтруїстичними мотивами, спрямовує її на досягнення не лише прагматичних, а й високих духовних цілей, сприяє меценатству, милосердю, благодійництву, вдосконалює духовний світ, думки і судження старшокласника.

Вивчення теоретичних аспектів проблеми формування ціннісних орієнтацій учнів, з'ясування необхідності їх формування у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю створюють теоретико-методологічну базу для визначення і обґрунтування педагогічних умов формування ціннісних орієнтацій, розробки діагностичних і формуючих методик, досліджених у другому розділі дисертації.

У другому розділі “Педагогічні умови формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю” обґрунтовуються і перевіряються педагогічні умови формування ціннісних орієнтацій у старшокласників, розглядається організація експериментального дослідження, аналізуються і узагальнюються його результати.

Основною метою педагогічного експерименту стало формування професійних, соціально-громадських, морально-етичних та духовних ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю за певних умов.

Педагогічний експеримент здійснювався у природних умовах навчально-виховного процесу в школі. Експериментальне дослідження було проведене у 10-х та 11-х спеціалізованих класах економічного профілю (загальна кількість – 283 учні). У цих навчальних закладах були виділені контрольні й експериментальні класи. У контрольних класах формування ціннісних орієнтацій не ставилося як спеціальне навчально-виховне завдання, а в експериментальних - застосовувалися методи і прийоми, що сприяли більш ефективному формуванню ціннісних орієнтацій.

Експеримент здійснювався відповідно до відомих закономірностей розвитку старших підлітків і з урахуванням новоутворень даного вікового періоду, а саме: розвитку самосвідомості, потреби у спілкуванні з однолітками, прагнення підлітка до самопізнання, уваги до свого внутрішнього світу, усвідомлення себе особистістю, відмінною від інших.

Відповідно до завдань констатуючого експерименту з метою виявлення ступеня обізнаності старшокласників із цінностями, розуміння їх сутності, визначення рангу цінностей, вивчення вмінь диференціювати цінності учнями спеціалізованих класів, визначення рівня дієвості ціннісних орієнтацій був використаний комплекс емпіричних методів: анкетування, бесіда, спостереження, тестування, інтерв'ю, вивчення та узагальнення педагогічного досвіду.

Розробляючи методику констатуючого експерименту, ми спиралися на прийняту в нашому дослідженні структуру поняття “ціннісна орієнтація”. Відповідно до її компонентів було визначено критерії оцінки рівня сформованості ціннісних орієнтацій старшокласників: 1) наявність знань про ціннісні орієнтації; 2) вміння диференціювати цінності; 3) дієвість ціннісних орієнтацій. Знання цінностей передбачає глибоке засвоєння і узагальнення учнями сутності ціннісних орієнтацій, їх окремих ознак та взаємозв'язки між ними; диференціація цінностей характеризує розвинутий механізм варіативності ціннісних орієнтацій, здатність учнів визначити пріоритетні для себе цінності і побудувати власну ієрархічну їх структуру; дієвість ціннісних орієнтацій означає вольові, морально-мотивовані вчинки учнів, відповідність самооцінки учня оцінці оточуючих, моделювання власної поведінки відповідно до створеної системи ціннісних орієнтацій.

Оцінювання за першим та другим критерієм проводилося за допомогою спеціально розроблених методик і анкет, а за третім - відповідно до “Методики самооцінки і оцінки ціннісних орієнтацій підлітка”, в основу якої покладені дослідження В.Костіва. Визначені критерії відображають сутнісну характеристику ціннісних орієнтацій старшокласників, виступають необхідними і достатніми для визначення рівня їх сформованості.

Результати діагностичного обстеження старшокласників показали, що процес переоцінки цінностей, їх вибору й прийняття триває. Ієрархія ціннісних орієнтацій старшокласників яскраво свідчить про те, що найбільш важливими для них є матеріальна забезпеченість (84%), здоров'я (68%), дружня сім'я (52%), любов (51%), кар'єра (34%). Анкетування, проведене з опорою на модель ціннісної сфери особистості майбутнього підприємця, свідчить, що підлітками перевага надається професійним цінностям (компетентність, підприємливість) та частково морально-етичним (чесність, порядність, обов'язковість). Особливу тривогу викликає те, що в ієрархії цінностей учнів досить низькі місця посідають соціально-громадські (соціальна відповідальність, патріотизм) та духовні (альтруїзм, толерантність). Не визнаються цінними та значущими гуманні стосунки між людьми, можливість виявити милосердя, потреба в самопізнанні й самоаналізі, прагнення до добра та істини.

Вивчення змісту ціннісних орієнтацій старшокласників, їх структури та дієвості дозволило виділити три рівні сформованості ціннісних орієнтацій старшокласників (високий, середній і низький) та розподілити учнів на три основні групи: “перспективну”, “нормативну”, “резервну”.“

Перспективну” групу учнів спеціалізованих класів економічного профілю характеризує позитивне емоційне ставлення до розуміння сутності цінностей, до одержання професійних знань, умінь, навичок, наявність соціально-значущої диференційованої структури ціннісних орієнтацій, активне включення у різноманітні види діяльності, участь у соціально-громадському житті школи і міста; власна морально-етична, альтруїстична життєва позиція, прагнення до самовдосконалення, до розуміння сенсу життя, зацікавленість питаннями духовної перебудови світу.

До “нормативної” групи увійшли учні із фрагментарними знаннями про цінності підприємницької діяльності, неупорядкованою їх структурою, наданням переваги матеріальним благам життя, власному добробуту, кар'єрі. Учнів цієї групи характеризує епізодичний інтерес до життя школи, міста, суспільства, економічного розвитку держави; нестійкість власних морально-етичних позицій, можливе ігнорування моральних норм та принципів, помірне ставлення до гуманістичної спрямованості свого життя, його духовного сенсу.“

Резервну” групу учнів спеціалізованих класів економічного профілю характеризувало байдуже ставлення до цінностей, їх розмита структура; включення в різні види діяльності розглядається як повинність, ствердження у житті відбувається не завжди моральними засобами, відсутність власних духовних принципів, байдуже ставлення до проблем оточуючих, наявність егоїстичних інтересів.

Узагальнення результатів констатуючого експерименту свідчить про недостатню увагу до формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю і є підґрунтям для висновку про необхідність визначення і створення певних педагогічних умов як основи успішності формування ціннісних орієнтацій учнів.

Відповідно до змісту, сутності та специфіки ціннісних орієнтацій старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю, результатів констатуючого експерименту, були визначені, обґрунтовані й перевірені педагогічні умови формування ціннісних орієнтацій у старшокласників. Високу ефективність формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю можна забезпечити за наступних умов:

1. Збагачення змісту економічної освіти у спеціалізованих класах економічного профілю теоретичними і прикладними знаннями про професійні, соціально-громадські, морально-етичні та духовні цінності, опора на позитивні історичні традиції вітчизняного підприємництва.

2. Гуманізація навчально-виховного процесу, побудова співробітництва вчителя та учнів на основі взаємоповаги, взаєморозуміння, взаємовизнання.

3. Організація цілеспрямованої пізнавальної та творчої діяльності щодо формування ціннісних орієнтацій у старшокласників.

У межах дослідження було розроблено алгоритм формування ціннісних орієнтацій старшокласників, структуру якого складали три взаємопов'язані елементи в певній логіці та послідовності їх реалізації: від пізнання і накопичення інформації про цінності, через її диференціацію та інтеріоризацію до активної творчої діяльності.

Згідно з експериментальною програмою процес формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю складався з трьох етапів:

1) накопичення системи знань про професійні, соціально-громадські, морально-етичні та духовні цінності, усвідомлення їх значущості для успішної професійної підприємницької діяльності;

2) побудова власної ієрархізованої системи ціннісних орієнтацій, диференціація їх учнями;

3) моделювання поведінки учнів на основі інтеріоризованих професійних, соціально-громадських, морально-етичних та духовних ціннісних орієнтацій.

Відповідно до визначених педагогічних умов процесу формування ціннісних орієнтацій та його етапів, була розроблена програма формуючого експерименту.

З метою оновлення змісту економічної освіти інформацією про професійні, соціально-громадські, морально-етичні та духовні ціннісні орієнтації підприємницької діяльності, базовий шкільний курс “Основи економічних знань” був доповнений такими темами, як менеджмент, маркетинг, основи законодавства в галузі економіки, історичними питаннями вітчизняного підприємництва. У змісті курсу були висвітлені питання, що розкривають важливість і значущість у підприємницькій діяльності професійних знань, умінь і навичок, демонструють провідну роль прошарку підприємців у розбудові економіки держави, їх відповідальність перед суспільством, залежність успіху підприємницької діяльності від морально-духовного розвитку особистості майбутнього підприємця. Особливого значення набуло збагачення курсу “Основи економічних знань” знаннями про традиції вітчизняного підприємництва, історичний досвід благодійництва та меценатства.

У ході дослідно-експериментальної роботи була розроблена програма, зміст і науково-педагогічне забезпечення спецкурсу “Імідж ділової людини”, спрямованого на поглиблене вивчення і опанування учнями професійних, соціально-громадських, морально-етичних і духовних ціннісних орієнтацій. Завдання курсу передбачали ознайомлення учнів з особливостями бізнесу як соціокультурного інституту, вивчення професійних психофізіологічних особливостей особистості підприємця, формування в учнів уміння оптимізувати відносини у колективі, правила поведінки у конфліктних та екстремальних ситуаціях, вивчення питань бізнес-етики та духовного самовдосконалення. Модульна структура курсу дозволила розкрити теоретичні аспекти кожної теми, виявити рівень знань, умінь і навичок учнів щодо питань, які вивчаються, окреслити основні риси власної психо- та кар'єрограми, зорієнтованої на майбутню підприємницьку діяльність.

В експериментальній роботі особлива увага зосереджувалася на встановленні взаємин між учнями та вчителями на гуманістичних засадах. З цією метою предметом сумісної діяльності і спілкування вчителя та учнів виступали гуманістичні цінності, суб'єктна позиція вчителя та учнів спиралась на взаємоповагу, визнання індивідуальності, особисту свободу. Запровадження цих положень в навчально-виховний процес спеціалізованих класів економічного профілю націлило учнів на гуманістичну спрямованість підприємницької діяльності, висвітлило місце і роль людини у сфері бізнесу, визнало її самобутність та неповторність, повагу до її потреб та інтересів.

Практична робота по формуванню ціннісних орієнтацій учнів здійснювалася шляхом включення їх до різноманітної спеціально організованої пізнавальної та творчої діяльності. Пізнавальна діяльність старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю спиралася на імітаційні та неімітаційні методи активного навчання. Найбільш часто нами вживалися аналіз конкретних ситуацій, імітаційні вправи, рольові, імітаційні та бліц-ігри, а також урок-діалог, урок-дискусія, урок з запланованими помилками, проблемне практичне і семінарське заняття, тематична дискусія. Методи активного навчання забезпечили стимулювання мотивації та інтересу у процесі вивчення предметів економічного циклу; сприяли розвитку навичок критичного мислення й аналізу, прийняття рішень, взаємодії (переговори і торгові угоди), комунікації; спричинили зміну установок, соціальних цінностей (конкуренція і співробітництво).

У процесі практичної роботи було визначено систему форм творчої роботи, спрямованої на формування ціннісних орієнтацій старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю:

·

бесіди, зустрічі з відомими підприємцями міста;

· серія диспутів з актуальних соціально-економічних проблем регіону;

· проведення щорічного форуму з економіки;

· організація учнівських конференцій, захист бізнес-проектів;

· робота постійно діючих виставок книжкових новинок з економіки, виробів місцевих підприємств;

· конкурси стіннівок та фотоконкурсів з еколого-економічної тематики;

· впровадження особистої програми самовдосконалення “Кодекс честі сучасного бізнесмена”;

· проведення благодійної акції “Допоможи ближньому”;

· діяльність шкільної театральної студії бізнес-мініатюр;

· організація шкільного Клубу Веселих Винахідливих Економістів.

Найбільш ефективним за своїм виховним впливом стало проведення форуму з економіки та діяльність шкільної театральної студії бізнес-мініатюр. Форум з економіки – це захід, у ході якого учні збагачували свої теоретичні і прикладні знання в галузі економіки, мали можливість представити свої творчі роботи та бізнес-проекти, познайомитися з діяльністю кращих підприємців міста, одержати запрошення на роботу під час канікул на підприємствах і фірмах міста. Форум з економіки сприяв формуванню в учнів діловитості, мобільності, почуття відповідальності перед громадянами міста та країни, надавав свободу морального вибору форм діяльності, орієнтував на меценатську, благодійну діяльність.

Діяльність шкільної театральної студії бізнес-мініатюр ставила собі за мету залучити учнів до цінностей культури, духовності та моральності. Вистави студії мали різний характер – від мініатюр за сценаріями самих учнів до колажів із творів вітчизняних та зарубіжних письменників з питань господарювання, проблем етики і моралі у бізнесі.

Система роботи по формуванню ціннісних орієнтацій старшокласників шляхом включення їх до пізнавальної та творчої діяльності сприяла інтеріоризації цінностей, їх глибокому осмисленню і активному використанню у повсякденному житті, допомагала розв'язанню учнями стандартних, дослідницьких і творчих завдань в різних сферах людської діяльності, розв'язанню світоглядних і пізнавальних проблем, орієнтації в культурному просторі, усвідомленню свого професійного самовизначення.

Формування ціннісних орієнтацій старшокласника – складний, динамічний процес і в умовах спеціалізованих класів економічного профілю був спрямований на цілісне формування особистості з урахуванням її всебічного гармонійного розвитку; формування ціннісних орієнтацій старшокласника на основі загальнолюдських цінностей, соціально-орієнтованої мотивації, гармонійному поєднанні інтелектуальної, емоційної і вольової сфер розвитку особистості; виховання у підлітків високого професіоналізму, активної громадської позиції, власних морально-етичних принципів та прагнення до високодуховного образу життя.

Для оцінювання результатів дослідження, як уже вище нами зазначалося, були застосовані три основні критерії (знання, диференціація, дієвість) сформованості ціннісних орієнтацій у старшокласників експериментальних та контрольних класів та перерозподіл учнів на “перспективну”, “нормативну” і “резервну” групи.

У цілому дослідження показало, що в тих класах, де велася цілеспрямована систематична робота щодо формування ціннісних орієнтацій учнів спостерігається підвищення рівня сформованості ціннісних орієнтацій і збільшення учнів “перспективної” і “нормативної” груп (Таблиця 1).

Таблиця 1

Розподіл учнів за групами сформованості ціннісних орієнтацій, %

ГРУПИ На початку формуючого експерименту Наприкінці формуючого експерименту

ЕК КК ЕК КК “

Перспективна” 23,4 16 56,8 20,6 “

Нормативна” 30,1 28,8 37,7 32,1 “

Резервна” 46,5 55,2 5,5 47,3

Загальна динаміка ефективності формування ціннісних орієнтацій старшокласників підтверджує, що в тих класах, де були створені педагогічні умови щодо формування ціннісних орієнтацій старшокласників спостерігаються значні позитивні зміни, порівняно з тими класами, де така робота не велася. Особливо чітко ці зміни відбиває нова ієрархія цінностей учнів експериментальних класів: хоча такі цінності як компетентність, підприємливість, високий професіоналізм продовжували відігравати провідну роль, було зафіксовано стійкі орієнтації на такі цінності, як доброта, чесність, щирість, толерантність, великодушність, патріотизм та ін. І навіть в умовах традиційного навчання учнями контрольних класів була пасивно засвоєна певна кількість знань про названі цінності, зафіксована їх дієвість, про що свідчать невеликі позитивні зміни показників розподілу груп.

Необхідно зазначити, що в результаті експериментальної роботи відбулося не лише очікуване покращення за визначеними нами критеріями, а й мала місце зміна мотивів навчання у спеціалізованих класах економічного профілю, підвищився рівень самосвідомості, самореалізації, зросла загальна активність учнів, значно підвищився їх інтерес до підприємницької діяльності, збільшилася кількість поняттєвих формулювань, оригінальних думок.

Теоретичний аналіз проблеми формування ціннісних орієнтацій старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю й одержані результати дослідно-експериментальної роботи дозволяють зробити такі висновки:

1. Актуальність дослідження проблеми формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю зумовлена загальними тенденціями розвитку сучасного українського суспільства, зміною економічної інфраструктури держави, великою потребою в ініціативних, конкурентноспроможних, мобільних на ринку праці особистостях зі стійкими морально-етичними принципами та прагненням до духовного самовдосконалення.

2. Встановлено, що цілеспрямоване використання науково-педагогічних методів дозволило розкрити теоретичні основи дослідження: проблеми цінностей і ціннісних орієнтацій у філософії, соціології, економічних науках; ціннісні орієнтації особистості як об'єкт дослідження в психології та педагогіці, специфіку ціннісних орієнтацій особистості майбутнього підприємця. Аналіз літератури показує стійкий інтерес до цієї проблеми з боку представників різних галузей науки і наявність наукової тенденції вивчення, розвитку і розробки проблеми ціннісних орієнтацій.

3. Розкрито сутність ціннісних орієнтацій як складного особистісного утворення. Виявлена і теоретично обґрунтована структура ціннісних орієнтацій включає дві групи компонентів – полярні (мотиваційний, цільовий) та лінійні (змістовий, операційно-діяльнісний, контрольно-аналітичний). Виявлені і теоретично обґрунтовані критерії сформованості ціннісних орієнтацій у старшокласників логічно взаємопов'язані з її структурними елементами і включають: наявність знань про ціннісні орієнтації; вміння диференціювати цінності; дієвість ціннісних орієнтацій.

4. Розроблена і теоретично обґрунтована модель ціннісної сфери особистості підприємця базується на сутнісному розумінні підприємницької діяльності, є педагогічною основою формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю і включає чотири групи ціннісних орієнтацій: професійні, соціально-громадські, морально-етичні та духовні.

5. Виявлені, теоретично обґрунтовані і експериментально перевірені педагогічні умови формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю включають: наявність у змісті економічної освіти теоретичних та прикладних знань про професійні, соціально-громадські, морально-етичні та духовні цінності і ціннісні орієнтації майбутнього підприємця; співробітництво вчителя та учнів на гуманістичних засадах, на основі взаємоповаги та взаємовизнання; формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю шляхом включення їх до спеціально організованої пізнавальної та творчої діяльності.

6. Розроблено програму діагностико-формуючого експерименту і конкретні методики, реалізація яких визначила наукові результати даного дослідження. На основі теоретичного аналізу і діагностичних даних виявлені та відкоректовані етапи процесу формування ціннісних орієнтацій старшокласників: засвоєння учнями знань про цінності, потім їх диференціація, побудова власної ієрархізованої системи ціннісних орієнтацій, і наприкінці – свідома, мотивована, соціально значуща діяльність учнів, їх вчинки.

7. Показано, що процес формування ціннісних орієнтацій старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю не можна вважати завершеним, але започаткування професійних, соціально-громадських, морально-етичних і духовних цінностей в структурі особистості забезпечує необхідні умови для самостійного розвитку і вдосконалення в майбутньому навчанні і професійному становленні.

8. Теоретично та методично обґрунтовані висновки щодо формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю, виявлені педагогічні умови ефективності цього процесу були покладені в основу дидактичного забезпечення курсу “Основи економічних знань” та спецкурсу “Імідж ділової людини”, методичних рекомендацій щодо формування ціннісних орієнтацій у старшокласників для методистів, вчителів і студентів, що сприяло підвищенню рівня сформованості професійних, соціально-громадських, морально-етичних і духовних ціннісних орієнтацій в учнів.

Теоретичне вивчення цього питання, аналіз результатів експериментальної роботи свідчать про необхідність подальшого його ретельного вивчення, а саме: детальне дослідження всіх умов, що впливають на формування ціннісних орієнтацій старшокласників, більш диференційована підготовка до різноманітних напрямків майбутньої професійної діяльності в галузі економіки; створення комплексної програми формування ціннісних орієнтацій в учнів протягом усього навчання в школі, наступного навчання у коледжах, вузах; розробки інноваційних методів, засобів і прийомів щодо формування ціннісних орієнтацій старшокласників.

Зміст і результати дослідження висвітлені в наступних публікаціях автора:

1. Набока О.Г. Ціннісні орієнтації в економічній підготовці старшокласників//Теоретичні питання культури, освіти та виховання: Зб. наук. праць. - Вип. 18.- К.: КДЛУ, 2001. - С.69-73.

2. Набока О.Г. Духовність як інтегральна характеристика ціннісної сфери майбутніх підприємців// Гуманізація навчально-виховного процесу: Наук.-метод. зб. - Вип. 10. - Слов`янськ: МО-СДПІ, 2000. - С. 128-132.

3. Набока О.Г., Сипченко В.І. Формування ціннісних орієнтацій старшокласників в спеціалізованих класах економічного профілю// Методичні рекомендації та поради. – Слов'янськ: СДПІ, 2000. - 45 с.

4. Набока О.Г. Суть і класифікація цінностей в науковій літературі // Гуманізація навчально-виховного процесу: Наук.-метод. зб. - Вип. 8. - Слов`янськ: МО-СДПІ, 2000. - С. 170-178.

5. Набока О.Г. Навчання і виховання майбутніх підприємців// Рідна школа. - № 9. – 1999. – С. 24-28.

6. Набока О.Г. Роль потреб і мотивів у моральному становленні майбутнього підприємця// Гуманізація навчально-виховного процесу: Наук.-метод. зб. - Вип. 5. - Слов`янськ: ІЗМН-СДПІ, 1999. - С. 260-265.

7. Набока О.Г. Чинники морального виховання учнів// Гуманізація навчально-виховного процесу: Наук.-метод. зб. - Вип. 4. - Слов`янськ: ІЗМН- СДПІ, 1998. - С. 271-274.

8. Набока О.Г. Мораль в історичній еволюції людства та житті окремої особистості// Гуманізація навчально-виховного процесу: Наук.-метод. зб. - Вип. 3. – Слов`янськ: ІЗМН-СДПІ, 1998. - С. 39-42.

9. Набока О.Г. До питання про моральне виховання старшокласників в сучасній школі// Соціалізація особистості: Міжкафедральний збірник наукових статей/ За заг. ред. А.Й.Капської. – К.: НПУ, 1998. - С.262-267.

10. Набока О.Г. Ціннісні орієнтації учнів в умовах ринкової економіки// Гуманізація навчально-виховного процесу: Наук.-метод. зб. - Вип. 2. - Слов`янськ: ІЗМН-СДПІ, 1997. - С. 27-31.

11. Набока О.Г. Проблеми ідейно-морального виховання учнів в сучасних умовах// Миротворча діяльність школи та вузу: Збірник наукових праць. - Рівне: МО України, РЕГІ, 1997. - С. 6-7.

12. Набока О.Г. Сущность и содержание ценностных ориентаций//Ценностные приоритеты общего и профессионального образования: Материалы Международной научно-практической конференции. –Часть 2. – Москва, 2000. - С. 64-67.

13. Набока О.Г., Сыпченко В.И. Ценностные ориентации и профессиональное становление старшеклассников// Наука и образование на пороге III тысячелетия: Тезисы докладов Международного конгресса (г. Минск, 3-6 октября 2000 г.). – В 2-х книгах. Кн. 1. – Мн., 2000. - С. 88-89.

Набока О.Г. Формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки. – Луганський державний педагогічний університет імені Тараса Шевченка, Луганськ, 2002.

Досліджується процес формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю. На підставі аналізу філософської і психолого-педагогічної літератури розкрито наукові підходи до проблеми ціннісних орієнтацій особистості, визначено їх сутність, структуру, критерії та рівні сформованості. На основі теоретичного вивчення праць сучасних педагогів і науковців з питань економічної підготовки учнів та практичних потреб соціально-економічного розвитку держави запропоновано модель ціннісної сфери особистості майбутнього підприємця, яка містить професійні, соціально-громадські, морально-етичні та духовні ціннісні орієнтації. Розроблено програму діагностико-формуючого експерименту і конкретні методики. Визначені, обґрунтовані і перевірені педагогічні умови формування ціннісних орієнтацій у старшокласників спеціалізованих класів економічного профілю, виявлені та відкоректовані етапи цього процесу. Наведено систему форм роботи щодо формування ціннісних орієнтацій


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ - Автореферат - 27 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ НЕБІВОЛОЛУ ПРИ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ ХРОНІЧНОЮ СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ ПІСЛЯ ХІРУРГІЧНОЇ КОРЕКЦІЇ МІТРАЛЬНИХ ВАД - Автореферат - 22 Стр.
КЛІНІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ МОЖЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОГО РОГІВКОВОГО АСТИГМАТИЗМУ ПРИ ЕКСТРАКЦІЇ КАТАРАКТИ ЧЕРЕЗ ТУНЕЛЬНІ РОЗРІЗИ - Автореферат - 27 Стр.
ОЦІНКА РОБОТОЗДАТНОСТІ ТА РІВЕНЬ ІНТЕНСИВНОСТІ СЕЛЕКЦІЇ ЧИСТОКРОВНОЇ ВЕРХОВОЇ ПОРОДИ - Автореферат - 24 Стр.
МЕЖОВІ ПСИХІЧНІ РОЗЛАДИ У МОЛОДИХ ОСІБ, ЩО ЗНАХОДЯТЬСЯ В МІСЦЯХ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ (ДІАГНОСТИКА, КОРЕКЦІЯ, ПРОФІЛАКТИКА) - Автореферат - 25 Стр.
ПРАВОВІ ЗАСОБИ УПРАВЛІННЯ КОНФЛІКТАМИ В ОРГАНАХ ВНУТРІШНІХ СПРАВ - Автореферат - 30 Стр.
Алітосульфоферитні клінкери і спеціальні цементи з їх застосуванням - Автореферат - 21 Стр.