У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

ПЕРОВИЧ ЛЕСЯ ЛЬВІВНА

УДК 528.711

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ТА ПРАВОВІ ЗАСАДИ

ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ КАДАСТРУ

НЕРУХОМОСТІ В УКРАЇНІ

05. 24. 04 – Кадастр та моніторинг земель

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2002 рік

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському національному університеті будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки.

Науковий керівник :

доктор технічних наук, професор Войтенко Степан Петрович,

Київський національний університет будівництва і архітектури, декан факультету геоінформаційних систем та технологій.

Офіційні опоненти :

доктор технічних наук, професор

кандидат технічних наук, доцент

Провідна установа :

Захист відбудеться04.07.2002 р. о 13 год. на засіданні спеціалізованої Вченої Ради Д 26.056.09 в Київському національному університеті будівництва і архітектури за адресою : 03037, м. Київ-37, Повітрофлотський просп., 31, а. 466

Автореферат розісланий 02.06. 2002 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради

кандидат технічних наук, доцент _______________________ О. П. Ісаєв

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Перехід України до ринкової економіки створив умови формування та розвитків ринків нерухомості, зокрема земельних ділянок несільськогосподарського призначення, житлового фонду, будівель та споруд різного функціонального призначення.

Утвердження в житті країни приватної власності на нерухомість стимулює економічний розвиток країни завдяки більш ефективному використанню об'єктів нерухомості. Зауважимо, що в економіці країн Європи та США кадастр нерухомості займає одне з провідних місць.

Однак існуюча в Україні законодавча та нормативно-правова база окремо розглядають питання реєстрації, оцінки та переходу прав власності таких об'єктів з нерухомості як земельних ділянок, з одного боку, та будівель і споруд з іншого.

Цілком логічно постають питання комплексного розгляду цілої низки економічних та правових норм об'єктів нерухомості. Тобто слід розглядати нерухомість, як єдиний, цілісний об'єкт, який має земельну ділянку з будівлями та спорудами на ній.

Розробка цілісної системи кадастру нерухомості сприятиме більш ефективному управлінню об'єктами нерухомості, підвищить захист прав власності , розкриє ширші можливості використання цих прав, дозволить здійснювати моніторинг якості кадастрових об'єктів та довкілля ,дозволить створити об'єктивну систему оподаткування нерухомості.

Функціонування кадастру нерухомості дозволить змінити структуру надходжень коштів до місцевого та державного бюджетів, сприятиме розвитку економіки на державному ,регіональному та базовому рівнях.

Доступ до міжнародного капіталу інвестицій неможливий без чіткого визначення правового статусу земельних ділянок, на яких знаходиться виробничі приміщення та споруди іноземних компаній і громадян.

В даний час в Україні відсутні детальні дослідження по створенню та веденню кадастру нерухомості. Більш повно та широко розроблені питання земельного кадастру і в меншій мірі містобудівельного. Інформаційні дані цих двох кадастрів можуть бути складовими системи кадастру нерухомості України. Звідси, розробка методології створення та функціонування кадастру нерухомості в Україні є надзвичайно важливою та актуальною проблемою.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дана робота тісно пов'язана з Указом Президента України від 4.02.2000. №168/2000 “Про заходи щодо розвитку та регулювання ринку земель населених пунктів, інших земель несільськогосподарського призначення.” З тематикою наукових досліджень кафедри інженерної геодезії Київського національного університету будівництва і архітектури.

Автор здійснювала безпосереднє методичне керівництво у виконанні госпдоговірної тематики “Виготовлення технічної документації по грошовій оцінці земель населених пунктів Тлумацького району Івано-Франківської області, державний реєстраційний номер № 0101 U 000255.

Мета і задачі дослідження. Мета даної дисертації – розробка теоретичних задач та методології створення і функціонування кадастру нерухомості в Україні.

Для досягнення даної мети передбачалось вирішити наступні проблемні задачі:

· на основі детального аналізу систем кадастру нерухомості ведучих країн Європи та США визначити роль і місце кадастру нерухомості України;

· розробити структуру кадастру нерухомості та створити концептуальну модель управління ним;

· визначити напрямки розвитку правових норм, які б забезпечували ефективність функціонування кадастру нерухомості;

· обгрунтувати якісне та кількісне кадрове забезпечення кадастру нерухомості та принципи формування інформаційної системи;

· визначити фінансові витрати на створення кадастру нерухомості;

· реалізувати на практиці ряд розроблених теоретичних положень і висновків.

Наукова новизна одержаних результатів. На основі аналізу кадастрових систем ведучих країн Європи та Сполучених Штатів Америки вперше сформульовані основні принципи побудови кадастру нерухомості в Україні.

Автором розроблено структуру кадастру нерухомості, визначені функції державних органів влади при формуванні кадастру нерухомості; розроблено організаційно-методичну та нормативно-методичну схему забезпечення функціонування цього виду кадастру.

Вперше розроблено концептуальну модель організації і управління кадастром нерухомості на національному, регіональному та базовому рівнях.

Дістало подальший розвиток дослідження напрямків розвитку правових норм для кадастру нерухомості.

Удосконалена методика оцінки будівель і земель та вперше обґрунтовано на науковому рівні кадрове забезпечення кадастру нерухомості.

Вперше розроблено структурно-логічну схему функціонування геоінформайційної системи кадастру нерухомості.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дослідження є науковою основою для рішення проблеми формування і функціонування кадастру нерухомості. Основні пропозиції, висновки та рекомендації повинні бути використані державними законодавчими та виконавчими органами влади при розробленні правових та нормативних документів з питань створення системи кадастру нерухомості України.

Результати розробок також можуть бути використані фахівцями, які займаються грошовою оцінкою земель та будівель. Зокрема, удосконалена методологія нормативної грошової оцінки земель. Дана методика використовувалась при нормативній грошовій оцінці земель населених пунктів Тлумацького району Івано-Франківської області.

Отримані результати знайшли практичне застосування в навчальному процесі Інституту управління природними ресурсами при підготовці фахівців за спеціальністю “Землевпорядкування та кадастр”, а також при підготовці експертів з оцінки землі в Регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації інженерно-технічного персоналу з реєстрації землі, нерухомого майна та їх оцінки.

Впровадження в практику результатів досліджень підтверджується відповідними актами Інституту управління природними ресурсами, Регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації інженерно-технічного персоналу з реєстрації землі, нерухомого майна та їх оцінки (м. Львів).

Особистий внесок здобувача. Виконані дослідження є результатом самостійної роботи автора над дисертацією в Київському національному університеті будівництва і архітектури у 1999-2002р.р.

Автором особисто розроблена методологія кадастру нерухомості, організаційно-економічні та правові механізми ефективності його функціонування, структура та зміст, а також фінансові витрати на створення кадастру.

Всі наукові положення, які виносяться на захист, обґрунтовані автором самостійно.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати наукових досліджень автора доповідались на IV науково-технічній конференції товариства геодезистів Польщі (Лодзь, 1999); науково-технічній конференції “Сучасні досягнення геодезичної науки та виробництва” (Львів, 2000); Міжнародній науково-технічній конференції “Проблеми природокористування Карпатського регіону” (Коломия, 2000); на колегіях та засіданнях Регіонального відділення Фонду держмайна по Івано-Франківській області.

Публікації. Результати наукових досліджень за темою дисертації опубліковані в семи наукових статтях, із них 6 самостійно та 5 у фахових виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 106 найменувань та додатку. Робота включає 112 сторінок друкарського тексту, в тому числі 17 таблиць та 12 рисунків.

ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність, визначено мету роботи, і наукову новизну, практичне значення виконаних наукових досліджень і розробок, особистий внесок народного здобувача.

У першому розділі роботи розроблені теоретичні засади функціонування кадастру нерухомості України на основі дослідження функціонування цього кадастру в ведучих країнах Європи і Сполучених Штатів Америки. Визначені правові аспекти функціонування кадастру нерухомості та його роль в економіці України.

На основі аналізу виконаних досліджень встановлено, що кадастр нерухомості сприятиме створенню ринку нерухомості, який дозволяє :

·

піднести роль приватної власності в економіці країни;

· поповнити державний та місцеві бюджети за рахунок купівлі-продажу об'єктів нерухомості;

· стабілізувати економічне та фінансове становище регіонів і держави в цілому, що сприятиме доступу до міжнародного капіталу та покращанню інвестиційного клімату;

· розвинути соціальну інфраструктуру і створити нові робочі місця;

· сприяти прискореному розвитку регіональної економіки;

· стабілізувати ціни на нерухомість;

· створити широкий та прозорий доступ фізичних та юридичних осіб до ринку нерухомості;

· створити об'єктивну та оперативну систему реєстрації нерухомості та прав на неї;

· створити моніторинг нерухомості, що дозволить робити переоцінку нерухомості і на цій основі міняти ставки та величину податку;

· дати стабільні та постійні фінансові поступлення в бюджет за рахунок величини податків;

· підвищити якість та оперативність управління нерухомістю;

· здійснити контроль за станом нерухомості.

В даному розділі роботи сформульовані основні вимоги до кадастрової системи нерухомості України, яка повинна відповідати європейським та світовим стандартам. Такими основоположними принципами формування кадастрової системи України є :

· кадастр земельних ділянок, як основної облікової одиниці кадастрової системи, в сукупності з будівлями та спорудами, що розміщені на цих ділянках є складовими частинами державної інформаційно-реєстраційної системи, що носить назву кадастр нерухомості;

· кадастр ведуть в єдиній комп'ютеризованій інформаційній системі, яка включає дві складові: описову та графічну (картографічну частини);

· однією із основних складових компонентів кадастрової системи є реєстр нерухомості та реєстр прав власності. Перший реєстр ведуть як правило спеціалізовані кадастрові організації, а другий – структури органів юстиції та права;

· наступним важливим компонентом системи кадастру нерухомості є оцінна вартість нерухомості, з визначенням на її основі податку на нерухомість;

· кадастр нерухомості є багатоцільовою системою, яка є важливим інструментом захисту прав власності, об'єктивного встановлення податку на нерухомість, механізмом управління нерухомістю та ефективного її використання;

· кадастрова система України повинна передбачати її розвиток, включаючи насамперед такі важливі компоненти, як корисні копалини країни та її природні ресурси.

Другий розділ роботи присвячений методології формування кадастру нерухомості України.

Автором дисертації визначені функції державних органів влади при формуванні кадастру нерухомості ( таблиця 1 ). Визначено, що основним державним органом по веденню кадастру повинно бути Національне агентство кадастру нерухомості.

Таблиця 1.

Функції державних органів влади при формуванні кадастру нерухомості

Державний орган Функції

Національне агентство з кадастру нерухомості · координація діяльності міністерств, відомств, підприємств та організацій, різних форм власності у формуванні кадастру нерухомості; · організація і управління регіональними (обласними) та місцевими (районними) кадастровими центрами; · розробка нормативно-правової, методичної та нормативно-технічної документації з питань створення і ведення кадастру нерухомості; · створення, ведення та управління інформаційною системою кадастру нерухомості; · створення моніторингово-прогнозного аналітичного центру з кадастру нерухомості; · координація міжнародних зв'язків та програм у сфері розвитку кадастру нерухомості; · координація державних програм в галузі кадастру нерухомості.

Продовження таблиці 1.

Органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування · координація діяльності підприємств та організацій по формуванню кадастру нерухомості на регіональному (обласному) та місцевому (базовому) рівнях;

Державний Комітет України по земельних ресурсах · надання даних земельного кадастру, щодо володіння і користування земельними ділянками, їх оцінною вартістю, геометричними параметрами, а також інших відомостей, необхідних для створення та ефективного функціонування кадастру нерухомості.

Державний Комітет будівництва, архітектури та житлової політики України · надання даних містобудівельного кадастру, щодо володіння і користування будівлями та спорудами, їх грошовою оцінкою, технічними та геометричними параметрами, а також інших відомостей, необхідних для створення та ефективного ведення кадастру нерухомості.

Міністерство юстиції України · надання інформації про реєстрацію прав власності об'єкта нерухомості, обмеження щодо прав; · правовий супровід кадастру нерухомості.

Міністерство екології та природних ресурсів · розробка проектів геодезичного та картографічного забезпечення кадастру нерухомості; · ведення геодезичних та картографічних робіт для кадастру нерухомості; · створення та моніторингове ведення електронних карт для кадастру нерухомості; · надання необхідного картографічного матеріалу; · надання даних про забруднення навколишнього середовища.

Державна податкова адміністрація України · розробка нормативної методики по оподаткуванню об'єктів кадастру нерухомості; · формування структури і встановлення величини податкових зборів.

Державний Комітет статистики України · розробка єдиної державної системи статистичної звітності з кадастру нерухомості.

Створення та ведення кадастру нерухомості потребує поетапної розробки організаційно-методичної схеми забезпечення його функціонування. Для цього передбачено чотири етапи створення та ведення кадастру нерухомості.

На першому етапі поставлена задача створення структури управління та ведення кадастру на державному, регіональному та місцевому рівнях.

Другий етап передбачає формування інформаційної системи кадастру нерухомості. В цьому блоці визначають інформативні джерела наповнення кадастру нерухомості, розробку стандартів збору та передачі інформації, розробку методики первинної обробки кадастрової інформації, розробка структури інформаційних запитів.

Третій етап включає блок економічних даних, тобто даних про оцінну вартість об'єктів нерухомості. Даний блок формується на основі розробленої методики нормативної та експертної грошової оцінки нерухомості та методики інтегральної оцінки комплексу об'єктів нерухомості. На основі даних цього блоку можна складати прогнозноаналітичну інформацію про якісний стан об'єктів нерухомості, перспективи їх розвитку, ефективне управління ними та раціональне використання.

Четвертий етап включає розробку нормативно-правових документів створення та ведення кадастру нерухомості. В першу чергу це стосується питань регламенту створення та функціонування кадастру, формування вимог щодо збору та передачі кадастрової інформації.

Для розробки кола питань і їх вирішення для кожного етапу передбачено титульний список виконавців. Результати виконаної розробки приведено в таблиці 2.

Таблиця 2.

Організаційно-методична схема забезпечення кадастру нерухомості

Назва етапів створення та ведення кадастру нерухомості Зміст етапу Виконавці

1 2 3

І. Створення структури управління та функціонування кадастру нерухомості Створення структурних моделей управління та ведення кадастру нерухомості на державному, регіональному та місцевому рівнях Кабінет Міністрів України Органи виконавчої влади в регіоні, міста, районних центрах

ІІ. Формування інформаційної системи кадастру нерухомості Визначення інформаційних джерел. Розробка стандартів (норм) збору та передачі інформації. Збір первинних матеріалів за наявними формами обліку і звітності. Розробка методики первинної обробки кадастрової інформації. Створення системи кадастрових відомостей, графіків, технічних описів, картографічної продукції. Розробка структури інформаційних запитів. Мінюст України, Держкомзем України, Держкомбудархітектури і житлової політики України Органи виконавчої влади в регіонах, регіональні центри державного земельного кадастру (їх філії), бюро технічної інвентаризації, топографо-геодезичні підприємства тощо.

ІІІ. Формування блоку оцінної вартості нерухомості Аналіз, розробка та вдосконалення методик нормативної та експертної грошової оцінки об'єктів нерухомості. Розробка методики інтегральної оцінки комплексу об'єктів нерухомості. Складання прогнозно-аналітичної інформації про перспективу розвитку об'єктів нерухомості на державному, регіональному та місцевому рівнях. Навчальні, науково-дослідні заклади Міносвіти і науки України Українська академія аграрних наук, Держкомзем України Держкомбудархітектури і житлової політики України; Органи виконавчої влади на регіональному та місцевому рівнях.

Продовження таблиці 2.

1 2 3

ІV. Розробка нормативно-правових аспектів функціонування кадастру нерухомості Створення регламенту ведення та створення кадастру нерухомості; розробка нормативних документів щодо функціонування кадастру нерухомості. Формування інструктивних вимог щодо збору та передачі кадастрової інформації. Мінюст України, Держкомзем України, Держкомбудархітектури і житлової політики України, Навчальні заклади Міносвіти і науки України, Українська Академія аграрних наук.

Створення системи кадастру нерухомості повинно базуватись на відповідних нормативно-методичних документах. Ці документи мають регламентувати процедурні питання збору, опрацювання та аналізу кадастрової інформації, а потім її використання різними споживачами, в тому числі й місцевими та регіональними державними органам для прийняття управлінських рішень.

Для узаконення процесу збору інформації встановлено за необхідне розробити “Положення про порядок надання обліково-кадастрової документації для ведення кадастру нерухомості”. В даному Порядку передбачено розробити перелік даних, які формують кадастр нерухомості; розробити технологію взаємодії отримання інформації від уже існуючих галузевих кадастрових систем (земельно- та містобудівельного); розробити алгоритм взаємодії різних відомств і організацій по передачі необхідної інформації для даного кадастру.

Отримана обліково-кадастрова інформація дозволить зробити аналіз кадастрових даних і на цій основі сформулювати Рекомендації по вдосконаленню ведення галузевих кадастрів. В результаті обробки кадастрової інформації стає можливим зробити об'єктивний аналіз по проблемі ефективного управління об'єктами кадастру нерухомості. З цією метою передбачено розробити Рекомендації з аналізу типових задач управління об'єктами кадастру нерухомості. В процесі аналізу кадастрової інформації нерухомості виникає проблема оцінки цілого спектру об'єктів (земельних ділянок, будівель, споруд тощо), а це потребує комплексного інтегрованого підходу до оцінки даного об'єкту як цілісного майнового комплексу. Для вирішення цієї проблеми передбачено створити Методику комплексної оцінки об'єктів нерухомості. Дана методика включатиме: розробку критеріїв врахування впливу обмежень та сервітутів на ефективність використання нерухомості; розробку інтегральних показників для комплексної оцінки якісного стану об'єкту нерухомості; розробку аналітично-прогнозних моделей та рекомендацій.

При створенні кадастру нерухомості стає необхідним розмежувати компетенції органів Міністерства юстиції та інших відомств на предмет реєстрації об'єктів власності та прав на них. Ці питання можуть бути врегульовані Інструкцією по реєстрації нерухомості і прав на неї.

Інформація кадастру нерухомості має широке використання в різних державних структурах, громадських організаціях, фізичних і юридичних осіб. Найбільш вагомими аспектами використання даної інформації є: територіальне планування розвитку нових об'єктів нерухомості, консолідації та розподіл існуючих; розробка об'єктивної фіскальної політики; розробка методики та моніторингу таксації об'єктів нерухомості; порядок надання кадастрової інформації споживачам для здійснення своїх процедур. Все це потребує розробки певного виду нормативно-методичної документації. В першу чергу це стосується необхідності розробки методики таксації нерухомості, Положення про порядок надання кадастрової інформації, вдосконалення Інструкції про порядок нарахування податку на нерухомість та Порядку видачі дозволів і ліцензій на формування об'єктів нерухомості.

Таблиця 3.

Нормативно-методичне забезпечення кадастру нерухомості

Назва проблеми (питання) Вид нормативно-методичного документу Виконавець

1 2 3

1. Збір інформації

розробка переліку даних, необхідних для формування кадастру нерухомості; розробка алгоритму взаємодії різних відомств і організацій з передачі і обліку кадастровою інформацією; розробка технології отриманням інформації галузевих кадастрів (земельного, містобудівельного тощо) Положення про порядок надання обліково-кадастрової документації для ведення кадастру нерухомості Держкомзем України; Держкомбудархітектури і житлової політики України, Мінекології і природних ресурсів; Органи державного управління

2. Обробка кадастрової інформації і прогнозування перспектив розвитку кадастру нерухомості

аналіз обліково-кадастрових відомостей галузевих кадастрів, інших відомств та організацій Рекомендації по вдосконаленню ведення галузевих кадастрів (земельно, містобудівельного) Органи державного управління та місцевого самоврядування

аналіз проблем по управлінню об'єктами кадастру нерухомості Рекомендації з аналізу типових задач управління об'єктами кадастру нерухомості -//-

Продовження таблиці 3

1 2 3

розробка критеріїв врахування впливу обмежень та сервітутів на ефективність використання нерухомості; Методика комплексної оцінки об'єктів нерухомості Навчальні, наукові та науково-дослідні заклади Міносвіти і науки України, Академії аграрних наук України, НАН України

розробка інтегральних показників для комплексної оцінки якісного стану об'єктів нерухомості -//-

розробка аналітично-прогнозних моделей та рекомендацій по управлінню нерухомості -//-

розмежування компетенції відомств по реєстрації прав власності на нерухомість і реєстрацію об'єктів нерухомості Інструкція по реєстрації нерухомості і прав на неї Мінюст України, Держкомзем України, Держкомбудархітектури і житлової політики України

3. Використання кадастрової інформації

планування розвитку нових об'єктів нерухомості, видача дозволів на формування нових об'єктів нерухомості, консолідація та розподіл існуючих об'єктів нерухомості Порядок видачі дозволів та ліцензій на формування об'єктів нерухомості Мінюст України; Держкомзем України; Держкомархітектури і житлової політики України; Органи державного управління та місцевого самоврядування регіонів, окремих територіально-адміністративних формувань

розробка ефективної фіскальної політики для нерухомості Інструкція про порядок нарахування податку на нерухомість Мінекономіки України; Мінфін України, Мінюст; України, Державна податкова адміністрація України

методична розробка методології та моніторингу таксації об'єктів нерухомості Методика таксації нерухомості Держкомзем України; Держкомбудархітектури і житлової політики України

надання достовірної інформації для здійснення трансакцій купівлі-продажу; захисту прав власності Положення про порядок надання кадастрової інформації Мінюст України; Держкомзем України; Держкомбудархітектури і житлової політики України

На основі виконаних досліджень розроблена модель і управління кадастром нерухомості. Запропонована структурна модель трьохрівнева. Вона включає національний регіональний та базовий рівень ( рис.1, рис.2, рис.3 ).

Рис.1. Структурна модель Національного агентства кадастру нерухомості

Рис. 2. Структурна модель Національного агентства кадастру нерухомості на регіональному (обласному) рівні

Рис.3. Структурна модель побудови і функціонування кадастру нерухомості на базовому рівні

В третьому розділі роботи розглянуті організаційно-економічні та правові механізми ефективного функціонування кадастру нерухомості. В першу чергу автором визначені основні напрямки розвитку правових норм, розглянуті питання модернізації оцінки будівель і земельних ділянок на основі досвіду європейських країн встановлена необхідна кількість фахівців вищої кваліфікації і технічного персоналу для забезпечення ефективного ведення кадастру нерухомості, встановлені основні вимоги та розроблена структура інформаційної системи кадастру нерухомості.

Автором запропоновано при нормативній грошовій оцінці земель враховувати фізико-механічні та гідрологічні показники властивостей грунтів, які впливають на безпеку експлуатації інженерних споруд. Такими показниками є водопроникність, пластичність, компресійне стиснення, корозійна агресивність до матеріалів споруд тощо. Отримання приведених вище даних не потребує додаткових фінансувань, так як вони є в проектних, будівельних та експлуатаційних організаціях, які займалися проектуванням будівель та споруд різноманітного призначення в населених пунктах.

В роботі встановлено, що для нормального функціонування кадастру нерухомості потреба в фахівцях вищої кваліфікації складає 2,32 тисяч осіб і технічного персоналу – 6,61 тис. чоловік.

Четвертий розділ роботи включає результати практичної реалізації виконаних теоретичних положень, висновків та рекомендацій.

Автором встановлено, що сумарна вартість на створення системи кадастру нерухомості України складає близько 372 млн. гривень.

Експериментальні дослідження бонітетної оцінки земель показали недостовірність узагальнених показників бонітетного балу для цілісних земельних масивів. Встановлено, що в межах земельного масиву площею близько 74,0 га бонітетний бал може різнитися на 13 одиниць. Це свідчить про необхідність детальних агрохімічних досліджень для кожної земельної ділянки, що дозволить об'єктивно встановити нормативну грошову ціну ділянки та величину земельного податку на неї.

До останнього часу вартість земельних ділянок не враховувалась в статутному фонді багатьох підприємств. Приведені нами розрахунки для 17 підприємств Івано-Франківської області показали, що в багатьох випадках вартість земельних ділянок значно перевищує вартість будівель, споруд та технологічного обладнання. Отже, кадастр нерухомості дозволяє об'єднати в єдине ціле вартість всього об'єкту нерухомості, тобто нерухоме майно та земельну ділянку.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі наведено теоретичне обгрунтування і нове вирішення наукової задачі щодо створення та ведення кадастру нерухомості в Україні.

Основними науковими і практичними результатами дисертації є :

1. На основі європейського та світового досвіду встановлення критеріїв та вимог щодо побудови системи кадастру нерухомості в Україні.

2. Запропонування методології побудови системи кадастру нерухомості. Для цілей ефективного ведення кадастрової системи нерухомості запропоновано створити Національне агентство України з кадастру нерухомості.

3. Обгрунтування етапів створення кадастру нерухомості та функцій державних органів влади при його формуванні.

4. Розробка переліку нормативно-методичних документів забезпечення функціонування кадастру нерухомості.

5. Розробка моделей управління кадастром нерухомості на національному, регіональному та місцевому рівнях.

6. Обгрунтування потреб в фахівцях вищої кваліфікації та технічного персоналу для ведення кадастру нерухомості.

7. Удосконалення методики грошової оцінки земель, шляхом використання додаткових інженерно-геологічних факторів.

8. Розробка структурних моделей функціонування геоінформаційної системи кадастру нерухомості та прогнозно-аналітичного центру.

9. Встановлення фінансових витрат на створення системи кадастру нерухомості в сумі приблизно 372 млн. грн.

10. Обгрунтування необхідності введення вартості земельних ділянок в статутний фонд підприємств.

СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Перович Л.Л. Сучасний стан кадастру в Україні // IV наук. – техн. конф. товариства геодезистів Польщі. – Лодзь, - 1999. – с.1-2.

2. Перович Л.Л. Напрямки розвитку правових норм функціонування кадастру нерухомості // Сучасні досягнення геодезичної науки та виробництва. – Львів : Ліга – Прес. – 2000. – с.204-205.

3. Перович Л.Л. Концептуальна модель організації і управління кадастром нерухомості // Проблеми природокористування Карпатського регіону. – Коломия. – 2000. – с.64-67.

4. Перович Л.Л. Кадрове забезпечення кадастру нерухомості // Інженерна геодезія. – 2000. - № 42. – с.175-177.

5. Перович Л.Л. Значення кадастру нерухомості для економіки України в контексті Європейського досвіду // Сучасні досягнення геодезичної науки та виробництва. – Львів : Ліга – Прес. – 2001. – с.161-164.

6. Перович Л.Л. Організація і управління кадастром нерухомості на базовому рівні // Інженерна геодезія. – 2001. – с.182-186.

7. Волощук М.Д., Гагалюк М.І., Тарасюк В.М., Перович Л.Л. До питання агрохімічної характеристики грунтів та їх бонітетної оцінки // Сучасні досягнення геодезичної науки та виробництва. – Львів : Ліга – Прес. – 2002. – с. 295-297.

АНОТАЦІЯ

Перович Л. Л. Організаційно-економічні та правові засади ефективного функціонування кадастру нерухомості в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.24.04. – Кадастр та моніторинг земель. – Київський національний університет будівництва і архітектури, Київ, 2002.

На основі європейського та світового досвіду сформульовані основні принципи побудови кадастру нерухомості для України.

Розроблена структура та зміст кадастру нерухомості, теоретично обгрунтовані організаційні, економічні, технічні і правові аспекти створення функціонування та управління кадастром нерухомості на державному, регіональному і місцевому рівнях. Розроблені моделі управління та структурна схема інформаційної системи кадастру нерухомості.

Ключові слова : кадастр нерухомості, структурна модель, земельна ділянка, нерухомість, інформаційна система.

АННОТАЦИЯ

Перович Л. Л. Организационно-экономические и правовые основы эффективного функционирования кадастра недвижимости в Украине. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.24.04. – Кадастр и мониторинг земель. – Киевский национальный университет строительства и архитектуры, Киев, 2002.

На основании европейского и мирового опыта сформированы основные принципы построения кадастра недвижимости в Украине.

Разработана структура и содержание кадастра недвижимости, теоретические обоснованы организационные, экономические, технические и правовые аспекты создания, функционирования та управления кадастром недвижимости на государственном, региональном и местном уровнях. Разработаны модели управления и структурная схема информационной системы кадастра недвижимости.

Ключевые слова : кадастр недвижимости, структурная модель, земельный участок, недвижимость, информационная система.

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

ПЕРОВИЧ ЛЕСЯ ЛЬВІВНА

УДК 528.711

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ТА ПРАВОВІ ЗАСАДИ

ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ КАДАСТРУ

НЕРУХОМОСТІ В УКРАЇНІ

05. 24. 04 – Кадастр та моніторинг земель

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2002 рік

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському національному університеті будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки.

Науковий керівник :

доктор технічних наук, професор Войтенко Степан Петрович,

Київський національний університет будівництва і архітектури, декан факультету геоінформаційних систем та технологій.

Офіційні опоненти :

доктор технічних наук, професор

кандидат технічних наук, доцент

Провідна установа :

Захист відбудеться “____” ____________ 2002 р. о ______ год. на засіданні спеціалізованої Вченої Ради Д 26.056.09 в Київському національному університеті будівництва і архітектури за адресою : 03037, м. Київ-37, Повітрофлотський просп., 31, а. 466

Автореферат розісланий “____” _________ 2002 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради

кандидат технічних наук, доцент _______________________ О. П. Ісаєв

 






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПРОБЛЕМИ СТАНОВЛЕННЯ ПОЛІТИЧНОГО ЛІДЕРСТВА НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ (НА ПРИКЛАДІ ПІВДЕННОГО РЕГІОНУ) - Автореферат - 29 Стр.
Оптимізація системи спеціалізованої медичної допомоги населенню при репродуктивних втратах - Автореферат - 26 Стр.
ФОРМУВАННЯ СВІТОГЛЯДУ УЧНІВ ПІДЛІТКОВОГО ТА ЮНАЦЬКОГО ВІКУ У НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОМУ ПРОЦЕСІ СУЧАСНОЇ ШКОЛИ - Автореферат - 27 Стр.
АНАЛІЗ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА - Автореферат - 47 Стр.
ХІМІЧНИЙ СКЛАД ПРЕПАРАТІВ КАРОТИНУ ВІТАТОНУ І ВІТАДЕПСУ ТА ЇХ ВПЛИВ НА РІСТ І ДЕЯКІ ПОКАЗНИКИ ОБМІНУ РЕЧОВИН В ОРГАНІЗМІ КУРЕЙ В ПОСТНАТАЛЬНОМУ ОНТОГЕНЕЗІ - Автореферат - 28 Стр.
ЗГИН ПЛАСТИН З КОЛОВОЮ МЕЖЕЮ ТА ПРЯМОЛІНІЙНИМИ ТРІЩИНАМИ З УРАХУВАННЯМ КОНТАКТУ БЕРЕГІВ ТРІЩИН - Автореферат - 19 Стр.
Фізіологічно активні речовини грибів і їх вплив на ріст та розвиток вищих рослин - Автореферат - 27 Стр.