У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ІНСТИТУТ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ

ІНСТИТУТ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ

УКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК

УДК 631.115:331.101.3

ВДОВЕНКО ЛАРИСА ОЛЕКСАНДРІВНА

МОТИВАЦІЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В АГРАРНІЙ

СФЕРІ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація

і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ – 2002Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті аграрної економіки УААН

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор, член-кореспондент УААН Малік Микола Йосипович, завідувач відділу підприємництва Інституту аграрної економіки УААН

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор Поліщук Микола Петрович, завідувач кафедри менеджменту Житомирського державного агроекологічного університету

кандидат економічних наук, доцент Кафлевська Світлана Геннадіївна завідувач кафедри професійно-правової підготовки з менеджменту Інституту післядипломної освіти Вінницького державного аграрного університету

Провідна установа: Тернопільська академія народного господарства Міністерства освіти і науки України, м. Тернопіль

Захист відбудеться 19 грудня 2002 року на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.350.02 в Інституті аграрної економіки УААН за адресою: 03680, Київ, МСП, вул. Героїв Оборони, 10, 3-й поверх, конференц-зал.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Інституту аграрної економіки УААН.

Автореферат розісланий 18 листопада 2002 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук ЖУК Н.Л.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Основною метою реформи, яка здійснюється в агропромисловому комплексі України, є формування нових організаційно-правових структур господарювання на базі приватної влас-ності на землю і майно. Важливість процесу трансформації власності в сільському господарства України зумовлюється необхідністю посилення мотивації власників до ефективного та раціонального використання ресурсів і формування підприємств ринкового типу.

Стабільність в аграрному секторі значною мірою залежить від ефек-тивної діяльності нових організаційно-правових структур, що ґрунтуються на приватній власності на землю та засоби виробництва.

Оскільки нові підприємницькі структури в аграрному секторі економіки знаходяться на початковому етапі розвитку, а їх ефективне функціонування ускладнюється кризовим станом сільського господарства, тому правильна зорієнтованість мотивування підприємницької діяльності передбачає створення такого соціально-економічного та політико-правового середо-вища, яке б сприяло становленню й успішному розвитку підприємницької діяльності шляхом надання свободи та гарантій процесу отримання прибут-ку, володіння, використання і розпорядження ним. При цьому необхідно законодавчо закріпити не лише права приватного підприємця, але й обов'яз-ки та відповідальність щодо його виробничої діяльності, мотивом якої є не тільки прагнення мати прибутки, а й почуття обов'язку та потреби у під-приємницькій діяльності.

Актуальність вирішення даних проблем та необхідність опрацювання практичних рекомендацій щодо розвитку і підтримки аграрного підприєм-ництва зумовили вибір теми дисертаційного дослідження, визначили його мету, завдання і структуру.

Стан вивчення проблеми. Проблеми становлення і розвитку під-приємницької діяльності постійно привертають увагу науковців. Значний вклад у визначення суті підприємництва зробили такі зарубіжні вчені, як А.Сміт, Р.Кантільон, Ж-Б.Сей, В.Зомбарт, Ф.Хайек. Не менш вагомими були наукові дослідження П.Самуельсона, М.Вебера, Ф.Кене та ін. Фундатором сучасного розуміння підприємництва вважається Й.Шумпетер.

Дослідження проблеми підприємництва в Україні започатковані лише у 80-90-х роках ХХ століття. Серед них вагоме місце посідають праці А.Агеє-ва, А Барановського, З. Варналія, В. Корольова, Г.Чернікова та інших дослідників.

Проблемам аграрного підприємництва присвячені наукові дослідження В.Андрійчука, П.Гайдуцького, А.Даниленка, М.Маліка, Л.Романової, П.Саблука. Окремі аспекти підприємництва в сільському господарстві дос-ліджують В.Амбросов, І.Баланюк, М.Дем'яненко, В Зіновчук, Ю.Коваленко, О.Крисальний, В. Криворучко, М.Кропивко, І.Лукінов, Ю.Лупенко, В.Месель-Веселяк, О.Онищенко, Г.Підлісецький, М.Федоров, П.Федієнко, О.Шпичак, В.Юрчишин та ін.

Разом з тим, на наш погляд, ряд положень, що мають важливе наукове і практичне значення для підвищення мотивації підприємницької діяльності, можуть бути поглиблені за умови їх взаємозв'язку з питаннями розвитку ринкового середовища, оскільки посилення конкурентної позиції підприєм-ницької структури потребує постійного контролю і вивчення ринку.

Враховуючи динаміку процесу підприємництва, виникає потреба розширення і поглиблення досліджень щодо становлення та розвитку підприємницької діяльності в аграрній сфері економіки. Зокрема, дослід-ження системи мотивів, які зумовлюють становлення та успішний розвиток підприємницької діяльності.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження здійснювалось у контексті виконання Інсти-тутом аграрної економіки УААН програми наукових досліджень на 2001-2005 роки відділу підприємництва “Розробити методологічні та орга-нізаційно-економічні засади функціонування підприємницьких структур на основі кооперації та інтеграції агропромислового комплексу” (номер державної реєстрації 0102U000257).

Мета та завдання дослідження. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні та опрацюванні методологічних і практичних положень щодо вдосконалення мотивації діяльності сучасних підприємницьких структур на селі на основі комплексного аналізу розвитку підприємництва в аграрній сфері економіки.

Для досягнення поставленої мети вирішувалися такі завдання, які визначили логіку і внутрішню структуру дисертаційного дослідження:

- розкрити економічну сутність мотиваційного фактора аграрного підприємництва як невід'ємного елемента ринкової економіки;

- визначити організаційні аспекти мотивації різних форм підприємницької діяльності;

- провести порівняльний аналіз підприємницьких структур на селі (товариства, кооперативи, приватні підприємства, державні підприємства, фермерські господарства) із визначенням чинників, які мають найбільший вплив на прибутковість підприємств;

- обґрунтувати створення сприятливого підприємницького середовища з опрацюванням організаційної моделі мотивації підприємницької діяльності в аграрній сфері;

- розробити пропозиції щодо вдосконалення оцінки у здійсненні підприємницької діяльності та матеріального стимулювання праці найманих менеджерів.

Предмет і об'єкт дослідження. Предметом наукового дослідження є теоретичні і практичні аспекти мотивації підприємницької діяльності новостворених організаційно-правових структур.

Об'єктом дослідження є сукупність організаційно-економічних відносин, пов'язаних з розвитком підприємництва в аграрній сфері економіки. Вихідними джерелами інформації були дані Вінницького головного управління сільського господарства і продовольства, обласного статистичного управління, річні звіти, оперативна інформація сільськогосподарських підприємств різних форм власності, матеріали періодичних видань з даної теми.

Методологія і методика досліджень. Методологічні основи вивчення даного об'єкта включають загальне пізнання сучасних наукових поглядів на дану проблему, її розгляд в історико-економічному аспекті, узагальнення зарубіжного досвіду і можливостей його застосування в Україні. Вивчення надбань суспільної думки в різні історичні періоди дозволяє усвідомити теоретичну суть даного явища. На нинішньому етапі розвитку реальна дійсність та ряд об'єктивних факторів започаткували новий етап розвитку підприємництва в аграрній сфері.

Початковим етапом становлення нових підприємницьких структур на базі реформованих КСП вважається вихід Указу Президента України “Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки” від 3 грудня 1999 року. Відсутність вагомих теоретичних та практичних розробок щодо становлення підприємницької діяльності в аграрному секторі вітчизняної економіки, достатнього статистичного матеріалу зумовили першочергове використання при написанні дисертаційної роботи абстрактно-логічного методу, який передбачає логічне визначення предмету дослідження, виділення його окремих компонентів, аналіз їх взаємозв'язків та взаємодії, пошук нових закономірностей, змін тощо.

Крім того, у дисертаційній роботі застосований соціологічний метод наукового дослідження шляхом анкетування й опитування.

В умовах обмеженості матеріалу доцільним виявилося застосування монографічного методу, який передбачає вивчення та аналіз літературних джерел, нормативних документів, досвіду господарювання в ринкових умовах. Його застосування тісно переплелось з абстрактно-логічним методом, оскільки вивченню підлягали явища та процеси, виділені за допомогою абстрактно-логічного мислення.

Оцінка діяльності підприємницьких структур, співставлення оптимальних розмірів господарств, пошук ефективних для різних умов рішень здійснювалися за допомогою відповідних прийомів розрахунково-конструктивного методу.

При аналізі економічних показників господарської діяльності різних підприємницьких структур в аграрній сфері використані прийоми порівняння. В дисертаційній роботі знайшов застосування графічний метод.

Теоретико-методологічними результатами дисертаційного дослідження можна вважати теоретичне обґрунтування основ та соціально-економічних передумов розвитку підприємництва в системі відносин власності з урахуванням особливостей сучасного етапу проведення аграрної реформи в Україні. Методичні результати даного дослідження допомогли виявити різні підходи до вирішення ряду проблем мотивації підприємницької діяльності новостворених організаційно-правових структур в аграрній сфері.

Комплексне використання традиційних методів економічних досліджень (економіко-статистичних, групувань) дозволило обґрунтувати висновки та розробити пропозиції щодо подальшого розвитку підприємницьких структур, створення сприятливих умов для їх функціонування.

Наукова новизна одержаних результатів. У процесі дисертаційного дослідження автором одержані такі результати теоретико-методологічного та практичного характеру, які мають наукову новизну і виносяться на захист:

- уточнено методологічний підхід до визначення підприємництва як багатоаспектного явища, що включає сукупність економічних, історичних, соціальних і юридичних відносин, особливий вид господарської діяльності, підприємницьке середовище, особистість підприємця, стиль і тип його поведінки при здійсненні підприємницької діяльності як мотиву розвитку галузі економіки;

- виявлено характерні особливості мотивів підприємницької діяльності приватних і корпоративних організаційно-правових структур (фермерські господарства, ТОВ, кооперативи, приватні підприємства) з відповідною класифікацією (соціальні, економічні, психологічні, політичні);

- вперше в різних організаційно-правових структурах (товариства, кооперативи, приватні підприємства) виявлено і обґрунтовано взаємозв'язки розміру прибутку з чинниками (урожайність основних сільськогоспо-дарських культур, оплата праці, фондоозброєність та фондооснащеність) як основного мотиваційного фактора в умовах пореформеного розвитку аграрних підприємств;

- поглиблено методи вивчення кваліфікаційного рівня менеджерів та розроблено механізм оцінки їх діяльності за бальною системою, яка включає ділові якості, складність роботи, необхідність творчого мислення, досвід, результативність;

- розроблено організаційну модель мотивації підприємницької діяльності в аграрній сфері економіки з виділенням зовнішнього і внутрішнього середовища у підприємницькій сфері та модель підприємця-менеджера-власника з урахуванням його знань, умінь, здібностей;

- визначено напрями удосконалення забезпечення розвитку підприємницької діяльності (дотримання виконавчої дисципліни) та матеріального стимулювання праці менеджерів приватних підприємств як супутнього чинника підприємницької діяльності.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення результатів дисертаційного дослідження полягає в розробці теоретико-методологічних положень та практичних рекомендацій, які сприятимуть підвищенню мотиваційних чинників розвитку підприємницької діяльності на основі оцінки і підбору менеджерів. Практичні рекомендації слугуватимуть реалізації вимог ринку в розвитку підприємницької діяльності, вони є науково обґрунтованими. Практично підтверджена необхідність формування підприєм-ницьких структур в аграрному секторі на основі підвищення ефективності виробництва. Основні положення та висновки дисертаційної роботи можуть бути підґрунтям для подальших досліджень актуальних проблем розвитку підприємництва, методологічним забезпеченням у процесі створення нових підприємницьких структур на селі.

Пропозиції щодо формування підприємницького середовища забезпечать сприятливі умови для активізації підприємницької діяльності у Вінницькій області, а пропозиції щодо проведення атестації використовуються при оцінці діяльності керівників, спеціалістів і менеджерів, що є мотивом підвищення професійно-кваліфікаційного рівня управлінського персоналу (акт Головного управління сільського господарства і продовольства Вінницької облдерж-адміністрації про впровадження результатів наукових досліджень № 11087 від 19.08.2002 р.)

Проведений аналіз підприємницької діяльності сільськогосподарських підприємств Барського району Вінницької області дозволив виявити резерви підвищення прибутковості різних організаційно-правових структур та обґрунтувати пропозиції щодо підвищення ефективної діяльності господарств району, що підтверджується актом впровадження результатів роботи у виробництво

Методичні рекомендації щодо матеріального стимулювання найманих працівників сприяють підвищенню продуктивності праці в різних організаційно-правових структурах (довідки: Подільської дослідної станції садівництва № 149 від 19.08.2002 р. та товариства з обмеженою відповідаль-ністю агрофірми “Джулинка” Бершадського району № 187 від 30.08.2002 р.)

Окремі узагальнення та теоретичні положення дисертаційного дослідження висвітлюються при викладанні дисциплін “Фінанси підприємств” на факультеті економіки та підприємництва, “Менеджмент організації” на факультеті менеджменту Уманської державної аграрної академії.

Особистий внесок здобувача. Наукові результати та висновки, наведені в дисертаційній роботі та у наукових публікаціях, отримані автором особисто.

Апробація результатів дослідження. Основні положення результатів дослідження апробовані в доповідях і виступах на науково-практичній конференції “Проблеми ефективного функціонування АПК в умовах нових реформ власності та господарювання” в Харківському державному технічному університеті сільського господарства (м. Харків, 2001 р.); на Всеукраїнській науково-практичній конференції “Соціально-економічні проблеми природо-користування та екології” в Миколаївській державній аграрній академії (м. Миколаїв, 2001); на міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій 185-й річниці заснування Харківського державного аграрного університету ім. В.В.Докучаєва “Механізм господарювання і економічна динаміка в АПК” (м. Харків, 2001).

Публікація результатів дослідження. За результатами виконаних досліджень опубліковано 8 наукових праць загальним обсягом 2,2 друкованих аркуша, в тому числі 5 – у фахових наукових виданнях.

Обсяг та структура дисертаційної роботи. Дисертація викладена на 177 сторінках комп'ютерного тексту, складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел із 126 назв, містить 30 таблиць, 18 рисунків, 5 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

У першому розділі – “Теоретичні основи мотивів підприємницької діяльності” - розглянуто теоретичні і методологічні питання розвитку підприємництва, системи мотивів підприємницької діяльності та економічну суть підприємництва, історичні аспекти становлення і розвитку його в аграрній сфері економіки.

Встановлено, що зі зміною соціально-економічних факторів і потреб суспільства, розвитком продуктивних сил критично переоцінювались погляди щодо суті і значення підприємництва. Аналіз історичного досвіду становлення і розвитку підприємництва привів до висновку, що воно також впливало на розвиток продуктивних сил суспільства. Тому підприємництво є соціально-економічною основою ринкової економіки, необхідною і достатньою умовою для її виникнення і розвитку.

Розвиток і вплив підприємницької діяльності на економіку будь-якої країни залежить від тих чинників, які формуються у суспільстві. В більшості економічно розвинутих країн держава підтримує розвиток підприємництва і створює сприятливі умови для його активізації. Відсутність досвіду в Україні щодо розвитку підприємницької діяльності зумовила розбіжність в поглядах на суть і значення його, що є гальмом розвитку підприємницької діяльності взагалі і особливо в аграрній сфері економіки.

Підприємництво слід розглядати як багатогранне явище, яке включає не тільки вид виробничо-господарської діяльності, спрямованої на отримання прибутку і здійснюється на власний ризик під свою відповідальність, а й специфічний склад мислення людини. Виходячи з цього, важлива роль відводиться особистості підприємця як неординарної людини, яка перспективно мислить, має талант організатора, висуває нові ідеї. Саме завдяки цим рисам досягається успіх у підприємництві й отримується прибуток, що є одним з основних мотивів такої діяльності.

Важливим методологічним аспектом розвитку підприємництва є обґрунтування мотивів підприємницької діяльності. Основною ланкою мотиваційного механізму виступають підприємницькі інтереси, що становлять сукупність відносин між підприємцями та державою, між ними та іншими учасниками ринку, спрямовані на задоволення власних потреб. Трудова діяльність підприємця, що виступає формою прояву його власного бажання, присутня в індивідуальній свідомості на рівні сформованої потреби і реалізується ним у самостійній, творчій та новаторській діяльності.

Підприємницький інтерес передбачає взаємодію двох аспектів - матеріально-мотиваційного, пов'язаного з ринковою оцінкою діяльності, розмірами винагороди у формі доходу або прибутку та загально-економічного, пов'язаного з реалізацією індивідуальних здібностей, можливостями повноцінного прояву потреби до самостійної ініціативної діяльності.

На успіх підприємницької діяльності впливає правильно вибрана форма організаційно-правової структури, ступінь економічної відповідальності підприємця, мотивація праці найманих працівників, залучення матеріально-грошових коштів, організація виробництва, рівень інтеграційних процесів і розмір підприємства.

У другому розділі “Стан і розвиток підприємницької діяльності в аграрній сфері” – аналізується підприємницька діяльність новостворених організаційно-правових структур в пореформеному періоді, розглядається питання матеріальної заінтересованості працівників та мотиви поведінки підприємців.

Стабільність в аграрному секторі значною мірою залежить від ефективної діяльності нових організаційно-правових структур, що ґрунтуються на приватній власності на землю та засоби виробництва.

У підвищенні ефективності виробництва новоствореної підприєм-ницької структури важлива роль відводиться керівництву. Досить часто керівництво, в якого відсутня одноосібна влада, самостійність в прийнятті управлінських рішень, необхідних в ринковій економіці, не знаходить порозуміння з колективом і не може успішно вирішувати актуальні питання господарської діяльності. Ефективність господарської діяльності визна-чається підприємницьким хистом керівника, його вмінням адекватно реагувати на зміни внутрішнього середовища, ефективно враховувати особливості механізмів, форм та прийомів господарського управління.

Тому прийняття Указу Президента України “Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки “ від 3 грудня 1999 року мало на меті змінити психологію трудівників сільського господарства, зробити їх повноправними господарями-власниками, дати поштовх до відродження сільськогосподарського виробництва.

Станом на 1 січня 2002 року у Вінницькій області після здійснення реформування 717 колективних сільськогосподарських підприємств заре-єстровано 823 новостворених сільськогосподарських підприємств ринкового типу, в т.ч. 33 селянських (фермерських) господарств, або 4% до загальної кількості, приватних підприємств - 121, або 14,7%, господарських това-риств - 458, або 55,7%, 198 сільськогосподарських виробничих коопе-ративів, або 24%, інші формування – 1,6%.

В результаті дисертаційного дослідження встановлено, що найбільш ефективними з новостворених організаційно-правових структур щодо прибутковості, як основного мотиваційного чинника підприємницької діяльності виявились приватні підприємства (після державних). Однією з причин є наявність одноосібного керівництва, що дуже важливо при прийнятті управлінських рішень у процесі підприємницької діяльності.

В результаті кореляційного аналізу ефективної діяльності підприєм-ницьких структур різних організаційно-правових формувань встановлено, що у приватних підприємствах та кооперативах наявний тісний зв'язок прибутку з чинниками, що аналізуються (фондоозброєністю, урожайністю основних сільськогосподарських культур, фондооснащеністю та оплатою праці). Так, у процесі дослідження залежності між фондоозброєністю, урожайністю зернових культур, цукрових буряків, оплатою праці та прибутком у розрахунку на одного працівника у приватних підприємствах отримали рівняння зв'язку:

ух =745,37 + 6,32х1 + 45,56х2 +3,37х3 – 5,04х4 ,

де ух - прибуток на одного працівника, грн.

х1 - фондоозброєність на одного працівника, тис.грн.;

х2, х3 - урожайність відповідно зернових культур і цукрових буряків, ц/га;

х4 - оплата праці 1 люд.-год, грн.

Коефіцієнт множинної кореляції R = 0,69. Критерій Стюдента Т= 7,22.

В кооперативах найвагомішим чинником є вплив на прибуток урожайності, але зв'язок прибутку з оплатою праці та фондооснащеністю практично відсутній.

У приватних підприємствах виявлено тісний зв'язок між прибутком у розрахунку на працівника та фондоозброєністю. Проте зв'язок оплати праці з прибутком надто слабкий.

Низькі коефіцієнти множинної кореляції при трьох залежностях прибутку від аналогічних чинників у господарських товариствах свідчать про слабкий їх взаємозв'язок. Тобто, в даній формі організації виробництва не досягається рівень прибутковості, що має місце в інших організаційних структурах.

Найвищий рівень прибутку з одиниці площі в новостворених організаційно-правових формуваннях мають приватні підприємства. Проте вирішення соціальних проблем на селі забезпечують виробничі кооперативи. Підприємницькі структури, які розраховують на стабільний розвиток, сприяють активізації свого підприємства, зростанню його ролі в соціальному розвитку села.

Результати проведених досліджень свідчать про повільне зростання (на 4,2% в 2001 р. проти 1998 р.) кількості малих підприємств як підприєм-ницьких структур.

У дисертаційній роботі на основі статистичних даних зроблена спроба обчислити прибуток, одержаний фермерськими господарствами. Отримати таку інформацію досить складно, оскільки фермери не дають достовірних даних про фінансовий стан господарства.

На основі даних річних звітів Вінницького обласного управління сільського господарства та продовольства, обласного статистичного управління розраховано прибуток від реалізації продукції рослинництва фермерськими господарствами (фермери переважно займаються рослин-ництвом). Так, у 2000 р. у фермерських господарствах обсяг виробництва зерна становив 66690 тонн, що в 3,4 раза більше, ніж минулого року при збільшенні площі ріллі від 21646 тис. до 56173 тис.га, або в 2,6 раза. З виробленої продукції (2000 р.) було реалізовано 60000 тонн зерна. Ціна реалізації його в середньому по області становила 491,2 грн. за тонну при собівартості 255,2 грн. (табл.1). Від реалізації фермерськими господар-ствами продукції рослинництва (основних сільськогосподарських культур) отримано 15589,5 тис.грн. прибутку, або 391,7 грн. на одиницю площі (для порівняння: в господарських товариствах - 154,9 грн., у приватних підприємствах - 233,3 грн. та в кооперативах - 151,3 грн.).

1.Розрахунок прибутку фермерських господарств від реалізації

продукції рослинництва, 2000 р.*

Культури Реалізовано продукції, т Повна собівартість, грн. Ціна реалізації за 1 т, грн. Прибуток з одиниці площі, грн.

Зернові 60000 255,2 491,2 431

Цукрові буряки 54296 103,3 122,5 209,7

Соняшник 1500 345,4 545,1 201,9

Картопля 800 354,4 463,4 574,4

Середній розмір прибутку, грн. - - - 391,7

* Розраховано за даними Вінницького обласного управління сільського господарства та продовольства України

Таким чином, фермерство є ефективною формою господарювання. Це пояснюється тим, що в даній структурі в основному використовується праця самого фермера та членів його сім'ї, від ефективної роботи яких залежить добробут їх родини.

У процесі соціологічного опитування фермерів області виявлені основні мотиви, що спонукають займатися підприємницькою діяльністю. В результаті досліджень встановлено, що основними мотивами поведінки підприємців є незалежність, матеріальний достаток та можливість реалізації своїх творчих здібностей, які найбільше впливають на їх діяльність, сприяючи ефективному господарюванню в ринкових умовах. Тобто, мотивуючим фактором підприємницької діяльності виступає, в першу чергу, соціально-економічний статус підприємця.

Водночас, із зростанням ролі керівників у забезпеченні ефективної діяльності аграрних формувань, до них висуваються принципові вимоги: високий професійний та інтелектуальний рівень, необхідний для успішного управління персоналом, підприємливість, творче мислення, ініціативність, здатність до розумного ризику, вміння впливати на людей, авторитетність тощо.

Одним із мотивуючих факторів формування підприємницьких структур є можливість залучення матеріально-грошових коштів. У процесі дисер-таційного дослідження виявлено, що відсутність коштів (63,2% відповідей фермерів) найбільше заважає ефективно працювати приватним підприємцям. Опитування керівників приватних та корпоративних структур Вінницької області показало, що стримуючим фактором в ефективній діяльності підприємців є недосконалість податкової політики держави (45,9%), високі відсотки за кредит (22,2%) та відсутність коштів (19,5%) (рис.1).

Рис.1. Фактори, які негативно впливають на ефективність виробництва

У процесі дослідження виявлені проблеми, що позначаються на веденні підприємницької діяльності в сучасних умовах. Зокрема, це проблема диспаритету цін на промислову та сільськогосподарську продукцію, відсутність коштів і недостатність системи надання кредитів, обмежені можливості держави у фінансовій підтримці, слабкий рівень технічної оснащеності підприємств, проблеми із збутом продукції.

Щодо внутрішніх проблем, які мають вплив на розвиток підприєм-ницької діяльності, то це недостатній професійний рівень керівників та слабка економічна й юридична підготовка.

Негативним чинником, що стримує розвиток фермерських господарств, є нерозвинена виробнича і соціальна інфраструктура, тому реальним у ближчій перспективі буде створення на базі фермерських господарств обслуговуючих кооперативів, які надаватимуть необхідні послуги, вирішуватимуть питання матеріально-технічного забезпечення та збуту вирощеної продукції (ця проблема є найбільш важливою). Отже, на сучасному етапі розвитку підприємницьких структур постає питання про необхідність державної підтримки, особливо місцевих структур.

Серед факторів мотивації підприємницької діяльності переважають матеріальні (доход підприємця). Оскільки у виробничому процесі забезпечується здійснення підприємницької діяльності, то доцільно брати до уваги мотиваційну дію оплати праці найманих працівників.

Однак, результати дослідження свідчать про наявність проблеми заборгованості із виплати заробітної плати. Тому в дисертаційній роботі зроблено висновок, що недоліки в матеріальному стимулюванні знижують рівень інтересів найманих працівників і є перепоною у підвищенні ефективності виробництва. Враховуючи низький рівень заробітної плати в сільському господарстві, опрацьовані пропозиції щодо встановлення матеріальних сти-мулів відповідно до індивідуального вкладу кожного працюючого у процес виробництва. Такий підхід сприятиме підвищенню продуктивності праці, а отже, зростанню прибутків підприємства.

В результаті проведеного соціологічного дослідження встановлено, що за період переходу до ринкових відносин змінились погляди працівників стосовно заробітної плати (41,3% з них вважають, що всі види їх заробітку повинні бути відомі лише керівникові підприємства; 35,8 % - відомі всім та 22,8% респондентів (в основному молодь) вважають, що величину заробітної плати зі всіма доплатами не повинні знати сторонні особи). Тобто, більшість респондентів - за закритий характер цієї інформації. Із опитаних 35,8% (переважно люди похилого віку) за відкритість інформації про заробіток.

У третьому розділі – “Шляхи удосконалення мотивації підприємницької діяльності” - визначено напрями забезпечення відповідного правового поля розвитку підприємницької діяльності та матеріального стимулювання праці менеджерів приватних підприємств, розроблено механізм оцінки рівня знань сучасних менеджерів за бальною системою, опрацьовано організаційну модель мотивації підприємницької діяльності в аграрній сфері економіки з виділенням зовнішнього і внутрішнього середовища у підприємницькій сфері та модель підприємця-менеджера-власника.

Передумовою успішного розвитку підприємницької діяльності, особливо в аграрному секторі, є стабільність державної економіки, що забезпечує сприятливе економічне середовище для її розвитку. Важливе значення має наявність правових актів, які регулюють суспільні відносини у сфері підприємництва.

Ситуація в країні постійно змінюється, тому зростає значення право-вого регулювання, досконалість якого позначається на ефективності підприємницької діяльності. Одним із головних завдань удосконалення правових відносин є підвищення ролі закону в регулюванні підприєм-ницької діяльності та його реалізація в підзаконних актах.

Одним із напрямів державної політики є забезпечення ефективного правового поля і вдосконалення мотивації менеджерської діяльності, зокрема:

- для створення сприятливого середовища в залученні іноземних інвестицій як одного з джерел фінансування підприємницької діяльності з метою гарантування захисту іноземних інвестицій на внутрішньому ринку від частих змін у податковому законодавстві та питаннях іноземного інвестування;

- привести у відповідність чинне законодавство про сільськогосподарську кооперацію та оподаткування кооперативних підприємств і розробити спрощений механізм державної реєстрації суб'єк-тів підприємницької діяльності. Такі заходи стимулюватимуть створення торгових домів, розвиток обслуговуючих кооперативів у сфері агросервісу, переробки і збуту продукції;

- серед мотивів підприємницької діяльності можна виділити як визначальні розширення довгострокового кредитування та страхування ризиків у сільському господарстві.

В ряді підприємств підприємницьку діяльність здійснюють наймані менеджери, де рівень оплати є для них мотиваційним чинником. Праця підприємця-менеджера відрізняється великою складністю, різноманітним змістом, творчим характером, відповідальністю за кінцеві результати. При індивідуальному підході до оплати праці менеджерів необхідно застосовувати контрактну систему, що дає можливість враховувати особисті якості працівників, їх професійну кваліфікацію, відповідальність тощо.

Оплата праці менеджера повинна складатись з основної заробітної плати (розмір якої встановлюють як в 1:5 середнього заробітку пра-цюючих), короткострокових стимулів (премії за результати роботи окремих підрозділів і підприємства в цілому), довгострокових стимулів (право викупу акцій) та пільг (додаткові виплати, страхування, відпочинок).

В дисертації обгрунтовано необхідність проведення атестації менеджерів (керівників, спеціалістів) для оцінки результативності їх діяльності, що дасть можливість встановити відповідність атестованого посаді, яку він займає, і визначити стартовий рівень оплати праці. При прийнятті рішення за результатами атестації комісії буде надано право підвищувати посадовий оклад згідно з отриманими балами (за бальною шкалою) в кратному відношенні до середнього рівня заробітку всіх працюючих на підприємстві (табл.2).

Ефективність функціонування будь-якої підприємницької структури вирішальною мірою залежить від особистих, ділових якостей, квалі-фікаційного рівня персоналу. В нових умовах господарювання змінюється сутність функцій управління в підприємницьких структурах, підвищується значення професійних здібностей керівників і менеджерів та роль моти-ваційних чинників у цьому процесі.

2. Оцінка результативності діяльності менеджерів (керівників, спеціалістів)за бальною шкалою

Критерії Питома значи- мість, % Оцінка рівнів критеріїв з урахуванням питомої значимості, балів

І низький ІІ середній ІІІ вище середнього ІV високий V- найвищий

1. Ділові якості 19 до 19 20 - 38 39 -57 58 -76 77 - 95

2. Складність роботи 25 до 25 26 - 50 51 -75 76 - 100 101- 125

3. Необхідність творчого мислення 17 до 17 18 -34 35 -51 52 -68 69 - 85

4. Досвід 16 до 16 17 - 32 33 - 48 49 - 64 65 - 80

5. Результативність 23 до 23 24 - 46 47 - 69 70 - 92 93 - 115

Максимальна кількість набраних балів до 100 101 - 200 201 - 300 301 - 400 401 - 500

Кратність розміру посадового окладу 2 3 4 5 6

В ринкових умовах господарювання підприємці вирішують різно-манітні завдання, які випливають із специфіки ринкового середовища. Процес управління в підприємницьких структурах вимагає від них розуміння виробничих процесів, швидкого орієнтування у змінах і прий-нятті нестандартних рішень. Однією з найважливіших функцій підприємця є здійснення кадрової політики. Уміння підбирати і розставляти кадри, створювати сприятливий психологічний мікроклімат, забезпечувати впро-вадження ефективних методів стимулювання праці найманих працівників – найголовніше завдання керівника підприємницького формування, що ставить за мету отримання прибутку в процесі ефективного господарювання.

Слід звернути увагу на такий важливий фактор, як культура (етика) підприємництва, який в ринкових умовах має значний вплив на довіру і визнання суб'єкта як партнера і конкурента. Проблема полягає в тому, що тривалий час існувала тенденція низького рівня загальної культури, відсутності управлінських традицій. Перехід до ринкових відносин висвітлив професійну і моральну неготовність значної частини керівництва працювати в нових умовах.

Мотивацією здійснення ефективної підприємницької діяльності в аграрній сфері економіки є врахування впливу зовнішнього і внутрішнього середовища (рис.2).

Рис.2. Організаційна модель мотивації підприємницької діяльності

в аграрній сфері

Аналіз опрацьованої організаційної моделі мотивації підприємницької діяльності в аграрній сфері економіки вказує на те, що будь-яка підприємницька структура не може існувати сама по собі. Фактори зовнішнього і внутрішнього середовища безпосередньо впливають на процеси, що відбуваються всередині підприємства. Важливо забезпечити позитивний вплив цих факторів.

Методичний підхід до мотивації підприємницької діяльності аграрних підприємств вказує на напрями їх ефективного розвитку лише за умов за- діяння мотиваційних факторів (удосконалення правового законодавства та забезпечення виконавчої дисципліни стосовно дотримання законодавчих актів, удосконалення матеріального стимулювання, сприяння інвестиційним процесам), що є основою створення сприятливого підприємницького середовища.

ВИСНОВКИ

У дисертації теоретично узагальнені і вирішені завдання щодо удосконалення мотивації підприємницької діяльності організаційно-правових структур. Результати досліджень, викладених у дисертації, дозволяють зробити наступні основні висновки.

1. Підприємництво як важливий мотиваційний фактор соціально-економічного розвитку реалізується через виробничо-господарську діяльність організаційних структур. Світовий досвід та практика діяльності підприємств свідчать, що розвиток підприємництва закладає мотиваційні основи стабілізації аграрного сектора економіки. Мотиваційний зміст підприємницької діяльності полягає в тому, що у боротьбі за споживача підприємець змушений постійно дбати про підвищення конкурентоспро-можності підприємства і продукції. Важливими передумовами здійснення підприємницької діяльності виступають матеріальне стимулювання праці як власників-менеджерів так і найманих працівників і формування підприємницького середовища.

2. У процесі запровадження ринкових відносин і формування підприємницьких структур важливого значення набуває удосконалення системи мотиваційних чинників як сукупності історичних, економічних, соціальних, правових відносин, особливого виду господарської діяльності та створення відповідних умов для успішного функціонування галузі. При цьому необхідно враховувати особливості аграрного сектора економіки. Проблеми, які виникають в процесі виробничої діяльності підприємств, найбільш ефективно вирішують менеджери на рівні корпоративного підприємства і власник-менеджер на рівні приватного підприємства.

Усвідомлення інтересу як єдності об'єктивного і суб'єктивного грунтується на певній структурі мотивації підприємницької діяльності і пов'язана з сукупністю соціально-психологічних чинників. Формування дієвих мотивів підприємницької діяльності передбачає – пошук оптимальних господарських рішень, маневрування і позитивного викорис-тання виробничо-комерційних ситуацій, вміння знайти на ринку власну нішу і закріпитись на ньому.

3. Вихідним моментом мотивації підприємницької діяльності виступає матеріальний інтерес, праця заради отримання певних благ. Дія цього мотиву пов'язана з відносинами власності. Ефективна дія мотиву реалізується за умови існування зв'язку між власністю і трудовими відно-синами, між доходом і трудовим внеском. За інших умов матеріальні інтереси власників та найманих працівників можуть увійти у суперечність.

4. В підприємницькій діяльності корпоративних структур виникають суперечності, пов'язані з протиставленням індивідуальних потреб і суспільних інтересів, зокрема, проблема колективного прийняття рішень і конкурентних відносин між індивідуальними виробниками. Дослідженнями встановлено, що функціонування підприємницьких структур корпоратив-ного і кооперативного типів характеризується внутрішньоорганізаційними конфліктами, які послаблюють їх конкурентоспроможність. Підприєм-ницький потенціал в найбільшій мірі реалізується в умовах безпосереднього поєднання власності і менеджменту, що є характерним для одноособових приватних господарських формувань.

5. Мотивація підприємницької діяльності в аграрному секторі економіки зумовлюється характером нових виробничих відносин, зумовлених трансформацією форм власності. Підприємець, переслідуючи мету отримання прибутку, забезпечує економічне зростання шляхом ефективного використання факторів виробництва на основі поєднання власності і підприємницького хисту.

6. Підприємницьку діяльність в більшості господарств здійснюють наймані менеджери, тому важливим мотиваційним чинником їхньої діяльності є рівень заробітної плати. При встановленні посадового окладу менеджерів (керівників, спеціалістів) враховують особисті якості, рівень кваліфікації, складність роботи тощо. Для цього необхідно проводити атестацію, яка дасть можливість оцінювати здібності і можливості менеджерів (керівників і спеціалістів) за результатами їх особистого внеску в діяльність підприємства, що сприятиме глибшому обґрунтуванню кадрових рішень. Атестація стимулюватиме підвищення кваліфікаційно-професійного рівня управлінського персоналу та відповідальності за досягнення високих показників соціально-економічного розвитку підприємства.

7. Розроблена професійно-кваліфікаційна модель підприємця-менеджера максимально визначає певні характеристики, яким повинен відповідати сучасний підприємець, що здійснює вагомий вплив на успішну діяльність підприємницької структури і є мотивом до підвищення професійно-кваліфікаційного рівня управлінців.

8. Досить важливим в процесі забезпечення ефективної підприєм-ницької діяльності є врахування впливу зовнішнього і внутрішнього середовища як складових організаційної моделі мотивації підприємницької діяльності. Тому визначені мотиваційні фактори впливу на ефективність підприємницьких структур (удосконалення забезпечення виконавчої дисципліни, удосконалення матеріального стимулювання, сприяння надход-женням інвестицій в сільське господарство, наявність необхідних інформа-ційних послуг) потребують безпосередньої уваги держави, що є гарантом створення сприятливого підприємницького середовища.

Список опублікованих праць за темою дисертації

1. Прибутковість новостворених господарств – основний мотив підприємницької діяльності в аграрній сфері // Економіка АПК. – 2001.- №6.- С. 69-71.

2. Пріоритетність приватної форми власності // Збірник наукових праць Уманської державної аграрної академії. - Умань, 2001.- Вип. 52.- С. 193-197.

3. Мотивація підприємницької діяльності фермерських господарств // Збірник наукових праць Уманської державної аграрної академії. – Умань, 2001. - Вип.53.- С.211-215.

4. Мотиви поведінки підприємців // Економіка АПК. - 2002.- №6.- С. 111-115.

5. Матеріальне стимулювання працівників в підприємницьких структурах // Агроінком.- 2002. - № 4 -7.- С.45-47.

6. Проблеми фермерства в регіоні // Збірник наукових праць Харківського державного технічного університету “Проблеми ефективного функціонування АПК в умовах нових реформ власності та господарювання”: Кол. монографія у двох томах. Т.1 – К.: ІАЕ, 2001.- С. 723-724.

7. Матеріальна заінтересованість працівників – стимул підвищення ефективності виробництва // Вісник Харківського державного аграрного університету. - 2001.- №9.- С. 142-145.

8. Малий бізнес і проблеми екології навколишнього середовища // Вісник аграрної науки Причорномор'я. Спеціальний випуск 3 (12). Том 1. Миколаїв, 2001.- С.266-273.

 

Анотація

Вдовенко Л.О. Мотивація підприємницької діяльності в аграрному секторі економіки. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. - Інститут аграрної економіки УААН, Київ, 2002.

Визначено теоретичні узагальнення щодо суті підприємництва і мотивів підприємницької діяльності в аграрній сфері економіки. Проведений аналіз ефективності різних організаційно-правових структур та виявлено чинники, що впливають на прибутковість як основний мотиваційний фактор в умовах пореформеного розвитку аграрних підприємств.

Обґрунтовано необхідність створення сприятливого підприємницького середовища та розроблено перспективну мотиваційну модель підприємницької діяльності в аграрній сфері з виділенням зовнішнього і внутрішнього середовища у підприємницькій сфері; розроблено механізм оцінки рівня знань сучасних менеджерів за бальною системою.

Пропонуються напрямки удосконалення правового забезпечення розвитку підприємницької діяльності та матеріального стимулювання праці менеджерів.

Ключові слова: підприємець, підприємливість, підприємницьке середовище, мотивація.

Аннотация

Вдовенко Л.А. Мотивация предпринимательской деятельности в аграрной сфере экономики. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. - Институт аграрной экономики УААН, г. Киев, 2002.

Диссертация посвящена теоретическим и практическим вопросам мотивации предпринимательской деятельности в аграрной сфере экономики.

Раскрыта сущность исследования эволюции взглядов на предпринимательство и мотивацию труда. Содержатся новые теоретические обобщения относительно определения сути предпринимательства как мотивационного фактора и неотъемлемого элемента рыночной экономики. Мировой опыт и практика деятельности предприятий свидетельствует, что предпринимательство как вид деятельности, служит мотивационным фактором стабилизации и развития аграрного сектора экономики, в борьбе за потребителя предприниматель вынужден постоянно думать о повышении конкурентной способности предприятия и продукции. Поэтому, предпринимательство является стимулирующим фактором социально-экономического развития. Предпри-нимательство реализуется через производственно-хозяйственную деятель-ность предприятия. Эта деятельность предусматривает эффективную организацию труда как владельцев-менеджеров так и наемных работников и усовершенствование материальной заинтересованности.

Установлены основные мотивы поведения предпринимателей – независимость, материальный достаток, возможности реализации творческих способностей. Главным моментом мотивации предпринима-тельской деятельности выступает материальный интерес, труд во имя получения определенных благ. Действие этого мотива неразрывно связано отношением к собственности. Эффективное действие мотива реализуется за условий существования связи между собственностью и трудовыми отно-шениями, чтобы каждому была понятна связь между доходами и трудовым вкладом. За других условий материальные интересы частников и наемных работников могут войти в противоречие.

Проведен сравнительный анализ эффективности действующих на селе предпринимательских структур с выявлением факторов, влияющих на прибыльность. Делается вывод о том, что эффективность зависит также от формы предпринимательской структуры, степени ответственности руко-водителя, мотивации труда, от индивидуальных, деловых качеств, квали-фицированного уровня руководителей, поэтому к ним предъявляются такие принципиально новые требования: профессиональный и интелектуальный уровень, предприимчивость, инициативность, способность к риску, умение влиять на людей, авторитетность.

Разработан механизм оценки уровня знаний современных менеджеров за бальной системой, которая включает деловые качества, сложность работы, необходимость творческого мышления, опыт работы, результатив-ность. Проведение ежегодной аттестации даст возможность оценить способности и возможности менеджеров (руководителей, специалистов), результатов их вклада в деятельность предприятия, что есть стимулом к повышению квалификационно-професионального уровня управленческого персонала.

Определены, в результате проведенного социологического иссле-дования руководителей частных и корпоративных сельскохозяйственных формирований Винницкой области, препятствующие факторы в развитии предпринимательской деятельности, обоснована необходимость создания благоприятной предпринимательской среды и разработана модель мотивации предпринимательской деятельности с выделением внешней и внутренней среды в предпринимательской сфере.

Предлагаются пути усовершенствования правового обеспечения развития предпринимательской деятельности (обеспечение исполнительной дисциплины) и материального стимулирования труда менеджеров частных предприятий на основании составления контрактного договора. Обосновывается проведение аттестации, которая даст возможность оценивать способности менеджеров (руководителей, специалистов) и


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗВИТОК ЕКОНОМІЧНОЇ НАУКИ В КИЇВСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ (ХІХ – початок ХХ ст.) - Автореферат - 24 Стр.
Метод нелінійного оцінювання в задачах стохастичної оптимізації та ідентифікації - Автореферат - 11 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ НАДНИРКОВИХ ЗАЛОЗ ЩУРІВ У РАННЬОМУ ПІСЛЯНАТАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ В НОРМІ ТА ПІСЛЯ ВНУТРІШНЬОПЛІДНОГО ВВЕДЕННЯ АНТИГЕНІВ (анатомо-експериментальне дослідження) - Автореферат - 29 Стр.
Окиснювальні та абсорбційні процеси в технології азотної кислоти - Автореферат - 37 Стр.
УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ ПОТОКАМИ В ЛОГІСТИЧНИХ ЗБУТОВИХ МЕРЕЖАХ - Автореферат - 29 Стр.
Пореформений розвиток сільського господарства в регіоні - Автореферат - 24 Стр.
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИСТОСТІ ЗЛОЧИНЦІВ, ЩО ВЧИНИЛИ УМИСНІ ВБИВСТВА ПРИ ОБТЯЖУЮЧИХ ОБСТАВИНАХ - Автореферат - 24 Стр.