У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національний транспортний університет

Національний транспортний університет

Петровська Наталія Вікторівна

ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ

ПОВІТРЯНОГО ПРОСТОРУ УКРАЇНИ

ТА МЕТОДИ ЇЇ ЗАБЕЗПЧЕННЯ

08.06.01 – економіка ,

організація та управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2003

Дисертація є рукописом.

Робота виконана на кафедри маркетингу та ресурсозабезпечення Національного авіаційного університету Мінінстерства освіти і науки України

Науковий керівник | Доктор технічних наук, професор – Кулаєв Юрій Федорович

Офіційні опоненти- | Доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Сич Євген Миколайович,

Завідувач кафедри економіки підприємств транспорту Київського університету економіки та технологій транспорту

Доктор економічних наук, професор, Шинкаренко Володимир Григорович, завідувач кафедри менеджменту Харківського державного автомобільно-дорожнього технічного університету

Провідна установа: | Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського

Захист відбудеться 28.03.2003 р. 0 12 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.059.04 у Національному транспортному унівеситеті за адресою:01.010, Київ, вул. Суворова, 1

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Національного транспортного унівеситету за адресою:01.103, Київ, вул. Кіквідзе, 42

Автореферар розісланий 27.02.2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Гедз Ю.М.

Загальна ХАРАКТЕРИСТИКА роботи

Актуальність теми. Одним з найважливіших напрямків наукових розробок в галузі економіки і управління підприємствами є дослідження оцінки і застосування в практичній діяльності категорії ефективності. Це пояснюється тим, що ефективна робота підприємств – основний фактор їхнього виживання, стабільного гарантованого розвитку й одержання конкурентних переваг. Дійсно, в умовах ринкової економіки підприємства, що неефективно функціонують, приречені на розорення, відхід з ринку і наступну санацію чи зміну сфери діяльності.

У західній економічній науці проблемі ефективності приділяється дуже багато уваги. Вона в прямій чи непрямій формі досліджується в працях досить великої кількості вчених з проблем мікро- та макроекономіки, управління виробництвом.

Велика увага проблемам ефективності приділялась в плановій економіці колишнього СРСР. Тут необхідно відзначити праці таких учених як Абалкін Л.І., Аганбег'ян А.Г., Астахов О.С., Багріновський К.А., Бакаєв О.О., Балабанова Л.В., Бестужев-Ладу І.В., Волкович В.М., Гвішіани Д.М., Геєц В.М., Герасимчук В.Г., Глушков В.М., Гранберг А.Г., Данілов-Даніл'ян В.І., Красовський В.П., Ларичев О.І., Маймінас Е.З., Макаров В.Л., Михалевич В.С., Немчінов В.С., Петраков І.Я., Поспєлов Г.С., Солнишков Ю.С., Федоренко І.П., Хачатуров Т.С., Хруцький Е.А., Чумаченко М.Г., Чухно А.А.

Перехід до ринкової економіки змусив вчених СНД, у тому числі й України, знов звернути увагу до дослідження проблем ефективності. Це, на нашу думку, пояснюється тим, що при проведенні ринкових реформ широко використовувалася теза про різке збільшення ефективності виробництва при переході до “нормальної ринкової економіки” шляхом зміни форми власності. При цьому логічний висновок про недоцільність досліджень проблем ефективності, тим більше, що в радянській економічній науці велика увага приділялася роботам по ефективності державних капітальних вкладень, що в ринковій економіці займають незначну частку в загальному обсязі інвестицій. Однак результати ринкових перетворень не підтверджують даної тези. Різкий спад виробництва, зниження життєвого рівня народу, зниження продуктивності праці (навіть у ключових галузях народного господарства) змушують правильно оцінювати і розумно використовувати оцінку ефективності і, отже, інтенсифікувати наукові дослідження в даному напрямку.

В галузі транспорту проблемам ефективності присвячені праці таких вчених як Аксьонов І.Я., Арсеньєв С.П., Афанас'єв В.Г., Бучін Є.Д., Бідняк М.Н., Воркут А.І., Голубєв І.З., Зайончик Л.Г., Дзвоників В.В., Коба В.Г., Косіченко Є.М., Котлубай М.І., Кулаєв Ю.Ф., Лівшиць В.Н., Мова В.В., Пінаєв Є.М., Роздобудько Н.К., Сич Є.М., Смєхов А.О., Чекаловець В.Г., Шинкаренко В.Г., Щелкунов В.І., Ященко Л.А.

У той же час в цих роботах відсутні розробки щодо дослідення ефективності систем управління повітряним рухом. Події останнього часу показали, що перехід авіапідприємств та підприємств системи використання повітряного простору (СВПП) України на самофінансування не приводить до збільшення значення одного з ключових показників ефективності - безпеки польотів.

У зв'язку з цим встановлена проблемна ситуація – протиріччя між рівнем наукових розробок в області ефективності і нагальних вимог практики. Тому можна сформувати проблему - відсутність теоретичних знань у даній науковій області, використання яких дає можливість об'єктивно оцінювати ефективність функціонування підприємств обслуговування повітряного руху і методи її забезпечення.

Необхідність вирішення даної проблеми підтверджує актуальність проведення досліджень дисертаційної роботи.

Зв'язок із науковими програмами, планами, темами. Результати дисертаційного дослідження були використані при виконанні держбюджетних тем: № 756-ГБ97 “Розробити теоретичні основи та методи організації маркетингової діяльності з ефективного використання технічного потенціалу цивільної авіації України” (номер держреєстрації 0197U001276); №870-ГБ99 “Розробити теоретичні основи та методи стратегічного керування авіакомпанією в умовах перехідної економіки” (номер держреєстрації 0199U002697), а також госпдоговорної теми “Розробка і впровадження експертної системи підтримки прийняття рішень в Украеронавігації” (номер держреєстрації 0194U034470), виконаної Науково-виробничим підприємством "МІЦАР" при КМУЦА.

Мета і задачі дослідження. Мета дослідження на підставі зазначеної проблеми може бути сформульована в такий спосіб: розробити теоретичну базу для оцінки ефективності функціонування підприємств використання повітряного простору і прогнозування відповідних показників їхньої виробничо-господарської діяльності.

Відповідно темі дослідження в дисертації поставлені і вирішенні наступні задачі:

- провести аналіз існуючих методів визначення ефективності функціонування підприємства;

-

провести трендовий аналіз показників діяльності підприємства системи використання повітряного руху України;

-

сформувати систему взаємозв’язаних показників оцінки ефективності діяльності авіапідприємств;

- розробити шляхи підвищення та методи забезпечення ефективності діяльності системи використання повітряного простору.

Об’єктом дослідження є проблема оцінки ефективності використання повітряного простору України.

Предметом дослідження є виробничо-господарська діяльність державного підприємства.

Методи дослідження. У роботі використано загальнонаукові та спеціальні методи з урахуванням законів ринкової економіки, їх взаємозв’язку і взаємодії за різних умов діяльності авіапідприємств, дослідження вітчизняних і зарубіжних учених. Для досягнення поставленої мети використано принципи системного аналізу, методи економіко-математичного моделювання і статистичної обробки та аналізу інформації, методи економічного обґрунтування прийняття рішень.

Наукова новизна одержаних результатів.

Новизна одержаних результатів полягає в удосконаленні існуючих та розробці нових теоретичних положень, зокрема:

- розроблено комплексний підхід до формування ефективності, що дозволяє встановити роль і місце окремих її складових, а також оцінити допущення і припущення, що використовуються при різних методиках визначення ефективності;

- сформовано систему показників, що з єдиних методичних позицій дозволяє оцінити роль і місце системи керування повітряним рухом при визначенні ефективності його діяльності через систему показників авіакомпанії;

- запропоновано методи забезпечення ефективності діяльності підприємства обслуговування повітряного руху України шляхом розробки маркетингової програми дій.

Знайшли подальший розвиток:

- моделювання сезонних коливань показників виробничо-господарської діяльності підприємства використання повітряного простору України;

- метод Бокса-Дженкінса щодо прогнозування фінансово-економічних показників підприємства використання повітряного простору України.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення отриманих результатів дисертаційного дослідження полягає в обґрунтуванні пропозицій і рекомендацій з оцінки ефективності використання повітряного простору України і засобів для подальшої успішної діяльності як підприємств СВПП України, так і для авіапідприємств. Розроблена автором система взаємозалежних показників оцінки ефективності діяльності підприємств СВВП через систему показників авіапідприємств дозволяє виконати оцінку використання повітряного простору України і здійснювати прогноз як обсягів повітряного руху, так і фінансово-економічних показників діяльності державного підприємства обслуговування повітряного руху України “Украерорух”.

Особистий внесок здобувача. Основні наукові результати дисертаційного дослідження отримані автором особисто [4, 5, 6, 7, 8, 9].

У наукових працях, опублікованих у співавторстві, особисто автору належить:

у роботі [1] – формування комплексного підходу до оцінки ефективності;

у роботі [2] – визначення ролі і місця показників ефективності при прийнятті управлінських рішень;

у роботі [3] – питання оцінки економічної ефективності систем обслуговування;

у роботі [10] – характеристика співвідношення показників і результатів, які характеризують ефективність функціонування авіапідприємства;

у роботі [11] – аналіз методів моделювання сезонних коливань моделювання тренд-сезонних рядів фінансово-економічних показників доходів від ОВД.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертаційних досліджень доповідалися і отримали позитивну оцінку на:

- XVIII звітній науково-технічній конференції Київського міжнародного університету цивільної авіації (1997 р.);

- III Міжнародній науково-технічній конференції АВІА-2001 (2001 р.);

- Міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених, що присвячена 10-річчю незалежності України (2001 р.);

- III Міжнародній науково-практичній конференції "Ринок послуг комплексних транспортних систем та прикладні проблеми логістики" (2001 р.);

- Міжнародній науково-практичній конференції International Gnedenko Conference – 2002;

- наукових семінарах кафедри маркетингу та ресурсозабезпечення Національного авіаційного університету.

Публікації. Дисертаційна робота знайшла своє відображення в одинадцятьох публікаціях, присвячених оцінці ефективності використання повітряного простору України і функціонування державного підприємства обслуговування повітряного руху України “Украерорух”, які опубліковані у фахових наукових виданнях ВАК України.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків. Основний зміст роботи викладений на 197 сторінках комп'ютерного тексту. Робота містить 16 таблиць, 14 рисунків. Список використаної літератури містить 153 найменувань. Додаткова інформація приведена в 10 додатках.

Основний ЗМІСТ роботи

У вступі обґрунтовується актуальність проблеми дослідження ефективності підприємства, сформульовані цілі і основні задачі дослідження, визначаються предмет і об'єкт дослідження, наукова новизна і практичне значення роботи, наводяться дані щодо використання результатів роботи, її апробації та публікації основних результатів дисертації

У першому розділі “Теоретичні основи оцінки ефективності діяльності підприємства” на підставі проведеного аналізу визначена сутність ефекту й ефективності, запропонований комплексний підхід до формування ефективності, розроблена на базі потенційного підходу система показників для комплексної оцінки ефективності діяльності авіакомпанії, розроблена система показників для оцінки ролі і місця підприємств системи управління повітряним рухом при визначенні ефективності діяльності авіакомпанії.

В першу чергу розглянуте поняття “ефективність” у загальному випадку й ефективність системи повітряного простору зокрема.

Категорія ефективності займає особливе місце, тому що саме через ефективність економічно реалізується будь-яка власність на засоби виробництва. Аналіз літератури показав, що при безлічі пропонованих варіантів трактування даної категорії не вироблено єдиного поняття сутності, критеріїв і показників економічної ефективності.

У західній економічній науці використовується поняття ефективності як виробництво “найкращої” чи оптимальної комбінації продуктів за допомогою найбільш ефективної комбінації ресурсів. Встановлено, що використання цієї категорії в практичній діяльності неможливо з таких основних причин.

По-перше, у даному випадку потрібне одночасне вирішення двох оптимізаційних задач – виробництво оптимальної комбінації продуктів і оптимізація використання ресурсів, що теоретично некоректно.

По-друге, сумнівні використовувані критерії оптимальності. Зокрема, оптимальну комбінацію продуктів пропонується оцінювати з позицій споживачів, що відображають їхню поведінку на гіпотетичних досконалих ринках, причому споживач повинен реагувати тільки на ціни.

По-третє, неможлива реальна оцінка ефективності, тому що не ясно, чи є комбінації продуктів і використання ресурсів оптимальними.

Тому більш доцільна точка зору щодо оцінки ефективності, якої додержується вітчизняна економічна наука. Під економічним ефектом маються на увазі кількісні і якісні результати впливу елементів економічної системи на результативність її функціонування. На відміну від технічного, технологічного й інших неекономічних ефектів, він існує переважно в грошовій формі і є грошовим доходом.

Однак даний підхід є однобічним і не враховує важливих особливостей.

По-перше, економічна система досліджується в цілому, без виділення її складових таких як ресурси, витрати, потенціал.

По-друге, не враховується непрямий чи прямий вплив зовнішнього середовища.

По-третє, погоджуючись з тим, що економічний ефект зводиться до доходу, необхідно розрізняти результати діяльності підприємства як процес перетворення ресурсів і витрат під впливом потенціалу, зовнішнього середовища й економічних процесів в ефект.

У дисертації проаналізовані всі зазначені складові. Зокрема, під ресурсами пропонується розуміти ті складові зовнішньої середовища, що можуть бути використані для реалізації і формування потенціалу.

У цьому випадку під впливом зовнішнього середовища, а також свідомо обумовлених економічних процесів, при взаємодії потенціалу і ресурсів формується результат функціонування економічної системи. Цей результат у наступному при взаємодії із зовнішнім середовищем перетворюється в ефект. Цим самим установлюється принципова різниця між результатом і економічним ефектом, що як доход формується з результатів, які одержали позитивну (ненульову оцінку) з боку зовнішнього середовища під впливом економічних процесів. Крім цього, формуються витрати на забезпечення ресурсами, на реалізацію потенціалу і на забезпечення перетворення результату в ефект.

В дисертації проаналізовані різні підходи до визначення поняття ефективності та її складових. Проведений аналіз дозволив встановити наступне. По-перше, ефективність, як категорія, являє собою діалектичну єдність різних її видів, зокрема таких, як економічна, народногосподарська, соціальна, ефективність відтворення, окремих факторів виробництва, технічна, виробнича й інші види. По-друге, ефективність визначається шляхом порівняння різних сторін функціонування економічної системи, причому форми порівняння можуть бути різними.

У дисертації запропонований наступний підхід до оцінки ефективності (рис.1). Ресурси підприємства S під впливом потенціалу P перетворюються в результати діяльності R, що в наступному надходять у зовнішнє середовище. Ті з результатів, що знайшли визнання з боку зовнішнього середовища, перетворяться в ефект Е. Крім цього, формуються витрати С, що складаються, у свою чергу, з витрат на формування ресурсів Cр, витрат на реалізацію потенціалу Cп, витрат на забезпечення взаємодії з зовнішнім середовищем Cзс.

У загальному випадку ефективність E являє собою функцію ефекту(U), результатів (R), потенціалу (P), ресурсів (S), витрат (C), тобто:

Е = F (U, R, P, S, C).

Одним з можливих підходів до формування ефективності є той, при якому Е визначається на базі попарного порівняння окремих складових, тобто:

Е = F (F1 (U,R), F2 (U,P), F3 (U, S), F4 (U,C), F5 (R,P), F6 ( R, S), F7 (R,C)),

де F1(U,R) – ефективність реалізації результатів, тобто результативність перетворення результатів в ефект при взаємодії з зовнішнім середовищем; F2(U,P) – ефектно-потенційна ефективність, тобто результативність реалізації потенціалу для одержання ефекту; F3(U,S) – ефектно-ресурсна ефективність, тобто результативність використання ресурсів для одержання ефекту; F4(U,C) – ефектно-витратна ефективність, тобто результативність витрат при одержанні ефекту; F5(R,P) – результативно-потенційна ефективність, тобто результативність реалізації потенціалу для одержання результату; F6(R,S) – результативно-ресурсна ефективність, тобто результативність використання ресурсів для одержання результату; F7(R,C) – результативно-витратна ефективність, тобто результативність витрат при одержанні результату.

Запропонований комплексний підхід до формування ефективності дозволяє встановити роль і місце окремих складових, а також оцінити допущення і припущення, що використовуються при різних методиках визначення ефективності.

В дисертації розглянуті питання формування критеріїв ефективності з позицій прийняття рішень на підприємстві. Відповідно до загальної теорії прийняття рішень, при цьому необхідно вирішити, в першу чергу, проблему цільових настанов, одна з яких - орієнтація на ефективність. Цільова установка на ефективність може бути реалізована за допомогою двох підходів: цільова установка на порівняння ефективності різних підприємств і цільова установка на аналіз динаміки ефективності одного (апріорі заданого) підприємства.

Розглянемо перший напрямок. У цьому випадку повинні бути встановлені критерії порівняння ефективності різних підприємств (наприклад, підприємств керування повітряним рухом України і Росії). При цьому треба дотримуватися основної вимоги - підприємства можуть порівнюватись між собою. Тому принципово неправильним є підхід, при якому порівнюються за ефективністю підприємства, що перебувають у різних умовах. На підставі критеріїв ефективності повинні бути встановлені показники ефективності, а в наступному і фактори ефективності.

В рамках іншого напрямку повинні бути встановлені критерії динаміки ефективності, на підставі яких формуються показники ефективності, а в наступному і фактори ефективності. На підставі висновків за даними двома напрямками повинне бути здійснене формування узагальнюючих висновків щодо ефективності, що в підсумку приводить до прийняття рішень (звуження безлічі можливих варіантів) за критеріями ефективності. Використання інших видів критеріїв поряд із критеріями ефективності приводить до необхідності прийняття рішень (вибору одного варіанта) за сукупністю критеріїв.

В наступному проаналізовані показники, що використовуються в даний час для оцінки діяльності авіакомпаній і сформована система показників, що дозволяє оцінити роль і місце системи управління повітряним рухом при визначенні ефективності її діяльності.

В дисертації проаналізовані складові потенціалу авіакомпанії, а також розглянуті результати реалізації потенціалу, що під впливом взаємодії середовища і потенціалу підприємства перетворюються на ефект. До показників ефекту належать фактичні значення: пасажирообороту, обсягу перевезень, кількості перевезених пасажирів, доходів, витрат палива, безпеки польотів, кількості затримок рейсів, кількості скарг пасажирів. У наступному формується система показників ефективності, що відображає сім зазначених напрямків.

В другому розділі “Аналіз ефективності функціонування системи використання повітряного простору України” розглянута система використання повітряного простору України як складова транспортної системи держави, проаналізовані показники виробничо-господарської діяльності зазначеного підприємства, запропоновано метод оцінки ефективності функціонування підприємства на прикладі основних показників.

У даний час в цивільній авіації з'явилася велика кількість нових економічних одиниць, до яких можна віднести державне підприємство обслуговування повітряного руху України (ДП ВППУ) “Украерорух”, що здійснює організацію і керування діяльністю в області повітряного простору. Це підприємство являє собою інфраструктуру, що здійснює керування повітряними судами на визначених етапах польоту за допомогою наземних і бортових технічних засобів, а також займається питаннями планування повітряного руху, взаємодії льотного, диспетчерського й інженерно-технічного складу. Як соціально-економічна система підприємство обслуговування повітряного руху належить до класу "великих систем", що характеризуються: наявністю підсистем, що мають визначений ступінь самостійності в прийнятті рішень (цілі підсистем повинні бути підлеглі цілям усієї системи); наявністю великого числа різноманітних (матеріальних, інформаційних, енергетичних) зв'язків між підсистемами й усередині кожної підсистеми; наявністю зовнішніх зв'язків розглянутої системи з іншими системами; значним впливом випадкових факторів (природних, людських і т.д.), у результаті - неможливість точного прогнозування стану системи і її тимчасового завантаження; наявністю в системі елементів, що самоорганізуються; різноманіттям структурних форм системи; участю у функціонуванні системи людей, технічних засобів, природного середовища; рівнем ефективності і надійності функціонування системи.

Основною метою діяльності підприємства обслуговування повітряного руху є забезпечення безпеки польотів повітряних суден усіх користувачів повітряного простору і задоволення їхніх потреб в оперативному аеронавігаційному обслуговуванні. При цьому повинні бути забезпечені умови, що дозволяють виконувати польоти на економічно вигідних (для типу повітряного судна, що обслуговується,) траєкторіях і повинні бути витримані рекомендовані режимні параметри повітряних суден на кожному етапі польоту.

В дисертації проаналізовані показники виробничо-господарської діяльності державного підприємства обслуговування повітряного простору “Украерорух”. А саме, показники загальної кількості польотів повітряних суден різних авіакомпаній та показники доходів від обслуговування повітряного руху по роках, починаючи з моменту створення підприємства, доходи від обслуговування повітряного руху.

В результаті проведеного аналізу була здійснена перевірка наявності тренду в дослідженому ряді кількома методами: методом двох середніх, Фостера-Стюарта та кумулятивним методом.

При цьому було доведено наявність тенденції та найкраще її аналітичне зображення поліномом 5-го степеня.

Було проведено дослідження з апроксимації даних виробничо-господарської діяльності даного підприємства і встановлено наступне. По-перше, значення показників відрізняються яскраво вираженою нестаціонарністю, що не дає можливості використовувати лінійні рівняння регресії. По-друге, можливо тільки порічне наближення, причому нелінійні рівняння регресії для кожного часового проміжку значно відрізняються одне від одного. По-третє, більш доцільно проводити апроксимацію по способу “серпень-липень”, а не “січень-грудень”.

У дисертації запропоновано метод оцінки ефективності функціонування ДП ОПРУ “Украерорух”, що полягає в наступному. У визначеному році вибирається базове рівняння регресії. Відносно нього здійснюється послідовне перетворення базового рівняння регресії, тобто його зміна з визначеним коефіцієнтом ki (i – номер часового проміжку). Ступінь перетворення оцінюється по методу найменших квадратів. Значення даного коефіцієнта дає можливість оцінити ефективність діяльності підприємства по визначеному показнику.

У табл. 1 розглянуті можливості оцінки ефективності ДП ОПРУ “Украерорух” по показнику “загальна кількість польотів” з використанням запропонованого методу.

Проведений аналіз дозволяє встановити, що оцінки ефективності відрізняються одна від іншої. Це пов’язано з тим, що в рамках запропонованого методу оцінюється не тільки сумарна кількість польотів, що може залежати від випадкових факторів, але й рівномірність розподілу польотів у рамках зазначеного проміжку.

Таблиця 1

Порівняння методів оцінки ефективності

Часовий проміжок

(серпень – липень) | Оцінка по загальній кількості польотів | Оцінка на підставі пропонованого методу

1995-1996 | 0,788424 | 0,822584

1996-1997 | 0,9355 | 0,913531

1997-1998 | 0,990824 | 1

1998-1999 | 1 | 0,984614

1999-2000 | 0,956361 | 0,93835

2000-2001 | 0,97629 | 0,95687

Крім того було зроблено аналіз показників виробничо-господарської діяльності ДП ОПР “Украерорух”.

Було розглянуто динаміку показників “кількість виконаних польотів на території України” по державній приналежності ПС та одного із найважливіших показників, що впливають на ефективність – показника “доходів від обслуговування повітряного руху на території України” за період 1994-2001р.р., яка наведена на рис. 2.

Рис. 2. Динаміка доходів від обслуговування повітряного руху України за період 1994-2001 р.р.

Розглядаючи структуру доходів від обслуговування повітряного руху за 2001 р. (рис. 3), можна помітити, що більшу частку її (59%) складають доходи від обслуговування іноземних авіакомпаній та авіакомпаній СНД. Це пов’язано із більш високою ставкою збору за обслуговування повітряного руху для літаків цих авіакомпаній порівняно з вітчизняним авіакомпаніями.

Рис. 3. Структура доходів від обслуговування

повітряного руху України за 2001 р.

Проведений аналіз дозволяє встановити, що доходи від обслуговування повітряного руху зросли за період існування ДП ОПР “Украерорух” в 5,92 рази.

У третьому розділі “Практична реалізація системи оцінки ефективності функціонування підприємств системи використання повітряного простору” – сформована система економічних показників оцінки ефективності системи використання повітряного простору України через систему показників авіакомпаній та аеропортів.

У дисертації реалізовано комплексний підхід до формування системи показників, використовуваних при прийнятті рішень на підприємствах СВППУ. Для цього розглянуто взаємозв'язок основних складових польоту. Як відправні елементи цього взаємозв'язку розглянуті: повітряне судно, рейс, процес польоту і потенціал підприємств обслуговування повітряного руху. Повітряні судна класифіковані по типах, масі, державній приналежності і авіакомпаніях. Потенціал підприємств по обслуговуванню повітряного руху містить у собі технічний, технологічний, трудовий і фінансовий.

Формування наступного елементу процесу польоту – рейсу знаходиться в тісному взаємозв'язку з такими складовими, як: кількість злетів на території України; кількість посадок на території України; кількість перетинань державного кордону; ортодромічна відстань і ешелони польоту.

Для аналізу результатів виконання рейсу і наступного прийняття рішень були використані чотири варіанти формування показників, відповідно до можливостей класифікації по типі повітряного судна (ПС); масі ПС; державній приналежності ПС і приналежності ПС до авіакомпанії.

Розглянемо першу з перерахованих можливостей. На підставі кількості злетів-посадок визначається кількість злетів-посадок ПС даного типу. Виходячи з кількості перетинань державного кордону формується показник – кількість перетинань границі ПС даного типу. На підставі ортодромічної відстані визначається: ортодромічна відстань для ПС даного типу; швидкість польоту по ортодромічній відстані; економічна оцінка по ортодромичній відстані для даного типу ПС і економічна оцінка по кількості злетів-посадок для даного типу ПС. На підставі годині польоту визначається година польоту ПС даного типу, а також швидкість польоту по ортодромічній відстані. На підставі показника безпеки польоту визначається безпека польотів ПС даного типу.

За допомогою економічної оцінки польоту формуються показники економічної оцінки ПС даного типу, економічної оцінки по ортодромічній відстані ПС даного типу, а також економічної оцінки по кількості злетів-посадок ПС даного типу.

Аналогічно формуються показники відповідно до маси ВС, державної приналежності ПС і відповідно до авіакомпанії-власника ПС. Досліджені також питання формування показників ефекту.

Сформована система показників розділена на п'ять складових: що мають найвищий пріоритет при прийнятті рішень; що мають високий пріоритет при прийнятті рішень; що мають середній пріоритет при прийнятті рішень; що мають низький пріоритет при прийнятті рішень; що мають інформаційний характер при прийнятті рішень.

Визначено практичну реалізацію можливості прогнозування результатів діяльності підприємств СВППУ і питання формування статистичних моделей прогнозування їх доходів. За основу взята мультиплікативна модель прогнозування авіаперевезень Бокса-Дженкінса. Алгоритм розрахунку за допомогою даного методу наведено на рис. 3.

Рис. 3. Алгоритм аналізу та прогнозування доходів з використанням моделі Бокса-Дженкінса.

У дисертації розглянуті проблеми необхідності формування системи маркетингу для підприємств СВППУ в зв'язку з наростаючою конкурентною ситуацією на міжнародному ринку авіаперевезень. Показано, що підприємства СВППУ “виробляють” специфічний товар – послуги по обслуговуванню повітряного руху. Тому з усіх форм маркетингових комунікацій найбільш доцільно використовувати просування за допомогою сучасних інформаційних технологій. У роботі розроблена маркетингова стратегія для підприємства ДП ОПР “Украерорух”в мережі Internet.

ВИСНОВКИ

Результати дисертаційної роботи показують, що одним з вирішальних і визначальних факторів успішної роботи підприємств в умовах гострої внутрішньої і міжнародної конкуренції є об'єктивна оцінка ефективності їх функціонування, що дає можливість підвищення якості управління їх діяльністю.

1. З’ясовано, що категорія ефективності займає особливе місце, тому що саме через економічну ефективність реалізується будь-яка власність на засоби виробництва. Але при множині запропонованих варіантів трактування даної категорії не вироблено єдиного поняття сутності, критеріїв і показників економічної ефективності.

2. Проведений аналіз різних підходів до визначення ефективності і її складових дозволив встановити, що вона являє собою діалектичну єдність різних її видів, визначається шляхом порівняння різних сторін функціонування економічної системи, причому форми порівняння можуть бути різними.

3. Запропонований у дисертації комплексний підхід до оцінки ефективності дає можливість встановити, що вона являє собою функцію ефекту, результатів, потенціалу, ресурсів, витрат.

4. Проаналізовано діяльність СВППУ, що дає можливість встановити місце та роль ДП ОПР “Украерорух” в системі використання повітряного простору України.

5. Проведене дослідження з апроксимації даних виробничо-господарської діяльності СВППУ дає можливість встановити, що значення показників відрізняються яскраво вираженою нестаціонарністю, причому більш доцільно проводити апроксимацію по способу “серпень-липень”, а не “січень-грудень”.

6. Запропонований у дисертації метод оцінки ефективності функціонування СВППУ дозволяє встановити, що оцінки ефективності відрізняються від тих, які базуються на загальній кількості польотів. Це можна пояснити тим, що в рамках пропонованого методу оцінюється не тільки сумарна кількість польотів, що може залежати від випадкових факторів, але й рівномірність розподілу польотів у рамках проміжку “серпень-липень”.

7. У дисертації сформовано систему показників, яка з єдиних методичних позицій дозволяє оцінити роль і місце системи управління повітряним рухом при визначенні ефективності її діяльності через систему показників авіакомпанії.

8. На основі розглянутого в дисертації взаємозв'язку основних складових польоту реалізовано комплексний підхід до формування системи показників, використовуваних при прийнятті рішень у ПВППУ, причому вона розділена на п'ять складових: що мають найвищий пріоритет при прийнятті рішень; що мають високий пріоритет при прийнятті рішень; що мають середній пріоритет при прийнятті рішень; що мають низький пріоритет при прийнятті рішень; що мають інформаційний характер при прийнятті рішень.

9. На основі мультиплікативної моделі прогнозування авіаперевезень Бокса-Дженкінса визначено практичну можливість прогнозування результатів діяльності підприємств системи використання повітряного простору України.

10. У дисертації показано, що виробництво специфічного товару ДП ОПРУ “Украерорух” – послуг управлінню повітряним рухом – потребує застосування методів маркетингу в зв'язку з наростаючою конкурентною ситуацією на міжнародному ринку авіаперевезень. У роботі доведено, що доцільно розробити маркетингову стратегію для даного підприємства в мережі Internet.

11. Практичне значення отриманих результатів дисертаційного дослідження складається в обґрунтуванні пропозицій і рекомендацій з оцінки ефективності використання повітряного простору України і засобів для подальшої успішної діяльності як для підприємств системи використання повітряного простору України, так і для інших авіапідприємств. Розроблена автором методика оцінки ефективності використання повітряного простору України й оцінки діяльності ДП ОПР “Украерорух” дозволила встановити об’єктивну оцінку його діяльності, а також здійснювати прогноз як обсягів повітряного руху, так і фінансово-економічних показників даного підприємства.

ПУБЛІКАЦІЇ:

1. Мова Н.В., Паламарчук В.А. Комплексный подход к оценке эффективности. //Проблемы системного подхода в экономике. Сб. научн. трудов. Вып. 1. – К.: КИИГА, 1996. – С. 65-69.

2. Паламарчук В.А., Мова Н.В. Роль и место показателей в оценке эффективности предприятий. //Проблемы повышения эффективности инфрастуктуры. Сб научн.трудов. Вып. 1. – К.: КИИГА, 1996. – С. 194-196.

3. Титов А.В., Мова Н.В. Вопросы оценки экономической эффективности систем обслуживания //Проблемы системного подхода в экономике.Сб.научн.трудов. Вып. 1. – К.: КИИГА, 1996. – С.128-130.

4. Мова Н.В. Комплесный подход к оценке социально-экономической эффективности. //Проблемы информатизации и управления. Сб. научн. трудов. Вып.1. – К.: КИИГА, 1997. – С. 138-140.

5. Мова Н.В. Вопросы формирования системы показателей при принятии решений в гражданской авиации. //Проблемы информатизации и управления. Сб. научн. трудов. Вып. 3 – К.: КМУГА, 1998. – С. 3-7.

6. Петровская Н.В. Принципы функционирования хранилища данных в системе управления воздушным движением. //Проблемы системного подхода в экономике. Сб. научн. трудов. Вып. 4 – К.: НАУ, 2000. – С. 224-226.

7. Петровська Н.В. Особливості оцінки ефективності використання повітряного простору за допомогою нелінійних регресійних моделей. //Проблеми підвищення ефективності інфраструктури. Зб. наук. праць. Вип.6 –К.: НАУ, 2001. – С. 89-93.

8. Петровская Н.В. Исследование динамики объемов воздушного движения в Украине. //Проблеми підвищення ефективності інфраструктури. Зб. наук. праць. Вип. 7 – К.: НАУ, 2001. – С. 184-188.

9. Петровская Н.В. Комплексный подход к формированию системы показателей в предприятии управления воздушным движением. //Проблеми інформатизації та управління. Зб. наук. праць. Вип. 5 - К.: НАУ, 2002. – С. 215-219.

10. Полищук К.А., Петровская Н.В. Оценка эффективности управления воздушным движением. //Проблеми інформатизації та управління. Зб. наук. праць. Вип. 6 – К.: НАУ, 2002. – С.9-18.

11. Петровская Н.В., Лещинский О.Л. Анализ тренд-сезонних колебаний использования воздушного пространства Украины. //Проблеми інформатизації та управління. Зб. наук. праць. Вип. 6 – К.: НАУ, 2002. -С.49-53.

АНОТАЦІЇ

Петровська Н.В. Оцінка ефективності використання повітряного простору України та методи її забезпечення. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Національний транспортний університет, Київ, 2002.

Результати дисертаційної роботи показують, що одним з вирішальних і визначальних факторів успішної роботи підприємств в умовах гострої внутрішньої і міжнародної конкуренції є об'єктивна оцінка ефективності їх функціонування, що дає можливість підвищення якості управління їх діяльністю. Запропонований у дисертації комплексний підхід до оцінки ефективності дає можливість встановити, що ефективність являє собою функцію ефекту, результатів, потенціалу, ресурсів, витрат. Сформовано систему показників, яка з єдиних методичних позицій дозволяє оцінити роль і місце системи управління повітряним рухом при визначенні ефективності її діяльності через систему показників авіакомпанії. Запропонований у дисертації метод оцінки ефективності функціонування ПВППУ дозволяє установити, що оцінки ефективності відрізняються від тих, які базуються на загальній кількості польотів. На основі розглянутого в дисертації взаємозв'язку основних складових польоту реалізовано комплексний підхід до формування системи показників, використовуваних при прийнятті рішень у ПВППУ. На основі мультиплікативної моделі прогнозування авіаперевезень Бокса-Дженкінса визначено практичну можливість прогнозування результатів діяльності ПВППУ. У дисертації показано, що виробництво специфічного товару ДП ОПРУ “Украерорух” – послуг управлінню повітряним рухом – потребує застосування методів маркетингу в зв'язку з наростаючою конкурентною ситуацією на міжнародному ринку авіаперевезень. У роботі доведено, що доцільно розробити маркетингову стратегію для даного підприємства в мережі Internet.

Ключові слова: підприємство використання повітряного руху, ефект, ефективність, критерій, показник, статистичний аналіз, тенденція, тренд-сезонність.

Петровская Н.В. Оценка эффективности использования воздушного пространства Украины и методы ее обеспечения. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управления предприятиями. – Национальный транспортный университет, Киев, 2002.

Результаты диссертационной работы показывают, что одним из решающих и определяющих факторов успешной работы предприятий в условиях острой внутренней и международной конкуренции является объективная оценка эффективности их функционирования, которая дает возможность повышения качества управления их деятельностью.

Предложенный комплексный подход к формированию эффективности позволяет установить роль и место отдельных составляющих, а также оценить предположения, которые используются при разных методиках определения эффективности.

Рассмотрена система использования воздушного пространства Украины как составная часть транспортной системы государства, проанализированы показатели производственно-хозяйственной деятельности ГП ОВД “Украэрорух”, предложен метод оценки эффективности функционирования предприятия на примере основных показателей деятельности.

Основной целью деятельности предприятия обслуживания воздушного движения является обеспечение безопасности полетов воздушных судов всех пользователей воздушного пространства и удовлетворение их потребностей в оперативном аэронавигационном обслуживании. При этом должны быть обеспечены условия, которые позволяют выполнять полеты на экономически выгодных (для типа обслуживаемого воздушного судна) траекториях и должны быть выдержаны рекомендованные режимные параметры воздушных судов на каждом этапе полета.

В диссертации проанализированные показатели производственно-хозяйственной деятельности государственного предприятия обслуживания воздушного движения “Украэрорух” и определены их тренд-сезонные колебания.

В диссертации сформирована система показателей, которая с единых методических позиций позволяет оценить роль и место системы управления воздушным движением при определении эффективности его деятельности через систему показателей авиакомпании.

На основе мультипликативной модели прогнозирования авиаперевозок Бокса-Дженикса определена практическая возможность прогнозирования результатов деятельности ПВППУ.

В диссертации показано, что производство специфического товара– услуг по обслуживанию воздушного движения – имеет потребность в применение методов маркетинга в связи с нарастающей конкурентной ситуацией на международном рынке авиаперевозок. В работе доказано, что для данного предприятия целесообразно разработать маркетинговую стратегию в сети Internet.

Ключевые слова: предприятие использования воздушного пространства, эффект, эффективность, критерий, показатель, статистический анализ, тенденция, тренд-сезонность.

Petrovskaya N.V. Estimation of efficiency of use of air space of Ukraine and methods of her maintenance. – Manuscript.

The dissertation on acquiring a scientific degree of economic science candidate on specialty 08.06.01. – economics, organization and management of enterprises. – National Transport University, Kyiv, 2002.

The results of the thesis show that one of the most important indicators of an enterprise effective operation under fierce internal and foreign competition is the impartial assessment of its performance that gives a possibility to improve. Its management (supervision). The complex approach to the assessment of an enterprise performance suggested in the thesis allows to find out that performance depends on the results, potential, resources and costs. It has been developed the system of indices that allows to evaluate the role and the place of an air traffic system by defining the efficiency of its operation through the system of airline result. The complex approach for developing the system of indices used in the decision-making processes at air traffic service enterprises of Ukraine is based on the correlation between the main elements of a flight that has been considered in the thesis. On the basis of multiplicate model of forecasting traffic by Box-Jencins it has been determined the practical possibility to forecast the performance of air traffic service enterprises of Ukraine. The thesis shows that the manufacture of specific products by air traffic service enterprises of Ukraine, that is the service to air traffic-demands the application of marketing methods and techniques because of the night competitiveness in the foreign market of air transportations. It has been proved in the thesis that it is thesis that it is expedient to develop the marketing strategy for a given enterprise in the internet as a way of ensuring its efficient and effective operation.

Key words: enterprise of use of air space, effect, efficiency, criteria, indicator, statistical analysis, tendency, trend-seasonal.