У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВИСНОВКИ КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ПЕРЕСАДА ОЛЕНА АНАТОЛІЇВНА

УДК 336.470

КРЕДИТУВАННЯ МІЖНАРОДНИМИ ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.04.01 – Фінанси, грошовий обіг і кредит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі банківської справи Київського національного економічного університету Міністерства освіти та науки України

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор,

Заслужений діяч науки і техніки України

Мороз Анатолій Миколайович,

Київський національний економічний університет,

завідувач кафедри банківської справи

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Заслужений діяч науки і техніки України

Василик Остап Дмитрович,

Київський національний університет імені Т.Г. Шевченка,

завідувач кафедри фінансів, грошового обігу і кредиту

кандидат економічних наук, професор

Опарін Валерій Михайлович,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри фінансів

Провідна установа: Тернопільська академія народного господарства, Міністерство освіти і науки України, кафедра банківської справи, м. Тернопіль

Захист відбудеться “30” травня 2003 р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.02 Київського національного економічного університету Міністерства освіти та науки України за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги 54/1, ауд. 203.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги 54/1, ауд. 201.

Автореферат розісланий “25” квітня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, професор А.М. Поддєрьогін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. На початку 90-х років Україна перебувала у стані глибокої економічної кризи, що призвело до значного погіршення рівня життя народу. Вихід з кризи був неможливий без значної реструктуризації економіки, що вимагало нових інвестиційних вливань у всі галузі народного господарства.

За умов недостатності власних коштів держави, обмеженості кредитних ресурсів національних банків і значного скорочення капітальних вкладень українських підприємств постала необхідність іноземних інвестицій. Співпраця з міжнародними фінансово-кредитними організаціями підтримала започаткування реформування економіки країни і стала передумовою приходу іноземних інвесторів на український ринок.

Полеміка стосовно потреби в кредитуванні міжнародними фінансовими установами економіки України ведеться багатьма українськими економістами та політиками. Крім того, на сьогоднішній день гостро стоїть проблема ефективного використання позик міжнародних банків в Україні.

Багато українських учених-економістів у своїх працях приділяють увагу діяльності міжнародних кредитних організацій. Тему кредитування міжнародними банками українських позичальників висвітлено у роботах Василика О.Д., Завгороднього А.Г., Жаліла Я.А., Кириченка А.А., Климка Г.Н., Краснової І.В., Лазепка І.М., Льовочкіна С.В., Лютого І.О., Мороза А.М., Опаріна В.М., Опришка В.Ф., Пересади А.А., Пуховкіної М.Ф., Савлука М.І., Степаненка А.С., Федосова В.М., Шамової І.В. і багатьох інших. Питання міжнародних кредитів розглянуті в російських науковців, таких як Гагут Л.Д., Казак О.Ю., Колтинюк Б.А. та інших іноземних фахівців, зокрема Альтман Е.I., Бернстайн Л.A., Кемпбел В., Кокс Д.Б., Дестлер I.M., Ервін M.Дж., Фулмер Дж., Гевін T.A., Хофманн Л., Кретлоу У.Дж., Мак Гваган Дж.Р., Мун Дж.E., Мойер Р.C., Саммерс Б.Дж., Сіденберг A., Уільямсон Дж.

Проте, переважна більшість робот українських вчених зорієнтована на дослідженні загальних тенденцій розвитку співпраці з міжнародними банками. Значно менше уваги приділяється проблемам, з якими стикаються учасники міжнародного кредитування на практиці.

Наведене обумовлює актуальність теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано як складову комплексної науково-дослідної теми “Грошово-кредитний механізм економічного зростання”, номер державної реєстрації 0101U002946, яка розробляється колективом кафедри банківської справи Київського національного економічного університету. Особисто автором в рамках теми досліджено проблеми, пов’язані з організацією кредитних відносин з міжнародними фінансовими установами.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є визначення ролі міжнародних фінансових організацій при кредитуванні підприємств України, а також розроблення рекомендацій для учасників процесу кредитування міжнародними банками українських позичальників. Відповідно до поставленої мети визначено сукупність основних завдань, спрямованих на її досягнення:

- обгрунтувати необхідність співпраці України з міжнародними фінансовими установами;

- проаналізувати нормативну базу щодо кредитування міжнародними банками українських позичальників;

- визначити основи та стандарти співпраці з іноземними кредитними інститутами;

- оцінити ефективність кредитування підприємств України на практичних прикладах;

- дослідити діяльність міжнародних фінансових структур при кредитуванні українських організацій під гарантії Кабінету Міністрів України;

- систематизувати та класифікувати підходи моніторингу інвестиційних проектів, що фінансуються за рахунок міжнародних банків;

- оцінити перспективи розвитку співробітництва нашої держави з міжнародними фінансово-кредитними організаціями;

- визначити основні перешкоди на шляху покращання процесу співпраці з іноземними кредиторами та сформулювати основні рекомендації для підвищення ефективності кредитування.

Об’єктом дослідження є економічні відносини між учасниками процесу кредитування світовими фінансово-кредитними установами українських підприємств.

Предметом дослідження є діяльність міжнародних фінансових установ на ринку України при кредитуванні підприємств різноманітних форм власності.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження виконано на основі використання загальнонаукових методів дослідження. Для досягнення поставленої мети використовувалися методи аналізу і синтезу, індукції і дедукції, економіко-математичні методи. Обгрунтування основних засад функціонування міжнародних фінансових організацій проведено за допомогою порівняння, систематизації і узагальнення даних. Визначення ефективності інвестиційних проектів, що кредитувалися міжнародними установами, здійснювалося на основі ретроспективного аналізу інформації, статистичних методів, історико-логічної аргументації. Крім того, в роботі використані методи математичного моделювання при визначенні фінансової стабільності підприємств та ефективності інвестиційних проектів.

Інформаційну базу дослідження складають нормативні документи, що регулюють процес кредитування міжнародними банками: Закони України, Укази Президента України, постанови та декрети Кабінету Міністрів України, інші законодавчі документи; матеріали та щорічна звітність діяльності самих міжнародних організацій; фактичні дані українських банків.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:

-

вперше запропоновано використання системного підходу до вивчення сутності діяльності міжнародних фінансових інститутів в українському економічному просторі, акцентуючи увагу не тільки на макроекономічних аспектах, а й на проблемах конкретних підприємств-позичальників;

-

на відміну від загальноприйнятих підходів запропоновано нове визначення міжнародних фінансово-кредитних організацій з точки зору не тільки їх економічної, а й політичної діяльності;

-

поглиблена методологія дослідження фінансового стану потенційних позичальників, що має грунтуватися на аналізі звіту про рух коштів як основоположного документу. Запропоновано новий підхід розрахунку ефективності інвестиційних проектів, який грунтується не тільки на використанні дисконтних, а й традиційних методів;

-

запропоновано нові важелі у державному регулюванні діяльності всіх учасників процесу міжнародного кредитування шляхом перегляду державної політики, вдосконалення механізму надання гарантій Кабінету Міністрів України, перетворень на макроекономічному рівні;

-

сформульовано нові підходи у визначенні моніторингу проектів за участю міжнародних банків. Вперше запропонована нова класифікація моніторингу таких проектів, яка включає юридичний, фінансовий, маркетинговий і технічний види контролю.

-

визначено основні переваги та недоліки процесу кредитування міжнародними фінансово-кредитними установами як українських підприємств безпосередньо, так і під гарантії Кабінету Міністрів України;

-

розроблено конкретні рекомендації для всіх учасників процесу міжнародного кредитування в Україні з метою удосконалення процедури отримання позик іноземних кредиторів.

Практичне значення одержаних результатів. Результатом вирішення завдань, визначених в дисертації є розроблення комплексного підходу щодо вивчення діяльності міжнародних банків як на макро -, так і на мікроекономічному рівнях. Це своєю чергою дало змогу використати нові формулювання та дослідження дисертації під час викладання навчальних дисциплін кафедри банківської справи Київського національного економічного університету: “Гроші та кредит”, “Банківські операції” (довідка № 223 від 14.06.02). Запропоновані у роботі рекомендації щодо вдосконалення ряду аспектів організації кредитних відносин з міжнародними організаціями, а саме формулювання політики підприємства у кредитних відносинах, пропозиції щодо аналізу ефективності впровадження проектів, застосування комплексного підходу у проведенні моніторингу прийняті до впровадження на акціонерному товаристві “Оболонь” (довідка № 1118 від 01.07.2002р.). Основні науково-практичні рекомендації для вдосконалення процесу співпраці з міжнародними банками використані в Європейському банку реконструкції та розвитку (довідка № 607 від 27.06.2002р.). Компанія “Кока-Кола Аматіл Україна Лтд” впровадила у своїй діяльності практичні пропозиції щодо проведення моніторингу інвестиційних проектів (акт № 5912 від 13.02.1998р.).

Результати аналізу практичного підходу міжнародних банків до процесу визначення потенційних позичальників та моніторингу інвестиційних проектів можуть сприяти удосконаленню практики кредитування українських банків.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертаційних досліджень та рекомендації автора щодо покращання співпраці українських підприємств з міжнародними фінансовими організаціями пройшли апробацію на:

- ІІ всеукраїнській науково-практичній конференції “Теорія і практика перебудови економіки” (Черкаси, 23-25 жовтня 2001 року);

- V всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми та перспективи розвитку банківської системи України” (Суми, 18-20 вересня 2002).

Публікації. Результати дисертаційного дослідження опубліковано у 7 наукових працях загальним обсягом 8,12 д.а., з них одна одноосібна монографія загальним обсягом 6,78 д.а., 3 статті у наукових фахових виданнях загальним обсягом 0,82 д.а., 3 – інші видання.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів основної частини, висновків, списку використаних джерел із 130 найменувань. Загальний обсяг дисертації становить 213 сторінок, в тому числі 9 таблиць на 15 сторінках, 2 рисунки на 2 сторінках та 11 додатків на 16 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обгрунтовано актуальність дисертаційного дослідження, сформульовано мету і основні завдання, визначено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.

У розділі 1 “Методологічні засади обслуговування інвестиційних проектів міжнародними фінансово-кредитними інституціями” розкрито сутність діяльності міжнародних банків у світі та їх вплив на розвиток економіки України, обгрунтовано необхідність подальшої співпраці з міжнародними фінансовими установами тільки на умовах партнерства.

В основному діяльність міжнародних фінансових інституцій в Україні представлена Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та Європейським банком реконструкції та розвитку. Найвагомішу фінансову підтримку українських підприємств здійснюють останні дві установи, тому їхній діяльності в дисертації приділено найбільшу увагу.

В економічній літературі та періодичних виданнях часто ототожнюють функції вищезазначених міжнародних організацій, що відображає певний недолік щодо розуміння співпраці з цими установами. Тому, в дисертації визначено, що Світовий банк є організацією, яка займається проблемами розвитку країн світу, тим часом як МВФ – це орган співробітництва, діяльність якого передусім спрямована на вдосконалення світової валютної системи. ЄБРР є порівняно новою організацією, створеною для підтримання розвитку та співробітництва між країнами Європи. Вочевидь, діяльність цих інститутів є принципово різною: кожна має свої цілі, визначену структуру, різні джерела фінансування, допомагає різним категоріям країн – членів.

На відміну від використання в багатьох наукових роботах терміну “міжнародні валютно-кредитні організації” при висвітленні питань, пов’язаних саме з діяльністю таких установ у світі, в дисертаційній роботі запропоновано більш слушний термін “міжнародні фінансово-кредитні організації” (МФКО) Крім того, з нашої точки зору, найбільш точним визначенням МФКО може бути: політичні та економічні організації, створені на основі міждержавних угод для регулювання міжнародних валютних і фінансово-кредитних відносин з метою інтеграції національних економік у світове господарство, а також глобалізації та стабілізації міжнародних економічних відносин.

Як показав аналіз діяльності міжнародних установ, кожна міжнародна фінансово-кредитна організація займає свій прошарок у структурі фінансової допомоги країнам, що переживають труднощі. В цьому контексті, на нашу думку, значно покращило б ефективність діяльності МФКО в світі, якби всі міжнародні фінансові установи, розроблюючи свою довоготермінову політику, погоджували її один з одним. Головною метою операцій МФКО, на наш погляд, повинно бути не тільки сприяння розвитку країн у світі, але й подолання соціальних негараздів, в першу чергу бідності в цих державах. Тобто, політика міжнародних кредиторів повинна включати не тільки монетарні та фіскальні складові розвитку, а й потреби людей в економічному середовищі. Крім того, з нашої точки зору, міжнародні банки повинні надавати країнам, що отримують допомогу, більше самостійності і можливостей в управлінні процесами реформування. Перш за все, надання кредитних коштів не повинно використовуватися як засіб політичного тиску на уряди країн. Всі країни, що отримують фінансову допомогу міжнародних фінансово-кредитних організацій, повинні мати однакові умови доступу до кредитів в залежності від їх рейтингової оцінки.

На сьогодні процес кредитування МФКО регламентується цілою низкою нормативних документів, насамперед законами, які свідчать про вступ України до певних фінансових установ, визначають умови зовнішнього інвестування в українську економіку та порядок отримання позик іноземних кредиторів. Головними перешкодами розвитку процесу кредитування МФКО лишаються нормативна неврегульованість багатьох питань, особливо це стосується застави, банкрутства, питання власності на землю, вимог міністерств і відомств. Крім того, значним недоліком правового забезпечення у сфері іноземного кредитування в Україні є недосконалість багатьох нормативних документів, що постійно змінюються, доповнюються, взагалі скасовуються або суперечать один одному.

Як і в багатьох країнах світу, в Україні вимоги міжнародних кредиторів щодо реформування економіки призвели до катастрофічних наслідків, які характеризувалися такими кризовими явищами як падіння ВВП, розрив господарчих зв’язків та падіння рівня виробництва, гіперінфляція. На нашу думку, вступивши на шлях радикальних економічних перетворювань, урядовцям України слід було спочатку визначити певну стратегію у відносинах з міжнародними фінансовими установами. Більш ніж десятирічний досвід співробітництва нашої країни з міжнародними кредиторами характеризується ситуацією, коли ці організації нав’язували перелік необхідних дій, які іноді суперечили інтересам нашої держави, що призвело до зростання зовнішньої заборгованості, падіння виробництва та рівня життя, втрати багатьох ринків збуту продукції українських виробників, безробіття тощо. Проте, дослідження результатів реформ надає, на наш погляд, можливість висвітлення і головних переваг співпраці України з МФКО, а саме макроекономічну стабілізацію, подолання значного дефіциту державного бюджету, формування резервів Національного банку для підтримки стабільності національної валюти, створення конкурентноспроможного середовища на ринку України, здійснення приватизаційних перетворень тощо.

Деякі країни Східної та Центральної Європи досягли значних економічних результатів саме завдяки підтримці міжнародними кредиторами їх реформ. Країни з невисоким рівнем реформ, такі як Білорусь та Узбекистан, змогли утримати стару структуру виробництва шляхом субсидій та цільового кредитування. Країни, які провели найбільші реформи, такі як Чехія і Польща досягли найвищого рівня зростання. Аналізуючи економічні показники останніх років, можна дійти висновку, що найтяжча ситуація склалася саме в країнах з помірними реформами, таких як Україна, оскільки традиційні галузі народного господарства переживають занепад, а реформи ще не дали своїх результатів.

Розділ 2 дисертації “Кредитування міжнародними банками підприємств України” присвячено кредитній практиці міжнародних фінансових установ в Україні, проаналізовано більшість інвестиційних проектів за участю МФКО і запропоновано нові підходи у проведенні моніторингу проектів, що кредитуються міжнародними банками.

Дослідження практики кредитування міжнародними фінансовими установами українських підприємств основані на ретроспективному аналізі даних більшості проектів за участю міжнародних банків. Такий аналіз показав, що міжнародним фінасово-кредитним організаціям належить перше місце за обсягами наданих позик серед всіх міжнародних кредиторів України. Так загальний обсяг позик МФКО на початок 2000 року вже в 1,7 рази перебільшував обсяг кредитів, отриманих від іноземних держав і в 3 рази перебільшував обсяг позик іноземних банків.

При кредитуванні міжнародними банками існує багато відмінностей від вітчизняної практики, а саме набагато ширший обсяг обов’язкової фінансової, технічної та маркетингової звітності, що надається кредитору, залучення міжнародних аудиторських та консалтингових компаній для перевірки діяльності позичальників, сплата додаткових платежів та комісійних банку, що значно збільшує витрати на проект. Методики визначення кредитоспроможності позичальника підбираються диференційно щодо кожного клієнта і в основному базуються на вивченні звіту про рух коштів.

Багато уваги під час кредитування міжнародними фінансовими організаціями приділяється ефективності та окупності майбутнього проекту. Як правило, в міжнародній практиці для цього використовуються так звані дисконтні методи розрахунку ефективності потенційного проекту: метод чистої теперішньої вартості, метод граничної ефективності, метод бюджетування інвестицій та інші. Проте, з нашої точки зору, українським позичальникам буде доречно виконати власний розрахунок ефективності, оснований на традиційних методах (показники ефективності і окупності проекту) на попередній стадії відносин з МФКО для визначення доцільності нового проекту в цілому.

Як показує аналіз структури іноземних інвестицій в Україну, існують значні диспропорції у розподілі інвестиційних коштів серед галузей економіки, оскільки, передусім, інвесторів цікавлять галузі, які можуть забезпечити швидкі і високі прибутки, а саме – харчова промисловість (20% від загального обсягу прямих іноземних інвестицій в Україну) і внутрішня торгівля (відповідно 19%). В той же час, дуже важливі галузі отримують інвестиції в значно менших розмірах.

Разом з тим, кошти Світового банку спрямовуються і в ті галузі економіки, в які інші іноземні інвестори не зацікавлені вкладати свої капітали (Рис. 1). Основними кредитними проектами Міжнародного банку реконструкції та розвитку стали угоди щодо розвитку ринку електроенергії (317 млн. дол. США), реабілітації гідроелектростанцій (114 млн. дол. США), реабілітації та розширення теплопостачання в Києві (200 млн. дол. США), проект з розвитку насінництва (32 млн. дол. США), експериментальний проект у галузі вугільної промисловості (15,8 млн. дол. США).

Рис.1. Кредитні проекти СБ в Україні за галузями економіки, в процентах станом на 01.01.2001

Дослідження динаміки кредитування Європейським банком реконструкції та розвитку українських підприємств виявило щорічне зростання загальної суми кредитного портфелю цієї установи у порівнянні з минулими роками. Так, в 2000 році темп зростання склав 143% до минулого року, в 2001 році цей показник був 123% до минулого року.

За статутом ЄБРР не менш ніж 60 % обсягу його фінансування повинні бути спрямовані на реалізацію проектів кредитування приватних підприємств. За даними цієї установи, на початок 2002 року, банк підписав в Україні 57 проектів на загальну суму близько 1,4 млрд. євро, 46 з яких призначається для реалізації у приватному секторі на загальну суму 889,7 млн. євро.

Основними галузями, на які зроблено акценти в кредитному портфелі Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні, є фінансовий сектор (кредитні лінії для малих та середніх підприємств, кредити українським комерційним банкам) – 316,5 млн. євро (22 %), нафто-газовий комплекс – 141,2 млн. євро (10%) і харчова промисловість – 134,2 млн. євро (9 %) (Рис. 2).

На нашу думку, вищенаведені дані ще раз підтверджують висновок про більш комерційне спрямування діяльності Європейського банку реконструкції та розвитку порівнюючи з іншими міжнародними фінансово-кредитними організаціями, оскільки ця установа в побудові своєї стратегії керується не тільки політичними цілями, а й отриманням прибутку.

Рис. 2. Проекти ЄБРР у приватному секторі за галузями економіки у 1999 – 2001 роках, в процентах

У багатьох випадках кредитування основною умовою початку дії міжнародної кредитної угоди для державних і деяких приватних підприємств є отримання гарантії Кабінету Міністрів України. Як і в кредитуванні приватного сектора, основними іноземними кредиторами в наданні позик підприємствам державного сектору є Світовий банк та Європейський банк реконструкції та розвитку.

В основному позиками ЄБРР в державному секторі є великі проекти, спрямовані на підтримку енергетичної галузі (268,5 млн. євро), транспорту і міської інфраструктури (199,7 млн. євро)(Рис. 3).

Рис. 3. Проекти ЄБРР у державному секторі за галузями економіки у 1999 – 2001 роках, в процентах

Тобто, кредити ЄБРР у державному секторі спрямовані на підтримку і подальший розвиток життєво важливих галузей.

Враховуючи вищенаведене, слід зазначити, що найбільші обсяги кредитування Європейським банком реконструкції та розвитку спрямовані в ті галузі, які мають чималі проблеми і потребують найбільших інвестицій.

Ефективність організації процесу кредитування МФКО із залученням державного гарантування значною мірою залежить від оптимального механізму надання гарантій КМУ. В Україні існує багато проблем з питань кредитування проектів під державні гарантії: недосконала державна політика щодо гарантування позик міжнародних кредитних організацій, відсутній відповідний контроль за наданням позик, нераціональний механізм повернення боргів у державний бюджет, відсутність чіткої інформації щодо зовнішнього боргу України у засобах масової інформації.

Нами запропоновано класифікувати загальний моніторинг проектів за участю міжнародних фінансово-кредитних організацій на юридичний, фінансовий, технічний і маркетинговий. З іншого боку, всі підвиди моніторингу одного проекту не можна розглядати як окремі позиції, оскільки всі вони тісно взаємопов’язані між собою. Це показано на схемі моніторингу проектів, що фінансуються за участю МФКО (Рис. 4).

В розділі 3 “Розвиток діяльності міжнародних фінансово-кредитних організацій в Україні” розглядаються проблеми розвитку відносин українських позичальників з міжнародними кредиторами і запропоновані шляхи вдосконалення відносин з міжнародними фінансово-кредитними установами.

Існують досить полярні висловлювання багатьох вчених щодо співпраці України з міжнародними фінансово-кредитними установами. Головними аргументами противників співпраці з МФКО є велика кількість умов кредитування з боку міжнародних установ, незадовільний досвід діяльності міжнародних банків в багатьох країнах світу, поступове накопичення зовнішніх боргів України, негативні результати деяких проектів світових фінансових організацій в Україні.

Рис. 4. Схема моніторингу проекту, що фінансується за участю

МФКО.

Позитивними результатами співпраці українських позичальників з міжнародними банками є сприяння виходу України з глибокої економічної кризи, економічне зростання за останні роки, стабільність курсу гривні, поліпшення платіжної дисципліни в енергетичній галузі, проведення важливих реформ в сільському господарстві, суттєве скорочення заборгованості із заробітної плати та пенсій, успіхи у ході приватизації. Ці результати значно покращили кредитний імідж України.

Головним напрямом поліпшення ситуації щодо міжнародного кредитування повинні стати макроекономічні перетворення в податковій та бюджетній політиці держави. Запропоновані наступні заходи вдосконалення державної політики у цьому напрямі: прийняття закону щодо процедури отримання позик МФКО, розроблення нової стратегії співпраці з міжнародними банками, проведення заходів щодо повернення боргів Держбюжету, запровадження більш широкого висвітлення цієї проблеми у засобах масової інформації.

Основними заходами спрощення громіздкого та бюрократичного механізму кредитування із залученням гарантій уряду мають стати збільшення повноважень Міністерства фінансів, введення уніфікованої системи показників для визначення кредитоспроможності позичальників та ефективності потенційних проектів, залучення відомих вітчизняних та іноземних аудиторських компаній до цього процесу.

Необхідною умовою поліпшення процесу кредитування міжнародними фінансово-кредитними установами українських позичальників є необхідність раціоналізації вимог та бюрократичних перешкод з боку міжнародних банків.

Пропозиціями покращання роботи українських банків-агентів є наступні заходи вдосконалення операцій цих банків: розвиток консалтингових послуг щодо складання бізнес-планів та інвестиційних програм, допомога у визначенні вартості майна, що надається у заставу, можливе короткострокове кредитування для сплати фронтальних комісійних міжнародним банкам, сприяння у підписанні договорів поруки.

Українським підприємствам, що приймають рішення про отримання позик від МФКО, надано пропозиції щодо зменшення можливих негативних наслідків від коливань валютних курсів, подолання зависоких вимог іноземних банків щодо підготовки всієї документації проекту за міжнародними стандартами, непорозумінь і бюрократичних перешкод з боку міжнародних кредиторів, уникнення можливого “подорожчання” проекту за рахунок багатьох факторів.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що виявляється в дослідженні діяльності всіх учасників процесу міжнародного кредитування в Україні, а також надані рекомендації щодо удосконалення цього процесу.

Проведення дисертаційного дослідження дозволило автору зробити ряд послідовних висновків теоретико-методологічного та науково- практичного характеру, що відображає вирішення основних завдань відповідно до поставленої мети дисертації:

1. Діяльність міжнародних фінансових інституцій в Україні в основному представлена Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та Європейським банком реконструкції та розвитку. У процесі дослідження основ діяльності цих організацій конкретизовано їх економічну сутність і запропоновано більш досконале визначення таких установ як політико-економічних організацій.

2. Співпраця з міжнародними фінансово-кредитними установами дала змогу Україні вийти з глибокої економічної кризи і досягти певного економічного зростання починаючи з 2000 року. За рахунок іноземних кредитів з’явилася можливість безперебійно працювати багатьом галузям економіки країни: енергетиці, промисловості, сільському господарству та ін. На нашу думку, відмова від кредитування МФКО призведе до ситуації, коли зменшаться субсидії держави в сільському господарстві, промисловому виробництві, соціальній сфері і це неминуче призведе до падіння рівня життя в Україні. Крім того, на наш погляд, ще й досі має місце неспроможність кредитування великих інвестиційних проектів українськими комерційними банками.

3. Позитивні результати від діяльності МФКО в Україні можна вважати суттєвими тільки за умови розгляду макроекономічної стабілізації на тривалий період, а не в моменти отримання кредитних коштів, тобто результати повинні бути сталими і підтримуватися під впливом ринкових регуляторів. На сьогоднішній день політика України спрямована на підтримку кредитних відносин з МВФ, оскільки надання позик іншими світовими кредиторами та обсяг іноземних інвестицій залежать в першу чергу від стану відносин уряду України з Міжнародним валютним фондом.

4. Найвагомішу фінансову підтримку українських підприємств здійснюють Світовий банк та ЄБРР. У практиці кредитування цими міжнародними установами українських підприємств можна відзначити галузеву спрямованість позик. В кредитному портфелі Світового банку основні акценти зроблено на розвиток ринку електроенергії, реабілітацію гідроелектростанцій, розвиток насінництва, реабілітацію та розширення теплопостачання в Києві, розвиток вугільної промисловості тощо. Частка приватних проектів в кредитному портфелі Євробанку становить 63 %, при цьому основними галузями кредитування є фінансово-банківський сектор, сільське господарство, нафтові та газові підприємства, транспорт, деякі галузі промисловості. Державний сектор в кредитному портфелі ЄБРР відповідно займає 37%, а фінансова підтримка здебільшого надається підприємствам енергетики, зв’язку, транспорту, тощо.

5. Однією з центральних проблем подальшого розвитку міжнародного кредитування є недосконалість фінансування проектів МФКО з використанням державних гарантій. Шляхами вирішення проблем навколо кредитування під гарантії КМУ, на нашу думку, є спрощення механізму отримання позик, збільшення повноважень Міністерства фінансів України як єдиного регулюючого органу, лімітування суми під гарантії уряду в державному бюджеті, залучення відомих вітчизняних та іноземних аудиторських і консалтингових компаній для аналізу фінансового стану потенційних позичальників, впровадження уніфікованих стандартів методики оцінення кредитоспроможності клієнтів.

6. З метою розвитку та покращання результатів діяльності МФКО в Україні запропоновані рекомендації для вдосконалення державної політики в сфері міжнародного кредитування, розроблено пропозиції покращання роботи міжнародних банків та банків-агентів, надано конкретні рекомендації українським позичальникам щодо успішного впровадження проектів та зменшення можливих витрат при отриманні іноземних позик.

7. Повна відмова від іноземних позик неможлива, оскільки призведе до кризової ситуації в країні, проте подальше кредитування МФКО необхідно поступово скорочувати. Можливим вирішенням цієї проблеми може стати новий системний підхід для погашення боргів українськими підприємствами, які отримали позики під гарантії КМУ і скорочення державного боргу, а в майбутньому – поступова відмова від іноземних кредитів з одночасним розвитком внутрішнього кредитування.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографія:

1. Пересада О.А. Кредитування міжнародними фінансово-кредитними установами українських підприємств: Монографія. – К.: Лібра, 2001. – 128 с. – 6,78 д.а.

У наукових фахових виданнях:

2. Пересада О.А. Моніторинг інвестиційних проектів // Фінанси України. – Квітень 2001. - № 04 (65). – С. 85 – 89. – 0,25 д.а.

3. Пересада О.А. Особливості кредитування міжнародними банками проектів під гарантію уряду України // Вісник Національного банку України. – Листопад 2001. - № 11 (69). – С. 46 – 48. – 0,31 д.а.

4. Пересада О.А. Українські банки та банки з іноземним капіталом на ринку України: деякі порівняння / Економіка та підприємництво: Зб. наук. праць молодих учених та аспірантів. Вип. 5/ Відп. ред. С.І. Дем’яненко. – К.: КНЕУ, 2000, с. 146 – 151. – 0,26 д.а.

В інших виданнях:

5. Енциклопедія банківської справи України/ Редкол.: В.С. Стельмах (голова) та ін. – К.: Молодь, Ін Юре, 2001, (особисто автором Пересада О.А. Портфель цінних паперів. – С. 433-434 (0,05 д.а.), Реінвестиції. – С. 458 (0,01 д.а.), Ринок цінних паперів. – С. 464 (0,05 д.а.), Сертифікат.- С. 476 (0,05 д.а.)

6. Пересада О.А. Міжнародні кредитні організації на ринку України. Теорія і практика перебудови економіки. Матеріали ІІ Всеукраїнської науково – практичної конференції: Черкаси, 23 – 25 жовтня 2001 р. / Відп. ред. В.І. Хомяков. – Черкаси: ЧДТУ, 2001. – С. 163. – 0,06 д.а.

7. Пересада О.А. Обслуговування комерційними банками зовнішньоекономічної діяльності клієнтів / Збірник виробничих ситуацій з навчальної дисципліни “Банківські операції” / Керівник авт. кол. А.М. Мороз. – К.: КНЕУ, 1998, с. 287 – 290. – 0,30 д.а.

Анотація

Пересада О.А. Кредитування міжнародними фінансово-кредитними організаціями українських підприємств. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01. – Фінанси, грошовий обіг і кредит. – Київський національний економічний університет. – Київ, 2003.

Дисертація присвячена питанням вдосконалення відносин українських позичальників з міжнародними кредиторами шляхом запровадження нових підходів у практиці кредитування.

Дисертаційне дослідження містить нові теоретичні та методичні підходи стосовно політики співробітництва з міжнародними банками. Враховуючи історичні обставини, що сталися в Україні за останні роки та використовуючи досвід європейських країн щодо співпраці із світовими кредитними організаціями, в дисертації доведено, що кредити міжнародних банків є найбільш реальним джерелом фінансування економічних програм в Україні на сьогоднішній день.

Значну увагу при підготовці дисертації було приділено таким питанням як стандарти укладання міжнародних кредитних угод, гарантування кредитів, фактичний стан як проектів, що фінансуються міжнародними кредитними організаціями безпосередньо, так і проектів, що гарантовані урядом України, проведення моніторингу інвестиційних проектів.

В дисертації було проаналізовано державну політику України щодо іноземного інвестування. В процесі дослідження було доведена необхідність вдосконалення системи державного контролю в сфері міжнародного кредитування.

З метою підвищення ефективності співпраці з МВФ, СБ та ЄБРР були сформульовані основні рекомендації для українських підприємств-позичальників, банків-агентів та державних установ, що контролюють процес кредитування.

Ключові слова: міжнародні фінансово-кредитні організації, зовнішній борг, урядові гарантії, міжнародні кредитні угоди, іноземні інвестиції, моніторинг проектів.

Аннотация

Пересада Е.А. Кредитование международными финансово-кредитными организациями украинских предприятий. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01. – Финансы, денежное обращение и кредит. – Киевский национальный экономический университет. – Киев, 2003.

Диссертация посвящена решению теоретических и практических вопросов, которые касаются усовершенствования отношений украинских заемщиков с международными кредиторами путем внедрения новых подходов в практике кредитования и повышения эффективности проектов, под которые были получены кредиты международных финансовых организаций.

Учитывая точки зрения отечественных и зарубежных ученых в сфере международного кредитования, диссертант осуществил углубленный анализ организационно-правовых основ деятельности мировых финансовых учреждений. В результате проведенного исследования было предложено новое, уточненное определение международных финансово-кредитных организаций.

Диссертационное исследование содержит новые теоретические и методические подходы относительно политики сотрудничества с международными банками. Учитывая исторические условия, которые сложились в Украине за последние годы и используя опыт сотрудничества европейских стран с мировыми кредитными организациями, в диссертации доказано, что кредиты международных банков являются наиболее реальным источником финансирования экономических программ в Украине на сегодняшний день.

Большое внимание в диссертационной работе уделено оценке нормативной базы, которая регулирует отношения участников международного кредитования. Исследования законов Украины и других нормативных актов выявили неурегулированность многих вопросов и несовершенство большинства законодательных документов.

Значительное внимание при подготовке диссертации было уделено таким вопросам как стандарты подписания международных кредитных соглашений, гарантирование кредитов, фактическое положение как проектов, которые финансируются международными кредитными организациями непосредственно, так и проектов под гарантии правительства Украины, проведение мониторинга инвестиционных проектов.

Проанализированы различные методики определения кредитоспособности потенциальных заемщиков и эффективности инвестиционных проектов, применяемые в международной практике кредитования. На основе сравнительного анализа определены основные недостатки применяемых в практике украинских банков методик расчета финансовых коэффициентов.

Рассмотрены практические аспекты большинства инвестиционных проектов в Украине, которые осуществляются за счет кредитов международных организаций. Отраслевой анализ этих проектов дал возможность сделать выводы о целесообразности и эффективности предоставления кредитных средств.

В диссертации была проанализирована государственная политика Украины относительно иностранного инвестирования. В процессе исследования была доказана необходимость усовершенствования системы государственного контроля в сфере международного кредитования путем разработки нового механизма предоставления правительственных гарантий при получении кредитов международных финансовых организаций и упорядочения системы регулирования внешнего долга в целом.

Анализ деятельности международных финансово-кредитных организаций в Украине дал возможность определить основные препятствия на пути усовершенствования процесса международного кредитования. С целью повышения эффективности сотрудничества с Международным валютным фондом, Мировым банком и Европейским банком реконструкции и развития были сформулированы основные рекомендации украинским предприятиям-заемщикам, банкам-агентам и государственным организациям, контролирующим процесс кредитования.

Оценивая практику получения кредитов международных организаций украинскими предприятиями в целом, автором диссертации сделан вывод о необходимости стратегии построения партнерских отношений между национальными заемщиками и международными кредиторами. Эта стратегия должна основываться на взаимопонимании и взаимовыгодности для участников кредитования при активном содействии государства.

Ключевые слова: международные финансово-кредитные организации, внешний долг, правительственные гарантии, международные кредитные соглашения, иностранные инвестиции, мониторинг проектов.

Annotation

Peresada O.A. Lending by International Financial and Credit Organisations to Ukrainian enterprises. – Manuscript.

Thesis for a Candidate’s Degree in Specialty 08.04.01 – Finance, Currency Circulation and Credit. – Kyiv National University of Economics, Kyiv, 2003.

The dissertation deals with the issues involved in improving the relationship between Ukrainian borrowers and international creditors by establishing new approaches in lending practices.

The thesis research contains new theoretical and methodological approaches concerning the policy of collaboration with international banks. Taking into account the historical circumstances in Ukraine for the last years and European countries experience regarding cooperation with the World credit organisations it is shown in the dissertation that international banks loans are the most real source for the financing of economic programmes in Ukraine today.

During thesis preparation much attention has been paid to such matters as international loan agreements standards, loan granting, the actual state of both the projects financed by international loan organisation directly and the projects guaranteed by the government of Ukraine and investment projects monitoring maintenance. The author classifies monitoring types as legal, financial, marketing and technical monitoring.

Ukrainian state policy regarding foreign investment has been analyzed in the thesis. In the process of research the necessity for improving the state control system of international financing has been determined.

In order to increase the efficiency of cooperation with the IMF, WB and EBRD the main reccommendations to Ukrainian enterprises-borrowers, local banks-agents and state organisations that take a part in the control process have also been made.

Key words: international financial and credit organisations, external debt, the government guarantees, international loan agreements, foreign investments, project monitoring.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Взаємодія піридо[2,1-а]ізоіндолу і 2,4-диметилпіримідо[2,1-а]ізоіндолу з малеїнімідами та синтез нових похідних конденсованих ізоіндолів - Автореферат - 22 Стр.
РОЗВИТОК ПИСЕМНОГО МОВЛЕННЯ УЧНІВ 4(3) КЛАСІВ НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ У ШКОЛАХ З РОСІЙСЬКОЮ МОВОЮ НАВЧАННЯ - Автореферат - 32 Стр.
ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНА СИСТЕМА ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ТОВЩИНИ ШКІРИ ЛЮДИНИ - Автореферат - 21 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЗМАГАЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ В АМЕРИКАНСЬКОМУ ФУТБОЛІ НА ОСНОВІ ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Автореферат - 20 Стр.
Теорія і практика контролю результатів навчально-пізнавальної діяльності студентів вищих навчальних закладів України у другій половині ХІХ століття - Автореферат - 28 Стр.
ЦІННІСНІ ОРІЄНТАЦІЇ СУЧАСНОГО БІОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ (ПОСТНЕКЛАСИЧНИЙ ЕТАП) - Автореферат - 24 Стр.
діяльність інформаційних агентств світу в умовах формування глобального комунікаційного простору - Автореферат - 30 Стр.