У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

КИЇВСЬКА МЕДИЧНА АКАДЕМІЯ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ

ім. П.Л.ШУПИКА

Бабінцева Лариса Юріївна

УДК 614.2:615.1:330.47

НАУКОВО-МЕТОДИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО РИНКУ

15.00.01 - технологія ліків та організація фармацевтичної справи

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата фармацевтичних наук

Київ - 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі організації і економіки фармації Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика Міністерства охорони здоров'я України.

Науковий керівник: доктор фармацевтичних наук, професор

Пономаренко Микола Семенович,

Київська медична академія післядипломної освіти

ім. П.Л.Шупика,

завідувач кафедри організації і економіки фармації

Офіційні опоненти: доктор фармацевтичних наук, професор

Волох Дмитро Степанович,

Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця,

завідувач кафедри організації та економіки фармації

доктор фармацевтичних наук, професор

Кабачна Алла Василівна,

Харківська медична академія післядипломної освіти,

професор кафедри менеджменту та економіки в сімейній медицині

Провідна установа: Львівський національний медичний університет

ім. Данила Галицького МОЗ України

кафедра організації та економіки фармації з курсом технології ліків,

м. Львів

Захист відбудеться 04.05.2004 року о 13-30 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д26.613.04 при Київській медичній академії післядипломної освіти

ім. П.Л.Шупика, за адресою: 04112, м. Київ, вул. Дорогожицька, 9.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика, за адресою: 04112, м. Київ, вул. Дорогожицька, 9.

Автореферат розісланий 02.04.2004р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Пилипчук Л.Б.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ринкова економіка потребує державного і суспільного регулювання, котре здійснюється за допомогою двох основних механізмів: створення умов для ефективної роботи підприємства і професійного використання даних інформаційного аналізу для оптимального рішення маркетингових проблем.

Фармацевтичне виробництво, безперечно, будучи одним з типових представників промислових підприємств, відрізняється у той же час підвищеною чутливістю до необхідності соціального регулювання, перш за все тому, що продукція спрямована на задоволення невідкладного попиту населення.

В Україні та за кордоном дослідники приділяють велику увагу проблемам управління працею за допомогою соціально-психологічних і економічних методів. Підкреслюється, що на сучасному етапі розвитку суспільства перед економічною наукою і господарською практикою виникають проблеми принципово нового характеру. Серед них найважливішими є розробка та обґрунтування концептуальної моделі, а також законів гармонійного поєднання в ринкових відносинах виробництва і споживання; прискорення окупності капіталовкладень, орієнтація на прогресивні технології. Неабияке значення має і розробка нових підходів до принципів формування заробітної плати, а також одержання грошових прибутків за рахунок придбання акцій підприємства.

Проте, незважаючи на складні економічні умови, працівник повинен бути зацікавлений у високопродуктивній праці. При цьому вважається необхідним дотримання такої умови: рівень заробітної плати, з одного боку, повинен відповідати темпам росту продуктивності праці, з іншого - сприяти відтворенню робочої сили.

В останні роки менеджмент підприємств і маркетингові задачі почали в значній мірі залежати від процесів інформатизації ринку. Особливе значення ці процеси набули для фармацевтичної галузі в зв’язку з проголо-шенням України про поетапне входження до Європейського Союзу та переходу усієї фармацевтичної промисловості до роботи у відповідності з вимогами GMP. Виникла настійна потреба створення в Україні Єдиної системи фармацевтичної інформації (ЄСФІ) на якісно новому рівні.

Тому наукове обґрунтування особливостей та специфіки управління фармацевтичним підприємством в умовах ринку, створення ефективної системи управління персоналом полягає у гармонізації і комплексному вирішенні виробничих, санітарно-гігієнічних та кадрових проблем.

Однак, до останнього часу не визначені принципи і методи управління як із загальних позицій (з огляду на вкрай недостатній світовий досвід переходу від однієї системи управління до іншої), так і стосовно умов в Україні. Вимагають розробки концепція управління персоналом фармацевтичних промислових підприємств у перехідний період з використанням методів сучасного менеджменту і маркетингу, побудова математичної моделі взаємодії факторів управління персоналом, тренд його основних характеристик. Потребують адаптації інформаційні технології підготовки спеціалістів на післядипломній фазі навчання з урахуванням специфіки фармацевтичного виробництва.

Зазначене обумовило доцільність даного дослідження, визначило його актуальність, мету, завдання, структуру і логіку роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика Міністерства охорони здоров’я України (номери державної реєстрації 0101U000232, 0102U006827).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка концепції підвищення ефективності управління фармацевтичним підприємством у період економічної нестабільності суспільства.

Зазначена мета припускає вивчення двох стратегічних проблем: а) чинників управління персоналом промислового фармацевтичного підприємства, концептуальних основ, науково - методичних підходів і практичних рекомендацій щодо створення і функціонування мотиваційного механізму в умовах переходу виробництва на роботу відповідно до міжнародних вимог GMP ЄС, стандартів ISO і б) процесів інформатизації фармацевтичного ринку.

Для досягнення поставленої в дисертаційній роботі мети передбачалось вирішити такі задачі:*

вивчити роль управління працею в нових економічних умовах в Україні і проаналізувати чинники, що впливають на її ефективність;*

дослідити роль мотивації праці в управлінні фармацевтичним промисловим підприємством і розробити модель функціонування мотиваційного механізму;*

розробити методику опитування працівників промислового підприємства для динамічного комп’ютерного аналізу чинників, що впливають на управління персоналом та на підставі вивчення чинників управління персоналом побудувати математичну модель їх взаємодії для управління фармацевтичним промисловим підприємством з аналізом тренду основних характеристик; *

визначити роль матеріального стимулювання в системі чинників управління персоналом, а також обґрунтувати його взаємозв’язок з якістю трудового життя працівників;*

розробити модель взаємодії “держава - підприємство - працівник” та науково-методичні підходи управління персоналом для підвищення ефективності фармацевтичного підприємства;*

позначити роль дистанційного навчання в післядипломній освіті фармацевтичних кадрів та персоналу підприємств-виробників лікарських засобів;*

розробити концепцію інформатизації ринку лікарських засобів та фармацевтичних послуг;*

визначити структуру єдиної системи пільгового забезпечення населення лікарськими засобами на основі інформаційних технологій;*

обґрунтувати основні принципи і методологічні підходи застосування комунікаційних мереж у процесі ефективного використання фармацевтичної інформації.

Об’єкти дослідження - кадровий склад, організація та умови праці, інформаційні потоки фармацевтичного промислового підприємства.

Предмет дослідження – система управління персоналом з урахуванням специфіки фармацевтичного виробництва в умовах переходу до міжнародних вимог GMP ЄС та стандартів ISO; кваліфікація персоналу фармацевтичного підприємства та можливість її підвищення в системі післядипломної освіти за допомогою сучасних технологій.

Методи дослідження. Для обробки матеріалів застосовані статистичні методи, що включали варіаційну й альтернативну статистики, кореляційний аналіз, математичне моделювання. Кластеризація здійснювалась за принципом типологічного групування за окремими контингентами працюючих. Використані також методи ретроспективного аналізу і трендовий аналіз.

Обробка інформації здійснювалася на персональному комп’ютері за спеціально розробленими програмами та існуючими пакетами прикладних програм Microsoft Excel та Statistica.

Наукова новизна одержаних результатів. Вперше досліджені й проаналізовані чинники управління персоналом фармацевтичного промислового підприємства в умовах перехідного періоду економіки держави та впровадження міжнародних вимог GMP ЄС та стандартів ISO.

Вивчений та обґрунтований взаємозв’язок між основними показниками діяльності промислового підприємства, а також тенденціями їхнього розвитку та якісними змінами кадрового складу взагалі і за окремими контингентами працюючих зокрема.

Вперше запропонована уніфікована методика анкетування працівників промислового підприємства для динамічного комп’ютерного аналізу чинників, що впливають на управління персоналом; розроблена математична модель взаємодії чинників управління персоналом.

Обґрунтовані науково-методичні рекомендації для подальшої розробки теорії мотивації трудової діяльності, підвищення ефективності праці через регулювання мотиваційного механізму на різних рівнях народного господарства.

Вперше запропонована концепція інформатизації ринку лікарських засобів та фармацевтичних послуг з урахуванням принципів інтеграції в єдину міжнародну комп’ютерну мережу та здійснена її технологічна реалізація.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані результати дослідження явилися основою для вдосконалення й оптимізації організації і управління фармацевтичним промисловим підприємством будь-якої форми власності в умовах перехідного періоду економіки держави, впровадження міжнародних вимог GMP ЄС та стандартів ISO, підготовки та перепідготовки кадрів.

Розроблені та впроваджені в діяльність ЗАТ “Фармацевтична фірма “Дарниця” науково обґрунтовані принципи анкетування працівників промислового підприємства, рекомендації щодо удосконалення управління персоналом, а також логіка моніторингу факторів управління персоналом, у тому числі мотивації праці на фармацевтичному підприємстві (акт впровадження від 30.01.04).

Фрагменти концепції інформатизації ринку лікарських засобів та фармацевтичних послуг і ефективність такої інформатизації реалізовані в рішенні ряду задач: у створенні єдиної системи пільгового забезпечення населення лікарськими засобами (деклараційний патент на винахід “Спосіб збору, обробки та зберігання інформації про пільгове забезпечення населення лікарськими засобами” - 7G06F17/60, A61B5/00 від 03.09.02); у розробці способу здійснення нагляду за побічною дією зареєстрованих лікарських засобів (деклараційний патент на винахід “Спосіб здійснення нагляду за побічною дією зареєстрованих лікарських засобів” - 7G01N35/00, A61B5/00 від 03.09.02); у застосуванні способу формування фармацевтичної інформації та наданні її абоненту (деклараційний патент на винахід “Спосіб формування фармацевтичної інформації та її надання абоненту” - 7G06F17/60, A54195 від 17.02.03, акт апробації КП “Фармація” Київської міської державної адміністрації, інформаційний лист № 229 - 2002).

Вперше в Україні, за дорученням Міністерства охорони здоров’я України, обґрунтовані методологічні підходи використання комунікаційних мереж, у тому числі Інтернет для ефективного користування фармацевтичною інформацією, а також рекомендації щодо створення єдиної системи пільгового забезпечення населення лікарськими засобами на основі технології компакт-дисків (розробляється проект Державної програми “Медичний електронний паспорт громадянина України”).

Розглянуті основні проблеми організації дистанційної освіти, розроблені програма та навчальний план для підвищення кваліфікації викладачів щодо реалізації дистанційного навчання провізорів та фармацевтів, персоналу підприємств-виробників лікарських засобів на післядипломній фазі навчання (затверджено Вченою радою Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика від 11.02.04, протокол № 2), а також розкриті можливості застосування новітніх інформаційних технологій та ресурсів Інтернет у навчально-методичному посібнику “Інтернет для лікарів” (акт впровадження Центрального методичного кабінету з вищої медичної освіти МОЗ України від 25.02.04).

Особистий внесок здобувача. Дисертантом проведено аналіз літературних джерел з питань управління персоналом. Проведено аналіз сучасного стану управління персоналом на фармацевтичних підприємствах. Теоретично обґрунтовано необхідність комплексного підходу та доведена доцільність впровадження мотиваційного механізму для управління персоналом на фармацевтичному підприємстві за умови інформатизації діяльності та переходу до роботи у відповідності з міжнародними вимогами GMP ЄС та стандартам ISO.

Розроблено методику опитування працівників промислового підприємства для динамічного комп’ютерного аналізу чинників, що впливають на управління персоналом. Створено математичну модель взаємодії чинників управління персоналом. Розроблена програма і методологія дослідження, проведені розрахунки й аналіз усього первинного матеріалу.

Досліджений тренд основних характеристик управління персоналом та запропонована триангулярна модель їх взаємодії з урахуванням концепції якості трудового життя.

З окремих питань робота здійснювалася у взаємодії кафедр медичної інформатики, організації і економіки фармації, а також промислової фармації Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика МОЗ України.

У роботах, опублікованих у співавторстві з Мінцером О.П., Пономаренком М.С., Загорієм В.А. та іншими, особисто здобувачем розроблені нові технології інформатизації фармацевтичного ринку: спосіб збору, обробки та зберігання інформації про пільгове забезпечення населення лікарськими засобами, спосіб здійснення нагляду за побічною дією зареєстрованих лікарських засобів і спосіб формування фармацевтичної інформації та її надання абоненту. Вони дозволяють суттєво забезпечити інформаційну складову управління персоналом фармацевтичного підприємства.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні і методологічні положення, практичні результати дослідження висвітлювалися автором на наукових конференціях: Технологічного університету Подолії (Хмельницький, 1995), Львівського медичного інституту (Львів, 1995); І Міжнародній науково-практичній конференції “Інформаційні технології в охороні здоров’я та практичній медицині” (Київ, 2001); ІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Інформаційні технології в охороні здоров’я та практичній медицині” (Київ, 2002); ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і соціальні проблеми суспільства: медицина, фармація, біотехнологія” (Харків, 2003); науково-практичних конференціях молодих учених Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика (Київ, 1996, 2000, 2002).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 17 робіт, зокрема статей – 5 (у фахових виданнях - 3), тез - 7, навчально-методичний посібник - 1, патентів – 3, інформаційних листів – 1.

Cтруктура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, п’яти розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, 7 додатків (17 сторінок). Дисертаційна робота викладена на 197 сторінках (основний текст подано на 145 сторінках). Дисертація містить 11 рисунків, 26 таблиць. Список використаних літературних джерел включає 128 найменувань, у тому числі 8 іноземних.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, задачі, об’єкт, предмет та методи досліджень, наведено наукову новизну дисертації, теоретичне та практичне значення одержаних результатів.

Теоретичні аспекти управління персоналом

Перехід до ринкової економіки пов’язаний із необхідністю вирішення багатьох нових проблем управління, що при пануванні централізованого управління економікою або взагалі не ставилися, або вирішувалися командно-адміністративним шляхом.

Ринкова економіка вимагає використання економічних механізмів і в охороні здоров’я, включаючи питання ідентифікації, раціонального виробництва лікарських засобів, порівняння вартості з результатами фармакотерапії і фармацевтичного обслуговування.

В розділі визначені стратегічні питання управління працею. Подані основні визначення, що використовуються у подальших дослідженнях. Узагальнені методи управління, методологічні основи організаційних форм управління персоналом промислового фармацевтичного підприємства та фактори, що на нього впливають. Обгрунтоване значення та уточнено визначення мотивації праці як основи соціально-психологічних методів управління. Визначені потреби людини, що пов’язані з відтворенням її робочої сили. Показано уязвимість соціально-психологічних факторів мотивації праці, недостатню врахованість складових матеріальної мотивації.

Фармацевтичне виробництво є особливою сферою діяльності, котра не тільки безпосередньо сприяє укріпленню здоров’я нації та якості життя населення, але й може зробити суттєвий внесок в економічний розвиток країни.

Надзвичайною рисою фармацевтичного виробництва є потреба в забезпеченні якості лікарських засобів, причому подібна вимога являється головною у концепції фармацевтичного виробництва. Гарантія якості охоплює всі етапи створення нового продукту - від його розробки та передвиробничого дослідження до контролю якості кінцевого засобу, зберігання, транспортування, реалізації, використання при лікарському призначенні, при наданні інформації пацієнтам та лікарям. По суті справи, ні при якому іншому виробничому процесі не має такої наявної необхідності у системному підході до формування мотивації у працівників.

Визначені особливості управління персоналом фармацевтичного підприємства з урахуванням специфіки виробництва на сучасному етапі розвитку суспільства і, зокрема, належної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації фармацевтичних кадрів.

Показана роль інформації та інформатизації ринку лікарських засобів в удосконаленні системи управління фармацевтичним підприємством. Зокрема, розглянуті труднощі обліку пільгових рецептів при існуючій системі їх застосування. Визначено, що недоліком такої системи продовжують залишатись паперові форми рецептурних бланків, який, в свою чергу, суттєво уповільнює швидкість обміну інформацією, не знижує проблем зловживання в цій сфері та не дозволяє у реальному масштабі часу проводити аналіз обґрунтованості видачі пільгових рецептів. Проаналізована можливість використання смарт-карток.

Окреслені завдання для науково-методичного обгрунтування управління персоналом на фаормацевтичних промислових підприємствах в умовах інформатизації фармацевтичного ринку та експериментальних досліджень.

Об’єкт, матеріали та методи статистичної обробки фармацевтичної інформації

В умовах впровадження правил GMP на фармацевтичних підприємствах надзвичайно актуальним є наукове обґрунтування ефективного управління. Вкрай необхідний всебічний комплексний облік факторів, що на нього впливають. Подібне обґрунтування щільно пов’язано з використанням методу математичного моделювання.

У даному розділі для обґрунтування вибору комп’ютерних та безмашинних технологій статистичної обробки інформації проведено аналіз застосування існуючих математичних методів при фармацевтичних дослідженнях. Він дозволив комбінувати різні підходи та принципи оптимального моделювання системи обробки інформації для забезпечення валідності результатів дослідження, адаптовано до мети і завдань дисертації.

Соціологічне дослідження факторів управління персоналом на прикладі крупного фармацевтичного підприємства

Основною метою соціологічного дослідження було з’ясовування відношення працюючих до управління їхньою діяльністю та її результатами у нових економічних умовах. Вивчалися чинники, що впливають на мотивацію праці, систему управління, стимулювання праці, взаємовідносини в колективі і значимість продукції, що випускається. Визначалися також основні соціально-економічні і психологічні проблеми, що виникають у результаті функціонування підприємства.

Для отримання валідних результатів і зменшення ролі суб’єктивних чинників, що б змогли в якийсь мірі вплинути на достовірність висновків, дослідження проводилися разом із співробітниками ЗАТ “Фармацевтична фірма “Дарниця”.

Запропонована анкета соціологічного дослідження, що містить 38 ознак для керівників і спеціалістів та 31 ознаку для робітників. Дослідження проводились у 1995 та 2003 роках.

Розділ також включає результати авторського вивчення та аналізу:

- специфіки фармацевтичного виробництва;

- факторів, що впливають на управління персоналом промислового

фармацевтичного підприємства.

Виходячи з описаних у першому розділі класифікацій факторів управління персоналом та структури потреб робітника, а також враховуючи, що під впливом науково-технічного прогресу сформувався новий тип працівника, фактори, що впливають на управління персоналом промислового фармацевтичного підприємства, поділені нами на три групи:

І група – фактори “прямої” дії (або первинні);

ІІ група – фактори соціально-психологічні (або внутрішні);

ІІІ група – інформаційні (або опосередкованої дії).

Природно, з точки зору управління вплив перерахованих факторів може бути як позитивним, так і негативним.

Звертається увага на розвиток мотивації до підвищення кваліфікації та отримання додаткових знань та вмінь.

Інтегральні дані стосовно задоволення різними факторами поза залежністю від контингенту працюючих подані у табл. 1.

На основі проведеного дослідження науково обґрунтовані заходи щодо змін у системі управління персоналом на фармацевтичних промислових підприємствах з урахуванням важливої інформаційної складової чинників, що впливають на управління персоналом.

Проведено дослідження та обґрунтування кореляційних взаємозв’язків відповідей респондентів. Отримана на цій основі математична модель виявляється придатною для оцінки настрою колективу та окремих особистостей. Природні тільки питання про міру довіри до неї за мірою змін, що виникають у суспільстві та на підприємстві.

Розроблена також математична модель взаємодії факторів управління персоналом, що дозволяє контролювати вплив окремих факторів та оптимізувати на її основі виробництво. Ці дані безумовно є необхідними для обґрунтування як висвітленої окремої проблеми, так і для планування і реалізації заходів щодо підвищення ефективності управління фармацевтичним підприємством.

Таблиця 1

Загальний рейтинг задоволеності факторами управління персоналом за двома дослідженнями (загальна кількість респондентів при І дослідженні - 739, при ІІ - 184)

з/п | Фактори | І дослідження* | ІІ дослідження*

частота відповідей | похибка

(± m) | частота відповідей | похибка

(± m)

абс. | % | абс. | %

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

І група

1 | Рівень заробітної плати | 124 | 16,8 | 1,4 | 105 | 57,1 | 3,6

2 | Умови праці та побуту | 259 | 35,0 | 1,8 | 142 | 77,2 | 3,1

3 | Режим праці та відпочинку | 289 | 39,1 | 1,8 | 129 | 17,5 | 2,8

4 | Інтенсивність праці | 300 | 40,6 | 1,8 | 150 | 81,5 | 2,9

5 | Забезпеченість засобами праці | 357 | 48,3 | 1,8 | 130 | 70,7 | 3,4

6 | Забезпеченість предметами праці | 473 | 64,0 | 1,8 | 133 | 72,3 | 3,3

ІІ група

1 | Відносини в колективі | 526 | 71,2 | 1,7 | 167 | 90,8 | 2,1

2 | Характер та зміст праці | 294 | 39,8 | 1,8 | 143 | 77,7 | 3,1

3 | Вирішення соціальних проблем | 208 | 28,1 | 1,6 | 87 | 47,3 | 3,7

4 | Можливість підвищення кваліфікації | 109 | 14,7 | 1,3 | 125 | 67,9 | 3,4

5 | Перспектива просування по службі | 136 | 18,4 | 1,4 | 122 | 66,3 | 3,5

6 | Визнання заслуг | 375 | 50,7 | 1,8 | 138 | 75,0 | 3,2

ІІІ група

1 | Значимість продукції, що випускається | 649 | 87,8 | 1,2 | 178 | 96,7 | 1,3

2 | Участь у прийнятті рішень | 43 | 5,8 | 0,9 | 35 | 19,0 | 2,9

3 | Утворення інформаційних потоків | 21 | 14,2 | 2,9 | 40 | 49,4 | 5,6

4 | Охорона навколишнього середовища | 475 | 64,3 | 1,8 | 157 | 85,3 | 2,6

* Примітка: розбіжності частот між першим і другим дослідженнями в усіх випадках - істотні, р < 0,05.

Евристична модель управління виробництвом ліків, персоналом та удосконалення фармацевтичних кадрів

Визначені питання взаємообумовленості потреб працівника і економічних можливостей суспільства, аспектів якості трудового життя та її взаємозалежності з факторами управління персоналом (зокрема, мотивації праці).

Виходячи з передумови, що трудові показники є результатом взаємодії багатьох чинників, - працівник повинен: мати бажання виконувати роботу (мотивацію); вміти її виконувати (професійна підготовка); мати для цього відповідні засоби виробництва, постановку завдань, стимулювання тощо (трудова ситуація), - нами запропонована наступна модель функціонування мотиваційного механізму (рис.1).

Рис. 1. Модель функціонування мотиваційного механізму

З урахуванням наведених фактів побудовано триангулярну модель взаємодії основних складових мотиваційного механізму та якості трудового життя (рис.2). Основою моделі послужили дані множинного кореляційного аналізу, а її практичне значення полягає в забезпечені можливості моніторингу стану мотивації праці.

Підтвердження тенденції до зросту розрахованих коефіцієнтів кореляції при проведених нами соціологічних дослідженнях є гарними аналітичним та прогностичним ознаками для цілей покращення управління персоналом фармацевтичного підприємства.

Запропонована триангулярна модель дозволяє забезпечити логічну основу побудови математичних моделей функціональної взаємодії, що задовольняє інтереси названих ланок, тобто спробою ув’язати разом фактори, що впливають на працівника зовнє.

З огляду на те, що основним джерелом матеріального забезпечення більшості населення є заробітна плата, найбільш важливим елементом соціального захисту необхідно вважати забезпечення кожному громадянину права на працю і його реалізацію шляхом надання допомоги в навчанні, в освоєнні спеціальностей, у визначенні місця роботи. Необхідні також гарантії в підвищенні кваліфікації, у сприянні творчого прояву особистості і службовому рості.

Одним з головних критеріїв навчання сьогодні є критерій часу, особливо в системі підвищення кваліфікації, перепідготовки та атестації спеціалістів.

Проаналізовано також стан підготовки, перепідготовки, атестації та підвищення кваліфікації персоналу фармацевтичного підприємства згідно до вимог GMP. Запропонований алгоритм втілення сучасних технологій в удосконалення системи фармацевтичної післядипломної освіти на принципах дистанційного навчання.

Рис. 2. Триангулярна модель взаємодії "держава - підприємство - працівник"

Інформатизація фармацевтичного ринку

У попередньому розділі розглянуті сучасні і перспективні форми навчання (як індивідуального, так і корпоративного) та передачі навчальної інформації.

Сьогодні важко зорієнтуватися в великій кількості лікарських засобів без сучасних комп’ютерних технологій збору, передачі, зберігання та обробки інформації. На жаль, в Україні у фармацевтичній галузі практично не проводяться подібні наукові розробки. Тим більше, означена проблема не розглядається з точки зору управління персоналом, у тому числі забезпечення мотивації праці співробітників фармацевтичних підприємств.

Зрозуміло, що перш за все користується попитом інформація стосовно розповсюдження лікарських засобів, взагалі, а також вироблених на даному підприємстві.

3важаючи на те, що всі інформаційні джерела стосовно лікарських засобів та нормативно-правової бази, що регламентує їх створення, виробництво і реалізацію, діють у реальному часі та просторі, особлива увага звертається на інформаційно - довідковий аспект зазначених процесів.

Нами розроблена та запропонована концептуальна модель інформатизації фармацевтичного менеджменту та маркетингу. Особливо детально викладений підрозділ щодо впровадження ЄСФІ, класифікації потреб користувачів фармацевтичної інформації та застосування комунікаційних мереж, у т.ч. Інтернет.

Описується структура та особливості функціонування створених стандартизованих систем збору та обробки фармацевтичної інформації на прикладі єдиної системи пільгового забезпечення населення лікарськими засобами на основі технологій смарт-карток та за допомогою малих компакт-дисків; здійснення нагляду за побічною дією зареєстрованих лікарських засобів; інформаційно-довідкових послуг у сфері ринку лікарських препаратів й отримання медичних послуг.

Всі наведені розробки захищені патентами України.

Таким чином, отримані дані свідчать про ефективність запропонованих методів і технологій управління персоналом для менеджменту підприємств і вирішенні маркетингових задач при інформатизації ринку лікарських засобів.

ВИСНОВКИ

1. Проведений аналіз існуючих методів управління працею і факторів, що впливають на його ефективність в нових економічних умовах в Україні. Показано, що основою соціально-психологічних методів управління є мотивація праці. Вивчено чинники і механізм дії мотивації в процесі трудової діяльності на підставі чого запропонована модель функціонування мотиваційного механізму та з її допомогою виведена формула кількісного визначення мотивації праці, основними складовими котрої являються оплата праці, організація професійного навчання, інформаційне забезпечення роботи та науково обґрунтоване застосування комунікаційних мереж.

2. Запропонована технологія соціологічного дослідження на фармацевтичних підприємствах з використанням спеціально розроблених анкети дослідження та системи динамічної автоматизованої обробки даних соціологічного дослідження (моніторингу мотиваційного благополуччя), що базується на сучасних інформаційних технологіях. Зазначене створило умови для наукового обґрунтування і вдосконалення системи управління працею та забезпечення зниження плинності кадрів на фармацевтичних підприємствах, а також дозволяє забезпечити збір необхідної інформації в системних дослідженнях чинників управління персоналом не тільки на рівні підприємства, але й фармацевтичної галузі в цілому.

3. Вперше в Україні запропонована класифікація факторів управління персоналом, що поділяє їх на три групи: фактори “прямої” дії (або первинні); соціально-психологічні (або внутрішні) та інформаційні (або опосередкованого впливу). Встановлено, що виділені чинники впливають як позитивно, так і негативно на трудову діяльність.

4. Виявлення основних чинників управління персоналом показало, що незалежно від форми власності й економічної ситуації в суспільстві важливим і відокремленим фактором є оплата праці, а в особливо кризові періоди життєдіяльності держави велике значення має не тільки її розмір, але і стабільність виплати.

5. В результаті проведених досліджень виявлено, що 35 - 50% при першому дослідженні та 27 – 32% при другому дослідженні працюючих на фармацевтичному підприємстві не реалізують право на підвищення кваліфікації, що є порушенням міжнародних стандартів та вимог ЄС GMP для персоналу. Запропоновані рекомендації щодо післядипломного навчання спеціалістів різноманітного профілю. Підкреслена роль очно-заочних систем навчання, нових інформаційних технологій, в першу чергу, дистанційного навчання.

6. Вперше розроблена принципово нова триангулярна модель взаємодії основних складових мотиваційного механізму, що створила умови комплексного врахування факторів оптимального управління фармацевтичним підприємством з метою забезпечення високої якості трудового життя працівників.

7. Розроблені нові технології інформатизації фармацевтичного ринку. Вони стосуються способів: збору, обробки та зберігання інформації про пільгове забезпечення населення лікарськими засобами; здійснення нагляду за побічною дією зареєстрованих лікарських засобів, а також формування фармацевтичної інформації та її надання абоненту. Перелічені технології дозволили суттєво підсилити інформаційну складову управління персоналом фармацевтичного підприємства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Інтернет для лікарів: Навч. – метод. посібник для лікарів-інтернів і лікарів-слухачів курсів підвищення кваліфікації закладів (факультетів) післядипломної освіти / Бабінцева Л.Ю., Мінцер О.П., Гойко О.В., Чалий К.О., Краснов В.В. - Кіровоград: Полімед-Сервіс, 2003. - 76с. (особостий внесок здобувача - добір та аналіз літературних джерел, узагальнення власних досліджень щодо впровадження нових інформаційних технологій в навчальний процес, участь у написанні посібника).

2. Бабінцева Л.Ю. Система пільгового забезпечення населення лікарськими засобами за допомогою малих компакт-дисків. // Збірник наукових праць співробітників КМАПО ім. П.Л. Шупика. - К., 2002. – Вип. 11, кн. 3. - С. 652-658.

3. Бабінцева Л.Ю. До питання інформатизації ринку послуг у сфері лікарських засобів і надання медичної допомоги для потреб практичної медицини // Ліки України. 2002. - № 7-8. - С. 56-58.

4. Бабінцева Л.Ю. Модель взаємодії основних елементів якості трудового життя та її застосування в організації фармацевтичного виробництва // Збірник наукових праць співробітників КМАПО ім. П.Л. Шупика. - К., 2003. – Вип. 12, кн. 1. - С. 776 - 783.

5. Пат. A61B5/00 Україна, МКИ 6G06F17/60. Спосіб збору, обробки та зберігання інформації про пільгове забезпечення населення лікарськими засобами: Пат. A61B5/00 Україна, МКИ 7G06F17/60 / Л.Ю. Бабінцева, О.П. Мінцер, М.С. Пономаренко, В.А. Загорій, В.В. Краснов, А.А. Бабський. - № 51338; Заявл. 25.02.02; Опубл. 15.11.02, Бюл. № 11 (особостий внесок здобувача - самостійно проведено патентний пошук, проаналізовано існуючи формуляри та запити на лікарські засоби, отримано патент).

6. Пат. A61B5/00 Україна, МКИ 7G01N35/00. Спосіб здійснення нагляду за побічною дією зареєстрованих лікарських засобів: Пат. A61B5/00 Україна, МКИ 7G01N35/00 / Л.Ю. Бабінцева, О.П. Мінцер, М.С. Пономаренко, В.А. Загорій, В.В. Краснов, А.А. Бабський. № 50588; Заявл. 25.02.02; Опубл. 15.10.02, Бюл. № 10 (особостий внесок здобувача - самостійно проведено патентний пошук, проаналізовано існуючи формуляри лікарських засобів, проведено фармакоекономічні розрахунки, отримано патент).

7. Пат. A54195 Україна, МКИ 7G06F17/60. Спосіб формування фармацевтичної інформації та її надання абоненту: Пат. A54195 Україна, МКИ 7G06F17/60 / Л.Ю. Бабінцева, О.П. Мінцер, М.С. Пономаренко, В.В. Соломонов, А.Б. Жданов. - Заявл. 06.06.02; Опубл. 17.02.03, Бюл. № 2 (особостий внесок здобувача - самостійно проведено патентний пошук, запропоновано класифікацію користувачів фармацевтичної інформації, отримано патент).

8. Бабинцева Л.Ю. К вопросу определения прожиточного минимума населения Украины // Збірник наукових праць співробітників КМАПО по закінчених та перехідних НДР за 1990-1996 роки. - К., 1997. - С. 22-28.

9. Бабінцева Л.Ю. Забезпечення норм харчування в розрахунку прожиткового мінімуму населення України // Збірник наукових праць співробітників КМАПО ім. П.Л.Шупика: В 2 кн. - К., 1998. Вип. 7, кн. 2. - С. 625 - 631.

10. Бабинцева Л.Ю., Гойко О.В., Чалий К.А., Краснов В.В., Мохначов С.И. Средства визуализации медицинской информации // Наукові праці ІІ конференції з міжнародною участю “Інформаційні технології в охороні здоров’я та практичній медицині”, Київ, 19 -21 червня 2002р. – К., 2002. - С. 123 - 126 (особостий внесок здобувача - участь у підготовці та обробці матеріалу, проведені експериментальні дослідження, підготовка до друку та типографського видання).

11. Бабинцева Л.Ю., Данюк В.М. Взаимосвязь мотивации труда и определения минимальной заработной платы в условиях перехода к рыночным отношениям // Проблемы экономики, оплаты и нормирования труда в условиях формирования рыночных механизмов: Сб. докл. Междунар. науч. - практ. конф. - Хмельницкий, 1995. - С. 84-85 (особостий внесок здобувача - обгрунтування моделі обчислення мінімальної заробітної плати з урахуванням формування середнього класу суспільства, написані тези).

12. Бабинцева Л.Ю. Триангулярная модель взаимодействия основных элементов мотивации труда в здравоохранении // Информационные технологии и программно-аппаратные средства в медицине, биологии и экологии: Матер. Семинара. – Ч. 3. – К.: Мединформ. - 1998. - С. 11-14.

13. Бабинцева Л.Ю., Минцер О.П., Задорожная И.К. Концептуальная модель базы знаний о здоровье населения и ее использование в задачах мониторинга // Информационные базы данных в медицине. Мониторинг здоровья населения и окружающей среды – 99: Тез. докл. Междунар. симпозиума. – Хургада (Египет), 17 – 24 апреля 1999г. – М. - 1999. – С. 78 – 79 (особостий внесок здобувача - безпосередня участь у підготовці та обробці матеріалу, проведені експериментальні дослідження, підготовка до друку, написані тези).

14. Бабинцева Л.Ю., Гойко О.В., Мохначов С.И. К вопросу об использовании кластерного анализа для биомедицинских исследований // Інформаційні технології в охороні здоров’я та практичній медицині: Наук. праці ІІІ конференції з міжнародною участю. - Київ, 21 - 23 травня 2003р. - К. – 2003. - С. 93-95 (особостий внесок здобувача - добір матеріалу, узагальнення власних досліджень, написані тезі).

15. Бабінцева Л.Ю., Мінцер О.П., Пономаренко М.С., Загорий В.А. Автоматизоване робоче місце педагога з фармацевтичних дисциплін // Наука і соціальні проблеми суспільства: медицина, фармація, біотехнологія: Матер. ІІІ Міжнар. наук. – практ. конф. – Харків, 21 - 23 травня 2003р.- Харків. – 2003. - С. 310 (особостий внесок здобувача - пошук та аналіз існуючих аналогічних систем, власні пропозиції щодо професійної діяльності педагога з фармацевтичних дисциплін, написані тези).

16. Бабинцева Л.Ю. Акмеологические технологии в подготовке специалистов фармацевтической промышленности // Современные технологии управления образованием: Тез. Межрегиональной науч. – практ. конф. - Санкт-Петербург (Россия), 20-21 ноября 2003г. – СПб. – 2003. - С. 80 - 82.

17. Бабінцева Л.Ю., Мінцер О.П., Соломонов В.В. Застосування системи інформаційно-довідкових послуг населенню щодо лікарських препаратів й отримання медичних послуг // Інформаційний лист № 229-2002. – К., 2002 (особостий внесок здобувача - самостійно проведено патентний пошук, запропоновані кластери фармацевтичної інформації, проведено маркетинговий аналіз, складено інформаційний лист).

Анотація. Бабінцева Л.Ю. Науково-методичне обґрунтування управління персоналом на фармацевтичних промислових підприємствах в умовах інформатизації фармацевтичного ринку. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук за спеціальністю 15.00.01 - технологія ліків та організація фармацевтичної справи. - Київська медична академія післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика МОЗ України, Київ, 2004.

Дисертаційна робота присвячена розробці концептуальних основ підвищення ефективності управління фармацевтичним підприємством за рахунок вивчення чинників управління персоналом промислового фармацевтичного підприємства, науково - методичних підходів і практичних рекомендацій щодо створення і функціонування мотиваційного механізму в умовах переходу виробництва на роботу відповідно до міжнародних вимог GMP ЄС та стандартів ISO, а також процесів інформатизації фармацевтичного ринку.

Надані рекомендації щодо післядипломної освіти спеціалістів фармацевтичного профілю, в першу чергу, дистанційного навчання.

Ключові слова: фактори управління персоналом фармацевтичного підпрємства, мотиваційний механізм, валідність результатів досліджень, триангулярна модель, дистанційна освіта, кластери фармацевтичної інформації.

Аннотация. Бабинцева Л.Ю. Научно-методическое обоснование управления персоналом на фармацевтических промышленных предприятиях в условиях информатизации фармацевтического рынка. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата фармацевтических наук по специальности 15.00.01 - технология лекарств и организация фармацевтического дела. - Киевская медицинская академия последипломного образования им. П.Л.Шупика МЗ Украины, Киев, 2004.

Дисертационная работа посвящена разработке концептуальных основ повышения эффективности управления фармацевтическим предприятием в период экономической нестабильности общества путем: изучения факторов управления персоналом промышленного фармацевтического предприятия; научно – методических подходов и практических рекомендаций относительно создания и функционирования мотивационного механизма в условиях перехода производства на работу в соответствии с международными требованиями GMP ЕС и стандартов ISO, а также процессов информатизации фармацевтического ринка.

На основе проведеного в диссертации анализа впервые разработана и предложена технология социологического исследования на фармацевтических предприятиях с использованием специально разработанных анкеты и системы динамической автоматизированной обработки данных; классификация факторов управления персоналом в условиях переходного периода экономики государства и внедрения международных требований GMP ЕС и стандартов ISO, которая делит их на три группы: факторы “прямого” действия (или первичные); социально-психологические (или внутренние) и информационные (или опосредованного воздействия); установлено, что виделенные факторы воздействуют как положительно, так и отрицательно на трудовую деятельность.

Изучена и установлена взаимосвязь между основными показателями деятельности промышленного предприятия, а также тенденциями его развития и качественными изменениями кадрового состава в целом и по отдельным контингентам работающих, в частности. Разработана математическая модель взаимодействия факторов управления персоналом.

Обоснованы научно-методические рекомендации для дальнейших исследований теории мотивации трудовой деятельности, повышения эффективности труда посредством регулирования мотивационного механизма на различных уровнях народного хозяйства.

С учетом приведенных фактов построена триангулярная модель взаимодействия основных составляющих мотивационного механизма. Основой модели послужили данные множественного корреляционного анализа, а ее практическое значение состоит в обеспечении возможности мониторинга состояния мотивации труда.

Предложена концептуальная модель информатизации фармацевтического менеджмента и маркетинга.

Предоставлены рекомендации относительно последипломного обучения специалистов фармацевтического профиля. Подчеркнута роль очно-заочных систем обучения, новых информационных технологий, в первую очередь, дистанционного обучения.

Обоснованы методологические подходы использования коммуникационных сетей, в том числе Интернет для эффективного пользования фармацевтической информацией, а также рекомендации относительно создания единой системы льготного обеспечения населения лекарственными средствами на основе технологии компакт-дисков (в рамках разработки Государственной программы “Медицинский электронный паспорт гражданина Украины”).

Разработаны новые технологии информатизации фармацевтического рынка: способ осуществления надзора за побочным действием зарегистрированных лекарственных средств и способ формирования фармацевтической информации и ее предоставление абоненту. Они позволяют существенно обеспечить информационную составляющую управления персоналом фармацевтического предприятия. Все представленные разработки защищены патентами Украины.

Ключевые слова: мотивация труда, социологические исследования, факторы управления персоналом фармацевтического предприятия, мотивационный механизм, кластеры фармацевтической информации, валидность результатов исследований, триангулярная модель, дистанционное образование, Интернет-технологии, автоматизированная конвейерная обработка фармацевтической информации.

Summary. Babintseva L.Yu. - Scientific and Methodologic Substantiation of Personnel’s Management at Pharmaceutical Enterprises under Conditions of Pharmaceutical Market Informatization. - Manuscript.

The thesis for the degree of a Candidate of Pharmaceutical Science, by speciality 15.00.01 - Technology of Pharmaceuticals and Pharmaceutics Management. - Kyiv Medical Academy of Post-Graduate Education named after P. L.Shupyk, Health Ministry of Ukraine, Kyiv, 2004.

The thesis is devoted to the development of conceptual fundamentals of increased effectiveness for managing a pharmaceutical enterprise at the period of economic society instability owing to studying the factors of personnel’s management at a pharmaceutical enterprise, scientific and methodologic approaches and practical recommendations on creating and functioning motivation mechanism under condition of manufacturing transition in conformity with GMP EC international requirements and ISO standards as well as pharmaceutical market informatisation processes.

Recommendations on post-graduate


Сторінки: 1 2