У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Другий розділ присвячений формулюванню балансових співвідношень ме ханіки та другого закону термодинаміки для багатокомпонентних деформ івних твердих тіл

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ПРИКЛАДНИХ ПРОБЛЕМ

МЕХАНІКИ І МАТЕМАТИКИ ІМ. Я.С. ПІДСТРИГАЧА

ТЕРЛЕЦЬКИЙ

Ростислав Федорович

УДК 539.3

ТЕРМОМЕХАНІКА БАГАТОКОМПОНЕНТНИХ ДЕФОРМІВНИХ ТВЕРДИХ ТІЛ НИЗЬКОЇ ЕЛЕКТРОПРОВІДНОСТІ ПРИ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОМУ ОПРОМІНЕННІ

01.02.04 – механіка деформівного твердого тіла

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

доктора фізико-математичних наук

Львів – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті прикладних проблем механіки і математики

ім. Я.С. Підстригача НАН України (м. Львів).

Науковий консультант – доктор фізико-математичних наук, професор

Гачкевич Олександр Романович,

Інститут прикладних проблем механіки і математики

ім. Я.С. Підстригача НАН України (м. Львів),

завідувач відділу.

Офіційні опоненти: доктор фізико-математичних наук, професор

Мольченко Леонід Васильович,

Київський національний університет ім. Тараса Шевченка,

завідувач кафедри;

доктор фізико-математичних наук, професор

Калоєров Стефан Олексійович,

Донецький національний університет,

професор кафедри;

доктор фізико-математичних наук, ст. наук. співр.

Чапля Євген Ярославович,

Інститут прикладних проблем механіки і математики

ім. Я.С. Підстригача НАН України (м. Львів),

директор Центру математичного моделювання.

Провідна установа: Інститут механіки ім. С.П. Тимошенка НАН України (м. Київ)

Захист відбудеться “29” вересня 2004 р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .195.01 в Інституті прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН Ук-раїни за адресою: 79060, м. Львів, вул. Наукова, 3-б.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України (79060, м. Львів, вул. Наукова, 3-б).

Автореферат розісланий “28” серпня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доктор фізико-математичних наук Мартиняк Р.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Електромагнітне випромінювання (ЕМВ) різного частотно-го діапазону (від радіочастот до світлових) знаходить широке застосування в сучас-них технологіях обробки елементів конструкцій та приладів з неметалевих матеріалів (скла, кераміки, пластмас, різного типу будівельних матеріалів) в багатьох галузях промисловості. Відомі способи обробки виробів високочастотним (ВЧ), надвисоко-частотним (НВЧ), тепловим і лазерним інфрачервоним (ІЧ) випромінюваннями, ме-тою яких є нагрів чи стимуляція дифузійних процесів при дегазації, очищенні, сушінні, нанесенні зміцнюючих покрить, легуванні і т.п. Під дією такого випромінювання елемен-ти конструкцій та прилади можуть перебувати також в умовах експлуатації.

Безконтактний (глибинний) спосіб передачі енергії до тіла та локальний харак-тер дії ЕМВ на підобласті тіла чи на складові його компоненти, можливість широкої автоматизації технологічних процесів, відносно високий коефіцієнт корисної дії наг-ріву зумовлюють перспективність обробки з використанням ЕМВ виробів як з тради-ційних, так і з нових неметалевих електромагнітних мате-ріалів. Однак високі швид-кості нагріву та його локальний характер у тілі при діі ЕМВ, необхідність досягнення високих температур в багатьох технологіях, наявність домішок, умови тепло- і масо-обміну, розміри виробу можуть спричинювати високі рівні механічних напружень в тілах, що під-даються обробці. Ці рівні можуть перевищувати допустимі і приводити до руйнування тіл. Як прик-лад, відомі випадки руйнування скляних елементів елект-ровакуумних приладів при їх дегаза-ції за допомогою теплового інфрачервоного ви-промінювання. Таким чином, для побудови раціо-нальних режимів обробки з вико-ристанням ЕМВ виробів з неметалевих матеріалів виникає необ-хідність моделюван-ня та дослідження у взаємозв’язку спричинених дією ЕМВ механічних проце-сів та процесів іншої фізичної природи (електромагнітних, теплових, дифузійних) в таких виробах, зокрема в багатокомпонентних тілах, за конкретних електромагнітних на-вантажень. Важливим при моделюванні термомеханічної поведінки розглядуваних тіл при дії ЕМВ є врахування їх бу-дови, відмінності електрофізичних властивостей складових компонент, а також специфіки силової та енергетичної міжкомпонентних взаємодій в них. Таке моделювання торкається одночасно двох напрямків механіки деформівного твердого тіла – механіки зв’язаних полів (що досліджує взаємо-дію ме-ханічних, теплових та електромагнітних процесів в деформівних тілах) та механіки сумішей (що вивчає термомеханічну поведінку багатокомпонентних (багатофазних) середовищ, зокрема деформівних твердих сумішей чи розчинів).

Загальні підходи до побудови нових термомеханічних моделей суцільного сере-довища, що враховують взаємодію полів різної фізичної природи, достатньо повно висвітлені в літературі в працях С.А. Амбарцумяна, О.М. Гузя, О.А Ільюшина, Л.І. Сє-дова, Я.С. Підстригача, А.Ф. Улітка, A., G. Maugin, W., C. Truesdell, R. та ін. На їх основі в працях Г.Е. Багдасаряна, М.В. Белубекяна, Я.Й. Бурака, О.Р. Гачкевича, В.Т. Грінченка, В.І. Дресвяннікова, В.А. Желноровича, В.Г. Карна-ухова, І.Ф. Киричка, С.О. Калоєрова, Б.А. Кудрявцева, П.Г. Махорта, Л.В. Мольчен-ка, М.З. Партона, І.Т. Селезова, А.Г. Ципкіна, Л.Т. Чорного, А.А. Штейна, М.О. Шуль-ги, J., W. Brown, L., R., J., S. Groot, K., S., R., F., H., Y., L., H., A. van de та ін. Зап-ропоновано численні конкретні моделі однокомпонентних матеріальних середовищ з різними елек-тропровідністю та здатностями до поляризації і намагнічення, що вра-ховують взаємозв’язок електромагнітних, теплових та механічних процесів. Такі мо-делі описують пружну, в’язкопружну та пластичну поведінку тіл в електромагнітно-му полі (ЕМП), враховують їх нелінійні властивості і різні типи дисипації енергії. Во-ни відрізняються формулюванням рівнянь електродинаміки (рів-нянь Максвелла) в середовищі та теоріями взаємодії середовища з ЕМП, найпоширенішими з яких є дводипольна модель Чу, статистична модель, модель Максвелла-Мінковського, мо-дель Лоренца.

Для розробки теоретичних основ конкретних технологій обробки тіл за допомо-гою ЕМВ в працях Я.С. Підстригача, Я.Й. Бурака, О.Р. Гачкевича та ін. запропонова-ні орієнтовані до більш вузьких класів матеріалів (електропровідних, феромагнітних, діелектричних) моделі термомеха-ніки деформівних твердих тіл при дії ЕМВ радіо-частотного діапазону, що враховують їх специфіч-ні електрофізичні властивості в певних діапазонах зміни параметрів ЕМВ. Така модель для тіл низь-кої електропро-відності (які характеризуються поляризацією та електропровідністю) з викорис-тан-ням наближень електродинамічної теорії та феноменологічної теорії випромінюван-ня узагаль-нена на випадок дії теплового випромінювання.

У літературі відомі також конкретні моделі багатокомпонентних середовищ, що взаємодіють з ЕМВ радіочастотного діапазону, які враховують взаємозв’язок елект-ромагнітних, теплових, деформаційних процесів в тілі з процесами переносу маси. Це моделі електропровідних і напів-провідникових твердих сумішей, запропоновані в роботах Я.Й. Бурака, К.П. Гурова, Я.С. Підстригача, Є.Я. Чаплі, В.Ф. Чекуріна, S.e Groot, H. Demiray, H., H., N. та ін., моделі магнітотермо-дифузії в діа- та парамагнетиках, розроблені B. Maruszewski, J. Stefaniak. Вони базу-ються на згаданих теоріях електромеханічної взаємодії та термодинамічній теорії су-міші чи термодинамічній теорії твердих розчинів розвинутій C., Р.І. Нігмату-ліним, Я.С. Підстригачем, Я.Я. Рущицьким, R. Bowen, A. Green, J. Kubik, P., Z. Olesiak, D. Slettery та ін. Однак більшість з цих моделей дозволяють дослідити ли-ше часткові випадки термомеханіч-ної поведінки багатокомпонентних електропровід-них тіл при дії ЕМВ радіочастотного діапазону. Особливості масопереносу, зумовлені глибинним характером введення електромагнітної енергії в багатокомпонентні тіла і відмінністю електрофізичних властивостей компонент, в цих моделях не враховува-лися. Тому побудова конкретних варіантів теорії для дослідження термомеханічної по-ведінки багатокомпонентних деформівних тіл з різними електрофізичними власти-востями компо-нент при дії ЕМВ широкого частотного діапазону має важливе науко-ве значення. За допомогою таких варіантів теорії можна виявити особливості термо-механічної поведінки багатокомпонентних тіл залежно від фізичних властивостей їх матеріалу та специфіки дії випромінювання в різних час-тотних діапазонах. В літера-турі невідомі термодинамічно обгрунтовані моделі, що описують тер-момеханічну по-ведінку багатокомпонентних тіл низької електропровідності з врахуванням відмін-ності дії ЕМВ на різні за електрофізичними властивостями (здатностями до поляри-зації та намаг-нічення) компоненти, а також специфіки поширення в таких тілах вип-ромінювання в радіо- та світловому частотних діапазонах.

Звязок роботи з науковими програмами, планами і темами. Дослідження за темою дисер-тації виконувалися в рамках наукової тематики Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України (у 1993 – 1998 рр. ’’Розробка термодинамічних основ і математичних методів дослідження і оптимізації локально-градієнтних фізико-механічних полів в деформівних електропровідних сис-темах з врахуванням самоорганізаційних явищ при швидкісному навантаженні’’, № держреєстрації 019U015280; у 1999 – 2003 рр. ’’Розробка матема-тичних моделей і методів дослідження та оптимізації процесів деформування, тепломасопереносу і структурних перетворень в багатокомпонентних електропровідних тілах при комп-лексних зовніш-ніх діях’’, № держреєстрації 0199U000627; з 2002 р. ’’Розробка мате-матичних моделей і методів дослідження та оптимізації нелінійних механодифузій-них процесів у багатокомпонентних елект-ропровідних та діелектричних середови-щах неоднорідної структури ’’, № держреєстрації 0102U001616) та проектів з Дер-жавного фонду фундаментальних досліджень (у 1994 – 1995 рр. ’’Некласичні мате-матичні моделі дослідження впливу взаємозв’язаних процесів різної фізичної приро-ди на механічну поведінку шаруватих структур та тіл з покриттями’’, № .3/147; у 1997 – 1998 рр. ’’Некласичні математичні моделі і методи досліджень механіки ша-руватих структур і тіл з покриттями у взаємозв’язку з процесами немеханічної при-роди при комплексній зовнішній дії’’, № 1.4/223).

Метою дисертації є розробка варіанту теорії механотермодифузії неметалевих багатокомпо-нентних твердих тіл (твердих розчинів), які характеризуються поляриза-цією компонент та низь-кою електропровідністю (багатокомпонентні тіла низької електропровідності), і методології дослід-ження тепломасопереносу та напруженого стану за умов дії ЕМВ як радіо-, так і світлового частотних діапазонів.

Для досягнення мети потрібно побудувати модель кількісного опису взаємозв’я-заних меха-нічних, теплових і дифузійних процесів в тілах низької електропровідності (ТНЕ) за умов дії ЕМВ широкого частотного діапазону, для чого необхідно вирішити ряд задач теоретичного та приклад-ного характеру:

·

здійснити узагальнення модельного опису взаємодії ЕМВ з багатокомпонентним деформівним твердим тілом (з компонентами, здатними до поляризації);

·

визначити чинники дії ЕМВ на окремі компоненти ТНЕ, специфіку міжкомпонент-ної взаємодії в ньому і способи її опису в твердих розчинах (гомогенних сумішах);

·

побудувати визначальні рівняння для багатокомпонентних ТНЕ при дії ЕМВ, що враховують релаксаційний характер поляризації компонент та спричинену дією ЕМВ неоднорідність їх енерге-тичного стану;

·

розробити, на основі єдиного підходу означення чинників дії ЕМВ на тіло в радіо- і світловому частотних діапазонах, модель механотермодифузії в багатокомпонентних ТНЕ за умов дії ЕМВ світлового діапазону;

·

здійснити постановку контактних та крайових задач механотермодифузії в багато-компонентних ТНЕ при дії ВЧ, НВЧ та теплового і лазерного квазіусталених (майже гармонічних) випроміню-вань, які широко використовуються в інженерній практиці;

·

розробити методики розв’язування поставлених задач математичної фізики;

·

вивчити, з використанням запропонованих методик, залежність характеристик дос-ліджуваних процесів тепломасопереносу в багатокомпонентних ТНЕ та їх напруже-но-деформованого стану від енергетичних та частотних (спектральних) параметрів зовнішнього ЕМВ, виду та складу домі-шок і їх електрофізичних властивостей. Вста-новити на цій основі закономірності термомеханічної поведінки ТНЕ і дифузії домішко-вих компонент в них в радіо- та світловому діапазонах частот.

Об’єктом дослідження є зумовлений дією ЕМВ тепломасоперенос в неметале-вих деформів-них багатокомпонентних твердих тілах, які характеризуються поляриза-цією та низькою електро-провідністю, та їх напружений стан.

Предмет дослідження – розвиток математичних моделей механіки зв’язаних полів для до-слідження взаємозв’язку механічних, теплових, дифузійних та електро-магнітних процесів в бага-токомпонентних деформівних твердих тілах за умов дії ква-зіусталеного ЕМВ радіо- та світлового частотних діапазонів.

Методи досліджень. При побудові варіанту теорії механотермодифузії викорис-тані відомі модельні уявлення механіки сумішей та механіки зв’язаних полів, зокре-ма, континуальна модель твердої суміші домінантної компоненти (каркаса) та домі-шок, а також статистичний опис взаємо-дії ЕМВ з багатокомпонентним твердим ті-лом. Розвиток теорії для світлового діапазону частот здійснено на основі наближення електродинамічної теорії (геометричної оптики) та феноменоло-гічної теорії випромі-нювання. Визначальні рівняння отримані з використанням феноменологіч-ного під-ходу, методів нерівноважної (раціональної) термодинаміки, статистичної фізики, фізики твердого тіла, зокрема теорії дифузійних стрибків. Для визначення характе-ристик енергетичного стану домішкових компонент застосована наближена методи-ка, що базується на моделюванні взаємодії частинок домішкових компонент з карка-сом тіла взаємодією з квазічастинками (фоно-нами).

При розв’язуванні отриманої на базі розвиненої теорії механотермодифузії зв’я-заної неліній-ної системи ключових диференціальних рівнянь за сформульованих кра-йових умов використову-вались відомі методи лінеаризації, зокрема при малих де-формаціях та відносно характеристичного стану. Конкретні крайові задачі механо-термодифузії для шару розв’язувалися методом послідов-них наближень з викорис-танням в кожному наближенні методу скінченних різниць.

Наукову новизну роботи становлять:

·

побудований варіант теорії механотермодифузії багатокомпонентних твердих тіл (твердих розчи-нів) низької електропровідності з компонентами, які мають різну здат-ність до поляризації, за умов дії квазіусталеного ЕМВ радіо- та світлового частотних діапазонів. Він базується на континуальній моделі твердої суміші домінантної компо-ненти (каркаса) та домішок, статистичному описі взаємо-дії ЕМВ з багатокомпонент-ним твердим тілом і враховує неоднорідність енергетичного стану компонент у фі-зично малих елементах тіла. Розглянуті різні наближення теорії;

·

спосіб моделювання теплових коливань каркаса квазічастинками (фононами), при якому енергія, що отримує каркас від домішки, визначається за параметрами зовніш-нього ЕМВ (яке у випадку світлового діапазону частот описується квазічастинками – фотонами) та поляризаційними чи по-глинальними характеристиками компонент;

·

методика лінеаризації отриманої вихідної системи співвідношень механотермоди-фузії, зокрема відносно характеристичного стану, що досягається квазістатично при усереднених (за характерний час електромагнітних дій) енергетичних та силових чинниках дії ЕМП на компоненти тіла. Ці чинники розраховуються за розподілами характеристик ЕМП, температури та концентрацій ком-понент для тіла, яке прийма-ється при цьому в наближенні абсолютно жорсткого закріпленого каркаса;

·

отримані з використанням аналітичних і числових методів розв’язки нових прак-тично важливих за-дач механотермодифузії для шару за умов дії квазіусталеного вип-ромінювання (при односторон-ньому НВЧ опроміненні плоскою поперечною елект-ромагнітною (ТЕМ) хвилею, при утворенні стоячої ТЕМ-хвилі, в квазістаціонарному ВЧ полі плоского конденсатора, при дії теплового ви-промінювання та теплового випромінювання з коригованим спектром, при помірному лазерному (неперервної дії) опроміненні однієї з його основ);

·

виявлені нові дані про вплив енергетичних, частотних (спектральних) параметрів зовнішнього ЕМВ, виду і складу домішкових компонент та їх електрофізичних влас-тивостей на тепломасопе-ренос в ТНЕ і їх напружений стан;

·

результати, використані при створенні теоретичних основ нових технологій термо-обробки елемен-тів конструкцій і приладів з застосуванням ЕМВ та розробки для електровакуумних прила-дів функціональних покрить із заданими радіаційними та електропровідними властивостями.

Обгрунтованість і достовірність основних наукових засад і отриманих резуль-татів забезпечу-ється використанням відомих базових положень механіки сумішей та механіки зв’язаних полів, нерівноважної термодинаміки, електродинаміки, феноме-нологічної теорії випромінювання, фізики конденсованих систем, окремих результа-тів експериментальних досліджень; строгістю математичної постановки крайових і контактних задач та методів їх розв’язування; узгодженням окремих результатів з наведеними в літературі, зокрема експериментальними.

Практичне значення отриманих результатів полягає в розробці варіанту тео-рії механотермо-дифузії ТНЕ для розв’язування важливих в теоретичному і приклад-ному відношенні класів задач про термомеханічну поведінку елементів конструкцій і приладів з неметалевих здат-них до поляризації матеріалів та дифузію домішкових компонент в них при електромагнітних на-вантаженнях як радіо-, так і світлового діа-пазонів частот. Окремі з отриманих результатів підтвер-джені патентами та викорис-тані при розробці технологій дегазації електровакуумних приладів з застосуванням ЕМВ та створенні для них внутрішніх багатофункціональних покрить на основі алю-мінію.

Апробація результатів роботи. Основні результати досліджень доповідалися й обговорюва-лися на 1 – 6-у Міжнародних симпозіумах українських інженерів-механі-ків (Львів, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003); Міжнародній конференції з тепло- і масопереносу в технологіч-них процесах (Юрмала, 1991); Міждержавній конференції ’’Обработка жидких сред электромагнитными полями’’ (Алушта, 1992); 3-й Харків-ській вакуумній конференції (Хар-ків,1993); 1-й українській конференції з автоматич-ного керування (Київ, 1994); 3 і 6-й Міжнарод-них нарадах-семінарах з інженерно-фі-зичних проблем нової техніки (Москва, 1994, 2001); Міжна-родній науково-технічній конференції з інженерно-фізичних проблем авіаційної та космічної техніки (Єгор’євск, 1995); 9-й конференції з міцності і пластичності (Київ, 1996); Симпозіумі з динаміки конструкцій (Жешув, 1996); 4-й Міжнародній конференції з теплопередачі (Удіне, 1996); Міжнарод-ній конференції ’’Крайові задачі термомеханіки’’ (Львів, 1996); Між-народній конференції ’’Сучасні проблеми механіки й математики’’ (Львів, 1998); 3-у Міжнародному конгресі з темпера-турних напружень (Краків, 1999); Науковій конфе-ренції ’’Математика і механіка у Львівському університеті (Історія і сучасність)’’ (Львів, 1999); 5 та 6-й Міжнародних конференціях з математич-них проблем механіки неоднорідних структур (Львів-Луцьк, 2000; Львів, 2003); 2-й конференції з тонкостін-них елементів (Карлув, 2001); 4-му Польсько-чесько-словацькому симпозіумі з міц-ності будівлі (Ополє, 2001); 4-й Польсько-українській конференції з актуальних проблем механіки неодно-рідних середовищ (Лодзь, 2001); Міжнародній конференції з управ-ління (Одеса, 2001); Міжнарод-ній науково-технічній конференції ’’Новые техноло-гии в машиноприборостроении и на транспор-те’’ (Севастополь, 2001); Міжнародній конференції ’’Автоматизация: проблемы, идеи, решения’’ (Тула, 2002); Міжнародній конференції з проблем математичного моделювання сучасних техноло-гій (Хмель-ницький, 2002); 3-й Міжнародній конференції з моделювання технологій і конструк-цій при виробництві машин (Жешув, 2002); 4-й українсько-польській конференції з механіки середо-вища, методів комп’ютерних наук та моделювання (Львів, 2004).

У повному обсязі робота доповідалася та обговорювалася на семінарах відділу теорії фізико-механічних полів Інституту прикладних проблем механіки і математи-ки ім. Я.С. Підстригача НАН України під керівництвом д. ф.-м. наук, професора О.Р. Гачкевича та Центру математичного мо-делювання Інституту прикладних проб-лем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України під керівництвом чл.-кор. НАН України Я.Й. Бурака і д.ф.-м. наук Є.Я. Чаплі; на загаль-ноінститутському кваліфікаційному семінарі ’’Механіка взаємозв’язаних полів’’ Інституту приклад-них проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України під керівництвом д.ф.-м. наук Р.М. Кушніра; на науковому семінарі за напрямком ’’Механіка зв’яза-них полів в мате-ріалах і елементах конструкцій’’ при Інституті механіки ім. С.П. Ти-мошенка НАН України під керів-ництвом академіка НАН України Ю.М. Шевченка; на науковому семінарі кафедри ’’Механіки суціль-ного середовища’’ Київського націо-нального університету ім. Тараса Шевченка під керівниц-твом д. ф.-м. наук, професо-ра Л.В. Мольченка, на науковому семінарі кафедри теорії пружності і обчислюваль-ної математики Донецького національного університету під керівницт-вом академіка НАН України О.С. Космодаміанського; на науковому семінарі кафедри механіки Львівського національного університету ім. І. Франка під керівництвом д. ф.-м. наук, професора Г.Т. Сулима.

Публікації. Основні результати досліджень, які відображені у дисертації, опуб-ліковані у 31 науковій праці [1 – 31], у тому числі у 24 статтях в фахових наукових журналах [1 – 24], 3 патентах на винахід [25 – 27], 3 статтях у інших наукових журна-лах [28 – 30] та 1 матеріалах конференції [31].

Особистий внесок здобувача. Результати, що складають основний зміст дисер-таційної роботи, отримані автором самостійно. У роботах, опублікованих у співав-торстві, здобувачеві належать: постановки та розв’язки задач про дослідження тер-монапруженого стану в частково прозорих тілах при дії теплового випромінювання, участь у проведенні експериментальних досліджень [5, 23, 29]; моделювання та дос-лідження теплообміну в кольорових кінескопах, участь у проведенні експеримен-тальних досліджень та розробці покрить з заданими радіаційними властивос-тями [2, 3]; участь у розробці підходів до побудови моделей термомеханіки тіл низької електро-провідності за умов дії електромагнітного випромінювання широкого частотного діапа-зону [1, 4]; окремі ідеї щодо використання теплового електромагнітного випро-мінювання при дегазаціЇ скляних елементів електровакуумних приладів та способу вимірювання складу газовиді-лень [25 – 27, 28]; моделювання фізико-механічних про-цесів та дослідження резонансних явищ в тілах низької електропровідності при дії квазіусталених електромагнітних випромінювань [8, 9]; розробка підходів до опису механотермодифузійних явищ в тілах низької електропровідності при дії електро-магнітного випромінювання світлового діапазону частот [10, 12, 15, 16, 20]; модель механотермодифузії в тілах низької електропровідності при дії квазіусталених елект-ромагнітних випромінювань як радіо- так і світлового частотних діапазонів [14]; пос-тановка та розробка мето-дів розв’язування задач механотермодифузії для шару при дії теплового [11, 13, 19, 24, 30], тепло-вого з коригованим спектром [22] та помірно-го лазерного [21] випромінювань.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, восьми розділів, які містять 109 рисунків та 2 таблиці, додатку, висновків, а також списку літературних джерел з 390 найменувань. Загальний обсяг дисертації стано-вить 270 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі подано загальну характеристику роботи і аналіз стану досліджень з на-укової про-блеми; обгрунтовано актуальність теми дисертації та її зв’язок з наукови-ми програмами; сформу-льовано мету роботи і задачі дослідження; окреслено новиз-ну отриманих результатів і їх практич-не значення; наведено дані про апробацію ди-сертаційної роботи та публікації її основного змісту і особистий внесок здобувача у публікаціях, підготовлених із співавторами; зроблено короткий опис структури дисертації.

У першому розділі наведено огляд літератури по близьких за напрямком дос-лідженнях з механіки зв’язаних полів та механіки сумішей. Проаналізовано відомі моделі багатокомпонентних середовищ при дії ЕМВ та основні підходи до їх побудо-ви. Окреслено механотермодифузійні ефекти, які не враховані у наявних в літературі математичних моделях. На основі проведеного аналізу зроблено висновки про до-цільність проведення досліджень за темою дисертації.

Другий розділ присвячений формулюванню балансових співвідношень механі-ки та другого закону термодинаміки для багатокомпонентних твердих тіл (гомоген-них твердих сумішей хімічно нереагуючих компонент) з врахуванням глибинного характеру введення енергії ЕМВ в такі тіла. Використовуються підходи механіки ба-гатошвидкісних континуумів, згідно з якими кожній з компонент тіла ставиться у відповідність окремий матеріальний континуум, а модель тіла буду-ється як сукуп-ність (суперпозиція) таких взаємопроникних континуумів (що взаємодіють між со-бою шляхом обміну імпульсом та енергією). Багатокомпонентне тверде тіло розгля-дається як просторово неоднорідна нерівноважна відкрита термодинамічна система, що може обмінюватися масою (масообмін) та енергією (теплообмін, дія зовнішнього ЕМВ) із зовнішнім середовищем.

Зовнішнє ЕМВ (джерела якого є задані в областях простору, що не включають конфігурацію розглядуваного багатокомпонентного твердого тіла) діє на компоненти тіла через об’ємні (понде-ромоторні) сили та об’ємні пари сил (пондеромоторні мо-менти), а також спричинює притік енергії до компонент. Частина цієї енергії запаса-ється у вигляді енергії зв’язаних зарядів і струмів (енергії поля). Інша частина, яка внаслідок внутрішньої дисипації переходить в енергію теплових коливань у твердо-му тілі, визначає об’ємні тепловиділення. Вважається, що чинники дії ЕМВ, розра-ховані на одиницю маси окремих компонент, можуть суттєво відрізнятися. Це викли-кає зростання дифу-зійних потоків (явище дифузії, стимульованої ЕМВ). При цьому спричинена ЕМВ неоднорідність енергетичного стану компонент супроводжується (при встановленні теплової рівноваги) нерівно-важними процесами обміну енергією в фізично малих елементах (макрочастинах) тіла.

Рух багатокомпонентного тіла визначається законами руху матеріальних точок його компо-нент зі швидкостями (). Тут – декартові просторові та матеріальні координати точок -ї компонен-ти, які визначають відповідно її актуальну і вихідну (відлікову) конфігурації. Розг-ляда-ється тіло з домінантною компонентою (каркасом чи основною матрицею), яка визначає конфігу-раційні та деформаційні характеристики тіла (– вектор переміщення, ,), а швидкість точок цієї компоненти вибирається за характеристичну. Всі інші компоненти тіла вважаються домішковими, а їх рух відносно каркаса розгляда-ється як дифузійний (– дифузійна швидкість).

Механіка багатокомпонентного твердого тіла при дії ЕМВ будується на основі фізичних за-конів збереження маси, кількості руху, моменту кількості руху та енергії, які в інтегральній формі при просторовому описі формулюються для кожної компо-ненти окремо. При цьому за характерис-тики компонент приймаються парціальні ве-личини: – густини маси та внутрішньої енергії; – складові тензора напру-жень Коші, що відповідають у багатокомпонентному тілі складо-вим вектора по-верхневих зусиль (які визначають передачу зусиль компонентами); – вектори теплових потоків, а також кількості руху та енергії, яку одиниці маси компо-нент отримують при взаємодії з іншими компонентами. Дія зовнішнього ЕМВ на компоненти враховується густинами пондеромоторних сил і моментів та притоками енергій. З використанням узагальненої теореми переносу Рейнольдса, принципів локальності та суперпозиції властивостей суміші отримано сис-тему ба-лансових рівнянь механіки для багатокомпонентного твердого тіла з домінантною компо-нентою в наступній локальній (диференціальній) формі

(1)

(2)

(3)

а також (моделюючи фізичну поверхню тіла (каркаса) сингулярною поверхнею в об-ластях конфі-гурацій домішкових компонент) умови в стрибках (окремі граничні умо-ви), зокрема умови, що відповідають масообміну домішковими компонентами. В рів-няннях (1) – (3): – концентрації, а – потоки маси домішкових компонент; – густина каркаса у вихідній конфігурації;; – субстанціональ-на похідна за часом для області каркаса; – тензор Леві-Чівіта; індексами в квадратних дужках по-значені несиметричні тензори, а кома пе-ред індексом означає диференціювання. Характеристики для багатокомпонентного твердого тіла – густина внутрішньої енергії, тензор напружень Коші, потік теп-ла та потік енергії, зумовлений переносом маси – означаються в (1) – (3) нас-тупним чином

(4)

де

(5)–

тензорні кінетичні потенціали компонент, – символ Кронекера. Величини гус-тин об’ємних сил, об’ємних пар сил і притоку енергії до тіла (чинники дії ЕМВ на багатокомпонентне тіло) пов’язані з відповідними чинниками дії ЕМВ на окремі компоненти співвідношеннями

(6)

При цьому, де – густини запасеної в тілі енергії ЕМВ і тепловиді-лень.

У випадку малих концентрацій домішкових компонент () багатокомпо-нентне тверде тіло розглянуто в наближенні слабкого твердого розчину (СТР). Ба-лансові рівняння в цьому випадку отримуються з (1) – (3) при. Для СТР, при достатньо малих концентраціях домішкових компо-нент, матеріальні частинки (матеріальні точки) даної компоненти вважаються невзаємодіючими як між собою (), так і з частинками інших компонент (,). Тоді вираз для потоку енергії подається у вигляді (де – скалярний кінетичний потенціал). Рівняння балансу енергій домішко-вих компонент будуть

(7)

При цьому енергетичний стан домішкової компоненти в СТР при дії зовнішнього ЕМВ визнача-ється притоком енергії до одиниці маси компоненти та її характе-ристиками обміну енергією та кількістю руху з каркасом.

Для опису локально-нерівноважних станів в фізично малих елементах СТР (при спричиненій дією ЕМВ неоднорідності енергетичного стану компонент) використано підходи нерівноважної (раціональної) термодинаміки континууму. Другий закон тер-модинаміки сформульовано у формі нерівності Клаузіуса-Дюгема

(8)

Тут – густина ентропії та температура в СТР. Отримано дисипативну нерівність, в якій враховано розсіювання електромагнітної енергії (тепловиділення).

Система балансових співвідношень механіки та другий закон термодинаміки для слабкого твердого розчину сформульовані в матеріальному поданні на області вихідної конфігурації каркаса (конфігурації багатокомпонентного твердого тіла).

Для зовнішнього середовища в наближенні вакууму за електрофізичними влас-тивостями, записано наступну систему рівнянь Максвелла

(9)

що описує ЕМП в ньому при заданих розподілах струмів та зарядів. Тут – вектори напруженості елек-тричного та магнітного полів; – вектори магнітної індукції та електричного зміщення; – електро-динамічні сталі.

У третьому розділі, на основі статистичної моделі опису взаємодії середовища з ЕМП та відомих підходів до її узагальнення на випадок багатокомпонентних сис-тем, отримано рівняння електродинаміки (рівняння Максвелла) для визначення ха-рактеристик ЕМП в багатокомпонент-ному твердому тілі (СТР). Встановлено вирази для введених при континуальному описі чинників, , дії ЕМВ на тіло через напруженість електричного поля, індукцію магнітного поля та густини струму, поля-ризації і намагнічення. Вважається, що розглядуване багатокомпонентне тіло утворе-не сукупністю заряджених точкових частинок (електронів і ядер), які утворюють видів стабільних груп (атомів, іонів чи молекул). В свою чергу видів груп характе-ризують -ту компоненту () (значення відповідає каркасу тіла, а, – домішковим компонентам). Згідно зі статистичною мо-деллю постулюєть-ся, що на мікрорівні ЕМП в тілі створюється та взаємодії характеризуються сукуп-ністю згаданих частинок, які рухаються в вакуумі під впливом зовнішніх чинників (в тому числі зовнішнього ЕМП). Записується система рівнянь Максвелла, що описує поле, створюване стабільними групами компонент. При цьому для характеристики внутрішньої будови груп в диполь-ному наближенні вводяться відомі фізичні пара-метри: а) заряд, який є характерним для іонів; б) дипольні електричні і магнітні моменти, що індукуються зовніш-нім ЕМП чи мають пер-манентний характер. Тут індекси відповідають видам груп () і частинкам, що їх утворюють; – внут-рішні координати частинок відносно центра мас груп, а – їх швидкості. Визначаються на мікрорівні маси стабільних груп та їх густини в тілі і записуються рівняння руху центрів мас кож-ної з видів стабільних груп (під дією на складові частинки, що їх утворю-ють, сил Кулона та Лорен-ца), рівняння їх моменту імпульсу та енергії. Макроскопіч-ні рівяння Максвелла отримуються шляхом статистичного усереднення мікрорівнянь (за точками евклідового простору) з введенням одночастинкових функцій розподілу для характеристики кожного виду стабільних груп і мають вигляд

(10)

де – макроскопічні напруженість електричного і індукція магнітного полів в тілі, а – густини заряду, струму, поляризації і намагнічення, які пода-ються у вигляді суми відповідних характерис-тик складових компонент

(11)

Тут – середні швидкості компонент; – густини заряду, поляри-зації і складові намагнічення компо-нент, що визначаються як статистично середні від введених мікрохарактеристик їх груп;, – густина струму провідності в тілі та складові намагнічення компонент, зумовлені флуктуаціями швидкос-тей їх груп (що мають дипольні моменти) відносно середньої швидкості.

Статистичним усередненням мікрорівнянь руху, моменту імпульсу та енергії (з використан-ням двочастинкових функцій розподілу для попарної характеристики різ-них видів груп) і подаль-шим їх покомпонентним підсумовуванням при відповідним чином означених макроскопічних гус-тинах та імпульсах компонент, меха-нічних (тензор напружень), енергетичних (внутрішня енергія, потік енергії) параметрах та виборі швидкості каркаса, як характеристичної, отримано макрос-копічні балансові рівнянння механіки. Порівняння цих рівнянь зі співвідношеннями (1) – (3) кон-тинуальної моделі дає наступні вирази для чинників дії ЕМВ на СТР

(12)

З врахуванням вибору характеристичної швидкості – швидкості домінантної компоненти (каркаса), система рівнянь Максвелла (10) та вирази (12) для чинників дії ЕМВ на тіло записані для рухомого багатокомпонентного тіла в нерелятивістсько-му наближенні (наближенні повільно-рухомих середовищ). При цьому, беручи до уваги малість дифузійних швидкостей, приймається, що у власній системі відліку (системі спокою) в околі розглядуваної матеріальної точки каркаса. Тоді струми у власній системі відліку пов’язуються зі струмами провідності в тілі, а вираз для притоку енергії ЕМВ до тіла в цій системі має вигляд

(13)

де

(14)

Співвідношення (13) визначає притік енергії, що включає як запасену в полі енергію, так і енергію, що переходить при дисипації в енергію теплових коливань в тілі. При циклічній зміні ЕМП запа-сена в полі енергія за один цикл рівна нулю, тому співвідно-шення (13) може служити для визначення об’ємних тепловиділень в тілі за один цикл.

Базуючись на інтегральній формі запису рівнянь електродинаміки, що слідує з інтегрування рівнянь (10), встановлено умови спряження на границі розділу багато-компонентне тверде тіло – зовнішнє середовище, а з введенням матеріальних анало-гів електромагнітних величин – матері-альне подання локальної форми рівнянь Макс-велла та умов спряження.

За допомогою співвідношення

(15)

введено симетричний, типу другого тензора напружень Піоли-Кірхгофа, тензор нап-ружень в тілі за умов дії ЕМВ (тут значком позначені матеріальні аналоги електромагнітних величин). При цьому рівняння балансу моменту кількості руху в матеріальному поданні задовольняється тотож-ньо, а рівняння балансу кількості руху та енергії записуються у зведеному вигляді

(16)

(17)

Механічні граничні умови на поверхні тіла у вихідній конфігурації подаються як

(18)

і містять еквівалентні поверхневі зусилля. У співвідношеннях (15) – (18) відповідно градієнт дефор-мації, прямий та обернений тензори де-формації Коші-Гріна, вектор нормалі до недеформо-ваної поверхні тіла та вектор прикладених поверхневих навантажень. Величини, визначаються через характеристики ЕМВ в тілі.

Четвертий розділ присвячений конкретизації моделі багатокомпонентного твердого тіла низької електропровідності за його електрофізичними властивостями та побудові визначальних рівнянь (рівнянь стану та кінетичних рівнянь) для СТР, які мають малий коефіцієнт електропровід-ності ().

Багатокомпонентне ТНЕ при дії зовнішнього ЕМВ характеризуємо електропро-відністю (яка ви-значається струмами провідності домінантної компо-ненти (каркаса) і струмами, викликаними дифузійним рухом заряджених домішкових компонент відносно каркаса) та поляризаціями компо-нент (що можуть мати характер електронної, іонної чи дипольної орієнтаційної за-лежно від типу наявних стабільних груп, які характеризують компоненти). Вважаєть-ся, що для стабільних груп такого тіла не властиві дипольні магнітні моменти а внаслідок низької електропровідності флуктуаційні складові намагніченості не сут-тєві (). Не розглядаються вузькі класи матеріалів, для яких характерні п’єзо-, піро- та сегнетоелектричні ефекти.

Для опису поляризацій компонент в такому тілі у змінному в часі зовнішньому ЕМП викорис-тано модель дипольної релаксації (типу моделі Дебая) з відповідними динамічними харак-теристиками поляризацій компонент – часами релаксації, в якій випадки статичної та високочас-тотної поляризацій виступають як граничні, а рівняння діелектричної релаксації компонент мають вигляд

(19)

Статична та високочастотна діелектричні сприйнятливості компонент в су-міші, які характеризу-ють граничні випадки, виражені (при визначенні за методом Онзагера локального поля, що діє на стабільні групи компонент) через поляризаційні характеристики компонент та їх концентрації. Зокрема величини, що характери-зують поляризації компонент в постійному електричному полі, при поданні диполь-ного електричного моменту групи у вигляді (де – пер-манентний дипольний момент та поляризованість групи, – напруженість ло-кального електричного поля, що діє на групу), визначаються як

(20)

Тут – число Авогадро, стала Больцмана та молярна маса компоненти, а – поляризованість ком-поненти. При цьому діелектрична проникність суміші розраховується при відомих величинах за допомогою співвідношення

(21)

Величини визначаються за формулами, аналогічними до (20) (при та відомих електронних (пруж-них) складових поляризованостей ком-понент і показнику заломлення суміші).

Базуючись на отриманих співвідношеннях, що описують електропровідні, поля-ризаційні та магнітні властивості багатокомпонентного ТНЕ і зв’язках (6) між чинни-ками (12) дії ЕМВ на тіло в цілому (та їх матеріальних аналогах), встановлено вирази для чинників дії ЕМВ на окремі ком-поненти через введені характеристики компо-нент, суміші в цілому та ЕМП в тілі.

Визначальні рівняння для СТР низької електропровідності побудовані з вико-ристанням дисипа-тивної нерівності, яка з врахуванням виразу для притоку енергії (12) і при означеннях дру-гого тензора напружень типу Піоли-Кірхгофа при дії ЕМВ та густини вільної енергії співвідно-шеннями

(22)

де, записується у вигляді

(23)

Тут,. При цьому нерівноважний стан тіла у фік-сований момент часу (згідно з концепцією пара-метрів стану (’’заморожених’’ ста-нів)) при наявній напруженості електричного поля характеризу-ється незалежни-ми параметрами:. Внутрішня енергія в тілі виражається як функція цих па-рамет-рів, а також (оскільки вона включає оборотну частину – запасену в тілі енергію ЕМП) як функція. Розглядаючи вільну енергію залежною від цих змінних, отри-мано рівняння стану (що пов’язують введені параметри зі спряженими ) та узагальнену дисипативну нерівність. За відомих високочас-тотних діелектричних сприйнятливостей компонент встановлено наступні подання для величин:

(24)

які враховують вплив ЕМВ на властивості багатокомпонентного ТНЕ. В (24) складо-ві залежать лише від введених параметрів стану. Пока-зано, що при нехтуванні спряженими ефектами другого порядку (типу п’єзо- та піро-оптичного) визначальні рівняння для компонент тензора напружень та густини ентропії мають таку ж структуру, як і за відсутності дії ЕМВ. Структура ж визна-чаль-них рівнянь для кінетичних потенціалів при дії ЕМВ відрізняється від струк-тури таких рівнянь в класичних моделях механотермодифузії і залежить від енергії електричного поля в ТНЕ. Як част-ковий випадок, розглянуто багатокомпонентні ТНЕ, поведінка матеріалу яких в межах пружності є лінійною. Тоді

(25)

де – тензор деформацій Лагранжа; – пружні сталі; – коефіцієнти об’ємного температурного та концентраційного розширення. З врахуванням можли-вих великих відхилень температури та кон-центрацій компонент від початкових встановлено вираз для складової ентропії, який при вико-ристанні набли-ження Дебая при визначенні питомої теплоємності та при температурах в тілі, вищих за температуру Дебая, має вигляд

(26)

Тут – коефіцієнт активності домішок, визначений за відсутності дії ЕМВ; – молярна маса суміші та молярний об’єм каркаса при температурі і початrо-вих концентраціях домішкових компонент; – універсальна газова стала.

Оскільки побудова визначальних рівнянь для кінетичних потенціалів при дії ЕМВ на багато-компонентне ТНЕ пов’язана з доволі складною цільовою програмою експериментального визна-чення характеристик тіла за наявності ЕМВ, для СТР низької електропровідності запропоновано наближений підхід до побудови цих рів-нянь, що грунтується на розгляді матеріальних аналогів рівнянь (7) балансу енергій домішкових компонент. При цьому внутрішні енергії компонент по-даються у вигляді суми теплових енергій та енергій зв’язку з каркасом, тобто

(27)

(де – молярний об’єм домішкової компоненти). Зміна енергій зв’язку пов’язуєть-ся з обміном імпульсом при силовій взаємодії. Тоді, приймаючи теплові енергії ком-понент наближено рівними енергії моля однорідно нагрітого ідеального газу, записано рівняння

(28)

для визначення ефективних температур домішкових компонент. Апроксимуючи функції розпо-ділу частинок домішкових компонент за енергіями функціями розподі-лу Больцмана (при таких ефективних температурах), отримано визначальні рівняння для кінетичних потенціалів у вигляді

(29)

де, – відома функція.

Кінетичні рівняння для введених потоків тепла та маси встановлено на основі узагальненої дисипативної нерівності (в наближенні лінійного зв’язку між термо-динамічними потоками та силами). При означенні в даній моделі багатокомпонентного ТНЕ швидкості дисипації енергії зовнішнього ЕМВ внаслідок процесів поляри-зації та електропровідності (об’ємної густини тепловиділень) співвідношенням

(30)

вони мають вигляд

(31)

Тут – коефіцієнт теплопровідності та теплота переносу -ї домішкової компо-ненти. При цьому кінетичні коефіцієнти (коефіцієнти дифузії), що характеризу-ють перенос маси домішками та роз-раховані на основі теорії дифузійних стрибків (випадкових блукань) при означених ефективних температурах компонент, будуть

(32)

де – енергія активації дифузії, а вираз для співпадає з виразом для коефі-цієнта дифузії за відсут-ності дії ЕМВ при врахуванні його температурної залежності (співвідношення Арреніуса).

У п’ятому розділі, базуючись на отриманих балансових співвідношеннях меха-ніки багатоком-понентних твердих тіл, рівняннях електродинаміки (рівняннях Макс-велла), визначаль-них рівняннях моделі СТР низької електропровідності і отриманих виразах для чинників дії ЕМП на компоненти тіла, записана система ключових дифе-ренціальних рівнянь моделі механотермоди-фузії відносно параметрів, які вибрані за незалежні (визначальні). Вона містить як геометричні, так і фізичні нелінійності (по-в’язані з врахуванням залежності фізичних характеристик матеріалу тіла від парамет-рів стану та швидкості точок каркаса в рівняннях електродинаміки).

Проведений аналіз рівнянь (28) балансу енергій домішкових компонент на осно-ві моделю-вання їх взаємодії з каркасом взаємодією з квазічастинками – фононами. При цьому енергія, яку отримує каркас від домішки, виражається для кожної компоненти через частотні (– частота ’’зітк-нень’’ з фононами) і енергетичні (– енергія , що передається при ’’зіткненні’’ з фононами) пара-метри. Тоді вели-чина з розрахунку на одну частинку домішкової компоненти буде . За відомих частотних і енергетичних параметрів зовнішнього поля і по-ляризаційних характеристик домішко-вих компонент визначається величина притоку енергії з розрахунку на одну частинку домішкової компоненти і оцінюються ве-личини. Розв’язок рівняння (28) залежно від співвідношення між цими величинами записується у вигляді

(33)

Тут – початкова температура тіла.

Записана система співвідношень механотермодифузії багатокомпонентних ТНЕ при малих деформаціях. Така система співвідношень залишається нелінійною


Сторінки: 1 2 3