У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ

міністерство освіти і науки україни

Національний університет харчових технологій

Кравчук Галина Олександрівна

УДК 658.012.65:339.138

маркетингове забезпечення

конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2005

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі маркетингу Львівської комерційної академії Укоопспілки

Науковий керівник - кандидат економічних наук, професор

Скибінський Станіслав Володимирович, Львівська комерційна академія, проректор з науково-педагогічної роботи

Офіційні опоненти - доктор економічних наук, професор

Сологуб Олена Петрівна,

Національний університет харчових технологій, завідувач кафедри маркетингу

кандидат економічних наук, доцент

Бутенко Наталя Василівна,

Київський державний національний університет ім. Т.Г.Шевченка.

Провідна установа - Тернопільська академія

народного господарства МОН України,

кафедра міжнародної економіки, фінансово-кредитних відносин та маркетингу,

м. Тернопіль

Захист відбудеться 29 березня 2005 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.058.01 у Національному університеті харчових технологій за адресою: 01033, м. Київ-33, вул. Володимирська 68, навчальний корпус В, аудиторія В-502.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного університету харчових технологій: 01033, м. Київ-33, вул. Володимирська 68.

Автореферат розісланий “23”лютого 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.М. Марченко

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Сучасна стратегія розвитку економіки України посилює вагомість пошуку механізмів забезпечення конкурентоспроможності підприємств – головної передумови їх успішного функціонування на ринку. Особливої актуальності ця проблема набуває для підприємств споживчої кооперації, передусім виробників ковбасних виробів. У загальному обсязі виробництва товарів споживчої кооперації ковбасні вироби займають 4,6%. За оцінками експертів у 2003 році витрати сукупного сімейного бюджету на їхню купівлю і споживання коливалися в межах 8-10%. Тому ринок цього товару належить до перспективних. Проте останніми роками на підприємствах споживчої кооперації спостерігаються негативні тенденції. За 1998-2003 роки в Україні обсяги виробництва ковбас збільшилися на 86%, а на підприємствах споживчої кооперації зменшилися на 61,3%. Це наслідок, з одного боку, глибоких трансформаційних процесів, змін ринкового середовища, порушення системи споживання, жорсткої конкуренції, а з другого, – відсутності моніторингу цих змін та маркетингових досліджень споживання, що призвело до деформації кооперативного виробництва та зниження його обсягів. Розв’язання проблеми забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації з огляду на це є актуальним. необхідно впроваджувати нові, адекватні ринковому середовищу види і форми маркетингових досліджень та моніторингу конкурентів як основи прийняття маркетингових рішень і забезпечення конкурентоспроможності підприємств.

Вагомий внесок у розробку проблеми функціонування підприємств за концепцією маркетингу, конкурентоспроможності підприємств і товарів внесли науковці Армстронг Г., Вонг В., Голубков Е., Джоббер Д., Котлер Ф., Портер М., Романов А., Фатхудінов А.. однак у їхніх працях не враховано ринкове середовище і особливості розвитку вітчизняного ринку.

У наукових працях вітчизняних вчених Балабанової Л., Войчака А., Герасимчука В., Гончарової Н., Кардаша В., Кредисова А., Крикавського Є., Куденко Н., Кузьміна О., Окландера М., Павленка А., Скибінського С., Сологуб О., Старостіної А. розглядаються теоретичні і прикладні проблеми маркетингу на підприємствах окремих галузей промисловості, секторів економіки і товарних груп. Водночас поза їх увагою залишилися проблеми моніторингу підприємств і виробів конкурентів, забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації, які обслуговують близько чверті населення України, причому в регіонах, які не приваблюють приватних підприємців. Таким чином, поряд з економічною проблемою вирішуються соціальні проблеми, які торкаються значного прошарку переважно сільського населення. Актуальність проблеми, її теоретичне і практичне значення зумовили вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами:

Дисертаційна робота виконана в рамках комплексної науково-дослідної теми Львівської комерційної академії “Перспективи розвитку споживчої кооперації України в ринковому середовищі” (номер державної реєстрації 0197//017310 від 24.11.1997р.).

Мета і задачі дослідження: Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування і розробка методичних та практичних рекомендацій щодо здійснення моніторингу підприємств і товарів, розробки досьє підприємств і товарів для забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації на основі запровадження концепції маркетингу та відповідних засобів маркетингу.

Відповідно до мети роботи були визначені основні завдання:

-

дослідити еволюцію концепцій маркетингу як об’єктивного процесу нарощування зусиль підприємства на ринку з урахуванням його потенціалу та стану бізнес-середовища засобів конкурентної боротьби;

-

визначити чинники забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації з виготовлення ковбасних виробів комплексно: у процесі їх виробництва, продажу та споживання;

-

розробити схему проведення моніторингу підприємств та ковбасних виробів, прийняття маркетингових рішень з метою формування їх конкурентоспроможності;

-

вивчити систему споживання ковбасних виробів та виявити ефективні засоби маркетингу для задоволення потреб того сегмента споживачів, який обслуговується підприємствами споживчої кооперації;

-

обґрунтувати організаційні та технологічні засоби підвищення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації;

-

розробити пропозиції щодо вдосконалення структури досьє виробників, товарного досьє та методик прогнозування і розрахунків прогнозу окремих елементів ринку, які б суттєво поліпшували моніторингову діяльність;

-

запропонувати маркетингові засоби, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації.

Об’єктом дослідження є процеси виробничо-торговельної діяльності підприємств споживчої кооперації в умовах ринкових перетворень.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних положень та методичних засад маркетингового забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є застосування загальних і спеціальних методів наукового пізнання. У процесі дослідження використано методи: системного аналізу – для оцінки рівня виробництва та споживання ковбасних виробів; аналізу і синтезу – для визначення складових конкурентоспроможності ковбасних виробів та критеріїв класифікації, для оцінки конкурентних переваг товарів; метод статистичного аналізу – при проведенні моніторингу господарюючих суб’єктів та ковбасних виробів; табличний – для аналізу та оцінки залежностей, впливу факторів на певні явища, тощо; економіко-математичний – при прогнозуванні виробництва ковбасних виробів.

Наукова новизна одержаних результатів:

Виконання поставлених завдань наукового дослідження дозволило отримати наступні нові теоретико-методичні та прикладні результати:

Одержано вперше:

·

модель процесу дослідження конкурентних позицій підприємства, яка включає послідовний взаємозв’язок дій, пов’язаних із дослідженням існуючих конкурентних позицій, а також показників, що визначають їхнє забезпечення та запровадження маркетингових засобів для досягнення запланованих позицій;

·

схему здійснення моніторингу підприємств з виготовлення ковбасних виробів, у якій визначено напрями їхньої діяльності, засоби досягнення мети, показники діагностики конкурентів та запропонована тактика конкурентної боротьби.

Удосконалено:

·

методичні підходи в обґрунтуванні критеріїв оцінки корисності ковбасних виробів, засобів поліпшення конкурентних позицій на стадіях виробництва, продажу та споживання;

·

структуру досьє виробника, яка включає інформацію про підприємство, його структурні підрозділи, показники їхньої діяльності, а також маркетингові, організаційні, управлінські заходи, які сприяють забезпеченню конкурентних переваг виробника.

Дістало подальший розвиток:

·

трактування еволюції концепцій маркетингу як об’єктивного процесу, систематизації передумов їх виникнення та використання для кожного періоду іманентних засобів конкурентної боротьби;

·

організаційні та технологічні засоби забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації на основі аналізу та прогнозування обсягів виробництва.

Практичне значення дисертаційної роботи полягає у тому, що здобувачем була обґрунтована і досліджена система конкретних взаємопов‘язаних заходів та пропозицій, спрямованих на забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації та конкурентоспроможності ковбасних виробів.

А саме, в діяльність підприємств впроваджено результати моніторингу господарюючих суб‘єктів споживчої кооперації та їх конкурентів, систему споживання ковбасних виробів, матеріали визначення організаційних та технологічних складових конкурентоспроможності ковбасних виробів, а також методику оцінки конкурентних позицій товарів з урахуванням виявлених намірів та побажань споживачів.

Отримані результати впроваджені на підприємствах Вінницької облспоживспілки (довідка №1-03/930 від 23.09.2004 р.), АТ “Вінницям’ясо” (довідка №6/61/10 Р від 08.10.2004 р.), споживчого товариства “Якушинецький ковбасний цех” (довідка №28 від 29.11.2004 р.).

Основні положення дисертації використовуються у навчальному процесі Вінницького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету (акт від 08.11.04 р.) та Вінницького кооперативного коледжу економіки і права Укоопспілки (акт від 07.11.04 р.) при викладанні дисциплін “Маркетинг” і “Маркетингова діяльність підприємства”.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати отримані автором особисто. В дисертації використано лише ті положення наукових праць, опублікованих у співавторстві, що становлять власний внесок автора.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертації пройшли апробацію на ІІ Міжнародній економетричній конференції “Економетричні методи і моделі в економіці: теорія і практика” (м. Львів, 2001 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Підприємництво, менеджмент, маркетинг: стан та перспективи розвитку в Україні” (м. Донецьк, 2002р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених “Економіка підприємства: проблеми теорії та практики”(м. Дніпропетровськ 2003р.).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 10 наукових праць, з них одноосібних – 8, у фахових виданнях – 9, загальним обсягом 3,16 друкованих аркушів, особисто автору належить 2,37 друкованих аркушів.

Структура дисертації: Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатку. Загальний обсяг роботи 183 сторінки комп’ютерного тексту, у тому числі основного тексту 164 сторінки. Дисертація містить 19 таблиць, 29 рисунків, додаток на 5 сторінках. Список використаних джерел включає 201 найменування.

Основний зміст дисертаційної роботи

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету, завдання, об’єкт, предмет дослідження, розкрито наукову новизну та практичну значущість отриманих результатів, а також їхню апробацію.

У першому розділі “Маркетингова філософія бізнесу як передумова необхідності дослідження і забезпечення конкурентоспроможності підприємств” досліджується еволюція концепцій маркетингу, періодичність та тривалість окремих етапів залежно від умов ринкового середовища, проаналізовано чинники забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації з виготовлення ковбасних виробів у процесі виробництва, продажу та споживання, розглянуто методи дослідження конкурентних позицій виробників та дано оцінку конкурентних позицій товарів.

У розв’язанні проблеми забезпечення конкурентоспроможності підприємств на сучасному етапі домінують ті завдання, які вирішують за допомогою маркетингу та його інструментів. У роботі проаналізовано передумови зміни існуючої концепції маркетингу у зв’язку з її вичерпністю та можливості використання на кожному етапі специфічних маркетингових засобів. Це сприятиме забезпеченню конкурентоспроможності підприємств, так як вимоги ринкового середовища змушують керівників використовувати нові підходи вирішення цієї проблеми.

Рис.1 Модель процесу дослідження конкурентних позицій підприємства

Досліджено традиційні погляди на проблематику конкурентоспроможності, які зводилися до аналізу показників, що характеризували їхню якість, технологічні, функціональні, екологічні та інші параметри. Проте такі підходи у визначенні критеріїв забезпечення конкурентоспроможності підприємств і товарів в умовах ринкового середовища виявилися недосконалими. Отже, необхідно враховувати ті складові, які втілюються в товар на стадії виробництва, зберігаються, вдосконалюються на стадії продажу і завершуються на стадії споживання. Завдання фахівців полягає в тому, щоб на підставі матеріалів маркетингових досліджень, моніторингу коригувати дії у напрямах вдосконалення виробництва, продажу та споживання товарів. Для цього нами запропоновано класифікацію складових конкурентоспроможності ковбасних виробів, яка включає чинники як об’єктивного, так і суб’єктивного спрямування, що формують корисність продукту на всіх стадіях.

Для фахівців виробничих підприємств, згідно з концепцією маркетингу, важливо окреслити визначальні показники та шляхи їх втілення у товар. Вони повинні, з одного боку, характеризувати ступінь вдосконалення товару за певною складовою конкурентоспроможності, а з іншого, – сприяти виявленню їх відставання або переваги порівняно з товарами підприємств-конкурентів та визначити місце товару виробника на ринку.

Оскільки проявом конкуренції підприємств на ринку є їхні вироби, нами запропоновано модель процесу дослідження конкурентних позицій підприємств (рис. 1), яка дає можливість дослідити на кожному етапі розвитку підприємства існуючі конкурентні переваги, виявити способи їх формування та визначити маркетингові засоби досягнення бажаних, вищих конкурентних позицій.

У другому розділі дисертаційної роботи “Дослідження інструментів маркетингового забезпечення конкурентоспроможності підприємств, виробів” встановлено фактори, що впливають на функціонування підприємств, проведено моніторинг підприємств споживчої кооперації і конкурентів, їх виробів та виявлено їхні сильні і слабкі сторони, досліджено зміни споживання ковбасних виробів у ринковий період, викликані впливом факторів маркетингового макросередовища та комплексом маркетингу.

Ринкові умови спонукають виробників до пошуку та впровадження таких інструментів дослідження та маркетингових рішень, які б сприяли підвищенню конкурентоспроможності підприємства. Одним із таких маркетингових інструментів є моніторинг конкурентів. Моніторинг у маркетинговій практиці вивчений недостатньо. Зокрема, відсутні досконалі методики його проведення, тому вони і не знаходять широкого застосування. Запропонована у дисертації методика проведення моніторингу дозволяє вирішити цю проблему, сприяє ефективному і цілеспрямованому збору, оцінці і аналізу інформації про ринок, підприємства і вироби конкурентів. Завдяки їй відслідковуються зміни ринкового середовища, виявляються причини їх виникнення. Це служить підґрунтям для відпрацювання тактики конкурентної боротьби, вибору конкретних і ефективних засобів маркетингу.

Матеріали проведеного моніторингу ринку ковбасних виробів Вінницької області переконують про існуючі негативні тенденції підприємств споживчої кооперації. Так, приватні підприємства за період 1997-2002 збільшили виробництво ковбасних виробів майже у 6 разів, у той час, як серед виробників споживчої кооперації обсяги виробництва зменшилися на 82,9%. Серед причин цих регресивних явищ виявлено головні: розпорошеність власних кооперативних капіталовкладень і інвестицій значної кількості підприємств, нерівні з конкурентами умови функціонування на ринку, застаріле технологічне обладнання, несприятлива демографічна ситуація у сільських регіонах, що обслуговуються споживчою кооперацією, відсутність фахівців, які здатні оперативно адаптуватися до вимог ринку тощо.

Підприємства приватної форми власності функціонують ефективніше, ніж аналогічні підприємства державної та кооперативної. Передбачене моніторингом групування виробників за їх потужністю (табл. 1) ілюструє розподіл підприємств за обсягами виробництва, місцем підприємств кожної групи на ринку цього продукту, а також за можливістю маневрування асортиментом ковбасних виробів, пристосуванням до вимог і запитів покупців, таким чином, здобуттям бажаних конкурентних позицій.

Таблиця 1

Групування виробників ковбасних виробів Вінницької області за обсягами виробництва у 2003 році

Група виробників, т/рік | Кількість | Частка групи, % | Обсяг виробництва, т | Частка групи, %

До 50 | 31 | 52,5 | 451 | 6,3

51 - 100 | 12 | 20,3 | 317 | 4,3

101 - 500 | 8 | 13,6 | 1027 | 14,0

501 - 1000 | 6 | 10,2 | 1260 | 17,2

1001 - 3000 | 1 | 1,7 | 908 | 12,4

3001 і більше | 1 | 1,7 | 3361 | 45,9

Разом | 59 | 100,0 | 7324 | 100,0

Дві останні групи підприємств потужністю 1001-3000 і більше, займають на ринку області лише 3,4 % загальної кількості виробників. Але саме вони виготовляють і реалізують більше 58 % цієї продукції, маючи певні переваги за рахунок нижчих цін, що викликано відносним зменшенням умовно постійних витрат. водночас такі підприємства втрачають можливості оперативного реагування на ринкове середовище. Дрібні підприємства перших двох груп потужністю до 100 т/рік навпаки, характеризуються сприятливими можливостями на ринку завдяки розосередженості по території, наближенню до покупців і споживачів, спрощенню розповсюдження, скорочення доставки, певним перевагам якості. Але їхня частка на ринку більше 10 %. З часом, особливо після того, як ціна ковбасних виробів для більшості потенційних споживачів не буде мати вирішального значення, вони можуть відігравати більш значну роль на ринку.

Проблеми забезпечення конкурентоспроможності підприємства по суті зводяться до забезпечення конкурентоспроможності їхньої продукції. Моніторинг ковбасних виробів, як наступний інструмент маркетингового забезпечення, повинен містити певний перелік інформації від споживачів та покупців. Цей перелік суттєво змінюється залежно від сегмента і мети, для досягнення якої здійснюється відбір інформації. Для цього було досліджено систему споживання, яка включає показники обсягу, частоти купівлі та споживання, процедуру вибору асортиментної позиції, намірів, фактичного місця купівлі та мотиву здійснення купівлі ковбасних виробів.

Дослідження системи споживання актуальне для ринку перехідного періоду, оскільки, з одного боку, більшості споживачів добре відомий традиційний продукт та його властивості. Він в процесі купівлі не потребує додаткової інформації, часу і роздумів. З іншого боку, споживачі, купуючи ковбасні вироби керуються не тільки усвідомленням потреби, але й цінністю продукту, його гарантованою безпечністю.

матеріали проведеного опитування свідчать, що широкий асортимент ковбас, його оновлення для покупця не є вирішальним при купівлі. близько 30% респондентів віддають перевагу виробам розкручених і відомих ще за часів СРСР найменувань (Московська, Докторська, Краківська тощо). Водночас оновлений асортимент ковбасних виробів як маркетинговий засіб товарної політики переважно шляхом використання біонаповнювачів, соєвих продуктів, білків ринком позитивно не сприймається. Наприклад, 43,1% респондентів ставляться до цього абсолютно негативно, нейтральну позицію займає ще 19,1% респондентів і лише 4,0% сприймають таку продукцію позитивно (рис.2.). ще більшу консервативність щодо оновленого асортименту проявляють покупці підприємств споживчої кооперації. негативне ставлення до біонаповнювачів та соєвих добавок виявляє 50,4% респондентів.

Здійснене анкетне опитування з метою узагальнення оцінок, намірів та побажань покупців і споживачів дозволяє запропонувати ковбасні вироби відповідного асортименту, смаку, якості та, тим самим, забезпечити конкурентоспроможність цих виробів і, власне, підприємств.

Тому важливо врахувати існуючий зв’язок між матеріалами дослідження системи споживання та елементами застосовуваного виробником комплексу маркетингу: товарною і ціновою політикою, системою дистрибуції, комунікаційними і стимуляційними заходами.

Отже, матеріали моніторингу системи споживання допомагають знайти відповіді на питання щодо ступеня готовності ринку до товарів-новинок, доцільності засобів маркетингу з метою впливу на ринок тощо.

Вагома складова конкурентоспроможності ковбасних виробів – вибір мережі продажу. За дослідженнями найбільше незадоволення у респондентів при оцінці смаку та свіжості ковбас викликає контекст місця купівлі, вид торговельної мережі, форма обслуговування. Якщо, при купівлі ковбас, у супермаркетах, фірмових крамницях показник незадоволення смаку і свіжістю виробів становить відповідно 2,6% та 2,8%, то в невеликих приватних крамницях та крамницях споживчої кооперації – 6,4% та 8,4%.

Рис. 2. Ставлення респондентів до біонаповнювачів та соєвих добавок

Перспективним серед маркетингових засобів є стимулювання продажу. дослідження показали, що з сегменту споживачів, який купує продукцію виробників споживчої кооперації, перевагу безоплатним зразкам товарів (дегустації) віддає 27,7%, знижкам ціни постійним клієнтам – 29,3%.

Моніторингові дослідження за умови їх належної оцінки та аналізу дадуть можливість прийняти результативні рішення як в області маркетингу, так і в інших сферах. Вони спроможні вплинути на поліпшення асортименту, забезпечення належного рівня якості товару, смакових та інших його властивостей. Такі рішення сприятимуть підвищенню конкурентоспроможності виробів, а отже досягненню певних конкурентних позицій підприємств споживчої кооперації.

У третьому розділі “Вдосконалення маркетингових засобів конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації” досліджено можливості підвищення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації, проаналізовано їхні організаційні форми, технічне та технологічне забезпечення. Вдосконалено інформаційне забезпечення маркетингової діяльності шляхом розробки досьє виробників. Дістала подальший розвиток методика розрахунку прогнозу виробництва ковбасних виробів.

Існуюча в системі споживчої кооперації колективна форма власності, в т. ч. і на основні засоби виробництва, у період трансформаційних процесів в економіці України та в самій споживчій кооперації, не виправдала себе. Ринкове середовище та внутрішні проблеми кооперативів призвели до банкрутств підприємств або їх продажу. Перспективи такого виробництва, як підприємства споживчої кооперації, пов’язуються такими організаційними заходами, в основі яких лежать не відчуження підприємств, а їх збереження. У процесі дослідження та аналізу механізмів забезпечення функціонування господарських структур в ринковому середовищі враховувались, насамперед, можливості збереження цінностей та традицій, притаманних кооперативному виробництву.

У роботі доведено, що вирішенню проблеми закріплення власності на якісно новому рівні сприяє створення споживчих товариств. Ці господарюючі суб’єкти найбільш здатні забезпечити виробникам самостійність, дієздатність, а пайовикам – ініціативність та поєднання їхніх особистих і колективних інтересів.

Активізації діяльності виробників, адаптації до ринкових умов, пошуку шляхів вирішення забезпечення конкурентоспроможності продукції сприяє запровадження на підприємствах маркетингових заходів: скидок, знижок, формування власної мережі дистрибуції, впровадження стимулюючих аспектів у заохоченні пайовиків щодо здавання сировини, залишків сільськогосподарської продукції, придбання товарів власного виробництва.

Іншим способом підвищення конкурентоспроможності підприємств з виробництва ковбас є їх технічне переоснащення та впровадження нових технологій. Цьому сприяє низка чинників, передусім поліпшення фінансового стану самих кооперативів, зниження банківських кредитних ставок та, найголовніше, – активізація попиту на ковбасні вироби сільського сегмента покупців.

провідним напрямом поліпшення роботи виробничих підприємств є застосування сучасних технологій, передусім, перехід до цілісних технологічно-економічних систем високої продуктивності, які охоплюють виробничий процес від першої до останньої операції і оснащені сучасними технологічними засобами. Оскільки цей процес складний, потребує додаткових витрат, у роботі розглянуті ті варіанти, що забезпечують якість виробів не тільки за рахунок оснащення новими технологіями, устаткуванням, але і в процесі придбання окремого обладнання, комплектуючих чи їх модернізації.

Забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації поряд з організаційними, технологічними заходами потребує цілеспрямованих, виважених маркетингових рішень. Вони повинні ґрунтуватися на певній інформаційній базі.

Існуючі підходи для розв’язання даної проблеми (створення маркетингових інформаційних систем, центрів зі збору, обробки, акумулювання, програмування інформації) у поточному періоді для більшості підприємств важко здійснити через відсутність фінансів, кадрів тощо. Необхідно накопичувати інформацію про конкурентів за певною схемою, яку прийнято називати досьє виробників. Запропонована нами структура досьє виробника включає п’ять блоків, які охоплюють головні структурні підрозділи підприємства: організаційний і кадровий, маркетинговий і науково-дослідної роботи, фінансовий і економічний, виробничий і технологічний, постачання і збуту. Рекомендовані заходи маркетингового, економічного, організаційного, управлінського характеру сприяють визначенню кінцевого результату роботи підприємства. Це відображається на зростанні обсягів виробництва, збільшенні частки ринку, мобільній структурі витрат, ефективній структурі управління та відборі постачальників, побудові мережі збуту, впровадженні стимулюючих заходів, активізації рекламної діяльності, тощо. Таке досьє дозволяє збирати та аналізувати інформацію про стан та процеси, що відбуваються у ринковому середовищі функціонування підприємств, сприяє визначенню оцінки ефективності роботи підприємства на ринку, дозволяє розробити стратегічні і тактичні плани на підприємстві.

Щоб забезпечити конкурентоспроможність підприємства недостатньо здійснювати тільки моніторинг виробників-конкурентів. Моніторингові дослідження вважаються завершеними тоді, коли містять не тільки різнобічну, але й цілеспрямовану, комплексну інформацію про товар. Її накопичення також потребує систематизації. досьє товарів-конкурентів містить інформацію про товари, джерела її отримання, чинники забезпечення їх конкурентоспроможності. В центрі уваги залишаються показники елементів комплексу маркетингу. Завершує комплектування група показників, які характеризують ефективність діяльності ринку, вид попиту, ємність ринку, етап життєвого циклу товару, тощо. Формування такого досьє допоможе маркетологам, менеджерам приймати виважені управлінські рішення щодо доцільності виробництва, асортименту, врахування критеріїв вибору постачальників, налагодження системи управління якістю.

Хоча моніторингові дослідження в ієрархії дослідження маркетингу є найбільш конкретними, проте вони тільки сприяють накопиченню інформації про виробників та товари. З метою вдосконалення моніторингу є доцільним доповнення розрахунками прогнозів окремих елементів ринку, покупців і явищ маркетингового середовища регіону та інших об’єктів прогнозування.

Ці прогнози здатні зменшити обсяги моніторингових робіт, швидше досягти їх цілеспрямованості і результативності та звузити на їх підставі обсяги пошуку рішень.

Одним із найважливіших показників моніторингу ринку ковбасних виробів є обсяги їх виробництва.

Для розрахунку прогнозу цього показника застосовано модифікований метод геометричних ваг, для прогнозування як динамічних рядів виробництва окремих видів ковбасних виробів, так і підсумкової позиції по товарній групі, авторегресійна модель першого порядку, а також трендова модель – для прогнозу з підсумкової позиції.

Наступний етап прогнозування після розрахункового – експертне оцінювання одержаних результатів прогнозування – здійснено за такою формулою (формула1):

(1)

Рo=(0+4М+Р)/6,

де PO- об'єднаний варіант прогнозу;

О - оптимістичний прогноз;

Р - песимістичний прогноз;

М - найбільш ймовірний прогноз.

Нами ж при об’єднанні варіантів прогнозів використано методи стандартного розподілу імовірностей, що дало можливість розрахувати об’єднаний варіант прогнозу за формулою.

Найбільш ймовірним експертами-фахівцями Вінницької ОСС був визначений прогноз методом геометричних ваг, оптимістичним – прогноз за авторегресійною моделлю і песимістичний – за трендовою моделлю.

Результати прогнозування за трьома вибраними методами та об’єднаний за методом стандартного розподілу ймовірностей наведені на рис.3.

Рис.3. Прогнозування виробництва ковбасних виробів

у системі Вінницької облспоживспілки на 2004-2007 роки

Таким чином, матеріали проведених прогнозних досліджень дали можливість стверджувати, що найбільш придатним для прогнозування виробництва ковбасних виробів із врахуванням тенденцій, чинників впливу на їхній розвиток є метод авторегресійної моделі першого порядку. Використання інших моделей дає результати, які мають значні відхилення від фактичних даних.

Оперування такими прогнозами та прогнозами інших показників і явищ дасть можливість суттєво поліпшити моніторингову діяльність, надати їй практичного спрямування, очікувати досягнення поставленої мети – забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації.

Висновки

Результатом дисертаційного дослідження є теоретичне узагальнення і нове роз’яснення наукової проблеми, що проявляється в конкретних рекомендаціях та пропозиціях маркетингового забезпечення конкурентоспроможності продукції виробників споживчої кооперації. За результатами проведеного дослідження пропонуємо ряд висновків, зміст яких полягає в такому:

1.

Ефективність діяльності вітчизняних підприємств визначається рівнем конкурентоспроможності їх продукції. У роботі з огляду на специфіку товару сформовано критерії оцінки корисності ковбасних виробів об’єктивного та суб’єктивного походження, чинники їх забезпечення, які створюються у процесі виробництва, підсилюються на стадії продажу та завершуються у процесі споживання.

2.

Запропонована схема процесу дослідження конкурентних позицій підприємств дасть змогу маркетологам, менеджерам визначити послідовність дій у проведенні такого дослідження, виявити, проаналізувати чинники, за допомогою яких виробники їх досягають на певний період часу, визначити бажані конкурентні переваги та сформувати маркетингові заходи та втілити їх у товар.

3.

Розроблено схему проведення моніторингу господарюючих суб’єктів, товарів-конкурентів, у якій за методологією маркетингу визначено проблему, цілі, шляхи їх виконання, послідовність завдань та рішень, що дає можливість досліджувати ринок, виявляти умови функціонування, вплив факторів маркетингового середовища, їхні зміни, сильні та слабкі сторони виробників, приймати відповідні управлінські рішення.

4.

Проведено маркетингові дослідження, які сприяють виявленню намірів, мотивів купівлі, визначенню системи споживання, критеріїв, якими керуються покупці, споживачі при здійсненні купівлі, врахуванню їх побажань, на підставі чого керівники, маркетологи можуть планувати та впроваджувати конкретні маркетингові заходи у процесі виробництва товару, а також просуванню його до споживача.

5.

Досліджено найбільш іманентну ринковим трансформаціям споживчої кооперації форму господарювання – споживчі товариства, які здатні поєднати та реалізувати стратегічну лінію виробників, пайовиків, забезпечити вимоги і потреби сегмента споживачів сільської місцевості на більш високому рівні, ніж інші види господарюючих суб’єктів.

6.

Постійне зростання обсягів інформації, її оновлення потребує вдосконалення методики її збору, аналізу, розміщення, систематизації за певними структурними схемами. Розроблено блок-схему створення досьє виробників-конкурентів та товарів-конкурентів, що дасть можливість отримувати, систематизувати та накопичувати інформацію про виробників-конкурентів з охопленням усіх структурних та виробничих підрозділів, забезпечувати взаємозв’язок між окремими видами їх діяльності, скоординувати маркетингові дії, які сприятимуть забезпеченню конкурентоспроможності підприємства.

7. На підставі дослідження вносяться такі рекомендації:

-

Центральній спілці споживчих товариств України пропонується використовувати теоретико-методологічні положення щодо визначення конкурентних позицій виробників та їхніх товарів, методики проведення моніторингу господарюючих суб’єктів і товарів-конкурентів, матеріали анкетних опитувань потенційних покупців, а також прогнозування обсягів виробництва ковбасних виробів;

-

Міністерству освіти і науки України для підготовки спеціалістів у сфері управління підприємствами, маркетингу доцільно використовувати теоретичні та методичні положення дисертації щодо забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації.

Список опублікованих праць за темою дисертації

Публікації у фахових виданнях:

1.

Скибінський С.В., Кравчук Г.О., Скоропад І.С. Виробничий сектор споживчої кооперації, втрата позицій та передумови запровадження маркетингу // Вісник Львівської комерційної академії. Серія: Економіка. – 2001. – №9. – С. 251-255. (Особистий внесок автора полягає у дослідженні чинників макросередовища маркетингу, які впливають на виробничу діяльність підприємств сектора споживчої кооперації).

2.

Кравчук Г.О. Впровадження на підприємствах споживчої кооперації сервісу як функції маркетингу // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. – Випуск 122. – С. 16-21.

3.

Кравчук Г.О. Моніторинг ковбасних виробів // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. – Випуск 135. – С. 66-72.

4.

Кравчук Г.О. Система оцінки конкурентоспроможності ковбасних виробів у процесі їх продажу і споживання // Збірник наукових праць. – Донецьк: ДОН ДУЕТ, 2002. – Т.1. Випуск 14. – С. 111-116.

5.

Кравчук Г.О. Маркетинг як знаряддя конкурентної боротьби // Збірник наукових праць. – К.: АМУ, 2003. – Випуск 12. – С. 205-210.

6.

Кравчук Г.О. Організаційні аспекти забезпечення конкурентоспроможності продукту // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – Випуск 174. – С. 219-225.

7.

Кравчук Г.О. Технологічні засади забезпечення конкурентоспроможності ковбасних виробів // Вісник національного університету “Львівська політехніка”. Серія “Логістика”: - 2003. – № 472. – С. 266-270.

8.

Скибінський С.В., Кравчук Г.О., Федорчук А.І. Прогнозування як складова моніторингу товару // Зб. наук. пр. Спеціальний випуск. Сучасні проблеми теорії та практики маркетингу. – К.:КНЕУ, 2004. – С. 530-541. (Особистий внесок автора полягає у моніторинговому дослідженні показників діяльності споживчої кооперації та прогнозування із використанням трендового методу).

9.

Кравчук Г.О. Управління якістю на засадах маркетингу. // Вісник національного університету “Львівська політехніка”. – 2002. ---– № 457. – С.72-77.

Публікації в інших виданнях:

1.

Кравчук Г.О. Дослідження системи споживання ковбасних виробів – важлива складова прийняття маркетингових рішень. // Науковий вісник ПУСКУ. Серія: Технічні науки. – П.: Видавництво ПУСКУ, 2003. – № 2 (9). – С. 28-31.

Анотація

Кравчук Г.О. Маркетингове забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. Львівська комерційна академія, Львів, 2004.

Дисертаційна робота присвячена розробці теоретичних положень та практичних рекомендацій щодо забезпечення конкурентоспроможності підприємств споживчої кооперації із впровадженням інструментів маркетингу, концептуальних маркетингових підходів та заходів конкурентної боротьби.

В роботі розглянуто та виявлено природу еволюції концепції маркетингу як об’єктивного процесу, запровадження концептуальних підходів маркетингу на підприємстві. Визначено складові конкурентоспроможності підприємств з виробництва ковбасних виробів, розроблено систему оцінки конкурентних позицій товару, запропоновано маркетингову модель проведення моніторингових досліджень за господарюючими суб’єктами та товарами-конкурентами, розроблено схему дослідження системи споживання ковбасних виробів, створено блок-схему структури складових досьє-виробників.

Ключові слова: споживча кооперація, концепція маркетингу, конкурентоспроможність підприємств, конкурентоспроможність товарів, моніторинг підприємств, моніторинг товарів, прогнозування виробництва, досьє виробника, досьє товару.

Аннотация

Кравчук Г.О. Маркетинговое обеспечение конкурентоспособности предприятий потребительской кооперации. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями, – Львовская коммерческая академия, Львов, 2004.

Диссертационная работа посвящена актуальным проблемам обеспечения конкурентоспособности предприятий потребительской кооперации, производящих колбасные изделия в условиях маркетинговой ориентации.

В первом разделе диссертационной работы “Маркетинговая философия бизнеса как предпосылка необходимости конкурентоспособности” рассмотрены и проанализированы этапы эволюции концепции маркетинга, их периодичность, длительность в зависимости от условий рыночной ситуации.

В работе определена классификация конкурентоспособности предприятий производителей колбасных изделий, исходя из отдельных видов полезности, которая образуется в процессе от первой стадии производства и до последней – потребления. Разработана модель процесса исследования конкурентных позиций предприятий и товаров.

Во втором разделе “Роль инструментов маркетингового обеспечения конкурентоспособности предприятий” детализировано смысловое понятие мониторинга конкурентоспособности предприятий колбасных изделий, обоснована целесообразность таких мероприятий.

Разработана маркетинговая модель схемы проведения мониторинга хозяйственных субъектов, которая позволяет руководителям отслеживать динамические изменения в маркетинговой среде, и на основе их анализа принимать соответствующие решения. На этапе исследования производственных мощностей производителей проведена группировка предприятий производителей колбасных изделий, в результате чего сделан вывод о том, что наиболее приспособленными к рыночным условиям являются предприятия со средними объемами производства.

В работе проанализированы тенденции производства колбасных изделий в ассортименте разных производственных субъектов. Разработана маркетинговая система структуры потребления колбасных изделий, которая определяет составляющие системы потребления, их происхождение, критерии, влияющие на формирование требований, мотивов осуществления покупки, поведение покупателей, потребителей, что, соответственно, влияет на формирование ассортимента колбасных изделий.

Разработанная автором анкета дала возможность провести социологические исследования потребителей, изучила их требования к товару, ассортименту, отношение к местам продажи, торговым маркам и т.д.

В третьем разделе “Усовершенствование маркетинговых средств конкурентоспособности предприятий потребительской кооперации” особое внимание уделяется вопросам собственности, ее природе, социально-экономическому содержанию, эффективности ее реализации в новых условиях рынка. Поскольку одним из весомых критериев обеспечения конкурентоспособности колбасных изделий является оснащение предприятия современным оборудованием, то в условиях финансовой и хозяйственной нестабильности следует прибегать к приобретению отдельного оборудования.

Современные условия рынка заострили проблему сбора, обработки, анализа, размещения, систематизации информации. Разработан алгоритм создания досье производителя и схема его составляющих.

Усовершенствована блок-схема структуры досье производителя, которая охватывает структурные и производственные подразделения, обеспечивает прослеживание и анализ как вербальных, так и невербальных показателей конкурентных преимуществ, обеспечивает взаимосвязь между отдельными видами деятельности структурных подразделений и производителями.

Произведен прогноз объемов производства колбасных изделий, как по общей позиции, так и в разрезе ассортимента.

Ключевые слова: потребительская кооперация, концепции маркетинга, конкурентоспособность предприятий, конкурентоспособность товаров, конкурентные позиции, мониторинг предприятий, мониторинг товаров, досье производителя, досье товара.

The Annotation

Kravchuk G.O. The marketing ensuring consumers’ co-operative enterprises competitive ability. - The manuscript.

This is a dissertation to stand for an economic sciences candidate’s degree on the speciality 08.06.01 – The economy organization and management of enterprises.- Lviv commercial academy: Lviv, 2004

The dissertation is devoted to working out of the theoretical propositions and practical recommendations concerning the ensuring of competitive ability of cooked meats manufacturers with the introduction of marketing devices conceptual approaches and competitive struggle methods.

The nature of the marketing concept evolution, as an objective process, introduction of the conceptual marketing approaches in the enterprise are considered and revealed in the work. As the directions of marketing information the components of competitive ability of cooked meats manufacturers are defined; the estimation system of articles competitive position has been worked out; the marketing model of conducting the monitoring investigation of managing subjects and articles-competitors has been proposed; the scheme of the research of cooked meats consumption system has been worked out; the block-scheme of the structure of dossier – manufacturers components has been created.

The key words are: competitive ability, competitive positions, competitive advantages, marketing concept, monitoring of competitors monitoring of articles, dossier of a manufacturer, consumers’ co-operative societies, marketing concept, competitive ability of enterprises, competitive ability of cooked meats, competitive position, monitoring of an enterprise, monitoring of goods, dossier of a manufacturer, dossier of goods.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ТЕОРЕТИЧНІ І МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ СТУПЕНЕВОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З КОМП’ЮТЕРИЗОВАНИХ СИСТЕМ У ТЕХНІЧНИХ УНІВЕРСИТЕТАХ - Автореферат - 60 Стр.
ФОРМУВАННЯ У ПІДЛІТКІВ ЕСТЕТИЧНОГО СВІТОСПРИЙНЯТТЯ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ПРИРОДНИЧИХ ДИСЦИПЛІН - Автореферат - 27 Стр.
ОБЛІК ВИТРАТ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ОПЕРАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 29 Стр.
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ АПК - Автореферат - 23 Стр.
ГЕНЕЗА ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ДО ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ВИЩИХ ПЕДАГОГІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ УКРАЇНИ (кінець ХІХ – ХХ століття) - Автореферат - 56 Стр.
Українська дитяча книжка Східної Галичини: історико-книгознавчий аспект (друга половина ХІХ ст. – 1939 р.) - Автореферат - 26 Стр.
Формування економічної поведінки підприємств - Автореферат - 24 Стр.