У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Клочко Юрій Олександрович

УДК 658.8.01:622(477)

Моделювання синергетичного ефекту при розробці

 

маркетингових стратегій виробничо-економічних систем

Спеціальність 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2005

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник – | кандидат економічних наук, доцент

Овечко Галина Сергіївна,

Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк),

доцент кафедри економічної кібернетики

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Заруба Віктор Яковлевич, Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України (м. Харків), декан, завідувач кафедри економічної кібернетики та маркетингового менеджменту;

кандидат економічних наук, доцент Лепа Роман Миколайович, Донецький університет економіки та права (м. Донецьк), завідувач кафедри інформатики та інформаційних технологій.

Провідна установа – Харківський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України (м. Харків), кафедра економічної кібернетики.

Захист дисертації відбудеться 21 червня 2005 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24).

Автореферат розіслано 20 травня 2005 р.

В.о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради Гузь М.Г.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Дослідження економічних процесів, що протікають у сучасних виробничо-економічних системах (ВЕС), свідчать про їх нелінійний, нерівноважний характер. Це доводять перманентні кризи, економічні підйоми та спади, рецесії та депресії на внутрішніх та міжнародних ринках. Отже, економічний розвиток постає не лише у формі кількісного зростання, але й у вигляді якісних трансформацій, що відбуваються у динамічному середовищі.

Економічний розвиток України в значній мірі залежить від стану вугільної промисловості, її здатності задовольняти потреби країни у вугільній продукції. Вугільна галузь забезпечує на сьогоднішній день 79% потреб вітчизняних електростанцій і 81% - металургії. На тлі зростання потреб насамперед металургійної галузі з 16,8 млн. т. вугілля у 2001 р. до 18,1 млн.т у 2003 р. негативно оцінюється скорочення видобутку вугілля у 2003 р. відносно 2001 р. на 8,5%. Причини, що обумовили ці скорочення, пов’язані, у тому числі, і з відсутністю можливостей щодо визначення кількісних або якісних змін у ВЕС, їх функціональних та структурних перетворень, емерджентних або синергетичних якостей.

Суттєвим досягненням у вирішенні цих проблем є системно-синергетичний підхід, що орієнтований на прискорений розвиток ВЕС, її здатність створювати та реалізовувати синергетичні ефекти у локальних підсистемах системи управління, погоджені у часі та просторі, такі, що об’єднані єдиним функціоналом – загальною синергетичною ефективністю та цілісним організаційно-економічним механізмом.

Важливе місце у системі синергетичного управління посідає завдання досягнення синергетичних ефектів за рахунок дослідження нових ринків, створення нових товарів або формування нового економічного середовища, тобто розробки маркетингової стратегії ВЕС на засадах системно-синергетичного підходу.

Дослідженню проблем розробки системно-синергетичного підходу та маркетингових стратегій підприємств присвячено праці багатьох вітчизняних та зарубіжних вчених, серед яких можна відзначити: І. Ансофа, Я.Г. Берсуцького, А. Вайсмана, О.С. Віханського, А.П. Градова, В.-Б. Занга, В.Я. Зарубу, С.П. Капіцу, М.О. Кизима, Т.С. Клебанову, Б.Л. Кузнєцова, Ж.-Ж. Ламбена, М.М. Лепу, Ю.Г. Лисенка, Г.Г. Малінецького, В.Д Маркову, О.І. Пушкаря, В.Й. Сугакова, Г. Хакена та інших.

Однак питання визначення та моделювання синергетичного ефекту, що виникає в процесі розробки маркетингової стратегії ВЕС, ще не дістали належного відтворення.

Тому виникає необхідність в розробці напрямку досліджень, який орієнтується на пошук цілісного синергетичного ефекту погодженої взаємодії провідних факторів: принципу системного підходу в дослідженні розвитку виробничо-економічних систем; фундаментальних принципів самоорганізації; методів економіко-математичного моделювання. Тобто задача моделювання синергетичного ефекту при розробці маркетингових стратегій виробничо-економічних систем, зокрема, вугільної галузі України, є актуальною, що обумовило вибір теми дослідження, його мету і завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в русі держбюджетних тем Донецького національного університету “Моделювання динаміки виробничо-економічних систем” Г-00/54 (номер державної реєстрації 0100U001971) та “Моделювання інформаційних і інфологічних систем” Г-00/29 (номер державної реєстрації 0100U001967).

Мета і задачі дослідження: Метою дослідження даної роботи є розробка комплексу моделей виробничої і маркетингової діяльності підприємства вугільної галузі, стратегія розвитку якого спрямована на отримання синергетичного ефекту.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі поставлено і вирішено такі задачі:

проаналізовано сучасний стан розвитку вугільної промисловості та визначено синергетичні якості великих ВЕС, до складу яких відносяться підприємства вугільної галузі;

визначено методологічні засади формування синергетичного ефекту від управління процесами розвитку підприємств вугільної галузі: застосовано системно- синергетичний підхід і запропоновано принципи аналізу процесів розвитку ВЕС;

розроблено організаційний механізм формування виробничо-маркетингової стратегії вугільного підприємства;

розроблено концептуальну схему виникнення синергетичного ефекту від управління виробничо-маркетинговою діяльністю підприємства вугільної галузі;

розроблено концепцію моделювання синергетичного ефекту функціонування вугільного підприємства;

розроблено комплекс економіко-математичних моделей, що забезпечує ефективне управління виробничим потенціалом шахти;

запропоновано процедуру формування оптимальної збутової структури ВЕС та систему механізмів менеджменту вугільних підприємств для забезпечення синергетичного ефекту організації маркетингової діяльності;

запропоновано імітаційну модель, яка дозволила визначити синергетичний ефект за рахунок мінімізації запасів вугілля на підприємстві.

Об'єктом дослідження є процеси виникнення і використання позитивного синергетичного ефекту у маркетингової діяльності підприємства.

Предметом дослідження є моделювання синергетичного ефекту як результату розробки виробничих і маркетингових стратегій підприємства.

Теоретичною і методологічною основою дисертаційного дослідження є роботи вітчизняних і зарубіжних авторів в області маркетингової політики, економіко-математичного моделювання, стратегічного управління, синергетичної теорії.

У процесі дослідження використано принципи системно-синергетичного підходу, методи економічного аналізу, методи економіко-математичного моделювання.

Наукова новизна: У дисертації здійснено постановку і вирішення нової актуальної науково-практичної задачі моделювання синергетичних явищ, що виникають у процесі маркетингової та виробничої діяльності на прикладі вугільного підприємства.

При цьому отримано такі нові наукові результати.

Вперше розроблено:

концептуальну схему формування синергетичного ефекту від виробничої і маркетингової діяльності підприємства, яка базується на предметному аналізі стимулюючих, дестимулюючих та випадкових факторів ринкового середовища, що дозволяє визначати саме процес виникнення синергетичного ефекту та його стохастичний характер;

концепцію моделювання синергетичного ефекту, яка постає як відтворення циклу функціонування підприємства у результаті реалізації виробничо-маркетингової стратегії ВЕС. Концепція базується на перспективно-нових напрямках розвитку процесів виробничої, маркетингової діяльності підприємства та має за мету побудову інтегральної моделі визначення синергетичного ефекту, що дозволяє прискорити розвиток окремих процесів управління та створити нове економічне середовище;

модель оперативного планування завантаження виробок вугілля з метою виконання договірних термінів з постачання та якості продукції, яка забезпечує розподіл замовлень по конкретних виробках та управління виробничим потенціалом шахти.

Удосконалено:

системно-синергетичний підхід до аналізу процесів розвитку ВЕС за рахунок розширення області його застосування на підприємства вугільної галузі, що дозволяє одержати додатковий економічний ефект від економічної діяльності вугільного підприємства;

організаційний механізм формування виробничої та маркетингової стратегій ВЕС, який базується на аналізі, прогнозуванні та визначенні бажаного стану ВЕС, що дозволяє отримати позитивний синергетичний ефект завдяки прийняттю управліньських рішень та дає змогу одержати додатковий прибуток;

процедуру формування оптимальної збутової структури ВЕС, побудованої на засадах системного аналізу та визначення оптимальних точок зміни структури, що дозволяє розширити область її застосування для всієї системи і для окремого каналу збутової мережі.

Одержало подальшого розвитку:

система механізмів менеджменту маркетингової стратегії, ієрархічна упорядкованість якої дозволяє забезпечити одержання синергетичного ефекту за рахунок розробки процедур стимулювання та лімітування в процесі оптимізації проектів.

Практична цінність роботи полягає в тому, що запропонована концепція моделювання синергетичного ефекту функціонування вугільного підприємства, яка орієнтується на розробку нових задач організації виробничої та маркетингової діяльності вугільного підприємства, які забезпечують одержання позитивного синергетичного ефекту, тобто дозволяють виявити резерви підвищення загальної ефективності вугільної галузі, а саме: розробки проектів оптимізації видобутку вугілля; оперативного планування розробки виробок щодо виробництва вугілля за замовленнями по марках та обсягах; оптимізації запасів вугілля на підприємстві; оптимізації структури збутової мережі.

Отримані результати дослідження пройшли практичну апробацію на підприємстві шахта ім. О.Ф. Засядька (м. Донецьк). У результаті реалізації запропонованої методики, що втілює ідеї концепції отримано економічний ефект у розмірі 135,75 тис.грн.

Апробація результатів дослідження: Основні положення і результати дослідження даної роботи, висновки і рекомендації доповідалися та одержали позитивну оцінку на Обласній науково-практичної конференції “Актуальні проблеми економіки, фінансів, керування і права періоду трансформації” (м. Донецьк, 23 листопада 2002 р.); VIII Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики”, присвяченій 35-річчю кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету (6-8 жовтня 2003 р., м. Алушта); IX Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (17-18 вересня 2004 р., м. Запоріжжя).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано в 12 роботах загальним обсягом 5,21 д.а., з них автору належить 4,07 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури з 125 найменувань, додатка і викладена на 155 сторінках тексту, містить 19 рисунків, 8 таблиць.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі сформульовано актуальність, визначено мету та задачі, а також об'єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну отриманих результатів та їх практичне значення.

У першому розділі “Концептуальні основи організації маркетингової політики підприємства, спрямованої на отримання синергетичного ефекту” проаналізовано методологічні засади формування синергетичного ефекту, досліджено механізм організації маркетингової діяльності вугільного підприємства.

Великі виробничо-економічні системи є синергетичними системами, які змінюються безперервно, кількісно та якісно, фрактально, або незворотньо в упорядкованому часі. Внутрішні процеси самоорганізації ВЕС передбачають не тільки від’ємний зворотний зв’язок, що забезпечує управління за відхиленнями, як це визначає суто кібернетичний підхід, але й – переважно – позитивний зворотний зв’язок – вирішальний чинник синергетичних змін системи, який дозволяє досягати революційних трансформацій у процесі управління розвитком системи.

Саме перенесення акцентів щодо переваги потужностей матеріальних, синергетичних та інформаційних каналів позитивного зворотнього зв’язку над потужностями каналів від’ємного зв’язку постає імперативом економічного розвитку виробничо-економічних систем.

Політика зменшення державної підтримки вугільної галузі призведе до зниження фінінсового потенціалу галузі, виробничі можливості якої за останні роки виявляють тенденції до стабілізації, і навіть до зростання за певними напрямками (табл. 1).

Таблиця 1

Розподіл постачань товарного вугілля України, млн. т

Напрямок використання |

Обсяги постачань товарного вугілля по роках

1995 | 1997 | 1999 | 2001 |

2003

Постачання – всього | 66,0 | 52,6 | 56,4 | 58,7 | 59,3

У тому числі: Енергетика | 30,2 | 22,8 | 26,4 | 28,0 | 27,5

Металургія (коксування) | 16,5 | 15,0 | 16,3 | 16,8 | 18,1

Інші | 19,3 | 14,8 | 13,7 | 13,9 | 13,7

За результатами аналізу сучасного стану вугільної галузі та оцінки перспектив її розвитку було обгрунтовано необхідність системно-синергетичного підходу до дослідження окремих підприємств та запропоновано організаційний механізм побудови виробничої та маркетингової стратегій ВЕС (рис. 1).

Організаційний механізм представлено шістьма основними етапами, причому необхідною умовою ефективного розвитку вугільної галузі і окремих її підприємств визначено проведення маркетингових досліджень на засадах системно-синергетичного підходу, з урахуванням таких принципів дослідження процесів розвитку ВЕС, як: цілеспрямованість розвитку, системність, стратегічність, функціональність, структурність, сценарність, синергетичність.

Розвиток ідеї щодо умов виникнення синергетичного ефекту та визначення його ймовірнісного характеру відбувається в процесі виділення комплексу суттєвих факторів, що впливають на синергетичну складову ефективності розвитку ВЕС, та їх диференціації (рис. 2).

Таким чином, виникнення синергетичного ефекту у дисертаційній роботі пов’язано з предметною областю, що поєднує чинники та процеси виробничої і маркетингової діяльності та вимагає сумісного управління ними. Застосування методів економіко-математичного моделювання у дослідженні складових стратегії ВЕС – виробничої та маркетингової – дозволяє доповнити самоорганізацію новими засобами конкурентної боротьби, цінової політики, зниження виробничих витрат, запровадження інновацій у технологічний та організаційний розвиток, покращення якості продукції, що сприятиме одержанню позитивного синергетичного ефекту та визначенню його кількісної оцінки.

У другому розділі “Моделювання синергетичного ефекту виробничо-маркетингової діяльності вугільного підприємства” представлено розробку концепції моделювання синергетичного ефекту, який виникає як результат реалізації виробничо-маркетингової стратегії ВЕС.

На відміну від класичного підходу до управління ВЕС, за яким система адаптується до зовнішнього середовища та реалізує переважно управління з використанням від’ємних зворотних зв’язків, синергетичний підхід пропонує прискорений розвиток, стрибки через формування синергетичних ефектів від запровадження нових видів продукції, освоювання нових ринків, створення нового економічного середовища. Здатність генерувати синергетичні ефекти має бути розповсюджена по всіх підсистемах управління ВЕС, тобто синергетичними якостями мають визначатися діагностика, маркетинг, планування, контролінг та реінженіринг.

Застосування системно-синергетичного підходу забезпечує можливість вирішення таких задач планування діяльності ВЕС, реалізація яких передбачає модифікацію або розробку нових моделей і методів (рис. 3).

Основними факторами, що визначають ефективність роботи вугільного підприємства, є якість та товарний асортимент вугілля.

Для формування товарного асортименту необхідно проаналізувати поточні і перспективні потреби щодо вугілля і можливі варіанти реалізації проектів по виїмці, насамперед – можливості техніко-технологічної бази, здатної забезпечити поточний і перспективний попит споживачів. На основі вивчення ринку формується портфель замовлень і складаються проекти розробки родовищ. Крім того, на основі аналізу зовнішніх ринкових умов для кожного проекту визначається очікувана прибутковість.

У випадку, коли кожний із проектів не зв'язаний з іншими, тобто їхнє виконання в будь-яких сполученнях не змінює загальній складності і трудомісткості виконання, задача визначення оптимального виробничого плану може бути представлена як задача максимального покриття в рамках періоду планування множини заявок або замовлень по видобутку вугілля.

У процесі оперативного планування роботи шахти провідною метою є виконання строків поставки та додержання якості вугілля, що постачається.

У дисертаційній роботі запропоновано модель оперативного планування завантаження виробок вугілля:

(1)

за умов: (2)

(3)

за всіма , (4)

за всіма , (5)

за всіма (6)

де - вартість здобичі 1 тони вугілля марки виробки у періоді

- обсяг здобичі вугілля марки виробки у періоді

- обсяг можливої здобичі вугілля марки виробки у періоді

- потенціал виробки щодо вугілля марки ;

- виробнича потужність виробки щодо вугілля марки ;

- витрати труда та капіталу щодо здобичі вугілля на виробці відповідно; що є обмеженими величинами ,,

де , - трудовий та фінансовий потенціали періоду

- множина марок вугілля, що може бути здобуто на виробці ;

- сукупний детермінований попит на вугілля марки у період

- множина виробок, що перебувають в активному стані у періоді

До речі, маємо виділяти такі етапи виробок: - активний, тобто такий етап виробки, при якому її розробляють; - пасивний–до початку розробки слід виконати комплекс попередніх заходів; - потенційний, який характеризується відомими запасами, але підготовчі роботи ще не розпочаті; - відпрацьовані виробки.

Припустимо, що - витрати часу, що потрібні для переходу виробки зі стану до стану - кількість виробок, що в періоді перейшли зі стану до стану , тоді задача оперативного управління виробничим потенціалом може бути подана у такий спосіб:

, (7)

, (8)

, (9)

. (10)

З урахуванням співвідношень (7) – (9) обмеження (4) та (5) набуватимуть вигляду:

(11)

(12)

Вирішення задачі (1) - (6) з урахуванням (11), (12) дозволить забезпечити ефективне управління виробничим потенціалом шахти та розподілити портфель замовлень по конкретних виробках у шахтах періоду планування .

Значний внесок у створення синергетичного ефекту вносить маркетингова служба підприємства, яка забезпечує одержання заказів, прогнозування попиту, формування портфелю заказів, розподіл готової продукції, просування та стимулювання збуту продукції. У дисертаційній роботі запропоновано моделі оптимізації структури системи збуту продукції вугільного підприємства.

Провідні етапи формування оптимальної структури збуту продукції ВЕС представлено на рис. 4. Згідно з принципом рекурсії, процедура може бути застосована як для системи збуту в цілому, так і для окремого каналу збутової мережі.

В третьому розділі “Механізми реалізації маркетингової стратегії вугільного підприємства” досліджено механізми реалізації та організації управління виробничою та маркетинговою діяльністю підприємства вугільної промисловості, які визначають виникнення та збільшення синергетичного ефекту в процесі реалізації стратегії розвитку вугільної галузі.

Розуміючи під механізмом систему, що визначає упорядкованість дій або послідовність зміни станів об’єкту, в дисертаційній роботі проаналізовано процеси удосконалення результатів виробничої та маркетингової діяльності вугільного підприємства.

Аналіз з цих позицій діючих механізмів стабілізації ринку вугілля, ціноутворення, державного регулювання, формування структури збуту та каналів руху товарів, а також механізму виникнення дефіциту вугіль, що коксуються, та існуючих схем організації менеджменту, і їх об’єктивна оцінка надали можливість запропонувати цілісну ієрархічно упорядковану систему механізмів управління діяльністю вугільного підприємства, пов’язаною з розробкою та реалізацією маркетингової стратегії: механізми дослідження ринку вугілля механізми розробки стратегії ВЕС механізми планування механізми управління діяльністю ВЕС.

Орієнтація виробничої та маркетингової діяльності підприємства на одержання синергетичного ефекту потребує трансформації організаційної структури управління підприємством, зокрема розвинення функцій та задач управління, що мають бути реалізовані. У роботі було синтезовано механізм прийняття рішень щодо мінімізації запасів із застосуванням функцій координації шляхом стимулювання та лімітування в процесі оптимізації.

Визначення синергетичного ефекту від мінімізації запасів вугілля на підприємстві шахта ім. О.Ф. Засядька (м. Донецьк) здійснено за допомогою імітаційної моделі, результати розрахунків за якою представлено у табл. 2.

Таблиця 2

Розрахунки синергетичного ефекту, що виникає в результаті мінімізації запасів вугілля на шахті ім. О.Ф. Засядька (м. Донецьк), (тис.грн.).

Періоди

часу | Сальдо товарообігу між шахтою та збагачувальною фабрикою | Витрати утримання запасів вугілля на підприємстві | Розмір синергетичного ефекту по періодах

I квартал

II квартал

III квартал

IV квартал | 237,86

-392,22

162,48

447,67 | 94,60

51,36

79,50

94,58 | 143,26

-443,58

82,98

353,09

Усього за рік | 455,79 | 320,04 | 135,75

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на теоретичному та методологічному рівні запропоновано вирішення задачі організації маркетингових досліджень ВЕС з метою досягнення позитивного синергетичного ефекту. Відповідно до мети та задач дослідження було отримано такі результати:

1. На підставі проведеного аналізу маркетингового середовища великих ВЕС було встановлено, що використання традиційних заходів щодо підвищення рентабельності вугільного підприємства є малоефективним на тлі перманентної зміни кон’юнктури ринку вугільної продукції. Це вимагає вибору нового напрямку розвитку синергетичних якостей процесів управління підприємством в умовах ринку та обґрунтування необхідності використання нової маркетингової стратегії.

2. Визначено методологічні засади щодо формування позитивного синергетичного ефекту від управління процесами розвитку підприємств вугільної галузі, а саме: обгрунтовано необхідність застосування системно-синергетичного підходу, що дозволяє аналізувати комплекс факторів внутрішнього та зовнішнього маркетингового середовища та на підставі оцінки перспектив їх подальшого розвитку визначити механізми управління процесами розвитку ВЕС.

3. Розроблено новий організаційний механізм формування виробничо-маркетингової стратегії ВЕС, який здатний забезпечити узгодження напрямків активної трансформації виробничого і маркетингового потенціалу ВЕС, що дозволяє визначати синергетичний ефект щодо розвитку виробничо-економічної системи.

4. Розроблено концептуальну схему процесу отримання позитивного синергетичного ефекту від виробничої і маркетингової діяльності підприємства, яка враховує потенціал вугільної галузі і базується на предметному аналізі стимулюючих, дестимулюючих факторів ринкового середовища, що дозволяє визначати процеси виникнення синергетичного ефекту та його стохастичний характер.

5. Розроблено концепцію моделювання синергетичного ефекту, яка представлена спіралеподібною структурою комплексу моделей, що відбиває цілісний процес утворення і реалізації синергетичного ефекту від моделі розробки окремого проекту до моделі оптимізації збутової мережі, та дозволяє з меншими витратами реалізувати основні положення концепції відносно прискорення розвитку процесів життєзабезпечення підприємства вугільної галузі.

6. Розроблено комплекс економіко-математичних моделей вдосконалення маркетингових стратегій ВЕС: модель оптимізації структури збуту вугільного підприємства; модель оперативного планування завантаження виробок вугілля з метою виконання договорнів строків на постачання та додержання вимог якості, що дозволяє забезпечити організацію механізму розподілу замовлень по конкретних виробках та управління виробничим потенціалом шахти.

7. Запропоновано процедуру формування оптимальної збутової структури ВЕС та систему механізмів менеджменту вугільних підприємств, яка забезпечує визначення оптимальних точок зміни структури, що дозволяє згідно з принципом рекурсії розширити область застосування як для всієї системи збуту, так і для окремого каналу збутової мережі.

8. Запропоновано імітаційну модель, яка дозволила визначити позитивний синергетичний ефект за рахунок мінімізації запасів вугілля на підприємстві.

Розрахунок синергетичного ефекту, що виникає у результаті мінімізації запасів вугілля за даними шахти ім. О.Ф. Засядька склав 135,75 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у провідних фахових виданнях:

1. Клочко Ю.А., Овечко Г.С. Применение деловых циклов в контексте синергетической экономики. // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч. ст.) Под общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. / Модели экономических процессов трансформационной экономики – Донецк: ДонНУ, 2001.-№4.- С. 128-135. (Особистий внесок здобувача: досліджено виникнення ділових циклів у процесах виробничо-маркетингової діяльності підприємств).

2. Клочко Ю.А. Проблемы моделирования процессов формирования цен на энергоносители на примере угольной отрасли Украины. // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.) Общ. ред. и предис. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2002. – С. 127-142.

3. Клочко Ю.А. Стимулирование сбыта продукции угольной отрасли как фактор формирования синергетического эффекта // Вісник Донецького університету. Серія В. Економіка і право. – 2003. - №1. – С. 72-77.

4. Клочко Ю.А. Модель формирования прибыли как составная часть концепции стратегического развития предприятий угольной отрасли. // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.) / Общ. ред. и предис. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2003.- Вып.6. – С. 181-195.

5. Клочко Ю.А. Концепция формирования и развития синергетического эффекта в стратегическом управлении процессами реорганизации угольной отрасли. // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.) Общ. ред. и предис. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т.–Донецк: ДонНУ, Кн.3, 2003–Спец. Выпуск.–С.170-181.

6. Клочко Ю.А., Овечко Г.С., Беленко Д.В. Методические аспекты моделирования синергетических явлений в угольной отрасли. // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.) Общ. ред. и предис. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, Том 2, 2003. – Спец. Выпуск. – С. 141-148. (Особистий внесок здобувача: запропоновано системно-синергетичний підхід щодо моделювання трансформаційних процесів у вугільній галузі).

7. Клочко Ю.А. Моделирование синергетического подхода в процессе акционирования государственной монополии в угольной отрасли. // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – Луганськ. 2004. - №4(74). – С. 165-170.

8. Клочко Ю.О. Синтез моделі оперативного планування завантаження виробок вугілля згідно з портфелем замовлень на постачання продукції. // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч. ст.) Под общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2005.-№2.- С. 5-15.

за матеріалами конференцій:

9. Клочко Ю.А. Условия развития предпринимательства в угольной промышленности. // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. Випуск 14. Том II./Голова ред. О.О. Шубін. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. – С. 335-339.

10. Клочко Ю.А. Проблемы управления синергетическим эффектом в угольной промышленности Украины в условиях динамики цен. // Актуальные проблемы экономики, финансов, управления и права периода транформации: Материалы обл. науч.-практ. конф. (23 ноября 2002 г.). В 3 ч. Ч. 2. – Донецк: ДИЭХП, 2002. – С. 319-322. – Секция “Экономика и управление в условиях трансформационного периода”.

11. Клочко Ю.А., Овечко Г.С. Особенности моделирования трансформационных процессов в угольной промышленности. // Тези доповідей. VIII Всеукраїнська науково-методична конференція “Проблеми економічної кібернетики” присвячена 35-річчю кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету 6-8 жовтня 2003 р. м. Алушта. – Донецьк: ТОВ “Юго-Восток, ЛТД”, 2003. – С. 87-88. (Особистий внесок здобувача: розроблено рекомендації щодо економічно обгрунтованої політики держави у вугільній галузі).

12. Клочко Ю.А. Источники возникновения синергетического эффекта в процессе управления реорганизацией угольного сектора экономики. // Тези доповідей. IX Всеукраїнська науково-методична конференція “Проблеми економічної кібернетики” 17-18 вересня 2004 р. м. Запоріжжя. – Донецьк: ООО “Апекс”, 2004. – С. 67-70.

АНОТАЦІЯ

Клочко Ю.О. Моделювання синергетичного ефекту при розробці маркетингових стратегій виробничо-економічних систем – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2005 р.

В дисертаційній роботі обґрунтовано і розроблено концепцію моделювання синергетичного ефекту в ракурсі стратегічного управління процесами реорганізації вугільної галузі. Застосування апарату синергетичної теорії до розроблених моделей дозволяє визначити масштаб ефекту в процесі реалізації комплексу маркетингових важелів як інструменту забезпечення синергетичного ефекту. На регіональному і державному рівнях запропоновано: модель оптимізації структури збуту вугільного підприємства; модель оперативного планування завантаження виробок вугілля, яка має на меті виконання договірних строків на постачання та додержання вимог якості, що дозволяє забезпечити організацію механізму розподілу замовлень по конкретних виробках та оптимізувати управління виробничо-економічним потенціалом шахти.

Ключові слова: виробничо-економічна система, маркетингова стратегія, підприємства вугільної галузі, оптимізація структури збуту, моделювання синергетичного ефекту.

АННОТАЦИЯ

Клочко Ю.А. Моделирование синергетического эффекта при разработке маркетинговых стратегий производственно-экономических систем - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – Экономико-математическое моделирование. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк 2005 г.

В работе рассмотрены условия формирования положительного синергетического эффекта в рамках единого комплексного планирования от проектирования и производства до сбыта конкурентоспособного товара. Проведение маркетинговых исследований на основе системно-синергетического подхода подтвердило необходимость разработки концепции дальнейшего развития угольной отрасли, которая опирается на целостный синергетический подход и аппарат экономико-математического моделирования, а это в свою очередь требует повышения эффективности функционирования предприятия. Наиболее важное место в системе синергетического управления отводится задаче достижения синергетических эффектов на базе системно-синергетического подхода за счет: определения существующего и потенциального спроса покупателя на товары и услуги путем организации изучения состояния рынка и перспектив его развития; комплексного планирования аспектов производственно-экономической деятельности предприятия.

В диссертации предложен концептуальный подход к моделированию производственно-маркетинговой деятельности предприятия, с учетом методологического, теоретического и инструментального уровней. На основе методологического подхода разработана концептуальная схема процесса стимулирования синергетического эффекта от производственной и маркетинговой деятельности предприятия, которая учитывает определенные возможности деятельности угольной отрасли и базируется на предметном анализе стимулирующих, дестимулирующих факторов рыночной среды, что позволяет распознавать именно процесс возникновения синергетического эффекта и его стохастический характер.

Разработана концепция моделирования синергетического эффекта функционирования угольного предприятия, ориентированная на получение синергетического эффекта в условиях реорганизации угольной отрасли экономики.

Для реализации данной концепции в работе были разработаны экономико-математические модели оптимизации маркетинговой политики предприятия: модель оптимизации структуры сбыта угольного предприятия; модель оперативного планирования загрузки выроботки угля:

модель оптимизации структуры сбытовой сети угольного предприятия, обеспечивающая достижение декларируемых приоритетов сбытовой политики и позволяющая оптимизировать структуру системы сбыта, учитывая при этом суммарные чистые приведенные затраты функционирования сбытовой сети;

модель оперативного планирования загрузки выроботки угля, разработанная с целью выполнения договорных сроков по снабжению и соблюдению требований, предъявляемых к качеству, что позволяет обеспечить организацию механизма распределения заказов по конкретным выработкам и управление производственным потенциалом шахты. Внедрение разработанных моделей и методики в рамках проводимого исследования на шахте им. А.Ф. Засядько позволило получить экономический эффект в размере 135,75 тыс. грн.

Ключевые слова: производственно-экономическая система, маркетинговая стратегия, предприятия угольной отрасли, оптимизация структуры сбыта, моделирование синергетического эффекта.

SUMMARY

Klochko Y. A. Modellig of synergetic effect in the marketing strategy development for production and economic systems. – Manuscript.

Thesis for candidate degree in economic sciences on speciality 08.03.02 – Еconomic and mathematical modelling. Donetsk national university, Donetsk 2005.

The conception of modellig synergetic effect forming and development in the strategic management of reorganization process in coal-mining industry. Applying of synergetic theory and mathematic methods and development of adequate models to manage enterprises allow efficiently exert influence on key factors of marketing environment due to opportune making of anticipatory directions.

Developed models allow define the scope of effect in the realization process of the marketing tools complex that provide synergetic effect. The marketing tools complex must be based on the strategy of development of coal-mining industry. The optimization models of marketing strategy and production plan at state and regional levels are proposed in the thesis. They account criteria of maximum covering of orders to coal production.

Key words: production and economic system, marketing strategy, enterprises of coal-mining industry, optimization of sales process, modellig of synergetic effect.