У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

ЛЕВЧИНСЬКИЙ Дмитро Львович

УДК 658.562

РОЗВИТОК ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ОРГАНІЗАЦІЇ НА ОСНОВІ ПРОЕКТІВ

Спеціальність 05.13.22 – управління проектами і програмами

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Дніпропетровськ 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Придніпровській державній академії будівництва та архітектури (ПДАБА) Міністерство освіти і науки України

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор

Білоконь Анатолій Іванович,

професор кафедри технології

будівельного виробництва.

Офіційні опоненти:

Доктор технічних наук, професор Вечеров Валерій Тимофійович, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, завідувач кафедри менеджменту, маркетингу і управління проектами;

Кандидат технічних наук, доцент Каїра Людмила Григорівна, Дніпродзержинський державний технічний університет, доцент кафедри економіки і управління підприємством.

Провідна установа:

Київський національний університет будівництва і архітектури, кафедра проектного менеджменту, міністерства освіти і науки України, м. Київ.

Захист відбудеться 17 листопада 2005 р. о 13.00 на засіданні спеціалізованої вченої ради Д08.085.01 Придніпровської державної академії будівництва та архітектури за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ, вул. Чернишевського, 24а, ПДАБА, ауд. 202.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Придніпровської державної академії будівництва та архітектури (м. Дніпропетровськ, вул.. Чернишевського, 24а).

Автореферат розісланий 15 жовтня 2005р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради К.В. Баташева

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасна глобальна управлінська ідея полягає в тім, щоб ієрархічні, вертикальні системи замінити на горизонтальні – проектно-орієнтовані. Такі горизонтальні системи і дозволяють через проекти найбільшою мірою ефективно керувати діяльністю організації.

Для одержання нових ідей і залучення до керування підприємством усіх робітників та службовців використовується командна робота. Команди займають важливе місце в діяльності компанії, що своєю метою ставить безперервне всебічне удосконалювання, оскільки вони генерують нові погляди, формують масив необхідної інформації про причини проблем, інтегрують її і виражають у формі конкретних пропозицій проектів по поліпшенню.

Змінюється роль менеджерів середньої ланки. Їхньою задачею стає координування роботи команд і проектна діяльність: збір і обробка інформації; організація конференцій, дискусій для одержання нових ідей; перевірка нових ідей на відповідність стратегії і на фінансову рентабельність; розробка інтегрованих планів поліпшень організаційних, технічних, технологічних; здійснення змін на основі проектів і контроль отриманих результатів від нововведень.

Вище керівництво намічає цілі і напрямки діяльності, розробляє стратегії, визначає пріоритети і внутрішню політику, підбиває підсумок цієї діяльності.

Досягнення цілей здійснюється через проекти. Однак щоб дії були максимально організованими й обмежені ресурси направлялися і використовувалися з найбільшою ефективністю, необхідні відповідні системи.

Насамперед, щоб організація могла змінюватися разом з навколишнім її світом і ефективно діяти, необхідна система пріоритетів і добору проектів, що погоджує всі проектні пропозиції зі стратегічними напрямками.

Буде потрібно змінити систему залучення в цей процес персоналу – через оцінку внеску в удосконалювання. Ця оцінка повинна бути інтегрована із системою цілей і пріоритетів організації.

Без спеціальної системи заохочень своїх працівників, пов'язаної з принципами стратегії, домогтися залучення в цей процес персоналу і направити весь його творчий і освітній потенціал у потрібному для компанії стратегічному напрямку неможливо.

Для кращого визначення проектів і необхідних зусиль буде потрібно системний підхід до аналізу прийняття рішень, тому що зміни в якійсь одній частині організаційного ланцюжка торкають часом весь процес цілком, всю організацію від постачань до сфери споживання.

Аналіз прийняття рішень повинний ґрунтуватися на статистичному, процесному і системному підходах, що дозволить представити весь процес цілком, керувати ресурсами, ефективністю і кінцевими цілями, дасть можливість зрозуміти, як прийняті рішення вплинуть на всі елементи системи.

Оскільки головна мета діяльності будь-якої організації – задоволення клієнта, необхідно зв'язати ступінь задоволення клієнта, економіку створення нової споживчої цінності і стимулювання, як спосіб відображення ступеня участі в досягненні мети.

Необхідно також мати інструментарій виміру зусиль і досягнень: ступеня поліпшення від нововведень, просування організації в напрямку намічених цілей, рівня задоволення споживачів.

На підставі вищевикладеного розробка і впровадження в керування організацією систем, що підтримують загальну стратегію і проектну діяльність – є вкрай актуальною задачею.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Наукові дослідження, викладені в дисертації, виконані відповідно до планів наукової роботи кафедри технології будівельного виробництва ПДАБА і погодяться з вимогами державних і міжнародних стандартів до систем менеджменту.

Мета та задачі дослідження. Метою дослідження є удосконалювання механізму процесів планування, стимулювання і контролю за змінами для ефективної підтримки проектної діяльності організації, спрямованої на постійне удосконалювання і раціональне використання організаційних ресурсів.

Задачі дослідження:

- виконати аналіз існуючих організаційних систем керування, виявити їхні недоліки і визначити можливі напрямки їхнього подальшого розвитку;

- розробити системи планування і контролю за змінами, що підтримують проектну діяльність, сприяють всебічному розвитку організації і загальному задоволенню споживача;

- провести дослідження і визначити зміни в структурі витрат по всьому організаційному ланцюжку при задоволенні факторів побажань споживачів;

- установити взаємозв'язок між досягнутим рівнем задоволення споживача, витраченими для цього зусиллями й отриманим результатом – досягнутою ефективністю, продуктивністю;

- розробити основи аналізу прийняття рішень у відношенні проектних дій, що здійснюються, у напрямку всебічного розвитку організації, підвищення продуктивності і якості;

- розробити систему залучення і мотивації персоналу, що підтримує загальну стратегію і проектну діяльність організації.

Об'єкт дослідження – системи керування діяльністю організації.

Предмет дослідження – процеси планування, стимулювання і загального контролю за змінами в результаті проектної діяльності.

Методи дослідження: теорія систем і системний аналіз (для аналізу прирощених витрат, викликаних змінами); моделювання (моделі рішень); інтегровані оцінки (для визначення пріоритету проектів і рівня задоволення споживачів); математична статистика і теорія імовірності (для аналізу значень NPV і оцінки ризику); регресивний аналіз; причинно-наслідковий і функціонально-вартісний аналіз (для встановлення функціонального зв'язку між ланцюжком організаційних витрат, а також взаємозв'язку між задоволенням споживача, витратами зусиль і досягненнями в рамках всієї організації).

Наукова новизна отриманих результатів полягає в:

- розвитку систем планування, стимулювання і контролю за змінами, що підтримують загальну стратегію і проектну діяльність організації;

- обґрунтуванні змін у структурі витрат по всьому організаційному ланцюжку і способу обліку їх при аналізі проектів, спрямованих на підвищення ефективності організації та її діяльності;

- установленні взаємозв'язку між підвищенням рівня задоволення споживачів, витраченими для цього зусиллями й отриманим результатом – досягнутою продуктивністю, ефективністю;

- розробці основ аналізу прийнятих рішень у відношенні проектних дій, що враховує зміни в ланцюжку організаційних витрат при підвищенні рівня задоволення споживача і сприятиме ефективному використанню організаційних ресурсів.

Практичне значення отриманих результатів.

У роботі розроблено інструментарій, моделі і методи що дозволяють виконати аналіз змісту організаційних змін, у випадку задоволення побажань споживачів; визначити план дій (схему реакції на побажання споживачів); необхідні для цього зусилля і пріоритети, рівень досягнення мети, а також очікувану ефективність, як результат проектних дій.

Це забезпечує виконання процесів планування і загального контролю за змінами, сприяє раціональному використанню обмежених організаційних ресурсів.

Особистий внесок здобувача.

Особистий внесок здобувача складається в: розробці системи мотивації, що підтримує загальну стратегію і стимулює проектну діяльність [3]; пропозиції способу обліку організаційних змін при аналізі прийняття рішень у відношенні проектних дій, спрямованих на всебічні поліпшення і якість [1,2]; пропозиції методу оцінювання ступеня задоволення споживача при поліпшенні якості послуг [1,2]; установленні взаємозв'язку між якістю в сфері надання послуг, витраченими зусиллями і досягнутою ефективністю в рамках всієї організації [4,5].

Апробація результатів дисертації.

Основні теоретичні положення і практичні результати дисертаційної роботи доповідалися й одержали схвалення на Міжнародній науково-практичній конференції "Сучасні інформаційні технології в економіці і керуванні підприємствами, програмами і проектами" (м. Алушта, 2004 р.); VI міжнародній науково-практичній конференції "Крок до проектно-орієнтованого суспільства" (м. Одеса, 2004р.); науково-практичній конференції “Проектний менеджмент – інструмент регіонального розвитку” (м. Одеса, 2005р.); на міжкафедральних науково-практичних семінарах у Дніпропетровській національній металургійній академії України і Придніпровській державній академії будівництва й архітектури (м. Дніпропетровськ, 2004 р.).

Публікації. Результати досліджень дисертаційної роботи викладені в 5-ти статтях, що опубліковані в спеціалізованих наукових журналах і збірниках, затверджених ВАК України.

У публікаціях приведені: принципи організації проектно-орієнтованих систем [5]; основи прийняття рішень при керуванні діяльністю організації за допомогою проектів [1,2]; система мотивації і стимулювання, інтегрована з загальною стратегією і сфокусована на інновації і розвиток [3]; зміни в структурі витрат і прибутку підприємства при зміні організаційної політики [4]; інструментарій виміру поліпшень, підвищення ступеня задоволення споживача, досягнутого рівня ефективності в рамках всієї організації [1,2].

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається з введення, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел (з 109 найменувань на 9-ти сторінках) і двох додатків. Обсяг основної частини складає 125 сторінок тексту, нараховує 40 рисунків і 10 таблиць. Загальний обсяг роботи – 142 сторінки.

ЗМІСТ РОБОТИ

В введенні обґрунтована актуальність теми дисертаційної роботи. Сформульовано мету, об'єкт і предмет дослідження, задачі дослідження, наукову новизну і практичне значення отриманих результатів. Приводяться основні наукові положення, що виносяться на захист, відомості про публікації, апробацію і впровадження результатів дослідження, особистий внесок автора, а також дані про структуру та обсяг дисертації.

У першому розділі розглянуті особливості організаційного упорядкування підприємств, чия діяльність спрямована на безперервні поліпшення.

Основам створення процесних, орієнтованих на проектне управління організацій присвячені роботи Е. Демінга, К. Ісікави, Е.І. Ларсона, Г.Р. Кремнєва, В.А. Лапідуса, С.Д. Бушуєва, Ю.М. Теслі, В.І. Польшакова, В.Т. Вечерова, А.І. Білоконя, - в яких сформульовано вимоги до систем менеджмента, спрямованих на постійне самовдосконалення.

Подальшим розвитком систем керування діяльністю організації може бути вирішення таких задач, як: розробка системи оцінки рівня задоволення споживача; прогнозування змін у ланках організаційного ланцюжка при задоволенні вимог споживача; установлення взаємозв'язку між задоволенням вимог споживача, витраченими для цього зусиллями й отриманим результатом – ефективністю роботи організації; розробка системного підходу до аналізу прийняття рішень у відношенні дій, спрямованих на досягнення головної мети організації; розробка системи залучення і мотивації, яка підтримує загальну стратегію організації і спрямована на стимулювання інновацій і проектної діяльності.

Показано, що організація ефективна, якщо сконцентрує всі зусилля на досягненні своєї головної задачі – задоволення клієнтів. Об'єднання всіх проектів у єдиному стратегічному напрямку є незмінно важливим для досягнення організацією успіху.

Показано, що в удосконалюванні організації на основі залучення в управління всього персоналу варто шукати подальші резерви зросту продуктивності. Однак, щоб люди мали змогу самостійно приймати рішення, вони повинні розуміти мету організації, політику в області змін. Усе, що потрібно, - це система єдиних критеріїв і метод оцінки і добору проектів, що підтримують основні стратегії і мету і які визнають і використовують усі співробітники організації.

Розглянуто способи ухвалення рішення в сфері керування діяльністю організації на основі проектів.

Показано, що техніка аналізу рішень повинна ґрунтуватися на статистичному, процесному і системному підходах, що дозволяє: одержувати достовірну інформацію про недосконалості виробничих процесів; представити весь процес цілком, керувати ресурсами, ефективністю і кінцевими цілями; дає бачення, як прийняте рішення вплине на інші елементи системи.

Показано також, що інформація, використовувана в оцінці проектних пропозицій не містить повною мірою всіх можливих змін, що відбуваються в організації внаслідок прийнятих нами рішень про дії, спрямовані на досягнення мети. Направляючи інвестиції на поліпшення однієї ланки організаційного ланцюжка “постачальник – споживач” ми упускаємо часом зміни, що відбуваються в інших ланках.

Показано, що для кращого визначення проектів і необхідних зусиль потрібен системний підхід в аналізі рішень, тому що зміни торкаються усього процесу цілком. Без такого підходу система добору і призначення пріоритету проектів не буде сприяти найкращому використанню ресурсів і ефективної діяльності організації.

Показано також, що організації, яка ставить своєю головною задачею безперервне і всебічне поліпшення, необхідна добре продумана і прийнята всіма учасниками система мотивації.

Система мотивації повинна поєднувати ступінь досягнення результату, економіку створення додаткової цінності і стимулювання, як спосіб відображення участі команд у досягненні результату.

В другому розділі розроблені основи аналізу прийняття рішень при керуванні організацією за допомогою проектів.

Показано, що якість наданих послуг можна розглядати як міру відповідності їхнім визначеним вимогам (побажанням споживачів), що можуть бути виражені в кількісному виді.

Для оцінювання досягнутих зрушень у задоволенні факторів побажань споживачів розроблена система індивідуальних показників.

Для комплексної оцінки рівня задоволення споживачів запропонований узагальнюючий (інтегральний) показник якості на основі бальної оцінки.

Показник приймає значення в інтервалі від 0 до 1. Чим вище значення показника, тим у більшому ступені діяльність організації відповідає побажанням споживачів.

Показано, що ріст конкурентноздатності, обумовлений підвищенням рівня обслуговування, супроводжується зменшенням утрат на ринку товарів і послуг і одночасним збільшенням витрат на виробництво і сервіс.

Запропоновано модель інтегральної кривої збільшення витрат і зниження втрат при досягнутому рівні сервісу.

Показано, що дотримуючись побажань споживачів і скорочуючи час виконання (партію) замовлення ми, при цьому, збільшуємо загальні витрати проти оптимальних. На це необхідно зважувати при аналізі ухвалення рішення у відношенні дій, спрямованих на задоволення побажань споживачів.

Показано, що одним з методів перетворити побажання споживачів у якісні зміни процесів організації – провести декомпозицію функції якості. Він дозволяє ідентифікувати і врахувати зміни по всьому організаційно-економічному ланцюжку при здійсненні дій у напрямку задоволення вимог споживачів і, використовуючи функціональний зв'язок між структурними складовими процесу, зв'язати організаційні зміни і витрачені зусилля з кінцевим результатом проектів.

Запропоновано матрицю декомпозиції організаційних змін у разі задоволення вимог споживачів (рис. 1). Матриця системно відбиває ряд відомостей що стосуються: найбільш важливих факторів побажань споживачів; організації процесу; змісту змін у виробничому ланцюжку при задоволенні вимог споживача; наявності функціонального зв'язку між структурними складовими процесу; впливу побажань споживача на організацію процесу; досягнутого рівня задоволення споживача через інтегральну оцінку якості надання послуг.

Рис. 1. Матриця декомпозиції організаційних змін

Побудова такої матриці дозволить більш обґрунтовано (системно) підходити до аналізу прийняття рішень у відношенні до проектних дій спрямованих на удосконалювання виробничих процесів, підвищення продуктивності та якості.

Показано, що всі рішення у відношенні добору портфеля інвестиційних проектів можна моделювати однаковим стандартним способом, застосовуючи як загальну схему ті самі компоненти: перетворення; таблиця параметрів для розрахунку варіації значень NPV; модель прирощених ефектів, як результат реакції на задоволення побажань споживачів; вигоди від розширення замовлень; таблиця можливих інвестиційних результатів.

Розроблено процедури з аналізу й обліку прирощених витрат, викликаних змінами в організаційному ланцюжку при задоволенні побажань споживачів. У залежності від завдання і цілей, використовуючи системний підхід і ідентифікувавши зміни: визначаємо зміст проекту і розмір інвестицій; аналізуємо прирощені витрати на різних ділянках організаційного ланцюжка; аналізуємо вигоди (розширення замовлень) і потенційно можливі втрати замовлень клієнтів у випадку незадоволеного попиту; визначаємо границі зміни NPV і інвестиційного ризику.

У третьому розділі досліджений вплив змін організаційної політики на результати діяльності організації.

Визначено змінення значення інтегрального показника, що характеризують досягнутий рівень сервісу протягом досліджуваного періоду. Установлено зв'язок між підвищенням ефективності в діяльності організації і досягнутим показником (рівнем) задоволення споживача (рис. 2).

Рис. 2. Зв`язок досягнутої ефективності і рівня задоволення споживача

Отримане вираження з високим ступенем вірогідності може бути використане для аналізу і прогнозування очікуваної вартості в наслідок проектних дій спрямованих на удосконалювання процесів, підвищення продуктивності і якості.

Визначено структурні зміни у витратах на виробництво при різних варіантах рішень у відношенні глибини власного виробництва (рис. 3).

Показано, як змінюється відносна частина постачань у сукупних витратах зі збільшенням глибини власного виробництва.

Визначено, що збільшення глибини власного виробництва з 20% до 45% приводить до зниження частини витрат зв'язаних з постачанням з 55% до 40%, при незмінних витратах на склад.

Рис. 3. Зміни відносної частини постачань у структурі загальних витрат при збільшенні глибини власного виробництва

Ці зміни як прирощені ефекти варто враховувати при аналізі рішень спрямованих на досягнення цілей організації: задоволення клієнтів, підвищення продуктивності і якості.

Досліджено динаміку зміни прибутку підприємства і загальних витрат при переході від політики “постачати і продавати” до орієнтації у своїй діяльності на “якість і обслуговування”.

Аналіз результатів діяльності підприємства в період зміни організаційних політик показав, що прибуток підприємства і загальні витрати зростають, при цьому витрати випереджають.

Установлено взаємозв'язок результатів діяльності підприємства (прибутку) і структурних зрушень у витратах на виробництво при переході від політики “постачати і продавати” до орієнтації у своїй діяльності на “якість і обслуговування” (рис. 4).

Виконано аналіз чутливості функції (прибутку підприємства) до зміни параметрів (витрат на виробництво і постачання). Показано, що одночасне збільшення значень факторів на один відсоток знизить значення функції на 1,034%.

Рис. 4. Динаміка зміни прибутку і загальних витрат при змінах в організаційній політиці підприємства.

У четвертому розділі викладений методичний підхід до аналізу проектних рішень, спрямованих на перетворення виробничих процесів, підвищення ефективності організації і загальне задоволення споживача.

Описано процеси керування змінами на кожній стадії життєвого циклу проектів, що включають технологію організації вихідних даних для аналізу ухвалення рішення, їхню інтерпретацію, методи і засоби ініціалізації і загальний контроль за змінами (рис. 5).

Названі процеси одержали свій подальший розвиток, розширенні і доповнені новими елементами розробленими автором, заснованими на результатах досліджень.

Запропоновано схему прийняття рішень (рис. 6), результатом якої є: портфель пропозицій проектів із указівкою пріоритету, бюджет, розподіл відповідальності, очікуваний рівень задоволення споживачів і очікувана ефективність проектних рішень в межах всієї організації.

Розглянуто процеси загального контролю за змінами. Показано, що вимір якості (рис. 7) припускає: вимір витрат на якість, вимір рівня задоволення, вимір досягнень (прибутку на капітал, що інвестується, досягнутої продуктивності, досягнутих зрушеннь в обслуговуванні).

Розроблено ряд показників для оцінки і виміру досягнень. Запропоновані показники дозволяють здійснювати загальний контроль за змінами, є свого роду індикаторами що показують, де знаходиться організація за рівнем якості обслуговування.

Розроблено й апробовано систему мотивації персоналу на основі бальної оцінки внеску в досягнення результатів проектів, яка підтримує загальну стратегію підприємства і спрямована на стимулювання інновацій і розвитку.

Рис. 5. Процеси керування змінами

а – стадії життєвого циклу;

б – процеси планування.

Рис. 7. Якісні показники змін

ВИСНОВКИ

1.

Розглянуто особливості організації підприємств, чия діяльність спрямована на самовдосконалювання і проектне управління.

Визначено, що подальшим розвитком організаційних систем управління може бути вирішення таких завдань, як: розробка системи оцінки рівня задоволення споживача; прогнозування змін організаційних витрат при задоволенні побажань споживачів; установлення взаємозв'язку між рівнем задоволення споживача, витраченими для цього зусиллями і корисним результатом; розробка системи залучення і мотивації, інтегрованої з загальною стратегією організації і сфокусованої на задачі проектного менеджменту.

2. Показано, що ефективність діяльності організації можна розглядати як міру відповідності визначеним вимогам (побажанням споживачів), що можуть бути виражені в кількісній формі.

Для виміру досягнутих зрушень у задоволенні побажань споживачів розроблена система індивідуальних показників і запропонований узагальнюючий (інтегральний) критерій зрушень на основі бальної оцінки.

3. Для системного аналізу можливих рішень, спрямованих на перетворення (реінжинірінг, удосконалювання) на основі проектів виробничих процесів з метою підвищення продуктивності і якості розроблено матричний метод.

Метод дозволяє ідентифікувати і врахувати зміни по всьому організаційно-економічному ланцюжку і, використовуючи функціональний зв'язок між структурними складовими процесу, зв'язати організаційні зміни і витрачені зусилля з кінцевим результатом – очікуваною ефективністю, продуктивністю.

4. Установлено функціональний зв'язок між ефективністю роботи підприємства і рівнем задоволення споживача.

Отримане вираження з високим ступенем вірогідності може бути використане для аналізу і прогнозування ефективності проектних дій, спрямованих на удосконалювання виробничих процесів, підвищення продуктивності і якості.

5. Досліджено динаміку змінення прибутку і загальних витрат підприємства при орієнтації у своїй діяльності на якість і обслуговування.

Аналіз результатів показав, що прибуток підприємства і загальні витрати виробництва і обслуговування зростають, при чому витрати випереджають.

Отримана закономірність може використовуватися під час моделювання прийняття відповідних рішень.

6. Показано, що всі рішення у відношенні вибору інвестиційних проектів можна моделювати однаковим стандартним способом, застосовуючи як загальну схему ті самі компоненти: перетворення; таблиця параметрів для розрахунку варіації значень NPV; модель прирощених витрат, як результат реакції на задоволення потреб споживачів; вигоди від розширення замовлень; таблиця можливих інвестиційних результатів.

Розроблено процедури аналізу прирощених витрат, викликаних змінами в організаційному ланцюжку при задоволенні побажань споживача, і обліку їх в оцінці досягнень.

7. Описано процеси керування змінами на кожній стадії життєвого циклу проектів, що включають технологію організації вихідних даних для аналізу ухвалення рішення, їхню інтерпретацію, методи і засоби ініціалізації і загальний контроль за змінами.

Названі процеси одержали свій подальший розвиток, розширені і доповнені автором новими елементами, заснованими на результатах досліджень.

Запропоновано схему аналізу прийняття рішень, результатом якої є: портфель пропозицій проектів із указівкою пріоритету, бюджет, розподіл відповідальності, очікуваний рівень задоволення споживачів і очікувана ефективність проектних рішень.

8. Розглянуто процеси загального контролю за змінами. Показано, що контроль за змінами припускає: вимір зусиль, вимір рівня задоволення, досягнень (прибутку на капітал, що інвестується, досягнутої продуктивності, досягнутих зрушень в якості обслуговування).

Розроблено ряд показників для оцінки і виміру досягнень. Запропоновані показники дозволяють здійснювати загальний контроль за змінами, є свого роду індикаторами що показують, як просувається організація у досягненні своєї головної мети.

9. Розроблено й апробовано системи пріоритетів і мотивації на основі бальної оцінки внеску і досягнення результату, які підтримують загальну стратегію підприємства і спрямовані на стимулювання інновацій і проектної діяльності.

Впровадження систем у практику управління організацією дозволило підвищити її ефективність і продуктивність. Економічний ефект склав близько 2 млн. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ

1. Белоконь А.И., Левчинский Д.Л. Управление изменениями и качеством в инвестиционно–строительных компаниях /Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. – Дн-ськ: ПДАБтаА, 2004. - №10. С.11-18.

2. Белоконь А.И., Левчинский Д.Л. Основы принятия решений при управлении деятельностью организации с помощью проектов / Новини науки придніпров’я. Наук. – практ. журнал. Серія: Інженерні дисципліни. – Дн-ськ: Видавництво “Дніпро - VAL”, 2004. – с. 63-68.

3. Белоконь А.И., Трифонов И.В., Левчинский Д.Л. Стимулирование инноваций и развития организации / Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. – Дн-ськ: ПДАБтаА, 2004. - № 9. С.4-10.

4. Белоконь А.И., Левчинский Д.Л. Изменения в структуре затрат и прибыли предприятия при смене организационной политики / Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. – Дн-ськ: ПДАБтаА, 2004. - № 11. – с.9-15.

5. Белоконь А.И., Левчинский Д.Л. Переустройство организаций в направлении создания проектно-ориентированных систем / Вісник Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В. Лазаряна. –Вип. 6. –Д.: ДНУЗТ, -2005. –с.212-215.

АНОТАЦІЯ

Левчинський Д.Л. Розвиток процесів управління діяльністю організації на основі проектів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.22. – Управління проектами і програмами. – Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Дніпропетровськ, 2005.

Дисертація присвячена удосконалюванню механізму процесів планування, стимулювання і контролю за змінами для ефективної підтримки проектної діяльності організації, спрямованої на постійне удосконалювання, інновації і розвиток.

Описано процеси управління змінами на кожній стадії життєвого циклу проектів, а саме: технологію організації вихідних даних, їхню інтерпретацію, методи і засоби ініціалізації і загальний контроль за змінами.

Запропоновано схему аналізу прийняття рішень, результатом якої є: портфель пропозицій із указівкою пріоритету, бюджет, розподіл відповідальності, очікуваний рівень задоволення споживачів і очікувана ефективність прийнятих рішень.

Розглянуто процеси загального контролю за змінами. Показано, що вимір якості припускає: вимір витрат на якість, вимір рівня задоволення, досягнень.

Розроблено показники для виміру рівня задоволення і досягнень. Показники дозволяють здійснювати загальний контроль за змінами, є свого роду індикаторами що показують, де знаходиться організація за рівнем якості обслуговування і яка ефективність дії проектів.

Розроблено й апробовано систему мотивації персоналу на основі бальної оцінки внеску в досягнення результату, що підтримує загальну стратегію підприємства і діяльність по управлінню проектами і програмами.

Ключові слова: проектно-орієнтована організація, процеси управління проектами.

АННОТАЦИЯ

Левчинский Д.Л. Развитие процессов управления деятельностью организации на основе проектов. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22. – Управление проектами и программами. – Приднепровская государственная академия строительства и архитектуры, Днепропетровск, 2005.

Диссертация посвящена совершенствованию механизма процессов планирования, стимулирования и контроля за изменениями для эффективной поддержки проектной деятельности организации, направленной на постоянное совершенствование, инновации и развитие.

Показано, что дальнейшим развитием систем управления деятельностью организации может быть решение таких задач, как: разработка системы оценки уровня удовлетворения потребителя; прогнозирования изменений организационных затрат при удовлетворении пожеланий потребителей; установления взаимосвязи между уровнем удовлетворения потребителя, предпринятыми для этого усилиями и полезным результатом; разработка системы вовлечения и мотивации, интегрированной с общей стратегией организации и сфокусированной на задачи проектного менеджмента.

Для измерения достигнутых сдвигов в удовлетворении факторов пожеланий потребителей разработана система индивидуальных показателей и предложен обобщающий (интегральный) критерий качества на основе бальной оценки.

Для системного анализа возможных решений, направленных на преобразование (реинжиниринг) на проектной основе производственных процессов, с целью повышения производительности и качества, разработан матричный метод.

Метод позволяет идентифицировать и учесть изменения по всей организационно–экономической цепочке и, используя функциональную связь между структурными составляющими процесса, связать организационные изменения и предпринятые усилия с конечным результатом – ожидаемой эффективностью, производительностью.

Установлена функциональная связь между эффективностью работы предприятия и уровнем удовлетворения потребителя.

Полученное выражение с высокой степенью достоверности может быть использовано для анализа и прогнозирования эффективности действий, направленных на совершенствование производственного процесса, повышение производительности и удовлетворения потребителя.

Показано, что затраты на качество определяются размером инвестиций в осуществление преобразований процессов и приращенными затратами производства и обслуживания.

Разработаны процедуры анализа приращенных затрат, вызванных изменениями в организационной цепочке при удовлетворении пожеланий потребителя, и учета их в оценке достижений.

Описаны процессы управления изменениями на каждой стадии жизненного цикла проектов, включающие технологию организации исходных данных для анализа принятия решения, их интерпретацию, методы и средства инициализации и общий контроль за изменениями.

Названные процессы получили свое дальнейшее развитие, расширенны и дополнены новыми элементами, основанными на результатах исследований.

Предложена схема принятия решений, результатом которой есть: портфель предложений с указанием приоритета, бюджет, распределение ответственности, ожидаемый уровень удовлетворения потребителей и ожидаемая эффективность принимаемых решений.

Рассмотрены процессы общего контроля за изменениями. Показано, что проблема контроля – в первую очередь проблема измерения. Измерение качества предполагает: измерение затрат на качество, измерение уровня удовлетворения, достижений (прибыли на инвестируемый капитал, достигнутой производительности, достигнутого сдвига в качестве обслуживания).

Разработан ряд показателей для оценки и измерения достижений. Предложенные показатели позволяют осуществлять общий контроль за изменениями, являются своего рода индикаторами показывающими, где находится организация по уровню качества обслуживания.

Разработана и апробирована система мотивации персонала на основе бальной оценки вклада в достижение результата, которая поддерживает общую стратегию предприятия и направлена на стимулирование инноваций и развития.

Ключевые слова: проектно-ориентированная организация, процессы управления проектами.

THE SUMMARY

Levchinsky D.L. Development of Company Operational Management Processes with the Help of Projects. - Manuscript.

The thesis for a scientific degree of Candidate of Technical Science on a specialty 05.13.22. - Management of the Projects and Programs. – Pridneprovsk State Academy of Civil Engineering and Architecture, Dnipropetrovs’k, 2005.

The dissertation is devoted to the improved mechanism of processes of planning, stimulation and control of changes for effective support of designing activity of a company aimed at constant perfection, innovation and development.

The thesis gives the description of the processes of controlling changes at each stage of life cycle of the projects, including procedure of the initial data set-up, their interpretation, initialization methods and instruments and general control of changes.

The pattern for the analysis of the decision is offered, which results in a portfolio of the offers with the indication of a priority, budget, distribution of the responsibility, expected level of the consumer satisfaction of and expected efficiency of the decisions made.

The processes of the general control of the changes have been scrutinized. It is demonstrated that the measurement of quality includes estimation of qualitycosts, measurement of the level of satisfaction, determination of achievements.

The parameters for measurement of the level of satisfaction and achievement have been developed. The parameters allow to carry out the general control of changes: in some way, they serve as indicators showing the service quality level of the company and the efficiency of the projects implementation.

Labour motivation system with mark-based estimates of the contribution of each person to the result gained has been elaborated and tested, this system supporting general strategy of the enterprise and activity on management of the projects and programs.

Key words: project-guided organization, processes of management of the projects.