У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ПРОМИСЛОВОСТІ

УДК 658.114.3:669.1(477)

ЛУППОЛ Олена Михайлівна

РЕФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ ВЛАСНИКІВ

ПІДПРИЄМСТВ ЧОРНОЇ МЕТАЛУРГІЇ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.02.03 – Організація управління, планування
та регулювання економіки

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2005

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Донецькому національному технічному універ-ситеті Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент

Кривоберець Борис Іванович,

Донецький національний технічний університет Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк), професор кафедри фінансів та банківської справи.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Перерва Петро Григорович,

Національний технічний університет Харківський політехнічний інститут”

Міністерства освіти і науки України (м. Харків), завідуючий кафедрою організації виробництва та управління персоналом;

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник

Тараш Лідія Іванівна,

Інститут економіки промисловості НАН України (м. Донецьк),

провідний науковий співробітник відділу економічних проблем науково-технічного прогресу в промисловості.

Провідна установа – Запорізький національний університет Міністерства освіти і науки України (м. Запоріжжя), кафедра теорії та практики менеджменту.

Захист відбудеться “23” грудня 2005 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.151.01 в Інституті економіки про-мисловості НАН України за адресою: 83048, м. Донецьк, вул. Універ-ситетська, 77.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту еко-номіки промисловості НАН України за адресою: 83048, м. Донецьк, вул. Університетська, 77.

Автореферат розісланий “19” листопада 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.М. Кузьменко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. За роки незалежності в Україні на підприємствах з'явились різні групи акціонерів зі своїми цілком визначеними економічними інтересами, результат взаємодій яких визначає політику дій менеджерів. Структура власників підприємства є одною з ключових складових механізму здійснення корпоративного управління і контролю в акціонерному товаристві. Разом з тим ця структура може бути джерелом фінансової нестабільності, високого ступеня ризиків власників, пов'язаних з недосягненням поставлених цілей. Особливо це стосується структури власників, що формується у чорній металургії України - базовій галузі промисловості, переважна більшість підприємств якої є відкритими акціонерними товариствами, де акумулюються інтереси акціонерів різного типу. Ці інтереси можуть істотно розрізнятися і навіть бути суперечливими, що викликає необхідність їх узгодження. А для цього необхідно знати структуру власників, механізми їх взаємодії і способи забезпечення єдності дій для створення передумов підвищення ефективності суспільного виробництва в країні.

В Україні реформування структури власників здійснюється з ініціативи і за підтримки держави. Недосконалий механізм національного фондового ринку, висока монополізація економіки не формують дієвих ринкових важелів, здатних замінити роль держави в складних трансформаційних умовах. У цьому зв'язку найважливішого значення набуває задача забезпечення ефективного управління процесом реформування структури власників, активізація участі держави у формуванні економічних умов, сприятливих для підвищення ефективності транзитивних процесів. Заходи щодо удосконалення управління реформуванням структури власників і регулювання процесу скорочення частки держави в структурі акціонерного капіталу в напрямі сприяння формуванню оптимальної структури власників створять реальні передумови підвищення ефективності суспільного виробництва.

Значне місце цим проблемам приділено в монографіях і наукових статтях вітчизняних і зарубіжних авторів - О. Амоші, Т. Андреєвої, С. Богачова, В. Дємєнтьєва, Р. Капелюшнікова, Л. Кузьменко, Я. Міркіна, Ю. Перевалова, П. Перерви, О. Радигіна, Л. Тараш, Л. Червової, М. Чумаченка, А. Яковлєва. Найбільш глибокі дослідження в розглянутій сфері було виконано у рамках проектів Світового банку - це публікації Р. Вішни, С. Дьянкова, У. Меггінсона, Р. Неша, М. Ранденбурга, А. Розев`єра, А. Шляйфера, С. Естріна.

Незважаючи на значні зусилля вітчизняних і зарубіжних економістів, що присвятили свої роботи дослідженню проблем трансформації структури власників, ступінь розробленості цієї проблеми недостатній для практичного вирішення питань підвищення ефективності реформування структури власників підприємств чорної металургії України. Потребують наукового обґрунтування й кількісної оцінки напрями впливу структури власників на ефективність діяльності підприємств. Існує також проблема у розробці економіко-математичних моделей, які б дозволили здійснити оцінку ефективності господарської діяльності підприємств в умовах реформування структури власників. Актуальність зазначених питань для економічної теорії і практики функціонування підприємств та їх недостатня розробленість обумовили вибір теми даної дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до планів науково-дослідних робіт Донецького національного технічного університету Міністерства освіти і науки України за темами: “Підвищення ефективності роботи підприємств в умовах ринку” (1999-2003 рр., номер держреєстрації 0103U006021), у рамках якої здобувачем досліджено взаємовідносини власників різного типу і запропоновано методи оцінки їх впливу на підвищення ефективності діяльності підприємств чорної металургії України; “Фінансові проблеми росту ефективності діяльності господарюючих суб’єктів” (2004-2006 рр., номер держреєстрації 0105U000812) – здобувачем визначено вплив структури власників підприємств на формування моделі корпоративного управління і розроблено науково-методичні підходи до оптимізації структури власників підприємств чорної металургії України.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертації є подальший розвиток науково-методичних положень і практичних рекомендацій щодо реформування структури власників і підвищення на цій основі ефективності господарської діяльності підприємств чорної металургії України.

Для досягнення означеної мети в дисертації вирішено такі задачі:

досліджено концептуальні засади впливу структури власників на ефективність діяльності підприємств;

обґрунтовано методичний підхід щодо порівняння результатів діяльності підприємств із різною структурою власників;

проаналізовано практику реформування структури власників в Україні та виявлено особливості трансформації структури власників підприємств чорної металургії;

побудовано й параметризовано економіко-математичні моделі, які дозволили обґрунтовано розробити шляхи удосконалення структури власників підприємств чорної металургії України;

розроблено методику кількісної оцінки економічного ефекту від формування оптимальної структури власників у чорній металургії України.

Об’єкт дослідження – економічні відносини у процесі реформування структури власників підприємств чорної металургії України.

Предмет дослідження – структура власників підприємств чорної металургії України.

Методи дослідження. Методологічною базою дослідження є фундаментальні положення економічної теорії, а саме: економічної теорії прав власності, теорії агентських відносин та теорії трансакційних витрат, що включають аналіз і теоретичне узагальнення потенційних можливостей підвищення ефективності діяльності суб'єктів господарювання на основі трансформації структури власників.

Дослідження ґрунтується на методології системного аналізу. Це дозволило розкрити структуру і причинно-наслідкові внутрішні зв'язки у складних соціально-економічних системах, розробити їхні моделі, здійснити оптимізацію і сформулювати стратегії позитивних змін. Для обґрунтування доцільності синхронного порівняння результатів діяльності однорідних підприємств із різною структурою власників було застосовано метод експертних опитувань та статистичну перевірку гіпотези про засмічення показників функціонування досліджуваних підприємств на основі тесту Смірнова-Граббса; для побудови макромоделі лонгітюдних даних з фіксованими ефектами - аналіз панельних даних про державне регулювання транзитивних процесів у країнах СНД протягом 1992-2004 рр.; для моделювання впливу груп власників на ефективність діяльності підприємств – економетричні методи; для виявлення індикаторів змін у діяльності підприємств в умовах трансформації структури власників – методи багатовимірного факторного аналізу; для регулювання складу ради директорів корпорацій у процесі здійснення корпоративного управління – принцип справедливої оптимальності Шеплі розв’язків кооперативних ігор та метод Ньютона; для вирішення задачі нелінійної оптимізації структури власників – метод множників Лагранжа і умови Куна-Таккера.

Як джерело інформації було використано економічну літературу вітчизняних і зарубіжних авторів, матеріали конференцій, офіційну статистичну інформацію, звіти Світового банку та ЄБРР, публічну річну звітність базових підприємств, результати авторських досліджень на підприємствах.

Наукова новизна одержаних результатів. Основним науковим результатом дослідження є розробка науково-методичних рекомендацій щодо оптимізації структури власників підприємств чорної металургії в умовах її реформування, яка сприяє підвищенню ефективності господарської діяльності підприємств з мінімальним ризиком.

Наукова новизна дисертаційної роботи полягає у такому:

уперше:

запропоновано методичний підхід до регулювання складу ради директорів, оснований на розробці і використанні економіко-математичної моделі, яка дозволяє встановити справедливу кількість представників власників у раді директорів на основі застосування принципу справедливої оптимальності Шеплі розв’язків кооперативних ігор, що сприяє встановленню гармонійного контролю діяльності різних типів власників, захисту прав міноритарних акціонерів і більш повній реалізації прав мажоритарних власників;

розроблено методику відстеження індикаторів змін в ефективності господарської діяльності під впливом реформування структури власників з використанням засобів сканування і агрегації фактичних результатів діяльності підприємств і моніторингу середовища власників в умовах трансформації їх структури, що на відміну від існуючих підходів дозволяє відстежити й оцінити зміни в ефективності діяльності підприємств, що обумовлено безпосередньо трансформацією структури власників;

обґрунтовано шляхи досягнення запланованого рівня ефективності господарської діяльності з мінімальним ризиком на основі побудови і реалізації економіко-математичної моделі визначення оптимальної структури власників підприємств чорної металургії України з використанням методу множників Лагранжа і умов Куна-Таккера;

удосконалено:

методику синхронного підходу до порівняння ефективності господарської діяльності підприємств із різною структурою власників на основі формування однорідної вибірки підприємств, що характеризуються тотожністю зовнішніх та внутрішніх умов господарювання; розроблено методику визначення внутрішньої тотожності досліджуваних підприємств, а також методику оцінки впливу факторів зовнішнього середовища на їх діяльність;

аргументацію про неефективність державного регулювання приватизації великих підприємств у країнах СНД і зокрема в Україні і необхідність подальшого реформування структури власників корпорацій на підставі аналізу панельних даних про рівень ВВП на душу населення в кожній з країн СНД і даних про експертне опитування спеціалістів ЄБРР щодо інтенсивності і якості ринкових перетворень у країнах СНД протягом 1992-2004 рр. На основі побудованої в роботі макромоделі лонгітюдних даних з фіксованими ефектами одержано кількісні оцінки впливу кожної з форм державного регулювання трансформаційних процесів на рівень добробуту громадян країни. Це дало змогу визначити, що приватизація великих підприємств є найбільш впливовим, але ще незадіяним важелем економічного зростання в умовах транзитивної економіки;

дістав подальшого розвитку:

науково-методичній підхід щодо адаптації багатовимірних факторних моделей до реальних умов на основі економетричного моделювання вартісних підсумків діяльності підприємств і результатів багатовимірного факторного аналізу показників реформування структури власників. Це дозволило одержати кількісну оцінку економічного ефекту від забезпечення оптимальної структури власників.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що використання науково-методичних рекомендацій щодо визначення оптимальної структури власників сприяє підвищенню ефективності господарської діяльності корпорацій. Розроблена методика визначення оптимальної структури власників має універсальний характер і забезпечує досягнення запланованого підвищення ефективності діяльності підприємства з мінімальним ризиком. Одержані здобувачем науково-практичні результати дозволяють обґрунтовано приймати рішення щодо: формування складу і структури власників у процесі розробки і реалізації Державної програми приватизації, планування напрямів розвитку процесу післяприватизаційного перерозподілу прав власності, сприяння продажу підприємств найбільш ефективним власникам. Розроблена методика визначення оптимальної структури власників, яка дозволяє державним органам управління економікою оцінити потенційні резерви підвищення ефективності функціонування галузей національної економіки і на цій основі спланувати дохідну частину держбюджету. Методику відстеження індикаторів змін в ефективності господарської діяльності підприємств рекомендовано використовувати при державному регулюванні розвитку промислового виробництва для ранжування підприємств галузі, а також для своєчасного виявлення і кількісної оцінки глобальних змін у діяльності підприємств, формування і коригування стратегії розвитку галузі.

Основні наукові положення і результати роботи впроваджені в діяльність ГП ДДЗ "Еталон": рекомендації щодо використання методів факторного аналізу для узагальнення показників фінансової звітності стали основою планування основних техніко-економічних показників відповідно до плану розвитку на 2003-2004 рр. (довідка від 20.11.2002 р.), методика порівняльного аналізу результатів господарської діяльності підприємств із різною структурою власників використана для обґрунтування об'єктивної можливості порівняння результатів функціонування підприємства з іншими підприємствами галузі (акт від 26.05.2003 р.), методика визначення оптимальної структури власників урахована при формуванні стратегії розвитку підприємства в умовах можливого реформування відносин власності з метою підвищення ефективності його функціонування (акт від 14.10.2003 р.). Методичні рекомендації з фор-мування складу власників і їх представників в органах управління підприємством були враховані в процесі формування стратегічних напрямів розвитку ЗАТ ММЗ "Істіл" (Україна) з урахуванням досягнення балансу інтересів власників і можливістю підвищення попиту на продукцію заводу і розширення ринків збуту (акт від 27.01.2005 р.). Результати наукових досліджень впроваджено у навчальний процес Донецького національного технічного університету при викладанні курсів: “Математичне програмування”, “Економетрія”, “Фінансове прогнозування” (довідка № 30-12/191 від 10.06.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані автором особисто й відображають авторський підхід до вирішення наукової задачі оптимізації структури власників корпорацій. Особистий внесок здобувача у працях, опублікованих у співавторстві, конкретизовано у списку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Результати роботи доповідались і одержали схвалення на регіональних, всеукраїнських та міжнародних конференціях: науково-практичній конференції “Розвиток ринкових процесів в Україні: макроекономічні та регіональні аспекти” (м. Донецьк, 28 жовтня 1997 р.), ІІ Міжнародній конференції молодих вчених – економістів (м. Донецьк, 28-30 січня 1999 р.), Першій щорічній науковій конференції “Проблеми сучасної економіки й інституціональна теорія” (м. Донецьк, 27-28 січня 2003 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Бухгалтерський облік та аудит” (м. Дніпропетровськ, 15 травня 2003 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Україна наукова - 2003” (м. Дніпропетровськ - м. Донецьк, 16-20 червня 2003 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні технології в менеджменті” (м. Алушта, 16-21 вересня 2003 р.), VІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта 2004” (м. Дніпропетровськ, 10-25 лютого 2004 р.), ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції “Економіко-математичні методи прийняття управлінських рішень на сучасному етапі” (м. Дніпропетровськ, 24 березня 2004 р.), ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Динаміка наукових досліджень 2004” (м. Дніпропетровськ, 21-30 червня 2004 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний та національний аспекти” (м. Запоріжжя, 20 квітня 2005 р.).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 17 наукових праць загальним обсягом 6,08 д.а., з яких 5,18 д.а. належить особисто автору.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків загальним обсягом 269 сторінок комп’ютерного тексту. Основний текст викладено на 176 сторінках, містить 20 таблиць, 15 рисунків, список використаних джерел із 175 найменувань на 15 сторінках, 14 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі “Концептуальні основи впливу структури власників на ефективність функціонування підприємств”, ураховуючи положення економічної теорії прав власності, теорії агентських відносин та теорії трансакційних витрат, визначено систему формування структури власників з урахуванням особливостей цього процесу в країнах із транзитивною економікою; теоретично обґрунтовано вплив реформування структури власників на ефективність функціонування підприємств; обґрунтовано вибір концептуального підходу до порівняльної оцінки результатів діяльності підприємств із різною структурою власників.

Відповідно до теорії агентських відносин різні категорії акціонерів мають різні економічні інтереси. Якщо найбільший власник - це керівництво підприємства, то воно, насамперед , турбується про збереження повного контролю над підприємством і осудливо відноситься до появи мажоритарних акціонерів, особливо якщо останні не пов'язані з роботою підприємства. Домінуючі акціонери - працівники підприємства - у більшому ступені зацікавлені у збереженні робочих місць, у підвищенні заробітної плати і витрат на соціальні заходи: будівництво житла, утримання на балансі дитячих і лікувальних установ. Інтереси держави як домінуючого акціонера пов'язані з досягненням соціальної стабільності в регіоні за рахунок підтримки високої зайнятості, участі підприємства у формуванні соціальної інфраструктури регіону, своєчасної сплати податків і зборів. Очікування міноритарних акціонерів, що домінують на підприємстві, більш за все будуть пов'язані зі збільшенням дивідендних виплат, зростанням курсової вартості акцій, а мажоритарних власників - із захопленням контролю над діяльністю підприємства. При цьому рушійною силою інтересів власників виступають права власності, які через систему стимулів впливають на ефективність економічної діяльності (рис. 1).

Згідно з положеннями економічної теорії прав власності право власності має властивість дроблення і відчуження. Завдяки цим властивостям є можливість кооперації правомочностей декількох власників, якщо ефект від спільного використання об'єкта власності вище, ніж при роздільному володінні. З іншого боку, є можливість спеціалізації окремих індивідуумів на виконанні тих правомочностей, які вони можуть здійснювати з більшою продуктивністю. Саме здатність дроблення прав власності, їхньої комбінації і вільного перерозподілу створює об'єктивну можливість для формування такої структури власників, при якій ефект від спільного використання цих прав буде максимальним. Таким чином, реформування структури власників створює об'єктивну передумову підвищення ефективності суспільного виробництва.

Дослідження здійснене відповідно до наноекономічного підходу нової інституціональної економічної теорії, у рамках якого підприємство розглядається як сукупність економічних агентів - тобто система, що має внутрішню структуру інтересів. Таким чином, на відміну від інших авторів, що порівнюють результати роботи державних і приватизованих підприємств, у дисертації порівняно результати діяльності різних груп власників відповідно до розробленої в роботі системи класифікації, яка найбільшою мірою відповідає умовам функціонування підприємств чорної металургії України.

На основі цієї класифікації груп власників було проаналізовано вплив трансформації структури власників підприємств у країнах з перехідною економікою, у тому числі СНД, на динаміку темпів приросту ВВП у цих країнах. У результаті встановлено, що між структурою власників і економічною ефективністю існує істотна залежність. При цьому найбільш суттєвий вплив на діяльність підприємств притаманний для групи домінуючих акціонерів. Але у підсумку економічне становище підприємства є результуючою складовою інтересів усіх груп власників, тобто залежить від їх структури. При цьому встановлено, що дуже важливо, коли держава створює передумови для успішного реформування структури власників.

Рис. 1. Теоретичні основи формування структури власників

Узагальнення зарубіжного і вітчизняного досвіду трансформації структури власників засвідчує, що вибір концептуального підходу до здійснення порівняльної оцінки результатів діяльності підприємств із різною структурою власників суттєво впливає на рівень об'єктивності одержаних результатів. У роботі обґрунтовано можливість одержання об'єктивних висновків при синхронному порівнянні підсумків фінансово-господарської діяльності однорідних підприємств із різною структурою власників і розроблено методику перевірки однорідності підприємств на основі зіставлення і виміру ступеня ідентичності внутрішніх і зовнішніх умов їх функціонування (рис. 2).

Рис. 2. Алгоритм формування однорідної вибірки підприємств

Обґрунтування ступеня тотожності внутрішніх умов функціонування базувалось на тому, що досліджувані підприємства створювалися майже одночасно, мають майже однаковий ступінь зносу основних фондів, випускають ідентичну продукцію. Крім того, здійснено статистичну перевірку гіпотези про існування засмічення серед переліку таких показників, як чистий дохід, вартість основних фондів, вартість основних виробничих фондів, чисельність працівників, фонд оплати праці. Ідентичність зовнішніх умов функціонування підприємств було доведено на основі застосування методу експертних опитувань. Для цього думки керівників було проранжовано щодо ступеня чутливості підприємств до впливу груп факторів зовнішнього середовища, а саме політичних, фінансово-економічних, виробничо-технологічних, соціальних і екологічних. Статистична значущість розрахованого коефіцієнта конкордації дає підставу стверджувати, що думки експертів щодо ідентичності зовнішніх умов функціонування базових підприємств мають високий ступінь узгодженості, тобто зовнішні умови функціонування цих підприємств, як і внутрішні, є ідентичними.

У другому розділі “Аналіз практики реформування структури власників підприємств в Україні” здійснено панельний аналіз даних щодо порівняльної ефективності форм державного регулювання транзитивних процесів у країнах СНД; проаналізовано трансформацію структури власників в Україні і виявлено особливості її реформування на підприємствах чорної металургії; визначено вплив структури власників на формування моделі корпоративного управління і на цій підставі запропоновано методичний підхід до встановлення гармонійного корпоративного контролю.

У країнах СНД стрімко йде процес перетворення держави з єдиного виробника товарів і послуг на інститут, який регулює економічні процеси, фінансує виробництво товарів суспільного призначення і здійснює соціальний захист громадян. На основі зіставлення обсягу ВВП на душу населення в цих країнах зі ступенем вивільнення цін, лібералізацією зовнішньоторговельного режиму і доступу до вільно конвертованої валюти, ефективністю антимонопольної політики держави, масштабом приватизації малих і великих підприємств, процесом реформування інфраструктури, ходом реформування і розвитку банківської системи, а також процесом створення і реформування фондових ринків і небанківських фінансових організацій у дисертації розроблена макромодель лонгітюдних даних з фіксованими ефектами, що дає змогу стверджувати - державне регулювання приватизації великих підприємств є найбільш дієвим фактором підвищення ефективності економіки в період трансформаційних змін. Але, як показали результати дослідження, ефективність державного регулювання процесу реформування структури власників в країнах СНД низька.

В Україні реалізована модель приватизації, в результаті якої акції підприємств було розпорошено серед великої кількості власників, причому в середньому більше половини статутного фонду АТ було привласнено керівниками і робітниками цих підприємств. У процесі аналізу практики реформування структури власників в Україні виявлено особливості функціонування корпорацій чорної металургії, які безпосередньо вплинули на формування структури власників у галузі. Технічна і технологічна відсталість чорної металургії, її висока матеріало- і фондомісткість сприяли формуванню невластивої для національної економіки України в цілому висококонцентрованої структури власників із сильним корпоративним контролем з боку мажоритарних акціонерів - вітчизняних фірм, що є постачальниками сировини і реалізують продукцію металургійних підприємств (див. таблицю).

Таблиця

Трансформація структури власників в Україні (у % до статутного фонду)

Тип акціонера | За вибіркою підприємств різних галузей національної економіки, опитаних експертами Світового банку | За вибіркою однорідних підприємств чорної металургії

С.Естріним та А.Розев’єром | Акімовою

у цілому | при домінуванні інсайдерів | при домінуванні аутсайдерів | 151 підприємство Києва, Львова, Харкова та Сум

початок 1999 р. | початок 1999 р. | початок 1999 р. | початок 1999 р. | початок 2002 р. | початок 1999 р. | початок 2002 р. | початок 2004 р.

Держава | 7,6 | 2,7 | 7,1 | 8,6 | 8,6 | 58,6 | 24,4 | 22,0

Інсайдери | 55,1 | 82,2 | 22,6 | 57,6 | 49,8 | 16,5 | 18,5 | 14,8

у т.ч.посадові особи | 7,5 | 10,3 | 3,8 | 17,5 | 19,1 | 0,7 | 0,1 | 0,1

Аутсайдери | 37,3 | 15,1 | 70,3 | 33,6 | 41,1 | 20,7* | 49,3* | 54,0*

у т.ч. українські громадяни | 12,7 | 7,2 | 21,6 | 11,5 | 13,8 | 0,0* | 0,0* | 0,0*

українські юридичні особи | 21,2 | 5,3 | 43,6 | 21,0 | 25,7 | 12,3* | 29,0* | 39,0*

зарубіжні юридичні особи | 3,2 | 1,9 | 4,7 | 1,14 | 1,6 | 8,4* | 20,3* | 15,0*

зарубіжні громадяни | 0,2 | 0,7 | 0,4 | 0 | 0 | 0,0* | 0,0* | 0,0*

* - враховано акціонерів, які володіють не менш ніж 5% статутного
фонду ВАТ.

Суттєвим недоліком моделі корпоративного управління, сформованої на підприємствах чорної металургії, є порушення прав міноритарних, а також не пов'язаних з роботою цих підприємств акціонерів. Важливою проблемою залишається створення можливостей для продуктивного співробітництва в рамках одного підприємства власників різного типу, особливо мажоритарних, узгодження їх інтересів і попередження виникнення конфліктів. Для припинення можливості появи перекосу убік посилення внутрішнього чи зовнішнього контролю в корпораціях запропоновано введення змін до Закону про господарські товариства щодо визначення складу ради директорів (наглядової ради) відповідно до принципу справедливої оптимальності Шеплі розв’язків кооперативних ігор. У роботі було розроблено економіко-математичну модель визначення справедливої кількості представників власників у раді директорів, яка має вигляд задачі оптимального програмування

(1)

де - кількість представників -го власника в раді директорів (), чол.;

- справедлива частка представників -го власника в раді директорів, кількісною характеристикою якої є реальна “сила” акціонера, що визначена за допомогою вектора Шеплі, %.

Модель (1) має вигляд задачі нелінійного програмування, яку було вирішено окремо по кожному підприємству методом Ньютона за допомогою ППП MS Excel. Визначений таким чином склад органу управління ВАТ сприяє найменш конфліктній, а виходить, більш продуктивній взаємодії учасників корпоративних відносин і більш повному обліку наслідків від прийнятих ними рішень.

У третьому розділі “Рекомендації щодо вдосконалення структури власників підприємств чорної металургії” виявлено індикатори змін в ефективності фінансово-господарської діяльності підприємств на основі застосування методу головних факторів; одержано залежності між структурою власників та ефективністю господарської діяльності підприємств на підставі використання в роботі економетричних моделей і на цій основі розроблено рекомендації з формування оптимального складу власників; розроблено економіко-математичну модель визначення оптимальної структури власників і розраховано економічний ефект від удосконалення структури власників підприємств чорної металургії України.

Проблемою багатьох емпіричних досліджень є добір індикаторів, здатних об'єктивно відбивати зміни в ефективності господарської діяльності в умовах трансформації структури власників. У роботі на основі застосування методу головних факторів побудовано агрегаційні факторні моделі оцінки цих індикаторів. Перевірка статистичної надійності зазначених моделей підтвердила високий ступінь надійності використання змодельованих показників, які інтегрували у собі інформацію, утримувану великою кількістю вихідних фінансових показників діяльності вибірки підприємств.

Для характеристики трансформації структури власників у чорній металургії в роботі здійснено багатовимірний факторний аналіз відповідних показників. Це дозволило відокремити вплив реформування структури власників у ході безпосередньої приватизації від впливу трансформації цієї структури в процесі перерозподілу прав власності. Регресійний аналіз, здійснений на основі результатів факторного аналізу, дав можливість одержати кількісну оцінку впливу кожного з цих факторів на індикатори змін в ефективності господарської діяльності корпорацій. Перевірка статистичної надійності одержаних результатів дозволяє стверджувати, що реформування структури власників під час перерозподілу прав власності безпосередньо впливає на підвищення рівня ліквідності і платоспроможності підприємств чорної металургії.

Якісний аналіз звітних даних про реформування структури власників у чорній металургії став основою для розробки економетричних моделей. На основі економетричного моделювання залежності результатів діяльності підприємств від розміру пакетів акцій власників згідно із запропонованою системою їх класифікації доведено, що не тільки акціонери, а і їх представники в органах управління ВАТ впливають на ефективність функціонування корпорацій. Економетричні моделі дозволили установити також, що узгодженість дій вітчизняних фірм як мажоритарних власників ВАТ значно підвищується при наявності як можна меншого числа представників, у довірчому управлінні яких знаходяться як можна більші пакети акцій. Представників же іноземних фірм - власників пакетів акцій ВАТ повинно бути якнайбільше. Так вони повніше можуть реалізувати свої корпоративні права. У той же час держава повинна призначати тільки одного представника для управління державним пакетом акцій. Це сприяє підвищенню його персональної відповідальності за ефективність управління державними корпоративними правами.

Для дослідження можливого синергетичного ефекту від впливу власників було введено поняття "сукупний власник" і розроблено класифікацію сукупних власників підприємств чорної металургії. Проте проведене дослідження засвідчує про відсутність такого ефекту при реформуванні структури власників у галузі. Це обумовлено тим, що загальні дії колективу власників, причому навіть акціонерів одного типу, характеризуються високим ступенем неузгодженості.

Аналіз побудованих економетричних моделей дає підстави стверджувати, що для підвищення ефективності господарської діяльності підприємств чорної металургії необхідно забезпечити формування оптимальної структури власників з урахуванням досягнення балансу їх інтересів. Така структура сприяє одержанню очікуваних поліпшень у фінансово-господарській діяльності ВАТ з мінімальним ризиком відхилень (). Запропонована модель оптимізації структури власників базується на результатах економетричного і факторного аналізу, виконаних у дисертації. Вона являє собою модель задачі нелінійного програмування і має вигляд

(2)

Вирішення поставленої задачі за методом множників Лагранжа дозволило знайти координати стаціонарної точки, в якій функція досягає умовного екстремуму. Перевірка виконання необхідних і достатніх умов існування екстремуму дає обґрунтовані підстави стверджувати, що оптимальним співвідношенням власників, яке забезпечує здійснення збалансованого контролю дій різних типів акціонерів, є така пропорція розподілу статутного фонду ВАТ: 17,20% акцій повинно належати вітчизняним фірмам, які пов'язані з діяльністю підприємства (); 23,08% - зарубіжним компаніям (); 0,48% - посадовим особам (); 39,62% - працівникам підприємства як сукупності акціонерів - фізичних осіб (); 19,62% - працівникам підприємства – трудовому колективу як власникові - юридичній особі (). Саме така структура власників в умовах існуючого механізму здійснення корпоративного контролю здатна зрівноважити по суті безмежні можливості мажоритарних зовнішніх корпоративних власників – вітчизняних фірм адекватним механізмом захисту прав міноритарних внутрішніх акціонерів – працівників підприємств.

Фактична структура власників підприємств чорної металургії не є оптимальною (рис. 3). Це свідчить про наявність бар’єрів у вигляді значних трансакційних витрат, перешкоджаючих власникам одержувати очікувані вигоди. Держава повинна створювати умови вільного й прозорого перерозподілу прав власності відповідно до принципу максимізації корисності, що забезпечує мінімізацію трансакційних витрат, пов’язаних з реформуванням структури власників. При цьому моніторинг з боку держави показників реформування структури власників, а також кількісна оцінка впливу цієї структури на відскановані та агреговані індикатори змін в ефективності функціонування підприємств, згідно з розробленими здобувачем науково-методичними рекомендаціями, дозволять державі більш ефективно здійснювати функції регулювання та контролю процесу трансформації структури власників.

Рис. 3. Трансформація структури власників підприємств чорної металургії України

Результати проведеного дослідження свідчать, що прогресивними змінами в складі власників підприємств чорної металургії є розпорошення прав власності серед робітників підприємства і вітчизняних фірм, а також концентрація прав власності в посадових особах та зарубіжних власниках. Державне управління реформуванням структури власників підприємств чорної металургії згідно з розробленими рекомендаціями в напрямі сприяння формуванню оптимальної структури власників забезпечить збільшення чистого доходу в галузі більш ніж на 10,74 млрд.грн. і збільшення сумарного чистого прибутку більш ніж на 1,5 млрд.грн.

ВИСНОВКИ

Підсумком виконаного дослідження, заснованого на застосуванні загальнонаукових та спеціальних методів, є сукупність теоретичних, аналітичних і науково-методичних положень, що визначають концептуальні основи, аналіз практики і шляхи вирішення наукової задачі реформування структури власників підприємств чорної металургії України. Основні висновки полягають у такому:

1. На основі поєднання положень економічної теорії прав власності та теорії агентських відносин з практикою реформування структури власників у країнах з транзитивною економікою аргументовано, що економічна поведінка підприємства є результуючою складовою сукупності інтересів усіх його власників, а результати фінансово-господарської діяльності підприємства залежать від структури цих власників. Таким чином, пошук шляхів удосконалення структури власників може істотно підвищити ефективність діяльності підприємств.

2. Обґрунтовано, що одержання об’єктивних кількісних оцінок щодо впливу структури власників на результати діяльності підприємств залежить від вибраного концептуального підходу до вирішення цієї задачі. Доведено доцільність синхронного порівняння ефективності діяльності однорідних підприємств із різною структурою власників.

3. Удосконалено методичний підхід до синхронного порівняння результатів господарської діяльності підприємств із різною структурою власників за рахунок перевірки однорідності підприємств. Застосування тесту Смірнова-Граббса на існування засмічення серед основних показників діяльності підприємств і розрахунок та перевірка статистичної надійності коефіцієнта рангової конкордації експертних оцінок керівників підприємств дають підстави для визначення ступеня ідентичності внутрішніх і зовнішніх умов функціонування підприємств із різною структурою власників, що безпосередньо відбивається на вірогідності одержаних оцінок впливу структури власників на результати діяльності підприємств.

4. Аргументовано, що в умовах трансформації економічних відносин державне регулювання приватизації великих підприємств є одним з найбільш впливових, але незадіяних важелів економічного зростання країни. На відміну від існуючих в Україні підходів, виконано аналіз панельних даних про динаміку рівня ВВП на душу населення в країнах СНД і динаміку експертних оцінок спеціалістів ЄБРР щодо якості та інтенсивності ринкових перетворень у цих країнах і на основі параметризації моделі лонгітюдних даних з фіксованими ефектами одержано кількісну оцінку впливу інтенсивності і якості приватизації великих підприємств на рівень добробуту громадян.

5. Встановлено необхідність урахування структури власників у моделі корпоративного управління підприємств. У зв’язку з цим запропоновано зміни в чинне господарське законодавство, які дозволять зробити механізм формування складу ради директорів більш прозорим і краще відповідним реальній силі власників підприємств за рахунок регулювання складу ради директорів на основі застосування принципу справедливої оптимальності Шеплі розв’язків кооперативних ігор.

6. Розроблено методику відстеження індикаторів змін в ефективності господарської діяльності під впливом реформування структури власників з використанням засобів сканування і агрегації фактичних результатів діяльності підприємств і моніторингу середовища власників в умовах трансформації їх структури, що на відміну від існуючих підходів дозволяє відстежити й оцінити зміни в ефективності діяльності підприємств, обумовлені безпосередньо трансформацією структури власників.

7. На цій підставі обґрунтовано прогресивні напрями змін у складі власників підприємств чорної металургії України, а саме: розпорошення прав власності серед робітників і вітчизняних фірм та концентрація прав власності посадовими особами і зарубіжними компаніями.

8. У зв’язку з цим побудовано економіко-математичну модель оптимізації структури власників підприємств чорної металургії України, яка дозволяє обґрунтувати шляхи досягнення запланованого підвищення ефективності господарської діяльності підприємств із мінімальним ризиком. Зведення побудованої моделі до задачі нелінійної оптимізації та пошук умовного екстремуму функції методом множників Лагранжа із застосуванням перевірки умов Куна-Таккера дають обґрунтовані підстави вважати, що оптимальною структурою власників підприємств чорної металургії України є така їх пропорція: 17,20% акцій повинно належати вітчизняним фірмам, які пов'язані з діяльністю підприємства; 23,08% - зарубіжним компаніям; 0,48% - посадовим особам; 39,62% - працівникам підприємства як сукупності акціонерів - фізичних осіб; 19,62% - працівникам підприємства – трудовому колективу як власникові - юридичній особі.

9. Дістав подальшого розвитку методичний підхід щодо адаптації багатовимірних факторних моделей до реальних умов на основі регресійного аналізу результатів багатовимірного факторного аналізу показників реформування структури власників і вартісних показників діяльності підприємств чорної металургії України. На цій підставі встановлено, що сприяння реформуванню структури власників підприємств чорної металургії України в напрямі її наближення до оптимальної дозволить отримати додатково у середньому близько 2,149 млрд.грн. на рік чистого доходу чи сумарного чистого прибутку, у середньому більш ніж 309,387 млн.грн. на рік.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1. Стрелец А.И., Луппол Е.М., Стрелец В.И. Эффективность работы предприятий базовых отраслей промышленности в постприватизационный период // Вісник Донецького університету. Сер.В: економіка і право. – 2000. - Вип. 1/1. - С. 87-94.

Особистий внесок здобувача: установлено відсутність змін в існуючій мотивації робітників, а також психологічного та ідеологічного ефектів від приватизації. Виконано порівняльний аналіз роботи державних і приватизованих секторів базових галузей промисловості в післяприватизаційному періоді.

2. Луппол Е.М., Стрелец А.И., Стрелец В.И. О некоторых проблемах предприятий в постприватизационном периоде // Наукові праці Донецького державного технічного університету. Сер.: економічна. - Донецьк: ДонДТУ. – 2000. – Вип. 19.- С. 86-93.

Особистий внесок здобувача: визначено проблеми української моделі корпоративного управління, склад учасників приватизаційних процесів та напрямки перерозподілу прав власності в Україні. Обґрунтовано запізнілий лаг ефекту від приватизації.

3. Луппол О. Обґрунтування методу оцінки впливу реформування відносин власності на діяльність металургійних заводів України // Схід. – 2003. - №8 (58). - С. 28-30.

4. Луппол Е.М., Стрелец А.И. Формирующаяся структура собственности и тенденции установления корпоративного контроля на металлургических предприятиях региона // Наукові праці Донецького національного технічного університету. Сер.: економічна. – 2003. -– Донецьк: ДонНТУ. – Вип. 55. – С. 130-136.

Особистий внесок здобувача: запропоновано методи оцінки впливу окремих типів власників, а також концентрації прав власності на фінансові показники діяльності металургійних підприємств Донецької області.

5. Луппол Е.М. Моделирование воздействия приватизационных процессов на итоги работы металлургических предприятий // Економіка: проблеми теорії та практики. – Дніпропетровськ: ДНУ. - 2004. – Вип. 192. – Т. ІІ. – С. 491-499.

6. Луппол Е.М. Количественная оценка экономической эффективности приватизационных процессов // Наукові праці Донецького національного технічного університету. Сер.: економічна. - Донецьк: ДонНТУ. – 2004. – Вип. 75.– С. 91-97.

7. Луппол Е.М. Концепция механизма регулирования отношений собственности в экономике Украины // Экономика и право. – 2005. - №1. – С.97-102.

Публікації в матеріалах конференцій

8. Стрелец А.И., Луппол Е.М. Эффективность реформирования промышленного комплекса региона // Труды науч.-практ. конф. “Развитие рыночных процессов в Украине: макроэкономические и региональные аспекты”. – Донецк: ИЭП НАН Украины, ДонГТУ. - 1997. - С.5-6.

Особистий внесок здобувача: досліджено характер реформування власності в Донецькому регіоні.

9. Стрелец А.И., Луппол Е.М. Проблемы повышения эффективности структурной перестройки в черной металлургии // Труды науч.-практ. конф. “Развитие рыночных процессов в Украине: макроэкономические и региональные аспекты”. – Донецк: ИЭП НАН Украины, ДонГТУ. - 1997. - С.13-15.

Особистий внесок здобувача: визначено особливості чорної металургії, які в подальшому обумовили особливості реформування відносин власності в галузі.

10. Луппол Е.М., Стрелец А.И. Реформирование собственности: этапы, проблемы, методы оценки эффективности // Материалы II Междунар. науч. конф. молодых ученых-экономистов “Проблемы теории и практики управления в современной экономике”. – Т. 2. Управление экономическими процессами на макроуровне. – Донецк: ИЭП НАН Украины, ИЭПИ НАН Украины. - 1999. - С.7-13.

Особистий внесок здобувача: виконано аналіз ходу реформування відносин власності в Україні в цілому, а також зокрема в Донецькій області. Визначено кількісні та якісні підсумки приватизації, а також причини суттєвих розходжень в оцінках ефективності реформування власності з позицій різних авторів.

11. Луппол Е.М., Гаврилюк Л. Методические рекомендации по анализу финансовых коэффициентов металлургических предприятий в


Сторінки: 1 2