У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І

СПОРТУ УКРАЇНИ

Джасер Хосні Метлак Аль-Ананзіх

УДК 612.76;371.044.2

ФІЗИЧНИЙ СТАН ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ

З ПОРУШЕННЯМИ ПОСТАВИ

24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного 

виховання і спорту

Київ — 1999

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Національному університеті фізичного виховання і спорту

України

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент Єфімов Анатолій Олександрович, доцент кафедри валеології, теорії і методики фізичного виховання. Національний університет фізичного виховання і спору України

Офіційні опоненти: доктор медицинських наук, професор Ященко Алла Григорівна, Національний університет фізичного виховання і спору України;

доктор педагогічних наук, професор,

Шиян Богдан Михайлович, Тернопільський педагогічний інститут

Провідна установа: Харківський інститут фізичної культури і спорту

Захист відбудеться « 16 » квітня 1999 р. 14:30 на засіданні спеціалізованої Вченої Ради Д 26.829.01 в Національному університеті фізичного виховання і спорту України (252650, м. Київ-5, вул. Фізкультурна, 1).

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного університету фізичного виховання і спорту України (252650, м. Київ-5, вул. Фізкультурна, 1).

Автореферат розіслано « 15 » березня 1999 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради, доктор педагогічних наук, професор |

Іващенко Л. Я. 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність.

Однією з причин відхилення стану здоров`я, зниження темпів фізичного розвитку. виникнення патологічних процесів, які супроводжуються зниженою працездатністю, є порушення постави дітей молодшого шкільного віку (А.Д. Дубогай, 1978,1991; В.С.Язловецький, 1987, 1991; Ю.И. Курпам, В.А. Талабум, 1991, О.Е.Сердюков, Я.С. Вайнбаум, 1998).

Провідне місце у профілактиці та корекції порушень постави посідає оптимальний руховий режим з використанням спеціальних фізичних вправ для виправлення дефектів постави дітей, У зв`язку з цим, розробка та впровадження науковообгрунтованої методики занять фізичними вправами дозволить знизити рівень розповсюдження порушень постави й створить більш сприятливі умови для зміцнення здоров`я, підвищення розумової та фізичної працездатності дітей молодшого шкільного віку.

Ступінь наукової розробки проблеми.

В спеціальній літературі, присвяченій проблемам постави дітей. У достатній мірі висвітлено питання діагностики ступеня та характеру порушень постави (Е,Н. Аксьонова, 1976; Г.И. Арабін, 1976; Г,А. Білохвостова, Г.Е. Єгорова, 1983; Е.М. Вайнруб, А,С. Волощук, 1988; А.Д. Дубогай, Л.М. Мовчан, 1991 та ін.).

Значну частину досліджень проблеми корекції постави присвячено розробці загальних основ раціоналізації рухових режимів конкретних вікових груп дітей та підлітків. Розглядаються питання обгрунтування засобів фізичного виховання, які сприяють виправленню дефектів постави, складення комплексів різноманітних (гімнастичних, ігрових, плавальних) вправ, що сприяють формуванню правильної постави (А.Н. Бурових, 1970; Н.И. Винчук, 1986; М.А. Корхин, К.М. Рабінович, 1990; И.Ф. Пенькова, 1997 та ін.).

Разом з тим, практично відсутні відомості про рівень фізичного стану дітей з порушеннями постави, не виявлено види порушень постави, які зустрічаються у дітей молодшого шкільного віку найчастіше. Недостатньо обгрунтовано методичні положення щодо використання фізичних вправ з метою підвищення рівня основних складових фізичного стану — фізичного розвитку, фізичної працездатності, які безпосередньо впливають на поставу дітей і є тією основою на якій повинна базуватися побудова корегуючих занять фізичними вправами для корекції постави дітей молодшого шкільного віку.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційну роботу виконано у відповідності до теми 2.2.1 (№ держреєстрації 0196010542) Зведеного плану НДР Державного Комітету України з фізичної культури і спорту на 1996 – 2000 рр. і відповідає проблемі “Система забезпечення рухової активності і масового спорту”.

Метою роботи є наукове обгрунтування методичних підходів до програмування корегуючих занять фізичними вправами з дітьми молодшого шкільного віку різного рівня фізичного стану, що мають порушення постави.

Завдання дослідження.

1.

Вивчити особливості морфо-функціонального статусу, фізичної працездатності та підготовленості молодших школярів. Які мають порушення постави.

1.

Виявити особливості (величину, характер, частоту розповсюдження) порушень постави дітей молодших класів України та Іорданії.

1.

Вивчити характер та ступінь взаємозв`язку фізичного стану та особливостей порушень постави молодших школярів.

1.

Розробити і практично перевірити ефективність методичних рекомендацій щодо корекції постави дітей молодшого шкільного віку.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у:

встановленні нових наукових фактів стосовно стану постави молодших школярів України і Іорданії;

визначенні рівня фізичного стану дітей молодшого шкільного віку. Які мають порушення постави;

визначенні взаємозв`язків рівня фізичного стану і різних видів порушення постави у дітей молодшого шкільного віку;

обгрунтуванні і розробці алгоритму програмування корегуючих занять фізичними вправами.

В цілому, результати досліджень дозволили конкретизувати та доповнити новими відомостями теоретичні положення і методичні рекомендації щодо використання фізичних вправ при корекції порушень постави дітей молодшого шкільного віку.

Практична значущість отриманих результатів полягає в тому, що результати отримані у дослідженнях. Розширюють можливість використання педагогічних засобів та методів для корекції постави молодших школярів. Практичне використання запропонованих рекомендацій дозволяє ефективно і цілеспрямовано використовувати запропоновані спеціальні засоби фізичного виховання не лише для корекції постави, але і для підвищення рівня фізичного стану та досягнення загальнооздоровчого ефекту.

Отримані результати досліджень можуть бути використані для проведення уроків фізкультури у школі, для проведення “спортивної години” у групах продовженого дня, в групах здоров`я. Реалізацію рекомендацій здійснено на практиці викладання фізичної культури з дітьми молодшого шкільного віку гімназії №32 м. Києва та гімназій Іорданії, про що свідчать відповідні акти впровадження.

Особистий внесок дисертанта полягає у формуванні мети, задач, проведенні досліджень, обговоренні результатів досліджень, апробації дисертаційних розробок в системі навчальної та позакласної роботи з фізичного виховання шкли-гімназії №32 (м. Київ) з дітьми молодших класів. У дослідженнях, проведених спільно з вчителями фізичного виховання і лікарями вказаних учбових закладів, автору належать: вибір батареї тестів, особиста участь у тестуванні. Вимірюваннях показників статичного здоров’я, викопіювання з медичних карток школярів, аналіз літературних джерел, аналіз отриманих результатів, написання дисертаційної роботи.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень представлено у двох доповідях на наукових конференціях кафедри теорії, методики і організації фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту України, в стендовій доповіді на міжнародному конгресі «The modern Olympic sport», (Київ, травень 1997).

Публікації. Основні положення дисертаційного дослідження опубліковано в двох статтях, одній брошурі і матеріалах трьох міжнародних та всеукраїнських конференціях.

Структура і обсяг дисертації. Дисертаційну роботу виконано на 145 сторінках машинописного тексту; вона складається із вступу, п`яти розділів, висновків, практичних рекомендацій, переліку використаної літератури, вона включає 7 рисунків, 30 таблиць. У роботі використано 213 літературних джерела, з яких 21 іноземні.

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ

1.

У першому розділі — “Стан питання за даними літератури”

Розглядаються сучасні уявлення про роль постави для фізичного розвитку і фізичного здоров`я дітей молодшого шкільного віку, а також матеріали досліджень різних видів порушення постави і методики їх профілактики засобами фізичної культури.

Аналіз літературних джерел дозволив дати характеристику правильної постави і факторам, які викликають різні порушення постави (Н,Т. Білякова, 1968; А.В. Бойко, 1990; О.П. Зайдель, 1975; О.С. Казарин, 1974; И.М. Кисилевич, Ф.Н. Бабич, Д.Е. Коваль, 1970 та ін.). Розкрито анатомо-фізіологічні особливості формування опорно-рухового апарату дітей шкільного віку. Знання яких є необхідною умовою успішної розробки та здійснення профілактичних та оздоровчих міроприємств з використанням фізичних вправ, спрямованих на покращення постави і попередження її порушення у дітей (В.А. Гамбурцев, 1967; Н.Д. Ловитко, 1978; А.А. Путилова, 1985; М.Ф. Сауткін, 1991; Е.С. Вельховер, 1995 та ін.).

Порівняльний аналіз існуючих класифікацій порушення постави дозволив зупинитися на класифікації, запропонованій З.П. Ковальковою (1951), як найбільш доступної для практичного використання, яка дозволяє об`єктивно оцінювати виявлені порушення постави.

Аналіз літератури показав, що для корекції та профілактики дефектів постави необхідне чітке і цілеспрямоване використання засобів фізичного виховання в режимі дня школярів, а також створення та дотримання певних гігієнічних умов (В.В. Анісимова, А.А. Леонова, Г.В. Терентьєва, 1960; Е.М. Вайнруб, А.С. Волощук, 1988; А.Д. Дубогай, 1991 та ін.).

У роботі виявлено недостатню розробку питань, пов`язаних визначенням закономікностей та науковим обгрунтуванням вибору раціональних засобів та методів занять фізичними вправами з дітьми, що мають порушення постави. Крім того, фактично відсутні відомості щодо частоти розповсюдження тих чи інших видів порушень постави у дітей молодшого шкільного віку. Суттєві ускладнення у практичній роботі по усуненню дефектів постави представляють собоюпрогавини в знаннях щодо механізму взаємозв`язку фізичного стану і конкретних видів порушення постави.

Вирішення означених питань, враховуючи вік школярів (9 років), сприятливий для корекції постави, може сприяти науково-обгрунтованому вибору засобів фізичного виховання, які використовуються з метою досягнення загально оздоровчого ефекту та корекції порушень постави.

1.

У другому розділі — “Методологія, методи та організація дослідження” представлено загальну стратегію дослідження. Дано обгрунтування обраного напрямку роботи, дана характеристика методів дослідження та визначені організаційні умови виконання дисертаційної роботи.

Методологія досліджень будувалася на основі комплексного підходу, який передбачав використання теоретичного арсеналу теорії систем та системно-функціонального аналізу, що реалізується в управлінні здоров`ям людини (П.К. Анохін, 1980; В.М. Глушков, 1984; Г.Л. Апанасенко, 1988, 1992; Л.Я. Іващенко, 1988, 1996 та ін.).

Для вирішення поставлених завдань у роботі були використані методи, адекватні спрямованості досліджень:

аналіз та узагальнення літературних джерел, антропометричні методи, фізіологічні методи, методи визначення порушень постави, педагогічні методи, методи визначення показників захворюваності. Методи визначення фізичної працездатності, статистичні методи обробки матеріалів.

Організація досліджень

Дослідження проводилися у три етапи, у відповідності до поставлених завдань:

1-й етап (1995 – 1996 рр.) — вивчення та аналіз літературних джерел за проблемою роботи. Дослідження фізичного стану. Фізичної підготовленості дітей, визначення захворюваності. Проведення педагогічних спостережень, педагогічного тестування і констатуючого експерименту.

2-й етап (1996 – 1997 рр) — підготовка програми та проведення основного експерименту. Визначення методичних підходів при корекції рівня фізичного стану школярів, які мають порушення постави з використанням розроблених комплексів фізичних вправ.

3-й етап (1997 – 1998 рр.) — аналіз і узагальнення результатів проведених досліджень, формування висновків та пропозицій. Розробка методичних рекомендацій. Оформлення дисертаційної роботи.

1.

У третьому розділі — “Фізичний стан дітей молодшого шкільного віку, які мають порушення постави” переслідувалося завдання встановлення закономірностей, що характеризують взаємозв`язок рівнів фізичного стану і показників тих чи інших порушень у дітей молодшого шкільного віку.

Для вирішення цих завдань було використано такі складові фізичного стану дітей з порушеннями постави: показники фізичного розвитку, тілобудови, фізичної підготовленості, працездатності, показники захворюваності. Піддослідними було відібрано 114 дітей, що мають порушення постави (табл. 1).

Таблиця 1

Розподілення досліджуваних дітей за характером порушень постави (у відповідності до класифікації М.І. Фонарьова, 1983)

Групи | Кіл-ть дітей | Порушення постави

Сутулість | Кругло-вігнута спина | Плоска спина | Сколіотична постава

n | % | n | % | n | % | n | %

Дівчатка (Україна) | 18 | 13 | 72,2 | 2 | 11,0 | - | - | 3 | 16,8

Хлопчики (Україна) | 48 | 36 | 76,0 | - | - | 1 | 2 | 11 | 22,0

Дівчатка (Іорданія) | 48 | 3 | 16,0 | 9 | 50,0 | - | - | 6 | 34,0

Хлопчики (Іорданія) | 30 | 7 | 23,0 | 8 | 27,0 | 4 | 13 | 11 | 37

Всього | 114 | 59 | 52 | 19 | 17 | 5 | 0,4 | 31 | 27

Як свідчать дані з таблиці, найбільш росповсюдженою формою порушення постави є сутулість та сколіотична постава, менше розповсюджені — кругло – ввігнута і плоска спина.

Крім того. звертає увагу суттєва розбіжність у видах порушення постави у дітей України та Іорданії, що можна пояснити національними особливостями життя дітей та специфікою побудови процесу фізичного виховання. Порівняльний аналіз антропометричних показників фізичного розвитку (довжина та маса тіла, окружність грудної клітки, індекс Кетле) дітей з порушеннями постави і без порушень постави, показав, що достовірних розбіжностей між досліджуваними групами немає.

З метою виявлення розбіжностей у рівні фізичної підготовленості дітей, які мають і не мають порушення постави, було проведено порівняльний аналіз виконання тестів (табл. 2).

Таблиця 2

Порівняльні дані показників фізичної підготовленості досліджуваних дітей

п/п | Показники | Хлопчики (n = 70) | Дівчатка (n = 35)

з порушеннями постави | без порушень постави | P | з порушеннями постави | без порушень постави | P

S | S | S | S

1. | Біг 30 м, с | 6,600,14 | 6,20,25 | Р >0.005 | 6,520,18 | 6,30,23 | Р >0.005

2. | «Човниковий» біг, с | 9,80,14 | 9,30,3 | Р >0.005 | 10,80,49 | 10,20,52 | Р >0.005

3. | Динамометрія пр. кисті, кг | 13,01,0 | 17,10,4 | Р <0.005 | 13,70,91 | 14,32,5 | Р >0.005

4. | Динамометрія лів. кисті, кг | 13,00,66 | 16,80,03 | Р <0.005 | 11,90,8 | 12,62,4 | Р >0.005

5. | Підтягування на перекладині, кіл-ть разів | 2,70,25 | 4,00,05 | Р <0.005 | 1,560,4 | 2,60,03 | Р <0.005

6. | Вис на зігнутих руках на перекладині, с | 6,10,92 | 13,82,23 | Р <0.005 | 3,70,8 | 6,080,7 | Р >0.005

7. | Піднімання тулуба в сід, кіл-ть разів | 24,52,37 | 20,72,7 | Р >0.005 | 22,82,6 | 17,02,5 | Р >0.005

8. | Нахил вперед, см | 1,70,8 | 3,90,03 | Р <0.005 | 2,240,4 | 4,20,2 | Р <0.005

9. | Стрибок у довжину з місця, см | 1634,56 | 145,06,3 | Р <0.005 | 117,212,3 | 132,012,04 | Р >0.005

Аналіз отриманих даних показав, що хлопчики без порушень постави достовірно переважають за результатами більшості показників дітей з порушеннями постави. Зокрема, це стосується швидкісно-силових показників (динамометрія, підтягування, вис на зігнутих руках, стрибок у довжину). Показники швидкісних здібностей та спритності не мають достовірних розбіжностей (Р > 0,05).

У дівчаток розбіжності рівнів фізичної підготовленості виражені менше. Достовірні розбіжності спостерігаються тільки у рівні розвитку гнучкості (нахил вперед), що деякою мірою свідчить про зниження опорно-рухового апарату.

Для характеристики стану здоров`я дітей було проведено дослідження частоти серцевих скорочень у стані спокою, артеріального тиску у спокої, життєвої ємності легень і показників захворюваності — кількість захворювань на протязі навчального року, кількість пропущених через хворобу днів навчання, кількість пропущених уроків фізичної культури (табл. 3).

Аналіз отриманих матеріалів досліджень свідчить, що:

частота серцевих скорочень достовірно відрізняється у хлопчиків України та Іорданії;

артеріальний тиск не має достовірних розбіжностей;

показники життєвої ємності легень достовірно вищі в українських дітей (Р < 0,05);

працездатність хлопчиків з України за показниками індексу Руф`є достовірно вища за хлопчиків з Іорданії (Р < 0,05);

працездатність дітей, які мають порушення постави, оцінюється за індексом Руф`є як задовільна;

Суттєвих відмінностей у кількості зазворювань і пропущених через хворобу навчальних днів не виявлено (Р > 0,05). Проведене дослідження і отримані дані показників, які характеризують фізичний стан досліджуваних дітей з порушеннями постави, дозволили розподілити їх за рівнями фізичного стану (методика Г.Л. Апанасенко, 1992). Одночасно було проведено аналогічне дослідження і розподілення за рівнями фізичного стану дітей, які не мали порушень постави (табл. 4).

Порівняльний аналіз отриманих результатів показав, що діти з порушеннями постави мають переважно низький рівень фізичного стану (хлопчики – 60,4%, дівчатка – 48,5%) і нижче середнього РФС (хлопчики - 33,3%, дівчатка – 37,6%). Високий і вище середнього рівні фізичного стану зареєстровані не були. Середній рівень відмічено у 6,25 і 8,4% дітей відповідно.

Таблиця 3

Порівняльна характеристика функціональних показників, фізичної працездатності і показників захворюваності дітей Іорданії та України, які мають порушення постави

п/п | Показники | Хлопчики | р | Дівчатка | р

Україна | Іорданія | Україна | Іорданія

x ± Sх | x ± Sх | x ± Sх | x ± Sх

1. | ЧСС в спокої, уд/хв | 103,3 ± 1,7 | 78,37 ± 6,83 | р < 0.05 | 99,0 ± 11,78 | 83,5 ± 3,67 | р > 0.05

2. | Артеріальний тиск сист., мм. рт. ст. | 110,9 ± 10,98 | 110,0 ± 3,71 | р > 0,05 | 116,6 ± 5,69 | 110,0 ± 7,67 | р > 0,05

3. | Артеріальний тиск діаст., мм. рт. ст. | 60,8 ± 5,64 | 71,2 ± 6,14 | р < 0.05 | 65,0 ± 5,87 | 69,4 ± 8,0 | р > 0,05

4. | Життєва ємність легень, мл | 1661,8 ± 67,7 | 1306,6 ± 46,08 | р < 0.05 | 16600 ± 22,9 | 1211,1 ± 132,3 | р < 0.05

5. | Індекс Руф`є, у. о.* | 12,6 ± 0,07 | 14,65 ± 0,08 | р < 0,05 | 14,73 ± 0,85 | 15,62 ± 0,36 | р > 0,05

6. | Кількість захворювань протягом навчального року | 1,7 ± 0,38 | 1,5 ± 0,36 | р > 0,05 | 0,78 ± 0,31 | 2,3 ± 0,40 | р > 0,05

7. | Кількість пропущених днів протягом навчального року | 6,34 ± 1,48 | 4,76 ± 1,36 | р > 0,05 | 2,50 ± 1,15 | 7,4 ± 1,5 | р < 0,05

*Індекс Руф`є: оцінка – менше 3,0 – висока працездатність,

4 – 6 – добра працездатність,

7 – 9 – середня працездатність,

10 – 14 – задовільна працездатність,

15 і вище – погана працездатність

х – у дослідженнях не приймали участь діти, що мають медичні протипоказання до занять фізичною культурою і спортом

Таблиця 4

Порівняльні дані рівня фізичного стану дітей з порушеннями і без порушень постави

№ п/п | Рівень фізичного стану | Досліджувані діти з порушеннями постави | Досліджувані діти без порушень постави

хлопчики | дівчатка | хлопчики | дівчатка

1. | Низький | 60,40 | 48,5 | 10,3 | 11,8

2. | Нижче середнього | 33,35 | 37,6 | 24,2 | 17,6

3. | Середній | 6,25 | 8,4 | 44,9 | 58,8

4. | Вище середнього | 0 | 5,5 | 10,3 | 11,8

5. | Високий | 0 | 0 | 10,3 | 0

Рівні фізичного розвитку дітей, які не мають порушень постави суттєво відрізняються в кращу сторону. Так високий і вище середнього рівні ФС мають 20,6% хлопчиків та 11,8% дівчаток, середній РФС у 44,9% і 58,8% відповідно. Нижче середнього РФС мають 24,2% хлопчиків і 17,6% дівчаток. Низький рівень ФС 10,3% хлопчиків та у 11,8% дівчаток.

Наведені дані свідчать про те, що, по-перше рівень фізичного стану у дітей без порушень постави суттєво вищий, ніж у дітей з порушеннями постави; по-друге, чітко прослідковується залежність між виникненням порушень постави і рівнем фізичного стану дітей молодшого шкільного віку.

У четвертому розділі «Вивчення ефективності методичних рекомендацій щодо корекції постави дітей молодшого шкільного віку на заняттях фізичними вправами» представлено результати піврічного педагогічного експерименту, проведеного з метою обгрунтування рекомендацій щодо регламентації параметрів занять фізичними вправами для корекції постави дітей молодшого шкільного віку.

Для участі в експерименті були відібрані діти (16 чоловік), які мають сутулувату поставу, яка має найбільше розповсюдження серед порушень постави у школярів. Контрольну групу складали 12 дітей, які теж мали відхилення постави і не відрізнялись за своїм фізичним станом від дітей експериментальної групи.

Зміст занять у експериментальній групі складали комплекси спеціальних вправ, що відносяться до трьох груп:

1.)

загальнозміцнюючі вправи;

1.)

вправи на відчуття правильної постави;

1.)

вправи на корекцію сутулої постави.

Після закінчення педагогічного експерименту було проведене повторне обстеження дітей контрольної та експериментальної груп за всім переліком показників, які характеризують рівень фізичного стану дітей з порушеннями постави.

Аналіз результатів свідчить, що діти експериментальної групи проявили більш високий рівень фізичного стану після завершення експерименту (табл. 5).

Таблиця 5

Підсумкові показники фізичної підготовленості дітей, які входили до контрольної і експериментальної груп

№ п/п | Показники | Контрольна група | Експериментальна група | р

x ± Sх | x ± Sх

1. | Біг 30 м, с | 6,5 ± 0,10 | 5,9 ± 0,07 | р < 0,05

2. | «Човниковий» біг, с | 10,2 ± 0,13 | 9,5 ± 0,10 | р < 0,05

3. | Динамометрія пр. кисті, кг | 13,0 ± 0,3 | 14,5 ± 0,4 | р > 0,05

4. | Динамометрія лів. кисті, кг | 12,0 ± 0,3 | 13,2 ± 0,5 | р > 0,05

5. | Підтягування на перекладині, кіл-ть разів | 2,8 ± 0,1 | 4,3 ± 0,2 | р < 0,05

6. | Вис на зігнутих руках на перекладині, с | 6,3 ± 0,22 | 8,4 ± 0,21 | р < 0,05

7. | Піднімання тулуба в сід, кіл-ть разів | 24,0 ± 0,8 | 29,5 ± 0,7 | р < 0,05

8. | Нахил вперед, см | 1,2 ± 0,3 | 3,9 ± 0,3 | р < 0,05

9. | Стрибок у довжину з місця, см | 117,0 ± 0,9 | 124,0 ± 0,8 | р < 0,05

Отримані результати свідчать про адекватність розроблених рекомендацій і комплексів вправ для підвищення рівня фізичної підготовленості, як одного з компонентів фізичного стану дітей і як фактора, що впливає на профілактику а корекцію порушень постави у дітей молодшого шкільного віку. Достовірні зміни відбулися у показниках постави, які визначалися за методикою З.П. Кавалькової (1983). Так, порівняння показників глибини шийної точки, глибини поперекового лордозу, довжини хребта показало, що після педагогічного експерименту відбулися достовірні зміни в експериментальній групі. У досліджуваних експериментальної групи абсолютні показники наблизилися до стандартів правильної постави. Що свідчить про ефективність запропонованих методичних рекомендацій та комплексів вправ для виправлення та корекції постави.

У п`ятому розділі — “Обговорення результатів власних досліджень” отримані результати представлено трьома групами: дані, які підтверджують існуючі розробки, які доповнюють існуючі уявлення і група нових відомостей щодо розроблюваної проблеми.

Дослідження підтвердили, що:

однією з причин відхилень у стані здоров`я, зниження темпів фізичного розвитку і працездатності є порушення постави (Н.Т. Білякова, 1974; Я.С. Вайнбаум,1991; А. Арлуччі, 1992);

основне місце у профілактиці та корекції постави займає оптимальний руховий режим з використанням загальнорозвиваючих та спеціальних фізичних вправ (І.І. Бахрах, 1991; М. Деметріу, 1989; С.Б. Тихвинский, С.В. Хрущьов, 1991);—

виділена нами думка про взаємозв`язок фізичної підготовленості і показників стану постави підтверджує припущення про значення не тільки фізичної підготовленості, але і фізичного стану в цілому (А.Г. Сухарєв, 1991; В. Хіетама. Н. Пономарьов. 1998; О.Э. Сердюков. Я.С. Вайнбаум, 1998).

Результати нашого дослідження суттєво розвинули і доповнили існуючі дані про порушення постави, які найчастіше зустрічаються у дітей молодшого шкільного віку, про кількісні дані фізичного розвитку, фізичної підготовленості. Соматичного здоров`я 9 річних дітей з порушеннями постави.

Вперше нами виявлено і обгрунтовано взаємозв`язок фізичного стану і порушень постави. При цьому доведено, що діти, які мають більш низький рівень фізичного розвитку, схильні, або вже мають різні види порушень постави.

На основі проведених досліджень було розроблено алгоритм програмування корегуючих занять фізичними вправами для дітей молодшого шкільного віку з порушеннями постави. Розроблено комплекси вправ для корекції різних видів порушення постави.

ВИСНОВКИ

1. на основі аналізу літератури

ПЕРЕЛІК РОБІТ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Аль-Ананзих Джасер Хосни Метлак Физическое состояние детей младшего школьного возраста с нарушениями осанки/Педагогіка, психологія, та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. під ред. Єрмакова С.С.. — Харків: ХХПІ, 1999. - №4. – С.13-18.

1.

Аль-Ананзих Джасер Хосни Метлак К вопросу о методике занятий физическими упражнениями при коррекции нарушений осанки у детей младшего школьного возраста /Педагогіка, психологія, та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. під ред. Єрмакова С.С.. — Харків: ХХПІ, 1999. - №5. – С.

1.

Аль-Ананзих Джасер Хосни Метлак Формирование осанки у детей младшего школьного возраста: Брошюра. – К.: ООО «Международное финансовое агентство», 1998. –17 с.

1.

Аль-Ананзих Джасер Хосни Метлак Регламентація параметрів занять фізичними вправами дітей молодшого шкільного віку з порушеннями постави: Матеріали I Всеукраїнської наукової конференції аспірантів «Молода спортивна наука України”. - Львів, 1997. — С. 167 – 168.

1.

Аль-Ананзих Джасер Хосни Метлак: Регламентація параметрів корегуючих занять фізичними вправами для школярів, що мають порушення постави залежно від рівня їх фізичного стану: Матеріали II Всеукраїнської наукової конференції аспірантів «Молода спортивна наука України”. - Львів, 1998. — С. 167 – 168.

1.

Jasser Hoshy Metlak Al Ananseh Reglametation of Parameters of Physical Exercise Lessons for Junior School Children Having the Carriage Deformations. – In: The Proceedings of “The modern Olympic sport” International scientific congress (May 16-19, 1997). — Kyiv, 1997. – P. 195.

Джасер Хосні Метлак Аль-Ананзіх ФІЗИЧНИЙ СТАН ДІТЕЙ МОЛОД-ШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ З ПОРУШЕННЯМИ ПОСТАВИ

Дисертацiя (рукопис) на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту зi спецiальностi 24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення, Національний унiверситет фiзич-ного виховання i спорту України, Київ, 1999 р.

Дисертація присвячена проблемі обгрунтування шляхів корекції постави дітей молодшого шкільного віку з урахуванням рівня їх фізичного стану. В результаті досліджень було виявлено: кількісні показники фізичного розвитку, фізичного стану, соматичного здоров`я, дітей України і Іорданії, що мають порушення постави.

Виявлено, що діти молодшого шкільного віку з порушеннями постави за показниками фізичного розвитку, фізичної підготовленості не мають суттєвих розбіжностей, тоді як діти без порушень постави достовірно (р 0,05) мають кращі показники. При цьому рівень фізичного стану у дітей без порушень постави також відрізняється — вони в основному відносяться до ІІ, ІІІ, IV i V рівнів, а діти з порушеннями постави — до I і ІІ рівнів (за методикою Г.Л. Апанасенко, 1992).

Проведені дослідження дозволили розробити і обгрунтувати алгоритм і комплекси фізичних вправ, що сприяють корекції постави школярів молодшого шкільного віку.

Ключовi слова: постава, порушення постави, фізичний розвиток, фізична підготовленість, фізичний стан, рівень фізичного стану, комплекси фізичних вправ.

Джасер Хосни Метлак Аль-Ананзих ФИЗИЧЕСКОЕ СОСТОЯНИЕ ДЕТЕЙ МЛАДШЕГО ШКОЛЬНОГО ВОЗРАСТА С НАРУШЕНИЯМИ ОСАНКИ

Диссертация (рукопись) на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.02 – Физическая культура, физическое воспитание разных групп населения, Национальный университет физического воспитания и спорта Украины, Киев, 1999 г.

Диссертация посвящена проблеме поиска путей коррекции осанки детей младшего школьного возраста с учетом уровня их физического состояния.

В результате исследований выявлены количественные данные показателей физического развития, физической подготовленности, соматического здоровья детей младшего школьного возраста с нарушениями осанки.

Исследования позволили установить, что одной из причин отклонений в состоянии здоровья, снижения темпов физического развития детей младшего школьного возраста являются различные виды нарушения осанки. Расширены существующие знания о том, что ведущее место в профилактике и коррекции нарушений осанки у детей занимает оптимальный двигательный режим с применением различных физических упражнений.

Выявлено, что среди наблюдаемых 9 летних детей Украины и Иордании наиболее часто встречающимися видами нарушения осанки у детей Украины являются сутуловатость (70-75%), сколиотическая осанка (30-37%); у детей Иордании: у мальчиков — сколиотическая осанка (37%), у девочек – кругло – вогнутая спина (50%).

Впервые выявлено, что показатели физического развития, физической подготовленности детей Украины с нарушениями осанки не отличается от общестандартных показателей детей не имеющих нарушений осанки. В то же время по уровню физического состояния дети с нарушениями осанки достоверно (р < 0,05) уступают младшим школьникам не имеющих нарушений осанки.

На основе проведенных исследований разработан алгоритм программирования занятий физическими упражнениями детей младшего школьного возраста с нарушениями осанки и комплексы упражнений для коррекции разных видов нарушений осанки.

Ключевые слова: осанка, нарушение осанки, физическое развитие, физическая подготовленность, физическое состояние, уровень физического состояния, комплексы физических упражнений.

Jasser Hosny Metlak Al Ananseh.

The theses (a manuscript) for a competition of Candidate of Science Academic Degree in physical education and sports in specialty 24.00.02 — Physical cultural, Physical education for different population groups, National University for Physical Education and Sports of Ukraine, Kyiv, 1999.

Key words:






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОСВІТНІЙ КОМПЛЕКС УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН І НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ - Автореферат - 31 Стр.
ФЛЕГМОНИ ШИЇ ТА ЇХ УСКЛАДНЕННЯ: КЛІНІКА, ДІАГНОСТИКА, ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 30 Стр.
ЗЛОЧИНИ ПРОТИ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРАНСПОРТУ (кримінально-правове та кримінологічне дослідження) - Автореферат - 53 Стр.
СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ: ПРОБЛЕМИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ - Автореферат - 31 Стр.
Організаційні та Процесуальні проблеми вдосконалення діяльності органів дізнання - Автореферат - 26 Стр.
МЕХАНІЗМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ М’ЯЗОВО-СКЕЛЕТНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАКОНОМІРНОСТІ ЇЇ РОЗВИТКУ У ХРЕБЕТНИХ - Автореферат - 54 Стр.
НАУКОВІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ МОДИФІКУВАННЯ ЛИВАРНИХ АЛЮМІНІЄВИХ СПЛАВІВ АЗОТОМ І АЗОТОВМІСНИМИ ДИСПЕРСНИМИ ТУГОПЛАВКИМИ ЧАСТИНКАМИ - Автореферат - 46 Стр.