У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Введение

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Гаєвська Вікторія Олексіївна

УДК 658.336.8

Система управління проектами реформування і розвитку

житлово-будівельних кооперативів та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків

05.13.22 – управління проектами та програмами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Харків – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному технічному університеті будівництва та архітектури, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Харківський державний технічний університет

будівництва та архітектури, доцент кафедри

організації будівельного виробництва

 

Офіційні опоненти : доктор технічних наук, професор Шутенко Леонід

Миколайович, ректор Харківської національної академії

міського господарства Міністерства освіти і науки

України

 

кандидат технічних наук, професор Піліграм Сергій

Сергійович, заступник генерального директора з науки,

інвестицій та перспективного розвитку Державного

комунального підприємства “Харківкомуночиствод”

Провідна установа: Київський національний університет будівництва і

архітектури Міністерства освіти і науки України

Захист відбудеться “17” січня 2007 р. о 13 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради

Д 64.056.01 Харківського державного технічного університету будівництва та архітектури

за адресою : 61002, м. Харків, вул. Сумська, 40.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного технічного

університету будівництва та архітектури, за адресою : 61002, м. Харків, вул. Сумська, 40.

Автореферат розісланий “16 ” грудня 2006 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради Д 64.056.01 Т.М. Обіженко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Вступ. Стан житлової сфери в Україні істотно впливає на рівень життя всіх громадян країни. Житлову сферу вразила системна криза. Для виходу з кризи необхідно реформувати житлову сферу, особливо житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) та об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які є соціотехнічними системами з соціальними та технічними підсистемами, мають статус юридичних осіб і неприбуткових організацій. Прийнято багато Указів Президентів України, Постанов Уряду й Верховної Ради, Закон України щодо подолання системної кризи в житлово-комунальному господарстві, але вони до сього часу не виконані. Одним з головних чинників цього є відсутність правових й науково обґрунтованих шляхів вирішення цієї проблеми. Найбільш ефективним шляхом подолання системної кризи в житловій сфері й вирішення проблеми реформування ЖБК та ОСББ має бути проектний менеджмент, який об’єднує в єдину науково-практичну методологію методи й засоби розв’язання соціальних, технічних, економічних проблем і задач.

Актуальність теми. Чинна законодавча та нормативна база не забезпечує правових основ реформування ЖКГ. Технічний стан житлового фонду (ЖФ) характеризується високим ступенем зносу (до 80%). Законодавством встановлено основний напрям реформи: створення ОСББ на базі державного й комунального ЖФ і реорганізація діючих ЖБК в ОСББ. Вже утворено понад 2,5 тис. ОСББ, що однак становить тільки 0,7% загального ЖФ країни. Реорганізація ЖБК в ОСББ також іде дуже повільно. Більшість ЖБК та ОСББ є збитковими. Основними чинниками гальмування цих процесів є відсутність науково обгрунтованих методів й засобів реформування ЖБК, ОСББ, недостатнє ресурсне забезпечення, неповне покриття тарифами собівартості житлово-комунальних послуг (ЖКП), низька платоспроможність членів ЖБК, ОСББ, відсутність серед них компетентних осіб в області управління проектами. Визначено головні напрямки реформування і розвитку ЖБК, ОСББ: науково-технічне забезпечення та організація ефективного управління проектами їхнього реформування, забезпечення беззбиткового функціонування, технічне переоснащення , наближення до вимог Європейського Союзу (ЄС) у використанні енергетичних і матеріальних ресурсів.

Наявність системної кризи в житловій сфері країни, загальна потреба в розв’язанні невирішених проблем і задач реформування ЖБК та ОСББ обумовлюють необхідність пошуку нових підходів до методів і засобів управління проектами їх реформування і актуальність теми дисертації.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконувалася в рамках науково-дослідної роботи “Розробка оптимізаційних моделей та методів оперативно-організаційного управління проектом в умовах неповної інформації, математичне моделювання та розв’язання задачі календарного планування з урахуванням невизначеності параметрів часу, що базується на застосуванні інтервального аналізу” (державний реєстраційний номер теми 0105U009107) та згідно з планами реалізації Програми реформування житлово-комунального господарства (Постанова Кабінету міністрів України від 14.02.2002 р. №139), Закону України „Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004-2010 роки” від 24.06.2004 р. №1869, “Програми розвитку і реформування житлово-комунального господарства м. Харкова на 2003 – 2010 роки

Здобувачем у рамках цих робіт розроблена система, методи, засоби, моделі управління проектами реформування ЖБК та ОСББ на основі сучасної методології управління проектами.

Мета і задачі дослідження: розробка нової системи, нових та удосконалення відомих методів, засобів, моделей управління проектами реформування ЖБК та ОСББ.

Для досягнення мети в роботі були поставлені такі наукові задачі:
1.Розробити керовану організаційно-технічну систему управління проектами реформування і розвитку ЖБК та ОСББ, як б базувалася на наявності в Україні єдиного правового й нормативно-технічного поля в області створення, управління та функціонування ЖБК та ОСББ.

2. Розробити методи, засоби, моделі управління в цієї системі проектами реформування і розвитку ЖБК та ОСББ, що мають різні соціальні та технічні параметри.

3. Розробити вимоги до інформаційно-керуючої системи для управління проектами реформування і розвитку ЖБК, ОСББ.

3. Розробити критерії оцінки компетентності й знань проектних менеджерів, управителів ЖБК, ОСББ з управління проектами реформування ЖБК, ОСББ.

4. Провести дослідження зв’язків та закономірностей у процесах управління фінансовими й інформаційними потоками в ЖБК, ОСББ та надійності систем їх життєзабезпечення для прогнозування ресурсного забезпечення проектів їх реформування.

5. Розробити інформаційно-технологічну класифікацію об'єктів моніторингу стану технічних підсистем ЖБК, ОСББ і інформаційні технології для управління проектами реформування і розвитку ЖБК, ОСББ та змінами у них;

Об'єкт дослідження – процеси реформування ЖБК та ОСББ.

Предмет досліджень – система управління проектами реформування і розвитку ЖБК та ОСББ.

Методи дослідження. У роботі використані математичний апарат регресійного аналізу й теорії імовірності (при аналізі та дослідженні фінансових потоків, надійності систем життєзабезпечення), методологія управління проектами (при розробці методів, засобів, моделей процесів управління проектами реформування ЖБК, ОСББ), теорії множин (при розробці методу оцінки можливості реалізації проектів реформування ЖБК, ОСББ), методи структурного системного аналізу й проектування ІКС (при розробці інформаційних технологій управління проектами), методи аналітичного дослідження технічних, нормативних і документальних джерел інформації.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в розробці науково-методичного та науково-практичного забезпечення управління проектами реформування ЖБК, ОСББ для виводу їх з системної кризи та подальшого розвитку. В процесі досліджень автором отримані такі результати, що мають наукову новизну:

вперше:

- розроблена специфічна дворівнева керована організаційно-технічна система „Базовий проект-монопроекти” для управління проектами реформування і розвитку ЖБК та ОСББ, що знижує витрати на управління проектами, прискорює їх реалізацію;

- розроблена модель системи “Базовий проект - монопроекти” з двома рівнями управління: на першому рівні - базовим проектом, на другому рівні - монопроектами реформування і розвитку ЖБК та ОСББ;

- критерії оцінки компетентності й знань проектних менеджерів та управителів ЖБК, ОСББ, необхідних для ефективного управління проектами реформування і розвитку ЖБК та ОСББ.

Удосконалені:

- структурні моделі проектів реформування і розвитку ЖБК та ОСББ з підпроектами реформування й подальшого розвитку їх соціальних та технічних підсистем;

- модель системи аналізу реалізовності монопроектів реформування конкретних

ЖБК, ОСББ.

Одержали подальший розвиток:

- методика моніторингу стану технічних підсистем ЖБК, ОСББ:

- інформаційні технології управління соціальними та технічними підсистемами ЖБК, ОСББ.

Практичне значення отриманих результатів. Практична цінність роботи полягає в розробці ефективних структурних і функціональних компонентів системи „Базовий проект -монопроекти”: предметної області, життєвого циклу, учасників, оточення, цілей і результатів реалізації проектів, що дозволяє зменшити витрати й прискорити їх розробку та реалізацію; в розробці 16 базових комплексів робіт для проектів реформування соціальної й технічної підсистем ЖБК, ОСББ, що дозволяє прискорити підготовку початкових даних для базового і монопроектів та підвищити їх якість. Розроблено методику оцінки в автоматизованому режимі можливості реалізації проектів реформування ЖБК, ОСББ, 6-рівневу інформаційно-технологічну класифікацію об'єктів моніторингу стану технічних підсистем ЖБК, ОСББ та інформаційні технології управління проектами реформування їхніх соціальних і технічних підсистем, що дозволяє автоматизувати процеси планування, реалізації, обліку, контролю виконання і результатів робіт, передбачених в проектах, забезпечити оперативне управління змінами в проектах реформування і розвитку ЖБК, ОСББ. Отримані математичні залежності реальних вхідних фінансових потоків ЖБК, ОСББ і надійності внутрішніх систем життєзабезпечення дозволяють надійно прогнозувати ресурсне забезпечення проектів реформування і розвитку.

Наукові і практичні результати дисертації використовуються в ЖБК Основ’янського відділення Південної залізниці, ЖБК „Холодногірський”, „Магістраль-2”, Азово - Чорноморській інвестиційній компанії(м. Харків).

Особистий внесок здобувача. Всі наукові положення, що виносяться на захист, належать автору особисто. У роботах, опублікованих у співавторстві, дисертанту належать такі результати: у [1] - модель вхідних і вихідних матеріальних, фінансових і інформаційних потоків у ЖБК, ОСББ. У [5] - інформаційно-технологічна модель процесів функціонування ЖБК та основні задачі інформаційно-керуючої системи. У [9] - результати регресійного аналізу надійності внутрішньобудинкових систем водо- та теплопостачання. У [11] – модель управління проектами реформування ЖБК, ОСББ на основі організаційно-технічної системи „Базовий проект -монопроекти”.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертації доповідались й обговорювались на:

- Міжнародній науково-технічній конференції “Будівництво, реконструкція та відновлення будинків і споруджень міського господарства” (Харків, 2002);

- Міжнародній науково-практичній конференції “Житлова політика України: зміни,

кадри для реформування” (Харків, 2002);

- 1V науково-практичної конференції “Проблеми організації і управління житлово-комунальним господарством” (Дніпропетровськ, 2002);

- науково-технічних семінарах в Харківському державному технічному університеті будівництва та архітектури (Харків, 2002, 2006);

- Міжнародній науково-технічній конференції „Приоритеты устойчивого развития крупных городов” (Харків, 2004);

- Всеукраїнській науково-практичній конференції „Реалізація регіональних програм реформування та розвитку житлово-комунального господарства” (Алушта, 2005);

- Міжнародній науково-практичній конференції „Устойчивое развитие городов: современные технологии управления городским и региональным развитием” (Харків, 2006);

- ХХХ111 науково-технічній конференції викладачів, аспірантів та співробітників Харківської національної академії міського господарства (Харків, 2006).

Публікації. За результатами дисертаційної роботи опубліковано 15 наукових праць, у т.ч. 13 праць - в фахових виданнях, що входять до переліку ВАК України, 1 стаття – в науковому журналі Російської Федерації.

У публікаціях викладено основні положення й результати розробки системи, методів, засобів, моделей управління проектами реформування ЖБК та ОСББ.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, чотирьох розділів і висновків і має загальний обсяг 227 сторінок. Містить 41 рисунок, з яких 36 на окремих сторінках і 6 таблиць, з яких 3 на окремих сторінках, 3 додатки на 41 сторінці, список використаних джерел, що включає 160 найменувань на 13 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі визначено проблеми й невирішені наукові задачі щодо виводу ЖБК та ОСББ із системної кризи, розкрито актуальність роботи, її значущість для науки й практики; сформульовано мету та задачі дослідження, визначено шляхи досягнення мети на основі сучасної методології управління проектами. Розкрито наукову новизну, практичну цінність результатів досліджень, стан їх практичного використання.

У першому розділі надано результати аналізу стану та проблем у ЖКГ, житловій сфері й житловому секторі ЖБК, ОСББ України. Встановлено, що ЖКГ й його житлова сфера є найбільш технічно відсталою галуззю, знаходиться в стані системної кризи й має потребу в корінному реформуванні. Технічний стан житлового фонду підійшов до критичного рівня. Необхідний перехід до нової моделі функціонування ЖКГ й його житлової сфери в умовах ринкової економіки. Основною формою організації управління багатоквартирним житловим фондом країни повинні стати ОСББ. Вони утворюються на базі державного (комунального) житлового фонду та шляхом реорганізації ЖБК в ОСББ. Для ефективного реформування ЖБК, ОСББ необхідно розробити нові та удосконалити відомі методи, засоби, моделі управління проектами.

Значний внесок в розвиток теорії і практики управління проектами внесли вітчизняні і зарубіжні вчені: Бланк І.А., Болотських О.М., Бурков В.М., Бушуєв С.Д., Воропаєв В.І., Гончаренко Д.Ф., Добров Г.М., Драгун Л.М., Ільїн М.І., Кірнос В.М., Тесля Ю.М., Х.Решке, Х. Шелле, Шапіро В.Д., Шпільовий В.Д., Шутенко Л.М., Harrison F., Sunde L. та інші. Але цілий ряд аспектів методології управління проектами відносно до мети й процесів реформування ЖБК, ОСББ вимагають подальшого дослідження.

За результатами проведеного автором системного аналізу можливих підходів до розробки ефективної системи управління проектами реформування і розвитку ЖБК, ОСББ виявлена можливість і необхідність створення специфічної керованої організаційно-технічної системи, яка б зв’язувала в єдине ціле методи й засоби ефективного управління проектами реформування ЖБК, ОСББ з різними соціальними та технічними параметрами з одночасним зменшенням витрат на управління цими проектами.

Другий розділ присвячений розробці системи управління проектами реформування і розвитку ЖБК, ОСББ. В Україні існують єдині правові норми створення й функціонування ЖБК та ОСББ, єдині державні технічні норми утримання житлових будинків. Це дає можливість створити специфічну керовану організаційно-технічну систему „Базовий проект -монопроекти” (далі система „БП-МП”), як найбільш ефективну систему управління проектами реформування і розвитку ЖБК та ОСББ.

В дисертації цей концептуальний підхід використано для розробки нових й удосконалення відомих методів, засобів, моделей управління проектами реформування ЖБК, ОСББ. В системі „БП-МП” базовий проект (БП), який розробляє та яким управляє проектно-орієнтована організація, включає основні базові процеси управління проектами. На основі БП за замовленнями конкретних ЖБК, ОСББ проектно-орієнтована організація розробляє монопроекти (МП) реформування цих ЖБК, ОСББ, управління якими здійснюється сумісно. У зв’язку з різними соціальними та технічними параметрами ЖББ, ОСББ монопроекти мають унікальний характер, різні тимчасовість і продукти. Вони не можуть використовуватися для реформування інших ЖБК, ОСББ. Організаційно-технічна система „БП-МП” дає змогу прискорити й зменшити витрати ЖБК, ОСББ на розробку, управління та реалізацію проектів їх реформування, створити умови для подальшого розвитку. В дисертації прийняті такі поняття системи „БП-МП”, базового й монопроектів:

1)Дворівнева керована організаційно-технічна система „Базовий проект -монопроекти” - це множина робіт у базовому (рівень 1) і монопроектах (рівень 2) реформування і розвитку ЖБК, ОСББ, що знаходяться в заданих відношеннях і зв’язках проміж себе, утворюють визначену цілісність та єдність, забезпечують досягнення мети проектів в заданий час в умовах обмежених ресурсів. Організаційно-технічна система „БП-МП” може також розглядатися як специфічний об’єднаний (єдиний) проект.

2)Базовий проект - це комплексний проект, який складається з множини взаємозалежних заходів, спрямованих на досягнення цілей реформування ЖБК, ОСББ протягом заданого часу при обмежених ресурсах.

3)Монопроект - це окремий простий проект, який складається з комплексу взаємозалежних заходів, спрямованих на реформування та подальший розвиток конкретного ЖБК, ОСББ і досягнення в заданий час конкретних цілей з урахуванням наявних та прогнозних ресурсів.

Організаційно-технічна система „Базовий проект -монопроекти” містить основні елементи базового й монопроектів: проблеми, методи та засоби їх вирішення, мета проектів (рис.1). Основними проблемами та задачами реформування ЖБК, ОСББ є ресурсне забезпечення, доведення їх технічного стану до державних норм, розвиток соціальних й технічних підсистем ЖБК та ОСББ з метою досягнення європейських стандартів в житловій сфері.

Визначено методи та засоби вирішення цих проблем: ефективні світові методи й засоби управління проектами реформування для виводу підприємств із кризи, приведення тарифів на ЖКП до нормативів, що забезпечують рентабельність ЖБК, ОСББ, перехід на договірні взаємовідносини ЖБК, ОСББ з власниками житлових і нежилих приміщень, створення об’єднань ЖБК й асоціацій ОСББ для акумулювання ресурсів на реалізацію проектів їх реформування, використання ресурсозберігаючих технологій, створення спеціальних проектно-орієнтованих організацій та підготовка й сертифікація проектних менеджерів та управителів для управління проектами реформування і розвитку ЖБК, ОСББ, перехід від ручного до автоматизованого управління цими проектами.

Управління проектами в системі „БП-МП” визначено її структурними та функціональними компонентами: контекстом, процесами, основними функціями, методами і ефективністю. У контекст включено предметну область, життєвий цикл, учасники і оточення проектів. Предметна область розглядається як сукупність ЖКП, якість, обсяги і терміни надання яких повинні відповідати соціальним і технічним нормам. В предметній області визначено мету, склади робіт і результати проектів. Підцілями цих проектів є реформування елементів соціальної та технічної підсистем ЖБК, ОСББ для забезпечення їх надійного й ефективного функціонування. Склади робіт проектів сформовані у вигляді базових комплексів, кожний з яких включає в себе укрупнені види робіт, детальні й одиничні роботи. Розроблено 9 базових комплексів робіт з реформування соціальних і 7 базових комплексів – технічних підсистем ЖБК та ОСББ.

Усі роботи повинні мати такі характеристики: обсяг і вартість роботи, матеріали, устаткування, виконавці та оцінюватися за діючими розцінками й нормами. Методи та засоби сіткового й календарного планування таких робіт відомі і в роботі не розглядаються.

Визначено основні результати реалізації проектів: забезпечення й поліпшення

комфортних та безпечних умов проживання за рахунок підвищення надійності й

ефективності функціонування ЖБК, ОСББ.

У системі „БП-МП” передбачено життєвий цикл з 4-х фаз: фаза 1 - початкова (уточнення цілей управління проектами в системі „БП-МП”), фаза 2 – розробка основних компонентів системи управління проектами, фаза 3 - реалізація монопроектів реформування конкретних ЖБК, ОСББ, фаза 4 – завершення монопроектів.

Тривалість і склади робіт кожної фази проектів треба синхронізувати з роботами, передбачени-

ми у Загальнодержавній програмі реформування і розвитку ЖКГ до 2010 року.

Рис.1. Структурно-логічна схема дворівневої керованої організаційно-технічної

системи „Базовий проект-монопроекти”.

В зв’язку з цим визначено 8 першочергових заходів на першому (2004–2006) і 10 заходів – на другому (2007–2010 роки) етапах реформування ЖБК, ОСББ. Ці заходи повинні забезпечити стабілізацію фінансового й технічного стану ЖБК, ОСББ, впровадження енергозберігаючих технологій, перехід від ручного до автоматизованого управління проектами реформування. Визначено критерії оцінки ступеня досягнення поставлених у проектах цілей: виконання планів ремонтів за нормами технічної експлуатації житлових будинків, зведення кількості аварій і відмов у технічних підсистемах до рівня європейських стандартів, забезпечення вимог національних стандартів до якості ЖКП, повна оплата ЖКП. Ці критерії визначаються кількісно та є об’єктивними показниками ступеню досягнення цілей кожного монопроекту.

Визначено склад учасників й оточення проектів: ініціатори, замовники, інвестори, виконавці, користувачі й менеджери проектів, зацікавлені сторони, навколишнє середовище. Визначено джерела ресурсного забезпечення: базового проекту – за рахунок місцевого бюджету, монопроектів – за рахунок статутних внесків й обов’язкових платежів членів ЖБК, ОСББ, розмір яких повинен покривати витрати на їх утримання, а також державної дотації. Залучення інвестиційних ресурсів мало імовірно, бо зв’язано з великими ризиками інвесторів.

Для управління проектами реформування ЖБК, ОСББ розроблено структурну модель проекту, що складається з соціального та технічного підпроектів. Модель має 6 рівнів: 1-2 - організаційно-економічні; 3-6 – технологічні рівні управління проектом, котрі включають базові комплекси робіт, укрупнені, детальні й одиничні роботи. Виконана структурна декомпозиція підпроектів. Це дозволяє вибирати для планування, реалізації та контролю проектів необхідні роботи із запропонованих 16 базових комплексів з визначенням переліків, обсягів, термінів і вартості укрупнених, детальних і одиничних робіт. Визначено напрями управління якістю, часом, вартістю, ризиками, людськими ресурсами, контрактами, комунікаціями та змінами у проектах.

Розроблено модель управління проектами реформування і розвитку ЖБК, ОСББ в системі „БП-МП” (рис.2).

Рис.2. Інформаційно-технологічна модель управління проектами реформування і розвитку ЖБК та ОСББ в системі „Базовий проект – монопроекти”

Вона передбачає: проектно-орієнтована організація розробляє й управляє базовим проектом, розробляє монопроект і сумісно з ЖБК, ОСББ управляє ним. Модель містить 8 основних базових процесів (блоків робіт), послідовне та паралельне виконання яких учасниками проектів забезпечує досягнення поставленої замовником мети. Проведений SWOT-аналіз процесів реформування ЖБК, ОСББ показав значну перевагу слабких сторін (W=17) і погроз над сильними сторонами (S=5) і сприятливими можливостями. Це обумовлює складність проектів і необхідність переходу від ручного до автоматизованого управління проектами на основі інформаційних технологій.

Для цього автором пропонуються адаптовані до цілей та задач реформування ЖБК, ОСББ універсальні моделі процесів реформування підприємств, які розроблені Бушуєвою Н.С.: узагальнена модель підготовки та управління проектами реформування підприємств (Mr) у вигляді базової моделі (Mb), модель проекту (Mp), розширена модель проекту (M0), інформаційна (IpA) та інші. Адаптовані моделі дозволяють описувати базовий і монопроекти реформування ЖБК, ОСББ у відомих програмних середовищах Artewis, Open Plan, Sure Trak, P3 і в інших.

Розроблено інформаційно-технологічні моделі процесів управління функціонуванням ЖБК, ОСББ, документообігу та взаємодії з зовнішніми об’єктами. На їх основі сформульовано вимоги до інформаційно-керуючої системи щодо виконання в автоматизованому режимі процедур оптимізації, прийняття та виконання управлінських рішень в процесах розробки, управління й реалізації проектів реформування ЖБК, ОСББ, включаючи моніторинг стану соціальних і технічних підсистем ЖБК, ОСББ, у т.ч. формування та контроль виконання планів ТО й ремонтів, контроль виконання планів та бюджетів монопроектів, створення та ведення баз даних, архівів правовстановлюючих, нормативних і технічних документів. Для проектування інформаційно-керуючої системи запропонована методологія SSADAM (Англія).

Аналіз ступеня участі управителів (голів і членів правлінь) ЖБК, ОСББ у сумісному управлінні проектами реформування показав, що правління ЖБК, ОСББ мають у своєму складі мало фахівців, здатних самостійно або сумісно з проектно-орієнтованою організацією розробляти й управляти проектами реформування і розвитку своїх ЖБК, ОСББ. В зв’язку з цим визначено необхідність оцінки компетентності й знань проектних менеджерів та управителів ЖБК, ОСББ для їх підготовки до управління цими проектами й подальшої сертифікації. З цією метою розроблені критерії оцінки компетентності проектних менеджерів та управителів ЖБК, ОСББ та перелік знань, необхідних для управління проектами реформування ЖБК та ОСББ.

У третьому розділі наведено результати дослідження ресурсного забезпечення проектів реформування ЖБК, ОСББ. Досліджено й побудовано моделі вхідних і вихідних фінансових, матеріальних й інформаційних потоків. Визначено, що проекти реформування ЖБК, ОСББ можливо реалізовувати при умові, що сума вхідних фінансових потоків Q вх буде більше суми вихідних потоків:

Q вх > Q вих . Основним джерелом фінансових ресурсів є внески членів ЖБК, ОСББ, розмір яких реально визначається нормативами, що встановлюють місцеві органи влади. Пропонується цей ресурс розглядати як нормативний - Рн. Однак він не здійснюється, тому що тарифи та ціни на житлові послуги забезпечують лише частину Рн. Ресурс, що формується на тарифів, запропоновано визначати як тарифний - Рт, а фактичний ресурс, що одержують ЖБК, ОСББ - як Рф. Цей ресурс менше Рт внаслідок низької платоспроможності мешканців і неповного відшкодування із бюджетів втрат від наданих пільг і субсидій. Тарифний ресурс пропонується оцінювати через коефіцієнт його відповідності нормативному ресурсу Рт = Кт • Рн ,

а фактичний ресурс - через його відповідність тарифному Рф = Кеф • Рт і

нормативному Рф = Кт • Кеф • Рн ресурсам.

У 2000-2005 роках сплата за ЖКП дорівнювала 57-92% (0,57 < Кеф < 0,92), а тарифи складали лише 26-52% від нормативів (0,26 < Кт < 0,52). Автор пропонує застосовувати розрахункові нормативи, розміри яких необхідно визначати з урахуванням технічного та фінансового стану конкретних ЖБК, ОСББ. Це дозволить збільшити у 1,5 – 2,0 рази ресурси для фінансування проектів реформування і розвитку ЖБК, ОСББ.

Для виявлення можливості прогнозування ресурсного забезпечення проектів реформування і розвитку ЖБК, ОСББ був проведений регресійний аналіз фактичних фінансових ресурсів Рф, одержаних трьома типовими ЖБК за 6 років (2000-2005). Отримано рівняння регресії у вигляді поліному: Рф = (0,66 + 8,91.10 -3 х)• Рт. Значущість регресії за критерієм Фішера дорівнює 0,95. Відхилення прогнозного на 2005 р. ресурсу від фактично одержаного дорівнює 0,0058. Це дає змогу надійно планувати ресурсне забезпечення й формувати бюджети базового та монопроектів.

Розглянуто можливість оцінювання в автоматизованому режимі реалізовності монопроектів реформування ЖБК, ОСББ. Для цього адаптовано модель Макарова І.М. Адаптована модель аналізу реалізовності містить дві підсистеми, у яких в автоматизованому режимі обробляються множини можливих планових і реалізаційних рішень з виконання проекту. Оптимальне рішення приймається проектно-орієнтованою організацією й управителем ЖБК, ОСББ з урахуванням фінансового і технічного стану, норм утримання, вимог безпеки та інших чинників.

У зв’язку з низьким рівнем стану технічних підсистем ЖБК, ОСББ надійність внутрішніх систем життєзабезпечення в останні роки значно зменшилася. З кожним роком кількість аварій збільшується. На упередження та усунення наслідків аварій потрібні значні ресурси, котрі необхідно враховувати при плануванні ресурсного забезпечення проектів реформування ЖБК, ОСББ. Для виявлення можливості прогнозування розміру цих додаткових ресурсів було проведено дослідження

надійності внутрішніх систем водопостачання й центрального опалення. За показники надійності прийнято аварійність (Na) й імовірність безвідмовної роботи р (tk). За показник аварійності (Na) прийнято кількість аварій на один кілометр системи за рік. У Європі він дорівнює 0,18 – 0,20, в Україні – 2,1 і вище. Показник аварійності Na розраховано за формулою:

(na•1000)

Na = -------------, (1)

(Дt • Lc)

де na - кількість аварій, що виникли в інтервалі часу Дt; Lc - довжина системи, м.

Показник імовірності визначався так:

N (tk)

p(tk) = ---------, (2)

N(0),

де: N(tk) – число справних елементів, що залишилися в системі до початку розглянутого k-го інтервалу моменту часу Дt, тобто до моменту tk = (k – 1) Дt, де k = 1, 2, 3,...; N(0) число елементів у системі.

Враховано тільки ті відмовлення, що пов’язані із заміною труб на аварійній ділянці.

Імовірність безвідмовної роботи розраховано за формулою:

[N(0) – nk (Дt]

p (tk) = --------------------, (3)

N(0)

де: N(0) – загальна довжина системи (100%), nk – сума довжин ділянок (%), на яких замінено труби.

Досліджено надійність внутрішньобудинкових систем холодного водопостачання та центрального опалення у трьох типових ЖБК за період з 1980 по 2005 роки. Дані обробляли з допомогою програми Mathcad 2000 методом регресійного аналізу.

Отримані такі рівняння регресії, в яких „х” – рік:

1.Внутрішні системи водопостачання:

- аварійність: Nа = 0,386 + 0,061х + 4,679.10-3 х2 (4)

- імовірність безвідмовної роботи: p( tk ) = 0,998 - 1,339.10-3 х – 4,5.10-4 х2 (5)

2. Внутрішні системи центрального опалення:

- аварійність: Nа = 0,241- 0,19х + 3,714.10-3 х2 (6)

- імовірність безвідмовної роботи: p( tk ) = 0,97 + 0,016х – 1,129.10-3 х2 , (7)

Для конкретних ЖБК, ОСББ число очікуваних аварій nа пропонується визначати з формули:

(Nа • Дt • Lc)

nа = ---------------, (8)

1000

де: Nа – число імовірних аварій на 1км системи за рік у розрахунковому інтервалі часу Дt, яке обчислюється з вищенаведених рівнянь регресії (4-7); Lc - довжина системи в конкретному ЖБК, ОСББ, м.

У проектах додаткові ресурси Рд на упередження й усунення наслідків аварій пропонується визначати так:

Рд = nа•В,

де: В – розміри витрат на упередження та усунення наслідків аварій.

Отримані показники надійності повинні враховуватися при формуванні планів ресурсного забезпечення та бюджетів проектів реформування і розвитку ЖБК та ОСББ.

У четвертому розділі викладено результати розробки та використання інформаційних технологій для управління проектами реформування ЖБК, ОСББ. Визначено необхідність моніторингу соціальної та технічної підсистем ЖБК, ОСББ для забезпечення оперативного управління проектами та змінами в них. Система та алгоритм моніторингу технічних підсистем базується на розробленій автором 6-рівневій інформаційно-технологічній класифікації, яка містить об’єкти технічного обслуговування й ремонту, перелік можливих дефектів у них, роботи з виявлення та усунення дефектів. Алгоритм моніторингу включає вибір об’єкту, виявлення в ньому дефектів, прийняття рішення за їх усуненням, документування рішень, організація їх виконання та контроль з фіксацією кроків в електронному журналі. Результати моніторингу сумісно використовуються проектно-орієнтованою організацією та управителями ЖБК, ОСБББ для оперативного управління проектами реформування та змінами у них.

Для своєчасного надання проектно-орієнтованій організації початкової та оперативної інформації з управління проектами реформування розроблено інформаційні технології й відповідне програмне забезпечення. Програма для соціальних підсистем ЖБК, ОСББ містить 6 модулів з необхідною інформацією (загальна характеристика квартири, всі дані щодо мешканців, реквізити документів про право власності, списки мешканців, пільговиків та інші); програма для технічних підсистем містить 5 модулів у вигляді електронних карт внутрішніх, у т.ч. квартирних, систем

водо-, газо-, електро-, теплопостачання, каналізації.

Результати дисертації використовуються в ЖБК Основ‘янського відділення Південної залізниці, ЖБК „Холодногірський”, Азово-Чорноморській інвестиційній компанії, ЖБК „Магістраль-2” у

м. Харкові. Це дозволило почати підготовку до розробки монопроектів реформування та до переходу від ручного до автоматизованого режиму управління цими проектами та житловими будинками, скоротити на 8-15% аварійність внутрішніх мереж, підвищити гнучкість й оперативність роботи правлінь ЖБК, ОСББ.

Висновки

У дисертації наведено теоретичне узагальнення та нове рішення наукової задачі створення специфічної системи управління проектами реформування і розвитку житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) з метою виводу їх із системної кризи та подальшого розвитку. Результати проведених досліджень зв’язків та закономірностей у процесах управління фінансовими та інформаційними ресурсами при реформуванні ЖБК та ОСББ в сукупності вирішують конкретне наукове завдання, що має суттєве значення для проектного менеджменту, як окремої важної галузі науки, а саме: розробити нові й удосконалити відомі методи, засоби та моделі управління проектами реформування і розвитку ЖБК, ОСББ в рамках Закону України „Про Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004-2010 роки”.

Основні наукові та практичні результати роботи:

1.Розроблено дворівневу керовану організаційно-технічну систему „Базовий проект-монопроекти” для управління проектами реформування і розвитку ЖБК та ОСББ, яка базується на наявності в Україні єдиного правового й нормативно-технічного поля в області створення, управління та функціонування ЖБК та ОСББ.

2. Розроблено модель управління проектами реформування і розвитку ЖБК та ОСББ в системі „Базовий проект-монопроекти”, в якій передбачено, що на першому рівні системи спеціальна проектно-орієнтована організація розробляє базовий проект й управляє їм. На другому рівні системи проектно-орієнтована організація розробляє на основі базового проекту унікальні монопроекти реформування конкретних ЖБК, ОСББ з різними соціальними та технічними параметрами й управляє ними сумісно з конкретними ЖБК, ОСББ. Це дозволяє оперативно управляти монопроектами та змінами у них, зменшити витрати ЖБК, ОСББ.

3.Визначено і розроблено основні структурні й функціональні компоненти системи управління проектами реформування і розвитку ЖБК, ОСББ: предметна область, життєвий цикл, учасники, оточення, цілі і підцілі, результати реалізації цих проектів. Це прискорює розробку й зменшує витрати на розробку, управління та реалізацію проектів реформування і розвитку конкретних ЖБК, ОСББ.

4.Побудовано структурну модель проекту реформування ЖБК, ОСББ, яка включає підпроекти реформування їх соціальних та технічних підсистем, виконано структурну декомпозицію моделі. Розроблено 9 базових комплексів робіт з реформування соціальних і 7 базових комплексів – з реформування технічних підсистем ЖБК та ОСББ.

5.Розроблені критерії оцінки компетентності і знань проектних менеджерів й управителів ЖБК, необхідних для управління проектами реформування ЖБК, ОСББ. Вони можуть бути основою створення системи підготовки та сертифікації фахівців для управління проектами реформування і розвитку ЖБК та ОСББ.

6.Запропоновано методику оцінки в автоматизованому режимі реалізовності проектів реформування ЖБК, ОСББ, що дозволяє проектно-орієнтованій організації сумісно з управителями ЖБК, ОСББ приймати із множини можливих планових і реалізаційних рішень оптимальне рішення з управління конкретним монопроектом.

7.Досліджено вхідні фінансові потоки у ЖБК, ОСББ. Встановлено, що вони мало залежать від часу, описуються з достовірністю 95% лінійною моделлю, відповідають законам нормального розподілу, можуть використовуватися для надійного прогнозування та планування ресурсного забезпечення проектів реформування і розвитку ЖБК та ОСББ.

8.Досліджено надійність роботи внутрішніх систем водопостачання та центрального опалення. Встановлено, що їх аварійність дорівнює 2,31 - 5,12 аварії на 1 км системи за рік, що в 10-20 разів перевищує європейські норми, а імовірність безвідмовної роботи дуже низька (0,630 - 0,685). Одержані рівняння регресії дають можливість з достатньою надійністю прогнозувати аварії у цих системах і передбачати відповідні ресурси у бюджетах проектів на упередження аварій і усунення їх наслідків.

9.Розроблено 6-рівневу інформаційно-технологічну класифікацію об'єктів й алгоритм моніторингу стану технічних підсистем ЖБК, ОСББ, а також інформаційні технології з відповідним програмним забезпеченням, що дозволяє в автоматизованому режимі використовувати результати моніторингу для оперативного управління монопроектами реформування і розвитку ЖБК, ОСББ та змінами в цих проектах.

10.Результати дисертації використовуються в ЖБК Основ‘янського відділення Південної залізниці, в ЖБК „Холодногірський”, Азово-Чорноморській інвестиційній компанії, ЖБК „Магістраль-2” у м. Харкові ( акти від 26.01.2006, 06.03.2006, 22.02.2006, лист №4 від 09.02.2006). Це дозволило почати підготовку до розробки монопроектів реформування та до переходу від ручного до автоматизованого режиму управління цими проектами та ЖБК і ОСББ, скоротити на 8-15% аварійність внутрішніх мереж життєзабезпечення, підвищити гнучкість й оперативність роботи правлінь ЖБК, ОСББ у цих напрямках.

11. Результати роботи рекомендується використовувати при реформуванні житлової сфери країни згідно з міськими, регіональними та державними програмами.

ПРАЦІ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

1.Гаєвська В.О., Шур В.А. Функціонування ЖБК в умовах неповного ресурсного забезпечення // Коммунальное хозяйство городов. Научн.-техн. сб.- Киев. Техніка. 2000, вып. 23, с. 65-71.

2.Гаєвська В.О. Ресурсне забезпечення функціонування ЖБК в умовах перехідного періоду // Коммунальное хозяйство городов. Научн.-техн. сб.- Киев. Техніка. 2000, вып. 24, с. 63-75.

3.Гаєвська В.О. Модель реалізовності планів поточного і капітального ремонтів житлових будинків ЖБК // Коммунальное хозяйство городов. Научн.-техн. сб. - Киев. Техніка. 2000, вып. 25, с. 135-143.

4.Гаєвська В.О. Реалізовність планів поточного і капітального ремонтів житлових будинків ЖБК в умовах неповного ресурсного забезпечення // Коммунальное хозяйство городов. Научн.-техн. сб. - Киев. Техніка. 2000, вып. 27, с. 200-206.

5.Гаєвська В.О., Фролов Р.М., Шур В.А. Концепція побудови інформаційно-керуючих систем для житлово-будівельних кооперативів // Технология приборостроения. -Харьков, 2000, №1, с. 55-59.

6.Гаєвська В.О. Модель функционирования ЖСК в условиях ограниченности ресурсов // Приборы и системы. Управление, контроль, диагностика. - М.: 2001, № 1,

с.82-85.

7. Гаєвська В.О. Управление техническим обслуживанием и ремонтом жилых домов // Зб. наук. праць Міжнародної наук.-техн. конференції „Будівництво, реконструкція та відновлення будівель і споруд міського господарства”. Коммунальное хозяйство городов. Научн.-техн. сб.- Киев. Техніка. 2002, вып. 39, с. 309-314.

8. Гаєвська В.О. Управління ресурсами ЖБК // Зб. наук. праць Міжнародної науково-практич. конференції “Житлова політика України : зміни, кадри для реформування”. Коммунальное хозяйство городов. Научн.-техн. сб. - Киев. Техніка. 2002, вып. 41, с. 113-115.

9.Гаєвська В.О., Шур В.А. Надійність роботи внутрішньобудинкових систем водопостачання і опалення // Коммунальное хозяйство городов. Научн.-техн. сб.- Киев. Техніка. 2004, вып.55, с. 63 - 68.

10. Гаєвська В.О. Модель і концепція компетентності управителів (менеджерів) житлових будинків // Коммунальное хозяйство городов. Научн.-техн. сб. - Киев. Техніка. 2004, вып. 56, с. 27 – 31.

11. Гаєвська В.О., Шур В.А. Создание и улучшение комфортных и безопасных условий проживания – главный приоритет развития крупного города // Сб. научн. трудов Международной науч.-техн. конференции „Приоритеты устойчивого развития крупных городов”. Коммунальное хозяйство городов. Научн.-техн. сб. - Киев. Техніка. 2004, вып. 57, с.239-244.

12. Гаєвська В.О. Управління реформуванням і розвитком ЖБК та ОСББ на основі базового і монопроектів // Коммунальное хозяйство городов. Научн.-техн.сб. - Киев. Техніка. 2004, вып. 58, с. 44 – 50.

13. Гаєвська В.О. Управління реформуванням та розвитком ЖБК та ОСББ на основі системи „Базовий проект -монопроекти” // Реалізація регіональних програм реформування та розвитку житлово-комунального господарства: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Алушта: ХО НТТ та ПО, ХНАМГ, 2005.– с.159–161.

14.Гаєвська В.О. Технологія управління реформуванням і розвитком ЖБК та ОСББ як ефективна складова системи управління сталим розвитком міст // Сб. научн. трудов Международной науч.-практ. конференции „Устойчивое развитие городов: современные технологии управления городским и региональным развитием”. Коммунальное хозяйство городов. Научн.-техн. сб. - Киев. Техніка. 2006, вып. 69, с. 338 - 344

15.Гаєвська В.О. Управління реформуванням житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) // Тези докладу на ХХХ111 наук.-техн. конференції викладачів, аспірантів та співробітників ХНАМГ. Харків: ХНАМГ, 2006,

- с. 97 – 99

АНОТАЦІЯ

Гаєвська В.О. Система управління проектами реформування і розвитку житлово-будівельних кооперативів та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.22


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЗАКРИТИЧНА ПОВЕДІНКА ТА РОЗГАЛУЖЕННЯ РОЗВ’ЯЗКІВ У НЕЛІНІЙНИХ ЗАДАЧАХ ТЕОРІЇ ЦИЛІНДРИЧНИХ ОБОЛОНОК - Автореферат - 22 Стр.
Генетичний аналіз кількісних ознак у зв’язку із взаємодією генотип-середовище у озимих тритикале і пшениці - Автореферат - 48 Стр.
АКСІОПСИХОЛОГІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ГУМАНІЗАЦІЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ СОЦІАЛЬНИХ ПЕДАГОГІВ - Автореферат - 24 Стр.
Економічне зростання виноробної галузі регіонального АПК на основі її інтенсивного розвитку - Автореферат - 27 Стр.
УПРАВЛІННЯ СПІВРОБІТНИЦТВОМ ОВС УКРАЇНИ З ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ КРАЇН СНД: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ - Автореферат - 60 Стр.
Віддалені результати пневмонектомії у хворих на туберкульоз та неспецифічні захворювання легень у термін понад 20 років після операції (клініко – функціональна характеристика) - Автореферат - 27 Стр.
МЕТОДИ АВТОМАТИЗОВАНОГО ПРОЕКТУВАННЯ АПАРАТНИХ ПІДСИСТЕМ ІНТЕРФЕЙСУ ВВОДУ-ВИВОДУ ЕЛЕКТРОННИХ ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ МАШИН - Автореферат - 22 Стр.