У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНА академія наук України

Інститут економіки промисловості

Кочура Ілона Володимирівна

УДК 330.131.7:65.011.3:622.33

ОЦІНКА та ПРОГНОЗУВАННЯ ВПЛИВУ

ГОСПОДАРСЬКИХ РИЗИКІВ НА ОПЕРАЦІЙНу

ДІЯЛЬНіСТь ВУГІЛЬНИХ ШАХТ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація
і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2006

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Державному вищому навчальному закладі “Донецький національний технічний університет” Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник – доктор економічних наук, старший науковий співробітник

Мартякова Олена Володимирівна,

Державний вищий навчальний заклад “Донецький національний технічний університет” Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк), завідуюча кафедрою управління виробництвом.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Гранатуров Володимир Михайлович,

Інститут економіки і менеджменту Одеської національної академії зв’язку імені О.С.Попова Міністерства транспорту та зв’язку України (м. Одеса), завідуючий кафедрою управління проектами та системного аналізу;

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник

Братков Єгор Миколайович,

Державне підприємство “Донецький науково-дослідний вугільний інститут” Міністерства вугільної промисловості України (м. Донецьк), керівник Галузевого центру економічних досліджень.

Провідна установа – Національний гірничий університет Міністерства освіти і науки України (м. Дніпропетровськ), кафедра прикладної економіки.

Захист відбудеться “25“ січня 2007 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.151.01 в Інституті економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, м. Донецьк, вул. Університетська, 77.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, м. Донецьк, вул. Університетська, 77.

Автореферат розісланий “23“ грудня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.М. Кузьменко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Для України однією з вирішальних ланок енергетичної і сировинної незалежності є вугільна промисловість. Аналіз тенденцій світового вуглеспоживання свідчить про те, що у XXI сторіччі світова потреба у вугіллі зросте до 2015 р. більш ніж у 2 рази. Енергетична безпека і зменшення залежності держави від імпортних енергоносіїв потребують максимального використання запасів вугілля, що становлять 90% викопного палива держави.

У зв'язку з особливостями вугільної промисловості, такими як складність гірничо-геологічних умов, нестаціонарність предмета праці, місця роботи, тяжкі умови праці, високий ступінь зносу устаткування, незабезпеченість очисних робіт підготовчими, висока трудоємкість і небезпека ведення робіт, а також чутливість галузі до коливань політичної кон'юнктури, законодавчих рішень, ця галузь має вищий рівень ризику порівняно з іншими галузями економіки.

Невизначеність, що породжує ризик на видобувному вугільному підприємстві, багато в чому обумовлена стохастичністю вихідної інформації, яка використовується при поточному плануванні і під час розробки бізнес-планів. Це пов'язано з мінливістю гірничо-геологічних, виробничих та інших факторів, а також зі зміною ринкового середовища.

Проблемам ризику присвячено багато досліджень і публікацій, які досить повно і широко представлені у роботах таких зарубіжних економістів, як Дж. Мілль, Н.У. Сеніор, А. Маршалл, А. Пігу, Дж. фон Нейман, Ф. Найт, Й. Шумпетер. Вагомий внесок у розробку питань ризику та організаційно-економічних основ його зниження зробили вчені України та інших країн СНД: А.П. Альгін, І.Т. Балабанов, Ю. Блех, У. Гетце, І.Р. Бузько, В.В. Вітлинський, В.В. Глущенко, П.Г. Грабовий, В.М. Гранатуров, М.В. Грачова, М.Г. Лапуста, А.А. Петросов, К.С. Мангуш, О.В. Мартякова, О.Л. Устенко, В.М. Хобта, О.І. Ястремський. Разом із тим далеко не всі аспекти проблем ризику досліджено, перш за все це стосується вугільної промисловості. Проблемам, які пов'язані з вітчизняною вугільною промисловістю, присвячено роботи таких учених: О.І. Амоші, Є.М. Браткова, І. П. Булєєва, А.Р. Вовченка, В.А. Гавриленка, О.С. Галушко, Ф.І. Євдокимова, А.І. Кабанова, О.Ю. Кузьмича, В.І. Саллі, Л.Л. Стариченка, Д.Ю. Череватського, О.І. Чилікина, М.Г. Чумаченка, Ю.П. Ященка. Однак підходи до оцінки, прогнозування та моделювання господарських ризиків у вугільній галузі потребують подальшого розвитку.

Істотним недоліком розроблених методів оцінки ризику для вугільних підприємств є те, що вони використовують імовірнісний характер гірничо-геологічної або технологічної інформації і не враховують інші внутрішні фактори ризику, а також більшу мінливість зовнішніх факторів ринкового середовища. Досвід зарубіжних дослідників не може бути запозичений повною мірою через непорівняність ринкових процесів і специфіку вугільних підприємств України.

У цих умовах особливо важливими постають дослідження з підвищення стабільності функціонування вугільних підприємств. Тому актуальності набуває більш повна оцінка впливу факторів господарського ризику та їх урахування у результатах операційної діяльності вугільних підприємств.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Донецького національного технічного університету за темами: Д-8-02 “Розробка наукових основ моделювання вугільної промисловості як безлічі економіко-технологічних об'єктів (шахт) з метою оптимального розподілу інвестицій” (номер держреєстрації 0102U001152, 2000-2004 рр.), у якій автором розроблено нейросітьову прогнозну модель впливу господарських ризиків на результати операційної діяльності вугільних шахт; Н-6-2001 “Розробка методів підвищення рентабельності роботи шахт Донбасу на основі використання принципово нових підходів у плануванні розвитку гірничих робіт і використанні інвестицій” (2001-2006 рр.), у рамках якої автором запропоновано метод оцінки ступеня ризику виконання планових показників на вугільних підприємствах.

Мета і задачі дослідження. Мета дослідження полягає у поглибленні теоретичних положень і вдосконаленні методів оцінки та прогнозування господарського ризику у вугільній галузі.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі поставлено і вирішено такі задачі:

визначено суть і природу господарського ризику у діяльності промислових підприємств, у тому числі вугільних;

адаптовано етапи управління господарськими ризиками до умов вугільних шахт;

запропоновано класифікацію господарських ризиків відповідно до специфіки роботи вугільних підприємств;

проаналізовано існуючі методичні підходи до оцінки ризику, обґрунтовано доцільність використання методу нейросітьового аналізу для оцінки та прогнозування впливу господарських ризиків на операційну діяльність вугільних підприємств;

виявлено причинно-наслідкові зв'язки впливу факторів господарського ризику на основні результати операційної діяльності вугільних шахт;

розроблено нейросітьову модель оцінки та прогнозування впливу господарських ризиків на операційну діяльність вугільних підприємств;

оцінено ступінь господарського ризику в операційній діяльності вугільних шахт на основі кластеризації ризикових ситуацій за зонами ризику;

запропоновано систему заходів щодо обмеження або усунення факторів господарського ризику, що найбільше впливають на результати операційної діяльності вугільних шахт.

Об'єкт дослідження – господарські ризики в операційній діяльності вугільних шахт.

Предметом дослідження є теоретичні і методичні підходи до оцінки та прогнозування впливу господарських ризиків на операційну діяльність вугільних шахт.

Методи дослідження. Методологічною основою досліджень стали теоретичні основи та положення сучасної економічної теорії, праці вітчизняних і зарубіжних учених-економістів, які пов'язані з проблемами оцінки та прогнозування впливу господарських ризиків на діяльність підприємств.

Для досягнення мети дисертаційної роботи використовувалися загальні і спеціальні методи дослідження: методи системного, економічного та статистичного аналізу та експертного опитування – для ідентифікацій ризикових ситуацій і факторів, що їх обумовлюють, які виникають у процесі функціонування вугільних шахт; методи математичної статистики – для виявлення імовірності виникнення та оцінки вагомості найбільш імовірних ризиків; методи індукції – для виявлення причинно-наслідкових зв'язків впливу факторів ризику на результати діяльності вугільних підприємств; метод нейросітьового аналізу – для встановлення взаємозв'язку між факторами, що спричиняють виникнення господарських ризиків, і основними результатами діяльності вугільних шахт; підвид аналітичного методу – аналіз чутливості – для виявлення факторів ризику, що найбільше впливають на операційну діяльність підприємств; кластерний аналіз – для кластеризації ризикових ситуацій за зонами ризику на основі показника ступеня ризику.

Інформаційною базою дослідження були офіційні статистичні джерела, первинні дані звітності вугільних підприємств ДП “Донецька вугільна енергетична компанія” і результати авторських досліджень.

Наукова новизна одержаних результатів. Основним науковим результатом дисертаційної роботи є подальший розвиток науково-методичних підходів до оцінки і прогнозування впливу господарських ризиків на операційну діяльність вугільних шахт. До найбільш суттєвих результатів слід віднести такі:

уперше:

розроблено прогнозну нейросітьову модель впливу факторів господарського ризику на основні результати операційної діяльності вугільних шахт, яка на відміну від існуючих моделей включає внутрішні та зовнішні фактори ризику та дозволяє їх проаналізувати і визначити ті, які найбільше впливають на діяльність вугільних підприємств. Це сприятиме якісному плануванню та стабільності функціонування вугільних підприємств;

удосконалено:

класифікацію господарських ризиків, яка дозволяє систематизувати ризики вугільних підприємств за визначеними ознаками. Поглиблено та розширено класифікаційну ознаку “за природою виникнення” з урахуванням галузевих, природних і кредитних ризиків;

метод кількісної оцінки ступеня ризику на підставі кластеризації ризикових ситуацій за зонами ризику, що дозволяє оцінювати виконання планових завдань на вугільному підприємстві з точки зору різноманітності умов його функціонування;

дістали подальшого розвитку:

управління господарськими ризиками, що передбачає адаптацію етапів аналізу та кількісної оцінки до умов вугільних шахт. Запропоновано проведення комплексного аналізу середовища підприємства, експертне опитування фахівців і використання нейросітьового методу, що дозволяє ідентифікувати господарські ризики, оцінювати і прогнозувати залежність між їх факторами та основними результатами операційної діяльності вугільних шахт;

поняття “господарський ризик вугільного підприємства”, яке розглядається як результат відхилення від встановлених параметрів його операційної діяльності, що обумовлюється, перш за все, гірничо-геологічними умовами, рівнем надійності технічної бази виробництва та матеріально-технічного постачання, рівнем укомплектованості штату робітників основних професій, рівнем зміни цін на сировину, матеріали та послуги й іншими внутрішніми та зовнішніми факторами;

кількісна оцінка ризиків, яка полягає у адаптуванні методу імітаційного моделювання до вугільних підприємств. Запропонований підхід до оцінки ризику при розрахунку валового прибутку (збитку) на вугільних шахтах дозволяє враховувати вплив внутрішніх і зовнішніх факторів.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дослідження використано для оцінки та прогнозування операційної діяльності вугільних підприємств з визначенням впливу господарських ризиків, що підвищує обґрунтованість встановлення планових завдань на вугільних шахтах і стабільність їх операційної діяльності.

Упровадження результатів дисертаційної роботи підтверджено відповідними довідками. Методичні рекомендації щодо оцінки та прогнозування впливу господарських ризиків на операційну діяльність вугільних шахт, запропоновані в дисертації, використано при поточному плануванні операційної діяльності ВП “Шахта ім. О.О. Скочинського” (довідка № 689 від 19.04.2006 р.), ВП “Шахтоуправління “Трудівське” (довідка № 03/593 від 24.11.2006 р.) і на інших вугільних шахтах ДП “Донецька вугільна енергетична компанія” (довідка № 3/15 від 10.04.2006 р.).

Універсальність алгоритму методики дозволяє використовувати його на різних шахтах, що підтверджено Управлінням вугільної промисловості До-нецької обласної державної адміністрації (довідка №2-5-051 від 13.04.2006 р.) при розгляді та аналізі запропонованих методичних рекомендацій.

Результати наукових досліджень використовуються у навчальному процесі Державного вищого навчального закладу “Донецький національний технічний університет” при викладанні дисциплін “Планування діяльності підприємств” і “Операційний менеджмент” та у дипломному проектуванні (довідка № 01-354/26 від 13.12.2006 р.).

Особистий внесок здобувача. Основні результати досліджень, які викладені в дисертаційній роботі, одержано особисто автором. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у дисертації використано лише ті ідеї і положення, що становлять індивідуальний внесок автора.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати досліджень обговорювалися на 12 міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях. Серед них: Всеукраїнська науково-практична конференція “Проблеми формування і реалізації інвестиційної стратегії господарського суб'єкта” (м. Дніпропетровськ, 12-13 грудня 2002 р.); II науково-практична конференція “Донбас-2020: Наука й техніка – виробництву” (м. Донецьк, 3-4 лютого 2004 р.); II і IV Міжнародні науково-практичні конференції “Современные информационные технологии в экономике и управлении предприятиями, программами и проектами” (м. Алушта, 13-19 вересня 2004 р., 11-17 вересня 2006 р.); “Економіка і маркетинг у ХХІ сторіччі” (м. Донецьк, 13-15 травня 2005 р.).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 17 наукових праць загальним обсягом 29,22 д.а., з яких особисто автору належить 8,85 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури і додатків. Повний обсяг дисертації містить 230 сторінок комп'ютерного тексту, 22 рисунки, 30 таблиць, 193 найменування списку використаних джерел і 4 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі “Теоретичні аспекти оцінки ризику в діяльності вугільних підприємств” розглянуто суть категорії “ризик” і основні підходи до його визначення, а також суть і природа господарського ризику з урахуванням специфіки вугільної галузі. Крім загального поняття “ризик”, у літературі зустрічаються поняття “економічний, підприємницький і господарський ризик”. З огляду на те, що економічні суб'єкти ринкової економіки виступають у ролі продавців, покупців, виробників і споживачів, ці поняття можна використовувати як синоніми. Проте для промислових підприємств тлумачення господарського ризику є більш широким і пов'язано не тільки з економічними аспектами діяльності підприємства, але і з виробничими, управлінськими, фінансовими та іншими. Встановлено, що відносно поняття “господарський ризик” немає єдиного підходу. У зв'язку з цим було проведено аналітичне осмислення цього поняття з точки зору його антиподів – стабільності, надійності, сталості. У вугільній промисловості ці поняття не застосовуються у розумінні детермінованості показників або факторів. Але якщо мати на увазі зміни у певних межах або відхиленнях від планових показників, то це найбільш прийнятні поняття, значення відхилення від яких будуть вказувати на той або інший ступінь стабільності роботи вугільного підприємства.

У дослідженні поняття “господарський ризик вугільного підприємства” розглядається як результат відхилення від встановлених параметрів його операційної діяльності, що обумовлюється, перш за все, гірничо-геологічними умовами, рівнем надійності технічної бази виробництва та матеріально-технічного постачання, рівнем укомплектованості штату робітників основних професій, рівнем зміни цін на сировину, матеріали та послуги й іншими факторами внутрішнього та зовнішнього середовища.

Діяльність вугільних підприємств пов'язана з фактором невизначеності, наслідком чого є виникнення різних ризикових ситуацій на мікро- і макрорівнях. Між тим, сутність, причини виникнення і галузеві особливості ризикових ситуацій на рівні окремої шахти досліджено недостатньо; немає чітких комплексних підходів до методів оцінки впливу факторів ризику на результати діяльності вугільних підприємств з урахуванням галузевих особливостей. Одним із недоліків сучасної системи оцінки ризику на вугільних підприємствах є відсутність прогнозування впливу різних факторів господарського ризику на основні результати їх діяльності. У зв'язку з цим необхідно ідентифікувати причини виникнення ризикових ситуацій у вугільній галузі для подальшого використання в методиці оцінки і прогнозування їх впливу на операційну діяльність вугільних підприємств.

Адаптовано етапи управління господарськими ризиками до умов вугільних шахт (рис. 1).

Управління ризиками передбачає аналіз, кількісну оцінку та методи впливу на ризик. На етапі якісного аналізу господарських ризиків конкретизовано дії їх ідентифікації. Це комплексний аналіз різних форм звітності вугільних підприємств та експертне опитування фахівців. Кількісна оцінка полягає у встановленні взаємозв’язку між факторами господарського ризику й основними результатами операційної діяльності вугільних шахт і визначенні значення ризику.

Проаналізовано класичні методи оцінки ризику та визначено найбільш прийнятні для вугільних підприємств. Це статистичний та експертний методи, імітаційне моделювання, аналіз доцільності витрат. Використання цих методів надає можливість оцінити ризик у цілому, але не дозволяє комплексно оцінити причинно-наслідкові зв'язки між факторами господарського ризику та результатами операційної діяльності вугільних шахт, проаналізувати конкретні фактори ризику, які вплинули на зміну показників вугільного підприємства, а також визначити методи, що знижують вплив того або іншого ризику. Це обумовило доцільність застосування методу нейросітьового аналізу для прогнозування та оцінки впливу господарського ризику на вугільних підприємствах. По-перше, цей метод дозволяє відтворювати надзвичайно складні залежності, по-друге, на відміну від інших існуючих методів використовується тоді, коли не визначено зв'язки між вхідними змінними і вихідними параметрами, по-третє, дозволяє моделювати залежності у випадку великої кількості змінних та аналізувати їх.

У другому розділі “Якісний аналіз господарських ризиків на вугільних підприємствах” було розглянуто класифікації ризиків для різних видів господарської діяльності підприємств. На підставі аналізу й узагальнення класифікаційних ознак існуючих класифікацій для інших галузей і врахування особливостей вугільних підприємств було запропоновано класифікацію господарських ризиків, характерних для вугільної промисловості (рис. 2).

Ідентифікацію ризикових ситуацій на вугільних підприємствах було проведено за допомогою аналізу різних форм звітності вугільних шахт ДП “Донецька вугільна енергетична компанія” та деяких самостійних шахт

Рис. 1. Схема управління господарськими ризиками на вугільних шахтах

Рис. 2. Класифікація господарських ризиків вугільних підприємств

м. Донецька і методу експертного опитування. У опитуванні взяли участь керівники і головні фахівці шахт, холдингів і об'єднань Донецько-Макіївського вуглевидобувного району і Західного Донбасу, а також учені Донецького національного технічного університету, діяльність яких пов’язана з вугільною галуззю. Експерти надавали бальні оцінки можливості виникнення та вагомості того або іншого ризику за методом проведення групової експертизи. Аналіз погодженості експертних оцінок проводився на основі розрахунку коефіцієнта рангової кореляції Спірмена, що підтвердило висновок про невипадкову погодженість результатів експертного опитування.

На основі ідентифікації ризикових ситуацій і факторів, що їх визначають, було виявлено причинно-наслідкові зв'язки впливу факторів ризику на основні результати операційної діяльності вугільних підприємств (рис. 3), які дуже складно оцінити кількісно. Це ще раз підтвердило доцільність застосування методу нейросітьового аналізу для прогнозування та оцінки впливу господарського ризику на вугільних підприємствах. Основу схеми становить основний закон діяльності підприємства в ринковій системі господарювання – максимізація прибутку. Основна частка чистого доходу підприємства, що залишається в його розпорядженні, – це прибуток від реалізації виробленої продукції, що залежить від обсягу видобутку та його собівартості. На формування цих величин впливають різні фактори ризику, які можуть призвести до їх відхилень у негативний бік. Для вугільних шахт основними причинами можливого зниження видобутку вугілля та збільшення його собівартості є організаційно-управлінські, природні, фінансові, політичні ризики та фактори, що їх спричиняють. До таких слід віднести вплив гірничо-геологічних умов, надійність матеріально-технічного постачання, рівень організації виробництва і праці, зростання цін на сировину та матеріали, зниження капітальних вкладень із бюджету і недосконалість законодавчої політики.

На основі аналізу різних форм звітності вугільних підприємств, максимальної єдності експертів з імовірності виникнення та вагомості певних ризикових ситуацій було відібрано фактори господарського ризику, які будуть виступати в ролі вхідних факторів у нейросітьовій моделі, і основні результати операційної діяльності вугільних підприємств як вихідні параметри моделі.

У третьому розділі “Методичні підходи до оцінки та прогнозування впливу господарських ризиків на результати операційної діяльності вугільних підприємств” адаптовано етапи нейросітьового моделювання до умов вугільних підприємств. Розроблено нейросітьову модель оцінки і прогнозування впливу господарських ризиків на основні результати операційної діяльності вугільних шахт, яка складається з 9 факторів на вході, проміжного шару з 10 нейронів і 3 параметрів на виході (рис. 4). Об’єктом спостереження обрано дані за факторами ризику по місяцях за 4 роки 9 шахт ДП “Донецька вугільна енергетична компанія”, які відрізняються гірничо-геологічними умовами, рівнем надійності технічної бази виробництва та матеріально-технічного постачання, кваліфікацією персоналу й іншими факторами, а також відповідні їм відсоток виконання плану видобутку, виручка від реалізації вугілля та собівартість 1 т вугілля. Результати спостережень перевірено на репрезентатив-

Рис. 3. Схема причинно-наслідкових зв'язків щодо впливу факторів господарського ризику на основні результати операційної діяльності вугільних підприємств

Рис. 4. Нейросітьова модель впливу факторів господарського ризику
на основні результати операційної діяльності вугільних шахт

ність. Для реалізації моделі використовувалася сіть прямого поширення інформації з алгоритмом зворотного поширення помилок (error back propagation), запропонованим Руммельхартом і Хінтоном, і можливості математичного пакета MATLAB 6. З метою мінімізації помилки прогнозування функцією активації визначено функцію гіперболічного тангенса. Ідентифікація залежності між вхідними даними та вихідними параметрами полягає у визначенні ваг синаптичних зв'язків і зміщень, які мінімізували б помилку прогнозу, що видається моделлю. Таким чином, обрано сіть з оптимальними вагами синаптичних зв'язків між нейронами і зміщеннями у нейронах, які дозволяють одержати мінімальну помилку прогнозу даних – 0,0042.

Модель було апробовано на шахтах ДП “Донецька вугільна енергетична компанія”. Середня помилка прогнозу склала 15%. Це досить задовільно для практики з урахуванням того, що вихідні дані є за своєю природою стохастичними. Одержані результати дозволяють стверджувати, що використання такої моделі сприяє якісному плануванню на вугільній шахті.

Таким чином, нейросітьова модель уможливлює прогнозування результатів операційної діяльності підприємств, що дозволяє знизити невизначеність впливу факторів внутрішнього і зовнішнього середовища.

Для визначення впливу факторів господарського ризику на результати операційної діяльності підприємства було проведено аналіз чутливості кожного з факторів. Зважаючи на значну мінливість у діапазоні кожного з факторів, попередньо проведено кластерний аналіз спостережень за зонами ризику. В основу кластеризації покладено різноманітність прояву цих факторів у сукупності, що впливає на рівень виконання плану видобутку, виручки від реалізації і собівартість 1 т вугілля. Було введено такий показник ступеня ризику, що оцінює прояв факторів ризику у сукупності:

,

де Н – показник ступеня ризику;

хi – значення факторів ризику, попередньо прошкальовані;

n – кількість факторів ризику за кожним спостереженням;

i – кількість спостережень.

Встановлено обернено пропорційну залежність між показником ступеня ризику і відсотком виконання плану видобутку вугілля і виручки від реалізації та прямо пропорційну залежність між показником ступеня ризику і собівартістю 1 т вугілля.

Кластеризацію проведено за п’ятьма відомими зонами ризику (безризикова, зона мінімального ризику, підвищеного ризику, критичного ризику та зона неприпустимого ризику) на основі значень показника ступеня ризику з використанням нейросітьової моделі. Систематизовано ризикові ситуації за зонами ризику та оцінено комбінації факторів ризику вугільної шахти, що надає можливість визначити рівень виконання планових завдань на вугільній шахті з урахуванням впливу внутрішніх і зовнішніх факторів. Було одержано оцінку ступеня ризику виконання планових показників по шахтах ДП “Донецька вугільна енергетична компанія”.

На підставі аналізу чутливості, який проводився на основі розробленої прогнозної нейросітьової моделі, визначено фактори господарського ризику, які найбільше впливають на операційну діяльність вугільних шахт. Відносно до рівня виконання плану видобутку – це надійність технічної бази виробництва, вплив гірничо-геологічних умов (без урахування фактора багатогазовості), зміна цін на сировину, матеріали та послуги і неукомплектованість штату робітниками основних професій. Стосовно рівня виконання плану прибутку від реалізації вугілля до вищезазначених факторів можна додати рівень матеріально-технічного постачання. Факторами, які найбільше впливають на собівартість 1 т вугілля, є надійність технічної бази виробництва, порушення правил техніки безпеки та вплив гірничо-геологічних умов.

Розроблено заходи щодо нейтралізації і зниження факторів господарського ризику, які найбільше впливають на операційну діяльність вугільних шахт. Основними є методи страхування, укладання довгострокових договорів зі споживачами, відмова від ненадійних партнерів, диверсифікація видів діяльності, підвищення кваліфікації працівників і престижу шахтарської праці. Рекомендовано створення відділу ризик-менеджменту на рівні об'єднань з видобутку вугілля, а також вугільних шахт.

Прогнозна нейросітьова модель разом із теорією статистичних рішень була застосована для зниження невизначеності під час прийняття рішень і визначення стратегії діяльності вугільних шахт.

 

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі запропоновано теоретичне обґрунтування і вирішення актуальної науково-практичної задачі щодо створення науково-методичних підходів до оцінки і прогнозування впливу господарських ризиків на операційну діяльність вугільних шахт. Розв'язання цієї задачі полягає у встановленні взаємозв'язку між факторами ризику та основними результатами операційної діяльності вугільних підприємств.

Основні висновки та результати дослідження зводяться до такого.

1. Розглянуто сутність категорії “ризик” і основні підходи до його визначення, а також суть і природа господарського ризику з урахуванням специфіки вугільної галузі. Уточнено поняття “господарський ризик вугільного підприємства”, яке розглядається як результат відхилення від встановлених параметрів його операційної діяльності, що обумовлюється гірничо-геологіч-ними умовами, рівнем надійності технічної бази виробництва та матеріально-технічного постачання, укомплектованості штату робітників основних професій, зміни цін на сировину, матеріали та послуги й іншими внутрішніми та зовнішніми факторами.

2. Адаптовано етапи управління господарськими ризиками до умов вугільних шахт. На етапі якісної оцінки господарських ризиків конкретизовано дії щодо їх ідентифікації. Це комплексний аналіз різних форм звітності вугільних підприємств та експертне опитування вітчизняних фахівців. Кількісна оцінка полягає у встановленні взаємозв’язку між факторами господарського ризику й основними результатами операційної діяльності вугільних шахт і визначенні ризику.

3. Обґрунтовано найбільш прийнятні підходи до оцінки ризику для використання у вугільній галузі. Це статистичний та експертний методи, аналіз доцільності витрат, а також імітаційне моделювання, за допомогою якого було запропоновано підхід до оцінки ризику при розрахунку валового прибутку (збитку) на вугільних шахтах з урахуванням впливу внутрішніх і зовнішніх факторів. Встановлено, що основним недоліком цих методів є відсутність або поверховий аналіз факторів ризику, без якого важко пропонувати будь-які методи, що знижують вплив ризиків. Для виконання поставленої у роботі задачі було обумовлено використання методу нейросітьового аналізу, який дозволяє відтворювати надзвичайно складні залежності.

4. Запропоновано класифікацію господарських ризиків для вугільної промисловості на підставі аналізу й узагальнення класифікаційних ознак існуючих класифікацій для інших галузей і врахування особливостей вугільних підприємств. Поглиблено і розширено класифікаційну ознаку “за природою виникнення” з урахуванням галузевих, природних і кредитних ризиків.

5. Здійснено ідентифікацію господарських ризиків вугільних підприємств на основі аналізу різних форм їх звітності та з використанням методу експертного опитування. Ідентифіковано ризикові ситуації, які оцінено за можливістю їх виникнення та за вагомістю.

Виявлено причинно-наслідкові зв'язки впливу факторів ризику на основні результати операційної діяльності вугільних підприємств на основі ідентифікації ризикових ситуацій і факторів, що їх спричиняють. Визначено, що основними причинами можливого зниження результатів операційної діяльності вугільних шахт є організаційно-управлінські, природні, фінансові, політичні ризики і фактори, що їх спричиняють. До таких слід віднести: гірничо-геологічні умови, надійність матеріально-технічного постачання, рівень організації виробництва та праці, зростання цін на сировину та матеріали, зниження капітальних вкладень із бюджету та недосконалість законодавчої політики.

6. Розроблено нейросітьову модель оцінки і прогнозування впливу факторів господарського ризику на основні результати операційної діяльності вугільних шахт. Модель включає внутрішні та зовнішні фактори ризику та дозволяє їх проаналізувати і визначити ті, які найбільше впливають на операційну діяльність вугільних шахт. Це сприятиме підвищенню якості планування та стабільності функціонування вугільних підприємств. Модель було апробовано на шахтах ДП “Донецька вугільна енергетична компанія”. Середня помилка прогнозу склала 15%. Це задовільно для практики з урахуванням того, що вихідні дані є за своєю природою стохастичними.

7. Розроблено метод кількісної оцінки ступеня ризику на основі кластеризації ризикових ситуацій за зонами ризику. В основу кластеризації покладено нову ознаку – різноманітність прояву сукупності факторів господарського ризику.

Запропонований метод дозволяє не тільки систематизувати ризикові ситуації за зонами ризику, але й оцінити комбінації факторів ризику вугільної шахти, що допоможе визначити рівень виконання планових завдань на вугільній шахті з урахуванням впливу внутрішніх і зовнішніх факторів. Одержано оцінку ступеня ризику виконання планових показників по шахтах ДП “Донецька вугільна енергетична компанія”.

8. Визначено фактори господарського ризику, які найбільше впливають на операційну діяльність вугільних шахт, на підставі аналізу чутливості. Відносно до рівня виконання плану видобутку – це надійність технічної бази виробництва, вплив гірничо-геологічних умов (без урахування фактора багатогазовості), зміна цін на сировину, матеріали та послуги і неукомплектованість штату робітниками основних професій. Стосовно до рівня виконання плану прибутку від реалізації вугілля до вищезазначених факторів можна додати рівень матеріально-технічного постачання. Факторами, які найбільше впливають на собівартість 1 т вугілля, є надійність технічної бази виробництва, порушення правил техніки безпеки та вплив гірничо-геологічних умов.

9. Запропоновано практичні рекомендації щодо усунення або зниження впливу господарських ризиків, які спрямовано на підвищення ефективності операційної діяльності вугільних підприємств. Основними є методи страхування, укладання довгострокових договорів зі споживачами, відмова від ненадійних партнерів, диверсифікованість видів діяльності, підвищення кваліфікації працівників і престижу шахтарської праці. Рекомендовано створення відділу ризик-менеджменту на рівні об'єднань з видобутку вугілля, а також вугільних шахт.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1. Кочура И.В. Выявление и классификация рисковых ситуаций при инвестировании средств в угольные предприятия // Економіка: проблеми теорії і практики. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2002. – Вип. 165. – С.69-75.

2. Худолей О.Г., Кочура И.В. Оценка возникновения рисковых ситуаций при инвестировании средств в угольные предприятия // Старопромислові регіони Західної і Східної Європи в умовах інтеграції. – Донецьк: ДонНУ. – 2003. – С.357-361.

Особистий внесок: визначено оцінку виникнення ризикових ситуацій на вугільних шахтах методом експертного опитування.

3. Кочура И.В. Анализ операционных рисков горных предприятий на основе оценки финансовой устойчивости // Економіка: проблеми теорії і практики. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2003. – Вип. 186. – Т.1. – С.37-40.

4. Шаповал С.Н., Овсянников В.П., Кочура И.В. Оценка риска при прогнозировании прибыли на угольных шахтах методом имитационного моделирования // Наукові праці Донецького національного технічного університету. Сер.: Економічна. – Донецьк: ДонНТУ. – 2004. – Вип. 82. – С. 146-153.

Особистий внесок: визначено закони розподілу місячного видобутку вугілля, ціни 1 т вугілля та на їх основі – закони розподілу прибутку вугільних шахт. Оцінено ризик при розрахунку валового прибутку (збитку) на вугільних шахтах з урахуванням впливу внутрішніх і зовнішніх факторів.

5. Кочура И.В. Рисковые ситуации при инвестировании средств в угольные предприятия Донбасса: причины возникновения и их последствия // Економіка: проблеми теорії та практики. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2004. – Вип.190. – Т. 2. – С.484-489.

6. Кочура И.В. Мероприятия по нейтрализации и ограничению наиболее влиятельных факторов хозяйственного риска на угольных шахтах // Економіка і право. – 2005. – №4. – С. 32-40.

7. Кочура И.В. Оценка и прогнозирование влияния хозяйственных рисков на стабильность операционной деятельности угледобывающих шахт на основе нейросетевого подхода // Наукові праці Донецького національного технічного університету. Сер.: Економічна. – Донецьк: ДонНТУ. – 2005. – Вип. 97. – С.72-82.

8. Кочура И.В. Оценка степени влияния хозяйственного риска на операционную деятельность угольных шахт // Наукові праці Донецького націона-льного технічного університету. Сер.: Економічна. – Донецьк: ДонНТУ. – 2005. – Вип.100-2. – С.88-98.

9. Кочура І. Класифікація господарських ризиків на підприємствах вугільної промисловості // Схід. –2006. – №1. – С. 29-34.

10. Мартякова Е.В., Кочура И.В. Концептуальные подходы к управлению хозяйственными рисками на угольных предприятиях // Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. – 2006. – №1. – Т.1. – С.15-21.

Особистий внесок: розроблено концепцію управління господарськими ризиками на вугільних шахтах на основі використання сучасних методів оцінки та прогнозування ризикових ситуацій.

Публікації в матеріалах конференцій

1. Kochura I. The forecast and estimation of risk situations occurrence while investing means in the coal enterprises of Donbass // Materials of the seventh annual EERC Students Research Conference “Ukrainian transition economy on the road to Europe” (October, 28-29, 2003). – К.: Нац. ун-т “Киево-Могилянская Академия”, 2003. –С. 132-135.

2. Худолей О.Г., Кочура И.В. Оценка возникновения рисковых ситу-
аций и определение их весомости на угольных предприятиях Донбасса // Матеріали II наук.-практ. конф. “Донбас –2020: наука і техніка – виробництву” (3-4 лют. 2004 р.). – Донецьк: ДонНТУ, 2004. – С. 916-920.

Особистий внесок: розраховано імовірність виникнення та вагомість ризикових ситуацій на вугільних шахтах за допомогою статистичних методів.

Статті в інших наукових виданнях

1. Худолей О.Г., Кочура И.В. Оценка важности экономических рисков горного предприятия // Вісті Донецького гірничого інституту. – Донецьк: ДонНТУ. – 2004. – С. 36-38.

Особистий внесок: визначено оцінку вагомості ризикових ситуацій на основі експертного опиту.

Навчальні посібники

1. Финансовые инвестиции (фонды, портфели, риски) / И.И. Гомаль, В.П. Овсянников, С.В. Подкопаев, И.В. Кочура. – Севастополь: Вебер, 2003. – 372 с.

Особистий внесок: моделювання фінансових ризиків.

АНОТАЦІЯ

Кочура І.В. Оцінка та прогнозування впливу господарських ризиків на операційну діяльність вугільних шахт. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Інститут економіки промисловості НАН України, Донецьк, 2006.

Дисертацію присвячено вирішенню важливої задачі щодо створення науково-методичних підходів до оцінки та прогнозування впливу факторів господарського ризику на основні результати операційної діяльності вугільних шахт.

Розглянуто суть і природа категорії “господарський ризик” з урахуванням специфіки вугільної галузі. Уточнено поняття “господарський ризик вугільного підприємства” з точки зору відхилення від встановлених параметрів його операційної діяльності.

У роботі адаптовано етапи управління господарськими ризиками до умов вугільних шахт. Запропоновано класифікацію господарських ризиків у вугільній промисловості для їх ефективного аналізу. У результаті якісного аналізу господарських ризиків ідентифіковано ризикові ситуації, які оцінено за можливістю їх виникнення і за вагомістю. На основі ідентифікації ризикових ситуацій і факторів, що їх обумовлюють, виявлено причинно-наслідкові зв’язки впливу факторів господарського ризику на основні результати операційної діяльності вугільних підприємств. Розроблено нейросітьову модель оцінки і прогнозування впливу факторів господарського ризику на основні результати операційної діяльності вугільних шахт. Модель дозволяє знизити невизначеність впливу факторів внутрішнього і зовнішнього середовища та підвищити якість планування на шахтах. На основі нейросітьової моделі за допомогою аналізу чутливості визначено фактори господарського ризику, які найбільше впливають на операційну діяльність вугільних підприємств. Для цих факторів запропоновано заходи щодо усунення або зниження їх впливу.

Розроблено метод кількісної оцінки ступеня ризику на основі кластеризації ризикових ситуацій за зонами ризику. В основу кластеризації покладено нову ознаку – різноманітність прояву сукупності факторів господарського ризику або показник ступеня ризику, який надає можливість визначити рівень виконання планових завдань на вугільній шахті з урахуванням впливу внутрішніх і зовнішніх факторів.

Основні результати досліджень знайшли практичну реалізацію на вугільних шахтах ДП “Донецька вугільна енергетична компанія”.

Ключові слова: господарський ризик, вугільні шахти, планування, прогнозування, нейросітьова модель.

АННОТАЦИЯ

Кочура И.В. Оценка и прогнозирование влияния хозяйственных рисков на операционную деятельность угольных шахт. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Институт экономики промышленности НАН Украины, Донецк, 2006.

Диссертация посвящена решению важной задачи создания научно-методических подходов к оценке и прогнозированию влияния факторов хозяйственного риска на основные результаты операционной деятельности угольных шахт.

В работе исследована сущность и природа категории “хозяйственный риск”. На основе обобщения различных понятий риска и его антиподов уточнено понятие “хозяйственный риск угольного предприятия”.

Адаптированы этапы управления хозяйственными рисками к условиям угольных шахт. Предложена классификация хозяйственных рисков в угольной промышленности на основе анализа и обобщения классификационных признаков уже имеющихся классификаций для других отраслей и специфики угольных предприятий. Приведенная классификация отражает наиболее вероятные риски, которые встречаются в процессе деятельности предприятий угольной промышленности.

Идентификация рисковых ситуаций произведена с помощью анализа различных форм отчетности угольных предприятий (на примере шахт ГП “Донецкая угольная энергетическая компания”): горно-геологических условий, количества случаев простоев и потерь добычи по различным причинам, качественного и количественного состава работников, финансового состояния и динамики основных результатов операционной деятельности предприятий за 4 года, а также экспертного опроса специалистов.

В результате были идентифицированы рисковые ситуации, которые оценены по возможности их возникновения и по весомости. На основе идентифицированных рисковых ситуаций и факторов, их обусловливающих, выявлены причинно-следственные связи влияния факторов хозяйственного риска на основные результаты операционной деятельности угольных предприятий.

Сложность схемы причинно-следственных связей между факторами риска и результатами операционной деятельности угольных предприятий и затруднения в определении их вида, а также недостатки классических методов и моделей количественной оценки риска, с помощью которых невозможно комплексно оценить и спрогнозировать хозяйственные риски, обусловили целесообразность применения метода нейросетевого моделирования.

Разработана нейросетевая модель оценки и прогнозирования влияния факторов хозяйственного риска на основные результаты операционной деятельности угольных шахт. В качестве факторов хозяйственного риска в модели учтены следующие: уровень газообильности; уровень влияния горно-геологических условий (без уровня газообильности); уровень материально-технического снабжения и обеспеченность фронтом горных работ; уровень укомплектованности штата работниками основных профессий, уровень квалификации персонала; нарушения ПТБ, технологии и другие ошибочные действия персонала; уровень надежности технической базы производства; уровень задолженности за отгруженную продукцию; уровень изменения цен на сырье и материалы. В качестве основных результатов операционной деятельности угольных предприятий – уровень выполнения плана добычи; уровень выручки от реализации добытого угля; себестоимость 1 т угля. Модель позволяет прогнозировать основные результаты операционной деятельности угольных предприятий и таким образом снижает неопределенность влияния внутренних и внешних факторов риска и повышает обоснованность установления плановых заданий на шахтах. Основное отличие предложенной модели от существующих – это возможность глубокого анализа источников хозяйственного риска.

На основе анализа чувствительности определены факторы хозяйственного риска, которые наиболее влияют на операционную деятельность шахт. Это надежность технической базы производства, влияние горно-геологи-ческих условий (без фактора газообильности), изменение цен на сырье, материалы и услуги и неукомплектованность штата работниками основных профессий, уровень материально-технического снабжения, нарушение ПТБ, технологии и другие ошибочные действия персонала. Для этих факторов риска предложены практические рекомендации по устранению или снижению их влияния. Основными являются методы страхования, отказ от ненадежных партнеров, прогнозирование результатов операционной деятельности, диверсификация видов деятельности.

Разработан метод количественной оценки степени


Сторінки: 1 2