У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність теми

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Шіковець Катерина Олексіївна

УДК 338.658

МОДЕЛЮВАННЯ УПРАВЛІННЯ

ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ

(НА ПРИКЛАДІ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ)

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Київського національного університету технологій та дизайну Міністерства освіти та науки України

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор

Рубан Владислав Якович,

Київський національний університет технологій та

дизайну, професор кафедри економічної кібернетики

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Беседін Василь Федорович,

Науково-дослідний економічний інститут

Міністерства економіки України,

заступник директора з наукової роботи

кандидат економічних наук, доцент

Кузьменко Валерій Павлович,

Національний інститут проблем

міжнародної безпеки РНБО України,

державний експерт

Провідна установа: Державна установа „Інститут економіки та

прогнозування НАН України”,

відділ моделювання економічним розвитком

Захист відбудеться ” 31 ” травня 2006 р. о 1400 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.102.05 Київського національного університету технологій та дизайну Міністерства освіти і науки України за адресою: 01011, м. Київ, вул. Немировича-Данченка, 2

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного університету технологій та дизайну Міністерства освіти і науки України за адресою: 01011, м. Київ, вул. Немировича-Данченка, 2

Автореферат розісланий ” 28 ” квітня 2006 р.

 

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради | О. Ю. Чубукова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження.

Сучасний період реформування соціально-економічного розвитку України, характеризується посиленням процесів глобалізації, які потребують більш глибоких знань і вмінь практичного використання закономірностей трансформаційних перетворень в управлінні підприємствами. За цих умов підвищення ефективності управління економічним розвитком підприємств забезпечується на підставі використання принципів та інструментарію кібернетичного моделювання.

В управлінні підприємствами легкої промисловості, що працюють, як правило, за давальницькими схемами, існують проблеми недопущення банкрутства та забезпечення стабільності розвитку.

Формуванню теоретичних основ і прикладних аспектів моделювання управління економічним розвитком підприємств присвячена значна кількість досліджень таких вітчизняних та зарубіжних учених, як Бір С., Беседін В., Вітлінський В., Геєць В., Глушков В., Друкер П., Каплан Р., Кузьменко В., Лавінський Г., Ляшенко І., Михалєвич В., Нортон Д., Сергієнко І., Рубан В., Черняк О., Чубукова О., Ястремський О. та інші.

Однак широкий арсенал різноманітних методів та моделей управління економічним розвитком підприємств базується на встановлені найважливіших причинно-наслідкових зв’язків між традиційними економічними показниками витрат і результатів. Сьогодні на ефективність підприємства все більше впливають нематеріальні активи, насамперед знання та досвід працівників, відносини з клієнтами і партнерами, використання передових технологій тощо.

Саме, необхідність врахування при моделюванні управління економічним розвитком підприємств ринкових умов і обставин зумовило вибір теми роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційне дослідження безпосередньо пов’язане з виконанням кафедрою економічної кібернетики Київського національного університету технологій та дизайну МОН України науково-дослідної роботи за темою: „Розробка форм вихідної аналітичної інформації для моделі Реєстру об’єктів державної власності, які використовуються у сфері господарської діяльності”, що була проведена на замовлення Фонду державного майна України (ФДМУ) (номер державної реєстрації 0104U010116).

Мета і задачі дослідження.

Метою дослідження є розробка засад і рекомендацій щодо підвищення ефективності управління економічним розвитком підприємств на основі проблемно-діагностичного моделювання.

Для досягнення мети у дисертаційній роботі поставлені та вирішені такі основні завдання:

– опрацювати наукові підходи і концепції, що розкривають сутність та зміст ефективного управління економічним розвитком підприємств;

– визначити систему показників та чинників оцінки економічного розвитку підприємства в ринкових умовах;

– провести узагальнення економіко-математичних методів для оцінки станів підприємства: поточного, цільового та прогнозного;

– обґрунтувати вихідні положення проблемно - діагностичного моделювання економічного розвитку підприємства;

– здійснити проблемне діагностування економічного розвитку підприємств легкої промисловості;

– обґрунтувати методичний підхід щодо розрахунку інтегрального показника динаміки та виявлення проблем ефективного розвитку підприємства;

– розробити пропозиції та рекомендації щодо підвищення ефективності управління економічним розвитком підприємства на основі застосування проблемно - діагностичного моделювання.

Об’єктом дослідження є система управління економічним розвитком підприємства.

Предметом дослідження є складові механізму проблемно-діагностичного моделювання управління економічним розвитком підприємств.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань у дисертаційній роботі використовувалися загальнонаукові системно-ситуаційні методи досліджень, що дозволили виділити стратегічні, тактичні, оперативні та ін. проблеми. При побудові системи економіко-математичних методів для визначення станів підприємства використовувалися методи оптимізації й імітаційного моделювання, методи статистичної обробки даних, а також методи прогнозування. Для розроблення методики діагностики економічного розвитку підприємств використовувався кореляційно-регресійний аналіз. Інформаційною базою дослідження є статистичні дані Державного комітету статистики України, Міністерства промислової політики України, фінансова звітність суб’єктів господарської діяльності.

Основним науковим результатом дисертаційного дослідження є засади та рекомендації щодо підвищення ефективності управління економічним розвитком підприємств на основі проблемно-діагностичного моделювання. В дисертації вирішена наукова задача інтеграції окремих складових „Кібернетичної концепції управління граничними ресурсами і станами об’єкта розвитку” (КУРСОР+) та „Збалансованої системи показників” (ЗСП).

Основними науковими результатами, що характеризуються науковою новизною є

вперше:

– визначено сутність та зміст економічного розвитку підприємства як управлінської категорії на основі синтезу системно-ситуаційної моделі розвитку та збалансованої системи показників;

– обґрунтовано складові механізму проблемно-діагностичного моделювання економічного розвитку підприємства: вибір системи показників оцінки економічного розвитку підприємства; функціонально-часова оцінка станів підприємства (концептуально-методологічний рівень, модельно-математичний рівень, програмно-технологічний рівень); узагальнення динаміки та виявлення проблем розвитку (загроза банкрутства, стійкість розвитку, довгостроковість ефективного розвитку);

– розроблено алгоритм впровадження системно-ситуаційної моделі та моделі універсуму станів об’єкта в процес управління підприємствами легкої промисловості.

удосконалено:

– організаційні етапи визначення показників збалансованої системи для підприємств легкої промисловості;

– визначення меж використання інтегрального показника економічного розвитку підприємства залежно від видів економічної діяльності підприємств.

набуло подальшого розвитку:

– окремі складові кібернетичної концепції управління граничними ресурсами і станами об’єкта розвитку;

– кількісна оцінка положень концепції управління граничними ресурсами і станами об’єкта розвитку;

– модель універсуму станів об’єкта (МОДУС), для якої обґрунтовано вибір економіко-математичних методів визначення поточного, цільового та прогнозного станів підприємства.

Практичне значення одержаних результатів.

Запропоноване в дисертаційній роботі проблемно-діагностичне моделювання надало можливість оцінити тенденції економічного розвитку підприємств швейної галузі ТзОВ „ЛІТО” – ЛТД, ВТП „Берегиня” та ВАТ „Калина”, визначити стратегію їх подальшого економічного розвитку з формулюванням конкретних стратегічних цілей і заходів щодо їх реалізації, а також встановити відповідність між стратегічними цілями і показниками їх досягнення.

Прикладні результати дисертаційної роботи були використані Фондом державного майна України при формуванні моделі Реєстру об’єктів державної власності, які використовуються у сфері господарської діяльності.

Основні результати дисертаційного дослідження впроваджені у навчальний процес і використовуються при розробленні методичного забезпечення та проведенні лекційних і практичних занять для студентів економічного факультету Київського національного університету технологій та дизайну МОН України, зокрема при викладанні курсів „Економіко-математичні методи і моделі”, „Прогнозування та макроекономічне планування”.

Особистий внесок здобувача.

Сформульовані в дисертації наукові результати, висновки, рекомендації та пропозиції належать особисто автору і є його науковим доробком. Дисертація є одноосібно виконаною науковою працею, в якій дисертантом особисто розроблені наукові положення, методичні підходи та практичні рекомендації щодо моделювання управління економічним розвитком підприємств (з експериментальними розрахунками та впровадженням на підприємствах легкої промисловості).

Апробація результатів дисертації.

Наукові положення основних результатів дослідження та їх практичне застосування обговорювались на науково практичних конференціях: IV Всеукраїнській студентській конференції „Сучасні інформаційні системи і технології в економіці” (Київ, квітень 2005 р.); Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих учених „Актуальні проблеми менеджменту зовнішньоекономічної діяльності” (Київ, квітень 2005 р.); VII Міжнародній науково-технічній конференції „Системний аналіз та інформаційні технології” (Київ, червень – липень 2005 р.); X Всеукраїнській науково-методичній конференції „Проблеми економічної кібернетики” (Київ, вересень 2005 р.); Ювілейній міжнародній науково-технічній конференції „Інноваційні технології – майбутнє України” (Київ, жовтень 2005 р.); XI Міжнародній науково-практичній конференції „Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики і освіти” (Київ, листопад 2005 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції ”Сучасні моделі і методи прогнозування соціально-економічних процесів” (Київ, квітень 2006 р.).

Публікації.

Основні наукові положення, висновки і результати дослідження опубліковано у 9 наукових фахових виданнях загальним обсягом 3,3 друк. арк., з них особисто автору належить 2,4 друк. арк.

Обсяг і структура роботи.

Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків; містить 41 рисунок, 43 таблиці. Дисертація викладена на 164 сторінках машинописного тексту. Список використаних джерел містить 217 найменувань.

Основні положення дисертації.

У вступі визначені актуальність теми, предмет та об’єкт дослідження, мета і завдання дослідження, методи та інформаційна основа досліджень; вказаний зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами; визначені наукова новизна та практичне значення одержаних результатів.

У розділі 1 „Теоретико-методологічні основи моделювання управління економічним розвитком підприємств” розглядаються основи моделювання, концепції управління та принципи діяльності підприємств, а також існуючі методи діагностичного аналізу економічного розвитку підприємств.

У роботі доведено, що моделюванню управління економічним розвитком підприємств повинно передувати з’ясування таких характеристик сучасних підприємств, як відкритість, складність, динамічність і ймовірнісність. Підприємства, як правило, є: відкритими системами, бо вони взаємодіють із оточуючим середовищем; складними – у зв’язку із розгалуженістю своєї структури та великою кількістю внутрішніх зв’язків; динамічними, оскільки технологія й організація виробництва постійно змінюються; імовірнісними, бо результати будь-яких впливів на розвиток підприємства неможливо точно передбачити, оскільки всі вони мають ймовірнісний характер.

Ефективним вважається такий економічний розвиток підприємства, за якого співвідношення витрат і результатів при переході від екстенсивного до інтенсивного темпу розширеного відтворення поліпшується (збільшується). Управління економічним розвитком підприємства містить два етапи: визначення траєкторії ефективного економічного розвитку підприємства з формуванням цілей і шляхів їх досягнення; утримання його на цій траєкторії.

У зв’язку з цим становлення нових парадигм моделювання управління економічним розвитком підприємств здійснюється шляхом поєднання фундаментальних понять кібернетики, системного та ситуаційного поглядів.

„Кібернетична концепція управління граничними ресурсами і станами об’єкта розвитку (КУРСОР+)”, яка, починаючи з 90-х років минулого століття набула поширення в численних функціональних і прикладних наукових дослідженнях та розробках, має такі складові: системно-ситуаційну модель розвитку; проблемно-діагностичну модель об’єкта; модель універсуму станів об’єкта (МОДУС); модель універсуму знань про стани об’єкту (МОДУЗ). У дисертаційному дослідженні основні положення цієї концепції адаптовані до нового об’єкта моделювання – до сучасних підприємств легкої промисловості.

Перша стадія моделювання управління підприємством пов’язана з діагностичним аналізом його економічного розвитку, який передбачає визначення такого показника, що дозволяє зробити висновок, чи перебуває підприємство під контролем, і сигналізує про неординарні події, які потребують невідкладного вжиття заходів.

З’ясовано, що традиційні фінансово-орієнтовані концепції діагностування економічного розвитку підприємств на сучасному етапі почали втрачати свою адекватність реальним процесам. Це пов’язано з такими чинниками: відсутність не фінансових показників; недостатнім зв’язком із стратегічним плануванням; значною орієнтацією на минулі результати; короткостроковістю; спрямованістю лише на певну частину зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства та інше.

Проведене дослідження засвідчило, що серед нових моделей, які отримали назву вимірювання досягнень найсучаснішим аналітичним інструментом, що пов’язує фінансові показники та показники розвитку нематеріальних активів підприємств, є збалансована система показників (ЗСП), запропонована американськими вченими Р. Капланом і Д. Нортоном у 90-х роках минулого століття.

ЗСП розглядає чотири рівнозначних ринкових фактора: фінансову складову, внутрішні бізнес-процеси, клієнтську базу і персонал, тобто у цій системі ключове значення мають не окремі показники, а результати їх взаємодії та збалансованості, що дозволяє оцінювати динаміку, виявляти можливі відхилення від траєкторії ефективного економічного розвитку і задовольняє вимогам моделювання управління підприємством.

У розділі 2 „Механізм проблемного діагностування економічного розвитку підприємств” визначені вихідні положення проблемного діагностування економічного розвитку підприємств; розроблена схема вибору показників збалансованої системи; обґрунтовані логістика функціонально-часової оцінки станів підприємства, методика діагностики та виявлення проблем економічного розвитку підприємств.

Проблемне діагностування економічного розвитку підприємств базується на системно-ситуаційній моделі розвитку, яка є складовою частиною КУРСОР+ і має вигляд чотирьохполюсної моделюючої оболонки.

Вертикаль оболонки відповідає системно-ситуаційному простору функціонування та розвитку підприємства, а горизонталь – простору граничних ресурсів, що забезпечують життєдіяльність і реалізацію функціонального призначення. Як вертикаль станів розвитку, так і горизонталь ресурсів обмежені відповідними полюсами.

Горизонталь ресурсів обмежена полюсом часу як гранично не відтворюваним ресурсом, і полюсом знання як гранично невичерпним ресурсом, що прогресивно зростає в міру його використання. Розташовані між цими полюсами фінансові та матеріально-енергетичні ресурси носять ситуаційно-часовий характер.

Системоутворюючими факторами економічного розвитку є: межа досконалості та межа небезпеки цього розвитку.

Межа досконалості ( ідеал) економічного розвитку може бути задана граничними значеннями фінансово-економічних показників, корпоративною культурою, системою цінностей, місією, баченням, іншими якісними показниками. Межа досконалості, як і будь-який ідеал, недосяжна, але до неї можна необмежено наближатися. Ця властивість ідеалу створює потенціал практично необмеженого в часі розвитку підприємства.

Межа небезпеки () як катастрофа відповідає стану передчасного припинення функціонування підприємства, наприклад його банкрутство та ліквідація.

Розташовані між полюсами цільовий (), поточний () і прогнозний () стани, характеризують ситуаційність економічного розвитку підприємства, або множину станів підприємства ().

Множина економіко-математичних методів визначається статистичними моделями обробки даних (), моделями планування () та прогнозними моделями (). Отже, , .

Множина станів підприємства () і множина економіко-математичних методів () утворюють між собою декартові добутки множин: .

Множина складається з упорядкованих пар елементів: ;;. Кожна з пар множини , у свою чергу, є також декартовим добутком множин. Це пояснюється тим, що кожен елемент множини є сукупністю найбільш суттєвих властивостей об’єкта моделювання: , , .

Множині може складатись з різноманітних методів оцінки рядів динаміки (); множина – з екстраполяційних, інтерполяційних, балансових та інших методів планування (); множина – з аналітичних, експертних, та експертно-аналітичних методів прогнозування ().

У загальному вигляді система економіко-математичних методів для визначення станів підприємства має такий вигляд:

.

Моделювання на множині системоутворюючих і ситуаційних фінансово-економічних станів підприємства дозволяє реалізувати проблемно-діагностичні функції, відокремлюючи стратегічні, тактичні, оперативні та інші системні, системно-ситуаційні чи ситуаційні проблеми.

Зважаючи те, що майже всі сучасні економіко-математичні методи реалізовані у тому чи іншому пакеті програм для комп’ютера, можна побудувати логічну схему визначення функціонально-часової оцінки станів об’єкта моделювання. Вона матиме три складові (рис. 1):

· концептуально-методологічний рівень (стан об’єкта моделювання);

· модельно-математичний рівень (моделі, що задають відповідні стани);

· програмно-технологічний рівень (пакети програм, за допомогою яких можна провести необхідні обчислення).

Рис. 1. Логістика функціонально-часової оцінки фінансово-економічних станів підприємства.

Простір бізнес-діяльності об’єктів у системно-ситуаційній моделі розвитку (ССМР) пропонується визначити за допомогою складових збалансованої системи показників (ЗСП): фінансової, клієнтської, складової внутрішніх бізнес-процесів, навчання і розвитку персоналу (рис. 2). У дисертаційному дослідженні обґрунтовано організаційні етапи визначення показників ЗСП (рис. 3).

Наведені організаційні етапи визначення показників ЗСП дозволяють:

· встановити порядок дій для визначення показників ЗСП;

· залучити весь колектив, а не тільки керівників, до розробки та впровадження ЗСП;

· збалансувати стратегію, стратегічні цілі та показники ЗСП;

· застосувати математичні методи при виборі показників ЗСП.

Рис. 2. Інтегрована модель ССМР та ЗСП

Рис. 3. Організаційні етапи визначення показників ЗСП

Користуючись загальною схемою визначення показників ЗСП та логічною схемою функціонально-часової оцінки станів підприємства, в дисертації запропоновано для кожного стану підприємства (поточного, цільового та прогнозного) формувати окрему картку його визначення. Ці картки формалізують наведену методику визначення станів підприємства, надають можливість у практичній діяльності відобразити концептуальний і технологічний зв’язок між стратегією та прийнятими організаційними рішеннями. Кінцевим результатом використання методики є визначення того, наскільки ефективно працює підприємство і в якому напрямі (ідеал чи катастрофа) спрямований його економічний розвиток.

Причинно-наслідкові зв’язки, що існують між усіма показниками чотирьох складових ЗСП, є виразом прийнятої на підприємстві бізнес-стратегії. Оцінка таких зв’язків забезпечується за допомогою коефіцієнта кореляції .

Для отримання єдиного діагностичного показника розвитку запропоновано проводити процедуру згортки всіх коефіцієнтів кореляції:

.

Така згортка може задаватись як сума з деякими ваговими коефіцієнтами:

Вагові коефіцієнти можуть визначатись експертно-аналітичним шляхом або за допомогою імітаційного моделювання.

Зважаючи на властивість коефіцієнтів кореляції, значення показника розвитку буде знаходитися в інтервалі між нулем та одиницею, тому межа досконалості визначається як 1, а межа небезпеки , як – 0. Така діагностика здійснюється періодично (період визначається залежно від: стану системи, її напряму діяльності та інших факторів). Тому на практиці матимемо множину значень, яку можна відображати графічно.

У дисертаційній роботі було проведено аналітичне дослідження показника розвитку як функції багатьох змінних на існування екстремуму цієї функції. Аналіз необхідних і достатніх умов існування екстремуму дозволив визначити диференційні рівні економічного розвитку підприємств (табл. 1):

І рівень – підприємства, що мають найвищу ймовірність настання банкрутства;

ІІ рівень – підприємства, яким загрожує банкрутство, вони потребують розроблення антикризових заходів;

ІІІ рівень – підприємствам банкрутство не загрожує, в динаміці вони характеризуються набуттям (підтриманням) рівномірності зростання економічного розвитку;

ІV рівень – підприємства характеризуються стійкою динамікою економічного розвитку;

V рівень – високотехнологічні, конкурентоспроможні підприємства, що задовольняють потреби акціонерів, споживачів і працівників.

Таблиця 1

Рівні економічного розвитку підприємств

КВЕД | І рівень | ІІ рівень | ІІІ рівень | ІVрівень | V рівень

виробництво одягу з

текстилю

виробництво взуття

виробництво шкіряного

одягу та виробів з хутра

За результатами моделювання управління економічним розвитком на підприємствах І та ІІ рівня необхідно розробляти та впроваджувати програму антикризових заходів.

На підприємствах ІІІ та IV рівня суттєва увага повинна приділятись організаційно-економічним заходам зниження ризику в діяльності підприємства.

Підприємства, що мають V рівень економічного розвитку, повинні підтримувати економічну рівновагу в своїй діяльності. Для подальшого забезпечення стабільного функціонування та розвитку підприємств цього рівня необхідно раціонально використовувати існуючий досвід і знання, зберігати та вдосконалювати ключові фактори успіху, підтримувати інновації та зміни.

У розділі 3 „Підвищення ефективності управління економічним розвитком підприємств на основі моделювання” розроблено алгоритм впровадження механізму проблемного діагностування економічного розвитку підприємств, який складається з семи етапів:

1. Ознайомлення з підприємством;

2. Вступний семінар по ЗСП;

3. Анкетування персоналу;

4. Інтерв’ювання власника підприємства;

5. Обґрунтування стратегічних цілей і вибір показників ЗСП;

6. Розробка математичного апарату та програмного забезпечення для проведення діагностики, обчислення інтегрального показника розвитку;

7. Виявлення проблем та обґрунтування напрямів і заходів поліпшення економічного розвитку підприємства.

Результати проблемного діагностування економічного розвитку підприємств швейної галузі: ВАТ “ЛІТО” - ЛТД, ВТП „Берегиня” та ВАТ „Калина” включають обґрунтовані стратегічні цілі і показники ЗСП (табл. 2).

Таблиця 2

Збалансована система показників для підприємства

ТзОВ „ЛІТО” - ЛТД

Складова ЗСП | Стратегічна ціль | Показник

Фінанси | § Отримання стабільно зростаючого прибутку

§ Збільшення об’єму замовлень

§ Підтримка стабільності | § Об’єм продаж

§ Доход від нових видів продукції і діяльності

§ Інші види доходу

§ Сукупні витрати

Клієнти | § Чітке виконання замовлень клієнтів | § Доход від нових клієнтів

§ Збитки від втрати клієнтів

§ Витрати на рекламу

Бізнес-процеси | § Зниження ціни на спецодяг

§ Виконання нестандартних замовлень | § Собівартість готової продукції

§ Витрати на створення нових видів продукції

§ Сукупні витрати на виробничо-технічний розвиток

§ Доход від додаткових послуг

Навчання та розвиток персоналу | § Зростання професіоналізму працівників | § Сукупні витрати на навчання

§ Фонд оплати праці

Формула визначення інтегрального показника розвитку для підприємства ТзОВ „ЛІТО” – ЛТД:

де – коефіцієнти кореляції;

– вагові коефіцієнти, які визначались експертно-аналітичним шляхом.

На основі фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва, звіту про фінансові результати та звіту про основні показники діяльності підприємства за 1999–2005 роки визначені чисельні значення обраних показників ЗСП поточного стану.

Значення показників ЗСП цільового стану були отримані екстраполяційним методом планування: за базу розрахунків брався звітний рік і, припускаючи, що в майбутньому зберігаються тенденції, які склались у минулому році, визначалися планові показники.

Значення показників ЗСП прогнозного стану визначалися за допомогою адаптивних моделей прогнозування – методу експоненціального згладжування.

Узагальнення розрахунків забезпечило отримання інтегрального показника економічного розвитку (ІПЕР) поточного, цільового та прогнозного станів підприємства (табл. 3).

Таблиця 3

Інтегральний показник економічного розвитку (ІПЕР) підприємства ТзОВ “ЛІТО” - ЛТД

ІПЕР | 2003 | 2004 | 2005 | 2006

ІПЕР поточного стану | 0,64644 | 0,565662 | 0,761219 | -

ІПЕР цільового стану | 0,6604 | 0,56719 | 0,708601 | 0,77015

ІПЕР прогнозного стану | 0,65117 | 0,601900 | 0,6751 | 0,6955

Отримані результати свідчать, що підприємство ТзОВ “ЛІТО” - ЛТД має ІІІ рівень економічного розвитку, йому не загрожує банкрутство, однак відсутня рівномірність зростання економічного розвитку (рис. 4).

Рис. 4. Інтегральний показник економічного розвитку

ТзОВ “ЛІТО” - ЛТД

Моделювання управління економічним розвитком ТзОВ “ЛІТО” - ЛТД здійснювалось на основі аналізу ризиків впровадження нових стратегічних цілей: вихід на новий ринок з продукцією, що вже випускається (обслуговування готельного бізнесу та курортно-санаторних закладів), з використанням методу визначення точки беззбитковості, побудови лінійної оптимізаційної моделі.

Розроблений в роботі алгоритм впровадження механізму проблемного діагностування економічного розвитку дозволяє здійснювати контроль та управління в режимі реального часу; фіксувати та своєчасно враховувати зовнішні тенденції та локальні зміни; сприяти посиленню згуртованості команди з підвищенням відповідальності кожного окремого працівника за імідж підприємства.

Висновки.

Отримані результати проведеного дисертаційного дослідження дають нове розв’язання наукового завдання, що полягало у розробленні засад та рекомендацій щодо підвищення ефективності управління економічним розвитком підприємств на основі проблемно-діагностичного моделювання. Основними результатами науково-теоретичних, методичних та прикладних розрахунково-аналітичних досліджень дисертації є:

1. В умовах трансформаційних перетворень значно зростає потреба у високоефективних підприємствах та засобах здійснення неперервної оцінки їх економічного розвитку. Цю потребу можна задовольнити шляхом розроблення методів проблемного діагностування економічного розвитку підприємств на основі системно-ситуаційної моделі розвитку, яка є складовою частиною „Кібернетичної концепції управління граничними ресурсами і станами об’єкта розвитку” (КУРСОР+);

2. Сутність та зміст управління економічним розвитком підприємств як управлінської категорії полягає у визначенні траєкторії розвитку підприємства (формування цілей і шляхів їх досягнення) та утриманні його на цій траєкторії, що забезпечено системно-ситуаційним підходом до моделювання управління економічним розвитком підприємств;

3. Моделювання управління економічним розвитком підприємств з використанням системно-ситуаційної моделі розвитку дозволяє оцінити функціонування та розвиток підприємства в просторі його діяльності з урахуванням меж розвитку: нижньої – межа небезпеки та верхньої – межа досконалості. Наближення до межі небезпеки означає підвищення ймовірності банкрутства та ліквідації підприємства і характеризує регрес розвитку. Наближення економічного розвитку підприємства до межі досконалості – це наближення до бажаних результатів: зміцнення фінансового стану, обраної місії, корпоративної культури тощо;

4. Простір бізнес-діяльності в системно-ситуаційній моделі розвитку доцільно визначати за допомогою складових збалансованої системи показників (фінансової, клієнтської, бізнес-процесів та навчання і розвитку персоналу), яка об’єднує фінансові показники та показники розвитку нематеріальних активів;

5. Методичний підхід до вибору показників збалансованої системи для підприємств легкої промисловості включає логічну схему організаційних етапів їх визначення, яка враховує: місію, стратегію, стратегічні цілі підприємства, досвід керівника і потенціал кожного окремого працівника тощо;

6. Логістика функціонально-часової оцінки станів підприємства в проблемно-діагностичному моделюванні має три рівні: концептуально-методологічний (визначення стану об’єкту моделювання); модельно-математичний (визначення ЕММ, що задають відповідні стани); програмно-технологічний (вибір пакета програм, за допомогою якого можна здійснити необхідні обчислення), що дозволяє побудувати імітаційну модель оцінки економічного розвитку підприємства;

7. Результатом діагностичного аналізу економічного розвитку підприємств стає розрахунково-аналітичне визначення показника розвитку як інтегральної згортки коефіцієнтів кореляції між показниками збалансованої системи, що дозволяє визначити ефект синергії на підприємстві. Наближення показника розвитку до одиниці свідчать про досягнення адекватності обраної стратегії та прогресивний розвиток у напрямі ідеалу; наближення показника до нуля свідчить про регресивний рух у напрямі катастрофи;

8. Оцінка інтегрального показника економічного розвитку, як функції багатьох змінних дозволяє визначити п’ять рівнів економічного розвитку підприємств: І рівень – підприємства, що мають найвищу ймовірність настання банкрутства; ІІ рівень – підприємства, яким загрожує банкрутство, вони потребують розроблення антикризових заходів; ІІІ рівень – підприємствам банкрутство не загрожує, вони характеризуються в динаміці набуттям (підтриманням) рівномірності зростання економічного розвитку; ІV рівень – підприємства характеризуються стійкою динамікою економічного розвитку; V рівень – високотехнологічні, конкурентоспроможні підприємства, які задовольняють всі потреби акціонерів, споживачів і працівників;

9. Використання алгоритму впровадження механізму проблемного діагностування економічного розвитку дозволяє визначити проблеми підприємств легкої промисловості: ТзОВ „ЛІТО” – ЛТД , ВТП „Берегиня”, ВАТ „Калина” та шляхи їх вирішення: на підприємствах ІІІ рівня економічного розвитку увага має приділятися організаційно-економічним заходам зниження ризику їх діяльності;

10. Основні положення модельно-математичного та інформаційно-алгоритмічного забезпечення створення Реєстру об’єктів державної власності, що використовуються у сфері господарської діяльності були використані у Фонді державного майна України, що дозволило налагодити: ведення обліку об’єктів права державної власності; проведення моніторингу структурних змін в економіці, зумовлених реорганізацією об`єктів державної власності; здійснення контролю за ефективністю використання державного майна та фінансами державних підприємств;

11. Основним напрямом подальших наукових досліджень із зазначеної наукової проблеми є типізація процедур моделювання управління економічним розвитком, визначення станів підприємства, меж розвитку їх поточного цільового та прогнозного станів для інших галузей промисловості.

Основні положення дисертації відображені в таких публікаціях:

У наукових фахових виданнях:

1. Шіковець К. О., Чубукова О. Ю. Економіко-математичне моделювання процесів інноваційного розвитку України // Проблеми науки. – 2003. – № 5. – С. 11 – 16. ( особистий внесок автора: проведено аналіз методів економіко-математичного моделювання процесів інноваційного розвитку економіки).

2. Шіковець К. О., Чубукова О. Ю. Вплив економіко-математичних методів на ефективність процесів ціноутворення // Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наук. пр. – Вип. 7 – 8 (26 – 27). – К.: НДЕІ Мінекономіки України. – 2003. – С. 9 – 12. (особистий внесок автора: розроблена математична модель ціноутворення в ринкових умовах).

3. Шіковець К. О. Економіко-математичне забезпечення виробничих систем, що прагнуть до ідеалу // Моделювання та інформатизація соціально-економічного розвитку України: Зб. наук. пр. – Вип. 3 – К.: ДНДІІМЕ, 2003. – С. 57 – 63.

4. Шіковець К. О. Системний підхід до керування національним виробництвом // Вісник КНУТД. – 2003. – № 4. – С. 14 – 20.

5. Шіковець К. О., Рубан В. Я., Чубукова О. Ю., Синенко О. І. Алгоритм інфологічного моделювання в системі освіти // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2004. – № 4. – С. 252 – 256. (особистий внесок автора: обґрунтовано підходи та розроблено алгоритм інфологічного моделювання системи знань).

6. Шіковець К. О., Квіта Г. М. Методи оперативного моніторингу в системно-ситуативній моделі бізнес-діяльності // Моделювання та інформатизація соціально-економічного розвитку України: Зб. наук. пр. – Вип. 4. – К.: ДНДІІМЕ, 2004. – С. 139 – 144. (особистий внесок автора: розробка математичного апарату для визначення поточного стану підприємства).

7. Шіковець К. О. Сучасні погляди на математичне моделювання економічних систем // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2005. – № 2. – С. 207 – 211.

8. Шіковець К. О. Проблемно-діагностична система ВНЗ // Вісник КНУТД. – 2005. – № 4. – С. 113 – 120.

9. Шіковець К. О. Моделювання керованості відкритих систем // Науково-технічна інформація. – 2006. – № 1. – С. 28 – 31.

В інших виданнях:

1. Шіковець К. О., Іванченко Н. О., Квіта Г. М. Концептуальна модель системи економіко-математичних методів // Системний аналіз та інформаційні технології: Матеріали VII між нар. наук.-техн. конф. (28 червня – 2 липня 2005 р., м. Київ). – К.: НТУУ “КПІ”, 2005. – С. 224.

2. Шіковець К. О., Іванченко Н. О., Квіта Г. М. Інноваційні підходи щодо моделювання сучасних виробничих систем // Вісник КНУТД. Зб. наук. пр. ювілейної міжнар. конф. “Інноваційні технології – майбутнє України” – К.: 2005. – Т. 2 – С. 62 – 64.

3. Шіковець К. О., Іванченко Н. О., Квіта Г. М., Крістіогло Г. Н. Кібернетичний інструментарій для проблемно-діагностичного моделювання // „Проблеми економічної кібернетики”: Тези доп. X наук.-метод. конф. з нагоди 40-ї річниці “Економічної кібернетики” (15 – 17 вересня 2005 р. м. Київ). – Д.: ТОВ “АПЕКС”, 2005. – С. 121 – 123.

4. Шіковець К. О., Іванченко Н. О., Квіта Г. М. Нові парадигми моделювання розвитку економічних об’єктів // „Сучасні моделі і методи прогнозування соціально економічних процесів”: Тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. – К.: 2006. – С. 200.

Анотація

Шіковець К.О. Моделювання управління економічним розвитком підприємств (на прикладі легкої промисловості). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Київський національний університет технологій та дизайну МОН України, Київ, 2006.

У дисертації досліджуються основи моделювання, концепції управління та принципи діяльності підприємств, а також існуючі методи діагностичного аналізу економічного розвитку підприємств.

Визначені вихідні положення проблемного діагностування економічного розвитку підприємств; розроблена схема вибору показників збалансованої системи; обґрунтовані логістика функціонально-часової оцінки станів підприємства, методика діагностики та виявлення проблем економічного розвитку підприємств.

Розроблено алгоритм та обґрунтовані практичні рекомендації щодо впровадження діагностики економічного розвитку на підприємствах легкої промисловості України.

Ключові слова: економічний розвиток підприємства, кібернетична концепція управління граничними ресурсами і станами об’єкта розвитку, системно-ситуаційна модель розвитку, збалансована система показників, моделювання, прогнозування, планування, проблемно-діагностичний аналіз.

Аннотация

Шиковец Е.А. Моделирование управления экономическим развитием предприятий. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями – Киевский национальный университет технологий и дизайна, Киев, 2006.

В диссертации исследуются основы моделирования, концепции управления и принципы деятельности предприятий, а также существующие методы диагностического анализа экономического развития предприятий.

Адаптированы основные положения “Кибернетической концепции управления граничными ресурсами и состояниями объекта развития”: системно-ситуационная модель развития, проблемно-диагностическая модель, модель универсуму состояний объекта и модель универсума знаний о состоянии объекта – к новому объекту моделирования, а именно – к современным предприятиям легкой промышленности.

Предложено решение научной задачи интеграции отдельных составляющих „Кибернетической концепции управления предельными ресурсами и состояниями объекта развития” и „Сбалансированной системы показателей”.

Определены исходные положения проблемного диагностирования экономического развития предприятий; разработана схема выбора показателей сбалансированной системы; обоснована логистика функционально-временной оценки состояний предприятий, а также методика диагностики и определения проблем экономического развития предприятий (угроза банкротства, устойчивость развития, долгосрочность эффективного развития).

Предложенная диагностика дает возможность определить пять уровней экономического развития предприятий: І уровень – предприятия, которые имеют наивысшую вероятность банкротства; ІІ уровень – предприятия, которым угрожает банкротство и необходима разработка антикризисных мер; ІІІ уровень – предприятиям банкротство не угрожает, они характеризуються неравномерностью возрастания экономического развития; IV уровень – предприятия характеризуются устойчивой динамикой экономического развития; V уровень – высокотехнологические, конкурентоспособные предприятия, которые удовлетворяют все потребности акционеров, потребителей и сотрудников.

Разработан алгоритм и обоснованы практические рекомендации по внедрению диагностики экономического развития на предприятиях легкой промышленности Украины.

Ключевые слова: экономическое развитие предприятия, кибернетическая концепция управления предельными ресурсами и состояниями объекта развития, системно-ситуационная модель развития, сбалансированная система показателей, моделирование, прогнозирование, планирование, проблемно-диагностический анализ.

Annotation

Shikovets K.O. Modelling of management of economic development of the enterprises (by the example of light industry). – Manuscript.

The dissertation on completion of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a specialty 08.06.01 – economy, organization and management of the enterprises. – Kiev national university of technologies and design, Kiev, 2006.

In the dissertation the analysis of existing method of modelling of enterprise activities together with estimates of their economical development is carried out.

In the dissertation job integration of system-situational model of development and the balanced system of parameters is offered.

The pattern of making choice of economic-mathematical methods and the software for carrying out of a functional – time rating of statuses of the enterprises is developed.

In the dissertation job the organization stages of choosing the parameters of the balanced system are determined.

The diagnostic parameter of development which allows to carry out a continuous rating of economic development of the enterprise and to determine the level of this development is offered.

Practical recommendations on the use of the suggested diagnostics of economic development at the enterprises of light industry of Ukraine are formulated and proved.

Keywords: economic development of the enterprise, the cybernetic concept of management of limiting resources and statuses of object development, system-situational model of the development, the balanced system of parameters, modelling, forecasting, planning, the problem-diagnostic analysis.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

КОМБІНУВАННЯ КОРПОРАТИВНИХ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНИХ СТРАТЕГІЙ В УПРАВЛІННІ РОЗВИТКОМ ОПЕРАТОРІВ ЕЛЕКТРОЗВ’ЯЗКУ - Автореферат - 30 Стр.
НЕСУЧА ЗДАТНІСТЬ СТИСНУТИХ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ЕЛЕМЕНТІВ З ВРАХУВАННЯМ НЕЛІНІЙНОГО І НЕОДНОРІДНОГО ДЕФОРМУВАННЯ ТА ПРАКТИЧНІ МЕТОДИ ЇХ РОЗРАХУНКУ - Автореферат - 19 Стр.
МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПЕРВИННИХ ТЕРМОПЕРЕТВОРЮВАЧІВ НА ОСНОВІ БАЛАНСНОГО НАБЛИЖЕННЯ ЧЕБИШОВСЬКИМИ НЕЛІНІЙНИМИ СПЛАЙНАМИ - Автореферат - 19 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ТА ВЛАСТИВОСТІ НАНОКРИСТАЛІЧНОГО КРЕМНІЮ, СФОРМОВАНОГО МЕТОДОМ ХІМІЧНОГО ТРАВЛЕННЯ - Автореферат - 26 Стр.
ГРОШОВА ОЦІНКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ УГІДЬ СТЕПОВОЇ ЗОНИ КРИМУ ТА ЇЇ ВИКОРИСТАННЯ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЇХ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ - Автореферат - 32 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ технології зміцнення порід на кінцевих ділянках лав - Автореферат - 25 Стр.
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - Автореферат - 29 Стр.