У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Останнє десятиліття в економіці України ознаменувалось переходом д о ринкових умов господарювання

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

На правах рукопису

ТЕСЛЮК НАТАЛІЯ ПЕТРІВНА

УДК 658.15

МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ

РОЗРОБКИ ФІНАНСОВОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Науковий керівник

Козак Людмила Степанівна, кандидат

економічних наук, професор

Київ 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному транспортному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор

Козак Людмила Степанівна,

Національний транспортний університет,

декан факультету управління на транспорті

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Зайончик Леонід Григорович,

Українське державне підприємство “Укрінтеравтосервіс”,

начальник науково-виробничого відділу

кандидат економічних наук

Бурмістров Микола Павлович,

Верховна Рада України,

головний консультант депутатської групи

Провідна установа – Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки України (м. Київ).

Захист відбудеться “ 26 ” січня 2007 р. о “ 15 ” годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.059.04 при Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м. Київ, вул. Суворова, 1, ауд.333.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 42.

Автореферат розісланий 25 грудня 2006 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Чеп'юк Л.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Економічні процеси, які відбуваються у державі в цілому та сфері транспортних послуг зокрема, диктують нові вимоги до управління підприємством як відкритої системи, яка, враховуючи внутрішні можливості, повинна постійно пристосовуватися та швидко реагувати на потенційні загрози зовнішнього середовища.

Динаміка ринкових процесів, загострення конкуренції суттєво знижують ефективність розроблених бізнес-планів, які не містять в собі гнучкого механізму реагування на постійні зміни середовища. Тому на сучасному етапі становлення економіки України актуальним питанням є розроблення ефективної економічної моделі розвитку підприємства. Застосовуючи сучасні методи стратегічного управління, підприємства повинні змінювати існуючий фінансового-господарський механізм, який не відповідає вимогам ринкової економіки. Доцільно науково та виважено підійти не тільки до розроблення та реалізації стратегії розвитку підприємства, а й до однієї з її головних складових – фінансової стратегії.

Вагомий внесок у вивчення питань розробки стратегій підприємства та фінансової стратегії зокрема зробили науковці: Р. Акофф, І. Ансофф, П. Друкер, Б. Карлоф, В. Кінг, Г. Клейнер, Д. Клиланд, Дж. Ламбен, М. Портер, Д. Таргет, І. О. Бланк, В. О. Вінокуров, А. В. Вовчак, В. Г. Герасимчук, А. П. Градов, Г. І. Кіндрацька, Л. С. Козак, В. Краснова, Б. Г. Литвак, О. Р. Омельянович, Л. Н. Павлова, А. О. Старостіна, Л. С. Чеснакова, З. Є. Шершньова та інші.

У більшості наукових праць учених питання фінансової стратегії підприємства розглядається в контексті стратегічного управління або фінансового менеджменту і носить загальний характер. Проте не чітко визначено питання розробки фінансового стратегії підприємства, не приділено уваги механізму оцінювання розробленої фінансової стратегії підприємства та її адаптації до динамічних сучасних умов та особливостей економіки України. Актуальність і недостатня розробленість цих питань є об’єктивною необхідністю наукового дослідження.

Зв’язок з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано згідно з планом науково-дослідної роботи кафедри економіки Національного транспортного університету за темою „Удосконалення ринкових відносин в Україні” (державний реєстраційний номер РК 0102U006741). Особисто автором у контексті цієї роботи запропоновано удосконалені теоретичні положення розроблення фінансової стратегії підприємства, в яких уточнено визначення місця та ролі фінансової стратегії, її структури, функцій та елементи механізму її розроблення. Запропоновано удосконалені методичні основи розробки фінансової стратегії підприємства, в яких сформовано механізм вибору альтернативних варіантів фінансової стратегії підприємства.

Мета і завдання дослідження. Мета роботи – розробка методичних основ побудови механізму вибору альтернативних варіантів фінансової стратегії для підвищення стратегічної обґрунтованості управління підприємством.

Для досягнення поставленої мети в роботі було вирішено такі взаєпов'язані завдання:

-

уточнено сутність, основні поняття та складові стратегій підприємства;

-

визначено роль і місце фінансової стратегії в розробці стратегії розвитку підприємства;

-

удосконалено теоретичні положення розроблення фінансової стратегії підприємства;

-

досліджено сучасний розвиток підприємств транспортної галузі;

-

проаналізовано методики розроблення фінансової стратегії підприємства;

-

сформовано методичні основи побудови механізму вибору альтернативних варіантів фінансової стратегії підприємства;

-

розроблено модель вибору ефективної фінансової стратегії підприємства;

-

сформовано методичний апарат побудови ефективної фінансової стратегії підприємства;

-

змодельовано варіанти фінансової стратегії підприємств транспортної галузі

Об'єктом дослідження є процес побудови механізму стратегічного фінансового управління діяльністю підприємства.

Предметом дослідження є методи і моделі розроблення фінансової стратегії підприємства.

Методи дослідження. Теоретичною основою дослідження є наукові роботи вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів з питань стратегічного управління, фінансового менеджменту, економіки, інноваційного та конкурентного розвитку підприємства. Для досягнення поставленої мети використано системний аналіз як загальний метод дослідження: логічний та аналітичний при удосконаленні теоретичних положень розроблення фінансової стратегії підприємства; економіко-статистичний при аналізі сучасного розвитку підприємств транспортної галузі; метод моделювання при удосконаленні методичних підходів до розроблення фінансової стратегії підприємства зокрема, для розроблення методичних основ побудови механізму вибору альтернативних варіантів фінансової стратегії підприємства.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в такому:

вперше:

-

запропоновано модель вибору ефективної фінансової стратегії, яка містить в собі процедуру оцінювання різних її варіантів залежно від фінансової політики та розвитку подій. Ефективна фінансова стратегія визначається за критерієм максимізації ринкової вартості підприємства. Оригінальність цієї моделі полягає в тому, що розраховані прогнозні фінансові показники оцінюються не тільки за темпом їх приросту, а зводяться в один комплексний показник дохідності, завдяки якому можна оцінити максимальне значення співвідношення дохідності та рівня ризику. На відміну від інших відомих моделей стратегічного прогнозування, розроблена модель дозволяє забезпечити альтернативність стратегічного фінансового вибору за розрахунком оптимальної потенційної структури сукупних витрат та сукупних активів у розрізі кожного фінансового елемента моделі;

-

розроблено методику вибору ефективної фінансової стратегії, суть якої полягає в оцінювані можливих співвідношень дохідності та рівня ризику і вибору оптимального варіанта досягнення максимально кінцевого значення з урахуванням усього періоду впровадження фінансової стратегії підприємства. Результатом відповідних розрахунків є структурно-функціональна побудова всіх визначених варіантів співвідношення. Запропонована методика полегшує керівництву підприємства вибір ефективної фінансової політики управлінням підприємства (агресивної, помірної, консервативної), яка забезпечить досягнення кінцевої мети функціонування підприємства впродовж стратегічного періоду;

удосконалено:

-

концепцію розроблення фінансової стратегії підприємства, в якій розширено її структуру за рахунок введення стратегії узгодження фінансових цілей та якості управління фінансовою діяльністю підприємства, а також деталізовано її функції за кожною визначеною складовою. Використання такого підходу дозволяє розширити елементи механізму розроблення фінансової стратегії під час її формування на підприємствах;

-

методичні основи розроблення фінансової стратегії підприємства, які доповнено введенням у послідовність виконання розрахунків фінансових показників додаткових етапів, зокрема розробки оцінки та вибору альтернативних варіантів фінансової стратегії. Застосування удосконаленої послідовності підвищує ефективність розроблення фінансової стратегії підприємства;

отримало подальший розвиток :

- поняття сутності стратегії розвитку підприємства як динамічного процесу, що орієнтує діяльність підприємства на досягнення головної цілі та реалізацію його місії під впливом вимог і можливостей ринкового середовища. У запропонованому розумінні стратегія розвитку підприємства виключає можливість застарівати на етапі впровадження завдяки сформованому механізму реагування на основні швидкозмінні умови середовища. В процесі реалізації передбачається високий рівень адаптації до зростаючого рівня конкуренції;

-

визначення місця та ролі фінансової стратегії підприємства в процесі побудови механізму стратегічного фінансового управління, що виступає складовою стратегії розвитку підприємства, яка реалізує основну функцію фінансового менеджменту, тобто впроваджує стратегічні завдання та політику підприємства, поєднуючи в собі регуляторну, розподільну та контрольну функції фінансів.

Практична значущість одержаних результатів. Практична значущість отриманих результатів дисертаційної роботи полягає в тому, що запропоновані методичні рекомендацій щодо розроблення методичного апарату побудови фінансової стратегії підприємства на основі впровадження методики та моделі вибору ефективної фінансової стратегії можуть бути використані на кожному підприємстві незалежно від форм власності. Використання зазначених методичних рекомендацій забезпечує ефективність розроблення фінансової стратегії підприємства та дає змогу вибирати найкращий її варіант з урахуванням впливу зовнішніх та внутрішніх факторів середовища. Практичну апробацію результатів дослідження проведено на підприємстві транспортної галузі – ВАТ „Будтранс” (довідка про впровадження від 20.10.06. р. №01-47).

Особистий внесок здобувача. Усі опубліковані роботи за темою дослідження є одноосібними.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати досліджень, які викладено в дисертаційній роботі, висновки та пропозиції доповідались, обговорювались та отримали підтримку на наукових конференціях професорсько-викладацького складу і студентів Національного транспортного університету м. Київ, 2004-2006 рр., на засіданнях кафедри економіки та інформатики Національного транспортного університету та на Міжнародній науко-практичній конференції “Людський розвиток в Україні: проблеми та перспективи”, м. Київ, 2006 р.

Публікації. За результатами дослідження за темою дисертаційної роботи опубліковано п'ять наукових праць, із них чотири статті у фахових виданнях ВАК України.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (111 найменувань), додатків. Основний зміст роботи викладено на 170 сторінках комп’ютерного тексту. Робота містить 25 таблиць, 27 рисунків, 8 графіків. Додаткову інформацію наведено у двох додатках.

ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено мету й основні завдання роботи, охарактеризовано наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі “Теоретичні аспекти розроблення стратегій підприємства” на підставі аналізу наукових праць зарубіжних та вітчизняних учених розглянуто різні підходи до сутності й основних понять “стратегія” та “фінансова стратегія”. Запропоновано удосконалені визначення поняття стратегії розвитку підприємства та фінансової стратегії з погляду її місця й ролі в стратегічному управлінні підприємством. Розглянуто структуру фінансової стратегії, її функції та елементи механізму розроблення фінансової стратегії підприємства.

Проведене дослідження існуючих визначень поняття “стратегія” дозволило зробити висновок, що вчені акцентують увагу на різних аспектах і особливостях цієї категорії. Незважаючи на розбіжності у визначеннях цього поняття, всі концепції об’єднуються в одній спільній меті – підприємству необхідно постійно оптимізувати свою діяльність в однакових умовах зростаючого рівня конкурентного середовища.

У зв’язку з цим у роботі було запропоновано удосконалене поняття стратегії розвитку підприємства, відповідно до якого стратегія розвитку підприємства розглядається як динамічний процес, що орієнтує діяльність підприємства на досягнення головної цілі та реалізацію його місії через ефективне поєднання ресурсів підприємства та вимог і можливостей конкурентного середовища. Запропонована логіка розуміння поняття виключає можливість стратегії застаріти під впливом постійно змінюваних умов. Вона буде повсякчас реагувати на зростаючий рівень конкуренції в ринковому середовищі.

Аналіз стану досліджень щодо стратегічного управління дає підставу визначити, що в сучасних умовах розвитку ринкових відносин велика увага приділяється питанню фінансової стратегії, однак в існуючих підходах чітко не визначено місце й роль фінансової стратегії. Одні науковці розглядають фінансову стратегію як важливу складову в розробленні стратегії розвитку підприємства, інші – як одну з головних функцій фінансового менеджменту. Тому було запропоновано комбінований підхід до визначення місця та ролі фінансової стратегії, відповідно до якого фінансова стратегія підприємства підпорядковується стратегії розвитку підприємства і реалізує основну функцію фінансового менеджменту, тобто впроваджує стратегічні завдання та політику підприємства через поєднання регуляторної, розподільної та контрольної функцій фінансів.

Установлено, що в існуючих теоретичних положеннях про розробку фінансової стратегії підприємства її структуру частіше розглядають в розрізі домінантних сфер стратегічного фінансового розвитку підприємства. Визначені функції фінансової стратегії носять загальний характер. Тому було запропоновано удосконалену структуру фінансової стратегії підприємства, яка складається із стратегії управління активами; стратегії управління капіталом; інвестиційної стратегії; стратегії управління грошовими потоками; стратегії управління фінансовими ризиками; стратегії антикризового управління; стратегії узгодження фінансових цілей та якості управління фінансовою діяльністю підприємства.

Завданням стратегії узгодження фінансових цілей та якості управління фінансовою діяльністю підприємства є гармонізація “діалогу” між стратегією розвитку підприємства з потребою у фінансових ресурсах, “діалог” не з приводу фінансових обмежень, а з приводу фінансових можливостей забезпечення реалізації стратегічних завдань одних з головних складових стратегії розвитку підприємства – конкурентної та інноваційної стратегій.

На основі визначеної структури фінансової стратегії підприємства в роботі було деталізовано функції кожної її складової. Такий підхід дає змогу більш поглиблено підійти до розроблення фінансової стратегії підприємства та сформувати елементи механізму цього процесу на підприємстві.

На підставі проведеного аналізу та удосконалення теоретичних засад розроблення фінансової стратегії підприємства визначено постановку завдання дослідження.

У розділі 2 “Аналіз методичного забезпечення фінансової стратегії на підприємствах транспортної галузі України” проаналізовано сучасний розвиток транспортної галузі, всебічно й критично розглянуто існуючі методи розроблення фінансової стратегії, на основі чого доведена необхідність удосконалення методичних підходів до розроблення фінансової стратегії підприємства.

Стара система фінансового планування не відповідає новим післяприватизаційним умовам і не в змозі вирішити проблеми, які існують на підприємствах транспортної галузі. Нераціональне використання виробничого потенціалу (повільне оновлення рухомого складу підприємств та високий ступінь зносу основних виробничих фондів - понад 50%), неефективне управління фінансовими ресурсами (значна частка в структурі оборотних активів дебіторської заборгованості – 46,6%; у структурі операційних витрати з реалізованої продукції 53% складають матеріальні та інші операційні витрат, зростання виробничих запасів) та відсутність механізму пристосування до постійних змін середовища призводять до низького рівня рентабельності підприємств транспортної галузі, тому виникла об’єктивна потреба в розробленні фінансової стратегії підприємств галузі, яка має механізм адаптування до постійних змін зовнішнього та внутрішнього середовищ.

Критичний огляд методичних підходів до розроблення фінансової стратегії підприємства показав, що в іноземній та вітчизняній практиці існує значна кількість різних методів розроблення та реалізації складових фінансової стратегії, таких як розробка інвестиційної стратегії або стратегії антикризового управління, але немає чітко сформованої послідовності розроблення фінансової стратегії підприємства, не визначено механізму реагування розробленої та впровадженої фінансової стратегії на динамічні умови середовища. У послідовність виконання розрахунків показників фінансової стратегії включені додаткові етапи, зокрема розробка, оцінка та вибір альтернативних варіантів фінансової стратегії (рис. 1).

Сформований механізм вибору альтернативних варіантів фінансової стратегії підприємства включає такі основні елементи як розроблення варіантів фінансової стратегії, оцінювання та вибір оптимального варіанта фінансової стратегії підприємства. За допомогою методу моделювання розроблено матрицю вибору оптимального варіанта фінансової стратегії підприємства (рис. 2).

Рис. 1. Послідовність розроблення фінансової стратегії підприємства

Рис. 2. Матриця вибору оптимального варіанта (сценарію) фінансової стратегії підприємства: – консервативна; – помірна; – агресивна фінансові політики управління підприємства; – песимістичний; – базовий; оптимістичний сценарії розвитку подій; – розроблений варіант фінансової стратегії підприємства

На підставі розгляду комбінацій фінансових ресурсів можна змоделювати фінансову стратегію та вибрати оптимальний варіант щодо його ефективності. У зв’язку з цим обґрунтовано потребу моделювання ефективної фінансової стратегії підприємства, яку представлено в розділі 3.

У розділі 3 “Моделювання ефективності фінансової стратегії підприємства” розроблено модель вибору ефективної фінансової стратегії підприємства та запропоновано методичний апарат побудови ефективної фінансової стратегії підприємства.

Сформовані та впроваджені закордонними корпораціями моделі фінансової стратегії не можуть бути застосовані в українському середовищі у зв’язку з недостатньо розвинутими фінансовими та фондовими ринками, тому, враховуючи таке становище, в роботі розроблено модель вибору ефективної фінансової стратегії вітчизняного підприємства.

Метою розроблення моделі вибору ефективної фінансової стратегії підприємства стало створення механізму оцінювання варіантів фінансової стратегії та вибору найефективнішого з них за відповідним критерієм.

Як умову оцінювання варіантів фінансової стратегії було визначено прийнятний розумний набір фінансових показників - індикаторів, які з достатньою повнотою характеризують ступінь досягнення головної цілі підприємства (головний критерій результативності фінансової стратегії, – максимізацію ринкової вартості підприємства), економічну ефективність, рівень прийнятного фінансового ризику, технологічну здійсненність з урахуванням специфіки вітчизняного бізнесу.

У запропонованій моделі, враховуючи умови оцінення варіантів фінансової стратегії, найефективніший варіант визначається за допомогою співвідношення дохідності та рівня ризику. При цьому доведено, що показником, який з достатньою повнотою оцінює якість управління фінансової діяльності українських підприємств, є рентабельність сукупного капіталу. Зростання цього показника означає ефективну реалізацію фінансової діяльності підприємства щодо сукупних активів, сукупних витрат та сукупної виручки. Передбачається, що позитивна тенденція рентабельності сукупного капіталу стане спонукальним чинником зростання ринкової вартості підприємства в стратегічному періоді. Тому, використовуючи принцип "розкладання" головної проблеми на проблеми-причини, було запропоновано комплексний показник дохідності, який містить показник темпу приросту рентабельності сукупного капіталу, сформований в розрізі фінансових елементів.

Розроблено алгоритм моделі вибору ефективної фінансової стратегії підприємства, який представлено на рис. 3.

В основу сформованого алгоритму покладено матрицю вибору найкращого варіанта (сценарію) фінансової стратегії підприємства, де фінансова політика (рядок матриці); – сценарій розвитку подій (стовпець матриці); – кількість періодів; – період реалізації фінансової стратегії.

Вхідними параметрами розробленої моделі є прогнозні значення фінансових показників (елементів матриці), а саме: чиста виручка, собівартість, інші операційні витрати, адміністративні витрати, основні засоби, – ліквідні активи (грошові кошти плюс вартість виробничих запасів), – дебіторська заборгованість.

Запропонована модель реалізовується в два етапи. На першому етапі вводяться прогнозні фінансові показники оцінювані за темпом їх приросту та зведені в один комплексний показник дохідності. При цьому, на відміну від відомих моделей стратегічного прогнозування, розроблена модель передбачає вибір альтернативних комбінацій розподілу потенційної структури сукупних витрат та сукупних активів у розрізі кожного фінансового елемента.

Вихідні параметри алгоритму моделі визначаються на другому етапі, на якому розраховують і оцінюють максимальне значення співвідношення комплексного показника дохідності та рівня ризику.

За допомогою розробленого алгоритму моделі вибору ефективної фінансової стратегії на підприємстві в середовищі Mathcad створюється комп’ютерна програма, яка є зручною у використанні.

На підставі запропонованої моделі розроблено методику вибору ефективної фінансової стратегії підприємства та сформовано методичний апарат побудови ефективної фінансової стратегії на вітчизняних підприємствах.

Запропоновану структурологічну схему вибору ефективної фінансової стратегії підприємства, що є частиною послідовності етапів розроблення фінансової стратегії підприємства, показано на рис. 4.

Рис. 3. Алгоритм моделі вибору ефективної фінансової стратегії підприємства

У процесі моделювання підприємству необхідно буде розрахувати та сформувати прогнозні значення визначених фінансових показників, за допомогою яких можна швидко й конструктивно оцінити та вибрати найоптимальніший варіант фінансової стратегії залежно від фінансової політики та сценарію розвитку подій.

Рис. 4. Структурологічна схема вибору ефективної фінансової стратегії підприємства

За прогнозними значеннями фінансових показників розраховується рентабельність сукупного капіталу і темпу приросту за кожним визначеним фінансовим елементом. Керівництво підприємства, використовуючи отримані варіанти розрахунків, може впливати на пропорції витрат, а саме: на структуру собівартості, адміністративні втрати та на ефективність використання основних груп активів (необоротні, ліквідні та дебіторську заборгованість).

Виявивши негативні тенденції змінювання кожного визначеного фінансового елемента, можна формувати різні альтернативи розподілу фінансових ресурсів, за допомогою яких визначати фінансові можливості. Найефективніша комбінація фінансових показників підприємства буде та, що враховує специфіку галузі (наприклад, на підприємствах транспортної галузі треба врахувати, що в структурі активів значна частка необоротних активів при високих постійних витратах). Отримана комбінація фінансових елементів зводиться в комплексний показник дохідності, який визначається при кожній фінансовій політиці та сценарієм розвитку подій для розрахунку співвідношення дохідності та рівня ризику. При розрахунку варіантів цього співвідношення значення рівня ризику має дорівнювати середньогалузевому ринковому значенню за помірною фінансовою політикою, прямувати до нуля за консервативною, а в разі агресивної – максимальним, тобто більшим від середньогалузевого ринкового значення.

Головним етапом методики є визначення з усіх можливих співвідношень дохідності та рівня ризику оптимального варіанта досягнення максимально кінцевого значення з урахуванням усього періоду впровадження фінансової стратегії підприємства. Результатом відповідних розрахунків є структурно-функціональна побудова всіх визначених варіантів співвідношення. Аналітична цінність інформації, яка зображена графічно, дає змогу керівництву підприємства, вивчивши характер тенденцій, вибрати фінансову політику управлінням підприємства (агресивну, помірну, консервативну), яка забезпечить досягнення кінцевої мети функціонування підприємства впродовж стратегічного періоду. Тобто, з одного боку, проводиться оцінка та вибір відповідності й достатності стратегічних фінансових ресурсів (фінансових можливостей), з другого – прийнятного рівня ризику (потенційних загроз), який виникає у зовнішньому та внутрішньому середовищах у процесі реалізації фінансових можливостей.

Після визначення оптимальної фінансової стратегії керівництвом підприємства має буди здійснена її деталізація, залучення суб’єктів-виконавців та доведення її до персоналу підприємства.

Модель і методика вибору ефективної фінансової стратегії підприємством – це універсальний і гнучкий механізм, який в процесі розроблення фінансової стратегії, надає можливість розраховувати її оптимальний варіант. В умовах мінливості зовнішнього та внутрішнього середовища можна змінювати впроваджений варіант фінансової стратегії підприємства, і тим самим збільшувати ефективність прийняття управлінських рішень щодо досягнення головної стратегічної цілі.

З погляду ефективного управління підприємством такий підхід дозволяє знаходити оптимальні показники дохідності та ризику, зменшувати суперечність між іншими функціональними стратегіями підприємства та довгостроковими операційними цілями розвитку підприємства, гармонізуючи їх.

Запропонована модель та методика вибору ефективної фінансової стратегії підходить для кожного окремо взятого підприємства не залежно від його форми власності та галузі, але за умови, що підприємство, яке розробляє та впроваджує свою фінансову стратегію, вже функціонувало на ринку, тобто здійснювало свою фінансово-господарську діяльність. Ця умова потрібна для формування вхідного потоку матриці визначеної моделі.

Практична реалізація методичних підходів оцінювання ефективності фінансової стратегії провадилась на підприємстві ВАТ „Будтранс”. Для цього підприємства були змодельовані варіанти фінансової стратегії. Головною метою фінансової стратегії керівництво ВАТ “Будтранс” визначило збільшення структури підприємства за рахунок приєднання самостійного структурного підрозділу або підприємства.

Апробацію запропонованих методичних розробок було здійснено в декілька етапів:

-

проведено аналітичну роботу для прогнозування обсягу реалізації, прибутку і грошових потоків підприємства, потрібних для забезпечення зростання прибутковості за різними сценаріями;

-

розраховано мінімальну прийнятну ставку прибутковості (норму прибутку, коефіцієнт окупності капіталовкладень, прибутковість інвестицій) від приєднання підприємства;

-

розраховано максимально можливу суму грошових коштів, яку ВАТ ”Будтранс” може виплатити цільовому підприємству за різними сценаріями і мінімально прийнятну ставку доходу;

-

розраховано ставки доходу, які ВАТ ”Будтранс” одержить за різною ціною в результаті приєднання АТП за різними сценаріями;

-

проаналізовано ймовірність приєднання цільового підприємства за грошові кошти, виходячи із стану поточної ліквідності ВАТ ”Будтранс”, а також співвідношення власних і позикових коштів у цільового підприємства;

-

представлено вартісну оцінку впливу приєднання цільового підприємства на доходи ВАТ ”Будтранс”.

У розроблених варіантах фінансової стратегії було виконано вичерпний аналіз майбутнього приєднання та наведено прогнозні розрахунки показників за всіма трьома сценаріями на шестирічний період. Результати розроблених варіантів фінансової стратегії підприємства стали своєрідним каталізатором переосмислення стратегічних планів підприємства і були доведені до ради директорів для подальшого прийняття стратегічних рішень.

Застосування розробленої методики забезпечить ефективність функціонування підприємства, підвищення фінансово-господарського потенціалу шляхом якісного розподілу фінансових ресурсів та реагування на зміни умов зовнішнього та внутрішнього середовищ.

ВИСНОВКИ

Проведене дослідження дозволяє зробити такі висновки :

1. Існують різні визначення стратегії підприємства, в яких учені акцентують увагу на окремих аспектах цієї категорії. В роботі суть стратегії розвитку підприємства розкрито з погляду динамічного процесу, що орієнтує діяльність підприємства на досягнення головної цілі та реалізації його місії, на основі ефективного поєднання ресурсів підприємства та вимог і можливостей конкурентного середовища. Запропоноване розуміння цього поняття передбачає коригування визначеної стратегії розвитку під впливом змінних умов ринкового середовища, що дозволить підтримувати високий рівень конкурентоспроможності підприємства.

2. В існуючих підходах місце та роль фінансової стратегії чітко не визначені, тому запропоновано комбінований підхід до фінансової стратегії, відповідно до якого фінансова стратегія підприємства розглядається як одна з головних складових стратегії розвитку підприємства і як основна функція фінансового менеджменту, що реалізує стратегічні плани та політику підприємства, через поєднання регуляторної, розподільної та контрольної функції фінансів.

3. Аналіз теоретичних положень розроблення фінансової стратегії підприємства показав недостатню чіткість визначення структури фінансової стратегії підприємства та функції, тому удосконалено не тільки структуру, на основі якої деталізовано функції за кожною її складовою, а й елементи механізму розроблення фінансової стратегії підприємства, що дозволяє більш поглиблено й обґрунтовано підійти до розроблення фінансової стратегії.

4. За результатами аналізу статистичних досліджень показників транспортної галузі сформовано портфель проблем функціонування підприємств, які потребують вирішення на сучасному етапі розвитку економіки України. З'ясовано, що стара система фінансового планування не відповідає новим післяприватизаційним умовам і не в змозі вирішити виявлені проблеми, тому виникла об’єктивна потреба в розроблені фінансової стратегії підприємства.

5. Критичний аналіз методик розроблення фінансової стратегії підприємства виявив недоліки, для подолання яких запропоновано пропозиції щодо удосконалення методичних підходів до розроблення фінансової стратегії підприємства, які доповнено введенням у послідовність виконання розрахунків фінансових показників додаткових етапів, зокрема розробки, оцінки та вибору альтернативних варіантів фінансової стратегії. Застосування удосконаленої послідовності підвищує ефективність розроблення фінансової стратегії підприємства.

6. Для вибору ефективної фінансової стратегії розроблено модель, яка містить процедуру оцінювання різних варіантів залежно від фінансової політики та розвитку подій. Ефективна фінансова стратегія визначається за критерієм максимізації ринкової вартості підприємства. В межах цієї моделі розраховані прогнозні фінансові показники оцінюються не тільки з урахуванням темпу їх приросту, а зводяться в один комплексний показник дохідності, завдяки якому можна оцінювати максимальне значення співвідношення дохідності та рівня ризику. Зазначена модель забезпечити альтернативність стратегічного фінансового вибору, виходячи з розрахунку оптимальної потенційної структури сукупних витрат та сукупних активів в розрізі кожного фінансового елемента моделі.

7. Запропоновано методику, суть якої полягає в оцінювані можливих співвідношень дохідності та рівня ризику й вибору оптимального варіанта досягнення максимального кінцевого результату з урахуванням усього періоду впровадження фінансової стратегії підприємства. Результатом відповідних розрахунків є структурно-функціональна побудова всіх визначених варіантів співвідношення. Аналітична цінність інформації у графічному вигляді дає змогу керівництву підприємства, вивчивши характер тенденцій, вибрати фінансову політику управління підприємства, спрямовану на оптимальне досягнення головної цілі протягом усього стратегічного періоду.

8. Проведена апробація запропонованого методичного матеріалу на підприємстві транспортної галузі – ВАТ „Будтранс” підтвердила в можливості реалізації моделі та методики вибору ефективної фінансової стратегії на кожному підприємстві незалежно від форм власності. Використання зазначеної методики забезпечить миттєве реагування на зміни в ринковому середовищі, підвищить ефективність фінансової стратегії та забезпечить максимальну реалізацію головної цілі стратегії розвитку підприємства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Теслюк Н. П. Концепція фінансової стратегії підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. Дніпропетр. нац. ун-ту. – 2005. – Вип. 206. – Т. ІV – С. 1207 – 1212.

2. Теслюк Н. П. Концептуальні пріоритети реструктуризації // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. Дніпропетр. нац. ун-ту. – 2005. – Вип. 207. – Т. V – С. 1320 – 1327.

3. Теслюк Н. П. Інноваційні аспекти конкурентоспроможності підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. Дніпропетр. нац. ун-ту. – 2005. – Вип. 208. – Т. ІІІ – С. 759 – 766.

4. Теслюк Н. П. Стратегії підприємства по досягненню конкурентних переваг // Економіка, фінанси, право: Щомісяч. інформ.-аналіт. журн. – К.: АФ "Аналітик", Акад. муніцип. управ. – 2005. – Вип. 11 – С. 17 –19.

5. Теслюк Н. П. Аспекти формування фінансової стратегії підприємства // Вісн. Нац. трансп. ун-ту. – 2006. – № 11. – С.125 – 127.

АНОТАЦІЯ

Теслюк Н. П. Методичні основи розробки фінансової стратегії підприємства. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Національний транспортний університет. Київ, 2006.

Дисертація містить наукові дослідження з питань розроблення фінансової стратегії підприємства. Аналіз наукової літератури дозволив удосконалити поняття сутності стратегії розвитку підприємства, визначення місця та ролі фінансової стратегії в процесі побудови механізму стратегічного фінансового управління підприємством, розширити структуру фінансової стратегії підприємства, а також деталізувати функції за кожною визначеною складовою.

Удосконалено методичні основи розроблення фінансової стратегії підприємства, які доповнено введенням у послідовність виконання розрахунків фінансових показників додаткових етапів, зокрема розробки оцінки та вибору альтернативних варіантів фінансової стратегії. Застосування удосконаленої послідовності підвищує ефективність розроблення фінансової стратегії підприємства.

Запропоновано модель вибору ефективної фінансової стратегії, яка містить в собі процедуру оцінювання різних її варіантів залежно від фінансової політики та розвитку подій. Ефективна фінансова стратегія визначається за критерієм максимізації ринкової вартості підприємства. Розроблена модель дозволяє забезпечити альтернативність стратегічного фінансового вибору, виходячи з розрахунку оптимальної потенційної структури сукупних витрат та сукупних активів у розрізі кожного фінансового елемента.

Розроблено методику вибору ефективної фінансової стратегії, суть якої полягає в оцінені можливих співвідношень дохідності та рівня ризику й вибору оптимального варіанта досягнення максимально кінцевого значення з урахуванням усього періоду впровадження фінансової стратегії підприємства.

Результати теоретичних розробок упроваджено на практиці. Використання запропонованого методичного матеріалу сприяло підвищенню ефективності фінансової стратегії підприємства.

Ключові слова: стратегія розвитку підприємства, фінансова стратегія, розробка, методика, побудова механізму, альтернативність вибору, модель.

АННОТАЦИЯ

Теслюк Н. П. Методические основы разработки финансовой стратегии предприятия. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук за специальностью 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Национальный транспортный университет. Киев, 2006.

Диссертация содержит научные исследования по вопросам разработки финансовой стратегии предприятия. Анализ научной литературы позволил усовершенствовать:

- понятие сущности стратегии развития предприятия как динамического процесса, который ориентирует деятельность предприятия на достижение главной цели и реализации его миссии под влиянием требований и возможностей рыночной среды. Предложенная логика этого понятия исключает возможность устаревать стратегии развития предприятия на этапе разработки и внедрения благодаря сформированному механизму реагирования на основные быстро изменяемые условия среды. В процессе реализации предусматривается высокий уровень адаптации к возрастающему уровню конкуренции;

- определение места и роли финансовой стратегии предприятия в процессе построения механизма стратегического финансового управления. Финансовая стратегия выступает составляющей стратегии развития предприятия и реализует основную функцию финансового менеджмента, т.е. внедряет стратегические задачи и политику предприятия, объединяя в себе регуляторную, распределительную и контрольную функции финансов;

- концепцию разработки финансовой стратегии предприятия, в которой расширено структуру финансовой стратегии за счет введения стратегии согласования финансовых целей и качества управления финансовой деятельностью предприятия, а также детализировано функции за каждой определенной составляющей. Использование такого подхода дает возможность расширить элементы механизма разработки финансовой стратегии вовремя формирования этого процесса на предприятиях.

Проанализировано современное развитие транспортной отрасли. Доказано, что старая система финансового планирования не отвечает новым послеприватизационным условиям и не может решить проблемы, которые существуют на транспортных предприятиях, поэтому возникла объективная потребность в разработке финансовой стратегии предприятия, в которой сформирован механизм адаптации к постоянным изменениям рыночной среды.

Критический анализ методических подходов разработки финансовой стратегии предприятия показал, что в существующей последовательности разработки финансовой стратегии предприятия, не сформирован механизм реагирования на динамические условия среды. Поэтому, последовательность выполнения расчетов показателей финансовой стратегии было дополнено этапами, а именно выбором и оценкой альтернативных вариантов финансовой стратегии.

С помощью метода моделирование сформирован механизм выбора альтернативных вариантов финансовой стратегии предприятия, т.е. разработана модель выбора эффективной финансовой стратегии, которая включает в себя процедуру оценки разных ее вариантов в зависимости от финансовой политики и развития событий. Выбор эффективной финансовой стратегии происходит по критерию максимизации рыночной стоимости предприятия. Предложенная модель обеспечивает альтернативность стратегического финансового выбора с точки зрения расчета оптимальной потенциальной структуры совокупных расходов и совокупных активов в разрезе каждого финансового элемента.

Разработана методика выбора эффективной финансовой стратегии, суть которой заключается в оценке возможных соотношений доходности и уровня риска, выбора оптимального варианта достижения максимально конечного значения с учетом всего периода внедрения финансовой стратегии предприятия.

Предложенная модель и методика выбора эффективной финансовой стратегии подходит для каждого отдельно взятого предприятия не зависимо от его формы собственности и отрасли, но при условии, что предприятие, которое разрабатывает и внедряет свою финансовую стратегию, уже функционировало на рынке, т.е. осуществляло свою финансово-хозяйственную деятельность. Это условие необходимо для формирования входного потока модели.

Практическая реализация методического аппарата построения эффективной финансовой стратегии проводилась на предприятии ОАО „Будтранс”.

Благодаря использованию предложенного методического материала существует возможность повысить эффективности финансовой стратегии на предприятии.

Ключевые слова: стратегия развития предприятия, финансовая стратегия, разработка, методика, построение механизма, альтернативность выбора, модель.

ANNOTATION

Teslyuk N. P. The Methodical bases of company's financial strategies development. - Manuscript.

Scientific work on competition of a scientific degree of candidate of economic science on a specialty 08.06.01 – “Economy, the organization and management of the enterprises”. – National Transport University. Kiev, 2007.

Dissertation contains scientific researches on the questions belong to company's financial strategies development. The analysis of scientific literature allowed improved:

- a notion of an essence of a strategy of company's development as a dynamic process which orients company's activity to achieved a primary goal and to realized it's mission under influence of a requirements and possibilities of a market environment. The offered logic of this notion eliminates possibility of the strategy to obsolete on the stage of development and introduction thanks to the formed mechanism of reaction on the basic quickly changeable terms of environment. In the process of realization the high level of adaptation to the increasing level of competition is foreseen;

- understanding of place and role of financial strategy of a company in the process of construction of a mechanism of strategic financial management, which comes forward to the constituent of strategy of development of a company and realized the basic function of financial management - inculcates strategic tasks and policy of a company, uniting in itself the regulator, distributive and control functions of finances;

- conception of development of company's financial strategy, in which the structure of financial strategy is extended due to introduction of strategy of concordance of financial goals and quality of company's financial management, and also functions are gone into detail after every definite constituent. The use of such approach enables to extend the elements of mechanism of development of financial strategy in time forming of this process in companies.

Modern development of transport industry is analyzed. It is proved, that the old system of the financial planning does not respond to new post privatization conditions and couldn't solve problems which exist on transport companies, therefore there was an objective necessity in development of companies financial strategy, which the mechanism of adaptation to the permanent changes of market environment is formed in.

The critical analysis of methodical approaches of company's financial strategy development showed that the mechanism of reaction on the dynamic terms of environment is not formed. Therefore, sequence of implementation of computations of indexes of financial strategy was complemented by stages, namely by the choice and estimation of alternative variants of financial strategy.

By a method "design" the mechanism of alternative choice of variants of company's financial strategy is formed. The model of effective financial strategy choice which includes procedure of estimation of different its variants depending on a financial policy and development of an events. The choice of effective financial strategy takes place on the criterion of maximization of market value of a company. The offered model settles to foresee alternative of strategic financial choice from point of optimum potential structure calculation of the combined charges and combined assets in the cut of every financial element.

The methodic of alternative effective financial strategy choice is developed. Essence of this methodic consists of estimation of possible correlations of profitableness and risk level, choice of optimum variant of achievement of maximally eventual value taking into account all period of introduction of company's financial strategy.

The offered model and methodic of effective financial strategy choice befits for every separately taken company independently form it's of own and industry, but on condition that company's which develops and inculcates it's financial strategy already functioned at the market, carried out a financial-economic activity. This condition is needed to form an input flow of a model.

Practical realization of the methodic has been conducted at the company "Budtrans".

Thanks to the use of the offered methodic there is possibility to increase an efficiency of financial strategy at the company.

Keywords: strategy of company's development, financial strategy, development, methodic, construction of a mechanism, alternative of choice, model.