У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КЛАСИЧНИЙ ПРИВАТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КЛАСИЧНИЙ ПРИВАТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХОРОШУН ВІКТОРІЯ ВАСИЛІВНА

УДК 519.866:332.14

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ БЮДЖЕТНОГО ПЛАНУВАННЯ

В УПРАВЛІННІ РЕГІОНАЛЬНОЮ ЕКОНОМІКОЮ

Спеціальність 08.00.11 – математичні методи, моделі та

інформаційні технології в економіці

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Запоріжжя – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Запорізькій державній інженерній академії Міністерства освіти і науки України (м. Запоріжжя).

Науковий керівник – | кандидат економічних наук, доцент

Солодухін Станіслав Володимирович,

Запорізька державна інженерна академія

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економічної кібернетики

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Лук’яненко Ірина Григорівна,

Національний університет “Києво-Могилянська Академія” (м. Київ), завідувач кафедри фінансів

кандидат економічних наук, доцент

Руденський Роман Анатолійович,

Донецький національний університет (м. Донецьк), доцент кафедри економічної кібернетики

Захист відбудеться “23” квітня 2008 р. о 11-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 17.127.01 при Класичному приватному університеті за адресою: 69002, м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 70-б, ауд. 124.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Класичного приватного університету за адресою: 69002, м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 70-б, ауд. 114.

Автореферат розісланий “21” березня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.С. Головкова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. На сучасному етапі розвитку економіки України одним з основних інструментів управління регіональною економікою є бюджетна система, основу якої складають місцеві бюджети, в яких акумулюються фінансові ресурси для забезпечення соціально-економічного розвитку регіонів. Однак, нестабільність політичної, економічної та соціальної ситуації, як на регіональному, так і на державному рівнях негативно впливають на стан місцевих бюджетів в Україні.

Нестабільність доходної бази місцевих бюджетів, недосконалість механізму міжрегіонального перерозподілу державних прибутків, значні відмінності в рівні економічного розвитку регіонів, умовах життя в них потенційно ведуть до соціальних конфліктів і політичної нестабільності. Отже, місцеве самоврядування потребує сучасного інструментарію з підготовки управлінських рішень з бюджетного планування та прогнозування соціально-економічного розвитку регіону.

Фундаментальні дослідження з питань бюджетної політики здійснювали Ерхард Л., Кейнс Дж., Лафер А., Фрідман М. та ін. Вирішення проблем застосування математичних методів та моделей в управлінні складними соціально-економічними системами розглянуто в роботах вітчизняних та зарубіжних вчених: Базилевича В.Д., Вітлінського В.В., Вовка В.М., Геєця В.М., Заруби В.Я., Іванова М.М., Клебанової Т.С., Лепи М.М., Лисенка Ю.Г., Порохні В.М., Черняка О.І. Дослідження проблем податково-бюджетного регулювання висвітлено у роботах Букача Б.О., Каламбет С.В., Личкіної Н.Н., Лук’яненко І.Г., Руденського Р.А., Сергєєвої Л.Н., Скрипника А.В., Сисой Ю.В., Тарангул Л.Л., Чугунова І.Я. та інших.

Аналіз теоретичного обґрунтування та практичного впровадження наукових досягнень з питань планування місцевих бюджетів дає змогу визначити, що проблема пошуку і застосування ефективних методів і моделей підготовки управлінських рішень з бюджетного планування в сучасних умовах розвитку регіонів й досі потребує вирішення в контексті управління регіональною соціально-економічною системою. У зв‘язку з цим розробка комплексу економіко-математичних моделей щодо забезпечення процесів бюджетного планування в управлінні регіональним розвитком є актуальною.

Зв‘язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано в межах наукової держбюджетної теми Запорізької державної інженерної академії “Розробка концепції нагромадження інтелектуального потенціалу нації на основі моделі управління розвитком інтелектуальних ресурсів освітньої галузі” (номер державної реєстрації 0104U000587). Основний внесок автора полягає в проведенні аналізу системи бюджетного забезпечення освітньої галузі для управління розвитком інтелектуальних ресурсів регіону. Також дослідження пов‘язано з науковою темою “Методологічні основи збалансованого розвитку економіки промислового регіону на основі методів адаптивного управління” (номер державної реєстрації 0107U001220), де автором проведено аналіз впливу сценаріїв бюджетного планування на розвиток соціально-економічних систем промислового регіону.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування і розробка комплексу економіко-математичних моделей бюджетного планування в умовах обмежених фінансових ресурсів для підвищення ефективності управління регіональною економікою.

Для досягнення мети дослідження поставлені такі основні завдання:

провести аналіз теоретичних засад сучасного механізму бюджетного планування в управлінні регіональною економікою;

розробити концепцію моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою;

удосконалити модель суспільної корисності регіону на основі взаємозв‘язку рівня оподаткування суб‘єктів господарювання та обсягів бюджетних видатків;

розробити модель визначення податкового навантаження суб‘єктів господарювання регіону;

розробити комплекс взаємопов’язаних моделей формування доходної та видаткової частин місцевих бюджетів на основі структурного синтезу моделей бюджетного планування;

удосконалити модель міжбюджетних відносин на основі планування трансфертних платежів;

удосконалити метод оцінки податкового потенціалу регіону для прогнозування обсягів потенційних податкових надходжень;

розробити систему підтримки прийняття рішень щодо бюджетного планування.

Об‘єктом дослідження є соціально-економічні процеси бюджетного планування в управлінні регіональною економікою.

Предметом дослідження є комплекс економіко-математичних моделей бюджетного планування та методів управління регіональною економікою.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є загальнонаукові методи пізнання (аналіз, синтез, узагальнення), положення економічної теорії, теорії управління з метою дослідження сучасного процесу бюджетного планування в системі управління регіональною економікою. Також використано метод системного аналізу - при розробці концепції моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою; економіко-математичне моделювання - при розробці комплексу моделей бюджетного планування; економіко-статистичні методи (кореляційно-регресійний аналіз, прогнозування) – для розрахунку й аналізу результатів моделювання процесів бюджетного планування; теорію і методи прийняття рішень та інформаційні технології – при розробці системи підтримки прийняття рішень щодо бюджетного планування. Інформаційну базу дослідження складають офіційні статистичні дані по Запорізькій області за останні 5 років.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у постановці та вирішенні нового актуального завдання розробки концепції моделювання процесів бюджетного планування з метою підвищення ефективності управління регіональною економікою та забезпечення стабільного соціально-економічного розвитку регіону. При цьому отримано такі наукові результати:

вперше:

розроблено концепцію моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою, яка заснована на загальних наукових положеннях щодо принципів бюджетного планування, моделювання та управління складними соціально-економічними системами з застосуванням методу системного аналізу, багатокритеріального підходу в управлінні соціально-економічною системою, механізму синтезу моделей бюджетного планування, що дозволяє обґрунтувати стратегію ефективного управління регіональною економікою для забезпечення підвищення соціальної корисності та добробуту населення;

удосконалено:

метод оцінки податкового потенціалу регіону, який засновано на застосуванні комплексу економіко-математичних моделей податко-спроможності регіону, що дозволяє обґрунтовано визначати контрольні показники з мобілізації податків до бюджетів усіх рівнів та збалансованості податкового навантаження;

модель міжбюджетних відносин з застосуванням структурного методу, яка заснована на визначенні та обґрунтуванні обсягу трансфертних платежів бюджету адміністративно-територіальної одиниці, що дозволяє забезпечити прозору взаємодію між бюджетами різних рівнів;

інформаційно-аналітичну систему підтримки прийняття управлінських рішень щодо бюджетного планування, яка заснована на принципах сценарного підходу до управління з використанням сучасних інформаційних технологій, що дозволяє підвищити точність та оперативність прийняття управлінських рішень й забезпечує вибір ефективного бюджетного інструментарію для досягнення сталого соціально-економічного розвитку регіону;

дістали подальшого розвитку:

комплекс взаємопов’язаних моделей планування місцевих бюджетів, який засновано на структурному синтезі моделей максимізації суспільної корисності, планування доходної та видаткової частин місцевих бюджетів, що дозволяє сформувати збалансований місцевий бюджет для забезпечення уникнення бюджетного дефіциту та прискорення темпів економічного зростання;

модель визначення оптимального рівня податкового навантаження суб‘єктів господарювання адміністративно-територіальної одиниці, яку засновано на аналітичній залежності між величинами податкових ставок і динамікою податкових надходжень до бюджету, що дозволяє визначити напрямки підвищення ефективності податкового управління економікою регіону.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що концепція моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою дозволяє обґрунтувати стратегію ефективного соціально-економічного розвитку регіону шляхом удосконалення процесів підготовки та прийняття рішень щодо бюджетного планування. Запропонований комплекс економіко-математичних моделей процесів складання бюджету адміністративно-територіальних одиниць сприяє підвищенню ефективності прийняття управлінських рішень для забезпечення сталого соціально-економічного розвитку регіону та може бути застосований для впровадження у систему регіонального управління різних рівнів.

Викладені в дисертаційній роботі основні положення і результати дослідження впроваджено в практику діяльності головного управління економіки Запорізької обласної державної адміністрації (довідка №09-01/989 від 31.08.2007), головного економічного управління Запорізької міської ради (довідка № 787, від 02.07.2007), а також у навчальний процес на факультеті економіки підприємства Запорізької державної інженерної академії при викладанні дисциплін “Моделювання економіки”, “Моделювання економічної динаміки” (довідка № 5/1627 від 13.09.2007).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід щодо методології дослідження й розробки концепції моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою. Наукові положення, висновки і рекомендації одержані автором самостійно. В наукових працях, опублікованих у співавторстві, особистий внесок здобувача відображено у списку публікацій за темою дослідження.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні положення й результати дослідження пройшли апробацію на Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасний стан та проблеми розвитку підприємництва в регіоні” (м. Жовті Води, 2005 р.); І Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Проблеми глобалізації та моделі стійкого розвитку економіки” (Луганськ, 2005 р.); Х та ХІІ Науково-методичних конференціях “Проблеми економічної кібернетики” (м. Київ, 2005 р., м. Львів, 2007 р.); ІV Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених “Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України” (м. Дніпропетровськ, 2006 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Комп‘ютерне моделювання та інформаційні технології в економіці” (м. Харків, 2006 р.); IV Міжнародній науково-практичній конференції “Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю” (м. Черкаси, 2007 р.); 1-й Міжнародній науково-практичній конференції “Інноваційні проблеми автоматизації управління бізнесом” (м. Житомир, 2007 р.).

Публікації. Основні результати дисертації опубліковано в 16 наукових працях, з них 7 статей у фахових виданнях та 9 матеріалів конференцій. Загальний обсяг публікацій складає 4,92 д.а., з них автору належить 4,27 д.а.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, переліку використаних джерел із 177 найменувань, 2 додатків. Роботу викладено на 154 сторінках машинописного тексту, що містить 20 рисунків, 22 таблиці.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, об‘єкт, предмет і методологію дослідження, розкрито наукову новизну, теоретичну та практичну цінність роботи.

У першому розділі “Концептуальні основи моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою” проведено аналіз методологічних засад сучасного механізму бюджетного планування в управлінні регіональною економікою з метою визначення проблем розвитку соціально-економічної сфери регіону. Для удосконалення методологічних підходів щодо процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою виявлено основні фактори, які впливають на соціально-економічний розвиток регіону, проведено аналіз основних підходів до формування доходної та видаткової частин місцевих бюджетів. Розглянувши роль місцевих бюджетів у суспільному секторі економіки та методологію їх планування, визначено, що вони є важливим інструментом в управлінні регіональною економікою, реалізації державної регіональної політики, фінансування найважливіших видатків, спрямованих, насамперед, на задоволення потреб населення.

На підставі статистичних даних і фінансової звітності (рис. 1) зазначено, що на сьогодні в Україні спостерігається значна диференціація областей за рівнем соціально-економічного розвитку. Тому, головною метою управління регіональною економікою повинно стати зменшення відмінностей в рівнях розвитку народногосподарських комплексів регіонів та соціальної сфери шляхом удосконалення системи міжбюджетних відносин. Головним принципом системи міжбюджетних трансфертів є те, що ця система не повинна містити жодного елемента, завдяки якому місцеві бюджети могли б впливати на обсяг своїх трансфертних надходжень.

Рис. 1. Зіставлення доходів і витрат зведених бюджетів регіонів України за 2007 рік

Отже, прийняття рішень щодо трансфертних надходжень до регіонального бюджету і регулювання міжбюджетних відносин є важливим засобом державного впливу на соціально-економічний розвиток територій, рівень фінансової забезпеченості органів місцевого самоврядування, зменшення міжтериторіальних диспропорцій, а також інструментом реалізації загальнодержавних інтересів на регіональному та місцевому рівнях.

Дослідження особливостей функціонування регіону як економічної системи, аналіз основних методів управління регіональною економікою і принципів планування регіонального бюджету дозволило розробити концепцію моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою (рис. 2), що базується на таких наукових положеннях: регіональна економіка розглядається як складна система з урахуванням особливостей структурних взаємозв'язків її елементів, впливу цих елементів на загальний економічний розвиток регіону; для вирішення управлінських завдань використовується алгоритм синтезу моделей планування доходної та видаткової частин бюджетів адміністративно-територіальних одиниць в управлінні регіональною економікою; управління регіональною економікою через призму бюджетного планування здійснюється з урахуванням міжбюджетних відносин; моделювання процесів бюджетного планування базується на зіставленні регіональних фінансових потреб та реальному податковому потенціалі регіону.

Концепцію розроблено з застосуванням методів системного аналізу, багатокритеріального підходу до управління соціально-економічною системою, синтезу моделей бюджетного планування. Вона складається з трьох контурів: аналізу, синтезу та моделювання, прийняття рішень, та включає дослідження й аналіз соціально-економічного розвитку, методологію бюджетного планування, моделювання процесів формування бюджету адміністративно-територіальних одиниць з метою досягнення ефективного управління регіональною економікою.

У другому розділі “Математичні методи та моделі формування місцевих бюджетів в управлінні регіональною економікою” для реалізації задач даного дослідження відповідно до запропонованої в першому розділі концепції представлено комплексну систему синтезованих моделей планування місцевих бюджетів, яка складається з кількох взаємопов‘язаних економіко-математичних моделей, побудованих на єдиній методологічній основі. Така система включає моніторинг соціально-економічних показників, моделі суспільної корисності, планування доходної та видаткової частин місцевих бюджетів й модель визначення обсягу трансфертів з застосуванням елементів управління. Метою і кінцевим результатом розробки синтезу моделей, тобто створення комплексної системи моделей, є підготовка інформації для прийняття рішень щодо управління економікою регіону. Схему синтезу моделей бюджетного планування наведено на рисунку 3.

Рис. 3. Схема синтезу моделей бюджетного планування

При розробці економіко-математичних моделей щодо визначення оптимальної структури місцевих бюджетів за мету поставлено пошук управлінських рішень, що забезпечує стале функціонування соціально-економічної системи адміністративно-територіальної одиниці за рахунок не зменшення видатків та збільшення податкового навантаження, а за рахунок ефективного використання фінансових ресурсів, що спрямовано на максимізацію суспільної корисності певного регіону. Суспільна корисність характеризує ступінь задоволення потреб громадян, що визначається, з одного боку, власними доходами з урахуванням податкового механізму їх перерозподілу, а з іншого – через систему бюджетного забезпечення соціальних гарантій, основним джерелом яких виступають податкові надходження до місцевих бюджетів:

(1)

, (2)

де Wr,j - корисність суб‘єкта господарювання (мешканця) j регіону r; б1,б2 – коефіцієнти зацікавленості у зменшенні оподаткування та збільшенні бюджетних витрат відповідно; Yr,j ,Tr,j – відповідно доход та сплачені податки суб‘єкта господарювання (мешканця) j регіону r; Gr – бюджетні витрати регіону r; vdhr– частка доходів регіону r, які передаються до державного бюджету; Trr – трансферти та дотації вирівнювання регіону r; Inr – неподаткові надходження до бюджету регіону r; Jr – загальна кількість суб‘єктів господарювання (мешканців) регіону r.

Управління регіональною економікою на загальнодержавному рівні спрямоване на формування бюджетних ресурсів для фінансування соціального забезпечення громадян, що ґрунтується на податковому регулюванні доходів громадян та суб‘єктів господарювання.

Таким чином, рівень оптимального оподаткування за умов максимізації суспільної корисності певного регіону з урахуванням обмежень на реалізацію соціально-економічних програм визначається такою моделлю:

(3)

(4)

де t – податкові ставки; , - відповідно мінімальні рівні корисності суб‘єктів господарювання регіону r та бюджетних витрат регіону r; - мінімальний рівень корисності суб‘єкта господарювання (мешканця) j регіону r; Е – неоподатковуваний мінімум доходів суб’єктів господарювання ().

За умов максимізації суспільної корисності певного регіону накладаються обмеження: на обсяги фінансування соціальної сфери на захищеному рівні, але сума сплачених податків не повинна перевищувати неоподаткований дохід громадян та суб’єктів господарювання певного регіону. Розмір податкового навантаження регіону визначається сумою витрат місцевих органів влади на виконання їх функцій. Витрати місцевих органів влади мають тенденцію до зростання за рахунок підвищення податкової ставки, в той час як суб‘єкти господарювання зацікавлені в зменшенні податкового тиску.

Для знаходження величини податкових ставок використано модель динаміки нагромадження бази оподаткування залежно від розміру ставок податків, яка враховує залежність сукупних податкових надходжень від ставок оподаткування основних податків: податку на прибуток (tpr), податку на додану вартість (tpdv), нарахування податків на фонд оплати праці (tfot), які складають вектор ; обсягу реалізації продукції () та виробничих факторів: матеріальні витрати (), витрати на оплату праці (), річна норма амортизації (am), обсяг основного капіталу () за і-й рік j-го суб‘єкту господарювання, які складають вектор :

, (5)

. (6)

За критерій ефективності податкового регулювання обрано час компенсації (TK) від зменшення загальних обсягів податкових надходжень (T), обумовлених зміною податкових ставок ().

, (7)

, (8)

(9)

де , , – надходження за і-й рік до бюджету відповідно від податку на прибуток, податку на додану вартість, від “соціального” податку.

Для визначення обсягів фінансових ресурсів регіону, які складають основу його доходів, застосовується модель формування доходної частини регіонального бюджету:

(10)

де Dr –доходна частина зведеного бюджету регіону r, яка складається з доходів загального фонду m-го місцевого бюджету, що враховує надходження з основних видів податків та зборів кожного m-го місцевого бюджету регіону r: податок з доходів фізичних осіб (), неподаткові надходження та адміністративні збори і платежі () та обсяг дотацій і субвенцій, який надано регіону r (); – відповідно частки надходжень від податку на доходи фізичних осіб та адміністративних зборів і платежів, які зараховуються до m-го місцевого бюджету; - доходи l-ї статті спеціального фонду m-го місцевого бюджету; Mr – кількість адміністративно-територіальних одиниць регіону r.

Для визначення обсягів податків з доходів фізичних осіб використовується така залежність:

, (11)

де – надходження податку з доходів фізичних осіб в регіоні r за період p; IPrp – індекс податкоспроможності в регіоні r за період p; – середня заробітна плата в регіоні r за період p; Lrp – населення в регіоні r за період p; – частка податку з доходів фізичних осіб, що зараховується до r-го регіонального бюджету за період p; – скореговані надходження податку з доходів фізичних осіб за попередній період в регіоні r; – зміни в обсягах заборгованості із зарплати в регіоні r за період p; – коефіцієнти моделі.

Для моделювання сценаріїв перерозподілу державних доходів на місцях використовується модель планування видатків місцевих бюджетів. Розрахункові обсяги видатків бюджетів адміністративно-територіальних одиниць визначаються окремо для кожної галузі виходячи із загальних ресурсів зведеного і місцевих бюджетів та першочерговості соціальних виплат.

(12)

де Vr - прогнозний показник видатків зведеного бюджету регіону r, який складається з відповідних місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць; - функція, що відображає розрахунковий обсяг видатків n-ї статті m-го місцевого бюджету; - фінансовий норматив бюджетної забезпеченості на одного отримувача коштів n-ї видаткової статті місцевого бюджету; - усереднена кількість отримувачів бюджетних коштів n-ї видаткової статті місцевого бюджету; - розрахунковий обсяг видатків на нерозподілений резерв коштів місцевого бюджету; – обсяг бюджетних видатків ns-ї статті спеціального фонду; N, NS – загальна кількість статей відповідно загального та спеціального фондів видатків місцевого бюджету.

Для формування збалансованого бюджету регіону з метою уникнення бюджетного дефіциту визначається обсяг міжбюджетних трансфертів як різниця між розрахунковим обсягом видатків і прогнозним показником обсягу доходів, що акумулюються на її території:

(13)

(14)

де Trr– обсяг міжбюджетних трансфертів зведеного бюджету регіону r; – частка видатків m-го місцевого бюджету, що не враховується при визначенні трансфертів; – частка доходів m-го місцевого бюджету, що не враховується при визначенні трансфертів; – коефіцієнт коригування обсягів трансфертних надходжень (дотацій або вилучень з місцевого бюджету), який визначає рівень додаткових фінансових ресурсів місцевих бюджетів у випадку перевищення доходів над видатками і визначається на основі темпів зростання вилучень з місцевого бюджету; - видатки та доходи m-го місцевого бюджету за минулий рік.

Удосконалення моделі міжбюджетних відносин, яка заснована на визначенні та обґрунтуванні обсягу трансфертних платежів бюджету адміністративно-територіальної одиниці полягає в стимулюванні органів місцевого самоврядування використовувати власну доходну базу для формування збалансованого місцевого бюджету, уникнення бюджетного дефіциту, прискорення темпів економічного зростання регіону та підвищення соціальної корисності.

Таким чином, запропонований комплекс взаємопов‘язаних моделей бюджетного планування, який сформовано на основі структурного синтезу моделей доходної і видаткової частин місцевих бюджетів дозволяє зменшити суб‘єктивність розподілу бюджетних ресурсів та визначити необхідні бюджетні кошти для реалізації програм соціально-економічного розвитку регіонів.

У третьому розділі “Реалізація концепції моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою” запропоновано результати дослідження, які проведено з метою підвищення ефективності управління економікою Запорізької області шляхом впровадження в практичну діяльність стратегії управління економікою регіону на базі концепції моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою.

На підставі запропонованого комплексу економіко-математичних моделей удосконалено метод оцінки податкового потенціалу регіону, що дозволяє визначити податкову потужність певного регіону:

(15)

де Pr – податковий потенціал регіону r; PBk – база оподаткування k-го податку; tk – ставка k-го податку; PNfk,i-1, PNpk,i-1 – відповідно фактичні та планові податкові надходження до місцевого бюджету k-го податку у попередньому році; PNip – інші податкові надходження; Ip – індекс зростання споживчих цін.

Запропонований метод оцінки податкового потенціалу характеризує фінансові можливості регіону і є основою при розрахунках податкових доходів, які відносяться до категорії податкового ресурсу місцевих бюджетів. Використання даного методу забезпечує підвищення зацікавленості органів місцевого самоврядування у збільшенні податкових надходжень за рахунок власних джерел, що зменшує обсяги дотацій та субвенцій з бюджетів вищих рівнів, тобто зумовлює пріоритетність використання власної податкової бази.

Реалізація методу оцінки податкового потенціалу за даними Запорізької області виявила збільшення сукупного податкового потенціалу Запорізького регіону – у 2004 році на 14,5%; 2005 році на 8,7%, у 2006 році на 7,9%, і прогнозне значення на 2007 рік – 12,9%, за рахунок знаходження оптимального співвідношення управлінських інструментів таких як: середня податкова ставка, коефіцієнт, що враховує ступінь оподаткування населення, ставка оподаткування доданої вартості, ставка акцизного збору, коефіцієнт, що

враховує частину відрахувань від заробітної плати до пенсійного фонду, митні ставки на імпорт і експорт, коефіцієнт приросту запасів. Така економічна методика щодо аналізу податкового потенціалу дозволить більш обґрунтовано визначати контрольні показники з мобілізації податків до бюджетів усіх рівнів та збалансованості податкового навантаження, яке формується під впливом розміщення продуктивних сил і соціально-економічної політики держави.

Вибір ефективного бюджетного інструментарію в управлінні регіональною економікою потребує використання інформаційного забезпечення, основою якого є система підтримки прийняття рішень (СППР) з використанням принципів сценарного підходу, що ґрунтується на методах прийняття рішень та сучасних інформаційних технологій (рис. 4).

Рис. 4. Структурна схема СППР в задачах бюджетного планування

Програмно-інформаційне забезпечення процесів бюджетного планування дозволяє підвищити інформаційний рівень прийняття рішень щодо бюджетно-податкової політики на регіональному рівні, що зумовлює підвищення точності та оперативності при вирішенні задач оцінки впливу зміни ставок оподаткування на основні бюджетні показники, визначення обсягу доходної частини місцевих бюджетів, розподілу витрат місцевих бюджетів та планування трансфертних надходжень. У межах запропонованої СППР знаходження управлінських інструментів покладається на сценарно-прецедентну систему, тобто інструмент у вигляді плану дій підбирається за аналогічними ситуаціями, що спостерігалися раніше.

Завдання моделювання полягає у визначенні низки чинників (управлінських інструментів), що впливають на прогнозовані або інтегральні показники, і можливих стратегій розвитку при прийнятті рішень. Основою для вирішення завдання моделювання є сценарії планування місцевих бюджетів. Використання СППР дозволяє оцінити можливі сценарії бюджетного планування, які не можливо провести у вигляді реальних експериментів, та визначити ефективні рішення з управління економікою регіону.

Так, на основі моделювання сценаріїв зміни ставок оподаткування визначено оптимальний час компенсації бюджетних надходжень – 4 роки – під впливом таких управлінських рішень: зниження ставок податку на прибуток з 25% до 21,2% і податку на додану вартість від 20% до 18,2%. Такий сценарій є взаємовигідним як для господарюючого суб’єкта, податкове навантаження на якого знижується, так і для державного та регіонального бюджетів, доходи яких зростають у середньостроковий період.

На підставі запропонованого комплексу моделей бюджетного планування з використанням СППР розроблено структуру доходної частини обласного бюджету Запорізької області (табл.1).

Таблиця 1

Доходна частина обласного бюджету Запорізької області, тис. грн.

Найменування показників | Планові показники на 2007 рік | Прогнозні значення на 2007 рік

Податкові надходження | 380443,1 | 397791,7

Податки на доходи, податки на прибуток, податки на збільшення ринкової власності | 320231,1 | 332341,6

Податок з доходів фізичних осіб | 319691,7 | 331858,4

Податок на прибуток підприємств | 539,4 | 483,2

Збори за спеціальне використання природних ресурсів | 33146,6 | 34988,3

Плата за землю | 33146,6 | 34988,3

Внутрішні податки на товари та послуги | 27065,4 | 30461,8

Плата за ліцензії на певні види господарської діяльності | 27065,4 | 30461,8

Неподаткові надходження | 733,1 | 751,8

Доходи від власності та підприємницької діяльності | 162,1 | 79,1

Адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу | 547 | 648,7

Інші неподаткові надходження | 24 | 24

Разом доходів | 381176,2 | 398543,5

Офіційні трансферти | 907806,1 | 907806,1

Дотації | 127701,9 | 127701,9

Субвенції | 780104,2 | 780104,2

Всього доходів (загальний фонд) | 1 288 982,3 | 1 306 349,6

Прогнозні значення доходів обласного бюджету отримано на основі таких показників розвитку Запорізької області за 2006 р.: індекс податкоспроможності обласного бюджету складає 1,336, середня заробітна плата 1205,4 грн., населення 1846,9 тис. осіб, темп зростання валового регіонального продукту 1,107.

При формуванні видаткової частини загального фонду зведеного бюджету Запорізької області сформовано сценарії розподілу фінансового резерву (табл. ). На 2007 р. фінансовий резерв загального фонду зведеного бюджету Запорізької області без урахування трансфертів формується за рахунок нерозподіленого резерву коштів та додаткового фінансового ресурсу місцевих бюджетів, який разом складає 82709,8 тис. грн.

Таблиця 2

Розподіл фінансового резерву загального фонду зведеного бюджету Запорізької області на 2007 р. без урахування трансфертів у розрахунку на 1 мешканця

Статті видатків | Планові значення | Сценарії розподілу фінансового резерву коштів

Рівномірний | Пропорційний | Регресійний | Програмно-цільовий

грн. | % | грн. | % | грн. | % | грн. | % | грн. | %

Державне управління | 37,1 | 4,0 | 44,5 | 4,6 | 38,9 | 4,0 | 45,7 | 4,7 | 41,6 | 4,3

Освіта | 462,3 | 49,8 | 469,7 | 48,3 | 484,6 | 49,8 | 466,8 | 48,0 | 469,0 | 48,2

Охорона здоров‘я | 340,7 | 36,7 | 348,1 | 35,8 | 357,1 | 36,7 | 346,3 | 35,6 | 347,4 | 35,7

Соціальний захист та соціальне забезпечення | 35,9 | 3,9 | 43,4 | 4,5 | 37,7 | 3,9 | 44,5 | 4,6 | 53,8 | 5,5

Культура і мистецтво | 42,0 | 4,5 | 49,5 | 5,1 | 44,1 | 4,5 | 50,6 | 5,2 | 46,5 | 4,8

Фізична культура | 10,2 | 1,1 | 17,7 | 1,8 | 10,7 | 1,1 | 19,1 | 2,0 | 14,7 | 1,5

Для підвищення рівня соціальної корисності громадян регіону розподіл здійснюється на соціально захищені статті бюджету. Відповідно до напрямків соціально орієнтованої політики розвитку регіону програмно-цільовий сценарій розподілу об‘єктивно відповідає регіональним потребам населення, згідно з яким зростання бюджетних витрат на соціальний захист та соціальне забезпечення одного мешканця Запорізької області зростає майже на 50%, та може бути використаний при плануванні видаткової частини місцевих бюджетів.

ВИСНОВКИ

Проведені дослідження дали змогу сформувати наступні принципові положення, висновки та пропозиції щодо вирішення нового актуального завдання моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою, яке полягає в необхідності розробки комплексу економіко-математичних моделей бюджетного планування з метою забезпечення стабільного соціально-економічного розвитку регіону.

1. На підставі аналізу динаміки соціально-економічного розвитку регіону, оцінки виконання місцевих бюджетів, визначення проблем розвитку соціально-економічної сфери регіону та базуючись на фундаментальних і сучасних дослідженнях з цієї проблематики проведено аналіз основних підходів до формування доходної та видаткової частин місцевих бюджетів як фінансової основи управління регіональною економікою для удосконалення методологічних підходів до процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою, що обумовлено необхідністю впровадження методологічних та концептуальних узагальнень й наукового вирішення задачі бюджетного планування в управлінні регіональною економікою.

2. Запропоновано нову концепцію моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою. Концептуальна схема розроблена з використання методів системного аналізу, багатокритеріального підходу в управлінні соціально-економічною системою, механізму синтезу моделей бюджетного планування. Концепція включає дослідження і аналіз соціально-економічного розвитку, методологію бюджетного планування, моделювання процесів складання бюджету адміністративно-територіальних одиниць з метою досягнення ефективного управління регіональною економікою.

3. З метою визначення оптимального рівня оподаткування суб’єктів господарювання з урахуванням обмежень для впровадження соціально-економічних програм і збільшення надходжень на покриття витрат на такі програми удосконалено методику оцінки ефективності бюджетного управління регіональною економікою на основі економіко-математичної моделі максимізації суспільної корисності

4. Для вирішення задач управління економікою регіону розроблено комплекс взаємопов‘язаних економіко-математичних моделей бюджетного планування, зокрема модель суспільної корисності, модель динаміки податкових надходжень до місцевого бюджету, моделі планування доходної та видаткової частин місцевих бюджетів для формування збалансованого бюджету, модель міжбюджетних відносин для встановлення обґрунтованого обсягу трансфертних платежів бюджетів різних рівнів.

5. Запропоновано модель міжбюджетних відносин, яка дозволяє здійснити перерозподіл бюджетних коштів між складовими бюджетної системи України у вигляді субвенцій та дотацій, що дозволяє визначити обсяги бюджетних коштів для регулювання взаємодії між бюджетами різних рівнів та сприяє справедливому розподілу доходів між територіями.

6. Розроблено інформаційно-аналітичну систему підтримки прийняття рішень щодо бюджетного планування, яка забезпечує підвищення оперативності управлінських рішень при виборі ефективного бюджетного інструментарію для забезпечення сталого соціально-економічного розвитку регіону.

7. Впровадження результатів дослідження в практику діяльності головного управління економіки Запорізької обласної державної адміністрації (довідка №09-01/989 від 31.08.2007) та головного економічного управління Запорізької міської ради (довідка № 787, від 02.07.2007) дозволило визначити прогнозні показники бюджету та здійснити розподіл фінансових ресурсів для забезпечення фінансування регіональних програм соціально-економічного розвитку.

СПИСОК ОПУБЛІКАВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

статті у фахових виданнях:

1. Солодухин С.В., Хорошун В.В. Методы формирования государственной региональной экономической политики. // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч. тр.) Общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, Кн.1, 2003. – Спец. выпуск. С. 175-184. Особисто здобувачем розроблено методику моделювання формування регіональної економічної політики (0,45 друк. арк.).

2. Солодухін С.В., Хорошун В.В. Моделювання процесів управління економічним розвитком регіону в системах підтримки прийняття рішень. // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 199: В  т. Том IV.– Дніпропетровськ: ДНУ, 2005, – С. 1037-1042. Особисто здобувачем розроблено структуру системи підтримки прийняття рішень в управлінні економікою регіону (0,25 друк. арк.).

3. Солодухін С.В., Хорошун В.В. Сучасні проблеми стратегічного планування регіонального бюджету. // Вісник Східноукраїнського Національного університету ім. В. Даля, № 5 (87), 2005, С. 220-223. Особисто здобувачем узагальнено методику складання планів регіональних бюджетів (0,20 друк. арк.).

4. Солодухін С.В., Хорошун В.В. Інтелектуальні системи підтримки прийняття рішень щодо планування бюджету регіону. // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 204: В 5 т. Том IV.– Дніпропетровськ: ДНУ, 2005, – С. 1083-1090. Особисто здобувачем побудовано систему підтримки прийняття рішень щодо планування бюджету регіону (0,35 друк. арк.).

5. Хорошун В.В. Економіко-математичні методи управління міжбюджетними відносинами в системі регіонального бюджетного планування. // Інноваційні шляхи розвитку курортно-туристичних регіонів та ринків: 3б. наук. пр. / НАН України. Ін-т економіко-правових досліджень; Ред. кол.: Мамутов В.К. (відп. Ред.) та ін. – Донецьк: ТОВ “Юго-Восток, Лтд”, 2007. – С. 95-103 (0,52 друк. арк.).

6. Хорошун В.В. Реалізація системи моделювання трансфертних надходжень до бюджету адміністративно-територіальної одиниці. // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво – 2007. - №2. – С. 269-272 (0,32 друк. арк.).

7. Хорошун В.В. Механізм реалізації моделей бюджетного планування.Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки. Випуск 18: У трьох частинах. – Черкаси: ЧДТУ, 2007. – Частина І. – С. 138-143 (0,70 друк. арк.).

публікації за матеріалами конференцій:

8. Солодухін С.В., Хорошун В.В. Управління процесами бюджетного планування регіону в умовах трансформаційної економіки. // Матеріали І Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Проблеми глобалізації та моделі стійкого розвитку економіки”. Луганськ, 2005 р. – С. 130-133. Особисто здобувачем визначено проблематику управління процесами бюджетного планування регіону в умовах трансформаційної економіки (0,10 друк. арк.).

9. Солодухін С.В., Хорошун В.В. Соціально-економічні аспекти моделювання системи управління регіональною економікою. // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Сучасний стан та проблеми розвитку підприємництва в регіоні”. Том 3. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – С. 76-79. Особисто здобувачем запропоновано механізм управління регіональною економічною системою (0,30 друк. арк.).

10. Солодухін С.В., Хорошун В.В. Планування дохідної частини місцевих бюджетів в системі управління регіональною економікою. // Матеріали ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених “Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України” – Том. 7 – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2006. – С. 101-103. Особисто здобувачем запропоновано економіко-математичну модель максимізації суспільної корисності регіону (0,20 друк. арк.).

11. Хорошун В.В. Методологічні аспекти регіонального бюджетного планування. // Тези доповідей Х Науково-методичної конференції “Проблеми економічної кібернетики” з нагоди 40-ї річниці “Економічної кібернетики” 15-17 вересня 2005р. м. Київ.–Донецьк: ТОВ “Апекс”, 2005 – С. 235-237 (0,19 друк. арк.).

12. Хорошун В.В. Методи побудови системи підтримки прийняття рішень у задачах бюджетного планування. // Збірник наукових робіт “Управління розвитком” за матеріалами Всеукраїнської науково-практичної конференції “Комп‘ютерне моделювання та інформаційні технології в економіці”. № 6‘2006 – Харків. Вид. ХНЕУ, 2006. С. 80-81 (0,25 друк. арк.).

13. Хорошун В.В. Моделювання податкового навантаження регіону в системі бюджетного планування. // Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю: Матеріали IV Міжнародної науково-практичної конференції: Черкаси, 11-13 квітня 2007 р. / Відп. ред. В.М. Яценко. – Черкаси: ЧДТУ, 2007. – С. 107–109 (0,16 друк. арк.).

14. Хорошун В.В. Концептуальні засади моделювання процесів бюджетного планування в системі управління регіональною економікою. // Інноваційні проблеми автоматизації управління бізнесом / Матеріали 1-ої Міжнародної науково-практичної конференції (20-21 квітня 2007 року). – Житомир: Інститут підприємництва та сучасних технологій, 2007. – С. 51 (0,05 друк. арк.).

15. Хорошун В.В., Ільчук І.О. Моделювання податково-бюджетної політики регіону. // Комп‘ютерне моделювання та інформаційні технології в науці, економіці та освіті: Збірник наукових праць. – Відповід. ред. проф. В.М. Соловйов, Кривий Ріг: КЕІ ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”, 2007. – С. 74-76. Особисто здобувачем побудовано структурно-функціональну модель управління податково-бюджетною політикою регіону (0,10 друк. арк.).

16. Солодухін С.В., Хорошун В.В. Моделювання податкового потенціалу регіону. // Тези доповідей. ХІІ Всеукраїнська науково-методична конференція “Проблеми економічної кібернетики” 3-5 жовтня 2007р. м. Львів., 2007 – С. . Особисто здобувачем запропоновано економіко-математичну модель визначення податкового потенціалу регіону (0,13 друк. арк.).

АНОТАЦІЯ

Хорошун В.В. Моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.11 – математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці. – Класичний приватний університет. – Запоріжжя, 2008.

Дисертаційна робота присвячена комплексному дослідження процесів бюджетного планування. Розроблено концепцію моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою, яку засновано на принципах системного аналізу, методах управління складними соціально-економічними системами та механізму синтезу моделей бюджетного планування, що дозволяє обґрунтувати стратегію ефективного управління регіональною економікою з метою підвищення добробуту населення. В межах запропонованої концепції розроблено комплекс взаємозв‘язаних економіко-математичних моделей бюджетного планування та методів управління економікою регіону, зокрема метод оцінки податкового потенціалу регіону для визначення потенційних податкових надходжень до місцевого бюджету, модель міжбюджетних відносин для встановлення обґрунтованого обсягу трансфертних платежів бюджетів різних рівнів, моделі планування доходної та видаткової частин місцевих бюджетів для формування збалансованого бюджету. Розроблено інформаційно-аналітичну систему підтримки прийняття рішень в задачах бюджетного планування, яка забезпечує вибір ефективного бюджетного інструментарію підвищення ефективності управління регіональною економікою. Дістало подальшого розвитку модель визначення оптимального рівня оподаткування суб‘єктів господарювання.

Ключові слова: бюджетне планування, управління, моделювання, регіональна економіка, система підтримки прийняття рішень, міжбюджетні відносини.

АННОТАЦИЯ

Хорошун В.В. Моделирование процессов бюджетного планирования в управлении региональной экономикой. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.11 – математические методы, модели и информационные технологии в экономике. Классический приватный университет. – Запорожье, 2008.

Диссертационная работа посвящена комплексному исследованию процессов бюджетного планирования. Разработана концепция моделирования процессов бюджетного планирования в управлении региональной экономикой, основаная на принципах системного анализа, методах управления сложными социально-экономическими системами и механизма синтеза моделей бюджетного планирования, позволяющая сформировать эффективную стратегию управления региональной экономикой с целью повышения благосостояния населения.

В рамках предложенной концепции разработан комплекс взаимосвязанных экономико-математических моделей бюджетного планирования


Сторінки: 1 2