У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЛІНГВІСТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЛІНГВІСТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

РЕКУН Наталія Михайлівна

 

УДК 811.111: 378.147

ЗМІСТ І ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

В СТАРШИХ КЛАСАХ ЕКОНОМІЧНОГО ПРОФІЛЮ

Спеціальність 13.00.02 – теорія та методика навчання:

германські мови

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Київ – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі методики викладання іноземних мов Київського національного лінгвістичного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник доктор педагогічних наук, професор

БІГИЧ Оксана Борисівна,

Київський національний лінгвістичний університет,

професор кафедри методики викладання іноземних мов

Офіційні опоненти доктор педагогічних наук, професор

ПЛАХОТНИК Василь Макарович,

Інститут педагогіки АПН України, головний науковий

співробітник лабораторії навчання іноземних мов

кандидат педагогічних наук, доцент

МІРОШНИЧЕНКО Еліна Валеріївна,

Криворізький економічний інститут

Київського національного економічного університету,

доцент кафедри української та іноземних мов

Захист відбудеться “18” березня 2008 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.054.01 у Київському національному лінгвістичному університеті (03680, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 73).

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Київського національного лінгвістичного університету (03680, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 73).

Автореферат розісланий “ ” лютого 2008 р.

 

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради М.В. Гамзюк

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

На сучасному етапі розвитку вітчизняної освіти створюються умови для варіативних форм навчання іноземної мови (ІМ), що відповідає одному з основних принципів державної освітньої програми – принципу варіативності освіти, який передбачає створення можливостей для широкого вибору форм освіти, навчальних закладів, упровадження варіантного компонента змісту освіти, диференціацію й індивідуалізацію навчально-виховного процесу.

Законом про середню загальну освіту в Україні (1999) визначається, що метою шкільної освіти є розвиток особистості – інтелектуальний, соціальний і фізичний, а основою реалізації мети шкільної освіти є її зміст. Серед положень Закону, які слід ураховувати в реформуванні змісту шкільної освіти, виокремлено профільність навчання в старшій школі. Введення профільної освіти, відповідно до Концепції профільного навчання в старшій загальноосвітній школі (2003), передбачає реалізацію принципу особистісно орієнтованого навчання, а також максимальну спрямованість на реальне життєве та професійне самовизначення випускників школи. Профільне вивчення низки предметів забезпечує належний рівень підготовки випускників школи до вступу у вищі навчальні заклади (ВНЗ), але зазвичай не дає професії. У старшій школі профільність навчання може бути реалізована як у межах всього навчального закладу, так і в окремих класах або групах учнів. Метою навчання в старшій школі є, з одного боку, вивчення освітніх дисциплін базового навчального плану, а з другого – отримання освіти у відповідності з обраним напрямом у межах профільної диференціації. Профілювання та диференціація змісту навчання, як умова вибору учнями рівня й спрямованості вивчення навчальних програм, є одним з провідних принципів оновлення змісту освіти в школі.

У зв’язку з переходом загальноосвітніх навчальних закладів (ЗНЗ) на новий зміст освіти, структуру і 12-річний термін навчання перед старшою школою постають нові завдання. Реформування іншомовної освіти в Україні є складовою процесу оновлення освітньої системи. Всі стратегічні документи щодо вивчення ІМ зорієнтовані на Загальноєвропейські рекомендації з мовної освіти (2004). Окреслюючи нові цілі, зміст і методи навчання ІМ у ЗНЗ, чинна програма з ІМ (2005) відповідає проекту українського стандарту з ІМ та враховує європейський стандарт.

Отже, на сьогодні в Україні відбувається поступовий перехід на оновлений зміст і нову структуру загальної середньої освіти та формується мережа різнопрофільних класів у старшій школі. Для старшокласників уже розроблено навчальні програми з економіки, інформатики, біології тощо, які різняться в залежності від профілю навчання. Міністерство освіти і науки України проводить конкурси щодо відбору навчальних програм з профільного навчання предметів інваріантної складової навчального плану для ЗНЗ (2006-2007), одним з яких є “Іноземна мова”. Однак, авторські програми з ІМ розробляються передусім для старших класів філологічного профілю, залишаючи без уваги інші напрями навчання в сучасній профільній школі.

Таким чином, функціонування старших класів різних напрямів профільного навчання, наприклад, суспільно-гуманітарного, що підрозділяються на профілі, зокрема, історичний, правовий, філософський, економічний, актуалізує проблему формування змісту окремих предметів для старшої профільної школи та його конкретизацію відносно різних навчальних профілів. Вирішення завдань дослідження в контексті проблеми навчання англійської мови (АМ) у старших класах саме економічного профілю (ЕП) не є випадковим. З одного боку, за останні роки інтерес до АМ як мови міжнародного спілкування значно підвищився як серед бізнесменів, так і серед учнів ЗНЗ, які готуються до вибору майбутньої професії. Цей фактор пояснюється розвитком міжрегіональних офіційних контактів на міжнародному рівні, розвитком спільних підприємств, приватного бізнесу. З іншого боку, формування економічно грамотної людини не може відбуватися лише на уроках економіки. В цьому відношенні саме ІМ як загальноосвітній предмет має великий освітній, розвивальний та виховний потенціали, а формування економічного кругозору старшокласників засобами ІМ набуває все більшої значущості, що уможливлюється в умовах профільного (економічно спрямованого) навчання ІМ. Об’єктивна потреба в науковій розробці проблеми змісту й організації навчання АМ у старших класах різних профілів, зокрема ЕП, зумовлює актуальність теми дисертації.

Проблема профільного навчання ІМ у старших класах ЕП уже є об’єктом уваги науковців. Зокрема, проаналізовано основні положення концепції профільного навчання та узагальнено практичний досвід навчання АМ з загальноекономічною спрямованістю в класах ЕП (Л.Г.Денісова 1996, Л.А.Мілованова 1999, Т.М.Лазаренко 2001, О.І.Палєй 2002, Л.Я.Зєня, В.І.Чобітько 2007). Однак вибір підручників/посібників для навчання профільного курсу АМ старшокласників обмежений. На відміну від студентів факультетів і ВНЗ ЕП, учням старших класів ЕП пропонуються лише такі вітчизняні посібники ділової АМ як “Business English” (О.Д.Карп’юк) і “Business English Essentials” (О.Біленька та ін.), в яких, зокрема, відсутня тематика вступу до спеціальності, або ж підручники зарубіжних видань, які, однак, не враховують усіх особливостей профільного навчання саме українських старшокласників як специфічної соціальної та вікової групи.

Проблема змісту навчання ІМ у середній школі не є новою, але питання про компонентний склад змісту навчання в методичній та науковій літературі вирішується по-різному (І.Я.Лернер 1980, М.Н.Скаткін 1981, С.П.Шатілов 1986, І.Л.Бім 1989, Н.Д.Гальськова 1991, Г.В.Рогова 1991, В.В.Сафонова 1996, Ю.І.Пасов 1998, О.В.Хоменко 2001; R.Allwright 1979, H.G.Widdowson 1989, C.J.Brumfit 1990, J.Harmer 1997). Враховуючи оновлені вимоги та завдання, які постають перед сучасною старшою профільною школою, ряд науковців присвятили свої дослідження проблемі організації навчання та формування оновленого змісту навчання окремих предметів у різнопрофільних старших класах (В.М.Алфімов 1997, В.І.Загривий 1999, С.М.Мартиненко 1999, Д.В.Алфімов 2000, М.В.Басанько 2000, С.А.Старченко 2000, Т.А.Гуріна 2001, Н.О.Давидова 2001, А.І.Каташов 2001, В.П.Кисільова 2001, Л.О.Ковальчук 2002, П.В.Борисова 2004, Р.Р.Саримова 2005).

Як відомо, практичною метою АМ для професійного спілкування є формування у студентів загальних та професійно орієнтованих комунікативних мовленнєвих компетенцій, тобто опанування такого рівня знань, навичок і вмінь, який забезпечує необхідну для фахівця комунікативну спроможність у ситуаціях професійного спілкування в усній та письмовій формах. При навчанні ділової АМ тих, хто ще не працював у сфері бізнесу, зокрема учнів старших класів ЕП, доцільно запроваджувати не вузьку, а широку професійну спрямованість для формування широкої професійно орієнтованої комунікативної компетенції, яка уможливить спілкування за всіма питаннями ділової активності (О.Б.Тарнопольский). Така широка спеціалізація покриває всю спеціальність, але не заглиблюється в її конкретні аспекти. Отже, мету навчання ІМ у старшій профільній школі ми також визначаємо як навчання загальновживаної ділової мови старшокласників, які вже обрали профіль навчання в школі, але не обов’язково визначились із конкретною спеціальністю, та вводимо термін “допрофесійна комунікативна компетенція” володіння ІМ, що корелює з поняттям “початковий рівень професійної компетенції”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Вибір напряму дослідження пов’язаний з науково-дослідною темою кафедри методики викладання іноземних мов Київського національного лінгвістичного університету “Навчання міжкультурного спілкування в середній та вищій школі в аспекті європейських вимог” (протокол №4 від 27 листопада 2000 р.).

Мета дослідження – теоретично обґрунтувати зміст навчання ділової АМ та форми його організації в старших класах ЕП, практично розробити факультативний курс ділової АМ для старших класів ЕП та експериментально перевірити ефективність навчання ділової АМ на основі відібраного змісту.

Мета дослідження передбачає вирішення таких завдань:

1) уточнити поняття “профільне навчання” щодо ІМ як навчального предмета;

2) описати особливості психологічного розвитку учнів старших профільних класів у порівнянні зі старшокласниками загальноосвітнього профілю;

3) визначити мету профільного навчання ділової АМ у контексті АМ для спеціальних цілей;

4) визначити компонентний склад змісту профільного навчання АМ у старших класах ЕП;

5) відібрати комунікативний, лінгвістичний та психологічний компоненти змісту навчання ділової АМ для старшокласників;

6) уточнити поняття “допрофесійна комунікативна компетенція” в термінах знань, навичок і вмінь мовлення фахівця-економіста щодо володіння АМ;

7) запропонувати моделі організації навчання ділової АМ у старших класах ЕП;

8) розробити факультативний курс ділової АМ для старших класів ЕП;

9) експериментально перевірити ефективність навчання ділової АМ на основі відібраного змісту за однією з моделей;

10) сформулювати методичні рекомендації для вчителів щодо організації процесу навчання АМ у старших класах ЕП.

Об’єктом дослідження є зміст та організація навчання ІМ у профільних класах старшої школи.

Предмет дослідження складають зміст та організація навчання ділової АМ у старших класах ЕП.

Для вирішення поставлених завдань використовувались такі методи дослідження: анкетування учнів старших класів ЕП; критичний аналіз наукової літератури з педагогіки, методики викладання ІМ, лінгвістики, психології в межах теми дослідження; експериментальне навчання в старших класах ЕП; опитування учасників методичного експерименту; метод статистичної обробки отриманих результатів.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в тому, що вперше визначено мету і зміст навчання ділової АМ у старших класах ЕП; уточнено поняття “профільне навчання” стосовно навчального предмета “Іноземна мова” та “допрофесійна комунікативна компетенція” володіння ІМ; набули подальшого розвитку критерії відбору змісту навчання АМ та номенклатура знань, навичок і вмінь, які складають поняття “допрофесійна комунікативна компетенція”.

Практичне значення дослідження полягає в тому, що відібрано компоненти змісту навчання ділової АМ у старших класах ЕП; створено моделі організації навчання ділової АМ у старших класах ЕП; розроблено факультативний курс ділової АМ для старшокласників; сформульовано методичні рекомендації для вчителів щодо організації процесу профільного навчання ділової АМ у старших класах ЕП.

Результати дослідження впроваджено в Українському фізико-математичному ліцеї Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Черкаській міській гімназії № 9, гуманітарно-правовому ліцеї м.Черкаси, Києво-Печерському ліцеї №171 “Лідер”, ЗНЗ № 30 м.Чернігова.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дослідження оприлюднено на міжнародній науковій конференції “Актуальні проблеми слов’янознавства” (Київський славістичний університет, 2003 р.), науково-практичних конференціях Київського національного лінгвістичного університету (“Мови і культури у сучасному світі”, 2003 р., “Мова, освіта, культура у контексті Болонського процесу”, 2004 р., “Лінгвістична наука і освіта у європейському вимірі”, 2005 р., “Лінгвістика та лінгводидактика у сучасному інформаційному суспільстві”, 2007 р.), міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми лінгвістичних досліджень та дидактичні особливості викладання іноземних мов професійного спілкування у вищій школі” (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2007 р.), міжнародній науково-практичній конференції “Пріоритетні напрями підготовки вчителя іноземної мови у контексті вимог Болонського процесу” (Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, 2007 р.), ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції “Мови у відкритому суспільстві” та міжнародній науково-практичній конференції “Підготовка полікультурної багатомовної особистості в умовах інтеграції України у світовий освітній простір” (Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка, 2007 р.).

Публікації. Результати дисертації відображені у шести статтях, зокрема п’яти у фахових виданнях, затверджених ВАК України, та одних тезах доповіді.

Структура дисертації. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Повний обсяг дисертації – 330 сторінок, з них 112 сторінок займають 10 додатків. Кількість таблиць – 18, рисунків – 5. Список використаних джерел розміщений на 26 сторінках, нараховує 240 найменувань (з них 48 англійською та французькою мовами) та 39 джерел ілюстративного матеріалу.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі теоретично обґрунтовано вихідні положення профільного навчання ІМ у старшій школі шляхом визначення теоретичних передумов цього процесу, а саме, дидактичних принципів профільного навчання ІМ, психологічних особливостей розвитку учнів різнопрофільних класів та комплексного характеру мети навчання ділової АМ у старших класах ЕП.

Різнопрофільні старші класи, функціонуючи в системі загальноосвітніх шкіл, гімназій та ліцеїв, об’єднано поняттям “профільна старша школа”, яка й покладає на себе вирішення завдань профільного навчання. Ґрунтуючись на провідних принципах гуманізації, безперервності й варіативності освіти, ми окреслили дидактичні передумови профільного навчання ІМ у профільній старшій школі. По-перше, профільна спрямованість як змісту загальної освіти, так і форм її організації є практичним втіленням у навчальному процесі принципу диференціації навчання. По-друге, завдання розширення іншомовної комунікативної компетенції в рамках профільного навчання ІМ зумовлює профілізацію як одну з його вихідних передумов. По-третє, в контексті особистісного підходу актуалізується проблема наповнення навчального предмету особистісно значущим змістом, посилюється значущість особистісної складової профільного навчання та виховання, тобто психологізації процесу профільного навчання ІМ.

Специфічна соціально-психологічна ситуація старшокласників, які обрали певний профіль навчання, зумовлює низку їхніх характерних особливостей, які, з одного боку, відрізняють цю соціальну групу від старшокласників так званого загальноосвітнього профілю, з іншого – виявляють спільні риси зі студентством. Як початкова ланка в освітній системі фахівців профільна старша школа сприяє формуванню реалізованої ідентичності особистості й започатковує цілеспрямований процес формування професійної свідомості старшокласників як активних суб’єктів професійно спрямованого учіння. Профільне навчання ІМ у різнопрофільних старших класах виступає засобом підвищення мотивації учіння старшокласників.

У контексті профільного навчання допрофесійна підготовка з ІМ розглядається як одна з підсистем загальної системи допрофесійної освіти, яка ставить за мету, окрім завдання формувати в учнів комунікативну компетенцію для здійснення іншомовного спілкування, також завдання формувати у майбутніх фахівців певного профілю допрофесійну компетенцію володіння ІМ. Профільне навчання АМ учнями старших класів ЕП спрямоване передусім на подальше поглиблене вивчення ділової АМ та її спеціалізацію у ВНЗ ЕП і є підготовчим етапом вивчення ділової АМ, вступним курсом у спеціальність. Мета навчання ділової АМ старшокласниками конкретизується як формування допрофесійної комунікативної компетенції і має комплексний характер, оскільки передбачає як формування широкої професійно орієнтованої комунікативної компетенції в сфері ділового спілкування, так і вирішення завдань допрофесійної підготовки фахівців ЕП засобами ІМ.

Профільне навчання АМ старшокласників саме ЕП розглядається нами в контексті навчання англійської для спеціальних цілей, відповідно, проведено порівняльний аналіз постійних і змінних характеристик General Business English (GBE), English for Business and Economics (EBE) як складової English for Specific Purposes (ESP) і профільного навчання АМ, а також виявлено спільні та відмінні риси досліджуваних процесів (див. табл. 1).

Постійні характеристики ESP (1 – аналіз потреб; 2 – спрямованість на кінцеву мету; 3 – спрямованість змісту на певну спеціальність) та специфічна риса GBE – загальнопрофесійна спрямованість змісту – майже повністю тотожні особливостям профільного навчання в старших класах ЕП та розглядаються нами як вихідні положення при конструюванні змісту курсів ділової АМ для старшокласників. Змінні характеристики ESP (4 – обмеженість щодо видів мовленнєвої діяльності (МД); 5 – контигент тих, хто навчаються; 6 – стартовий рівень володіння АМ; 7 – модель організації навчання) частково відповідають характеристикам профільного навчання АМ у старших класах ЕП та можуть ураховуватися при розробці вищезгаданих спеціалізованих курсів.

Таким чином, суттєва перевага спільних характеристик над відмінними рисами ESP, GBE і профільного навчання АМ у старших класах ЕП доводить думку про спорідненість та однакову природу досліджуваних процесів і необхідність орієнтувати спеціалізовані курси ділової АМ у старшій школі (передусім на рівні змісту) на зміст навчання GBE та EBE, які впроваджуються у ВНЗ ЕП.

Таблиця 1

Основні характеристики профільного навчання ділової АМ у старших класах ЕП у порівнянні з General Business English і English for Business and Economics

№ критерія | English for Business and Economics | General Business English | Ділова АМ для старшокласників ЕП | 1

аналіз потреб | Побудова курсу на основі аналізу потреб студентів щодо цілей і конкретних завдань навчання. | Аналіз потреб студентів на початку та в ході вивчення уніфікованого курсу навчання. | На початку та в ході основного курсу пропонуються теми на вибір учнів відповідно до їхніх потреб. | 2 спрямованість на кінцеву метуСпрямованість на кінцеву мету навчання для роботи в певній галузі за конкретною спеціальністю. | Загальнопрофесійна спрямованість курсу на сферу ділової активності. | Спрямованість на профіль навчання / на широке коло професій сфери економіки та бізнесу. | 3 спрямованість змісту на певну спеціальністьПредметний зміст тісно пов’язаний зі спеціальністю; формування спеціальних навичок та стратегій. | Зв’язок змісту з певною спеціальністю; загальні вміння спілкування в бізнес ситуаціях. | Обов’язкове включення предметного змісту психологічного характеру як вступу до спеціальності. | 4

обмеженість щодо видів МД | Курс може спрямовуватись на один/кілька видів МД залежно від прагматичних цілей. | Спрямованість на розвиток навичок і вмінь у всіх видах МД. | Спрямованість на всі види МД (АМ як профільний предмет); обмеження видів МД (факультативи). | 5

контигент тих, хто навчаються | Переважно спеціалісти та початківці без досвіду роботи в обраній галузі. Опора як на теоретичні знання, так і на досвід практичної діяльності. | Переважно студенти негуманітарних ВНЗ, які обрали конкретну спеціальність, а не бізнес сферу. Теорія домінує над практикою. | Старшокласники, які обрали профіль діяльності, а не спеціальність. Відсутній досвід в обраній сфері, опора на теорію. | Продовження табл. 1

6

стартовий рівень володіння АМ | Стартовий рівень володіння АМ не нижче середнього (intermediate /advanced level), В1/В2. | Стартовий рівень володіння АМ В1+, в іншому випадку – корективний спецкурс для різнорівневих груп. | Різний базовий рівень володіння АМ (А2-В1). Орієнтація на кінцевий рівень випускників В1+. | 7

модель організації навчання | Можливе обмеження в часі спецкурсу, що передбачає інтенсивне навчання в групах або індивідуальні заняття. | Побудова курсу згідно з програмними вимогами до навчання ділової АМ і робочої програми ВНЗ. | Курс конструюється відповідно до кількості годин, передбачених державним і шкільним компонентом ЗНЗ. |

Другий розділ дисертації присвячено аналізу компонентного складу змісту профільного навчання АМ у старших класах ЕП, відбору комунікативного, лінгвістичного й психологічного компонентів змісту навчання ділової АМ для старшокласників, опису моделей його організації.

Шляхом аналізу визначеного в дидактиці та методиці викладання ІМ компонентного складу змісту середньої освіти та змісту навчання ІМ, зокрема ділової АМ, ми встановили особливості формування змісту навчального предмета “Англійська мова” для старших класів ЕП з метою його подальшої конкретизації.

Концептуальною основою моделювання змісту профільного навчання ділової АМ були прийняті культурологічний та системний підходи, оскільки проектований зміст профільного навчання трактується нами як система, до якої включено такий складник як зміст навчання ділової АМ у старших класах ЕП. У межах культурологічного підходу до конструювання змісту навчання ІМ окреслено модель формування змісту профільного навчання ІМ у формі деталізованих цілей навчання, які охоплюють складові як іншомовної, так і економічної культури, а саме, досягнення функціональної грамотності у володінні ІМ та функціональної економічної грамотності; формування іншомовної комунікативної компетенції та допрофесійної компетенції фахівців-економістів; освіта, виховання та розвиток засобами ІМ як загальноосвітня мета (І.Л.Бім), а також економічна освіта, економічне виховання, розвиток економічного мислення та свідомості як специфічна мета для старших класів ЕП. Комплексний характер мети навчання ІМ у профільних старших класах підтвердив наше припущення про те, що елементи змісту як соціального досвіду (знання, навички, вміння та ціннісні орієнтації) при їх розгляді відносно певного навчального профілю набувають ширшого розуміння та мають низку особливостей. Відповідно на рівні загального теоретичного уявлення про зміст освіти нами узагальнено та конкретизовано специфічні для старших класів ЕП елементи змісту навчання ІМ, встановлено домінуючі елементи змісту: мовленнєві навички та вміння іншомовного спілкування в усіх видах МД та знання основ профільних економічних дисциплін. Засвоєння учнями фонових економічних знань акцентується нами як специфічне завдання навчання ділової АМ у старших класах ЕП.

Багатокомпонентність змісту профільного навчання ІМ є характерною рисою змісту навчання ІМ будь-якого профілю, в тому числі загальнонавчального. Специфікою є те, що кожний компонент змісту навчання ІМ – позамовний, мовний та мовленнєвий, соціокультурний, психологічний старшокласників (О.В.Хоменко) відображає профільну спрямованість діяльності учіння школярів старших класів ЕП. Принциповою відмінністю моделювання змісту навчання ІМ у старших класах ЕП є послідовність відбору змісту навчання саме ділової АМ, який здійснюється від компонентів, що складають комунікативний аспект, через компоненти лінгвістичного аспекту, до компонентів психофізіологічного та процесуального аспектів (О.Б.Тарнопольський). На основі аналізу теоретичних передумов профільного навчання ІМ ми систематизували низку критеріїв відбору змісту навчання ділової АМ у старших класах ЕП: відповідність змісту сучасним цілям іншомовної освіти; достатня повнота і значущість змісту для розвитку учнів; відповідність віковим особливостям, наявному часу, навчально-матеріальній базі, міжнародному досвіду; охоплення всіх складників соціального досвіду; врахування мотивів діяльності учнів та сфер їхніх інтересів; врахування особливостей національного менталітету і фонових знань тих, хто навчається.

З метою конкретизації змісту навчання ділової АМ у старших класах ЕП ми уточнили зміст поняття “професійна сфера спілкування” фахівців-економістів, узагальнили тематику спілкування ділової сфери та представили її класифікацію. Для подальшої мінімізації змісту ми провели відбір підтем, локалізації спілкування, комунікативних ролей та функцій, що уможливило точніше моделювання процесу реальної комунікації фахівців ЕП. Таким чином, у системі профільного навчання ділова АМ вивчається через зміст інформації, яка належить до сфери ділової комунікації, тобто матеріал для навчання ділової АМ орієнтований на предметний зміст (content-based) і є тематично орієнтованим (theme-based).

Якщо процес навчання АМ для спеціальних цілей орієнтований на контингент початківців/недосвічених фахівців, тобто на старшокласників, на перший план висувають завдання формування допрофесійної іншомовної компетенції в читанні та аудіюванні, при якому домінуючим є розвиток лексичних навичок цих видів МД (M.Ellis, Ch.Johnson). При навчанні іншомовного професійно спрямованого читання й аудіювання головне завдання полягає в збільшенні обсягу та впорядкуванні тезаурусу реципієнтів як обов’язкової умови формування їхньої компетенції в рецептивних видах МД. У процесі профільного навчання відбувається цілеспрямоване накопичення учнями ЕП лінгвістичного досвіду на основі профільно спрямованого змісту навчання ділової АМ, що, в свою чергу, сприяє паралельному процесові – накопиченню професійних знань, зокрема фонових економічних знань. Обидва процеси виступають передумовами успішного процесу формування допрофесійної комунікативної компетенції учнів старших класів ЕП у рецептивних видах МД. Узагальнення й аналіз особливостей англійської економічної лексики, що функціонує в сфері ділової активності, дозволили нам дійти висновку, що в процесі профільного навчання АМ існує можливість здійснювати імпліцитну професіоналізацію, тобто інтегроване введення до навчального процесу непрофесійної лексики та лексики з економічної спеціальності, яка вживається в непрофесійних сферах комунікації (Е.В.Мірошниченко) та поступово розпочинати вивчення загальноекономічного пласту наукової лексики, до якого включено детермінологізовані загальнолітературні лексичні одиниці та термінологічні значення загальновживаних слів.

При відборі психологічного компоненту змісту навчання ділової АМ ми проаналізували знання, навички та вміння мовлення, які складають допрофесійну компетенцію володіння АМ фахівцями-економістами, що дозволило нам уточнити термін “знання”, який вживається в широкому розумінні як сукупність мовних, соціокультурних та економічних знань, а також детально описати вміння в усіх видах МД як кінцевій результат профільного навчання ділової АМ учнів 12-го класу, достатній або високий рівень володіння якими свідчитиме про сформованість у цього контингенту учнів допрофесійної компетенції володіння АМ.

При конструюванні курсів ділової АМ для старшокласників ми акцентуємо увагу на обов’язковому перехідному етапі, етапі введення у спеціальність, що передбачає процес психологізації профільного навчання АМ і відображає контекст діяльності учнів старших класів ЕП. Перехідний етап максимально відповідає тематиці психологічного характеру, а на основному етапі профільного навчання акценти зміщуються на тематику економічного характеру, тобто предметний зміст стає професійно спрямованим.

Відбір навчального матеріалу для факультативного курсу “Ділова англійська мова для старшокласників” проводився на прикладі теми “Business Basics”. Мета факультативного курсу – сформувати у старшокласників допрофесійну комунікативну компетенцію володіння АМ фахівцями-економістами у рецептивних видах МД. Отже, об’єктами контролю виступають уміння читання та аудіювання АМ. При цьому організація навчання ділової АМ здійснюється на основі такого методичного принципу як взаємопов’язане навчання видів МД, тобто не виключається паралельне навчання різних видів МД, що сприяє розвитку іншомовних навичок та вмінь у комплексі. Крім того, факультативний курс розроблено з урахуванням принципу контекстуальної обумовленості – використання попередніх завдань на контекстуалізацію, тобто підготовчу роботу зі створення у свідомості учнів тих скриптів/схем, які забезпечують розуміння “великого контексту” під час читання конкретного тексту.

Структурною одиницею кожного з двох тематичних розділів (“Choosing a Career in Business” та “Business Organizations”) є тематичний цикл (unit), що підрозділяється на теми (topics). Основою кожної теми є предметний зміст, представлений як зразок мовлення у формі тексту для читання або аудіотексту. Принципово важливою є послідовність виконання завдань у межах однієї теми, які згруповані як: передтекстові завдання, метою яких є актуалізація фонових знань старшокласників у межах тематики обговорення; тесктові завдання, які мають на меті ідентифікацію, осмислення та перетворення змісту тексту; післятекстові завдання, мета яких полягає в обговоренні змісту тексту та його трансформування на особистість школяра.

Далі представлено фрагменти змісту навчання ділової АМ у старших класах ЕП. Текстові матеріали, наводені в прикладах, відібрано з таких джерел: Knoeller Ch. Office Communication. – Prentice Hall Regents, Englewood Cliffs, New Jersey, 1988; Hollet V. Business Opportunities. – Oxford: Oxford University Press, 1995; Grant D., McLarty R. Business Basics. – Oxford: Oxford University Press, 1996.

Фрагмент змісту навчання ділової АМ з тематикою психологічного характеру (перехідний етап)

Тема “Business Basics”. Підтема “Choosing a Career in Business”.

Приклад 1. CHARACTER TRAITS FOR BUSINESS CAREERS.

Brainstorming Activity. How many jobs can you enumerate to uncover the notion “BUSINESS CAREER”?

Choose necessary personality characteristics to describe a good secretary / accountant / sales manager / director and fill in the chart.

Active, attentive, constructive, cooperative, creative, diplomatic, disciplined, energetic, extroverted, independent, methodical, realistic, sincere, systematic, tactful, etc.

Secretary | Accountant | Sales manager | Director

Consult your own list of positive character traits and try to define which business career is more preferable for you?

Are you satisfied with the result? Is this job the right job for you? You can find out more by doing this quiz.

JOBS QUIZ

1.

I’d love to do a parachute jump.

2.

I don’t like telling other people what to do.

3.

I prefer spending time on my own rather than in a crowd.

4.

I find it easy to set myself objectives.

5.

I have difficulty making decisions.

6.

I find it difficult getting to know new people.

7.

I’d love to travel abroad.

8.

Friends sometimes complain that I order them around.

9.

I like to have the advice and support of people more experienced than myself.

10.

I don’t like volunteering opinions in case they are unpopular.

11.

I like to try to find new solutions to old problems.

12.

I’d prefer to be team captain than team member.

13.

I get embarrassed easily.

14.

I don’t mind where I go with my friends as long as they are happy.

15.

I like the latest fashions.

16.

I like to be fully responsible for anything that I do.

Now add up your ticks and check your scores. Three of four ticks in any category indicates personality characteristics you should take account of when choosing a job.

Scoring:

A 1 7 11 15 B 2 5 9 1 C 3 6 10 13 D 4 8 12 16

PERSONALITY TYPES

A – the entrepreneur: you are the adventurous type. You enjoy new challenges and taking risks. You could find success in stock market or anywhere you can put your flashes of genius to good use.

B – the team worker: you work well with others but dislike having responsibility for other people, preferring to implement other people’s plans rather than your own.

C – the backroom worker: you are a little shy, and find it difficult to mix with new people. You would do well in any behind-the-scenes job where you don’t have to come face to face with strangers every day, such as a researcher or librarian.

D – the leader: you are confident in your abilities and you prefer to be in charge rather than to take orders. You enjoy having lots of people around you and would do well in a managerial post or any job which involves selling.

Tell your group mates about your personality type(s) making stress on the characteristics you fully agree / partly agree / disagree with.

Use the descriptions of all 4 personality types to match them with the following statements. Write your answers in the boxes.

A The entrepreneur 1. You like to come face to face with people.

2. You dislike dealing with new people.

3. You are looking for adventures.

B The team worker 4. You enjoy taking risks.

5. You prefer to implement the plans of others.

6. You dislike having responsibility for others.

C The backroom worker 7. You enjoy taking responsibility.

8. You are confident in your abilities.

9. You often get embarrassed.

D The leader 10.You are not afraid of new challenges.

11.You work well in a group of people.

12.You prefer to do any behind-the-scenes job.

13.You dislike to take orders.

A | B | C | D

Now coincide the personality types with the business careers of a SECRETARY / ACCOUNTANT / SALES MANAGER / DIRECTOR. Prove your point of view.

Does your own personality type coincide with the job you’d prefer to choose as your business career?

Summarize the information to draw your own PSYCHOLOGICAL PORTRAIT. Be ready to make a short presentation in class.

Приклад 2. NON-VERBAL COMMUNICATION IN BUSINESS.

What is the difference between the term “verbal communication” and “non-verbal communication”? Give some examples to illustrate your ideas.

Read the information about the speaking distance in the USA and Latin Amirica. Be ready to solve the same problem for Ukraine:

The normal distance between speakers varies from one culture to the next. Latin Americans, for example, usually stand relatively close while talking – an arm’s length or so. People from some other parts of the world stand farther apart.

To see how speaking distance can affect communication, let’s consider what might happen when a Latin American moves to the United States. In the United States, speaking distance is usually two or four feet apart. A person born there is likely to become uncomfortable if someone stands much closer, since physical closeness is normally reserved for displays of affection or anger. One may step back to allow the normal speaking distance. Backing away might be seen as unfriendliness by the other. An unspoken misunderstanding could result, causing distrust for both speakers.

What is the normal speaking distance for Americans if 1 foot (ft) 30.48 centimetres and they usually stand 2 or 4 feet apart?

What is it for Latin Americans if they prefer an arm’s length distance between speakers?

What about Ukraine: do people usually stand relatively close or farther apart? Calculate the approximate speaking distance for Ukrainians.

Fill in the chart below.

NORMAL SPEAKING DISTANCE

THE USA | LATIN AMERICA | UKRAINE

Compare the information in the chart and think how speaking distance can affect communication:

Who is likely to become uncomfortable and in what situation?

What situation might be seen as unfriendliness? By whom?

Фрагмент змісту навчання ділової АМ з тематикою

економічного характеру (основний етап)

Тема “Business Basics”. Підтема “Business Organizations”.

Приклад 3. PRESENTING YOUR COMPANY.

What do you think COMPANY PROFILE means. What information is the most important when you are presenting a company?

Listen to the conversation about Motorola Company. Make use of its profile.

COMPANY PROFILE

M O T O R O L A

Head Office Schaumburg, Illinois, USA

Products Wireless communications, semi-conductors,

advanced electronic systems

Turnover $22.2 billion

Profits $1 billion

Customers computer manufacturers, electronics destributors,

telephone companies, automobile manufacturers

Employees 132,000

Study MOTOROLA company profile and write the same profile of the firm which you know. Make a short p r e s e n t a t i o n using the following plan:

1. Location (The company is based in… The head office is in… Our subsidiary/factory/office is located in…)

2. Products and services (My company specialises in… Our main products are… We manufacture/produce/make … We sell …)

3. Size (We have annual sales of… Our annual turnover is… We employ…)

Варіативні форми організації навчального процесу з ІМ у старшій профільній школі, що ґрунтуються передусім на оновленому змісті цього навчального предмета, дозволяють організувати навчання ділової АМ за трьома різними моделями: Модель І – ділова АМ як обов’язковий профільний курс, Модель ІІ – елективний спецкурс ділової АМ, Модель ІІІ – факультативні курси ділової АМ.

Модель І організації профільного навчання ділової АМ (див. табл. 2) ґрунтується на теоретичних положеннях, сформульованих у даному дослідженні. Принциповим є висновок щодо комплексного характеру мети, а саме формування як іншомовної комунікативної компетенції, так і допрофесійної компетенції фахівців-економістів з володіння АМ у всіх видах МД. Зміст, організований за моделлю І, максимально повно реалізує мету профільного навчання в старших класах ЕП та охоплює всю тематику спілкування ділової сфери.

Модель ІІ організовує профільне навчання у формі спеціалізованого курсу за вибором, але дещо мінімізує його зміст за рахунок скорочення тематики й ситуацій ділового спілкування, а також допускає виключення певної тематики спілкування ділової сфери на основі аналізу потреб старшокласників. Обов’язковим залишається тематичний зміст психологічного характеру вступної теми “Вибір професій ділової сфери”.

Модель ІІІ є моделлю організації факультативного курсу ділової АМ, подібною до конструювання курсів АМ для спеціальних цілей, коли допускається домінування певного виду МД (зазвичай усного мовлення як Ведення переговорів або писемного мовлення як Ділове листування) або заглиблення в предметний зміст, коли ІМ виступає виключно як засіб передачі інформації економічного змісту, що сфокусована на певному контексті спілкування ділової сфери (управління в бізнесі, маркетинг, неофіційне спілкування, спілкування по телефону, ведення переговорів, комп’ютерні технології тощо) чи конкретній темі/темах у межах цього контексту (Основи бізнесу / Тренінг ділової комунікації / Стилі керівництва в менеджменті / Культурні аспекти маркетингу / Ділові подорожі / Ділова етика тощо). Такий підхід уможливлює моделювання безлічі варіантів факультативів та практикумів залежно від конкретних умов профільного навчання ІМ у певному навчальному закладі.

Таблиця 2

Модель І організації профільного навчання ділової АМ у старших класах ЕП

Клас |

Семестр | Кількість навчальних тижнів | Кількість аудиторних годин |

Предметний зміст навчання

10 |

І

Перехідний етап | 8 | 16 | Основи бізнесу.

Тема “Вибір професії ділової сфери” (тематичний зміст психологічного характеру). | Основний етап

8 | 16 | Основи бізнесу.

Тема “Організації ділової сфери” (тематичний зміст економічного характеру). | ІІ | 18 | 36 | Управління в бізнесі.

Маркетинг. |

11 | І | 16 | 32 | Працевлаштування.

Неофіційне спілкування. | ІІ | 18 | 36 | Спілкування по телефону. Проведення презентацій. |

12 | І | 16 | 32 | Ведення переговорів.

Ділове листування. ІІ |


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗРОБКА ФІЗИКО – ХІМІЧНОГО МЕТОДУ ОДЕРЖАННЯ І ДОСЛІДЖЕННЯ ХАРАКТЕРИСТИК СВІТЛОВИПРОМІНЮЮЧИХ СТРУКТУР НА ОСНОВІ ШИРОКОЗОННИХ А2В6 - Автореферат - 26 Стр.
РОЗВИТОК ЗВ’ЯЗНОГО РОСІЙСЬКОГО МОВЛЕННЯ УЧНІВ 5-Х КЛАСІВ У ПРОЦЕСІ РОБОТИ НАД ВИРАЖАЛЬНИМИ ЗАСОБАМИ ХУДОЖНЬОГО ТЕКСТУ - Автореферат - 30 Стр.
ВПЛИВ МІЖНАРОДНИХ ТЕНДЕНЦІЙ ЗАЙНЯТОСТІ НА РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ ПРАЦІ У ВІДКРИТІЙ ЕКОНОМІЦІ - Автореферат - 28 Стр.
ОКСИДАЦІЙНА ДЕСУЛЬФУРИЗАЦІЯ ВИСОКОСІРКОВОГО НИЗЬКОМЕТАМОРФІЗОВАНОГО ВУГІЛЛЯ - Автореферат - 21 Стр.
ПРЕДМЕТ ДОКАЗУВАННЯ У СПРАВАХ, ЩО ЗАКРИВАЮТЬСЯ ПРОВАДЖЕННЯМ ЗА НЕРЕАБІЛІТУЮЧИМИ ПІДСТАВАМИ - Автореферат - 24 Стр.
СТАТИСТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО МОНІТОРИНГУ - Автореферат - 29 Стр.
АНАЛІЗ І КОНТРОЛЬ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ХОЛДИНГОВИХ КОМПАНІЙ (на прикладі торговельних холдингових компаній України) - Автореферат - 26 Стр.