У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

РАДА ПО ВИВЧЕННЮ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Ходаківська Валентина Павлівна

УДК 336.7

ТЕРИТОРІАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОГО РИНКУ В УКРАЇНІ

Спеціальність 08.10.01 – Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Раді по вивченню продуктивних сил України НАН України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор,

член-кореспондент НАН України

ДОРОГУНЦОВ СЕРГІЙ ІВАНОВИЧ,

Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, голова.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук НЕЙКОВА ЛІДІЯ ІВАНІВНА, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, професор кафедри інноваційного менеджменту та підприємництва.

кандидат економічних наук КОРНЄЄВ ВОЛОДИМИР ВІКТОРОВИЧ, Науково-дослідний фінансовий інститут при Міністерстві фінансів України, провідний науковий співробітник.

Провідна установа:

Київський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра державних фінансів, м. Київ.

Захист відбудеться 22 січня 2001р. о 14 год. 30 хв. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.26.160.01 Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України за адресою: 01032, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 60.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України за адресою: 01032, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 60.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради, доктор економічних наук, професор Дудар

Автореферат розісланий 21 грудня 2000 р.

Актуальність теми. Фінансовий ринок є важливим джерелом фінансування економіки та невід`ємною складовою регіонального механізму стимулювання інвестиційної діяльності. Необхідність дослідження проблем територіальної організації фінансового ринку зумовлена посиленням регіонального підходу в економічній науці та потребою створення ефективної системи фінансово-економічного забезпечення регіонів на основі оптимального поєднання загальнодержавних, регіональних та місцевих інтересів. Виняткової ваги набуває розробка наукових комплексних теоретико-методологічних засад щодо моделювання розвитку фінансових ринків в регіонах України з метою забезпечення ефективності державного управління територіальною організацією фінансової діяльності.

Концептуальні основи організації та функціонування фінансового ринку розглядаються в роботах таких зарубіжних економістів, як Л.В.Брігхем, Ст. Фішер, Т.Райс, Б.Койлі, Фредерік С. Мишкін, А.С.Булатов, Є.Ф.Жуков, Л.М.Красавіна, Т.Г. Морозова, Л.Павлова. Питання становлення і розвитку фінансового ринку були і є об'єктом наукових досліджень багатьох вітчизняних економістів, а саме: В.Д.Базилевича, І.А.Бланка, М.О. Бурмаки, О.Д. Василика, А.Ф.Гойка, О.Д.Заруби, В.В.Корнєєва, Н.С. Кузнєцової, С.В. Льовочкіна, А.М.Мороза, І.Р. Назарчук, Л.І. Нейкової, А.А.Пересади, О.В. Плотнікова, Н.С.Рязанової, М.І. Савлука, І.Я.Софіщенко, В.О. Степаненка, В.М.Суторміної, В.М.Федосова, О.І.Шниркова, В.А. Ющенка та інших. Питанням комплексного дослідження проблем розвитку і розміщення продуктивних сил, проблемам регіонального відтворення та людського розвитку, розробці теоретико-методологічних основ оцінки ефективності та проблемам практичного вдосконалення територіальної організації продуктивних сил, їх сфер і галузей присвячені роботи А.Н.Алимова, П.П. Борщевського, С.І. Бандура, Б.М. Данилишина, М.І. Долішнього, С.І. Дорогунцова, Л.В. Дейнеко, Е.М. Лібанової, А.С. Лисецького, Я.Б.Олійника, О.М. Паламарчука, А.І. Сухорукова, А.В. Степаненка, М.І. Фащевського, Л.Г. Чернюк, В.С Яцкова та інших.

В науковій літературі нині ще не знайшли належного відображення і потребують подальшої розробки питання дослідження теоретико-методологічних засад, практики функціонування і територіальної організації фінансового ринку. Методологічна нечіткість поняття “фінансового ринку” є головним гальмівним чинником побудови оптимальної моделі його структури. Дискусійними залишаються питання методики оцінки рівня ефективності територіальної організації фінансового ринку та системи показників її кількісного вираження. На сучасному етапі обгрунтування економічної доцільності розвитку інститутів інфраструктури фінансового ринку в регіонах України мало пов`язане з вивченням потенційної інвестиційної привабливості та стимулюванням інвестиційної активності окремих територій чи галузей

економіки, не враховується стан соціально-економічного розвитку та якість життя населення регіонів. Регіональні фінансові ринки поки що залишаються не здатними відображати важливі економічні та соціальні події й реагувати на них. Ситуація ускладнюється надмірним податковим тиском, через що має місце відплив фінансів у тіньову сферу економіки і обертання їх поза фінансовим ринком. Ці обставини та відсутність комплексного дослідження територіальної організації фінансового ринку України зумовили актуальність теми дисертаційної роботи, її мету та визначення основних задач.

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане у відповідності з вимогами Указу Президента України № 1004/99 від 18.08.99 “Про основні напрями інвестиційної політики на 1999-2001 роки”, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 124 від 01.10.98 “Щодо впорядкування розміщення цінних паперів в умовах кризи фінансового ринку” (автором розроблено теоретичні засади та запропоновані практичні рекомендації щодо оцінки територіальної організації ринку цінних паперів, активності інвестиційної діяльності в регіонах та аналізу інвестиційних пріоритетів населення). Тема дисертації тісно пов`язана з: науково-дослідними роботами, що проводяться Радою по вивченню продуктивних сил України за темою “Прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил України на 2001-2010 рр. (комплексне фундаментальне дослідження)” – номер державної реєстрації 0100 V 000 657 (автором досліджено стан соціально-економічного розвитку, якість життя населення регіонів та його вплив на розбудову фінансового ринку України); планом науково-дослідних робіт на кафедрі державних фінансів Академії ДПС України (автор досліджував вплив податкової системи на фінансовий ринок України).

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в науковому обгрунтуванні теоретико-методологічних засад та практичних рекомендацій щодо вдосконалення територіальної організації фінансового ринку в умовах становлення ринкових відносин.

Зазначена мета дисертаційного дослідження зумовила постановку таких задач:

·

обгрунтування економічної сутності фінансового ринку та теоретико-методологічних основ його територіальної організації;

· систематизацію методичних підходів до оцінки ефективності територіальної організації фінансового ринку, розробку та адаптацію методів такої оцінки;

визначення особливостей та проведення комплексної оцінки ефективності територіальної організації фінансового ринку України, виявлення резервів її оптимізації на основі оцінки інвестиційної діяльності в регіонах, фінансових

можливостей та інвестиційних уподобань населення регіонів;

·

обгрунтування шляхів удосконалення інфраструктурного забезпечення та моделювання розвитку фінансового ринку;

· розробку шляхів оптимізації ролі місцевих фінансових ринків у регулюванні міжбюджетних відносин та вирішенні фінансових проблем у регіонах;

· відпрацювання пропозицій щодо удосконалення законодавчо-нормативної бази, що регулює діяльність учасників фінансового ринку з метою посилення впливу держави на процес становлення функціональної системи фінансового ринку та його територіальної організації.

Об`єкт дослідження – фінансовий ринок України та його регіональні сегменти.

Предмет дослідження – територіальна організація фінансового ринку та механізм взаємодії його прямих учасників на регіональному рівні.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження стали фундаментальні положення сучасної економічної теорії, наукові досягнення вітчизняних та зарубіжних вчених у сфері розміщення продуктивних сил, регіональної економіки та державної фінансової політики.

Інформаційною базою дисертації є законодавчі та нормативні акти України з питань регулювання фінансової діяльності суб`єктів ринку, матеріали органів державної статистики, результати проведеного автором соціологічного дослідження.

Вирішення поставлених у роботі задач та обробка експериментальних даних здійснювались на ПЕОМ з позицій системного підходу із залученням методів економіко-статистичного, соціологічного, графічного аналізу та економіко-математичного моделювання, а саме: при дослідженні рівнів регіонального розвитку для впорядкування та узагальнення класифікаційних (сегментаційних) ознак застосовувався синтетичний індекс, який використовувався для створення інтегрального показника рівня розвитку фінансового ринку та його інституційної інфраструктури, активності інвестиційної діяльності, соціально-економічного розвитку та якості життя населення регіонів на основі перетворення вхідних змінних в інтегральну величину методом стандартизації. На основі проведеного автором соціального моніторингу здійснювалась оцінка фінансових можливостей та інвестиційних пріоритетів населення регіонів із застосуванням непараметричних методів дослідження. Моделювання розвитку фінансового ринку в регіонах України передбачало використання мультиплікативної та лінійної економіко-математичної моделі.

Наукова новизна одержаних результатів. Сукупність результатів дисертаційного дослідження розв`язує конкретне наукове завдання – вдосконалення територіальної організації фінансового ринку з

урахуванням умов перехідної економіки, що має істотне значення для економічної науки, зокрема для розміщення продуктивних сил і регіональної економіки.

Найбільш суттєві наукові результати дисертації такі:

обгрунтовано теоретико-методологічні засади територіальної організації фінансового ринку, які, на відміну від існуючих, опрацьовані в контексті економічної реформи, що передбачає створення ефективної системи фінансово-економічного забезпечення регіонів на базі локальних фінансових ринків різного територіального рівня; дано трактування фінансового ринку як самостійної економічної категорії та розкрита його роль в економіці; дістав подальший розвиток понятійний апарат, зокрема обгрунтовано авторське тлумачення термінів “фінансова послуга”, “інфраструктура фінансового ринку”, “територіальна організація фінансового ринку”;

удосконалено методологічні підходи до структуризації та сегментації фінансового ринку, на основі яких запропонована модель комплексної оцінки його структури та територіальної організації в Україні;

визначено критерії і показники оцінки просторової організації фінансового ринку в умовах перехідної економіки та обгрунтовано необхідність і можливість використання сучасних методів аналізу його територіальної організації; вдосконалено методику групування з урахуванням впливу основних факторів на інтегральний (синтетичний) показник; вперше розроблено методику здійснення соціального моніторингу фінансових можливостей та інвестиційних пріоритетів населення;

здійснено оцінку розміщення інфраструктури фінансового ринку на основі групування і типології регіонів та вперше проведено сегментний аналіз рівня розвитку фінансового ринку в регіонах, що дозволяє встановити ступінь його відповідності інвестиційному потенціалу територій; визначено та оцінено ступінь впливу соціального фактору на становлення та розвиток регіональних фінансових ринків, що є основою для розробки шляхів раціоналізації розміщення продуктивних сил та оптимізації територіальної організації фінансового ринку в Україні;

розроблено теоретико-методологічні підходи щодо вдосконалення інституційної інфраструктури фінансового ринку та обгрунтовано стратегію його територіальної організації на основі моделювання розвитку його основних сегментів;

визначено напрями вдосконалення механізму регулювання міжбюджетних відносин і обгрунтовано пропозиції та практичні рекомендації щодо посилення ролі локальних фінансових ринків у вирішенні фінансових проблем місцевих бюджетів та регіональних суб`єктів економіки;

визначено характер впливу держави на процес становлення національного

фінансового ринку з метою модернізації системи управління його територіальною організацією в процесі становлення ринкових відносин в Україні та запропоновано конструктивні пропозиції щодо вдосконалення діючої законодавчо-нормативної бази, яка регулює діяльність учасників фінансового ринку.

Практичне значення одержаних результатів. Сформульовані та обгрунтовані в дисертації наукові положення, висновки і рекомендації збагачують теорію і практику управління розміщенням продуктивних сил і регіональну економіку, знаннями і методичним інструментарієм щодо територіальної організації фінансового ринку в Україні.

Практична цінність результатів полягає в можливості їх використання при вирішенні актуальних завдань, пов`язаних з регіоналізацією фінансових відносин в Україні, виборі та обгрунтуванні напрямів та механізму підвищення ефективності розвитку і розміщення фінансового посередництва у регіонах України з метою активізації їх інвестиційної діяльності, стимулювання класичних форм кредитування та розвитку мікрокредитування регіональних суб`єктів економіки. З огляду на це дисертація має значення для подальшого розвитку методологічних основ та практики обгрунтування ринкових трансформацій у фінансовій системі країни та регіональній економіці в цілому.

Наукові результати дослідження впроваджені на рівні регіональних органів виконавчої влади де отримали позитивну оцінку. Вони, зокрема, використані Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку відповідно до заходів щодо реалізації Указу Президента “Про основні напрями інвестиційної політики на 1999-2001роки” та наказу ДКЦПФР “Про заходи щодо реформування регуляторної політики на фондовому ринку України” (акт впровадження наукових розробок № 167/23 від 13.10.2000), виконавчим комітетом Ірпінської міської ради Київської області (довідка № 1005 від 20.10.2000), виконавчим комітетом Слов`янської міської ради Донецької області (довідка № 805 від 19.10.2000) при розробці комплексної програми соціально-економічного розвитку та створенні механізму стимулювання розвитку ринку муніципальних цінних паперів. Виконані особисто дисертантом соціологічні обстеження, методологічні та методичні розробки використані в практичній діяльності ВАТ “Український енергетичний реєстр” (довідка № 251 від 10.10.2000), агенції нерухомості ТОВ “АНЕТТА” (довідка № 87 від 17.05.2000), торговця цінними паперами ТОВ “АДГ ІНВЕСТМЕНТС УКРАЇНА” (довідка № 10-1/00 від 18.09.2000).

Ряд положень з питань теорії, методології та практики територіальної організації і функціонування фінансового ринку знайшли застосування у навчальному процесі при вивченні дисциплін “Фінансовий ринок”, “Фінансовий менеджмент”, “Ринок фінансових послуг”, що викладаються

автором у вищих навчальних закладах, а саме: в Академії державної податкової служби України (довідка № 2655 від 21.10.2000); Міжнародному науково-технічному університеті (довідка № 7/02-953 від 12.10.2000); Президентському університеті (Міжрегіональна академія управління персоналом) (довідка № 12 від 31.08.2000).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є одноосібно написаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід до розв`язання важливого соціально-економічного завдання – визначення концептуальних засад щодо вдосконалення механізму територіальної організації фінансового ринку України в умовах трансформації суспільно-економічних відносин. Наукові результати дисертаційного дослідження є вкладом автора у розвиток економічної науки, зокрема в галузі фінансів, розміщення продуктивних сил і регіональної економіки.

Сукупність отриманих наукових результатів поглиблює теоретико-методологічні засади територіальної організації фінансового ринку, зокрема автором науково обгрунтовано необхідність існування таких ринків різного територіального рівня. У дисертаційній роботі сформульовані та обгрунтовані методологічні й методичні засади дослідження та оцінки ефективності територіальної організації регіональних фінансових ринків, що дозволяє визначити їх рівень і встановити ступінь відповідності останніх інвестиційному потенціалу територій; на основі новітніх методів дослідження здійснено оцінку розміщення інфраструктури фінансового ринку, вперше проведено сегментний аналіз розвитку фінансового ринку в регіонах, визначено активність інвестиційної діяльності регіональних суб`єктів економіки, дана оцінка фінансових можливостей та інвестиційних уподобань населення регіонів, обгрунтовані рекомендації і пропозиції щодо вдосконалення територіальної організації фінансового ринку та визначено основні напрями підвищення ролі місцевих фінансових ринків у вирішенні фінансових проблем регіонів.

Проблема моделювання розвитку фінансового ринку вивчалась у співавторстві з В.С. Дудко (Вплив обов`язкових економічних нормативів на конкурентоспроможність регіональних банків //Науковий вісник УФЕІ: Зб.наук. пр. – Ірпінь: УФЕІ, 1999.-№ 3(6). -С.65-72.), А.В. Скрипником при розрахунку страхових тарифів на базі теорії ймовірності; В. Колодєзєвим (Оцінка стану та тенденцій розвитку ринку цінних паперів в Україні // Науковий вісник УФЕІ: Зб.наук. пр. – Ірпінь: УФЕІ, -1999. -№ 3(6).-С.113-125.).

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження доповідались та обговорювались на засіданнях кафедри державних фінансів та на щорічних наукових звітних конференціях Академії державної податкової служби України; на всеукраїнській науковій конференції “Регіон у системі нових економічних і правових відносин” (Ів.-Франківськ, 1997 р.); міжнародній

науково-практичній конференції “Проблеми та шляхи розвитку податкової системи України” (м.Ірпінь, 1998 р.); науково-практичній конференції “Реформа міжбюджетних відносин і проблеми розвитку податкової системи України” (м.Ірпінь, 1999р.); науковій конференції “Удосконалення фінансово-кредитної системи та шляхи покращення фінансового стану підприємств“ (Київ, 1999р.); науково-практичній конференції молодих вчених та аспірантів НДФІ “Актуальні проблеми сучасної фінансової науки” (Київ, 1999р.); науково-практичній конференції “Проблеми фінансової політики в Україні” (Київ, 2000р.); міжнародній науково-практичній конференції “Становлення фінансової системи України та проблеми її стабілізації” (Львів, 2000р.); на всеукраїнській науково-практичній конференції “Актуальні проблеми фінансово-грошової політики і трансформація економіки України” (м.Київ, 2000р.); на науково-практичній конференції “Податкова політика та її законодавчо-нормативне забезпечення” (м. Ірпінь, 2000р.).

Публікації. Основні положення і результати дисертаційного дослідження викладені у 19 наукових працях загальним обсягом 7,3 друк. арк., з яких автору належить 6,8 друк.арк. Серед них 6 обсягом 3,2 друк. арк. –у фахових виданнях.

Структура і обсяг дисертації. Структурно дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (200 найменувань), 6 додатків. Загальний обсяг дисертації складає 280 сторінок. Обсяг списку використаних джерел – 18 сторінок, додатків – 78 сторінок. Ілюстративний матеріал дисертаційної роботи представлений у формі 26 рисунків та 21 таблиці, що відповідає обсягу 9 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі “Теоретичні основи територіальної організації фінансового ринку в Україні” на основі аналізу теоретико-методологічних підходів вітчизняних та зарубіжних економістів розкрито сутність та роль фінансового ринку в економіці країни; дістав подальший розвиток понятійний апарат, зокрема обгрунтовано авторське тлумачення термінів “фінансова послуга”, “інфраструктура фінансового ринку”, “територіальна організація фінансового ринку”; удосконалено методологічні підходи до структуризації та сегментації фінансового ринку, на основі яких запропоновано модель комплексної оцінки структури фінансового ринку та його територіальної організації в Україні; обгрунтовано необхідність і можливість використання новітніх методів аналізу соціально-економічних явищ в управлінні територіальною організацією фінансового ринку; вдосконалено методику ранжування та типології регіонів з урахуванням впливу основних факторів на інтегральний (синтетичний) показник; розроблено методику соціального моніторингу по вивченню фінансових можливостей та інвестиційних пріоритетів населення.

Фінансовий ринок розглядається як система економічних відносин, що виникають між прямими учасниками цього ринку при формуванні попиту і пропозиції на специфічний продукт – фінансові послуги, які пов`язані з процесом купівлі-продажу, розподілу та перерозподілу фінансових активів, які знаходяться у власності економічних суб`єктів національної, регіональної і світової економіки.

Під територіальною організацією фінансового ринку у дисертації розуміється динамічний саморегулюючий процес поєднання у межах певної території економічно та фінансово взаємопов`язаних прямих учасників фінансового ринку і фінансових посередників різних форм власності, інших професійних та непрофесійних учасників цього ринку, діяльність яких забезпечується функціонуванням ринкової інфраструктури фінансового ринку і спрямована на всебічне задоволення фінансово-економічних та соціальних потреб суб`єктів економіки у фінансових активах та фінансових послугах, оптимізацію процесу трансформації вільних грошових коштів у інвестиційний та фінансовий капітал з метою їх подальшого залучення у процес економічного розвитку території і зміцнення її фінансово-економічної самостійності.

Стратегія територіальної організації фінансового ринку спрямована на створення фінансового фундаменту розвитку продуктивних сил країни та її окремих територій; стимулювання процесу перебудови та регіоналізації фінансових відносин, реалізації регіональних програм вирівнювання рівнів економічного, фінансового і соціального розвитку територій з метою вдосконалення системи міжбюджетних відносин та розширення фінансової самостійності територій; сприяння зміцненню фінансової бази регіональних суб'єктів господарювання; забезпечення зовнішніх джерел фінансування усіх суб`єктів економіки; адаптація до міжнародного поділу праці, що передбачає зближення і взаємоіснування національних економік у процесі глобалізації фінансово-економічних відносин.

З метою наукового обгрунтування вдосконалення територіальної організації фінансового ринку у дисертаційному дослідженні запропоновано:

·

методику розрахунку інтегральних показників, що характеризують територіальну організацію фінансового ринку України. Методика відображає оцінку розміщення інфраструктури фінансового ринку та рівень розвитку основних сегментів регіональних фінансових ринків;

· комплекс показників оцінки активності інвестиційної діяльності та якості інвестиційного середовища в регіонах України з метою обгрунтування територіальної організації фінансового ринку України та доцільності вдосконалення його інфраструктури;

· систему критеріїв оцінки соціально-економічного розвитку регіонів та якості життя населення для обгрунтування ролі фінансових ринків у регулюванні міжбюджетних відносин та вирішенні фінансових проблем у регіонах.

Автор вважає, що науково обгрунтована стратегія й тактика діяльності фінансових посередників на ринку певної території має базуватися на врахуванні впливу показників суспільної думки на розвиток сфери фінансових послуг. Для виявлення зв'язку між причинами й наслідками слабкої активності населення на регіональних фінансових ринках у дисертаційній роботі розроблено також методику проведення соціального моніторингу “Фінансові можливості та інвестиційні вподобання населення регіону”.

У другому розділі дисертації “Аналіз територіальної організації фінансового ринку в Україні” на основі статистичних даних і проведеного дисертантом анкетування населення дається оцінка інфраструктурного забезпечення, здійснюється сегментний аналіз фінансового ринку, запропонована типізація регіонів за рівнем територіальної організації фінансового ринку, на основі оцінки активності інвестиційної діяльності в регіонах і моніторингу фінансових можливостей та інвестиційних уподобань населення регіонів виявлено проблеми розвитку регіональних сегментів фінансового ринку і проведено комплексний аналіз причин. Доведено, що існуюча інфраструктура фінансового ринку в регіонах України є перехідною, незрілою, несформованою, причому в кожному із елементів, які її утворюють. На рис.1 показано здійснене автором групування регіонів за рівнем розвитку інституційного елементу інфраструктури фінансового ринку: найвищий рівень (1,000-0,701), високий (0,700-0,501), середній (0,500-0,351), низький (0,350-0,101), частковий (філіальний) рівень розвитку (0,100-0,000). Встановлено, що високим рівнем розвитку характеризується лише фінансовий ринок м. Києва (0,700), під впливом якого перебувають фінансові ринки інших регіонів. Але більшість регіонів України потрапляють до груп із низьким і слабо вираженим рівнем розвитку фінансового ринку, де значення інтегрального показника не перевищує 0,130. Як середній, можна охарактеризувати розвиток фінансового ринку в Дніпропетровській (0,530), Харківській (0,550), Донецькій (0,546), Запорізькій (0,580) областях та у м. Севастополь (0,502).

Результати дослідження підтверджують, що доцільність розширення інфраструктури фінансового ринку в регіоні залежить від інвестиційного потенціалу конкретного регіону і має грунтуватись на даних про активність інвестиційної діяльності. Типізація регіонів України за ступенем активності інвестиційної діяльності (табл.1) показала, що в більшості областей спостерігається невисока інвестиційна активність, жоден регіон України не має принципових можливостей фінансового самозабезпечення, хоча тут є потенціал для розвитку будь-якого виробництва.

Таблиця 1

Розподіл регіонів України за ступенем активності інвестиційної діяльності

Ступінь активності інвестиційної діяльності в регіонах

Найвищий Високий Середній Низький

1.000 – 0.651 0.650 – 0.351 0.350 – 0.291 0.290-0.000

м. Київ Запорізька, Дніпропетровська, Донецька, Миколаївська, Полтавська, Харківська, Черкаська АР Крим, Вінницька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Одеська, Сумська, Хмельницька, Чернігівська Волинська, Закарпатська, Луганська, Житомирська, Чернівецька, Рівненська, Тернопільська, Херсонська, м. Севастополь

Результатом моніторингу фінансових можливостей та інвестиційних пріоритетів населення регіонів України стало відпрацювання автором моделі соціальної взаємодії, яка проявляє себе через систему заснованих на довірі громадян один одному - “міжфізичних (приватних) фінансових відносин населення”, які набули широкого розвитку в Україні. Встановлено, що заощадження здійснюються різними групами населення регіонів, але вони мало пов`язані з можливостями інвестування. Вивчення інвестиційних пріоритетів населення показало (див.рис.2), що на перше місце ставиться вкладання коштів у купівлю нерухомості та інших матеріальних цінностей, на друге – у навчання дітей (чи власне).

Доведено, що населення схильне до взаємокредитування. Це дає підстави стверджувати, що в нашій країні склалися передумови для успішного розвитку громадського та кооперативного кредитного руху в кращих традиціях розвинутих країн. Об`єктивною необхідністю в Україні є проведення активної державної політики у грошово-кредитній сфері, пов'язаної із поверненням втраченої довіри населення до фінансових посередників, які працюють на регіональних сегментах фінансового ринку.

Результати аналізу територіальної структури фінансового ринку засвідчують значний ступінь диференціації рівнів територіальної концентрації і розвитку окремих сегментів фінансового ринку. Виявлені відмінності у рівнях розвитку фінансового ринку можуть слугувати оптимізації регіонального розміщення інфраструктури фінансового ринку на основі активного раціонального комерційного використання інвестиційного потенціалу територій та тимчасово вільних фінансових ресурсів суб`єктів економіки з метою їх залучення у процеси економічного розвитку територій з урахуванням при цьому місцевих, регіональних та загальнодержавних інтересів.

У третьому розділі дисертаційної роботи “Удосконалення управління територіальною організацією фінансового ринку” розроблені основні напрями оптимізації територіальної організації фінансового ринку в Україні та підвищення ефективності його розвитку з безпосереднім використанням елементів моделювання; аргументовано доведена необхідність підвищення ролі місцевих фінансових ринків у регулюванні міжбюджетних відносин та вирішенні фінансових проблем у регіонах; узагальнений і систематизований досвід ринкового регулювання відтворювальних процесів і визначені пріоритети регіональної економічної і фінансової політики в ринкових умовах. Зокрема, доведено, що вдосконалення управління територіальною організацією фінансового ринку має відбуватися шляхом посилення регулятивної функції

держави в процесі становлення фінансового ринку та удосконалення нормативно-правової бази, яка регламентує діяльність його учасників.

Результати дослідження свідчать, що процеси консолідації банківських установ повинні визначатися економічною доцільністю і ринковими механізмами, а не адміністративними методами. Економічні нормативи не можуть бути інструментом регулювання конкуренції банків, вони повинні використовуватись лише з метою забезпечення стійкості кредитної організації. Необхідний диференційований підхід до розміру капіталу банків. На основі конкуренції і створення муніципальних комерційних банків відбуватиметься пожвавлення банківських систем регіонів. При вдосконаленні моделі регіональних банківських систем та регіональних мереж банків пропонується враховувати активність інвестиційної діяльності в регіоні, загальний соціально-економічний стан та якість життя населення регіонів. Держава має стимулювати у регіонах розвиток сфери мікрокредитування та сприяти розгортанню діяльності таких фінансово-кредитних установ, як кооперативні, комунальні та іпотечні банки, банківські групи, діяльність яких передбачена Законом України “Про банки і банківську діяльність”, але вона поки що не регламентована відповідними нормативно-правовими актами.

Кардинально змінити ситуацію та вплинути на подальший розвиток інфраструктури українського ринку цінних паперів можуть тільки регулятори ринку, спрямовані на: подальшу розбудову Національної депозитарної системи та наповнення її високоліквідними фінансовими інструментами; посилення ролі професійних учасників ринку цінних паперів та правове забезпечення їх діяльності. Стратегія розвитку ринку цінних паперів має бути скоригована у напрямі органічного поєднання цілей відтворення та структурної перебудови економіки з продуманим розвитком фондового обігу цінних паперів.

В Україні повинні нарощуватись темпи розвитку такого виду фінансово-економічної діяльності, як страхування. Страхові компанії є могутнім стабілізатором державної фінансової системи. Поліпшення інфраструктури страхового ринку потребують, перш за все ті регіони, які мають найменшу частку на страховому ринку: Кіровоградська, Волинська, Чернівецька області та єдина область, що не має жодної зареєстрованої страхової організації – Херсонська. Проблема збільшення місткості національного страхового ринку може бути вирішена шляхом розвитку такої його складової, як перестрахування та створення інфраструктури недержавних пенсійних фондів. У перспективі система недержавного пенсійного забезпечення в Україні повинна носити локальний характер на рівні таких регіональних організацій як муніципальні недержавні пенсійні фонди, муніципальні банки, пенсійні каси підприємств, компанії з управління активами пенсійних фондів тощо.

Нинішня криза міжбюджетних відносин пов`язана з недосконалістю

бюджетного процесу в Україні. При його здійсненні недостатньо враховується рівень соціально-економічного розвитку та якість життя населення регіонів. Як показано в табл.2, на фоні загальної депресії всі регіони України мають майже однаковий наднизький рівень розвитку регіональних фінансів, дефіцит фінансових ресурсів, умов їх мобілізації і використання. Оцінка якості життя згідно з розрахованим інтегральним показником склала 0.380-0.390 і є свідченням зубожіння населення в регіонах України. Державі не під силу вирішення фінансових проблем регіональних суб`єктів економіки. Прийнятним і цивілізованим інструментом регулювання міжбюджетних відносин в Україні має стати ініціювання місцевими органами самоврядування розвитку такого сегмента фінансового ринку, як ринок муніципальних цінних паперів. Надійні та легкодоступні для населення низькомонопольні муніципальні цінні папери повинні стати важливою передумовою дедоларизації особистих заощаджень населення, мобілізації їх на цілі виробничого інвестування.

Таблиця 2

Розподіл регіонів України за рівнем соціально-економічного розвитку та якістю життя населення регіонів

Типи регіонів

Відсталі Депресивні з погіршенням Депресивні із стабільним станом Депресивні з покращанням Сприятливі

0.000-0.300 0.301-0.365 0.366-0.400 0.401-0.600 0.601-1.000

- Волинська, Донецька, Житомирська, Луганська, Кіровоградська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Чернігівська АР Крим, Вінницька, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Одеська, Черкаська, Хмельницька, м. Севастополь Запорізька, Київська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Харківська, Чернівецька, Закарпатська м. Київ

У дисертації визначені напрями оптимізації управління територіальною організацією фінансового ринку, а саме: розвиток нормативно-правової бази; вдосконалення системи захисту прав інвесторів, кредиторів, вкладників; розбудова інфраструктури фінансового ринку; вдосконалення діяльності інститутів спільного інвестування та механізмів корпоративного управління; розвиток системи небанківських кредитно-фінансових інститутів та сфери мікрокредитування; податкове стимулювання діяльності прямих учасників фінансового ринку. Зазначено, що фінансовий ринок ефективно розвивається тоді, коли виконується принцип оптимальності державного регулювання.

Тільки практична реалізація заходів, спрямованих на поліпшення та

розширення нормативно-правової та інформаційної бази функціонування кредитно-фінансових установ, може сприяти вдосконаленню управління територіальною організацією фінансового ринку та підвищенню ефективності його функціональної системи на регіональному рівні в умовах становлення ринкових відносин.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснені теоретичні узагальнення і розроблені заходи для підвищення ефективності функціонування фінансового ринку, удосконалення його територіальної організації в умовах становлення ринкових відносин. Проведені дослідження дозволили дійти певних висновків, запропонувати ряд нових формулювань:

1. Категорія “територіальна організація” є однією з найбільш розроблених у теорії розміщення і розвитку продуктивних сил. Проте ряд питань, пов`язаних з дослідженням теоретико-методологічних основ та практики функціонування і територіальної організації фінансового ринку, потребують подальшої розробки. Не вичерпаними залишаються питання методики оцінки рівня ефективності територіальної організації фінансового ринку регіону та її оптимізації в ринкових умовах господарювання.

2. У дисертації подається відмінне від традиційного трактування сутності фінансового ринку. Фінансовий ринок розглядається як система економічних відносин, що виникають між прямими учасниками цього ринку при формуванні попиту і пропозиції на специфічний продукт – фінансові послуги, які пов`язані з процесом купівлі-продажу, розподілу та перерозподілу фінансових активів, що знаходяться у власності економічних суб`єктів національної, регіональної та світової економіки.

3. Під територіальною організацією фінансового ринку у дисертації розуміється динамічний саморегулюваний процес поєднання у межах певної території економічно та фінансово взаємопов`язаних прямих учасників фінансового ринку і фінансових посередників різних форм власності, діяльність яких забезпечується функціонуванням ринкової інфраструктури фінансового ринку і спрямована на всебічне задоволення фінансово-економічних та соціальних потреб суб`єктів економіки у фінансових активах і фінансових послугах, оптимізацію процесу трансформації вільних грошових коштів у інвестиційний і фінансовий капітал з метою їх залучення у економічний розвиток території та зміцнення її фінансово-економічної самостійності.

4. Ефективність територіальної організації регіональних фінансових ринків в умовах зміни економічних систем визначається рівнем доцільності та раціональності розвитку і розміщення сфери фінансових послуг у регіоні, його відповідністю потенційній інвестиційній привабливості території,

рівню соціально-економічного розвитку та якості життя населення, а також рівнем задоволення потреб населення у фінансових послугах, з урахуванням їх фінансових можливостей та інвестиційних вподобань, відповідністю міжрегіонального обміну фінансовими активами наявним перевагам у територіальному поділі праці.

5. Поділяючи положення про те, що розвиток інфраструктури фінансового ринку, передує його виникненню, довели, що жоден сегмент фінансового ринку в Україні не має повноцінного інституційного, інформаційного, законодавчого та соціального забезпечення розвитку.

6. Розрахунки показали, що українські регіональні фінансові ринки є дрібною часткою регіональної економіки та народного господарства в цілому. Сегментний аналіз становлення і розвитку фінансового ринку дав можливість визначити рівні його територіальної організації в Україні. Виділено регіони з найвищим, високим, середнім , низьким, слабо вираженим рівнем розвитку фінансового ринку. Обгрунтована необхідність удосконалення управління територіальною організацією фінансового ринку, яке має бути пов`язане з подальшою легалізацією фінансових операцій, що здійснюються на регіональних ринках.

7. Встановлено, що розширення інституційної інфраструктури певного сегмента фінансового ринку має грунтуватись на показниках оцінки активності інвестиційної діяльності в конкретних регіонах.

8. Знаючи, що в нашій країні склалися передумови для успішного розвитку сфери мікрокредитування на громадських та кооперативних засадах у кращих традиціях розвинутих країн, обгрунтована необхідність проведення активної державної політики у грошово-кредитній сфері, пов'язаної із поверненням втраченої довіри населення до фінансових посередників. На державному рівні слід стимулювати створення мережі кооперативних банків, кредитних спілок на підприємствах, недержавних пенсійних фондів і забезпечити законодавче регулювання їх діяльності.

9. На основі економіко-математичного моделювання обгрунтовано необхідність державного забезпечення територіальної збалансованості фінансового ринку на основі диференційованого підходу до розміру капіталу банків та підвищення ролі небанківських кредитно-фінансових інститутів у мобілізації й перерозподілі фінансових потоків на регіональному рівні, фінансово-економічному забезпеченні розвитку малого і середнього бізнесу та вирішенні проблем соціально-економічного розвитку регіонів.

10. Планування бюджетного процесу з урахуванням бюджетних трансфертів не вирішує фінансових проблем регіонів в країнах із перехідною економікою. Лише наявність у регіонах власних фінансових систем має сприяти зменшенню їх залежності від бюджетних трансфертів. Враховуючи те, що

регіони України ще не готові до розбудови власних фінансових систем, доведено, що прийнятним і цивілізованим інструментом регулювання міжбюджетних відносин у нашій країні має стати ринок муніципальних цінних паперів. Розвиток його інфраструктури забезпечить досягнення помітних зрушень на шляху вдосконалення територіальної організації регіональних фінансових ринків, підвищення ефективності їх функціонування.

11. Визначено, що стрижневим напрямом удосконалення управління територіальною організацією фінансового ринку є забезпечення державою адекватних економічних важелів регулювання, які сприяли б удосконаленню функціональної системи фінансового ринку як необхідної умови створення ефективної системи фінансово-економічного забезпечення регіонів на основі оптимального поєднання загальнодержавних, регіональних та місцевих інтересів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях:

1. Ходаківська В.П. Економічна сутність фінансового ринку та методологічні підходи щодо аналізу механізму його територіальної організації // Науковий вісник: Зб. наук. пр. УФЕІ –Ірпінь, 1997. -Вип.2. -С.122-131.

2. Ходаківська В.П. Теоретичні аспекти територіальної організації фінансового ринку в Україні //Продуктивні сили і регіональна економіка: Зб. наук. пр. –К: РВПС України НАН України, 1998.-С.68-76.

3. Ходаківська В.П. Удосконалення інфраструктури фінансового ринку України у просторовому вимірі //Науковий вісник: Зб. наук. пр. УФЕІ –Ірпінь, 1999. - №1 (4). -С.108-119.

4. Колодєзев В., Ходаківська В. Оцінка стану та тенденцій розвитку ринку цінних паперів в Україні // Науковий вісник: Зб.наук. пр. УФЕІ – Ірпінь, -1999.-№3(6).-С.113-125. Автору належить С.115-122 (0.5 друк.арк.). Особистий внесок – оцінка стану розвитку ринку цінних паперів в Україні.

5. Ходаківська В.П., Дудко В.С. Вплив обов`язкових економічних нормативів на конкурентоспроможність регіональних банків //Науковий вісник: Зб.наук. пр. УФЕІ – Ірпінь, 1999.-№3(6). -С.65-72. Автору належить С.65-66, 70-72 (0.2 друк.арк.). Особистий внесок – теоретико-методологічне обгрунтування впливу обов`язкових економічних нормативів на конкурентоспроможність регіональних банків.

6. Ходаківська В.П. Моніторинг фінансових можливостей та інвестиційних уподобань населення регіонів України //Науковий вісник: Зб. наук. пр. Академії ДПС України. – Ірпінь, 2000.-№1(7). -С.99-109.

1.

7. Ходаківська В.П. Методологічні підходи та оцінка активності інвестиційної діяльності в регіонах України //Науковий вісник: Зб. наук. пр. Академії ДПС України –Ірпінь, 2000.-№2.-С.69-77.

8. Ходаківська В.П. Формування фінансового ринку України і питання його територіальної організації в умовах перехідної економіки // Продуктивні сили і регіональна економіка: Зб.наук.пр. -К.: РВПС України НАН України, 2000.-С.60-68.

Тези доповідей:

9. Ходаківська В.П. Проблеми територіальної організації національного фінансового ринку в умовах суспільно-економічного реформування в Україні //За матеріалами міжнародної науково-практичної конф. “Регіон у системі нових економічних і правових відносин”.-Ів.-Франківськ, 1997.-С.197-199.

10. Ходаківська В.П. Бінарний характер впливу податкової системи на розвиток фінансового ринку в Україні // Матеріали науково-практичної конф. “Проблеми та шляхи розвитку податкової системи України”. –Ірпінь: УФЕІ,1998.-С. 257-259.

11. Ходаківська В.П. Просторова організація фінансового ринку в Україні //Матеріали наукової конференції “Удосконалення фінансово-кредитної системи та шляхи покращення фінансового стану підприємств “. -К.: МАУП, 1999.-С.66-69.

12. Ходаківська В.П. Територіальна організація фінансового ринку в Україні //Матеріали науково-практичної конф. Київського національного ун-ту ім.Т.Г.Шевченка та КНЕУ. –К., 1999.-С. 46.

13. Ходаківська В.П. Економічна сутність фінансового ринку і його територіальна організація // Матеріали науково-практичної конф. молодих вчених та аспірантів НДФІ “Актуальні проблеми сучасної фінансової науки”.-К.: НДФІ, 1999.-С.184-188.

14. Ходаківська В.П. Деякі пропозиції щодо удосконалення міжбюджетних відносин в Україні // Матеріали науково-практичної конференції “Реформа міжбюджетних відносин і проблеми розвитку податкової системи України”.– Ірпінь: Академія ДПС України, 2000.-С.119-123.

15. Ходаківська В.П. Сегментний аналіз фінансового ринку України // Матеріали науково-практичної конференції “Проблеми фінансової політики в Україні”. –К.: НДФЕІ, 2000.-С.46.

16. Ходаківська В.П. Оцінка активності інвестиційної діяльності в регіонах України //Матеріали щорічної звітної наукової конференції професорсько-викладацького складу Академії ДПС України. –Ірпінь, 2000.-С.9-10.

17. Ходаківська В.П. Можливі напрямки зміцнення банківської системи регіонів України // Матеріали наук.-практ. конф. “Становлення фінансової системи України та проблеми її стабілізації”. –Львів, 2000.-С.302-304.

1.

18. Ходаківська В.П. Розміщення інфраструктури фінансового ринку України // Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції “Актуальні проблеми фінансово-грошової політики і трансформація економіки

України “ // Приложение к науч. журналу “Персонал”. - 2000.-№ 9.- С.56-60.

19. Ходаківська В.П. Податкова система як фактор впливу на активність інвестиційної діяльності в регіонах України // Матеріали науково-практичної конференції “Податкова політика та її законодавчо-нормативне забезпечення”.– Ірпінь: АДПСУ, 2000.-С.119-123.

АНОТАЦІЯ

Ходаківська В.П. Територіальна організація фінансового ринку в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.10.01 – Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка.- Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, Київ, 2000.

Актуальність дослідження проблем територіальної організації фінансового ринку обумовлена посиленням регіонального підходу в економічній науці і необхідністю створення ефективної системи фінансово-економічного забезпечення регіонів на основі оптимального поєднання загальнодержавних, регіональних та місцевих інтересів.

У дисертації розроблено і науково обгрунтовано основні напрями удосконалення механізму територіальної організації фінансового ринку з метою підвищення ефективності його функціонування за умов трансформації суспільно-економічних відносин. Основні результати дисертаційної роботи доведені до рівня методичних розробок та практичних рекомендацій і є теоретико-методологічною та методичною основою оцінки ефективності територіальної організації фінансового ринку в Україні.

Ключові слова: територіальна організація, фінансовий ринок, регіон, інфраструктура, інвестиційна діяльність, соціальний моніторинг.

АННОТАЦИЯ

Ходаковская В.П. Территориальная организация финансового рынка в Украине. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.10.01. – Размещение производительных сил и региональная экономика. – Совет по изучению производительных сил Украины НАН Украины, Киев, 2000.

Усиление регионального подхода в экономической науке и необходимость создания эффективной системы финансово-экономического обеспечения регионов на основе оптимального сочетания

общегосударственных, региональных и местных интересов обуславливает важность разработки научных комплексных теоретико-методологических основ моделирования перспектив развития финансовых рынков в регионах Украины с целью обеспечения эффективности государственного управления территориальной организацией финансовой деятельности.

Диссертация посвящена научному обоснованию и разработке основных направлений усовершенствования территориальной организации функциональной системы финансового рынка, повышения эффективности его функционирования на региональном уровне в условиях становления рыночных отношений.

Полученные результаты научного исследования углубляют теоретико-методологические основы территориальной организации финансового рынка, в частности, в работе научно обоснована необходимость существования рынков разного территориального уровня.

В диссертационной работе сформулированы и обоснованы методологические и методические основы исследования и оценки эффективности территориальной


Сторінки: 1 2