У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Міністерство освіти і науки України

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МОРСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЛЕСНІК ОЛЕКСАНДР СЕМЕНОВИЧ

УДК 656.615.01

ПРИНЦИПИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА МЕТОДИ ДІЯЛЬНОСТІ ПОРТІВ

ПО ЗАЛУЧЕННЮ ВАНТАЖОПОТОКІВ В УМОВАХ КОНКУРЕНЦІЇ

Спеціальність 05.13.22 – "Управління проектами та розвиток виробництва"

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Одеса - 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Одеському державному морському університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник – доктор економічних наук, доцент

Морозова Ірина Володимирівна,

Одеський державний морський університет,

професор кафедри "Системний аналіз і логістика"

Офіційні опоненти – доктор технічних наук, професор

Крушкін Євген Дем'янович,

Одеський державний морський університет,

професор кафедри "Менеджмент, маркетинг

та економіка водного транспорту";

Кандидат технічних наук, доцент

Овсянніков Юрій Іванович,

Одеський морський торговельний порт,

директор перевантажувального комплексу

Провідна установа: Український державний морський технічний університет,

Міністерство освіти і науки України,

м.Миколаїв

Захист дисертації відбудеться 06.12.2000 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.060.01 при Одеському державному морському університеті за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Зовнішня, 34

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Одеського державного морського університету за адресою: 65029, м. Одеса, вул. Зовнішня, 34

Автореферат розісланий 30 жовтня 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Шибаєв О.Г.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. На даний момент існує проблема подальшого розвитку теоретичних основ управління портами і методів розподілу вантажопотоків між ними в умовах конкуренції. Фактичний розподіл вантажопотоків є результат впливу об'єктивних і суб'єктивних факторів, що формують переваги судновласників і вантажовласників і змушують їх вибирати той або інший порт у процесі перевезення. Необхідно на підставі дослідження поточної ситуації визначити, якими методами конкретний порт може вплинути на ці переваги і схилити їх у свою користь. Ясно, що шукані прикладні методи повинні грунтуватися на загальних принципах і ідеях таких розділів науки, як маркетинг і логістика. Вони спрямовані на удосконалення, як внутрішньопортових процесів, так і взаємодії порту з зовнішнім середовищем, виходячи з вимог ринку портових послуг. Поки названа проблема не одержала належного вирішення. Це можна пояснити тим, що сама конкуренція портів за вантажопотоки виникла не дуже давно.

Аналіз існуючих рішень проблеми залучення вантажопотоків у порти показує, що необхідно, виходячи з уже наявних теоретичних і методичних положень, створених для умов планової і ринкової економік, знайти вирішення для портів, що входять у ринкові відносини і зберігають досвід планування своєї роботи в довгостроковій і короткостроковій перспективі. Таким чином, обрана нами тема дисертаційного дослідження представляється актуальною, а її розробка доцільною.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації розроблялася в рамках "Програми стабілізації і розвитку морського і річкового транспорту України до 2005 р. (морський транспорт)", затвердженої наказом Міністра транспорту № 452 від 13.11.98. Вона входить у тематичний план Науково-дослідного проектно-конструкторського інституту морського флоту України й у плани науково-дослідних і проектно-конструкторських робіт Міністерства транспорту України. Результати досліджень використані в таких науково-дослідних темах, як "Створення нової організаційно-правової структури – Морської адміністрації порту Херсон" (реєстраційний номер 0100V004092, керівник роботи) і "Аналіз зборів і плат, стягнутих із вантажовласників і судновласників в морських торговельних портах України. Головні напрямки підвищення конкурентоспроможності вітчизняних морських портів" (реєстраційний номер 0100V004093, керівник роботи).

Мета і задачі дослідження. Метою даного дослідження є розробка нових моделей організаційної структури порту, принципів і методів організації обслуговування вантажопотоків, використання яких сприяло б підвищенню конкурентоспроможності порту в умовах ринкової економіки.

Виходячи з даної мети, у дисертації вирішуються такі задачі:

· аналіз існуючого теоретичного і методичного забезпечення процесів розподілу вантажопотоків між портами і управління вантажопотоками в порту;

· систематизація факторів, що пояснюють пріоритети вантажовласників при виборі порту для обробки своїх вантажів;

· розробка моделей і методів оптимізації структури вантажопотоків, що залучаються на обслуговування в порт;

· обгрунтування найбільш раціональної структури порту для умов конкуренції;

· обгрунтування доцільності створення в порту операторів, що здійснюють наскрізний технологічний процес доставки вантажів; розробка принципів, моделей і методів управління процесом доставки вантажів;

· розробка основ гнучкої тарифної політики порту, яка б у комплексі з прийнятими організаційно-технічними заходами підвищувала рівень привабливості порту для вантажовласників.

Об'єктом дослідження є організація і процеси обслуговування вантажопотоків у морських портах, предметом дослідження є методи оптимізації і форми організації діяльності по залученню вантажопотоків у порти.

Для досягнення поставленої в роботі мети використовувалися: положення системного аналізу і моделювання складних систем у всіх розділах роботи; апарат математичного програмування для оптимізації рішень про структуру вантажопотоків, що залучаються в порт, і спеціалізацію підприємств вантажопереробки в складі порту; методи статистичної обробки інформації при формуванні інтегральних оцінок відносної переваги портів, що конкурують за певні види вантажів, а також при визначенні залежності собівартості вантажно-розвантажувальних робіт від обсягів вантажоперевалки і при побудові шкали знижок до тарифів.

На захист виносяться такі результати:– 

моделі і методи оптимізації структури вантажопотоків, що залучаються в порт;– 

моделі і методи формування сучасної організаційної структури порту для умов конкуренції;– 

моделі функціонування оператора-експедитора, що обслуговує вантажопотоки, які проходять через порт;– 

шкала знижок до тарифів на портові послуги.

Наукова новизна отриманих результатів. Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що автором уперше розроблена система моделей і методів організації і управління наскрізним технологічним процесом обслуговування вантажів у порту, що відповідає умовам ринку портових послуг і сприяє підвищенню якості послуг і залученню вантажопотоків у порт. Конкретні результати складаються в наступному:

1. Розроблений новий комплекс моделей для вирішення задачі визначення власне портом найкращих для нього вантажопотоків, за які йому слід вести конкурентну боротьбу з іншими портами. Обгрунтовані різноманітні критерії оптимальності, що можуть при цьому застосовуватися. Постановка даної задачі є новою.

2. Сформульовані положення і запропоновані методи побудови нової організаційної структури порту, що повинна сприяти підвищенню якості наданих портових послуг, завдяки більш раціональному розподілу відповідальності між учасниками виробничого процесу. Розроблений її варіант для умов роботи українських портів. У цьому варіанті виконаний конкретний розподіл функцій між окремими структурними елементами й встановлений характер взаємовідносин між ними. Обгрунтована доцільність організації в рамках запропонованої структури операторів-експедиторів, що приймають на себе повну відповідальність за конкретну вантажну партію, що проходить через порт. У даних розробках одержали розвиток існуючі підходи до вирішення проблеми формування таких систем управління, як порт-оператор і порт-орендодавець.

3. У новій постановці подана задача організації обслуговування оператором-експедитором вантажів, що проходять через порт, враховуючи, що і сам суб'єкт транспортного процесу, що розглядається у ній, несе нове функціональне навантаження. Сформульовано головні умови обслуговування вантажів оператором-експедитором у морському порту. При цьому уточнений ряд використовуваних понять і термінів. Для різних схем проходження вантажу формалізовані критерії і співвідношення, виконання яких повинно забезпечувати ефективну організацію роботи оператора. У поданих моделях, що відбивають сучасні умови виробничої діяльності, одержали подальший розвиток певні ідеї, що були реалізовані у відомих раніше моделях оперативного планування і регулювання роботи порту.

4. Розроблена методика розрахунку зміни собівартості виробництва вантажно-розвантажувальних робіт при різних обсягах перевалки вантажів, що дозволила вперше запропонувати обгрунтовану шкалу знижок до тарифів на портові послуги з метою залучення вантажопотоків у порт.

Практичне значення отриманих результатів. Запропонована система принципів, моделей і методів організаційного управління процесом обслуговування вантажів у порту, що направлена на вирішення проблеми залучення вантажопотоків у конкретні порти, дає можливість підвищити якість портових послуг, а також забезпечити необхідну конкурентоспроможність портів.

Положення по створенню нових організаційних форм управління портами використовувалися при підготовці проектів закону "Про порти України" і закону "Про внесення змін і доповнень у Кодекс торговельного мореплавання України", що підтверджено довідкою, підписаною директором Державного департаменту морського і річкового транспорту України, а також у процесі удосконалювання принципів і форм управління виробничою діяльністю в Одеському морському торговельному порту, що підтверджено довідкою начальника порту. Методичні положення по обгрунтуванню розміру знижок до тарифів застосовуються в практиці роботи Іллічівського морського торговельного порту, що підтверджено довідкою про використання результатів НДР і актом про результати експериментальної перевірки, підписаним начальником відділу тарифів і цін і начальником ПЕВ і затвердженим начальником порту; у Керченському морському торговельному порту методика визначення доцільних знижок до тарифів на вантажопереробку введена в дію наказом начальника порту № 467-а від 05.10.99. Результати проведених дисертаційних досліджень використовуються в навчальному процесі в Одеському державному морському університеті, що підтверджено актом, підписаним першим проректором і затвердженим ректором університету.

Апробація результатів дисертації. Головні результати дисертаційної роботи протягом 1998–2000 рр. докладалися і обговорювалися на семінарі "Проблеми управління морським транспортом" Наукової ради НАН України по проблемі "Кібернетика", на другій спільній конференції БІНСА і БРАСС, на науково-практичній сесії Санкт-Петербурського відділення Міжнародної Міжакадемічної спілки й Інституту екології полярних країн, на Президії науково-технічної ради Російського Морського Регістра судноплавства, на науково-технічних і науково-методичних конференціях професорсько-викладацького складу і наукових співробітників Одеського державного морського університету. Рекомендації по практичному використанню виконаних теоретичних розробок і результати їх впровадження розглядалися на Раді Державного департаменту морського і річкового транспорту України, на нарадах у Державній адміністрації морського і річкового транспорту України, на Колегії Міністерства транспорту України в 1999–2000 рр.

Публікації. Основні результати дисертаційної роботи викладені в 6 статтях, опублікованих у збірниках наукових праць, періодичних виданнях і інформаційних збірниках.

Обсяг і структура дисертації. Текст дисертації викладений на 205 друкарських сторінках, із них ілюстрації займають 10,5 сторінок (11 рисунків), таблиці – 7,5 сторінок (9 таблиць), додатки – 38 сторінок (7 додатків), список використаних літературних джерел – 10 сторінок (105 найменувань). Робота складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, 7 додатків.

ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі "Існуючі теоретичні і методичні розробки по проблемі формування вантажообігу портів в умовах конкуренції" розглянуті питання виникнення проблеми залучення вантажопотоків у порти і підходи до її вирішення, що пропонувалися в роботах вітчизняних і закордонних вчених.

Проведений аналіз показав, що існує два основних напрямки теоретичних розробок по проблемі залучення вантажопотоків в окремі порти.

Один з них орієнтований на планову економіку або на ситуацію, коли декілька портів шукають компромісне рішення по розподілу планових вантажопотоків. Даний напрямок достатньо добре розвинутий, у його активі багато оптимізаційних моделей різних типів, що дозволяють із загальносистемних позицій закріплювати вантажопотоки за портами.

Другий напрямок будується на ідеї про те, що головним фактором формування вантажообігу портів є конкуренція між ними за вантажопотоки. У рамках даного напрямку реалізуються ідеї, принципи і методи маркетингу і логістики. У дисертації зроблений висновок про те, що проблема розподілу вантажопотоків між портами в умовах конкуренції не має поки належного теоретичного обгрунтування.

В другому розділі "Обгрунтування підходів до вирішення проблеми залучення вантажопотоків у порти з урахуванням тенденцій, що складаються у розвитку портової діяльності" на підставі даних про роботу закордонних і українських портів досліджувані тенденції зміни умов і характеру портової діяльності. Показано, що порти перетворюються в елементи логістичних транспортних систем, набуваючи функції центрів по розподілу вантажів. Їхня робота будується, виходячи з вимог клієнтури до якості обслуговування вантажопотоків. Відповідно до цього змінюється система управління портами, підвищується організованість внутрішньопортових виробничих процесів, відбувається диверсифікація діяльності традиційних портових операторів, що пропонують вантажовласникам комплексні послуги по обробці вантажів. Порти України також утягнуті в загальні процеси на ринку транспортних послуг. Всі дії, що здійснюються ними, спрямовані на вирішення головної проблеми – проблеми залучення вантажопотоків.

Проведений аналіз, результати якого відображені в першому і другому розділі, дозволив визначити той комплекс задач, вирішенню яких присвячені наступні розділи дисертації.

У третьому розділі "Система організаційно-технічних заходів по залученню вантажопотоків у порт" визначені основні принципи організації роботи порту в сучасних ринкових умовах і запропоновані методи, що забезпечують їхню реалізацію. Ці принципи такі:–

концентрація вантажопотоків;–

поділ адміністративних і господарських функцій у системі управління портом;–

"усе в одних руках" при управлінні процесом обслуговування вантажу;–

раціональна організація процесу обслуговування вантажу;–

мінімізація сукупних витрат на обслуговування вантажопотоків.

Принцип концентрації вантажопотоків означає, що порту має сенс зосередити свої зусилля на залученні, насамперед, тих вантажопотоків, що найкраще відповідають його техніко-експлуатаційним характеристикам. Будемо називати їх оптимальними по деякому критерію або сукупності критеріїв. Для вибору оптимальних вантажопотоків у дисертації пропонується комплекс математичних моделей, реалізованих з урахуванням різних інтервалів часу і різного ступеню адекватності процесам, що описуються.

Для вирішення в середньостроковому інтервалі часу запропоновані математичні моделі з нечітким завданням коефіцієнтів при невідомих у цільовій функції й в обмеженнях. При цьому, обсяг вантажів, що може бути залучений у порт, не лімітується. У обмеженнях задачі враховуються сумарні потужності портового господарства по переробці виділених підмножин взаємозамінних вантажів. Для апробації названих моделей виконані розрахунки з використанням адаптованих алгоритмів вирішення задач інтервального програмування. Підтверджено хорошу збіжність використаних алгоритмів для задач із речовинним вектором середньої розмірності.

Для ухвалення рішення про формування оптимальної структури вантажообігу порту на короткостроковому часовому інтервалі запропонована модель детермінованої задачі цілочисельного програмування, у якій відбиті переваги самого порту, що є у нього в наявності, і ресурси різних видів, що залучаються, а також запити окремих вантажовласників у відношенні конкретних вантажних партій. Експериментальні розрахунки по моделі виконувалися з використанням стандартних методів цілочисельного програмування, отримані результати були адекватні процесам, що описуються.

Обгрунтовані і формалізовані різні критерії оптимальності для задачі вибору вантажопотоків, що залучаються в порт, як-от: споживча вартість портових послуг, час доставки вантажу, експлуатаційна надійність порту, прибуток порту, вигода порту. Так, для кількісної оцінки споживчої вартості портових послуг при обробці конкретного роду вантажу в порту, що розглядається, в дисертації запропоновано використовувати метод аналізу ієрархій. У рамках цього методу виконана систематизація факторів, що пояснюють пріоритети вантажовласників при виборі порту для обробки своїх вантажів, побудована чотирьохрівнева домінантна ієрархія процесу оцінки відносної якості портових послуг і виконані відповідні розрахунки.

Враховуючи, що одним із найважливіших факторів привабливості порту для вантажовласників є простота адміністративних процедур, у дисертації велике значення надається принципу поділу адміністративних і господарських функцій у системі управління портом. У роботі пропонуються варіанти структури управління, засновані на даному принципі. При цьому розглядаються дві різні системи управління – порт-оператор і порт-орендодавець. Показано, що для них, незважаючи на помітне розходження в їхньому характері, можна сформувати практично ідентичні організаційні структури.

Для крупних портів-операторів обгрунтована доцільність реалізації такої форми підприємства, як концерн. Організаційна структура порту в цьому випадку повинна включати холдінгову компанію й окремі виробничі компанії. Описано функції компанії-холдінга і її взаємовідносини з дочірніми виробничими компаніями. Передбачається, що саме компанія-холдінг займається питаннями залучення вантажопотоків у порт і може впливати на спеціалізацію приналежних їй виробничих компаній.

У дисертації пропонуються підходи до вирішення задачі визначення спеціалізації підприємств по вантажопереробці на множині вантажопотоків, що залучаються в порт. Процедури ухвалення рішення розрізняються для випадків, коли кожній компанії ставиться у відповідність один пріоритетний для неї вантаж, і коли всі компанії можуть обслуговувати будь-які вантажі, що проходять через порт.

У першому випадку рішення може прийматися на основі тільки технічних і технологічних характеристик виробничих фондів компаній, особливо, якщо їхні інтереси не перетинаються. Якщо декілька компаній претендують по технічних і технологічних характеристиках на ті самі вантажі, для прийняття остаточного рішення про їхню спеціалізацію варто використовувати додаткові критерії ефективності. Відповідна процедура ухвалення рішення подана в дисертації.

В другому випадку передбачається, що структурні підрозділи порту є багатопрофільними, а компанія-холдінг може притримуватися однієї з двох стратегій: 1) постійне стимулювання конкуренції між виробничими компаніями за вантажопотоки; 2) вимога підтримки виробничими компаніями одна одної перед посиленням конкуренції з боку інших портів.

В умовах конкуренції компаніям забезпечується рівний доступ до різних ресурсів, відсутня різного роду дискримінація з боку холдінга і т.д. Тоді, певний вантажопотік буде діставатися тій компанії, що гарантує найбільше вигідні для вантажовласника показники обслуговування. При цьому, така компанія може встановити обмежену множину вантажів, по яких вона має перевагу перед конкурентами. Спираючись на цю множину, компанія буде вирішувати питання про оптимальну для неї структуру вантажообігу при лімітованих виробничих потужностях, керуючись тільки власними інтересами. В умовах взаємодії компаній прийняте рішення про розподіл вантажопотоків між ними повинно забезпечувати загальносистемний ефект по порту. При цьому інтереси окремих компаній повинні підкорятися загальній цілі. Для пошуку оптимального рішення пропонується прийняти в якості критерію оптимальності середню собівартість переробки 1 т вантажу в цілому по порту і використовувати модель (1) – (4):

цільова функція

. (1)

умови переробки усіх вантажів, по котрим порт укладає договори,

rОR, g О Г. (2)

обмеження по різних ресурсах, які мають стивідорні компанії,

, iОI, jОJ. (3)

умова невід'ємності перемінних

(4)

де xiprg – кількість вантажу r-го роду g-го вантажовласника, що переробляється по p-му варіанту i-ю стивідорною компанією;

siprg  – собівартість переробки 1т вантажу r-го роду g-го вантажовласника по p-му варіанту в i-й компанії;

Qrg – кількість вантажу r-го роду, на переробку якого порт уклав договір із вантажовласником g;

aijprg – витрати j-го ресурсу на переробку 1 т вантажу r-го роду g-ого вантажовласника по p-му варіанту в i-й компанії;

Bij – обсяг ресурсу j-го виду, яким володіє i-а стивідорна компанія;

I – множина взаємозамінних стивідорних компаній, що входять у структуру порту;

J – множина ресурсів, що складають виробничий потенціал порту;

P – множина варіантів переробки вантажів, реалізованих у порту;

R – номенклатура вантажів, прийнятих портом до обслуговування;

Г – множина вантажовласників, що уклали договори з портом (компанією-холдінгом).

Обмеження по ресурсах стивідорних компаній (3) записані тут у самому загальному виді. Вони конкретизуються з урахуванням особливостей кожного з ресурсів.

Для портів-орендодавців, доцільність створення яких у господарському комплексі України підтверджується проведеними дослідженнями, пропонується сформувати спеціальний орган, що названий Адміністрацією морського торговельного порту (АМТП) і призначений для виконання, відповідно, основних адміністративних функцій. Підприємства вантажопереробки, яким передаються господарські функції, повинні знаходитися з АМТП в орендних відносинах.

У дисертаційній роботі сформульовані базові умови, на підставі яких повинна створюватися подібна організаційна структура порту:

основні фонди порту повинні залишатися державною власністю і не підлягають приватизації;

адміністративні функції виконує державна організація, господарські – комерційні портові підприємства;

держава передає АМТП майно порту на правах повного господарського ведення і всі джерела його фінансування, включаючи портові збори і плати;

АМТП передає в користування стивідорним, агентським, транспортно-експедиторським і іншим структурам, що функціонують у порту, виробничі потужності, необхідні для здійснення ними своїх функцій, і створює умови для їхнього ефективного використання;

АМТП не втручається безпосередньо в діяльність комерційних підприємств.

Схема взаємовідносин сторін у структурі порту-орендодавця подана на рис. 1.

Виходячи з перерахованих вище базових умов, у дисертаційній роботі визначені види діяльності, що здійснює АМТП. Запропоновано послідовність її створення, що складається з декількох етапів з урахуванням існуючої в даний час системи управління українськими портами. Розроблено конкретні рекомендації по створенню АМТП в окремих портах України на основі аналізу їх виробничо-фінансових показників.

У відношенні підприємств по вантажопереробці визначено, що в перспективі повинний відбуватися їх перехід від класичних портових операторів в оператори-експедитори з підвищенням рівня логістичного сервісу. Ця трансформація буде означати реалізацію таких двох принципів, що забезпечують переваги конкретного порту в боротьбі за вантажопотоки, – принципу "усе в одних руках" і принципу раціональної організації процесу обслуговування вантажу.

У розвиток названих принципів у дисертації сформульовані єдині правила, яким повинна підпорядковуватися організація роботи оператора, що приймає на себе виконання повного переліку послуг вантажовласнику по обслуговуванню вантажу й забезпечує безперервність логістичних операцій. У основу їх покладені загальні правила логістики. Уточнені окремі поняття, що використовуються для опису діяльності оператора-експедитора.

Рис.1 – Система управління портом-орендодавцем

– державний нагляд і регулювання

– взаємодія на основі законодавства

– договірні відношення

Сформульовані головні умови обслуговування вантажів оператором із конкретизацією обов'язків вантажовласника.

Сформульовані принципи, правила й умови покладені в основу моделювання організації роботи оператора-експедитора. При цьому визначені варіанти схем доставки, по яких може здійснюватися оперуванння вантажною партією. Показником якості обслуговування вантажопотоку вважається час доставки деякої партії вантажу від вихідної до кінцевої точки в однієї з обраних схем. Обгрунтовані також вартісні критерії вибору оптимального маршруту доставки вантажу і режиму прямування по ньому. Записані у формалізованому виді співвідношення, виконання яких забезпечує ефективну організацію роботи оператора. Так, для схеми одночасного обслуговування декількох партій імпортного вантажу, опрацювання яких починається і закінчується в різні моменти часу, ці співвідношення записуються в такий спосіб:

tОT (5)

(6)

(7)

Нерівність (5) відображає можливості портового комплексу по одночасній обробці декількох партій вантажу за відрізок часу, що розглядається; нерівність (6) – можливості терміналу місця призначення в будь-якій відрізок часу, що розглядається, крім "пікового"; нерівність (7) – можливості терміналу місця призначення в "пікові" відрізки часу, на кожному з яких фіксується момент доставки якоїсь із партій вантажу, що обслуговуються. Будь-яке рішення, що задовольняє записаній системі нерівностей, признається в загальному випадку припустимим для оператора.

Четвертий розділ дисертації "Використання цінового фактору в системі організаційно-технічних заходів по залученню вантажопотоків у порт" присвячений методам реалізації принципу мінімізації сукупних витрат на обслуговування вантажопотоків.

У роботі запропонована уточнена схема розподілу витрат, віднесених до окремих статей, по родам вантажів. Показано, що варіюючи структурою виробничих ресурсів, що беруть участь в обробці заданої партії вантажу, можна знайти таке їхнє сполучення, при якому досягається найменше з розглянутих значення показника витрат при виконанні установленого терміна доставки.

Розглянуто питання про моделювання залежності собівартості виробництва вантажно-розвантажувальних робіт від обсягів перевалювання вантажів у портах. Приведено формули, що описують зміну витрат по окремих статтях під впливом коливань обсягів перевалювання вантажів, а також інтегральні формули зміни загальних перемінних витрат. Записано формулу собівартості перевалювання визначеного вантажу при зміні його обсягу. По приведених формулах були виконані аналітичні розрахунки на базі звітних даних декількох українських портів. Отримані залежності призначені для використання в тарифній політиці оператора, спрямованій на залучення вантажів у порт.

У якості вихідного прийняте положення про те, що гнучка тарифна політика повинна реалізовуватися портом через систему знижок і надвишок до нормативно встановлюваних тарифів. Для обгрунтування розміру цих знижок у дисертаційній роботі сформульована умова, що визначає позицію даного порту в порівнянні з будь-яким конкуруючим портом по ціновій ознаці. Виходячи зі сформульованої умови, визначений оптимальний рівень тарифу за перевалювання i-го вантажу в даному порту для різних ситуацій. Формалізовано співвідношення, що пропонується використовувати при визначенні розміру знижки з чинних тарифів на вантажно-розвантажувальні роботи, виходячи з рівня їхньої собівартості. Описано послідовність дій при визначенні шуканого розміру знижки для фіксованого обсягу вантажоперевалки, відповідно до якої виконані розрахунки по конкретним числовим даним. Один із варіантів шкали знижок до тарифів на вантажно-розвантажувальні роботи поданий на рис.2. Результати проведених досліджень оформлені у вигляді методичних указівок.

ВИСНОВКИ

За результатами даного дисертаційного дослідження можна зробити такі висновки:

1. У дисертації міститься теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що складається в підвищенні ефективності використання виробничих потужностей морських портів в умовах конкуренції за вантажопотоки. Задача вирішується на основі нових підходів до формування організаційної структури портів і використання математичних методів і моделей для оптимізації процесів обслуговування вантажів, що залучаються в порт.

2. Виконана систематизація факторів привабливості портів для вантажовласників і запропоновані на її основі методичні положення по оцінці переваги конкуруючих портів у відношенні певних видів вантажів дозволяють портам об'єктивно оцінити свої можливості і перспективи в конкурентній боротьбі за вантажопотоки.

3. Використання розроблених моделей визначення оптимальних для порту вантажопотоків, що якнайкраще відповідають його техніко-експлуатаційним характеристикам, дозволяє вибрати ті напрямки діяльності, на яких порту варто зосередити найбільші зусилля. Такий вибір може забезпечити ефективне завантаження виробничої потужності порту.

4. Запропоновані в роботі варіанти організаційної структури порту для таких систем управління, як порт-оператор і порт-орендодавець, дозволяють підвищити ефективність управління процесом обслуговування вантажопотоків, спростити адміністративні процедури і скоротити час проходження вантажів через порт. Ці результати мають вирішальне значення для вантажовласників. Додатковий ефект для порту утворюється за рахунок оптимального закріплення окремих вантажопотоків за підприємствами вантажопереробки, що входять у його структуру. Оптимізація здійснюється на основі поданих у роботі моделей і розрахункових процедур.

5. Розроблені методичні положення по перетворенню традиційних підприємств вантажопереробки (портових операторів) в оператори-експедитори і моделі організації їхньої роботи дають можливість реалізувати на практиці наскрізний технологічний процес обслуговування вантажів, що проходять через порт. Їхнє використання дозволяє вибрати параметри системи обслуговування конкретних вантажних партій, що визначають, у кінцевому рахунку, часові і вартісні характеристики перевізного процесу.

6. Впровадження запропонованої методики визначення знижок до чинних акордних ставок плат за перевалювання вантажів дозволило залучити додатково 10% вантажів в порти в порівнянні з розрахунковим обсягом вантажоперевалки при базових тарифах.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Лесник А.С. Выбор оптимальных грузопотоков для привлечения в порт // Збірник наукових праць Українського державного морського технічного університету. – Миколаїв: УДМТУ, 2000. - № 1 (367). – С. 157-164

2. Лесник А.С. Организация сквозного технологического процесса обслуживания грузов в морском порту // Вісник Одеського державного морського університету. – Одеса: ОДМУ, 2000. - Вип. 5. – С.199-210

3. Лесник А.С. Использование ценового фактора в конкурентной борьбе портов // Проблемы системного подхода в экономике. – Киев: Киевский международный университет гражданской авиации, 1999. – С. 200-207

4. Лесник А.С. Моделирование зависимости себестоимости производства погрузочно-разгрузочных работ от объемов перевалки грузов в портах // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті. Збірник наукових праць. Вип. 4. – Одеса: ОДМУ, 1999. – С. 102-117

5. Лесник А.С. Методы привлечения грузопотоков в порт // Новости науки, техники, экологии: Информационный сборник. Вып. 1/1999. – СПб: ИЭПС, ИК "Синтез", 1999. – С. 15-21

6. Лесник А.С. Управление портом в условиях конкуренции // Судоходство. – № 9. – 2000 г. – С. 32-33

АНОТАЦІЯ

Леснік О.С. Принципи організації та методи діяльності портів по залученню вантажопотоків в умовах конкуренції. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.22 "Управління проектами та розвиток виробництва". – Одеський державний морський університет, Одеса, 2000.

Дисертаційна робота містить в собі обгрунтування принципів організації роботи портів в умовах конкуренції. Для реалізації цих принципів запропоновані критерії оцінки принадності портів для вантажовласників, моделі вибору найкращих вантажопотоків для залучення в порт, нова організаційна структура порту, моделі організації роботи оператора – експедитора. Наведені результати статистичних досліджень залежності питомих сукупних витрат на обслуговування вантажопотоків від обсягів вантажопереробки, методика визначення обгрунтованих снижок до діючих тарифів на вантажно-розвантажувальні роботи в порту.

Впровадження запропонованих принципів організації та методів роботи порта в умовах конкуренції дозволяє підвищити якість обслуговування вантажів в порту і раціонально використовувати портові потужності.

Ключові слова: порт, вантажопотік, оператор-експедитор, логістика, система управління портом, методи оптимізації.

АННОТАЦИЯ

Лесник А.С. Принципы организации и методы деятельности портов по привлечению грузопотоков в условиях конкуренции. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22 "Управление проектами и развитие производства". – Одесский государственный морской университет, Одесса, 2000.

Диссертационная работа содержит обоснование принципов организации работы портов в условиях конкуренции. Для реализации этих принципов предложены критерии оценки привлекательности портов для грузовладельцев, модели выбора наиболее предпочтительных грузопотоков для привлечения в порт, новая организационная структура порта, модели организации работы оператора-экспедитора. Представлены статистические исследования зависимости удельных совокупных затрат на обслуживание привлекаемых в порт грузопотоков от объемов грузопереработки, методика определения обоснованных скидок к действующим тарифам на погрузочно-разгрузочные работы в порту.

Внедрение представленных принципов организации и методов работы порта в условиях конкуренции позволяет повысить качество обслуживания грузов в порту и рационально использовать портовые мощности.

Ключевые слова: порт, грузопоток, оператор-экспедитор, логистика, система управления портом, методы оптимизации.

SUMMARY

Alexander Lesnik, The Principles of Organization and the Methods of Activities for Ports on Attracting Cargo Flows in a Competitive Environment. – Manuscript.

The thesis is submitted for the degree of candidate of technical sciences on specialty 05.13.22 "Project management and production development". Odessa State Maritime University, 2000.

The task of enhancing the effectiveness of use of port productive capacity in the conditions of competition for cargo flows is solved in the Thesis. A system of measures for attracting cargo flows to ports based on the results of analysis of forming trends of port development is proposed. Logistic principles of the organization of production activities are taken as its basis.

Definitely, it makes sense for the port to be engaged primarily in those cargo flows that are best suited to its technical and operational characteristics. A complex of mathematical models realized with the account of various levels of planning and degree of adequacy to the processes described is proposed for making a choice of optimal cargo flows. Various optimization criteria for the task of choosing cargo flows are substantiated and formalized.

The Thesis proposes variants of port management structures based on the principle of division of the administrative and economic functions. The two various systems of management – port-operator and port-lessor are considered.

For large port-operators the expediency of incorporating a holding company and individual stevedoring companies into the organizational structure is substantiated. The functions of a holding company and its relationship with the affiliated stevedoring companies are described. The holding company is engaged in the matters of attracting cargo flows to the port and can influence specialization of the stevedoring companies. The Thesis proposes approaches to solving the task of determining the stevedoring companies' specialization for various conditions of their work.

The expediency of creation of port-lessors in Ukraine is substantiated as well as the fundamental conditions on the basis of which the organizational structure of such ports should be built. The kinds of activities that the Port Administration exercises are defined. The sequence of its creation consisting of several stages with the account of existing situation in the Ukrainian ports is proposed.

The necessity for transformation of traditional stevedoring companies (port operators) into operator-forwarding agents with the increased level of logistic is substantiated. The principles, rules and conditions to which the organization of work of the operator should be subordinated are formulated. The relations the execution of which ensures the operator's efficient organization of work are given in a formalized form.

For attracting cargo flows to a port it is also proposed to employ a flexible tariff policy by using a system of discounts and surcharges for port service tariffs. The relation which should used in determining the amount of discounts for existing tariffs proceeding from the level of cargo work prime cost is formalized. Scales of discounts for different kinds of cargoes and various ports are developed.

The key words: port, cargo flow, operator-forwarding agent, logistics, port management system, optimization methods.