У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ІНСТИТУТ ПРОБЛЕМ ВИХОВАННЯ

ІНСТИТУТ ПРОБЛЕМ ВИХОВАННЯ

АКАДЕМІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ПАСІЧНИК НАТАЛЯ ОЛЕКСІЇВНА

УДК 37.01 + 37.018.031,4

ФОРМУВАННЯ ІНТЕРЕСУ СТАРШОКЛАСНИКІВ ДО ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ПРЕДМЕТІВ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЦИКЛУ

13.00.07 – теорія і методика виховання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Київ – 2000

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка

Науковий керівник – доктор педагогічних наук, професор

Розенберг Арон Якович

Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка,

професор кафедри педагогіки

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор,

Федоришин Борис Олексійович,

Інститут педагогіки і психології

професійної освіти АПН України,

завідувач відділом психології профорієнтації

кандидат педагогічних наук,

Закатнов Дмитро Олексійович,

Інститут проблем виховання АПН України,

старший науковий співробітник лабораторії трудового виховання і профорієнтації

Провідна установа: Тернопільський державний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка,

кафедра педагогіки, Міністерство освіти і науки України, м.Тернопіль

Захист відбудеться 30.01.2001р. о 14 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.454.01 в Інституті проблем виховання АПН України за адресою: 04060, м. Київ, вул. М. Берлинського, 9.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту проблем виховання АПН (04060, м. Київ, вул. М. Берлинського, 9).

 

Автореферат розіслано 28.12.2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.П.Пустовіт

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність дослідження. Складний процес перебудови економічних відносин в Україні, перехід до цінностей демократії та ринкової економіки ставлять нові вимоги щодо нині діючої системи трудової підготовки особистості. У розв'язанні цієї проблеми особливе місце повинна зайняти загальноосвітня школа, адже формування у молоді економічних знань і економічної культури — необхідна умова утвердження загальнолюдських цінностей на сучасному етапі розвитку. Одним із основних питань організації економічного виховання в освітніх закладах сьогодні є визначення змісту та можливостей формування в учнівської молоді інтересу до підприємницької діяльності, котра розглядається як найпоширеніший тип господарювання в ринковій економічній системі. Проблему формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності ми розглядаємо як один із перспективних напрямів розвитку економічного, профорієнтаційного та трудового навчання. Цим і зумовлюється актуальність нашого дослідження.

Проблема інтересу в різноманітних її аспектах досліджувалась багатьма вітчизняними і зарубіжними вченими. Дослідники — педагоги, психологи, економісти визначають проблему інтересу за трьома її основними аспектами: соціально-економічним, педагогічним та психологічним. У працях Б.Г.Афанасьєва, О.О.Бодалєва, Л.С.Виготського, М.Ф.Добриніна, Д.Б.Ельконіна, В.Г.Іванова, О.М.Леонтьєва, Н.Г.Морозової, Л.С.Рубінштейна показано, що становлення та розвиток інтересу до певного виду діяльності є складним та багатоплановим процесом, який поряд з іншими елементами психіки регулює поведінку особистості у процесі вибору професії.

В останні роки психолого-педагогічні аспекти підготовки школярів до підприємницької діяльності в Україні досліджують М.В.Вачевський, В.В.Дрижак, Д.О.Закатнов, С.В.Мельников, Н.А.Побірченко, Р.Ф.Пустовійт, К.М.Старченко, М.П.Тименко, О.В.Тополь.

Аналіз соціальних та психолого-педагогічних досліджень дає змогу констатувати, що проблема формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності є порівняно новою для вітчизняної педагогічної науки. Названі дослідження лише частково розкривають питання, пов'язані з підготовкою старшокласників до підприємницької діяльності в умовах становлення ринкових відносин. Враховуючи актуальність і недостатню теоретичну та практичну розробленість означеної проблеми й соціальне замовлення суспільства, нами була обрана тема дослідження: “Формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності у процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу”.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційної роботи є частиною комплексної програми Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка “Дослідження особливостей соціального та професійного становлення особистості”. Тема дослідження скоординована в АПН України, протокол №  від 23.03.1998 р., засідання Ради з координації наукових досліджень в галузі педагогіки та психології в Україні.

Об'єкт дослідження: процес формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності.

Предмет дослідження: зміст і педагогічні засоби формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності у процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу в урочний та позаурочний час.

Мета дослідження: на основі аналізу теоретичних джерел і педагогічної практики обґрунтувати та експериментально перевірити педагогічні умови та розробити методику формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності у процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу.

Гіпотеза дослідження полягає в припущенні, що формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності у процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу здійснюватиметься ефективно, якщо:

·

забезпечуватиметься профорієнтаційна спрямованість змісту навчального матеріалу;

· навчальні програми будуть доповнені елементами економічних знань, сприятимуть формуванню основних економічних понять, що може слугувати передумовою розвитку інтересу до підприємницької діяльності;

· забезпечуватиметься поєднання психологічної та пропедевтичної підготовки учнів до підприємницької діяльності з формуванням у них елементів практичної готовності на основі вивчення індивідуальних особливостей учнів.

Для реалізації поставленої мети й перевірки робочої гіпотези визначено такі завдання дослідження:

·

проаналізувати стан проблеми в педагогічній теорії та практиці;

· уточнити сутність поняття “інтерес до підприємницької діяльності”, визначити критерії та методику його оцінювання;

· обґрунтувати сутність профорієнтаційної спрямованості змісту предметів соціально-економічного циклу й визначити напрями вдоско-налення її виховного впливу на учнів;

· розробити та експериментально перевірити модель формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності в процесі реалізації змісту навчальних програм предметів соціально-економічного циклу, науково обґрунтувати їх можливості;

· на основі результатів дослідження розробити методичні рекомендації щодо підвищення рівня економічних знань учнів і формування інтересу до підприємницької діяльності.

Теоретико-методологічну основу дослідження становлять наукові положення про провідну роль навчальної діяльності у формуванні життєвих та професійних інтересів особистості, законодавчо-нормативні акти України, соціально-економічна й психолого-педагогічна література з досліджуваної проблеми, результати психолого-педагогічних досліджень, соціально-економічного обґрунтування господарсько-трудової діяльності людей в умовах ринкової економіки та ідеї щодо підготовки до такої діяльності старшокласників в умовах загальноосвітньої школи.

У процесі дослідження були використані такі методи: теоретичний аналіз наукових праць і нормативно-правових документів, з проблеми дослідження; вивчення й узагальнення передового педагогічного досвіду; анкетування, тестування старшокласників, діагностичні бесіди та інтерв'ю; педагогічний експеримент; вивчення шкільної документації; аналіз результатів експерименту з використанням методів математичної статистики.

Дослідно-експериментальна робота здійснювалась протягом 1995 – 2000 рр.

На першому етапі – пошуково-теоретичному (1995 – 1996 рр.) – з метою вивчення стану проблеми було проаналізовано психолого-педагогічну, філософську, соціологічну та економічну літературу за темою дослідження. Проведено констатуючий експеримент і попереднє вивчення проблеми у практиці роботи навчальних закладів, досвіду окремих вчителів, що дало змогу визначити вихідні позиції дослідження та розробити модель формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності у процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу. Визначено та обґрунтовано зміст і сукупність педагогічних засобів, які зумовлюють ефективність цього процесу. Була розроблена програма курсу “Основи підприємницької діяльності” ( для учнів 11 класу).

Попереднім вивченням було охоплено 627 старшокласників навчальних закладів різного типу Кіровоградської області.

На другому етапі (1997 – 1998 рр.) здійснювалася дослідно-експериментальна робота з цілеспрямованого формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності у процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу. В експериментальній роботі брали участь понад 20 вчителів-предметників. Було проаналізовано 80 уроків, що проводилися вчителями географії, історії, основ економічних знань.

Експеримент проводився на базі кібернетико-технічного коледжу, спеціалізованої школи №32, загальноосвітньої школи №13 міста Кіровограда, середньої школи с.Тарасівки Кіровоградської області.

На третьому етапі (1998 – 1999 рр.) – здійснювалось теоретичне обґрунтування педагогічних умов формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності, експериментально перевірялась їх ефективність.

На четвертому етапі дослідження (1999 — 2000 рр.) проводились аналіз, узагальнення та перевірка результатів дослідно-експериментальної роботи, сформульовані кінцеві висновки та рекомендації, здійснювалось літературне оформлення роботи.

Наукова новизна одержаних результатів:

·

розкрито соціально-економічні та психолого-педагогічні передумови формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності;

· уточнено сутність понять “інтерес до праці” й “професійний інтерес” та їх взаємообумовленість;

· визначені рівні та критерії формування інтересу до підприємницької діяльності у старшокласників;

· визначено та обґрунтовано профорієнтаційну спрямованість змісту й структури предметів соціально-економічного циклу на формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності.

Теоретичне значення дослідження полягає у визначенні та обґрунтуванні компонентів інтересу до підприємницької діяльності, факторів, що впливають на ефективність формування інтересу до підприємницької діяльності (знання, уміння та особисті якості) в навчально-виховному процесі.

Практичне значення дослідження:

·

розроблена та обґрунтована методика формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності;

· підготовлена авторська програма курсу “Основи підприємницької діяльності” для учнів старших класів загальноосвітньої школи;

· розроблені “Словник-довідник з підприємництва для школярів” і навчальний посібник “Основи підприємництва”.

Висновки й рекомендації дослідження, видані посібники можна використовувати в шкільній практиці.

Особистий внесок автора:

·

визначені теоретичні положення, що характеризують особливості формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності у процесі вивчення дисциплін соціально-економічного циклу;

· удосконалено зміст навчального матеріалу з дисциплін соціально-економічного циклу з метою профорієнтації;

· визначена сукупність педагогічних засобів реалізації можливостей міжпредметних зв'язків у формуванні в учнів економічного мислення.

Вірогідність результатів дослідження забезпечувалась методологічним обґрунтуванням вихідних позицій, використанням комплексу методів дослідження, адекватних предмету та завданням дослідження, всебічним теоретичним аналізом фактів, матеріалів, що реально розкривають теоретичну та практичну сторони досліджуваної проблеми.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації доповідались на Міжнародній науково-практичній конференції та 5-их Всеукраїнських педагогічних читаннях “Василь Сухомлинський і сучасність” (Київ – Кіровоград, 1999 р.), на Всеукраїнській конференції “Трудова підготовка учнівської молоді: стан та перспективи” (Тернопіль, 21 – 22 жовтня 1999 р.), на підсумкових наукових конференціях професорсько-викладацького складу Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (1998, 1999, 2000 рр.), на засіданнях кафедр педагогіки та соціально-гуманітарних дисциплін КДПУ й лабораторії трудового виховання і профорієнтації Інституту проблем виховання АПН України. Висновки та основні положення дисертації були також використані в процесі читання лекцій і проведення практичних занять на педагогічному та фізико-математичному факультетах КДПУ та в Кіровоградському кібернетико-технічному коледжі.

Положення, що виносяться на захист:

·

науково обґрунтовані соціально-педагогічні умови формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності;

· модель формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності у процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу;

· засади забезпечення профорієнтаційної спрямованості змісту й структури навчальних предметів у процесі вивчення соціально-економічних дисциплін;

· сукупність педагогічних засобів, що забезпечують ефективне формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності.

Публікації. Основні положення і висновки дисертації знайшли відображення у 12 наукових та науково-методичних працях (з них 7 публікацій одноосібні, 6 у фахових виданнях).

Структура дисертації. Дисертація складається із вступу, двох розділів, висновків, списку літератури (249 джерел). Основний текст дисертації викладено на 162 сторінках. Робота містить 19 таблиць на 17 сторінках, 1 рисунок на 1 сторінці та 5 додатків на 25 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, визначені об'єкт, предмет, мета, гіпотеза та завдання, визначено теоретико-методологічну основу та методи дослідження, етапи його проведення, розкриті наукова новизна, теоретичне та практичне значення дослідження, вірогідність одержаних результатів, подано відомості про апробацію та впровадження результатів дослідження, особистий внесок автора, визначено експериментальну базу дослідження, сформульовано основні положення, що виносяться на захист.

У першому розділі “Проблеми формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності в педагогічній теорії і практиці” аналізуються соціально-педагогічні передумови підготовки школярів до підприємницької діяльності в умовах становлення і розвитку ринкової економіки в Україні, розглядаються психолого-педагогічні аспекти формування в учнів інтересу до підприємницької діяльності, а також сучасні проблеми формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності в практиці роботи загальноосвітніх шкіл. У дисертації показано, що об'єктивні потреби подальшого розвитку нашого суспільства роблять актуальним визначення змісту підготовки учнівської молоді, яка живе в оточенні ринкових відносин, до вибору професійної діяльності у сфері підприємництва. Сьогодні значно розширюється соціальний простір, в якому проходить життєдіяльність старшокласників. Це не може не позначатися на характері та змісті навчально-виховної роботи в сучасній школі. Аналіз програм з предметів соціально-економічного циклу дозволив зробити висновок, що саме ці предмети мають достатньо можливостей пояснити учням те, що спостерігається в оточуючому житті, становлять значний ресурс для того, щоб учнівська молодь осмислила своє місце та навчилась жити в умовах функціонування ринкової економіки й приймати економічно виважені рішення щодо проблем, пов'язаних з майбутньою практичною професійною діяльністю.

Аналіз вітчизняної та зарубіжної наукової літератури дозволяє дійти висновку про те, що формування інтересу у старшокласників до підприємницької діяльності зумовлюється нерозривною єдністю двох основних чинників: соціального та педагогічного. Змістом першого є сучасні умови розвитку виробничо-ринкових відносин у суспільстві, які об'єктивно породжують гостру потребу в реалізації підприємницького потенціалу громадян України на основі використання їх господарської ініціативи. Щодо педагогічного чинника, то в його змісті виділяють два аспекти: безпосередньо змістовий та методичний. Змістовий аспект передбачає визначення та обґрунтування особистісної структури суб'єкта відповідно до сучасних умов. Цю структуру становлять темперамент та інші біологічні властивості; психічні процеси (пам'ять, воля, почуття, емоції, мислення і т.д.); досвід (знання, вміння, навички, звички); спрямованість (переконання, світогляд, ідеали, нахили, бажання, інтереси). Методичний аспект передбачає визначення та обґрунтування напрямів та способів організації процесу вивчення елементів особистісної структури учня, його ставлення до вибору професії сфери підприємництва.

Різноманітність форм і видів підприємницької діяльності об'єктивно зумовлює багатоплановість функцій підприємця, що передбачає певний обсяг теоретичних знань і умінь, а також вимоги до професійно значущих якостей особистості. Тому основою розробки змістових елементів формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності має стати вивчення сутності та змісту феномена підприємництва не тільки як форми господарювання, а і як визначального стилю і типу поведінки, котрі характеризуються ініціативністю, пошуком нетрадиційних рішень, масштабністю, ризиком, діловою хваткою. Ознайомлення зі змістом діяльності підприємця дозволяє розглядати інтерес до підприємницької діяльності як саморегулятивну характеристику особистості, котра взаємодіє з об'єктивною дійсністю і передбачає осмислення її психологічної сутності. Це детермінує потребу формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності через реалізацію чотирьох факторів: освітнього, виховного, розвиваючого і профорієнтаційного.

У дисертації акцентується увага на тому, що розгляд інтересу особистості, передбачає аналіз процесу її розвитку у відповідності з етапами становлення особистості, з урахуванням динаміки об'єктивних факторів, які зумовлюють формування інтересу, зміну функцій спрямованості та суттєвих показників цього складного особистісного утворення.

Аналіз психолого-педагогічної літератури показав, що більшість дослідників питань розвитку інтересу до певного виду діяльності розглядає інтерес як динамічний, багатоплановий процес, що й зумовлює різноманітність визначень його сутності та характерних рис. Інтерес розглядається як пізнавальне ставлення особистості до певного виду діяльності (В.Г.Іванов), ставлення до предмета (Б.М.Теплов), психічна активність особистості (М.Ф.Бєляєв), джерело людських спонукань (І.Н.Цвєтков).

Вчені виділяють такі риси інтересу: прагнення, переживання (В.Г.Іванов, О.Г.Ковальов, В.Н.М'ясищев); ставлення, увага (С. Л. Рубінштейн); пізнавальний аспект потреб (А. А. Фортунатов); спрямованість (Л.І.Божович, Н.Г.Морозова); загальна спрямованість особистості (М.Ф.Бєляєв); дослідницька мотивація (А.В.Петровський); вторинна потреба (Б.І.Додонов) та ін.

Особлива увага в дисертаційному дослідженні приділяється педагогічному аспекту характеристики інтересу, виходячи з чотирьох якісних етапів його розвитку: зацікавленість, допитливість, пізнавальність та конструктивна творчість. Аналіз етапів розвитку інтересів учнів дозволяє стверджувати, що характеристика інтересу до певного виду діяльності відображає певний рівень розвитку нахилів учнів, а також наявність відчутних стимулів і мотивів діяльності. Тому в процесі формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності слід враховувати, що інтерес не може бути обмежений однією рисою характеру індивіда, його слід розглядати в тісному зв'язку з іншими властивостями, які характеризують особистість (біологічні властивості, психічні процеси, знання, вміння, навички, нахили, ідеали, переконання тощо).

Інтерес до підприємницької діяльності, по суті, є професійним інтересом, оскільки ця діяльність здійснюється людьми певних професій чи спеціальностей. Існують різні підходи до визначення поняття “професійний інтерес”. А.Г.Голомшток розглядає його як зацікавленість конкретною професією; як усвідомлений мотив розглядають інтерес М.Д.Левітов та В.І.Ковальов; як спрямованість особистості на визначений вид діяльності – Г.Ф.Георгієв, Є.П.Гроссу, Н.М.Матяш, Т.К.Панкратов; як власне інтерес до бажаного виду діяльності – К.А.Арискіна, В.Ф.Афанасьєв, Р.І.Гарбич, А.Ф.Єсаулов, М.М.Мінгалєєва; як ставлення особистості до конкретного виду чи роду діяльності – Т.Л.Бухаріна, М.В.Даниленко, В.Ф.Сахаров, О.В.Тополь, Н.О.Шевченко.

На основі проведеного дослідження сутності інтересу, розгляду його як ставлення особистості до певного предмета чи явища дійсності можна стверджувати, що інтерес до підприємницької діяльності має професійну спрямованість і визначається як психічне утворення потребнісно-мотиваційної сфери індивіда, що ґрунтується на усвідомленні суспільно-економічної та особистісної значущості цієї діяльності та відповідних вимог її до людини в сучасних умовах і виявляється у прагненні оволодіти необхідними знаннями, вміннями та професійно значущими якостями. Розкриття особливостей та структури інтересу до підприємницької діяльності дає змогу визначити показники рівнів його формування.

Високий рівень формування інтересу до підприємницької діяльності характеризується стійкою потребою в знаннях предметів соціально-економічного циклу, відповідною інформованістю про зміст і вимоги певних професій та способи одержання інформації, позитивним ставленням до основних професій сфери підприємництва, впевненістю у подоланні труднощів на шляху до оволодіння обраною професією.

Середній рівень характеризується розвинутою потребою в знаннях предметів соціально-економічного циклу, прагненням і спробами вивчення змісту та вимог професій сфери підприємництва, позитивним ставленням до професії (нестійкого характеру), виявом зусиль до ознайомлення із змістом підприємницької діяльності.

Низький рівень характеризується зацікавленням зовнішньою стороною підприємницької діяльності, відсутністю потреби в глибокому ознайомленні зі змістом та вимогами відповідних професій, не стабільно позитивним ставленням до професії, відсутністю вольових зусиль до ознайомлення зі змістом професій сфери підприємницької діяльності.

Для формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності необхідно створити умови для пролонгованого, а не дискретного педагогічного впливу на учнів. Тобто розвиток професійних інтересів повинен здійснюватися на основі пізнавальних інтересів. Практично кожний навчальний предмет має певні можливості для формування професійних інтересів учнів. Але, як вже зазначалося найбільше можливостей для профорієнтації учнів виникає у процесі реалізації змісту предметів соціально-економічного циклу.

Розв'язання завдань формування професійних інтересів учнів в урочний та позаурочний час у процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу вимагає визначити взаємозв'язки пізнавальних та професійних інтересів, рівні формування професійного інтересу, динаміку його розвитку. Формування інтересу до підприємницької діяльності в процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу передбачає виділення наступних груп школярів:

·

учні, в яких яскраво виражені пізнавальні інтереси не відповідають професійним інтересам;

· учні з різноманітними нестійкими пізнавальними інтересами, які не узгоджені з професійними;

· учні, в яких збігаються пізнавальні інтереси з професійними;

· учні, в яких виражений професійний інтерес, що не збігається з пізнавальними інтересами.

У другому розділі “Експериментальна перевірка ефективності змісту й засобів формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності у процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу” розкриваються організація і методика експериментальної роботи, визначено форми й методи формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності, обґрунтовані напрями реалізації профорієнтаційної спрямованості змісту предметів соціально-економічного циклу для підвищення ефективності формування в учнів професійних інтересів щодо сфери підприємництва, а також показана динаміка цього процесу.

Відповідно до установок психолого-педагогічної науки, мети й поставлених завдань дослідно-експериментальної роботи, в дисертації виділені послідовні етапи формування інтересу старшокласників до підприємництва.

На першому етапі вивчався стан та досвід економічної підготовки учнів загальноосвітніх шкіл, визначався рівень формування у старшокласників професійних інтересів. На цьому етапі, на основі аналізу результатів констатуючого експерименту, виявлено характер ставлення старшокласників до підприємницької діяльності, причини низького рівня сформованості інтересу до сфери бізнесу й уявлень учнів щодо сутності ринкової економіки та її найважливішого елемента — підприємництва. З 627 опитаних учнів 10 – 11 класів тільки 6,8% виявили досить повну загальну інформованість про професії сфери бізнесу, майже 40% зовсім не володіють інформацією про ці професії. Серед джерел отримання інформації про підприємницьку діяльність школа займає останнє місце. За результатами проведеної експериментальної роботи визначено, що причиною низького рівня формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності є, насамперед, недостатній рівень профорієнтаційної роботи школи. За даними констатуючого експерименту, 56% десятикласників і 28% учнів одинадцятих класів не мають чіткого уявлення про майбутню професійну діяльність взагалі й лише 4 — 9% учнів, залежно від школи, назвали вчителів як таких, хто допоміг їм у виборі професії. За даними нашого дослідження, у старшокласників спостерігається також низький рівень економічної підготовки тому, що в багатьох школах не вивчаються економічні дисципліни, а це зумовлює адекватне розуміння сутності підприємницької діяльності й не сприяє формуванню інтересу до сфери бізнесу.

Враховуючи складність процесу формування інтересу учнів до підприємницької діяльності, нами розроблена відповідна модель. В моделі формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності визначається якісна характеристика структури інтересу, наводяться критерії оцінки, показники та рівні сформованості інтересу учнів до сфери підприємництва. У структурі моделі передбачаються наступні напрями роботи по формуванню інтересу до підприємницької діяльності: психологічний (вивчення особистісних проявів учнів та виховання професійно необхідних якостей); навчальний (вивчення економічних понять та категорій, з'ясування сутності та принципів підприємництва і його організаційних форм); професійний (соціально-економічна й виробнича характеристика професій сфери підприємництва).

На другому етапі дослідження вивчалися індивідуальні особливості учнів, зміст навчальних предметів соціально-економічного циклу, відповідність цього змісту завданню формування інтересу учнів до діяльності у сфері підприємництва, визначалися дидактичні функції міжпредметних зв'язків, що в сукупності складають основи розвитку компонентів інтересу до підприємницької діяльності. Був проведений аналіз змісту програм і відповідних підручників з економічної та соціальної географії світу, всесвітньої історії, історії України, основ економічних знань. Були виділені теми, які безпосередньо пов'язані з підприємницькою діяльністю. Зміст програм з означених предметів проаналізовано за такою схемою:

·

використання навчальних предметів для формування в учнів економічних знань, економічного мислення інтересу до діяльності у сфері бізнесу;

· визначення загальноосвітніх і виховних можливостей навчального матеріалу для формування інтересу до підприємницької діяльності;

· вплив предметів соціально-економічного циклу на всі компоненти інтересу — мотиваційний, пізнавальний і вольовий.

На цьому етапі експерименту вивчалась також успішність старшокласників з предметів соціально-економічного циклу. Аналіз успішності, відвідування нами шкільних уроків, бесіди з учнями та вчителями-предметниками дали змогу простежити взаємозв'язок інтересу до вивчення учнями предметів соціально-економічного циклу з відповідним інтересом до економічних знань, що становить основу формування інтересу до підприємницької діяльності. На цьому етапі формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності відбувалось на стадіях уваги, зацікавленості й частково допитливості. Учні звертали увагу на окремі професії сфери підприємництва, ця увага й зацікавленість ґрунтувалися на позитивному ставленні до підприємницької діяльності в цілому й характеризувалися емоційністю та імпульсивністю у процесі вивчення цієї сфери.

Протягом формуючого експерименту фіксувались проміжні дані (раз на півроку), що давало змогу простежувати динаміку формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності, коригувати умови, що впливали на його формування, а також визначати залежність інтересу не тільки від успішності, а й від таких чинників: економічних знань, економічного мислення, підприємницьких здібностей і т.п.

На третьому етапі здійснювалось дослідження ефективності змісту та педагогічних засобів формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності в процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу. Була визначена залежність ставлення учнів до підприємницької діяльності від організації навчально-виховного процесу та відповідної підготовки вчителів з предметів соціально-економічного циклу, від методів і прийомів викладання програмового матеріалу, оптимального поєднання цього змісту з економічним і профорієнтаційним матеріалом, а також від вдалого поєднання різних позаурочних форм навчання і виховної роботи, які стимулюють формування інтересу до підприємницької діяльності та сприяють розвитку відповідних умінь і навичок. На цьому етапі експерименту був запропонований факультативний курс “Основи підприємницької діяльності”, який знайомив учнів старших класів із сутністю і змістом підприємництва, організаційно-правовими формами бізнесу, основними видами підприємництва, технологією заснування власної справи, теорією та практикою менеджменту й маркетингу. Ставилося завдання посилити зміст профорієнтаційної роботи з учнями. Для цього в процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу характеризувалися найпоширеніші професії сфери бізнесу. Наводились соціально-економічна характеристика цих професій (географія професії, форма організації праці, виробнича характеристика, професійно необхідні знання, вміння, навички); вимоги професії до індивідуально-психологічних особливостей індивіда (пам'ять, увага, інтелект, риси характеру тощо). Цей професіографічний матеріал було логічно пов'язано із змістом предметів соціально-економічного циклу. В процесі реалізації удосконаленого змісту предметів соціально-економічного циклу широко використовувались: бесіди, рольові, імітаційні, ділові ігри, проблемні ситуації, творчі завдання, зустрічі з підприємцями, екскурсії та “круглі столи”, диспути, які були наближені до реальної підприємницької діяльності, а, отже й готували до професійного спілкування та відповідали логіці бізнесу.

На завершенні третього етапу учні складали професіограми обраних професій сфери бізнесу, оцінювалась правильність їх фахового вибору в психофізіологічному плані (співвідношення можливостей особистості з вимогами професії), засвоєння знань про професію (оцінювання пізнавального компонента), розв'язання складних завдань (вольовий компонент).

На заключному, четвертому етапі дослідження, узагальнювались дані й уносились корективи в запропоновану методику, розроблявся навчальний посібник “Основи підприємництва”, в якому розкриваються деякі теоретичні поняття та надаються методичні рекомендації, необхідні для формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності й підготовки учнів до майбутньої діяльності у сфері бізнесу. Обробка і аналіз отриманих експериментальних даних, зіставлення їх з результатами констатуючого експерименту, дозволило простежити динаміку формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності, зробити висновки про ефективність запропонованої методики та можливості її використання в загальноосвітніх школах.

Ефективність використання у процесі навчання в експериментальних класах сукупності форм і методів професійної орієнтації для формування в учнів інтересу до підприємницької діяльності підтверджується, насамперед, зростанням рівня економічних знань: 67,4% старшокласників показали високий рівень знань економічних термінів та категорій, 58,6% — розуміння сутності ринку; в 3,3 рази збільшилась кількість учнів, які мають повну інформованість про професії сфери підприємництва. Усе це призвело до суттєвих позитивних змін в динаміці ставлення старшокласників до підприємницької діяльності. Якщо за результатами констатуючого експерименту середній показник позитивного ставлення учнів 10 — 11 класів до підприємницької діяльності складав 83,2%, то наприкінці дослідження він становив 91,8%.

Аналіз загальних результатів дослідно-експериментальної роботи показує позитивні кількісні та якісні зміни в розвитку в старшокласників інтересу до підприємницької діяльності. Це підтверджується динамікою названих змін за елементами компонентів інтересу. За мотиваційним компонентом в експериментальних класах рівень сформованості інтересу в старшокласників до підприємницької діяльності підвищився у середньому на 33,8% (в контрольних класах приріст складав лише 4%). При цьому відмічаються значні зміни в ієрархії мотивів учнів, панівними стали соціальні, суспільно значущі й творчі мотиви.

За пізнавальним компонентом інтересу до підприємницької діяльності приріст становить 36,3% (в контрольних класах — 5,3%). У структурі цього компонента значні зміни відбулися в розумінні сутності підприємництва, в бажанні набути додаткові економічні знання.

За вольовим компонентом приріст сформованості інтересу до підприємницької діяльності складає 35,1% (в контрольних класах — 3,6%). За цим компонентом спостерігається значне зростання кількості старшокласників з визначеною програмою особистого професійного становлення.

У цілому за всіма компонентами формування інтересу до підприємницької діяльності в старшокласників експериментальних груп перевищує рівень контрольних груп на 31,5%. Загальна результативність формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності наводиться в таблиці 1.

Таблиця 1

Результативність формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності

Групи РІВНІ

Високий Средній Низький

КЕ ФЕ П КЕ ФЕ П КЕ ФЕ П

Абс. % Абс. % Абс. % Абс. % Абс. % Абс. %

Експери-ментальні 8 4,6 36 21,3 +16,7 29 17,2 63 37,6 +20,4 131 78,2 69 41,1 -37,1

Контрольні 4 2,3 9 5,2 +2,9 28 16,4 39 22,9 +6,5 140 81,3 124 71,9 -9,4

Примітки:

КЕ – констатуючий експеримент; ФЕ – формуючий експеримент; П – приріст.

Отже, проведена дослідно-експериментальна робота сприяла позитивним змінам у свідомості й поведінці старшокласників, одержані дані підтвердили ефективність створених організаційно-педагогічних умов та методики формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності в процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДОСЛІДЖЕННЯ

1. У дисертації наведене теоретичне узагальнення та експериментально перевірене концептуальне положення про формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності як одного із дієвих заходів підготовки учнів до професійного самовизначення в умовах становлення в Україні ринкових відносин.

2. Аналіз психолого-педагогічної та економічної літератури дозволив уточнити поняття “інтерес до праці”, “професійний інтерес” і визначити суть поняття “інтерес до підприємницької діяльності”, як психічного утворення потребнісно-мотиваційної сфери індивіда, що ґрунтується на усвідомленні суспільно-економічної значущості даної діяльності та відповідних вимог її до людини в сучасних умовах і виявляється у прагненні оволодіти необхідними знаннями, уміннями та професійно значущими якостями.

3. Вивчення і аналіз шкільної практики засвідчили незадовільний стан роботи школи щодо формування інтересу до підприємницької діяльності, низький рівень загальної економічної підготовки учнів, недостатнє розуміння старшокласниками сутності діяльності у сфері бізнесу.

4. У процесі експериментальної роботи була розроблена модель формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності. В моделі виділені мотиваційний, пізнавальний і вольовий компоненти інтересу, наведена їх якісна характеристика, визначені критерії оцінки та показники рівнів сформованості інтересу учнів до підприємницької діяльності у процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу. Доведено, що формування інтересу старшокласників до підприємництва здійснюється за такими напрямами: психологічним, навчальним і професійним.

5. Результати проведеного дослідження показали, що практично всі компоненти інтересу до діяльності в сфері підприємництва значною мірою можуть ефективно формуватися в процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу за таких умов:

·

профорієнтаційна спрямованість навчального матеріалу;

· насиченість змісту уроків економічними поняттями, категоріями та інформацією про різні види підприємницької діяльності з урахуванням вікових можливостей сприйняття матеріалу;

· використання в навчальній роботі поряд з традиційними педагогічними засобами інноваційних технологій;

· орієнтація навчально-виховного процесу на виховання активних економічних суб'єктів, здатних виявити себе не тільки як виробників і споживачів товарів, а і як індивідуальностей, котрі спроможні активно впливати на економічні процеси на мікрорівні, а також адекватно оцінювати дії держави на макрорівні.

6. Проведена експериментальна робота підтвердила, що обґрунтовані педагогічні умови і засоби є ефективними у процесі формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності. На закінченні дослідно-експериментальної роботи, в експериментальних групах рівень сформованості інтересу до підприємницької діяльності перевищував рівень контрольних груп на 31,5%. Збільшилась чисельність учнів з високим рівнем інформованості про професії сфери підприємництва (з 6,8% до 22,4%), на 40,9% зменшилась чисельність старшокласників з низьким рівнем інформованості про зазначені професії.

7. Виявлено об'єктивну необхідність уведення в середній загальноосвітній школі комплексної економічної освіти, головною метою якої є зміна економічної поведінки учнів щодо розвитку в них підприємливості, діловитості, працьовитості, виховання уміння об'єктивно оцінювати й усвідомлювати свої слабкі та сильні сторони. Це потребує запровадження в практику школи не окремого курсу з економіки або економічного предмета, а цілісної системи шкільної економічної освіти, орієнтованої на різні вікові групи та рівні пізнавальної активності учнів.

Дослідження не вичерпало всіх аспектів проблеми формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності. Дальшого наукового пошуку потребують питання взаємодії сім'ї і школи у формуванні в учнівської молоді інтересу й готовності до підприємницької діяльності, єдності економічного та морального виховання учнів у процесі формування інтересу до підприємницької діяльності, раціональних форм і засобів економічної підготовки вчителів соціального циклу.

Основні положення дисертації викладені в таких публікаціях:

1. Дратвер Б.Л., Пасічник Н.О. Основи підприємництва: Навчальний посібник. – Кіровоград: Імекс, 2000. – 188с.

2. Дратвер Б.Л., Пасічник Н.О. Словник–довідник з підприємництва для школярів. – Кіровоград: РВЦ КДПУ ім. В.Винниченка, 1998. – 84 с.

3. Основи економічної теорії: Методичні вказівки / Б.Л.Дратвер, В.Л.Лисова, І.В.Олійник, Н.О.Пасічник. – Кіровоград: РВГ ІЦ КДПУ ім.В.Винниченка. – 1998. – 62 с.

4. Бардюжа Н.А., Дратвер Б.Л., Олейник И.В. История экономической мысли Украины: Методические рекомендации по изучению курса. – Кировоград: Институт коммерции, 1995. – 74 с.

5. Бардюжа Н.О., Дратвер Б.Л., Олійник І.В. Словник ринкової економіки / За ред. Дратвера Б.Л. – Кіровоград, 1996. – 79 с.

6. Пасічник Н.О. Виховання та економічні відносини // Наукові записки КДПУ – Серія: Педагогічні науки. Випуск ХІІ. – Кіровоград: РВЦ КДПУ ім. В.Винниченка, 1998. – С. 48 - 54.

7. Пасічник Н.О. Підприємництво та підприємець очима учнів // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету. – Серія: Педагогіка. №3. – 1999. – С. 157 - 162.

8. Пасічник Н.О. Формування інтересу учнів до підприємницької діяльності як педагогічна проблема // Наукові записки КДПУ. – Серія: Педагогічні науки. Випуск ХVІІ. – Кіровоград: РВГ ІЦ КДПУ ім.В.Винниченка, 1999. – С. 54 - 60.

9. Пасічник Н.О. Проблема інтересу в педагогічній спадщині В.О.Сухомлинського // Педагогіка та психологія: Збірник наукових праць. Вип. 10. – Харків: ХДПУ, 1999. – С. 88 - 92.

10. Пасічник Н.О. Проблеми формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету. Серія: Педагогіка. № 5. – 1999. – С.42 - 44.

11. Пасічник Н.О. Формування інтересу до підприємницької діяльності як засіб професійної орієнтації // Наукові записки КДПУ. – Серія: Педагогічні науки. – Випуск ХХVІ – Кіровоград: РВГ ІЦ КДПУ ім.В.Винниченка. – 2000. – С. 52 - 53.

12. Пасічник Н.О. Формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності в системі професійної орієнтації // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Трудова підготовка учнівської молоді: стан та перспективи”. – Тернопіль, 1999. – С. 85 - 86.

Анотація

Пасічник Н.О. Формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності у процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.07 – теорія і методика виховання. – Інститут проблем виховання АПН України, Київ, 2000.

Дисертацію присвячено питанням теорії і практики формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності у процесі вивчення предметів соціально-економічного циклу. Уточнено сутність понять “інтерес до праці”, “професійний інтерес” та “інтерес до підприємницької діяльності”. Визначені соціально-педагогічні передумови формування у старшокласників інтересу до підприємницької діяльності. Розроблена модель формування інтересу учнів до підприємницької діяльності, зазначені та обґрунтовані способи поглиблення профорієнтаційної спрямованості змісту навчального матеріалу з предметів соціально-економічного циклу для підвищення ефективності процесу формування інтересу старшокласників до підприємницької діяльності.

Ключові слова: інтерес старшокласників, підприємницька діяльність, профорієнтаційна спрямованість, професійний інтерес, професійно важливі якості.

Аннотация

Пасечник Н.А. Формирование интереса старшеклассников к предпринимательской деятельности в процессе изучения предметов социально-экономического цикла. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.07 – теория и методика воспитания. – Институт проблем воспитания АПН Украины, Киев, 2000.

В диссертации теоретически обосновано и экспериментально проверено концептуальное положение о формировании у старшеклассников интереса к предпринимательской деятельности в процессе изучения предметов социально-экономического цикла. Определены социально-педагогические условия и дидактические аспекты формирования у учащихся интереса к предпринимательской деятельности (образовательный, воспитательный, развивающий, профориентационный). На основе анализа отечественных и зарубежных источников уточнена психолого-педагогическая сущность понятия “профессиональный интерес”. Показано, что интерес к определенному виду деятельности приводится в действие специфическим мотивационным механизмом, который находится в самой структуре интереса, составляя его компоненты. В структуре интереса к предпринимательской деятельности в диссертации выделены следующие компоненты: мотива-ционный, обеспечивающий избирательно-положительное эмоциональное отношение к предпринимательской деятельности, связь с ценностными ориентациями личности; познавательный, характеризующий устойчивое, постоянное стремление к овладению знаниями о содержании, условиях и характере труда в сфере предпринимательства; волевой, определяющий уровень самостоятельности и активности старшеклассников в стремлении овладеть знаниями и умениями, необходимыми для будущей профессии. Обосновано, что эффективность формирования у старшеклассников интереса к предпринимательской деятельности в процессе изучения предметов социально-экономического цикла требует совершенствования профориента-ционной направленности содержания названых предметов, расширения межпредметных связей с целью приближения субъективного видения учащимися мира к пониманию объективных потребностей общества в условиях развития рыночной экономики.

Для реализации поставленных задач исследования разработана комплексная модель формирования у старшеклассников интереса к предпринимательской деятельности. Модель содержит качественную характеристику структуры интереса, показатели уровней формирования интереса старшеклассников и такие направления работы по формированию интереса учащихся к предпринимательской деятельности: психологический (изучение личностных проявлений учащихся и развитие профессионально необходимых качеств); образовательный (изучение основных экономических понятий и категорий, сущности и принципов предпринимательства и его организационных форм); профессиональный (социально-экономическая и производственная характеристика профессий сферы предпринимательства). При дифференциации уровней сформированости интереса к предпри-нимательской деятельности учитывалось эмоциональное отношение к пред-принимательству, информированность учащихся о профессиях сферы бизнеса, успеваемость по предметам социально-экономического цикла, устойчивость интереса к предпринимательству, уровень познавательной и волевой активности и т.д.

В диссертации разработаны конкретные научно-практические рекомендации по совершенствованию учебных программ предметов социально-экономического цикла в плане усиления их профориентационной направленности, раскрыта совокупность форм и методов формирования у старшеклассников интереса к предпринимательской деятельности.

Ключевые слова: интерес старшеклассников, предпринима-тельская деятельность, профессиональный интерес, профессиональная на-правленность, профессионально необходимые качества.

Annotation

Pasichnik Nataliya Oleksiyivna. The formation of senior pupils' interest for the enterprising business activity during the process of studying subjects of socio-economical course. — Manuscript.

Dissertation for gaining the scientific degree of Candidate of Pedagogy according to the spesiality 13.00.07 — the theory and methods of upbringing. — Institute of Upbringing Problems, Academy of Pedagogical Sciences of Ukraine, Kyiv, 2000.

Dissertation is devoted to the problems of theory and practice of the forming of senior


Сторінки: 1 2