У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність теми

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

Пиріг Орест Богданович

УДК 66.094.3:574.729

ЕПОКСИДУВАННЯ ОЛІЙ НАДОЦТОВОЮ КИСЛОТОЮ

05.17.04 – Технологія продуктів органічного синтезу

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Львів 2000

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі технології органічних продуктів Державного університету “Львівська політехніка”. Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор хімічних наук, професор

Піх Зорян Григорович,

Державний університет “Львівська політехніка”

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, професор

Мельник Анатолій Павлович,

Харківський державний політехнічний університет,

кафедра технології жирів

доктор хімічних наук, професор

Никипанчук Михайло Васильович,

Державний університет “Львівська політехніка”, завідувач кафедри

загальної хімії

Провідна установа: Інститут біоорганічної хімії і нафтохімії

НАН України, м.Київ

Захист відбудеться “_6_” _жовтня_ 2000 р. о 1500 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.052.07 у Державному університеті “Львівська політехніка” за адресою: 79013, м. Львів-13, пл. св. Юра, 3/4, корп. 8, ауд. 339.

З дисертацією можна ознайомитися в науково-технічній бібліотеці Державного університету “Львівська політехніка” за адресою: Львів-13, вул. Професорська, 1.

Автореферат розісланий “_6_” _вересня_ 2000 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради Д 35.052.07

доктор хімічних наук, професор В.М. Жизневський

Актуальність теми. Епоксидовані олії є одними з кращих пластифікаторів-стабілізаторів полівінілхлориду (ПВХ) та інших полімерів, які використовуються в харчовій, медичній, будівельній і шкіряній промисловості. В Україні та в СНД єдиним виробником епоксидованих олій є ВАТ “Галлак” (м. Борислав). За останні роки випуск епоксидованих олій на цьому підприємстві значно зменшився. Це насамперед пов‘язано з відсутністю виробництва в Україні мурашиної кислоти, яка є компонентом епоксидуючої системи. Тому актуальною є проблема заміни мураши-ної кислоти в процесі епоксидування олій іншим кислотним складником епоксидуючої системи (ЕС).

Нова епоксидуюча система повинна відповідати таким вимогам: забезпечувати отримання епоксидованих олій (ЕО) з високими технологічними характеристиками, не брати участі в процесі розкриття епоксидних кілець, бути дешевою та зручною у використанні. При цьому використання нової епоксидуючої системи не повинно приводити до суттєвих змін в технології діючого виробництва. Вирішення цієї проблеми дозволить забезпечити потребу України в епоксидованих пластифікаторах-стабілізаторах.

Робота виконана згідно з планом науково-дослідних робіт кафедри технології органічних продуктів Державного університету “Львівська політехніка” за програмою Державного комітету з питань науки і техніки, технологій і промислової політики № 5.41.3 “Розробка теоретичних основ одержання ненасичених кислот, їх похідних і епоксидів рідиннофазним окисленням олефінових вуглеводнів” і на замовлення ВАТ “Галлак”.

Мета і завдання досліджень. Метою роботи є розробка теоретичних основ і вдосконалення технології одержання епоксидованих олій.

Завданням досліджень є розробка нової ефективної каталітичної системи для процесу епоксидування; встановлення основних закономірностей перебігу реакції епоксидування (залежності швидкості і селективності процесу від температури, початкових концентрацій та співвідношення реагентів, концентрації каталізатора, часу реакції); встановлення оптимальних умов для економічно доцільного одержання епоксидованих олій, якість яких відповідає стандартам; внесення змін в технологію виробництва, пов‘язаних з використанням нової епоксидуючої системи і її дослідна перевірка.

Наукова новизна одержаних результатів. Зроблено порівняльний аналіз використання різних епоксидуючих систем для одержання епоксидованих олій і встановлено залежність між властивостями кислотного складника епоксидуючої системи і її ефективністю. Вперше систематично досліджені закономірності перебігу процесу епоксидування олій епоксидуючою системою оцтовий ангідрид : пероксид водню : іонообмінна смола КУ-2?8 (ОА : ПВ : КУ-2?8). Вивчено кінетичні закономірності і одержано математичну модель процесу, яка дозволяє з високою ймовірністю передбачити перебіг реакції за різних умов. Виведено рівняння для обчислення селективності витрати реагентів на утворення епоксидованої олії і використано критерій селективності для вибору епоксидуючої системи і оптимальних умов.

Особистий внесок дисертанта. Автор роботи особисто виконав аналіз стану забезпечення України в ЕО і діючого виробництва, на підставі якого сформульовано мету і завдання роботи, методи досліджень. Автор ввів нові критерії оцінки процесу епоксидування, що дало змогу об‘єктивно оцінити ефективність процесу одержання ЕО і дати порівняльну оцінку різних варіантів процесу. Автор особисто виконав масив експериментальних досліджень, обробку і узагальнення даних, сформулював основні положеня дисертації і висновки, брав участь у дослідній перевірці результатів роботи на напівпромисловій установці. Експериментальні дані одержані автором є найважливішою складовою наукових праць, в яких викладено результати дисертаційної роботи.

Автор висловлює щиру подяку Генеральному директору ВАТ “Галлак” к.х.н. Бугаю Б.І. та провідному хіміку дослідно-експериментальної дільниці ВАТ “Галлак” к.т.н. Копач Г.Є. за наукові консультації з проблеми епоксидування олій.

Практичне значення одержаних результатів. Вдосконалено технологію епоксидування олій, що грунтується на використанні нової епоксидуючої системи ОА : ПВ : КУ-2?8 і попередній очистці сировини. Це дозволяє отримувати високоякісні епоксидовані пластифікатори з сировини, яка виробляється в Україні. Встановлено можливість багатократного використання гетерогенного каталізатора в процесі епоксидування олій. Розроблено метод розрахунку значень епоксидного і йодного числа за витратою пероксиду водню, що дозволяє здійснювати контроль якості епоксидованої олії під час синтезу. Результати роботи є готовими для безпосереднього використання без суттєвого переобладнання діючого виробництва. Економічна доцільність використання нової епоксидуючої системи підтверджена результатами дослідної перевірки на промисловій установці ВАТ “Галлак” (м. Борислав, Львівської обл.).

Апробація роботи. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися на: XVIII Українській конференції з органічної хімії (Дніпропетровськ-1998), науково-практичній конференції “Львівські хімічні читання-99” (Львів-1999), II конференції “Поступ в нафтогазопереробній та нафтохімічній промисловості” (Львів-1999), та на щорічних науково-практичних конференціях Державного університету “Львівська політехніка”.

Публікації. Основний зміст роботи викладений в 5 наукових статтях у фахових виданнях та 4 тезах доповідей на науково-практичних конференціях.

Структура і об‘єм роботи. Дисертація складається з вступу, 5 частин, висновків списку літератури (110 найменувань) і додатків.

Робота викладена на 129 сторінках, включає 22 таблиці, 33 рисунки, 2 додатки.

Основний зміст роботи

Огляд методів одержання епоксидованих олій шляхом епоксидування відповідних олій органічними надкислотами

Зроблено критичний огляд літературних даних про будову, шляхи використання та методи отримання епоксидованих олій, а також проаналізовано стан виробництва ЕО в Україні. Обгрунтовано необхідність пошуку нових епоксидуючих систем для процесу епоксидування олій. На основі цього сформульовано мету та основні завдання роботи. При опрацюванні методології досліджень обрано шлях максимальної наближеності методики експериментів до умов практичного здійснення процесу і основним критерієм оптимальності обрано якість ЕО.

Методика проведення досліджень та обробки експериментальних даних

Наведено характериcтики вихідних речовин, методи одержання і аналізу реакційної суміші, методи проведення досліджень та описано конструкцію і роботу експериментальних установок, на яких проведено основний масив досліджень.

Для можливості порівняння експериментальних даних, одержаних при дослідженні епоксидуючих систем на основі надоцтової кислоти з результатами, отриманими при використанні епоксидуючої системи на основі мурашиної кислоти розроблено методику розрахунку селективностей процесу епоксидування за пероксидом водню і витратою подвійних зв‘язків на основі значень епоксидного (ЕЧ) і йодного (ЙЧ) чисел ЕО.

Селективність утворення епоксидованої олії за подвійними зв‘язками вказує на ступінь участі подвійних зв‘язків олії в реакції і обчислюється як відношення епоксидного числа, одержаного в процесі епоксидування (ЕЧд), до теоретично можливого епоксидного числа, яке може бути одержане при епоксидування всіх реакційноздатніх подвійних зв‘язків (ЕЧт).

де:; ЙЧ0- початкове йодне число олії,г J2/100 г олії; ЙЧК- кінцеве йодне число епоксидованої олії, г J2/100 г олії; 1587.5 - коефіцієнт, який одержується перемноженням сталих величин.

Селективність процесу епоксидування олій за пероксидом водню вказує на ефективність його використання і обчислюється як відношення кількості пероксиду водню витраченого на епоксидування, до загальної кількості витраченого в процесі пероксиду водню (ПВ).

 

де: - об‘єм епоксидуючої системи, без каталізатора, см3; -початкова концентрація ПВ, моль/л; -кінцева концентрація ПВ, моль/л. 6250 - коефіцієнт, який одержується шляхом перемноження сталих величин.

Таблиця 1. Значення кислотного числа та колірності вихідних олій до і після процесу очистки.

Найменування | До очистки | Після очистки

Олії | К.Ч.,

мг КОН /г | Колірність,

мгJ2/100см3 | К.Ч.,

мг КОН /г | Колірність,

мгJ2/100см3

Соєва | 1.90 | 25 | 0.28 | 10

Соняшникова | 6.70 | 15 | 0.30 | 5

Касторова | 5.50 | 20 | 0.26 | 10

Ріпакова | 3.00 | 120 | 0.30 | 60

Льняна | 4.30 | 15 | 0.30 | 10

З огляду літератури відомо, що для досягнення в процесі епоксидування високих фізико-хімічних показників епоксидованих олій необхідно використовувати олії високої якості. Відсутність на Україні олій з високими технологічними характеристиками (високе йодне число, низьке кислотне число та колірність) вимагає проводити перед епоксидуванням додаткову очистку олій. В процесі досліджень нами встановлено, що для епоксидування олій достатньо проводити неповну очистку олій. Вона полягає в кислотній і лужній обробці олій, їх водній промивці і частковій обробці адсорбентами (трисил). Значення кислотного числа та колірності вихідних олій до і після очистки наведені в табл. 1. В процесі неповної очистки йодне число олій понижується в межах 0.5 1.0%.

Вибір епоксидуючих систем і механізм процесу епоксидування

При заміні ЕС в процесі епоксидування олій важливо, щоб фізико-хімічні показники якості ЕО відповідали ТУ 6-10-722-86 “Олії епоксидовані”, і при цьому забезпечувалась висока швидкість процесу епоксидування. Тому третій розділ присв‘ячений дослідженню ефективності використання епоксидуючих систем в порівнянні з ЕС мурашина кислота : ПВ (МК : ПВ) та встановленню фізико-хімічних факторів, які впливають на швидкість і селективність процесу епоксидування олій.

Для ефективної роботи ЕС на основі оцтової кислоти та її ангідриду необхідно використовувати каталізатор кислотного типу. В процесі досліджень нами були встановлені вимоги, яким повинен відповідати каталізатор для процесу епоксидування олій: -легко відділятися від реакційної суміші; -зберігати каталітичну активність протягом тривалого часу експлуатації; -не брати участі в процесі розкриття утворених епоксидних кілець; -мати високу питому поверхню; -легко регенеруватися; -бути зручним в використанні. Цим вимогам відповідає іонообмінна смола КУ-28, яка використовувалась нами як каталізатор в подальших дослідженнях процесу епоксидування олій.

Результати досліджень ефективності використання нових ЕС наведені на рис. 1,2. З наведених кривих видно, що використання ЕС ОА : ПВ : КУ-28 (крива 2) в процесі епоксидування олій є більш ефективне в порівнянні з іншими ЕС, які досліджувалися, оскільки дозволяє з високою швидкістю і селективністю одержувати ЕО високої якості. В порівнянні з оцтовою кислотою використання в процесі епоксидування оцтового ангідриду є більш вигідне, оскільки дозволяє зменшити кількість води в реакційній системі. Тому для подальших досліджень вибрана епоксидуюча система ОА : ПВ : КУ-28.

Епоксидування соєвої олії ЕС

пероксид водню : оцтовий ангідрид : іонообмінна смола КУ-28

Вивчено залежність епоксидного числа епоксидованої соєвої олії (ЕСО) від концентрації оцтового ангідриду в епоксидуючій системі при різній тривалості реакції (рис.3). З рисунку 3 видно, що залежність ЕЧ від концентрації ОА при часі процесу 2,4 і 6 годин має екстремальний характер. При збільшенні концентрації оцтового ангідриду від 1.1 моль/л до 2.1 моль/л незалежно від тривалості екперименту ЕЧ олії зростає.

Особливо це помітно на початкових стадіях реакції (крива 1). На глибоких стадіях реакції залежність ЕЧ від концентрації ОА не є суттєвою (криві 2, 3).

З рис.3 також видно, що при кон-центраціях ОА більше ніж 2 моль/л епоксидне число ЕСО зменшується. Таким чином існує оптимальна концентрація оцтового ангідриду, яка дозволяє провести процес з високою швидкістю, досягнувши при цьому високого значення епоксидного числа.

Встановлено, що оптимальною в епоксидуючій системі є концентрація ОА 2.0 2.1 моль/л. При такій концентрації оцтового ангідриду за 4 6 годин можна отримати ЕСО з вмістом епоксидних груп 6.65 % оксиранового кисню на 100 г епоксидованої соєвої олії, що відповідає класу “СУ” ТУ “Олії епоксидовані”.

Таблиця 2. Значення селективностей процесу епоксидування олій при різних концентраціях оцтового ангідриду.

Селективність,% | Концентрація ОА, моль/л

1.10 | 2.10 | 2.90

Sпв | 78.2 | 86.9 | 85.3

Sпз | 85.3 | 87.2 | 87.1

Вивчено залежність селективностей процесу епоксидування олії від концентрації ОА в епоксидуючій системі (табл.2). З результатів наведених в табл. 2 видно, що залежність селективностей процесу одержання ЕСО за подвійними зв‘язками олії (Sпз) і за пероксидом водню (Sпв) від концентрації ОА має екстремальний характер. Найвище значення селективності процесу за подвійними зв‘язками (86.9 %) і за перокисдом водню (87.2 %) одержуються при концентрації оцтового ангідриду 2.1 моль/л. Отже значення концентрації ОА в епоксидуючій системі 2.1 моль/л є оптимальним як з точки зору швидкості так і селективності реакції епоксидування олії.

Така залежність ЕЧ і селективності реакції від концентрації оцтового ангідриду пояснюється двома причинами: 1) при концентрації ОА більшій ніж 2.1 моль/л утворюється надлишкова кількість надоцтової кислоти, яка не встигає витрачатися на реакцію епоксидування і більша її частка розкладається; 2) при високих концентраціях ОА більшою є вірогідність проходження вторинної реакції розкриття епоксидних циклів за участю оцтової кислоти, що веде до втрати ЕЧ.

Вивчено залежність епоксидного числа епоксидованої соєвої олії від концентрації пероксиду водню в епоксидуючій системі при різній тривалості реакції (рис.4). З рис. 4 видно, що при тривалості експерименту до 2 годин значення ЕЧ олій прямопропорційно залежить від концентрації ПВ (крива 1). При збільшенні часу реакції до 4 та 6 годин ця залежність набуває екстремального характеру (криві 2,3). При тривалості реакції більше 4 годин залежність значення ЕЧ від концентрації пероксиду водню не є суттєвою (крива 3).

З рис.4 також видно, що при концентраціях ПВ більше ніж 9.2 моль/л тривалість стадії синтезу більше 4 годин приводить до зменшення епоксидного числа. Отже одержані результати свідчать, що існує оптимальна концентрація пероксиду водню, яка дозволяє проводити процес з високою швидкістю, досягнувши при цьому високого значення епоксидного числа.

Таблиця 3. Значення селективностей процесу епоксидування олій при різних концентраціях пероксиду водню.

Селективність,% | Концентрація Н2О2, моль/л

8.00 | 9.20 | 10.70

Sпв | 86.2 | 84.9 | 86.4

Sпз | 87.9 | 89.5 | 87.0

Встановлено, що оптимальною в епоксидуючій системі є концентрація ПВ 9.1 9.2 моль/л. При такій концентрації пероксиду водню за 4 6 годин можна отримати ЕО з вмістом епоксидних груп 6.65 % оксиранового кисню на 100 г епоксидованої соєвої олії, що відповідає класу “СУ” ТУ 6-10-722-86 “Олії епоксидовані”.

Вивчено залежність селективностей процесу епоксидування олії від концентрації ПВ в епоксидуючій системі ОА : ПВ : КУ-28 (табл.3). З табл. 3 вид-но, що селективність реакції епоксидування за ПВ, практично не залежить від концентрації пероксиду водню. Це пояснюється тим, що для досягнення високих швидкостей реакції епоксидування в вихідній рецептурі ЕС пероксид водню береться в надлишку. В той же час залежність селективності реакції за подвійними зв‘язками олії від концентрації ПВ має екстремальний характер. Найвище значення селективності процесу за подвійними зв‘язками (89.5 %) отримується при концентрації пероксиду водню 9.2 моль/л. Отже значення концентрації ПВ в епоксидуючій системі 9.2 моль/л є оптимальним і з точки зору швидкості і селективності реакції епоксидування олії.

Одержанні залежності ЕЧ і селективності реакції від концентрації пероксиду водню пояснюється двома причинами: 1) при концентрації ПВ до 9.2 моль/л швидкість реакції епоксидування є меншою за швидкість утворення надоцтової кислоти, тому утворена надкислота бере участь в розкладі епоксидних циклів; 2) при високих концентраціях ПВ він не встигає витрачатися на реакцію епоксидування, тому надлишок пероксиду водню розкладається.

Вивчено залежність епоксидного числа епоксидованої соєвої олії від концентрації іонообмінної смоли КУ-28 в епоксидуючій системі при різній тривалості реакції (рис.5). З рис. 5 видно, що залежність ЕЧ від кон-центрації КУ-28 при часі процесу 2, 4 і 6 годин має екстремальний характер. В усіх досліджуваних випадках при збільшенні концентрації КУ-28 швидкість утворення епоксидних груп на початкових етапах зростає (криві 1,2). На глибоких стадіях реакції залежність ЕЧ від концентрації іонообмінної смоли КУ- 28 не є суттєвою (крива 3).

Крива 3 також вказує на те, що при тривалості стадії синтезу більше двох годин використання високих концентрацій іонообмінної смоли КУ-28 приводить до розкладу епоксидних циклів. Отже встановлено, що існує оптимальна концентрація КУ-28, яка дозволяє проводити процес з високою швидкістю, досягнувши при цьому високого значення епоксидного числа. Оптимальною в епоксидуючій системі є концентрація іонообмінної смоли 10 % (об) від об‘єму епоксидуючої системи. При такій концентрації КУ- 28 за 4 години отримується ЕО з вмістом епоксидних груп 6.65 % оксиранового кисню на 100 г епоксидованої соєвої олії, що відповідає класу “СУ” ТУ 6-10-722-86 “Олії епоксидовані”.

Таблиця 4. Значення селективностей процесу епоксидування олій при різних концентраціях КУ-28.

Селективність,% | Концентрація КУ-28, % (об)

5.00 | 10.00 | 15.00

Sпв | 89.1 | 84.5 | 78.4

Sпз | 88.4 | 89.6 | 86.9

Вивчено залежність селективностей процесу епоксидування олії від концентрації КУ- 28 в епоксидуючій системі (табл.4). З результатів наведених в таблиці 4 видно, що залежність селективності процесу за подвійними зв‘язками від концентрації КУ-28 має екстремальний характер. Найвище значення селективності процесу за подвійними зв‘язками (89.6 %) отримується при концентрації іонообмінної смоли КУ- 28 10% (об) від об‘єму водної фази. Отже і з точки зору швидкості і селективності реакції значення концентрації КУ- 28 в епоксидуючій системі 10%(об) є оптимальним.

Одержанні залежності ЕЧ і селективності реакції від концентрації іонообмінної смоли пояснюється тим, що при концентрації КУ- 28 10% від об‘єму водної фази вдається досягнути рівність між швидкістю реакції утворення надкислоти і швидкістю її витрати.

На рис.6 наведено криві, які характеризують залежність ЕЧ від температури. Крива 1 показує, що зі зростанням температури на початкових стадіях реакції збільшується швидкість нагромадження епоксидних груп. При збільшенні тривалості експерименту до 4 годин (крива 2) втрачається залежність ЕЧ від температури реакції (при температурі 343 К одержуються ЕО, які мають вище значення ЕЧ за ті ЕО, які одержуються при температурі 353 К). Збільшення тривалості стадії синтезу до 6 годин (крива 3) приводить до того, що при температурі 353 К починають розкладатися епоксидні цикли, таким чином погіршується якість ЕО. При низьких температурах селективність процесу епоксидування є вищою (табл.5).

Таблиця 5. Значення селективностей процесу епоксидування олій при різних температурах.

Селективність,% | Температура, К

333 | 343 | 353

Sпв | 88.6 | 88.9 | 86.7

Sпз | 91.3 | 85.3 | 67.4

Аналізуючи результати, одержані в процесі дослідження впливу температури на швидкість процесу епоксидування, слід відмітити, що найкращі результати отримуються при температурі 343 К (процес епоксидування проходить з високою швидкістю і ЕО, які одержуються, мають високу якість). Також очевидним є факт, що процес епоксидування не можна проводити при температурі 353 К. При цій температурі відбувається інтенсивний розклад пероксиду водню, що приводить до зменшення селективності процесу епоксидування за ПВ. Проведення синтезу при температурі 333 К дозволяє отримувати ЕО з високою селективністю (табл.4), але швидкість процесу епоксидування в цьому випадку є надто низькою.

В результаті проведених експериментів встановлено, що оптимальними умовами для епоксидуючої системи ОА:ПВ:КУ-28 є концентрація: оцтового ангідриду - 2.02.1 моль/л; концентрація пероксиду водню - 9.19.2 моль/л; концентрація КУ-28 – 10%(об) від об‘єму епоксидуючої системи та температура 343 К.

За оптимальних умов проведено епоксидування інших олій. З одержаних результатів (табл.6) видно, що при епоксидування льняної та соняшникової олії одержуються ЕО з епоксидним числом, яке відповідає вимогам ТУ 6-10-722-86 “Олії епоксидовані”. Низькі значення ЕЧ ріпакової та касторової олій обумовлені низьким значенням ЙЧ вихідних олій.

Таблиця 6. Значення епоксидного і йодного чисел епоксидованих олій, одержаних за оптимальних умов

Показники | Олія

процесу | Касторова | Ріпакова | Соняшникова | Льняна

ЙЧ0, г J2/100г | 86.0 | 115.6 | 133.8 | 181.9

ЕЧ, % | 3.62 | 4.75 | 6.39 | 8.49

ЙЧк, г J2/100г | 5.19 | 4.23 | 4.04 | 1.3

Sпв, % | 84.22 | 86.3 | 84.58 | 87.2

Sпз, % | 86.9 | 85.2 | 85.87 | 94.5

Кінетика процесу епоксидування олій надоцтовою кислотою.

Епоксидування олій відбувається у двофазній системі, це зумовлює ряд трудностей при описі кінетики цієї реакції. Так при традиційному підході до опису реакцій такого типу слід враховувати коефіцієнти розподілу реагентів в обох фазах. Оскільки кофіцієнти розподілу реагентів змінюються в ході реакції, то використати такий підхід для опису кінетики реакції епоксидування практично неможливо.

З аналізу літератури відомо, що реакція епоксидування олефінів пероксидом водню описується таким рівнянням швидкості:

1)

де: Сп - біжуча концентрація пероксиду водню, моль/л., Сн - біжуча концентрація подвійних зв‘язків олефіну, г-екв/л., kеф - ефективна константа швидкості реакції., kеф= kCкат., Скат - концентрація каталізатора, г-екв/л.

Оскільки під час реакцій епоксидування олії поводять себе так само як олефіни, було зроблено припущення, що при перебігу реакції в кінетичній області рівняння (1) можна використати і для опису процесу епоксидування олій.

Після математичних перетворень рівняння для опису кінетики процесу епоксидування олій має вигляд:

де: СП - біжуча концентрація пероксиду водню, моль/л., СПо– початкова концентрація пероксиду водню, моль/л., СНо – початкова концентрація подвійних зв‘язків олефіну, г-екв/л., kеф - ефективна константа швидкості реакції.,

Спрямлення кінетичних кривих витрати пероксиду водню, під час проведення реакції епоксидування соєвої олії, в координатах - t (рис.7) вказує на те, що рівняння (2) добре описує криві і може бути використане для обчислення константи швидкості процесу епоксидування соєвої олії. Обчислені за цим рівнянням константи при різних температурах і концентраціях каталізатора наведені в таблицях 7,8.

Залежність константи швидкості від температури добре описується рівнянням Ареніуса. Розраховані за цим рівнянням значення енергії активації, ентальпії активації, ентропії активації і передекспоненти мають такі значення:

Еа=52 кДж/моль; k0=7.8104 л/мольхв; H#=49.1кДж/моль; S#=-181Дж/мольК.

Таблиця 7.Значення константи швидкості при епоксидуванні соєвої олії надоцтовою кислотою при різних температурах.

Т,К | 333 | 343 | 353

kk, л/мольхв | 5.6510-41.010-5 | 8.8710-41.410-5 | 16.410-41.010-4

ki=kеф/С0 | 1.9810-3 | 3.110-3 | 5.7310-3

Таблиця 8. Значення константи швидкості при епоксидуванні CO надоцтовою кислотою при різних концентраціях каталізатора.

Cкат,г екв/л | 0.143 | 0.286 | 0.429

kk, л/мольхв | 3.9810-42.910-5 | 8.8710-41.410-5 | 11.310-41.810-4

kі | 2.9410-3 | 3.110-3 | 2.8610-3

Найоб‘єктивнішим доказом адекватності кінетичної моделі хімічної реакції є співпадіння експериментальних кінетичних кривих з кривими, які одержуються при розв‘язку прямої задачі хімічної кінетики. Для того, щоб за зміною концентрації пероксиду водню можна було судити про значення епоксидного числа олії нами було виведено рівняння для обчислення епоксидного числа за формулами (3) та (4):

3);

4);

Зміну ненасиченості олії при цьому можна обчислити за формулами (5) та (6):

5);

6);

Результати моделювання кривих показано на рис. 8.

Порівняння розрахункових кривих з експериментальними значеннями вказує на їх хороше співпадіння.

Важливою особливістю виведених розрахункових закономірностей є можливість передбачувати за їх допомогою перебіг реакції епоксидування соєвої олії за будь яких умов (Скат, Т, час).

Технологія процесу епоксидування олій епоксидуючою системою оцтовий ангідрид : пероксид водню : КУ-28

Запропоновано принципові технологічні схеми процесу епоксидування олій надоцтовою кислотою, яка утворюється “in situ” періодичним та напівперіодичним методами. На рис.9 зображено принципову технологічну схему процесу епоксидування олій епоксидуючою системою ОА : ПВ : КУ-28. Вона складається з вузла підготовки реагентів, вузла синтезу, стадії розділення і промивки каталізатора, стадії промивки водного розчину епоксидованої олії, стадії вакуумної відгонки ЕО і стадії азеотропної відгонки толуолу. Дану технологічну схему розроблено з врахуванням діючої на ВАТ “Галлак” схеми виробництва епоксидованих олій. Відмінність розробленої технологічної схеми полягає у наявності в ній вузлів відділення, промивки, завантаження каталізатора та стадії азеотропної відгонки толуолу.

В даній технологічній схемі окрім стадії синтезу всі інші стадії здатні працювати в безперервному режимі. Тому для підвищення ефективності використання даного обладнання нами запропоновано використовувати на стадії синтезу два реакційні вузли.

Присутність в системі гетерогенного каталізатора дає можливість проводити процес епоксидування олій безперервним методом.

ВИСНОВКИ

1. Аналізуючи сучасний стан справ пов‘язаних з синтезом епоксидованих олій, які існують на Бориславському ВАТ “Галлак” запропоновано використовувати в процесі епоксидування олій оцтову кислоту, або її ангідрид.

2. Досліджено ефективність використання різних ЕС в процесі епоксидування олій. Як найбільш ефективну вибрано епоксидуючу систему ПВ:ОА. Доведено, що найкращим каталізатором для даної ЕС є іонообмінна смола КУ -28, яка дозволяє отримувати ЕО високої якості і при цьому не брати участі в процесах розкриття епоксидних циклів.

3. Запропоновано методику обчислення селективності процесу епоксидування за пероксидом водню і витратою подвійних зв‘язків. Критерій селективності використано при виборі оптимальних умов процесу епоксидування.

4. Встановлено оптимальні умови проведення процесу епоксидування олій епоксидуючою системою ОА:ПВ:КУ-28 (час, температура, СОА, СПВ, СКат). За оптимальних умов (Т=343К, Соа=2.10 моль/л, Спв=9.20 моль/л,Скат=10 г/100 мл, =180 хв) отримуються епоксидовані олії з ЕЧ рівним 6.65 %.

5. Побудовано кінетичну модель реакції і обчислені її параметри: Еа=52 кДж/моль; k0=7.8104 л/мольхв. Адекватність моделі підтверджена розв‘язком прямої задачі хімічної кінетики, яка дозволяє обчислювати значення епоксидного і йодного числа епоксидованих олій за витратою пероксиду водню.

6. Виконано оптимізацію процесу епоксидування інших олій епоксидуючою системою ОА:ПВ:КУ-28. В результаті експериментів проведених за оптимальних умов для відповідних олій одержано наступні значення Е.Ч.: касторова-3.62 %, ріпакова - 4.75 %, льняна -8.49 %, соняшникова -6.39 %.

7. Нова епоксидуюча система випробувана на напівпромисловій установці ВАТ “Галлак”. Запропоновано технологічну схему процесу епоксидування олій досліджуваною ЕС в основу якої покладена схема діючого виробництва ЕО. Економічний ефект використання нової ЕС системи складає 569,47 грн/т. Досліджено можливість проведення процесу епоксидування олій безперервним методом.

Основний зміст дисертації опублікований у роботах:

1. Пиріг О.Б., Чайківський Т.В., Піх З.Г. Оптимізація процесу епоксидування олій. // Вопросы химии и химической технологии. - 1999.- №2.-С.20-23.

2. Розрахунок селективностей процесу епоксидування олій./ Пиріг О.Б., Піх З.Г., Добровольський І.В., Бугай Б.І. // Вісник Держ. ун-ту “Львів. політехн.” Хімія, технологія речовин та їх застосування.- Львів: ДУ ЛП, 1999.- №342 .- С.130-133.

3. Пиріг О.Б., Бугай Б.І., Копач Г.Є. Епоксидування соєвої олії надоцтовою кислотою.// Вісник Держ. ун-ту “Львів. політехн.” Хімія, технологія речовин та їх застосування.- Львів: ДУ ЛП, 1998.- № 339 .- С.116-117.

4. Піх З.Г., Пиріг О.Б., Бугай Б.І. Взаємодія ненасиченого альдегіду і олефіну з пероксидом водню в карбонових кислотах.//Доповіді НАН України., -1997 р.-№9.- С.147-150.

5. Порівняння процесів епоксидування соєвої олії надмурашиною і надоцтовою кислотами, які утворюються in situ./ Пиріг О.Б., Бугай Б.І., Піх З.Г., Копач Г.Є.//Вісник Держ. ун-ту “Львів. політехн.”, до 125-річчя хіміко-технологічного факультету: Хімія, технологія речовин та їх застосування.- Львів: ДУ ЛП, 1997.- № 333 .- С.120-123.

6. Пиріг О.Б., Бугай Б.І., Копач Г.Є. Дослідження складу реакційних газів процесу епоксидування соєвої олії. //Праці XVIII Української конф. з орг. хімії.- Дніпропетровськ. - 1998. -С.456.

7. Пиріг О.Б., Бугай Б.І., Копач Г.Є. Епоксидування олій пероцтовою кислотою. //Праці XVIII Української конф. з орг. хімії.- Дніпропетровськ. - 1998. - С.455.

8. Пиріг О.Б., Піх З.Г. Безперервний процес епосидування олій. //Львівські хімічні читання-99.: Тези доповідей.- Львів, 1999.-С.65.

9. Пиріг О.Б, Піх З.Г., Бугай Б.І.Дослідження процесу епоксидування олій з використанням різних епоксидуючих систем.//Праці II науково технічної конф. “Поступ у нафтогазопереробній і нафтохімічній промисловості”.-Львів. -1999. - С.174.

Пиріг О.Б. Епоксидування олій надоцтовою кислотою.- Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.17.04 – технологія продуктів органічного синтезу, - Державний університет “Львівська політехніка”, Львів, 2000.

Дисертація присвячена дослідженню ефективності використання різних епоксидуючих систем в процесі епоксидування олій. Як найбільш ефективну вибрано епоксидуючу систему пероксид водню : оцтовий ангідрид. Доведено, що найкращим каталізатором для даної епоксидуючої системи є іонообмінна смола КУ -28, яка дозволяє отримувати епоксидовані олії високої якості і при цьому не брати участі в процесах розкриття епоксидних циклів.

Запропоновано методику обчислення селективності процесу епоксидування за пероксидом водню і витратою подвійних зв‘язків. Встановлено оптимальні умови проведення процесу епоксидування олій епоксидуючою системою пероксид водню : оцтовий ангідрид:КУ-28 (час, температура, концентрація оцтового ангідриду, концентрація пероксиду водню, концентрація каталізатора).

Побудовано кінетичну модель реакції і обчислені її параметри. Адекватність моделі підтверджена розв‘язком прямої задачі хімічної кінетики. Виконано оптимізацію процесу епоксидування. За оптимальних умов проведено епоксидування інших олій епоксидуючою системою системою пероксид водню : оцтовий ангідрид: КУ-28.

Запропоновано технологічну схему процесу епоксидування олій досліджуваною еаоксидуючою системою в основу якої покладена схема діючого виробництва епоксидованих олій. Досліджено можливість проведення процесу епоксидування олій безперервним методом.

Ключові слова: епоксидована олія, олія, іонообмінна смола КУ-28, оцтова кислота, оцтовий ангідрид, надоцтова кислота, пероксид водню.

Пыриг О.Б. Эпоксидирование растительных масел надуксусной кислотой. - Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата технических наук по специальности 05.17.04 - технология продуктов органического синтеза, - Государственный университет “Львовская политехника”, Львов, 2000.

Диссертация посвящена исследованию эффективности использования различных эпоксидирующих систем в процессе эпоксидирования раститетельных масел. Как наиболее эффективную выбрано эпоксидирующую систему уксусный ангидрид : перекись водорода. Показано, что наиболие эффективным катализатором для даной эпоксидирующей системы является ионообменная смола КУ-28, которая позволяет получать эпоксидированные растительные масла высокого качества и не принимает участи в процессах раскрытия эпоксидных колец.

Предложено методику расчёта селективностей процесса эпоксидирования раститетельных масел по перекиси водорода и по двойным связям. Определены оптимальные условия проведения процесса эпоксидирования раститетельных масел эпоксидирующей системой уксусный ангидрид : перекись водорода: КУ-28 ( время, температура, концентрация уксусного ангидрида, концентрация перекиси водорода,концентрация катализатора ).

Построено кинетическую модель реакции эпоксидирования и расчитаны её параметры. Адекватность построеной модели подтверждена расчётом прямой задачи химической канетики. Сделано оптимизацию процесса эпоксидирования соевого масла. При оптимальных условиях проведено эпоксидирование других растительных масел.

Предложено технологическую схему процесса эпоксидирования растительных масел исследуемой эпоксидирующей системой в основу которой положена схема действующего производства епоксидируемых масел. Исследовано возможность проведения непрерывного процесса эпоксидирования расти-тетельных масел.

Ключевые слова: эпоксидированое раститетельное масло, раститетельное масло, ионообменная смола КУ-28, уксусная кислота, уксусный ангидрид, надуксусная кислота, перекись водорода.

Summary

Pyrih О.B. Epoxidation of vegetable oils by peracetic acid. - Manuscript.

A thesis for Ph.D. award (technical sciences) on speciality 05.17.04 - Technology of Organic Synthesis Products, - State University “Lviv Polytechnic”, Lviv, 2000.

The thesis is dedicated to the efficiency of utilization of different epoxiding systems in the vegetable oils epoxidization process research. Vegetable oils epoxidation process peracetic acid formed “in situ” optimums was determind. The best catalyst for given epoxiding system is ionic-exchange tar КУ-28 that allows to obtain epoxided oils of high guality without taking part in the opening of epoxide cycles processes.

Vegetable oils epoxidation with hydrogen peroxide and double bonds calculation selectivity methods were elaborated.

Vegetable oils epoxidation by acetic anhydride : hydro peroxide : ionic-exchange tar КУ-28 epoxiding system process optimum were established ( time, temperature, acetic anhydride concentration, hydro peroxide concentration, catalyst concentration ).

Kinetic model of reaction was build and its parameters calculated. The model adequacy is proved by the direct straight chemical kinetics problem solution. Epoxiding process optimization was carried out. Other vegetable oils epoxidation by acetic anhydride : hydro peroxide : ionic-exchange tar КУ-28 epoxiding system “in situ” optimums was conducted.

Vegetable oils epoxidation process technological scheme of the researched epoxiding system at basis of which acting vegetable epoxided oils production. The possibility of vegetable oils epoxiding process by continuous method was researched.

Key words: epoxided oils, vegetable oils, ionic-exchange tar КУ-28, acetic acid, acetic anhydride, peracetic acid, hydro peroxide.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗРОБКА КОНСТРУКЦІЙ ТА ОБГРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ОЧИСНИКІВ КОРЕНЕПЛОДІВ - Автореферат - 21 Стр.
ПОХIДНI 10,11-ЕПОКСИУНДЕКАНОВОЇ КИСЛОТИ. СИНТЕЗ ТА РЕАКЦIЙНА ЗДАТНIСТЬ - Автореферат - 19 Стр.
Формування неправдивих показань, система тактичних прийомів їх виявлення і подолання - Автореферат - 28 Стр.
РОЗВИТОК СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ВИЩИМИ НАВЧАЛЬНИМИ ЗАКЛАДАМИ МИСТЕЦТВА І КУЛЬТУРИ В УКРАЇНІ (1917-1941 рр.) - Автореферат - 20 Стр.
ПЕРИФЕРИЧНІ РЕФЛЕКТОРНІ РЕАКЦІЇ КАУДАЛЬНОГО БРИЖОВОГО ГАНГЛІЯ - Автореферат - 26 Стр.
Вплив модуляторів активності адрено- та холінореактивних систем на пухлинний ріст та протипухлинну активність хлофідену (експериментальне дослідження) - Автореферат - 21 Стр.
ДОГОВІРНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ І ПРАВА В БУХГАЛТЕРСЬКОМУ ОБЛІКУ (на матеріалах підприємств Житомирської області) - Автореферат - 26 Стр.