У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СОЛОДОВ Олександр Опанасович

УДК 330.105+339.13

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ МАРКЕТИНГОВИХ

ДОСЛІДЖЕНЬ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Спеціальність 08.03.02 - Економіко-математичне моделювання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк 2001

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Інституті економіки промисловості НАН України (м. Донецьк)

Науковий керівник - кандидат економічних наук,

старший науковий співробітник

Лепа Микола Миколайович,

Обчислювальний центр Інституту економіки

промисловості НАН України (м. Донецьк), директор

 

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Заруба Віктор Яковлевич, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" Міністерства освіти і науки України (м. Харків), завідувач кафедри економічної кібернетики та маркетингового менеджменту

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Хижняк Володимир Іванович, Донецький інститут економіки і господарського права (м. Донецьк), декан денного відділення

Провідна установа - Одеський державний економічний університет Міністерства освіти і науки України (м. Одеса), кафедра обчислювальної техніки й інформаційних систем в економіці

Захист дисертації відбудеться 28 лютого 2001 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.051.01 у Донецькому національному університеті за адресою: 83002, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, ауд. 101.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Донецького національного університету (83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24).

Автореферат розісланий 28 січня 2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. У процесі переходу до ринкової економіки спостерігається погіршення економічної ситуації в Україні, виражене в спаді виробництва і зниженні основних показників виробничо-господарської діяльності підприємств. Положення, що склалося, передусім, пояснюється повільним впровадженням на більшості промислових підприємств нових ринкових технологій управління.

Разом з тим розвиток ринкових відносин диктує необхідність широкого використання нових концепцій управління підприємством і урахування досвіду країн з розвиненою економікою. Світовий досвід показав, що головною концепцією управління підприємством у умовах ринку є маркетинг, що дозволяє врахувати вплив ринкових чинників на його діяльність.

В умовах розвитку та нестабільності ринкової економіки України багатьом ринковим чинникам, які впливають на ефективність управлінських рішень, що приймаються керівництвом підприємства, властивий ймовірностний характер. Тому один із важливих напрямів наукових досліджень полягає в забезпеченні управлінських працівників сучасними методами підготовки та прийняття перспективних і оперативних рішень по ефективному управлінню виробництвом на основі використання економіко-математичних моделей, засобів обчислювальної техніки і інформаційних технологій, що враховують імовірнісний характер ринкових чинників. Підвищення ефективності виробництва досягається на основі оптимізації використання ресурсів і збалансованості процесів виробництва та ринкового попиту.

Аналіз наукової літератури показав, що в даний час не пророблені на досить глибокому науковому рівні питання прийняття управлінських рішень керівництвом підприємства на базі моделювання задач маркетингових досліджень ринку в умовах випадковості ринкового попиту і пропозиції продукції конкурентами на ринку. Сказане визначає актуальність теми дисертації.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до тематики науково-дослідних робіт Інституту економіки промисловості НАН України: 151897 (номер державної реєстрації 0197V009481) - "Розробка автоматизованих комплексів прийняття управлінських рішень на рівні підприємств"; 19182000 "Науково-методичне забезпечення економіко-математичного моделювання управлінських процесів".

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обгрунтування і розробка економіко-математичних моделей і методів маркетингових досліджень на промислових підприємствах для підвищення ефективності управлінських рішень в умовах випадкової поведінки ринкових чинників.

Відповідно до мети дисертації було поставлено і вирішено такі задачі:

досліджено сутність і особливості управління підприємством в умовах ринку й обгрунтовано необхідність використання маркетингу;

визначено роль і значення маркетингових досліджень для підвищення ефективності управління та виробництва в цілому;

проведено аналіз застосування існуючих економіко-математичних моделей і методів в задачах маркетингових досліджень;

розроблено ймовірнісні моделі ринкового попиту і пропозиції конкурентами продукції на ринку;

розроблено моделі планування обсягу виробництва, які в умовах детермінованості або випадковості величини обсягу ринкового попиту і випадковості величини обсягу пропозиції продукції конкурентами на ринку дають можливість сформувати оптимальний план виробництва;

розроблено методику оптимального планування обсягу випуску продукції підприємством в умовах ринку на основі економіко-математичних моделей і технологій маркетингу;

запропоновано моделі і методи оцінки якості прийняття управлінських рішень на основі інформації, отриманої в результаті маркетингових досліджень.

Предмет і об'єкт дослідження. Предметом дослідження в даній дисертаційній роботі є економіко-математичне моделювання процесів маркетингових досліджень для управління виробництвом підприємства в умовах ринку. Об'єктом дослідження є організація маркетингових досліджень на промислових підприємствах з використанням економіко-математичних моделей і методів.

Теоретичну і методичну основу дослідження склали Закони України, постанови Верховної Ради, роботи провідних українських і зарубіжних вчених у питаннях удосконалення господарського механізму, методів управління виробництвом, системного аналізу, економіко-математичного моделювання, проектування інформаційних систем управління підприємством. При виконанні роботи були використані методи: техніко-економічного аналізу, системного аналізу, теорії прийняття рішень, теорії управління ризиком, маркетингу, економіко-математичні та інш. Інформаційною базою дослідження є дані економічної літератури вітчизняних і зарубіжних авторів, матеріали конференцій та звіти промислових підприємств, а також результати авторських досліджень у ВАТ "Донецькгірмаш", ВАТ "Новогорлівський машинобудівний завод".

Наукова новизна дисертації полягає в дослідженні специфіки маркетингових досліджень для управління промисловим підприємством, а також в обгрунтуванні підходів до формування математичного забезпечення процесу прийняття управлінських рішень в умовах нестабільності ринку.

Найбільш істотні наукові результати, отримані автором дисертації:

обгрунтовано необхідність управління підприємством в умовах ринкових відносин на основі маркетингу, визначено роль і значення маркетингових досліджень з використанням економіко-математичних моделей для підвищення ефективності виробництва;

розроблено моделі планування обсягу виробництва, які в умовах детермінованості або випадковості величини обсягу ринкового попиту і випадковості величини обсягу пропозиції продукції конкурентами на ринку дають можливість сформувати оптимальний план виробництва, що забезпечує як своєчасний збут продукції, так і прибутковість виробництва;

розроблено методи реалізації моделей оптимального планування виробництва продукції, що дозволяють отримувати планові завдання, які збалансовані з виробничими можливостями підприємства і коливаннями величин обсягів ринкового попиту і пропозиції товару конкурентами;

розроблено методику ефективного планування випуску продукції підприємством в умовах ринку з використанням економіко-математичних моделей і технологій маркетингу, що передбачає раціональне використання виробничих ресурсів;

запропоновано методи підготовки і прийняття управлінських рішень в системі управління підприємством на основі розроблених моделей маркетингових досліджень.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що вони дають можливість використовувати на промисловому підприємстві маркетинговий інструментарій для вирішення комплексу питань підвищення прибутковості підприємства в нестабільних ринкових умовах на основі застосування оптимізаційних моделей і методів управління і планування виробництва продукції, що враховують ринковий попит на продукцію і поведінку конкурентів на ринку. Розроблені моделі і методи підготовки і прийняття управлінських рішень можуть використовуватися на підприємствах різних галузей промисловості.

Викладені в дисертації розробки пройшли практичну апробацію, впроваджені і використовуються в рамках інформаційної системи управління підприємством на ВАТ "Донецькгірмаш" і ВАТ "Новогорлівський машинобудівний завод". Економічний ефект від впровадження розробок автора становить 104,1 тис. грн., що підтверджується актами впровадження.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати досліджень дисертаційної роботи, висновки і рекомендації доповідалися і дістали позитивну оцінку на міжнародній науковій конференції "Проблеми технології, управління й економіки" (15-16 грудня 1999 р., м. Краматорськ), на IV Всеукраїнській конференції з проблем економічної кібернетики (23-24 квітня 1999 р., м. Жовті Води), на наукових семінарах Інституту економіки промисловості НАН України. Практичні результати дисертації розглядалися на засіданнях науково-технічних рад ВАТ "Донецькгірмаш" і ВАТ "Новогорлівський машинобудівний завод".

Публікації. За результатами виконаного дослідження опубліковано 6 робіт загальним обсягом 3,5 д.а., з них особисто автору належить 3,1 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів і висновку, викладених на 170 сторінках машинописного тексту, що містить 30 рисунків, 3 таблиці, список використаних джерел із 105 найменувань і 1 додатка.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Перший розділ - "Теоретичні питання управління підприємством на основі маркетингу".

У період переходу до ринкової економіки різко змінилися взаємовідносини підприємств із зовнішнім середовищем - державою, фінансовою системою, постачальницько-збутовими організаціями, конкурентами і споживачами. У підприємств виникла не стільки можливість, скільки необхідність самостійно вирішувати проблеми, що стоять перед ними, визначати цілі свого розвитку. Економічна свобода в ринкових відносинах характеризується в більшості випадків нестабільністю, невизначеністю і випадковістю, зумовленими великою динамікою мінливості кон'юнктури ринку, попиту, цін і поведінки конкурентів. Таким чином, найважливішою проблемою в управлінні підприємством в умовах ринку є своєчасне та якісне прийняття управлінських рішень, що враховують зміни ринкової ситуації.

Труднощі, які виникають на підприємствах України, показують, що досвід і інтуїція керівників не можуть забезпечити прийняття правильного управлінського рішення в умовах сучасного ринку. У цих умовах управлінські рішення повинні витікати із повного знання ринкових чинників і урахування того впливу, який ці рішення можуть справити на ринок.

Перехід національної економіки на ринкові "рейки" визначив необхідність створення служб маркетингу на підприємствах України. Проте, як показує практика, основною їх функцією більшість керівників підприємств вважає організацію продажу продукції, що випускається, і тому в даний момент ми можемо говорити поки тільки про практичне застосування концепції удосконалення збуту. У зв'язку з цим, і враховуючи те, що маркетинг грає провідну і координуючу роль в комплексі взаємопов'язаних процесів виробництва, збуту і розподілу продукції, в умовах переходу до ринкової економіки особливу актуальність і необхідність набуває введення в управління діяльністю підприємства сучасної концепції маркетингу з повним набором його методів та інструментів.

З сучасної концепції маркетингу випливає, що в умовах ринку для отримання максимального прибутку є необхідним проведення маркетингового дослідження ринкових чинників, а потім - виробництво і реалізація товару відповідно до результатів досліджень. Інакше кажучи, вироблення рішень в області маркетингових досліджень ринку передує рішенням в області виробництва і капіталовкладень. Таким чином, проведення маркетингового дослідження приводить ресурси підприємства у відповідність вимогам ринку.

Зарубіжний маркетинговий досвід дозволяє зробити висновок про те, що для проведення глибоких маркетингових досліджень ринку необхідне глибоке знання і широке застосування економіко-математичних моделей і методів, а також засобів обчислювальної техніки. Проведений в дисертації аналіз застосування економіко-математичних моделей та методів в маркетингових дослідженнях підприємства переконує в необхідності використання стохастичних методів і підходів при плануванні обсягу виробництва продукції з урахуванням впливу ринкових чинників, які в сучасних умовах економіки перехідного періоду характеризуються випадковістю поведінки.

Другий розділ - "Економіко-математичні методи і моделі процесів маркетингових досліджень на підприємстві".

Визначення попиту - найважливіший напрямок дослідження ринку в маркетинговій системі підприємства. Неточне визначення попиту може призвести, з одного боку, до створення зайвих потужностей і їх нераціонального використання, з іншого - до створення потужностей підприємства, недостатніх для задоволення потреби ринку.

Для визначення ринкового попиту на товари промислового призначення пропонується використовувати такі методи: статистико-екстраполяційні, нормативні і експертних оцінок. Крім цього, для визначення попиту на промисловий товар підприємство-виробник може застосовувати моделі поведінки підприємств-споживачів його продукції. Ці моделі засновані на максимізації прибутку підприємств-споживачів і дозволяють отримувати функції попиту на споживану ними продукцію.

Для визначення ринкового попиту на споживчий товар використовуються різні методи. В роботі пропонується використовувати такі методи: анкетних опитів, логістичної функції попиту, регресійно-кореляційного аналізу і моделювання поведінки споживачів.

Задача визначення попиту на промислову і споживчу продукцію дуже утруднена в умовах нестабільного вітчизняного ринку. У цій ситуації особливо актуальні методи теорії ймовірностей і математичної статистики, що дозволяють підходити до величини попиту як до випадкової величини. Маючи статистику спостережень над величинами попиту на товари, підприємство-виробник може побудувати функцію розподілу ймовірностей (функцію щільності розподілу ймовірностей) величини попиту, вважаючи її випадковою.

Інший важливий напрямок дослідження ринку в маркетинговій системі підприємства - вивчення поведінки конкурентів. Поведінка конкурентів, як правило, оцінюється по конкурентоспроможності видів товарів, що порівнюються, і їх виробничими можливостями відносно виробництва певного виду або груп товарів. Однак, не дивлячись на те, що обидва ці показника мають кількісні оцінки і дозволяють говорити про певний потенціал конкурентів, вони не відповідають на головне питання - скільки товару конкуренти продадуть? У кінцевому результаті про якість і ефективність виробництва і маркетингових досліджень конкурентів свідчать дані про кількість проданого ними товару. У даній роботі пропонується оцінювати поведінку конкурентів на нестабільному ринку по конкурентоспроможності видів товарів, що порівнюються, і по статистико-ймовірнісному аналізу результатів їх реалізаційної діяльності.

Зміна величини сукупного обсягу продажу конкурентами товару на ринку зумовлена як об'єктивними, так і суб'єктивними причинами. Отже, про неї можна говорити як про випадкову величину. Маючи статистику спостережень, підприємство-виробник може побудувати функцію розподілу ймовірностей (функцію щільності розподілу ймовірностей) цієї величини.

У дисертації при побудові моделей визначення випуску продукції використовується критерій максимізації прибутку підприємства. У моделях враховуються величини обсягів ринкового попиту і пропозиції продукції конкурентами на ринку, а також надвиробництво продукції. При цьому величина сукупного обсягу пропозиції продукції конкурентами покладається випадковою, а величина обсягу ринкового попиту - або випадковою, або детермінованою. Для різних станів цих чинників розглядаються відповідні моделі.

Стохастична модель визначення оптимального обсягу випуску продукції з урахуванням випадкової пропозиції продукції конкурентами і випадкового попиту на неї.

Модель має вигляд:

(1)

за умови , (2)

де - математичне очікування функції прибутку ; - обсяг випуску продукції; - величина, що дорівнює , ; - випадкова величина ринкового попиту ; - випадкова величина сукупного обсягу реалізованого конкурентами товару на ринку ; - постійні витрати виробництва; - ринкова ціна продукції; - питомі витрати підприємства, пов'язані з надвиробництвом продукції; - функція щільності розподілу ймовірностей величини ; - функція щільності розподілу ймовірностей величини ; - змінні питомі витрати виробництва продукції.

Функція прибутку в (1) представляється таким чином:

Для існування рішення моделі (1)-(2) необхідне виконання умови:

, (3)

де функція розподілу ймовірностей випадкової величини дорівнює . При виконанні умови (3) оптимальний обсяг випуску дорівнює , де - функція, обернена функції .

Величина максимального очікуваного прибутку, що відповідає оптимальному обсягу випуску, дорівнює .

Стохастичні моделі визначення оптимального обсягу випуску продукції з урахуванням випадкової пропозиції продукції конкурентами і детермінованого попиту на продукцію і методи їх розв'язання.

Нехай величина ринкового попиту дорівнює , а величина сукупного обсягу пропозиції конкурентами товару на ринку є випадкова величина, розподілена на відрізку , що має щільність розподілу ймовірностей . Представляють практичний інтерес дві ситуації: ситуація I - ; ситуація II - .

Позначення, що використовуються в ситуаціях I і II: - математичне очікування функції прибутку ; - обсяг випуску продукції; - постійні витрати виробництва; - ринкова ціна продукції; - питомі витрати підприємства, пов'язані з надвиробництвом продукції; - змінні питомі витрати виробництва продукції; - функція розподілу ймовірностей величини ; - функція, обернена функції .

Ситуація I. Модель має вигляд:

(4)

за умови . (5)

Функція прибутку в (4) представляється таким чином:

Для існування рішення моделі (4)–(5) необхідне виконання умови:

. (6)

При виконанні (6) оптимальний обсяг випуску дорівнює . Величина максимального очікуваного прибутку, що відповідає оптимальному обсягу випуску, дорівнює:

 

Ситуація II. Модель має вигляд:

,

(7)

за умови . (8)

Функція прибутку в (7) представляється таким чином:

 

Оптимальний обсяг випуску дорівнює . Величина максимального очікуваного прибутку, що відповідає оптимальному обсягу випуску, дорівнює

Для моделей, описаних у другому розділі, обгрунтовано існування і одиничність рішення. Для ситуацій I і II рішення знайдено в аналітичному вигляді за допомогою використання непрямих методів розв'язання стохастичних задач. Отримано залежності оптимального обсягу випуску продукції і величини максимального очікуваного прибутку від таких параметрів: функції розподілу ймовірностей випадкової величини сукупного обсягу пропозиції продукції конкурентами; питомих витрат, пов'язаних з надвиробництвом продукції; змінних питомих витрат виробництва продукції; обсягу ринкового попиту; ринкової ціни на цю продукцію. Досліджено поведінку оптимального обсягу випуску продукції і величини максимального очікуваного прибутку в залежності від зміни питомих витрат, пов'язаних з надвиробництвом продукції і змінних питомих витрат виробництва продукції.

Третій розділ - "Методичні положення організації маркетингових досліджень на підприємстві".

Ефективність управлінських рішень значно залежить від інформаційного забезпечення процесів маркетингових досліджень. У даний час в Україні не налагоджено ефективну роботу по вивченню і прогнозуванню ринку, оскільки маркетингові дослідження на багатьох підприємствах майже не проводяться. Сформовані на підприємствах служби маркетингу не можуть провести на належному рівні роботу по інформаційному забезпеченню маркетингових досліджень. З одного боку, це пояснюється непідготовленістю відповідних фахівців і відсутністю необхідного організаційного, методичного та технічного забезпечення. З іншого боку - відсутністю спеціальних методів обробки і аналізу інформації, що виникає в умовах випадковості ринкових процесів.

Враховуючи концепцію випадковості ринкових процесів, в дисертаційній роботі розроблено інформаційне забезпечення задач планування випуску продукції на підприємстві в умовах випадкового ринкового попиту і випадкової пропозиції конкурентами продукції. На базі використання методів теорії імовірностей і математичної статистики запропоновано процедури побудови функцій розподілу ймовірностей і щільності розподілу ймовірностей випадкових величин ринкового попиту і пропозиції продукції конкурентами. Дані функції необхідні для використання в розроблених оптимізаційних стохастичних моделях планування.

Функціонування задач маркетингових досліджень на підприємстві розглянуто на прикладі планування виробництва продукції ВАТ "Донецькгірмаш".

В результаті маркетингових досліджень визначено конкурентів підприємства ВАТ "Донецькгірмаш" і оцінено конкурентоспроможність його продукції. Згідно з проведеними статистичними дослідженнями випадкової величини сукупного обсягу річної пропозиції продукції конкурентами на ринку отримано функцію щільності розподілу ймовірностей цієї величини . Згідно з проведеними статистичними дослідженнями випадкової величини річного обсягу ринкового попиту на цю ж продукцію отримано функцію щільності розподілу ймовірностей цієї величини .

Для прийняття оптимального управлінського рішення керівництвом ВАТ "Донецькгірмаш" про величину річного обсягу виробництва продукції в існуючих ринкових умовах використано модель (1)-(2), в якій величини і розподілені на кінцевих відрізках. Розроблено алгоритм розв'язання даної моделі. Відповідно до алгоритму і на основі функцій і побудовано функцію розподілу ймовірностей (рис. 1) випадкової величини :

Згідно з алгоритмом розв'язування оптимальний річний обсяг випуску продукції ВАТ "Донецькгірмаш" знаходиться через вирішення рівняння , яке після підстановки числових значень приймає такий вигляд

. (9)

Рішення рівняння (9) дає величину оптимального обсягу випуску, що дорівнює

Функція , що виражає залежність очікуваного прибутку ВАТ "Донецькгірмаш" від обсягу випуску продукції в даних ринкових умовах згідно (1), має вигляд представлений на рисунку 2.

Таким чином, оптимальний обсяг випуску ВАТ "Донецькгірмаш" становить 67 одиниць продукції, а відповідна йому максимальна величина очікуваного прибутку дорівнює:

Для знаходження точки беззбитковості необхідно розв'язати рівняння

на інтервалі . Точка беззбитковості дорівнює одиниць продукції.

Таким чином, використання запропонованої стохастичної оптимізаційної моделі в умовах нестабільної економічної обстановки дозволило визначити оптимальний обсяг випуску продукції і відповідну йому величину максимального очікуваного прибутку з урахуванням спільного випадкового впливу вказаних ринкових чинників. Реалізація цієї моделі сприяє прийняттю ефективного управлінського рішення по формуванню оптимальних планових завдань, що забезпечують узгодження ресурсів підприємства відповідно до вимог ринку. А це, в свою чергу, сприяє раціональному використанню виробничих ресурсів підприємства, своєчасному збуту продукції і підвищенню прибутковості виробництва.

ВИСНОВКИ

Дисертаційні дослідження дозволили зробити такі висновки:

1. У ході узагальнення і аналізу теоретичних основ та практичного досвіду організації управління промисловим підприємством в умовах ринку було встановлено, що для сучасної нестабільної економіки переважним є управління з використанням технологій маркетингових досліджень і апарату економіко-математичних моделей та методів.

2. Складність прийняття управлінського рішення в умовах нестабільної економіки перехідного періоду визначається, зокрема, випадковістю поведінки ринкових чинників. Проведений в дисертації аналіз застосування економіко-математичних моделей і методів в маркетингових дослідженнях підприємства переконує в необхідності використання стохастичних моделей і підходів, що дозволяють врахувати випадковість ринкових чинників при проведенні маркетингових досліджень та підвищити тим самим ефективність управлінського рішення.

3. На основі ймовірнісного підходу до таких ринкових чинників, як пропозиція продукції конкурентами і ринковий попит на неї, розроблено комплекс стохастичних моделей планування виробництва продукції підприємством, що дозволяє визначити оптимальний обсяг випуску продукції і відповідну йому величину максимального очікуваного прибутку з урахуванням спільного випадкового впливу вказаних чинників. Реалізація цих моделей дозволяє формувати оптимальні планові завдання, які забезпечують узгодження ресурсів підприємства відповідно до вимог ринку.

4. Розроблено інформаційне забезпечення для розрахунку величини оптимального обсягу випуску продукції з урахуванням випадкової поведінки ринкових чинників.

5. На основі розробленого комплексу стохастичних моделей розроблено методику, що дозволяє організувати підготовку і прийняття ефективного управлінського рішення при плануванні випуску продукції підприємством в умовах ринку. Використання даної методики з урахуванням специфіки виробництва, досвіду і інтуїції особи, що ухвалює рішення, дозволяє отримати економічно пов'язаний з потребами ринку і можливостями виробництва оптимальний фінансовий результат.

6. Практичне впровадження викладених в дисертації досліджень і розробок на ВАТ "Донецькгірмаш" і ВАТ "Новогорлівський машинобудівний завод" підтверджує ефективність запропонованих автором моделей і методів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Лепа Н.Н., Солодов А.А. Определение оптимального объема выпуска продукции фирмы в условиях конкуренции и с учетом спроса // Економіка промисловості. – 1997. – №1. – с. 140-150. (Особистий внесок автора: розроблено і вирішено моделі визначення оптимального обсягу випуску продукції).

2. Лепа Н.Н., Солодов А.А. Применение экономико-математических методов в маркетинге // Проблемы развития промышленного региона. – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 1998. – с. 248-256. (Особистий внесок автора: дано характеристику особливостей математичних моделей при вирішенні маркетингових задач; визначено актуальні проблеми маркетингу і можливі методи їх вирішення).

3. Солодов А.А. Использование стохастических моделей в процессе принятия маркетинговых решений на предприятии // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Випуск 6. – Дніпропетровськ: Наука і освіта. – 1999. – с. 44-53.

4. Солодов А.А. Планирование выпуска продукции в условиях рынка. // Проблемы технологии, управления и экономики. Часть 1. Краматорск – 1999. – с. 12-15.

5. Солодов А.А. Влияние рыночного спроса и поведения конкурентов на выбор управленческого решения. // Материалы IV Всеукраинской конференции по проблемам экономической кибернетики. Донецкий гос. ун-т. – Донецк: ДонГУ. – 1999. – с. 106-108.

6. Лепа Н.Н., Солодов А.А. Стохастическая модель стратегии фирмы с учетом определенного спроса и конкуренции // Модели управления в рыночной экономике. – Донецк: ДонГУ. – 2000. – Вып. 3. – с. 136-147. (Особистий внесок автора: розроблено і вирішено модель стратегії фірми в умовах ринку).

АНОТАЦІЯ

Солодов О.О. Моделювання процесів маркетингових досліджень на підприємстві. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук по спеціальності 08.03.02 - Економіко-математичне моделювання. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2001 р.

Дисертація присвячена дослідженню основних тенденцій і закономірностей управління підприємством в умовах переходу до ринкової економіки. У роботі обгрунтована необхідність широкого використання маркетингових досліджень в управлінні промисловим підприємством з метою підвищення якості управлінських рішень, що приймаються. Як основні інструменти, які використовуються в процесі маркетингових досліджень промислових підприємств, розглядаються економіко-математичні моделі та методи. У дисертації основними ринковими чинниками, що впливають на якість управлінських рішень на підприємстві, вважаються ринковий попит на продукцію і поведінка конкурентів на ринку. Розроблено і вирішено ряд стохастичних оптимізаційних моделей планування підприємством виробництва продукції і визначення прибутку з урахуванням ринкового попиту (детермінованого або випадкового) і випадкової пропозиції продукції конкурентами.

Ключові слова: економіко-математичні моделі і методи, маркетингові дослідження, управлінське рішення, стохастичні оптимізаційні моделі.

АННОТАЦИЯ

Солодов А.А. Моделирование процессов маркетинговых исследований на предприятии. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – Экономико-математическое моделирование. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2001 г.

Диссертация посвящена исследованию основных тенденций и закономерностей управления предприятием в условиях перехода к рыночной экономике. В работе обоснована необходимость широкого использования маркетинговых исследований в управлении промышленным предприятием с целью повышения эффективности принимаемых управленческих решений. В качестве основных инструментов, используемых в процессе маркетинговых исследований промышленных предприятий, рассматриваются экономико-математические модели и методы.

Одно из основных управленческих решений, которое необходимо периодически принимать руководству любого предприятия, состоит в определении оптимальных (с точки зрения максимизации прибыли) объемов выпуска продукции. В условиях рыночной экономики эффективность такого управленческого решения определяется глубиной знания и учета основных рыночных факторов, оказывающих на него непосредственное влияние. Разрабатывая новый, основанный на использовании аппарата экономико-математического моделирования, механизм планирования производственной программы, позволяющий учитывать результаты маркетинговых исследований быстроизменяющейся внешней рыночной среды предприятия, автор предлагает перспективное направление повышения эффективности управленческого решения.

В диссертации из множества рыночных факторов, оказывающих влияние на эффективность управленческих решений, принимаемых руководством предприятия, основными считаются рыночный спрос и поведение конкурентов на рынке. Необходимость использования в диссертационной работе оптимизационных стохастических моделей при проведении маркетингового исследования предприятия обусловлена тем, что в условиях нестабильной экономики переходного периода вышеназванным рыночным факторам как никогда характерна случайность поведения. Для этих факторов предложена методика построения их функций плотности распределения вероятностей, необходимых для использования в оптимизационных стохастических моделях планирования. Предложены так же методы определения величины детерминированного рыночного спроса. Предложены модели технико-экономического обоснования выпуска продукции промышленным предприятием. Разработано информационное обеспечение задач планирования выпуска продукции на предприятии в условиях случайности рыночных факторов.

На основе вероятностного подхода к указанным выше рыночным факторам разработан комплекс стохастических моделей планирования производства продукции предприятием, позволяющий определить оптимальный объем выпуска продукции и соответствующую ему величину максимальной ожидаемой прибыли с учетом совместного случайного влияния указанных факторов. Реализация этих моделей позволяет формировать оптимальные плановые задания, обеспечивающие согласование ресурсов предприятия в соответствии с требованиями рынка. Критерий оптимизации – максимизация прибыли.

В процессе разработки комплекса стохастических оптимизационных моделей выполнено следующее:

- доказано существование и единственность решения разработанных моделей;

- разработаны аналитические методы их решения;

- получены аналитические зависимости позволяющие определять величины оптимального объёма выпуска продукции и соответствующей ему величины максимально ожидаемой прибыли от следующих параметров: функции распределения вероятностей объема рыночного спроса; функции распределения вероятностей объема предложения конкурентами товара на рынке; переменных удельных издержек производства; рыночной цены товара; удельных издержек перепроизводства продукции;

- проведены аналитические исследования, позволившие установить закономерности поведения оптимального объёма выпуска продукции и максимально ожидаемой прибыли в зависимости от изменения переменных удельных издержек производства и удельных издержек перепроизводства продукции;

- получено необходимое аналитическое условие, позволяющее предварительно проверить целесообразность производства продукции на рынок в условиях случайности рыночного спроса и предложения продукции конкурентами на рынке.

Практическое внедрение изложенных в диссертации исследований и разработок на ОАО "Донецкгормаш" и ОАО "Новогорловский машиностроительный завод" подтверждает эффективность предложенных автором моделей и методов.

Ключевые слова: экономико-математические модели и методы, маркетинговые исследования, управленческое решение, стохастические оптимизационные модели.

ANNOTATION

Solodov A.A. Simulation of market research at the enterprise. - Manuscript.

Thesis for obtaining a degree on Candidate of Economic sciences in speciality 08.03.02 - Economic and Mathematical Simulation. Donetsk national university of Ministry of Education and science of Ukraine 2001.

Thesis is devoted to the research of main tendencies and conformities to natural of management of enterprise in the condition of transition to the market economy. The work proves the necessity of implementation of market research in management of industrial enterprise to increase the quality of management decisions made. The economic and mathematical models and methods are considered as the main instruments (tools) used at the market research at the industrial enterprises.

Thesis determines the main market factors, influencing the quality of management decisions at the enterprises are market demand for the product and competitors' behavior on the market.

There has been developed and worked out. The numbers of stochastic optimization models of the enterprise' s production planning and profit definition taking into account the market demand (determined and random) and random goods' sales by competitors.

Key words: the economic - mathematical models and methods the market research the management decisions the stochastic optimization models.