У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 336

УДК 336.76 В.С. Чубань, асп.

Черкаський державний технологічний університет

Розвиток біржового товарного ринку сільськогосподарської продукції в умовах світової фінансово-економічної кризи

Глобальна фінансова криза проявляэться в зростанні цін на нерухомість і продовольство, в скороченні робочих місць як в комерційних, так і в державних організаціях, у відсутності стабільності і втраті віри в майбутнє. Причини змін, що відбуваються, різні в кожній з країн світу. У статті розглянутий сучасний стан і тенденції розвитку біржового ринку і впливу на нього світової фінансово-економічної кризи. Розроблені рекомендації щодо підвищення ефективності функціонування товарних бірж в умовах світової фінансово-економічної кризи.

біржа, біржова торгівля, біржовий ринок, товарний ринок, фінансово-економічна криза, антикризова стратегія, ринок сільськогосподарської продукції

Вступ. Короткий аналіз історії розвитку світового фінансового ринку дозволяє припустити, що в періоди стабільного розвитку переважає ліберальний підхід до організації механізмів функціонування економіки і фінансів, а в періоди криз і рецесій віддається перевага методам державного регулювання, зокрема, на основі теорій Дж. Мілля (19 ст.) і Дж. Кейнса (1930-40-і рр.), а також їх послідовників - неокласиків і неокейнсианців. Цей досвід підтверджує сучасна історія.

Таким чином, при аналізі сучасної глобальної фінансової кризи і розробці рекомендацій по антикризових програмах необхідно брати до уваги, що в історичній еволюції світового фінансового ринку завжди чергувалися концепції повного саморегулювання ринку (ліберальні і монетарські ідеї), його жорсткого державного і наднаціонального регулювання (кейнсианські і неокейнсианські теорії), а також теорії про поєднання самоналагоджувальних і регульованих ринків, зокрема теорію ринків з асиметричною інформацією (теорія, створена лауреатами Нобелівської премії по економіці 2001 р. Дж. Стігліцем, Дж. Акерлофом и М. Спенсом).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є вивчення причин фінансових криз на світовому рівні, аналіз впливу і можливі наслідки світової фінансової кризи на діяльність міжнародних та вітчизняних товарних бірж. Завданнями статі є: систематизація досліджень щодо чинників фінансових криз на світовому рівні; характеристика особливостей розвитку криз та аналіз і оцінка проявів таких криз на біржову діяльність.

Аналіз досліджень та публікацій. Значний внесок у вирішення завдань організаційно-економічного розвитку аграрного та біржового сектора в умовах кризових явищ в різні періоди зробили Ф. Кене, К. Маркс, М. Туган-Барановський, М. Кондратьєв, Є. Слуцький, Дж. Хікс, Дж. Кітчін, Дж. Кейнс, Д.Періколі, Д.Сорос, М. Барклі. На жаль, роботи зазначених авторів в більшості своїй присвячені вивченню криз лише як окремих складових міжнародних економічних відносин зокрема, міжнародна торгівля, міжнародні валютні відносини, міжнародна міграція робочої сили, а також світові геополітичні процеси. Аналізом сучасних глобальних економічних та геополітичних процесів в світі займаються ряд науковців України та інших країн СНД. Серед них необхідно виділити: В.Іноземцев, М.Делягін, А. Нєкіпєлов, Л. Кондрашова, І. Шереметьєв, А. Лавут, В. Теперман, Л. Новоселова, О. Борох, П. Кулігін, Б. Хейфец.

Виклад основного матеріалу. Стосовно глобальної фінансової кризи 2008-2009 рр. повинна враховуватися не тільки специфіка сучасного етапу глобалізації світового фінансового ринку, але також і те, що в своїй еволюції міжнародний фінансовий ринок вже кілька разів проходив всі етапи циклічного розвитку: падіння (рецесія, спад), депресія, пожвавлення (розширення) і піднесення (пік, бум). У ХХ столітті можна виділити наступні світові фінансові кризи, які перепліталися зі світовими економічними кризами і були частиною економічного циклу: 1929-33 рр. (т.з. Велика депресія), 1971-76 рр. (валютно-фінансова криза співпала зі світовою енергетичною кризою), 1986-89 рр. Сучасна глобальна фінансова криза почалася ще восени 2005 рр., але швидко набирає обертів з вересня 2008 р. по теперішній час. У тому, що вона відбулася, немає нічого дивовижного: як відомо, світові економічні циклічні кризи відбувалися в світовій і валютно-фінансовій системі тричі за ХХ століття, а як явище, перша криза ринкового перевиробництва відбулася в 1825 р. Але події кризи 2008-2009 рр. якісно відрізняються. Тепер ми вперше стикаємося з такою світовою фінансовою і економічною кризою, яка торкнулася України, що стала частиною світової економіки і світового фінансового ринку рекордне зміцнення цін на продукти харчування в 2007-2008 рр. унаслідок збігу ряду фундаментальних чинників - від погоди до інтенсивного розвитку галузі біопалива. Варто відзначити, що "слабкий" американський долар і високі ціни на нафту в цей період сприяли додатковому "підігріву" цін на сільгосппродукцію.

Саме у цей період сформувався новий термін - агфляція (agricultural inflation), яким експерти нарекли галопуюче зростання світових цін на продовольчі товари, і саме цей новий термін привернув в сферу агропродукції безліч інвесторів. Агфляція (від аграрна інфляція) процес випереджуючого збільшення ціни продовольства і технічних культур сільськогосподарського походження в порівнянні із загальним зростанням цін або із зростанням цін в несільськогосподарській сфері [5].

На практиці це виражається в швидкому збільшенні цін на продовольство на тлі скорочення його запасів і при відносно низькому загальному рівні інфляції і незначному зростанні заробітної плати. В результаті цього на однакову суму коштів можна купити істотно менше продуктів харчування, погіршується якість життя населення. Особливо важко це виявляється в країнах і в групах населення з низьким загальним рівнем доходу, більша частина якого йде саме на покупку продовольства. При подальшому погіршенні положення можлива продовольча криза і голод малозабезпечених верств населення.

Так, в 2007-2008 рр. світові ціни на пшеницю досягли небачених показників - пшеничний ф'ючерс на центральному торговому майданчику


Сторінки: 1 2 3 4 5