У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Контрольна робота - Іван-чай. Характеристика
15



м

Зміст

Вступ…………………………………………………………………2

Легенда про Іван-чай………………………………………………..3

Ботанічна характеристика…………………………………………..6

Поширення…………………………………………………………...7

Практичне використання…………………………………………....8

Застосування в медицині…………………………………………….9

Збирання, переробка та зберігання……………………………..…10

Лікарські форми…………………………………………………….10

а) для внутрішнього застосування;

б) для загального застосування.

8. Покази до внутрішнього застосування…………………………….12

9. Покази до місцевого застосування…………………………………13

10. Висновок…………………………………………………………….14

11. Додатки……………………………………………………………...15

Вступ.

Chamaenerion angystif oliym ( L ) Holyb., синонім – Chamaenerium angystifolium ( L ) Scop., Хаменерій (іван-чай) вузьколистий .

Рослинна назва: хамерион (іван-чай) вузьколистий, кипрей вузьколистий.

Родина: Onagraceae.

Назва рослини походить від грецького «Хома»- маленький, «неріос»-вогкий.

Хаменерій вузьколистий – це багаторічна трав’яниста рослина, з коренепаростковими пагонами. Листки черешкові, ланцетні з густою сіткою добре помітних жилок. Квітки зібрані в довгі китиці, пурпурово червоні, рідше блідо-рожеві.

Молоде листя і пагони придатні для салатів. Варені корені і молоде листя можна вживати як овочі. Рослина дуже хороший медонос. Мед з неї зеленуватий, а після кристалізації- білий. З пилку бджоли виробляють хороший лікувальний прополіс.

Рослина популярна, серед лісорубів, у тому числі і як заварка для чаю, і як ліки.

 

Копорське питво і кисле і дешеве.

Легенда про Іван-чай

На землі не існує народу, який би не використовував для лікування рослин. «Три зброї є у лікаря: слово, рослини і ніж», так говорив відомий вчений і лікар Х-ХІ століть Авіценна.

Однією з найпопулярніших рослин у нас здавна був Іван-чай. Народна медицина рекомендувала, наприклад, весною, при випіканні хліба додавати до борошна перемелене коріння іван-чаю, кульбаби, лопуха, ягоди горобини, глоду, черемхи. А пух іван-чаю використовували як вату: прикладаючи до рани, ним спиняли кровотечу. Про велику популярність іван-чаю свідчить чимала кількість назв, які надали йому люди, - повідомляє портал Валеолог.

Але найцікавіша історія, пов’язана з назвою копорський чай. Так йменували напій, який в давнину готували з Іван-чаю. Справа в тому, що коли китайський чай потрапив в Росію, він сподобався різним верствам населення. Та оскільки закордонний товар коштував чималих грошей, почали шукати йому заміну. Тоді й згадали про іван-чай, який заварювали ще у ХІІ-ХІІІ століттях.

Почали виробляти з Іван-чаю такий напій, який нагадував за смаком і кольором справжній чай. Виготовляли його так: молоде листя Іван-чаю сушили, обливали окропом, перетирали в ночвах, а потім висипали на деко

і сушили на печі. Найбільше такого чаю виготовляли в селі Копорів під Петербургом. Тому й почали називати напій копорським чаєм.

 

Травознай Іван Носаль вважав, що піддавши траву Іван-чаю ферментативній обробці, випадково чи свідомо люди відкривали чи міняли лікувальні властивості, можливості сировини з рослини. Після особливої обробки іван-чай відправляли морем в Англію та інші країни Європи, де він був так само знаменитий і шанований, як перські килими, китайський шовк і дамаська сталь...

Хаменерій вузьколистий

Іван-чай вузьколистий

:

:

(Onagraceae)

:

E. angustifolium

Epilobium angustifolium.

Ботанічна характеристика:

Багаторічна трав'яниста рослина родини онагрових (50-150 см заввишки) з товстим повзучим кореневищем, що має додаткові бруньки. Стебло прямостояче, циліндричне, слаборозгалужене, голе, як і вся рослина. Листки чергові, середніх розмірів (50-120 мм завдовжки, 7-20 мм завширшки), ланцетні, сидячі або ж на дуже коротких черенках, загострені, майже цілокраї, зверху темно-зелені, зісподу світло-зелені, матові із жилками, що виступають. Квітки і пурпурові, зібрані в довге (10-15 см) верхівкове китицеподібне суцвіття. Квітки неправильні, роздільнопелюсткові, з подвійною оцвітиною. Чашечка глибокочотирироздільна, трохи темніша від віночка. Віночок великий, пелюсток (12-15 мм завдовжки) чотири-п'ять, вони пурпурово-червоні, рідше блідо-рожеві або білі, оберненояйцеподібні, при основі звужені в нігтик. Тичинок вісім (чотири в них коротші). Маточка одна, зав’язь нижня, стовпчик дугоподібнозагнутий донизу, приймочка чотирироздільна, з довгими відхиленими лопатями. Плід - довгаста стручкоподібна коробочка (90 мм завдовжки), що розкривається чотирма стулками. Коробочка короткоопущена, з численними довгасто-овальними насінинами, що мають чубок з довгих білих волосків.

Поширення:

 

Росте на лісових зрубах, , , , поблизу доріг, на сухих горбах, сухих піщаних місцях по всій Україні. Іван-чай — один з перших оселяється на вирубках. Під його пологом створюється затінок, нагромаджується , і тут починають рости інші рослини. Добрий . Особливо масово з’являється на вирубах та згарищах лісу. Можливо його зустріти на висушених болотах. Чув таке (від діда-грибника в лісі):” Земля не любить згарищ –кличе дітей своїх. Першим прибігає Іван-чай”.Рослина популярна, особливо серед лісорубів, у тому числі і як заварка для чаю, і як ліки.

На Україні росте 2 види іван-чаю. Другий вид іван-чаю – хаменерій додонея (Chamaeriym dodonei Vill.) Поширений у південно – західних районах і лісостепу (від Закарпаття до околиць Львова, та й у західному лісостепу.

Практичне використання:

Медоносна, харчова, лікарська, волокниста, олійна, декоративна, фітомеліоративна і кормова рослина. Дуже добрий літній медонос, у Карпатах забезпечує продуктивний взяток. Нектар легко доступний для комах, містить від 12 до 72цукру (в середньому 50; в нектарі переважають глюкоза і фруктоза. Медпродуктивність - 500-600кг з гектара. Теплого погожого дня одна бджолина сім'я під час інтенсивного цвітіння Іван-чаю може принести у вулик 12кг меду. Пилконос. З оболонок пилку бджоли виробляють багато клею ().Мед з іван-чаю прозорий, трохи зеленкуватий, а закристалізований - білий, у вигляді снігових крупинок, часом у вигляді салоподібної маси; при нагріванні став жовтим; має ніжний аромат і приємний смак. Листки іван-чаю містять від 98 до 388 мгвітаміну С. Їх споживають у їжу як капусту, висушене листя йде на виготовлення сурогату чаю. Корені використовують як овочі, з них виготовляють борошно, яке при зброджуванні дає спиртовий напій.

Хаменерій вузьколистий

Застосування в народній медицині:

У народній медицині використовують листя для загоювання ран, від головного болю,


Сторінки: 1 2