У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БОГОМОЛ Наталя Іванівна

УДК 658.012.4 (043.3)

СИНТЕЗ КОРПОРАТИВНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ КОНТРОЛЬНО-РЕВІЗІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ У РЕГІОНІ

Спеціальність 08.06.02 - Підприємництво, менеджмент та маркетинг

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник доктор економічних наук, професор Лисенко Юрій Григорович, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економічної кібернетики (м. Донецьк)

Офіційні опоненти доктор економічних наук, професор Берсуцький Яків Григорович, Донецький інститут економіки і господарського права, ректор (м. Донецьк) кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Мартякова Олена Володимирівна, Інститут економіки промисловості Національної академії наук України, завідувач сектору проблем економічного регулювання соціально-економічних процесів (м. Донецьк)

Провідна установа Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, кафедра маркетингового менеджменту (м. Донецьк)

Захист дисертації відбудеться 19 червня 2002 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а (8 навч. корпус), ауд. 101.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий 18 травня 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. Перехід до ринкової економіки порушує питання про зміну методів управління організаціями, що здійснюють державний контроль за правильним використанням і цілістю коштів, які виділяються підприємствам, організаціям і установам (надалі економічним об'єктам) з державного бюджету країни. Однією з таких контролюючих організацій є контрольно-ревізійне управління (КРУ), що реалізує функції управління державної виконавчої влади на рівні регіону і є складовою частиною державної контрольно-ревізійної служби (ДКРС).

Новий механізм господарювання, який передбачає реформування форми власності, визначає істотні зміни в організації і методах здійснення контрольно-ревізійної діяльності. Це пов'язано з демократизацією можливостей, що надаються економічним об'єктам для вирішення проблем господарювання; складністю відображення фінансово-господарської діяльності економічного об'єкта в документах фінансового й управлінського обліку, що визначає необхідність збільшення термінів проведення ревізій; збільшенням кількості порушень фінансово-господарської дисципліни економічних об'єктів у зв'язку з недосконалістю законодавчої бази, що визначає необхідність додаткових перевірок і, як наслідок, збільшення навантажень на працівників регіональних КРУ при одночасному скороченні чисельності його персоналу; територіальною віддаленістю об'єктів контролю, що приводить до необхідності утворення міських, районних та районних у містах відділів обласного КРУ і, в умовах постійно зростаючих обсягів ревізії, порушує питання ефективного оперативного управління контрольно-ревізійною діяльністю на рівні регіону.

У роботах провідних вітчизняних і закордонних учених – економістів Бєлова Н.Г., Бєлухи Н.Т., Бутинця Ф.Ф., Данилевського Ю.А., Калькутіна В.А., Крамаровського Л.М., Мурашко В.М., Просветкіна Е.Д., Соловйова Г.А. висвітлено проблеми методики проведення, аналізу і контролю фінансово-господарської діяльності підприємств. Моделі процесів господарської й організаційної діяльності підприємств розглядаються в роботах Берсуцького Я.Г., Гузя М.Г., Егорова П.В., Лисенка Ю.Г., Мартякової О.В., Петренка В.Л., Чумаченка М.Г. Теоретичні і практичні питання побудови фінансового менеджменту підприємств розглянуті в роботах Андрієнка В.М., Балабанова І.Т, Друрі К., Лев Т.О., Уткіна Е.А., Фатхутдинова Р.А. Однак питання синтезу ефективно функціонуючої в сучасних умовах корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіону на сучасному етапі розроблено недостатньо.

У нових економічних умовах регіональне КРУ повинне організувати роботу корпоративної системи управління контрольно-ревізійної діяльності, здійснювати постійний пошук механізмів та засобів їхньої реалізації, що забезпечують ефективне планування, контроль і аналіз контрольно-ревізійної діяльності шляхом підвищення оперативності і точності обробки інформації з застосуванням комп'ютерних технологій, які б створили умови неможливості скоєння економічних злочинів, халатного відношення до бюджетних коштів, розбазарювання державного майна, що визначає актуальність проведеного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, темами, планами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до держбюджетної теми Донецького національного університету "Моделювання процесів фінансового менеджменту". Шифр і номер державної реєстрації теми: Г – 00/42, № 0100U005081.

Предметом дослідження даної дисертаційної роботи є механізми управління корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіону, що функціонує в умовах перехідного періоду в економіці України.

Об'єктом дослідження є процеси організації, планування й аналізу контрольно-ревізійної діяльності регіонального КРУ. Основні результати отримані при дослідженні процесів функціонування такої системи в Донецькому обласному контрольно-ревізійному управлінні.

Теоретичною і методологічною основою дослідження були розробки вітчизняних та закордонних вчених у галузі менеджменту, підприємництва, системного аналізу, економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є підвищення ефективності системи управління контрольно-ревізійної діяльності КРУ регіону у вигляді корпорації, що функціонує в умовах трансформаційного періоду в економіці України, за рахунок поліпшення кількісних і якісних показників контрольно-ревізійної діяльності, оперативності і точності обробки облікової інформації.

Досягнення мети здійснюється при вирішенні поставлених у дисертації задач:

дослідження особливостей функціональної діяльності регіонального КРУ і його підрозділів;

дослідження умов застосування засобів контролінгу і реінжинірингу при організації корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіону;

розробки концепції організації корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіону;

розробки механізмів планування, аналізу і контролю функціональної діяльності корпоративної системи управління, що забезпечують підвищення кількісних та якісних показників контрольно-ревізійної діяльності;

розробки структури комплексу інформаційної підтримки прийняття рішень у корпоративній системі управління контрольно-ревізійною діяльністю регіону.

Наукова новизна отриманих результатів. Новими результатами, отриманими в дисертації, є:

концепція організації функціонування корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіону, яка базується на основних ідеях контролінгу, реінжинірингу і нових інформаційних технологій, що забезпечує ефективність названої системи за рахунок підвищення якості планування, реалізації і контролю результатів ревізій, а також кількості проведених ревізій;

комплекс механізмів управління корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіону, побудований на базі застосування економіко-математичних моделей, що забезпечує зниження і запобігання втрат державних коштів;

комплекс рекомендацій проведення ревізій на об'єктах з повністю автоматизованим управлінським та фінансовим обліком і алгоритми формування документації, що супроводжує процес ревізії, зокрема "Акта ревізії" на основі логічно і семантично пов'язаних організаційних і розпорядчих документів, які дозволяють скоротити термін ревізії, зменшити трудомісткість роботи ревізорів, а об'єкту ревізії в більш короткий термін повернутися до нормального функціонування;

структура системи інформаційної підтримки корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю, яка побудована на базі застосування сучасних інформаційних технологій, що забезпечує оперативність, несуперечність, технологічність і вірогідність обробки інформації, що ревізується, представлення нормативної, законодавчої і довідкової інформації, вилучений доступ по каналах мережі Internet до компонентів "віртуального КРУ".

Практична значимість отриманих результатів. Запропоновані в дисертаційній роботі механізми, моделі і засоби їх реалізації в корпоративній системі управління контрольно-ревізійною діяльністю регіону є досить універсальними і придатними для використання в аналогічних контролюючих об'єднаннях. Їх застосування дозволяє підвищити ефективність функціонування зазначеної системи в умовах нестабільного економічного середовища. Основні результати дослідження були використані при створенні корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю Донецького регіону.

Економічний ефект від впровадження результатів дисертаційного дослідження, підтверджений актом, склав 620 тис. грн.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися й обговорювалися на Третій (Київ 1998 р.) і Четвертій (Київ 1999 р.) Всеукраїнських конференціях з проблем економічної кібернетики, Всеукраїнській конференції-семінарі "Моделювання процесів фінансового менеджменту ВНЗ" у Донецькому державному університеті (Донецьк 2000 р.), на П'ятій Міжнародній науково-практичній конференції "Наука й Освіта - 2002" (Дніпропетровськ 2002р.), на наукових семінарах у Донецькому державному (1997-2001 р.), Харківському національному (1999 р.) університетах.

Публікації. За темою дисертації опубліковано 12 наукових праць загальним обсягом 6,13 д.а., з яких автору належить 4,89 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 125 найменувань і 1 додатка. Робота викладена на 158 сторінках машинописного тексту. Текст дисертації містить 17 рисунків, 2 таблиці.

Основні положення дисертаційної роботи

У дисертаційній роботі розроблено концепцію корпоративної системи управління регіонального КРУ, що забезпечує ефективне планування, контроль і аналіз контрольно-ревізійної діяльності в умовах трансформаційного циклу економіки України. Запропонована концепція підвищує показники діяльності регіонального КРУ за рахунок використання економіко-математичних моделей і сучасних інформаційних технологій у процесах його функціонування.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, предмет, об'єкт і методологію дослідження, показано наукову новизну, теоретичну і практичну цінність роботи.

У першому розділі "Особливості і концепція побудови корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіону" досліджено особливості функціонування регіонального КРУ в трансформаційний період економіки України. Визначено задачі регіонального КРУ в сучасних умовах, його місце і роль у системі управління державним сектором економіки. Обґрунтовано необхідність побудови ефективної корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіону із застосуванням методів контролінгу та реінжинірингу на базі сучасних інформаційних технологій.

Досвід закордонних розвинутих країн показує зростаючу роль держави в регулюванні ринкових відносин. Державні дотації і пільги по оподаткуванню, цільове фінансування програм і замовлень дозволяє економічним об'єктам не тільки підтримати технічний і кадровий потенціал, але й приступити до побудови цивілізованих ринкових відносин.

Обмеженість бюджетних коштів визначає необхідність жорсткого контролю за їх надходженням і витрачанням. У зв'язку з цим зростає роль фіскальних органів влади, в першу чергу контрольно-ревізійного управління, що контролює правильність витрат, забезпечення цілості і дбайливого відношення до коштів, що виділяються економічним об'єктам з державного бюджету країни. Обмежений склад контингенту таких органів і високі вимоги, що висуваються до його співробітників, обумовлюють необхідність перебудови форм і методів їхньої роботи в нових економічних умовах.

Ревізії та перевірки регіональним КРУ здійснюються відповідно до поточних планів на календарний рік. У ці плани включаються ревізії підприємств, організацій й установ, остання перевірка яких здійснювалася два роки тому. Додатково в плани перевірок і ревізії включаються підприємства, організації й установи, необхідность перевірок яких обумовлені дорученнями Прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Податкової інспекції, місцевих органів виконавчої влади.

Суб'єктом управління контрольно-ревізійним процесом є регіональне КРУ з підрозділами в містах, районах і районах у містах.

Організаційна сфера діяльності регіонального КРУ передбачає роботу з кадровим складом, розробку методичних рекомендацій проведення контрольно-ревізійного процесу, організацію школи економічного навчання, прийом і облік кореспонденції від зовнішніх організацій, оповіщення віддалених відділів про проведені заходи регіональним КРУ, збір внутрішньої і формування зведеної звітності для вищестоящих організацій; зв'язки із громадськістю.

Фінансово-господарська сфера діяльності передбачає виконання функцій, спрямованих на підтримку регіонального КРУ як юридичної особи – суб'єкта державної діяльності, із властивими будь-якому економічному об'єкту господарськими операціями і відповідною фінансовою й управлінською звітністю.

Функціональна сфера діяльності регіонального КРУ є основною і передбачає виконання такого переліку робіт: перспективне планування; поточне планування; підготовка до проведення ревізії; робота на об'єкті ревізії; узагальнення результатів ревізії; контроль усунення недоліків проведених ревізій.

Механізмами, що поліпшують показники контрольно-ревізійної діяльності регіонального КРУ, є: планування, контроль і оперативна зміна планів проведення ревізій на рівні регіону; організація і проведення ревізій на об'єктах з повністю автоматизованим фінансовим і управлінським обліком фінансово-господарської діяльності; скорочення термінів проведення ревізій за рахунок автоматизації процесів формування документів, що супроводжують процес перевірок, і підсумкового документа "Акта ревізії"; управління персоналом і облік виконавчої дисципліни працівників КРУ.

Перелічені механізми застосовуються в рамках корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіонального КРУ і передбачають оперативне надання релевантної інформації, пов'язаної з напрямками робіт регіонального КРУ, для прийняття управлінських рішень. На основі проведеного дослідження розроблено концептуальну модель корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю у регіоні, що представлена у вигляді схеми на рис. 1.

У моделі відображено зовнішнє середовище регіонального КРУ (сірий контур на рис. 1) у вигляді "замовників", об'єктів ревізії й установ і організацій, що забезпечують фінансово-господарську діяльність регіонального КРУ.

У внутрішньому світлому контурі представлено системи обробки даних відділів і підрозділів регіонального КРУ, що здійснюють облік та оперативне регулювання функціональних операцій, підготовку стандартних документів для зовнішнього середовища.

У внутрішньому темному контурі представлено інформаційні системи управління, користувачами яких є керівники відділів і підрозділів регіонального КРУ, що використовують відповідні системи обробки даних.

У центральному світлому контурі представлено системи підтримки прийняття рішень, що призначені для вищої управлінської ланки регіонального КРУ – начальника і його заступників.

Концептуальну модель корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіонального КРУ покладено в основу розробки механізмів і економіко-математичних моделей їх реалізації в процесі управління.

В другому розділі "Комплекс механізмів корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіонального КРУ" представлено механізми, що використовуються для поліпшення показників функціонування регіонального КРУ. Розглянемо особливості дії кожного механізму.

Механізм планування, контролю й оперативної зміни планів проведення ревізій на рівні регіону входить до складу системи контролінгу регіонального КРУ. Він пов'язаний зі зміною планів проведення ревізій (термінів проведення, видів перевірок) у зв'язку з надходженням наказів та розпоряджень від вищестоящих організацій і органів Прокуратури і Міністерства внутрішніх справ, що розглядаються як обурюючі впливи зовнішнього середовища.

Розпорядження, що надходять від контрагентів, класифікуються на предмет визначення їхнього пріоритету. У результаті формується упорядкований масив заявок на період проведення ревізії. Якщо не всі перевірки рівнозначні і деякі з них не повинні піддаватися переплануванню, то формуються обмеження для вирішення задачі оптимізації. У результаті вирішення оптимізаційної задачі формуються пропозиції щодо зміни термінів і типів ревізій. При задовільному вирішенні задачі оптимізації пропозиції затверджуються начальником управління і приймаються до виконання начальниками підрозділів регіонального КРУ. У протилежному випадку змінюються обмеження задачі оптимізації і здійснюється її повторне вирішення.

Розглянутий механізм призначено для регулювання навантаження працівників регіонального КРУ у зв'язку з появою нових розпоряджень для перевірок у поточному плановому періоді. Його реалізація є можливою при наявності оперативної і достовірної інформації про виконання з початку планового періоду перевірок, переліку об'єктів, на яких проводяться перевірки в дійсний момент, кадрового складу контролерів-ревізорів регіонального КРУ і його підрозділів у цілому.

Другий механізм пов'язано з організацією та проведенням ревізій на економічних об'єктах з повною автоматизацією управлінського і фінансового обліку. Значну частину часу при таких ревізіях контролер проводить не за письмовим столом, вивчаючи тверді копії первинних документів, а за монітором комп'ютера, оскільки всі електронні образи первинних документів знаходяться в пам'яті ПЕОМ. Розглянуто найбільш трудомісткі і значимі з погляду контролю підходи до проведення ревізій на цілком комп'ютеризованих підприємствах. Для кожного з них визначено задачі, джерела, нормативні акти і методи проведення ревізій.

Використання другого механізму дозволяє скоротити час перебування контролерів на об'єкті, який ревізується, що дозволяє перейти в більш короткий термін до ревізії чергових об'єктів, а об'єкту ревізії приступити до нормального режиму функціонування, порушеному ревізією.

Третій механізм пов'язано з вирішенням питань планування, управління і моніторингу персоналу контрольно-ревізійного управління і мотивації його виконавчої дисципліни. Значимість цього механізму визначається підвищеними вимогами до якості проведення ревізій, що висуває особливі вимоги до кваліфікації працівників КРУ: освіченість, дисципліна, ініціатива, прагнення до підвищення свого загальноосвітнього і професійного рівнів; необхідністю вирішення проблеми вибору: запрошувати працівників ззовні чи використовувати наявні трудові ресурси; необхідністю пошуку ефективних методів компенсації за виконану роботу; вимогою надання оперативної, несуперечної і достовірної інформації про кадровий склад регіонального КРУ і його підрозділів.

В основі розглянутого механізму лежать ідеї реінжинірингу систем управління, що передбачають переосмислювання існуючих підходів до організації кадрової політики КРУ із застосуванням сучасних інформаційних технологій.

Основними постулатами реінжинірингу системи управління персоналом КРУ є: процесна орієнтація функціональної й організаційної діяльності; індуктивний підхід до застосування інформаційних технологій, що полягає в аналізі можливості застосування сучасних досягнень в області комп'ютерної техніки до перепроектованих процесів; використання комплексу інструментальних засобів при проведенні реінжинірингу, що включає CASE - засоби, "Активну графіку", імітаційне моделювання, динамічні експертні системи, об'єктно-орієнтований підхід у розробці моделей області дослідження.

Перелічені механізми підвищують кількісні і якісні показники функціонування регіонального КРУ і покладені в основу розробки його інформаційної системи підтримки прийняття рішень у корпоративній системі управління.

У третьому розділі "Принципи побудови системи інформаційної підтримки прийняття рішень у корпоративній системі управління регіонального КРУ" представлено структуру інформаційної системи підтримки прийняття рішень, описано спосіб організації електронного архіву неструктурованої інформації для його використання в системі формування наказів і контролю виконавчої дисципліни працівників регіонального КРУ й описано структуру інтегрованої корпоративної системи управління організаційною роботою регіонального КРУ.

На рис. 2 представлено укрупнену схему комп'ютерної системи підтримки прийняття рішень у корпоративній системі управління регіонального КРУ. На схемі виділено три типи контрагентів, що є джерелами інформації, яка надходить у комп'ютерну систему: які ініціюють розпорядження на проведення ревізій, які ініціюють зміну нормативної і законодавчої бази й об'єкти контролю. Введення і коригування інформації відбувається через клієнтські частини комп'ютерної системи, організовані у вигляді автоматизованих робочих місць працівників КРУ, що реалізують інтерфейс із програмним забезпеченням, розташованим на сервері додатків. Крім модулів ведення відносин реляційної бази даних на сервері додатків розташовуються модулі оптимізаційного блоку ("Оперативного планування ревізій", "Обліку результатів ревізій і контролю усунення недоліків" і "Управління персоналом і облік виконавчої дисципліни") та блоку підготовки і проведення ревізій ("Формування документів підготовчого етапу", "Формування документів дослідницького етапу", "Формування інформаційної карти"). Модулі сервера додатків використовують інформацію, що розташовано на сервері баз даних, основними компонентами бази даних якого є: розпорядження на проведення ревізій, нормативно-довідкова і законодавча база, методичні рекомендації з проведення ревізій, довідник юридичних осіб, кадровий склад регіонального КРУ, план ревізій, результати перевірок, результати усунення недоліків. Перші три компоненти входять до складу електронного архіву неструктурованої інформації. Інші представлено у вигляді відносин третьої нормальної форми.

Електронний архів документів неструктурованої інформації використовується на робочих місцях працівників КРУ, підключених до локальної обчислювальної мережі. Організація структури збереження інформації, потужні пошукові процедури, графічний інтерфейс користувача забезпечують зручність і ефективні методи роботи з великими обсягами інформації. Значимість електронного архіву неструктурованої інформації зростає для організації шкіл економічного навчання, що проводяться в корпоративній системі управління регіонального КРУ. Це один з методів підвищення кваліфікаційного і загальноосвітнього рівня працівників регіонального КРУ. Крім того, для ефективного обміну інформацією між управлінням регіонального КРУ і його підрозділами використовується електронна пошта і можливості глобальної мережі Internet.

Основні висновки по дисертації

У дисертаційній роботі представлено результати дослідження функціонування контрольно-ревізійного управління регіонального КРУ в трансформаційній економіці і запропоновано нове рішення задачі підвищення якісних і кількісних показників його діяльності за рахунок організації корпоративної системи управління. Отримані такі результати:

1. У трансформаційний період економіки України підвищується значимість контрольно-ревізійного управління, що реалізує функції управління державної виконавчої влади на рівні регіону. Це пов'язано з високою динамікою економічних змін, зокрема, законодавчої бази, що призводить до неусвідомлених, а часом і навмисних порушеннь фінансово-господарської дисципліни підприємств. Зростання кількості об'єктів ревізій визначає підвищені навантаження на контролерів-ревізорів, при тому що чисельність їх у регіональних управліннях має тенденцію до зниження. Позапланові розпорядження, які надходять від законодавчих і виконавчих органів влади на проведення ревізій, порушують ритмічність роботи регіонального КРУ. Перехід більшості підприємств – об'єктів контролю на автоматизований облік фінансово-господарської діяльності визначає підвищені вимоги до професійного і загальноосвітнього рівня контролерів-ревізорів.

2. У нових економічних умовах регіональне КРУ повинне вести пошук механізмів і методів, що підвищують кількісні і якісні показники його діяльності. Велика кількість об'єктів ревізії і позапланових розпоряджень по проведенню перевірок визначають необхідність побудови корпоративної системи управління регіонального КРУ, що поєднує у своєму складі регіональне управління і його підрозділи в містах і районах і функціонує як єдиний економічний об'єкт, з високим рівнем оперативності, надійності, вірогідності і несуперечності наданої інформації центральному органу від підрозділів для прийняття управлінських рішень. Створення корпоративної системи управління можливо із застосуванням ідей реінжинірингу і засобів контролінгу на базі сучасних інформаційних технологій.

3. У дисертаційній роботі розроблено концептуальну модель корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю у регіоні, що забезпечує ефективний моніторинг виконання контрольно-ревізійних робіт і зайнятості персоналу в цілому по регіону, внесення змін у плани проведення ревізій і оцінку якості контрольно-ревізійної діяльності кожного працівника.

4. У складі системи контролінгу КРУ використовуються розроблені в дисертації механізми планування й оперативної зміни планів перевірок у зв'язку з надходженням розпоряджень від вищестоящих організацій; автоматизованого формування документів ревізії як на підготовчому, так і на дослідницькому етапі; управління персоналом і контролю виконавчої дисципліни.

5. Автоматизація обліку фінансово-господарських операцій об'єктів ревізії зміщує акценти у виконанні функцій, що ревізуються. У дисертаційній роботі наведено алгоритми і методи проведення ревізій на таких об'єктах, що дозволяє прискорити процес виконання перевірок з підтримкою їх високої якості, і, відповідно, скоротити терміни перебування контролерів-ревізорів на контрольованому об'єкті; перейти до ревізії на чергових об'єктах, а об'єктам ревізії більш швидко повернутися до нормального ритму функціонування.

6. У сучасних умовах підвищуються вимоги до професійного і загальноосвітнього рівня контролерів-ревізорів. У першу чергу, це стосується знань нормативних і законодавчих документів, які у трансформаційний період економіки мають тенденцію до частої зміни. Важливе значення в цих умовах має організація шкіл економічного навчання і семінарів по обміну досвідом. Найбільш прогресивною у цьому плані є організація комп'ютерних електронних архівів неструктурованої інформації, доступ до яких можливий з автоматизованого робочого місця кожного працівника КРУ як по локальній обчислювальній мережі, так і по каналах зв'язку глобальної мережі Internet.

7. Для реалізації концептуальної моделі корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіонального КРУ розроблено структуру комп'ютерної системи підтримки прийняття рішень, яку засновано на використанні інтегрованої бази даних і трьохрівневої технології "клієнт-сервер".

8. Концептуальна модель організації корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю регіону, механізми поточного планування проведення ревізій і комп'ютеризована система підтримки прийняття рішень, що розроблені в дисертації, впроваджені в Донецькому обласному контрольно-ревізійному управлінні. Економічний ефект від упровадження розробок складає 620 тис. грн., що підтверджено актом.

Список опублікованих автором робіт за темою дисертації:

у наукових фахових виданнях

1. Богомол Н.И. Компьютерная система принятия решений в региональном КРУ. - // Новое в экономической кибернетике: Модели финансового менеджмента государственных предприятий и учреждений / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ, № 1, 2001. – С. 4-14. ( 0,56 д.а.).

2. Богомол Н.И. Корпоративная система управления организационной работой областного КРУ. - // Новое в экономической кибернетике: Дистанционное обучение / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ, № 1, 2002. – С. 5-15. (0,23 д.а.).

3. Богомол Н.И., Васильев А.А. Модель текущего планирования проверок контрольно-ревизионного управления. – Донецьк: Вісник Донецького університету №2, серія В “Економіка і право”. 2000. - С. 234 – 238 (0,31 д.а.). Особистий внесок: автором проведено класифікацію перевірок та визначено функції, що реалізують робітники КРУ на об'єктах контролю (0,15 д. а.).

4. Богомол Н.И., Васильев А.А. Управленческое консультирование в ГКРС // Новое в экономической кибернетике: Модели и методы управленческого консультирования. / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко,– Донецк: ДонГУ. - 2000.- № 1, – С. 70-76 (0,43 д.а.). Особистий внесок: автором проведено аналіз актуальних питань, що виникають перед керівниками КРУ у нових економічних умовах та сформульовано вимоги до професійних та освітніх вимог до контролерів-ревізорів (0,21 д.а.).

5. Богомол Н.И., Кирилишин Я.В. Электронный архив в виртуальном образовании предприятия. - // Новое в экономической кибернетике: Модели виртуальных образований экономических объектов / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ, № 3, 2001. – С. 12-17. (0,27 д.а.). Особистий внесок: автором виконано постановку задачі накопичення інформації з нефіксованою структурою та розробку методів її пошуку за різними критеріями (0,14 д.а.).

6. Богомол Н.И., Кудинов Д.Г. Механизм планирования сроков ревизии. / Вісник Східноукраїнського національного університету. – Луганськ: СНУ, 2001. - №9(43).- С. 32- 38. (0,59 д.а.). Особистий внесок: автором виконано постановку та формалізацію задачі формування розкладу перевірок стратегічного планування (0,29 д.а.).

7. Богомол Н.И., Пригунов А.В. Методика ревизии планирования и исполнения смет организаций в интегрированных системах управленческого и финансового учета. // Новое в экономической кибернетике: Модели и методы реинжиниринга систем управления / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ, № 4, 2000. – С. 39-50. (0,77 д.а.). Автором запропоновано методику проведення перевірок штатного розкладу та кошторисів надходжень і видатків (0,34 д.а.).

за матеріалами конференцій

1. Богомол Н.И. Планирование и организация контрольно-ревизионной работы. // Материалы республиканской конференции "Моделирование процессов финансового менеджмента ВУЗа". – Донецк: ДонНУ, 2000. С. 30-32. (0,13 д.а.).

2. Богомол Н.И. Модель хранилища данных неструктурированной информации. // Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції "Наука і Освіта". – Дніпропетровськ, 2002.- Том 18. – С. 6-7. (0,1 д.а.).

інші

1. Богомол Н.И. Методические рекомендации по составлению программ проверок исполнения бюджетов состояния экономической и контрольной работы финансовых органов Госказначейства городов и районов Донецкой области. / Сборник методических материалов по актуальным вопросам контрольно-ревизионной работы. Часть 1. // Под ред. предс. метод. совета Васильева А.А. – Донецк. 1999, 123 с. (0,7 д.а.).

2. Богомол Н.И. Методические рекомендации по налогообложению прибыли неприбыльных организаций образования и культуры. / Сборник методических материалов по актуальным вопросам контрольно-ревизионной работы. Часть 2. // Под ред. предс. метод. совета Васильева А.А. – Донецк, 2000, 120 с. (0,6 д.а.).

3. Богомол Н.И. Методические рекомендации по оформлению материалов ревизий финансово - хозяйственной деятельности учреждений образования. / Сборник методических материалов по актуальным вопросам контрольно-ревизионной работы. Часть 3. // Под ред. предс. метод. совета Васильева А.А. – Донецк, 2000, 256 с. (1,44 д.а.).

Анотація

Богомол Н.І. Синтез корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю у регіоні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 – Підприємництво, менеджмент та маркетинг. Донецький національний університет, Донецьк, 2002 р.

Проведено дослідження функціонування контрольно-ревізійного управління (КРУ) в умовах трансформаційної економіки. Виявлено зростаючу напруженість роботи виконавців контрольно-ревізійних дій та організаційного відділу зокрема. Обумовлено необхідність розробки корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю на рівні регіону.

Досліджено особливості стратегічного планування контрольно-ревізійного процесу. Розроблено моделі оперативного коригування планів з урахуванням обурюючих впливів у вигляді розпоряджень на проведення позачергових ревізій, що визначають необхідність оперативного інформування керівництва про навантаженість як галузевих відділів, так і підрозділів у містах та районах. Визначено місце і роль семінарів та шкіл економічного навчання для підвищення кваліфікційного та професійного рівня контролерів-ревізорів.

Запропоновано концептуальну модель корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю у регіоні, в якій використовуються механізми та економіко-математичні моделі їх реалізації, що підвищують кількісні та якісні показники діяльності КРУ, ідеї реінжинірингу, методи контролінгу та сучасні інформаційні технології. Розроблено структуру комп'ютерної системи підтримки рішень корпоративної системи управління контрольно-ревізійною діяльністю у регіоні.

Ключові слова: КРУ, контрольно-ревізійний процес, стратегічне планування, розпорядження, корпоративна система, система підтримки рішень.

Аннотация

Богомол Н.И. Синтез корпоративной системы управления контрольно-ревизионной деятельностью в регионе. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 – Предпринимательство, менеджмент и маркетинг. Донецкий национальный университет, Донецк, 2002 г.

Исследованы особенности функционирования контрольно-ревизионного управления (КРУ) в условиях трансформационного периода экономики Украины. Отмечено возрастание количества объектов ревизии, сложность представления и контроля отчетной документации по ведению финансово-хозяйственной деятельности, несовершенство законодательной базы, способствующее возникновению сознательного или несознательного нарушения законов руководством предприятий. Перечисленные факторы повышают нагрузки на исполнителей контрольно ревизионных функций, численный состав которых в региональных КРУ имеет тенденцию к уменьшению. Особенно возрастают нагрузки на организационный отдел регионального КРУ, в компетенции которого входят: стратегическое и оперативное планирование проведения ревизий, контроль работы отраслевых отделов и подразделений в городах и районах, организация семинаров и школ экономической учебы, связь со сторонними организациями. Плановый ритм работы контрольно-ревизионного управления нарушают предписания на проведение внеочередных ревизий, издаваемых организациями законодательной и исполнительной власти, что определяет необходимость оперативного информирования руководства регионального КРУ о занятости всех отраслевых отделов и подразделений в городах и районах для принятия управленческих решений.

Предложена концептуальная модель корпоративной системы управления контрольно-ревизионной деятельностью регионального КРУ, включающая в свой состав: механизмы и экономико-математические модели их реализации, повышающие качественные и количественные показатели функционирования регионального КРУ; идеи реинжиниринга; методы контроллинга; современные информационные технологии.

В качестве механизмов, улучшающих показатели контрольно-ревизионной деятельности рассматриваются: планирование, контроль и оперативное изменение планов проведения ревизий на уровне региона; организация и проведение ревизий на объектах с полностью автоматизированным финансовым и управленческим учетом; сокращение сроков проведения ревизий за счет автоматизации процессов формирования документов, сопровождающих ревизионный процесс; управление персоналом и контроль исполнительской дисциплины работников КРУ.

Используется процессная ориентация выполнения контрольно-ревизионных процедур и индуктивный подход к использованию современных компьютерных технологий.

Разработана структура компьютерной системы поддержки принятия решений корпоративной системы управления контрольно-ревизионной деятельностью регионального КРУ. В её основе лежит трехуровневая технология “клиент-сервер”, использующая интегрированную базу данных. Организован электронный архив документов неструктурированной информации, доступ к которому осуществляется с удаленных рабочих мест сотрудников КРУ и по каналам глобальной сети Internet.

Ключевые слова: КРУ, контрольно-ревизионный процесс, стратегическое планирование, предписания, корпоративная система, система поддержки решений.

Summary

Bogomol N.І. Synthesis of corporative management system by control-auditing activity in region. Manuscript.

The dissertation on candidacy for scientific degree of economic sciences candidate in speciality 08.06.02 - Business undertakings, management and marketing. Donetsk National University, Donetsk, 2002.

Seen out research of functioning of control-auditing management (CAM) in conditions of transforming economy. Expressed increasing executors work tensity of control-auditing actions and organizational department specifically. Stipulated a development necessity corporative to management system by control-auditing activity on region level.

The feauteres of peculiarities of strategic planning of control-auditing process are investigated. Developed the models officient change of plans with take into consideration of revolting influences in orders appearance on taking of extraordinary revisions determining a necessity of officient guidance information about loading both trade departments and subdivisions in towns and regions. Emplaced and seminars role and schools of economic teaching for rise of qualification and professional level of inspectors.

Offered a conceptual model of corporative management system by control-auditing activity in region, in which the mechanisms use and economic-mathematical models of their realization, that raise the quantitative and qualitative performance indicators CAM, conception of reengineering, methods of controlling and contemporary information technologies. Developed a structure of computer decisions maintenance system of corporative management system by control-auditing activity in region.

Key words: CAM, control-auditing process, strategic planning, order, corporative system, decisions maintenance system.

Богомол Наталя Іванівна

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

______________________________________________________________________

Підписано до друку 16.05.2002 Формат 60х84/16

Папір офсетний Обл..-вид.арк. 1,0

Тираж 100 прим. Замовл. № 548 Надруковано в типографії ТОВ „Апекс”






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ГУМАНІТАРНА ДІЯЛЬНІСТЬ ООН У КОНТЕКСТІ ВРЕГУЛЮВАННЯ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ (1990-2000 рр.) - Автореферат - 24 Стр.
НОРМУВАННЯ ПОКАЗНИКІВ КОРОЗІЙНОЇ СТІЙКОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ МЕТАЛОКОНСТРУКЦІЙ НА ОСНОВІ ЕКСПЕРТНИХ СИСТЕМ - Автореферат - 23 Стр.
СТАН МІНЕРАЛЬНОЇ ЩІЛЬНОСТІ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ У ДІТЕЙ З ПОЄДНАНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ ГАСТРОДУОДЕНАЛЬНОЇ ТА ГЕПАТОБІЛІАРНОЇ СИСТЕМ ЗА ДАНИМИ ДЕНСИТОМЕТРІЇ - Автореферат - 33 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ТРАНСФОРМАЦІЇ СОЦІАЛЬНОГО КОНТРОЛЮ В СУЧАСНОМУ УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ - Автореферат - 23 Стр.
ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ РИНКУ КАРТОПЛІ - Автореферат - 28 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ДІАГНОСТИКИ АКТИВНОСТІ ПРОЦЕСУ ПРИ ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ ДОДАТКІВ МАТКИ ТА РОЗРОБКА НОВИХ МЕТОДІВ ТЕРАПІЇ - Автореферат - 24 Стр.
Вплив елементів біологізації зерно-картопляної сівозміни на екологічний стан дерново-підзолистого грунту та врожайність люпину жовтого - Автореферат - 29 Стр.