У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Боброва Оксана Григорівна

УДК 338.43

ВІДТВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.07.02- Економіка сільського господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ -2002

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі аграрного менеджменту Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України, м. Київ

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор,

член – кореспондент УААН

Андрійчук Василь Гаврилович,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри аграрного менеджменту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

член – кореспондент УААН

Підлісецький Гліб Макарович,

Інститут аграрної економіки УААН,

завідувач відділом цін на матеріальні

ресурси і робочу силу

кандидат економічних наук, старший науковий

співробітник

Болховітінова Олена Юріївна,

Інститут економіки НАНУ, старший науковий

співробітник відділу економічних відносин АПК

Провідна установа: Національний аграрний університет Кабінету Міністрів України, кафедра аграрної економіки, м.Київ.

Захист відбудеться “ 3 ” червня 2002р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.04 в Київському національному економічному університеті за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 317.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 201.

Автореферат розісланий “ 30 ” квітня 2002р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, професор Федонін О.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Реформування аграрного сектора економіки України направлено на вирішення сукупності проблем, серед яких важливе місце належить відтворенню основних засобів. Трансформація існуючих виробничих відносин, зміна організаційно - правових форм і характеру взаємозв’язків господарюючих суб’єктів в економічній системі є головними детермінантами процесу відтворення основних засобів.

Відсутність науково обґрунтованих концепцій формування механізму відтворення основних засобів у перші роки реформування аграрного сектора стала однією з головних причин, що призвела до кількісного скорочення і якісного погіршення стану основних засобів аграрних підприємств. Невирішені проблеми відтворення основних засобів набули такої глибини, за якої відбулося наростання масштабів живої праці, скорочення обсягів виробництва продукції в сільському господарстві.

Активна робота науковців України в напрямі формування ринкової стратегії відтворення ресурсного потенціалу АПК дозволила напрацювати окремі теоретичні положення регулювання процесу відтворення основних засобів у сільському господарстві. Проте глибокі структурні зрушення в економічному механізмі господарювання, утвердження приватної власності на засоби виробництва та створення нових організаційних форм господарювання в сільському господарстві вимагають подальших наукових досліджень особливостей руху основних засобів як авансованої вартості та вирішення комплексу методологічних і методичних аспектів налагодження процесу їх відтворення в аграрних підприємствах.

Серед теоретичних і методичних питань, які потребують розширення масштабності та поглиблення розробки в контексті сучасних процесів в аграрному секторі України, слід виділити: удосконалення вимірювальної системи відтворення основних засобів; обґрунтування методичних підходів до вибору методів нарахування амортизації залежно від особливостей використання основних засобів і потреб підприємства в їх оновленні; удосконалення функціонуючого механізму відтворення основних засобів, які є складовою майнових паїв колишніх членів колективних сільськогосподарських підприємств; обґрунтування механізму відтворення основних засобів біологічного походження; дослідження впливу витрат на утримання основних засобів на формування витрат підприємства; розробка методичних і методологічних підходів до вибору форм використання основних засобів на основі мінімізації витрат на їх утримання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, темами, планами. Дисертаційне дослідження виконано згідно плану наукових досліджень кафедри аграрного менеджменту Київського національного економічного університету і є складовою теми "Реформування економічних відносин в АПК України" (№ державної реєстрації 0198U007005 ). Особисто автором підготовлено підрозділ “Відтворення основних засобів аграрних підприємств” розділу “Проблеми формування, відтворення та ефективності використання ресурсів аграрних підприємств”.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в розробці методологічних і методичних засад формування механізму відтворення основних засобів аграрних підприємств, спрямованих на забезпечення оптимального рівня виробничих витрат, що опосередковують процес такого відтворення.

Для досягнення зазначеної мети поставлено та вирішено наступні завдання:

· теоретично обґрунтовано концептуальні підходи відтворення основних засобів аграрних підприємств на сучасному етапі;

· удосконалено вимірювальну систему показників відтворення основних засобів;

· проведено оцінку стану і руху основних засобів аграрних підприємств та формування джерел їх відтворення на сучасному етапі;

· обґрунтовано підходи до вибору методу нарахування амортизації на основі діючої нормативно - правової бази;

· обґрунтовано механізм відтворення основних засобів біологічного походження;

· оцінено еластичність виробництва валової продукції при зміні витрат на утримання основних засобів і затрат праці;

· визначено особливості формування витрат на утримання активної частини основних засобів залежно від форм їх використання;

· розроблено пропозиції щодо вибору аграрними підприємствами форм використання основних засобів;

Об’єкт дослідження - процес відтворення основних засобів аграрних підприємств.

Предмет дослідження - механізм взаємодії складових елементів процесу відтворення основних засобів.

Методи дослідження. Теоретико - методологічну основу дисертаційного дослідження становить діалектичний метод пізнання та системний підхід до вивчення економічних явищ. У процесі роботи застосовувались економіко - статистичний, абстрактно - логічний, монографічний, розрахунково – конструктивний, економіко - математичний методи досліджень.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в наступному:

· уточнено сутнісні характеристики процесу відтворення основних засобів як складової частини відтворювального процесу в сільському господарстві;

· удосконалено вимірювальну систему показників відтворення основних засобів шляхом уведення коефіцієнта сукупного відтворення, що дозволяє здійснювати узагальнюючу оцінку інтенсивності відтворювальних процесів;

· обґрунтовано напрями вдосконалення функціонуючого механізму відтворення основних засобів у складі майнових паїв колишніх членів колективних сільськогосподарських підприємств;

· визначено основні напрями вдосконалення амортизаційної політики;

· розроблено методологічні і методичні засади побудови механізму відтворення основних засобів біологічного походження;

· розроблено методичні підходи до вибору форм використання основних засобів за критерієм мінімізації витрат на їх утримання.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони доведені до рівня методичних розробок та рекомендацій і можуть використовуватися в практичній діяльності аграрних підприємств при опрацюванні заходів щодо формування і подальшого вдосконалення механізму відтворення основних засобів, мінімізації витрат сільськогосподарських товаровиробників пов’язаних із їх утриманням.

Прикладне значення розроблених рекомендацій підтверджується впровадженнями, а саме, методичні рекомендації з мінімізації витрат на утримання основних засобів використані у практичній діяльності приватної агрофірми “Грунь” (довідка №4 від 13.11.2001р.), схвалені та використовуються в роботі управління сільського господарства і продовольства районної державної адміністрації м. Гадяч, Полтавської області ( довідка №17 від 21.11.2001р. ).

Окремі теоретико – методичні положення дисертації використовуються при викладанні дисципліни “Економіка підприємства” (довідка від 9.10.2001р. ) в Київському національному економічному університеті.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження доповідались автором на міжнародній науково - практичній конференції "Проблеми економіки агропромислового комплексу та формування його кадрового потенціалу" у доповіді "Проблеми формування механізму відтворення основних засобів" (Харків, 2000р. ); на міжнародній науково - практичній конференції "Аграрна економіка: історія, проблеми, перспективи" у доповіді "Методологічні підходи до оцінки процесу відтворення основних засобів аграрних підприємств України" (Горки, Білорусь, 2000р. ); на міжнародній науково - практичній конференції "Реструктуризація аграрних підприємств і земельна реформа: стан, проблеми, перспективи" у доповіді "Формування в реструктуризованих підприємствах витрат на утримання основних засобів" ( Київ, 2000р. ).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 8 наукових праць загальним обсягом 2,68д.а. ( з них особисто автором – 2,36д.а. ), з яких 1 – у колективній монографії, 5 - у фахових виданнях, 1 – в інших виданнях, 1 – матеріали конференції.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків. Загальний обсяг дисертації становить 181 сторінку комп’ютерного тексту, у тому числі 22 таблиці на 22 сторінках, 9 рисунків на 9 сторінках, 10 додатків, список використаних джерел налічує 151 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі дисертації обґрунтовано актуальність обраної теми, визначено мету, предмет і об’єкт дослідження, наукову новизну та практичне значення роботи, подано відомості щодо апробації її результатів.

У розділі 1 “Методологічні і методичні підходи до побудови механізму відтворення основних засобів аграрних підприємств” обґрунтовано концептуальні підходи до побудови механізму відтворення основних засобів аграрних підприємств на сучасному етапі, удосконалено систему показників відтворювального процесу, здійснено оцінку зміни структури джерел фінансування відтворення основних засобів на основі врахування тенденцій розвитку організаційно – правових форм господарювання в аграрному секторі та їх фінансово – економічного стану.

У ході дослідження теоретико – методологічних основ процесу відтворення основних засобів аграрних підприємств встановлено, що його перебіг перебуває під впливом сукупності чинників, серед яких слід виділити: реформування відносин власності на землю і майно, специфіку галузі сільського господарства, особливості основних засобів біологічного походження, структурні зміни фінансово – кредитної системи економіки України. У роботі обґрунтовано висновок, що відтворення виробничих відносин у сільському господарстві на основі утвердження приватної власності спричинило істотні зміни організаційно - економічних і соціально - економічних відносин на всіх стадіях процесу суспільного відтворення, а це в свою чергу обумовило формування якісно нових вимог до здійснення відтворення основних засобів.

У результаті дослідження складових процесу відтворення основних засобів встановлено, що реформування сільського господарства справило найбільш відчутний вплив на реалізацію розподільчої стадії відтворення. Одержані результати засвідчили, що зниження відтворювального потенціалу сільськогосподарських підприємств в період 1992 - 2000рр. викликано сукупною дією структурних цінових трансформацій у агропромисловому комплексі і на споживчому ринку. Це виявилося у перевищенні темпів росту цін на промислову продукцію, що споживається у сільському господарстві, порівняно з цінами на сільськогосподарську продукцію і випереджаючому підвищенні кінцевих цін на продовольство порівняно з ростом закупівельних цін на продукцію аграрних товаровиробників (рис.1).

Підвищення цін на основні види сільськогосподарської продукції, яке відбулося у 2000 році, є необхідною, але не достатньою умовою нарощування інвестиційних ресурсів аграрних підприємств, направлених на відтворення Рис. 1. Динаміка індексів цін на окремі групи товарів в 1991-2000 рр. і їх вплив на відтворювальну здатність сільського господарства

основних засобів. Головним фактором стійкого збільшення інвестицій аграрних підприємств як у цілому, так і на відтворення основних засобів, є зростання
обсягів реалізації сільськогосподарської продукції на основі підвищення платоспроможного попиту населення.

В умовах значних цінових змін на існуючі види засобів праці при визначенні типу відтворення основних засобів у конкретному підприємстві нами запропоновано як додатковий критерій використовувати узагальнюючу оцінку типу відтворення окремих груп основних засобів, здійснену на основі врахування змін їх кількісного виміру та якісних параметрів. У результаті дослідження виділено і проаналізовано шість можливих варіантів зміни співвідношення кількісних і якісних характеристик основних засобів і визначено тип відтворення в кожному з можливих випадків (табл.1).

У результаті дослідження системи показників відтворення основних засобів обґрунтовано неправомірність використання при розрахунку коефіцієнта вибуття в знаменнику середньорічної вартості основних засобів.

Основні засоби - це матеріальні активи, строк корисного використання яких більше одного року. Фактично, основні засоби, що надійшли протягом року не можуть бути виведені з експлуатації ( за винятком надзвичайних випадків ) до кінця цього ж поточного року. Їх врахування при обчисленні коефіцієнта

Таблиця 1

Теоретично можливі варіанти формування типу відтворення окремих груп основних засобів аграрних підприємств залежно від зміни їх кількісних та якісних параметрів.

Номер варіанта | Зміна кількісного виміру основних засобів | Зміна якісних характе-

ристик основних засобів | Тип відтворення основних засобів

1 | const | const | просте

2 | const | ? | розширене

3 | ? | const | розширене

4 | ? | const | звужене

5 | ? | ? | а) просте, якщо зменшення кількості основних засобів компенсується зростанням якісних характеристик, тобто Пр0 = Пр1 *;

б)розширене, якщо зменшення кількості основних засобів з надлишком компенсується зростанням якісних характеристик, тобто Пр0 < Пр1 ;

в)звужене, якщо зменшення кількості основних засобів не компенсується зростанням якісних характеристик, тобто Пр0 > Пр1;

6 | ? | ? | а) просте, якщо збільшення кількості основних засобів адекватне зниженню якісних характеристик, тобто Пр0 = Пр1;

б)розширене, якщо збільшення кількості основних засобів з надлишком компенсує зниження якісних характеристик, тобто Пр0 < Пр1;

в)звужене, якщо збільшення кількості основних засобів не компенсує зниження якісних характеристик, тобто Пр0 > Пр1.

*Пр0, Пр1 - сумарна продуктивність основних засобів, відповідно до і після відновлення.

вибуття за умови розширеного відтворення обумовлює пряму залежність
значення цього коефіцієнта від темпів розширеного відтворення, а саме, чим більше буде введено основних засобів протягом року, тим меншим буде коефіцієнт вибуття, і навпаки.

Для узагальнюючої оцінки процесу відтворення основних засобів в роботі запропоновано ввести в систему показників відтворення основних засобів показник сукупного відтворення, який обчислюється за формулою:

(1)

де ОЗН- вартість основних засобів, що надійшли протягом року,

ОЗП.Р.- вартість основних засобів на початок року.

Доведено, що незважаючи на тип відтворення ( просте, розширене, звуженекоефіцієнт сукупного відтворення акумулює в собі значення коефіцієнтів вибуття і приросту:

КС.В.=КВ+КПР (2)

де Кв - коефіцієнт вибуття (відношення вартості вибулих за звітний рік основних засобів до вартості основних засобів на початок року);

Кпр - коефіцієнт приросту (відношення вартісної різниці основних засобів на кінець і початок року до вартості основних засобів на початок року ).

Зокрема, за умов розширеного відтворення

(3)

де ОЗВ- основні засоби, що вибули протягом року,

ОЗК.Р.- вартість основних засобів на кінець року.

Застосування коефіцієнта сукупного відтворення дозволяє здійснювати узагальнюючу оцінку процесу відтворення основних засобів як на рівні конкретного підприємства так і в цілому по сільському господарстві України.

Висновки, отримані у результаті аналітичної оцінки джерел відтворення основних засобів аграрних підприємств України за період 1994–2000рр. свідчать про значні зрушення в їх структурі на фоні зменшення загальної суми. Зокрема, зросла питома вага амортизаційних відрахувань за одночасного скорочення частки позичкових коштів і бюджетного фінансування. Серед причин, які обумовили такі зрушення автором виділено:

- пріоритетність власних коштів у відтворювальних процесах на сучасному етапі;

- низька інвестиційна привабливість сільськогосподарських товаровиробників;

- недостатній розвиток системи довгострокового кредитування аграрного сектора;

- обмежені можливості держави у фінансуванні сільського господарства.

У розділі 2 “Сучасний стан відтворення основних засобів та напрями його вдосконалення” розглянуто причини зниження рівня забезпечення аграрних підприємств основними засобами; поглиблено наукові підходи щодо визначення поняття механізм відтворення основних засобів; обґрунтовано необхідність державного втручання у формування механізму відтворення основних засобів аграрних підприємств через підтримку довгострокового кредитування галузі сільського господарства; визначено напрями вдосконалення функціонуючого механізму відтворення основних засобів, які є складовою майнових паїв колишніх членів колективних сільськогосподарських підприємств; здійснено узагальнюючу оцінку існуючої системи амортизації в Україні та запропоновано основні напрями її удосконалення.

Використання удосконаленої вимірювальної системи відтворення основних засобів дозволило встановити основні тенденції процесу їх відтворення. За період із 1990 по 2000рр. відбулося погіршення якісного стану та зменшення кількості основних засобів у сільськогосподарських підприємствах України, зокрема:

· за період 1991 - 1999рр. відбулось істотне зниження інтенсивності процесу відтворення основних засобів аграрних підприємств України, про що свідчить зменшення коефіцієнту сукупного відтворення з 0,160 у 1991році до 0,020 у 1999 році. При цьому значно знизився коефіцієнт оновлення ( з 0,159 у 1991 році до 0,023 у 1999 році ) на тлі майже незмінного коефіцієнта вибуття ( відповідно 0,061 у 1991 році, 0,068 у 1999році );

· у 2000 році інтенсивність процесу відтворення основних засобів аграрних підприємств України зросла, про що свідчить підвищення значення коефіцієнта сукупного відтворення до 0,037 порівняно з 0,020 у 1999 році. Проте таке підвищення обумовлене, головним чином, зростанням коефіцієнта вибуття ( з 0,068 у 1999 році до 0,154 у 2000 році ) при незначному підвищенні коефіцієнта оновлення ( з 0,021 у 1999 році до 0,045 у 2000році ).

Дослідження взаємозумовленості формування показників сукупного відтворення, приросту і вибуття дозволило встановити, що незважаючи на досить високі значення зазначених коефіцієнтів у період 1992-1996рр. саме в 1995-1996рр. відбувся перехід до звуженого відтворення основних засобів, негативні тенденції якого не вдається подолати протягом останніх шести років (рис.2). Використання розрахунково - конструктивного методу дозволило встановити значення коефіцієнтів сукупного відтворення, приросту і вибуття основних засобів у 1996 році відповідно 0,060, -0,015 і 0,075.

Рис.2. Взаємозумовленість формування кривих коефіцієнта сукупного відтворення S(t), коефіцієнта вибуття V(t) та коефіцієнта приросту P(t) основних засобів аграрних підприємств України

Практичне вирішення питання відтворення основних засобів аграрних підприємств вимагає поглибленого дослідження механізму такого відтворення. З метою подальшого його вдосконалення у роботі обґрунтована необхідність активізації розвитку пайового лізингу в сільському господарстві з використанням державних коштів, удосконалення і надання прозорості механізмам розподілу державного фінансування створення і придбання основних засобів сільськогосподарського призначення, розвитку системи повного і своєчасного інформування товаровиробників щодо можливостей оновлення технічних засобів. У дисертації акцентовано увагу на необхідності удосконалення нормативно – правової бази з питань прав власності та укладання угод оренди основних засобів у складі майнових паїв, зокрема, “Тимчасового Положення про Фонд відтворення основних засобів”. Обґрунтовано необхідність на законодавчому рівні доповнити зазначене Положення нормами, якими закріпити:

- кошти, отримані від реалізації орендованого майна є власністю орендодавців і спрямовуються орендарем ( у випадку відчуження орендованого майна) до Фонду відтворення орендованих основних засобів;

- придбані за рахунок коштів Фонду відтворення основні засоби а також будь – які поліпшення, реконструкції модернізації виконані за рахунок коштів цього Фонду є власністю орендодавця з моменту їх придбання (виникнення).

Здійснювана в Україні у період другої половини 1997 року - першої половини 2000 року амортизаційна політика, яка знайшла юридичне закріплення в Законі України “Про оподаткування прибутку підприємств”, характеризувалася ігноруванням об’єктивних закономірностей та особливостей руху вартості, авансованої в основні засоби. Зокрема, в першій групі основних засобів, до якої застосовувалася єдина норма амортизації, варіація строку служби сягала 300%, недоамортизація по закінченню експлуатації, за нашими розрахунками, коливалася від 22% по зернозбиральних комбайнах до 77% по насадженнях суниці.

Закріплення в Концепції амортизаційної політики розмежування амортизації на економічну і податкову, зростання ролі останньої як важеля активізації інвестиційної діяльності підприємств, та врахування того, що сільськогосподарські виробники є платниками фіксованого сільськогосподарського податку лише до 2004 року, обумовило необхідність дослідження в дисертації питання впливу податкової амортизації на формування сум податкових зобов’язань підприємства по сплаті податку на прибуток. У результаті дослідження встановлено, що при нарахуванні податкової амортизації прискореним методом (згідно п.п.8.6.2 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”), розмір економії підприємства по сплаті податку на прибуток залежить від строку корисного використання активу. Чим довший цей строк, порівняно з встановленим строком прискореної амортизації ( 7 років ), тим більшої економії по сплаті податку на прибуток можна досягти. Встановлено, що при нарахуванні податкової амортизації за нормами, передбаченими п.8.6 Закону “ Про оподаткування прибутку підприємств” економії можна досягти лише на тлі застосування лінійного методу економічної амортизації, тоді як при застосуванні інших методів, передбачених Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 “Основні засоби”, проявляється фіскальний характер податкової амортизації. Таким чином, формування амортизаційної політики необхідно здійснювати в напрямі розширення важелів податкової амортизації для активізації інвестиційної діяльності підприємств.

Обґрунтовано, що при виборі методів економічної амортизації, які передбачають нерівномірний розподіл сум амортизаційних відрахувань по роках служби активу, слід враховувати як швидкість втрати основними засобами споживної вартості протягом терміну корисного використання, так і можливості зниження цінової конкурентоспроможності продукції підприємства під впливом зростання собівартості продукції за рахунок амортизаційних відрахувань. У результаті порівняльного аналізу зазначених методів встановлено, що найбільш активне зростання сум амортизаційних відрахувань у першій половині строку корисного використання основного засобу з подальшим різким їх зниженням забезпечує використання методів зменшення залишкової вартості і прискореного зменшення залишкової вартості. Серед інших заходів, направлених на удосконалення амортизаційної політики, в роботі обґрунтована необхідність:

- класифікації основного капіталу та встановлення інтервальних строків корисного використання активів для нарахування економічної амортизації;

- розробки на законодавчому рівні рекомендацій щодо вибору методів нарахування економічної амортизації стосовно окремих видів основних засобів;

У результаті дослідження особливостей відтворення основних засобів біологічного походження встановлено, що нарахування амортизаційних відрахувань на зазначені основні засоби є необхідним і викликано такими об’єктивними факторами: втратою основними засобами біологічного походження споживної вартості, необхідністю дійсного визначення витрат на виробництво продукції з їх участю та потребою формування джерела відтворення зазначених видів основних засобів. На фактичних матеріалах доведено, що функціонально пов’язати тенденцію втрати споживної вартості ( свідченням якої є зниження продуктивності ) тваринами основного стада в молочному скотарстві з розподілом вартості, яка амортизується, досить складно. Тому запропоновано використовувати прямолінійний метод при нарахуванні амортизації на основні засоби біологічного походження в скотарстві, свинарстві, вівчарстві.

Рух вартості птиці основного стада в промисловому яєчному та репродукторному птахівництві відповідає особливостям руху вартості, втіленої в основних засобах, а отже, діють вищеназвані об’єктивні фактори необхідності нарахування амортизаційних відрахувань. У роботі розроблено та обґрунтовано механізм нарахування амортизації на основне стадо птиці у промисловому яєчному і репродукторному птахівництві. Запропоновано визначати вартість, що повинна бути амортизована, як частку від вартості молодки на рівні 75 –80%, яка переводиться у основне стадо. На основі розрахунків встановлено, що питома вага амортизації в промисловому яєчному птахівництві в структурі собівартості яєць знаходитиметься в межах 8 –13%.

У розділі 3 “Процес відтворення основних засобів і виробничі витрати” здійснено оцінку еластичності виробництва валової продукції залежно від витрат на утримання основних засобів і трудових витрат; обґрунтовано принципові підходи до формування витрат володіння та експлуатаційних витрат, залежно від форм фінансування придбання та використання основних засобів сільськогосподарськими товаровиробниками. Встановлено, що спосіб фінансування придбання та залучення основних засобів істотно впливає на формування суми витрат, пов’язаних з їх використанням. Такі висновки стали базою для розробки методичних рекомендацій з мінімізації витрат на утримання основних засобів.

Дослідження зміни обсягу виробництва валової продукції залежно від витрат на утримання основних засобів та затрат праці по аграрних підприємствах на основі застосування функції Кобба – Дугласа виду y= a0 Чx1a1 Чx2a2 , дозволило побудувати наступну кореляційну модель y= 5,8698 Чx10,498 Чx20,394 . Як видно з моделі коефіцієнт еластичності виробництва валової продукції по витратах на утримання основних засобів є вищим, ніж по затратах живої праці ( відповідно 0,498 і 0,394 ). Отже при оцінці витрат на етапі прийняття рішення “ресурс – ресурс”, а саме його різновиду “жива праця – капітал” слід враховувати, що кожна одиниця додаткового капіталу несе в собі вплив науково – технічного прогресу, а тому сприяє підвищенню темпу приросту виробництва продукції.

Зміни організаційно - правових форм сільськогосподарського виробництва обумовили вдосконалення традиційних і розвиток нових форм використання активної частини основних засобів. У роботі вперше здійснено узагальнюючу оцінку формування витрат володіння та експлуатаційних витрат залежно від особливостей придбання, залучення і використання основних засобів (табл. 2).

У процесі дослідження встановлено, що вибір способів фінансування придбання та форм використання основних засобів передбачає необхідність врахування сільськогосподарськими виробниками таких обставин:

- придбання основних засобів із залученням кредитних ресурсів не лише збільшує витрати на утримання основних засобів на вартість залучених кредитних ресурсів, а й посилює невизначеність у величині майбутніх витрат через можливу зміну процентної ставки за кредит;

- загальна сума витрат володіння при користуванні основними засобами на умовах фінансового лізингу, за інших однакових умов, буде перевищувати суму витрат, яка виникає при купівлі основних засобів із залученням позичкових коштів на суму лізингової маржі;

- використання послуг підряду не передбачає виникнення у наймача витрат володіння і експлуатаційних витрат. Натомість користувач оплачує послуги підряду згідно розцінок, які формуються на основі розрахунку питомих експлуатаційних витрат та витрат володіння в розрахунку на одиницю роботи;

- реалізація права користування основними засобами у формі операційної оренди передбачає відсутність в орендаря витрат володіння, але зазначені витрати формують розмір орендної плати, яку сплачує орендар орендодавцю.

Таблиця 2

Формування витрат на утримання основних засобів залежно від форм фінансування придбання та використання.

Власність на основні засоби | Спосіб придбання основних засобів у власність | Форма використання

основних засобів | Формування витрат

володіння | експлуатаційних

одноосібна власність | 1)за власні кошти;

2) із залученням кредитних ресурсів; |

господарська - одноосібно | несе власник - користувач | повністю несе власник - користувач

міжгосподарська | при придбанні сплачуються власником з наступним відшкодуванням користувачами у складі орендних платежів | несуть користувачі відповідно до обсягів використання основних засобів

спільна часткова власність | 1)спільні кошти;

2) із залученням кредитних ресурсів; |

міжгосподарська | розподіляються між власниками - користувачами, відповідно до обсягів використання основних засобів | несуть власники - користувачі, відповідно до обсягів використання основних засобів

відсутнє право власності на основні засоби, с/г виробник реалізує право користування | - | З т. з. власника техніки - строкова позагосподарська: | підряд | відсутні у наймача, натомість сплачується фіксована розцінка за одиницю виконаних робіт | відсутні у наймача, натомість сплачується фіксована розцінка за одиницю виконаних робіт

оперативний лізинг (оренда ) | відсутні у орендаря, але формують розмір орендної плати | несе орендар відповідно до договору операційної оренди

фінансовий лізинг (оренда) | формально - відсутні, фактично сплачуються лізингокористувачем у складі лізингових платежів власнику - лізингодавцю | повністю несе лізингокористувач

У дисертації обґрунтована необхідність здійснення подальшого стимулювання розвитку міжгосподарської форми використання основних засобів, оскільки її застосування забезпечує можливість знизити суму питомих сукупних витрат на утримання основних засобів за рахунок скорочення питомих постійних витрат в результаті розподілу витрат володіння між декількома власниками - користувачами відповідно до обсягів використання основних засобів.

Встановлено, що прийняття рішення про форму використання основних засобів залежить від обсягу робіт у господарстві та можливості подолання несприятливих обмежувальних факторів щодо такого використання.

У результаті дослідження розроблені методичні підходи до мінімізації питомих сукупних витрат на утримання активної частини основних засобів, суть яких зводиться до обґрунтування механізмів прийняття рішення щодо:

- вибору форми використання, яка забезпечує досягнення компромісу між своєчасністю виконання робіт у господарстві та максимальним завантаженням основних засобів;

- вибору способу фінансування придбання техніки, який забезпечує мінімум питомих сукупних витрат, обчислених з врахуванням зміни вартості грошей в часі;

- забезпечення економії витрат при експлуатації основних засобів.

Необхідність здійснення переоцінки основних засобів, що передбачає приведення їх балансової вартості до рівня ринкової, може бути викликана інфляційними ростом цін на основні засоби у країні, коливанням курсу валют ( девальвація або ревальвація гривні ), зміною цінової ситуації на ринку під впливом попиту й пропозиції, монопольного становища виробників основних засобів, паюванням майна підприємства. При дослідженні впливу переоцінок ( індексацій ) вартості основних засобів, які проводилися в період 1992 - 1996рр. виявлено, що їх проведення не забезпечувало встановлення ринкової вартості засобів праці, а отже, нарахування амортизаційних відрахувань від заниженої вартості основних засобів призвело до значної втрати реноваційного ресурсу аграрних підприємств.

Встановлено, що проведення дооцінки основних засобів справляє безпосередній вплив на формування операційного прибутку. Зростання сум амортизації в результаті дооцінки обумовлює підвищення коефіцієнта операційного лівериджу, який характеризує чутливість операційного прибутку до зміни обсягу реалізації продукції. За сприятливої кон’юнктури ринку ( збільшення обсягу продаж ) дія ефекту операційного лівериджу за результатами дооцінки основних засобів забезпечить вищі темпи зростання операційного прибутку, порівняно з темпами росту обсягу продаж. Будь - яке зниження обсягу реалізації у цьому випадку призведе до скорочення операційного прибутку, темпи якого будуть перевищувати темпи скорочення обсягу продаж. На підставі цього автором обґрунтовано необхідність здійснення оцінки перспектив підприємства на ринку, яка повинна передувати прийняттю рішення щодо переоцінки основних засобів.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукового завдання, що знайшло відображення у розробці комплексу проблемних питань щодо відтворення основних засобів аграрних підприємств. Основні наукові і практичні результати дисертаційної роботи зводяться до наступного:

1. Необхідність поглиблення вивчення проблем відтворення у сільському господарстві викликано здійсненням процесів реформування та формуванням взаємовідносин суб’єктів економічної системи на засадах ринкової економіки. Обґрунтовано, що удосконалення механізму взаємодії складових елементів процесу відтворення основних засобів аграрних підприємств потребує збалансованого розвитку підприємств сільськогосподарського машинобудування, аграрних товаровиробників і переробних підприємств сфери АПК.

2. Встановлено, що кількісні і якісні параметри процесу відтворення основних засобів перебувають під впливом взаємовідносин і перспектив розвитку аграрних товаровиробників та підприємств сільськогосподарського машинобудування. Перші визначають платоспроможний попит на основні засоби і вимоги до якісних параметрів, другі - забезпечують задоволення вимог аграрних товаровиробників, виходячи з можливостей власного розвитку.

3. У процесі дослідження та розробки теоретико – методологічних і методичних засад механізму відтворення основних засобів в аграрному секторі встановлено, що відтворення основних засобів аграрних підприємств на сучасному етапі перебуває під впливом істотних змін у відтворенні виробничих відносин, насамперед, їх головної складової – відносин власності на землю і майно. Такі зміни обумовлюють істотні трансформації інфраструктури, що опосередковує процес відтворення основних засобів аграрних підприємств.

4. Важливим питанням відтворення основних засобів є обґрунтування вимірювальної системи. Методологічно правомірно її будувати таким чином, щоб вона відображала не лише кількісні та якісні характеристики окремих сторін процесу відтворення, а й розкривала їх взаємозв’язок і взаємозалежність, забезпечувала комплексність оцінки. Відповідно до цього у дисертації обґрунтована доцільність доповнення існуючих показників відтворення основних засобів коефіцієнтом сукупного відтворення. Його застосування забезпечує здійснення узагальнюючої оцінки інтенсивності процесу відтворення основних засобів як на рівні окремого підприємства, так і на макрорівні.

5. Для вдосконалення механізму відтворення орендованих основних засобів у складі майнових паїв запропоновано: доповнити “Тимчасове положення про Фонд відтворення основних засобів” пунктом, в якому зазначити, що кошти, отримані від реалізації зношеного орендованого майна, є власністю орендодавців і спрямовуються до Фонду відтворення орендованих основних засобів; уточнити пункт 10 згаданого положення, вказавши в ньому, що майно, а також поліпшення здійснені в процесі реконструкції, модернізації за рахунок коштів Фонду відтворення орендованого майна, є власністю орендодавців з моменту його придбання (їх здійснення ); внести в перелік істотних умов договору оренди основних засобів пункт, який встановлює у разі інфляційних процесів необхідність переоцінки орендарем орендованих основних засобів згідно чинного законодавства.

6. Механізм відтворення основних засобів можна визначити як систему економіко - правових методів і важелів регулювання їх кругообігу. Нагальними питаннями удосконалення механізму відтворення основних засобів є: формування платоспроможного попиту сільськогосподарських товаровиробників на основні засоби; відпрацювання на державному рівні правових аспектів регулювання відтворення орендованих основних засобів у складі майнових паїв колишніх членів колективних сільськогосподарських підприємств; активізація державної підтримки формування структури сервісного інженерно - технічного обслуговування сільськогосподарських товаровиробників.

7. Вибір методу амортизації основних засобів біологічного походження повинен базуватися на динаміці продуктивних якостей, які перебувають під впливом сукупності передбачуваних і непередбачуваних факторів. Враховуючи неможливість точно передбачити та функціонально пов’язати втрату споживної вартості основними засобами біологічного походження з розподілом вартості, яка амортизується, слід здійснювати нарахування амортизаційних відрахувань на основне стадо корів, свиноматок, вівцематок, бугаїв, кнурів, баранів - виробників прямолінійним методом.

8. Розроблені методичні підходи до нарахування амортизації на основне стадо птиці у промисловому яєчному птахівництві ґрунтуються на необхідності амортизації частки вартості курей - несучок протягом строку корисного їх використання із застосуванням прямолінійного методу. Використання цих методичних підходів дозволить формувати джерело відтворення птиці основного стада, визначати дійсні витрати на виробництво яєць, уникнути збитковості переробки і реалізації птиці, вибракуваної з основного стада.

9. В основу розроблених методичних підходів до вибору способу фінансування придбання основних засобів у власність покладено оцінку достатності власних фінансових ресурсів і порівняльну оцінку витрат по кожному з можливих варіантів придбання основних засобів, здійснену шляхом дисконтування грошових потоків;

10. Уточнення вартості основних засобів шляхом переоцінки є важливим для визначення дійсних витрат підприємства на виробництво продукції; нагромадження суми амортизаційних відрахувань достатньої для реновації основних засобів; об’єктивного визначення пайового майнового фонду; встановлення справедливого рівня орендної плати при операційній оренді основних засобів у складі майнових паїв; використання позитивного ефекту операційного лівериджу.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У монографії:

1. Проблеми економіки агропромислового комплексу і формування його кадрового потенціалу: Кол. монографія у 2–х томах.Т.1 /За ред. П.Т.Саблука, В.Я. Амбросова, Г.Є. Мазнєва. – К.:ІАЕ, 2000. – 732с. ( особисто автору – 0,23 д.а.) // Розділ 2. Проблеми удосконалення механізму господарювання в агропромисловому комплексі. / Проблеми формування механізму відтворення основних засобів.

У наукових фахових виданнях:

1. Боброва О.Г., Пилипенко М.І. Обґрунтування механізму відтворення основного стада у промисловому птахівництві // Економіка АПК.-1998.-№5.-С.45 – 49 ( 0,33 д.а., особисто автору – 0,16 д.а.; запропоновано механізм відтворення основного стада у промисловому птахівництві )

2. Боброва О. Г.Амортизаційна політика у відтворенні основних засобів // Економіка АПК. – 2000. – №4. – С.54 – 61 (0,69д.а. )

3. Боброва О.Г. Формування джерел відтворення основних засобів аграрних підприємств // Економіка та підприємництво: Зб. наук. праць молодих учених та аспірантів. Вип.5 / Відп. ред. С.І.Дем’яненко. – К.:КНЕУ, 2000. – С.116 – 121 (0,33 д.а. )

4. Боброва О.Г. Формування в реструктуризованих підприємствах витрат на утримання основних засобів // Проблеми формування ринкової економіки. Спеціальний випуск. Реструктуризація аграрних підприємств і земельна реформа: стан, проблеми, перспективи”. Міжвідомчий науковий збірник. Спеціальний випуск. /К.:КНЕУ, 2000. – С.69 – 71 (0,17 д.а. )

5. Боброва О.Г. Переоцінка основних засобів та формування витрат підприємства за статтею “Амортизація” // Стратегія економічного розвитку України: Наук. зб. Вип.4 /Відп. ред. О.П. Степанов.-К.: КНЕУ, 2001. – С.267 – 272 ( 0,51 д.а. )

У інших виданнях:

1. Андрійчук В. Г., Боброва О. Г. Обґрунтування вимірювальної системи відтворення основних засобів // Агроінком. – 1999. – №6. – 7. – С.16 – 19 ( 0,30 д.а., особисто автору – 0,15 д.а.; здійснено обґрунтування доцільності включення в систему показників відтворення основних засобів показника сукупного відтворення ).

2. Боброва О. Г. Методологические подходы к оценке процесса воспроизводства основных средств аграрных предприятий Украины //Материалы международной научно - практической конференции “Аграрная экономика: история, проблемы, перспективы”.Часть 1. – Горки, 2000. – С.77 – 79 ( 0,12 д.а. )

АНОТАЦІЯ

Боброва О.Г. Відтворення основних засобів аграрних підприємств. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 – Економіка сільського господарства і АПК.- Київський національний економічний університет. Київ, 2002.

У роботі досліджуються питання розробки методичних і методологічних засад формування механізму відтворення основних засобів, спрямованого на забезпечення оптимального рівня виробничих витрат, що опосередковують процес такого відтворення.

Здійснена спроба теоретично обґрунтувати концептуальні підходи щодо відтворення основних засобів аграрних підприємств на сучасному етапі. Досліджено систему показників відтворювального процесу та запропоновано ввести коефіцієнт сукупного відтворення основних засобів. Сформульовано основні принципи вибору методу нарахування амортизації залежно від особливостей використання основних засобів та потреб підприємства в їх оновленні. Обґрунтовано напрями подальшого вдосконалення механізму відтворення основних засобів, які є складовою майнових паїв колишніх членів колективних сільськогосподарських підприємств. Розроблено методичні підходи до вибору форм використання основних засобів за критерієм мінімізації витрат на їх утримання.

Ключові слова: основні засоби, механізм відтворення основних засобів, амортизація, фонд відтворення основних засобів, виробничі витрати, форми використання основних засобів.

АННОТАЦИЯ

Боброва О.Г. Воспроизводство основных средств аграрных предприятий. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 – Экономика сельского хозяйства и АПК. – Киевский национальный экономический университет. Киев, 2002.

В диссертации исследованы проблемные вопросы разработки методических и методологических основ формирования механизма воспроизводства основных средств, направленного на обеспечение оптимального уровня производственных издержек, которые возникают в ходе реализации такого процесса.

Сделана попытка теоретически обосновать концептуальные подходы к воспроизводству основных средств аграрных предприятий Украины на современном этапе. В ходе исследования вскрыты причины, которые влияют на реализацию процесса воспроизводства. Установлено, что главными детерминантами процесса воспроизводства основных средств на современном этапе являются: реформирование земельных и имущественных отношений, структурные трансформации финансово – кредитной системы государства, специфика отрасли сельского хозяйства. В диссертации исследован вопрос формирования типа воспроизводства основных средств в зависимости от соотношения их качественных и количественных характеристик. Выделено и обосновано шесть возможных вариантов такого соотношения.

Анализируя процесс воспроизводства основных средств как


Сторінки: 1 2