У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Джеппарова Зоре Різаївна

ХаРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТЕТ
імені В.В. Докучаєва

ДЖЕППАРОВА ЗОРЕ РІЗАЇВНА

УДК 664.6

Економічні основи вдосконалення діяльності підприємств хлібопекарської промисловості Автономної Республіки Крим
(на прикладі ВАТ “Кримхліб”)

08.07.02 – економіка сільського господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Харків – 2002

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі менеджменту Кримського інституту бізнесу

Науковий керівник: доктор економічних наук, доцент
Клеймьонов Олексій Матвійович,
Кримський інститут бізнесу, завідувач кафедри менеджменту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор
Новіков Юрій Миколайович,
Кримський державний аграрний університет,
завідувач кафедри “Фінанси та кредит”

кандидат економічних наук, доцент
Савченко Василь Дмитрович,
Харківський державний аграрний університет
ім. В.В.Докучаєва, кафедра організації виробництва
та агробізнесу

Провідна установа: Національний аграрний університет, кафедра економіки підприємств аграрного сервісу, м.Київ

Захист відбудеться 27.06.2002 р. о 12 . на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.803.01 Харківського державного аграрного унівеситету ім. В.В. Докучаєва за адресою: 62483, м. Харків, п/в “Комуніст-1”, навчальне містечко ХНАУ, корп 1, к. 213.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва за адресою: 62483, м. Харків,
п/в “Комуніст-1”, навчальне містечко ХНАУ, корп.1.

Автореферат розісланий 23.05.2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А.В. Македонський

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Одним з провідних напрямків виходу України з економічної кризи є швидкий, інтенсивний розвиток харчової промисловості, зокрема її частини – хлібопечення, які забезпечують продовольчу безпеку країни. Харчова промисловість є пріоритетною галуззю народного господарства, її продукція користується великим попитом, а вкладення в галузь швидко окупаються.

Стан і шляхи розвитку вітчизняної хлібопекарської і загалом харчової промисловості, її інтеграцію з сільським господарством в єдиний агропромисловий комплекс розглядали в своїх працях В. Бойко, П. Борщевський, В. Герасименко, А. Горбунов, О. Кириленко, С. Кабліхін, А. Косован, І.Лукінов, Е. Македонська, А. Побережна, Е. Сизоненко, Л. Худолій та інші дослідники.

У сучасній літературі недостатньо висвітлено стан хлібопекарської промисловості в період переходу до ринкових відносин, не обгрунтовано шляхи виходу галузі з економічної кризи, не дано оцінку процесу деконцентрації виробництва, не обгрунтовано оптимальні розміри підприємств для нових умов господарювання. Все це обумовило вибір теми дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації була складовою плану НДР Таврійського інституту підприємництва та права з проблеми “Стабілізація та розвиток економіки і підвищення ефективності управління підприємствами Криму”. Тема виконувалася на доручення Міністерства АПК АР Крим № 06/2447 від 19 листопада 1997 р., а в 2000 р. її було введено в план НДР Кримського інституту бізнесу з проблеми “Сучасні соціально-економічні проблеми Криму і шляхи їх вирішення”.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є наукове обгрунтування підвищення ефективності роботи підприємств хлібопекарської промисловості в нових умовах господарювання.

Відповідно до поставленої мети задачі дослідження включали в себе розгляд таких питань:

- зародження та розвиток хлібопечення і хлібопекарської промисловості, наукові напрями у вивченні цієї галузі;

- економічна роль хлібопекарської промисловості в реалізації державної програми “Зерно України – 2000”;

- показник “людський капітал” і його використання як складової капіталу підприємства при оцінці ефективності виробництва;

- оцінка економічного розвитку хлібопекарської промисловості Криму на основі системного аналізу;

- фінансова стійкість підприємств “Кримхліб” та економічні резерви ВАТ “Кримхліб”;

- стратегія стабілізації хлібопекарської промисловості Криму;

- методичні аспекти оцінки інвестицій у хлібопекарську промисловість.

Об'єктом дослідження є система економічних відносин у підприємствах хлібопекарської промисловості в умовах переходу до ринкової економіки.

Предметом дослідження є резерви підвищення економічної ефективності підприємств хлібопекарської промисловості АР Крим, зокрема ВАТ “Кримхліб” і хлібопекарських підприємств Кримспоживспілки.

Питання вдосконалення економічного механізму діяльності підприємств хлібопекарської промисловості розглядаються з позицій комплексного підходу, який передбачає:

- економічну оцінку ролі хлібопекарської промисловості в харчовій промисловості України та Криму,

- аналіз ефективності роботи підприємств хлібопекарської промисловості, системний аналіз економічного стану хлібопекарської промисловості Криму,

- розробку стратегії підприємств хлібопекарської промисловості та методики оцінки їх фінансового стану.

Значну увагу зосереджено на виявленні та класифікації економічних резервів хлібопекарських підприємств, розробці стратегії стабілізації хлібопекарської промисловості Криму, методики оцінки інвестицій у хлібопекарську промисловість.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є діалектичний та абстрактно-логічний методи пізнання економічних явищ. Теоретичною базою дослідження були праці класиків економічної науки сучасних вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, Закони України, Укази Президента України.

Для реалізації завдань дисертаційного дослідження використовували різні методи: абстрактно-логічний (теоретичне узагальнення та формулювання висновків), системного аналізу (аналіз фінансового стану підприємств ВАТ “Кримхліб”), кореляційного аналізу (встановлення залежності між продуктивністю та оплатою праці працівників хлібозаводів), графічний (аналіз статистичних та оперативних даних у графічній формі). Використані дані поточної статистичноої інформації. Для обробки статичного і фактичного матеріалу використовувалася сучасна комп’ютерна техніка.

Наукова новизна одержаних результатів. З урахуванням регіональних і галузевих особливостей розкрито закономірності розвитку економіки хлібопекарської промисловості АПК в умовах переходу до ринку.

Елементами наукової новизни є:

- вперше обгрунтовано методику розрахунку економічної ефективності підприємств хлібопекарської промисловості з використанням показника “людський капітал”;–

розроблено й уточнено показники оцінки фінансового стану підприємств ВАТ “Кримхліб”;–

уточнено методику розрахунку оптимальних розмірів хлібозаводів; –

удосконалено методику оцінки ефективності інвестицій у хлібопекарські підприємства;–

розкрито тенденції і закономірності розвитку підприємств хлібо-пекарської промисловості;–

досліджено фактори, які впливають на формування ціни на хліб;–

визначено раціональні пропорції між регульованими та нерегульованими цінами на хлібобулочні вироби і співвідношення між цінами на зерно та хліб.

Дістали подальший розвиток такі питання:–

моделювання кореляційно-регресійної залежності між продуктивністю та оплатою праці працівників хлібозаводів;–

пошуки резервів хлібопекарських підприємств та розробка показників диверсифікованості хлібопекарського виробництва.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці пропозицій спрямованих на підвищення економічної ефективності роботи підприємств хлібопекарської промисловості яка включає такі питання:–

розрахунок оптимальної концентрації хлібопекарських підприємств;–

оцінку інвестицій у модернізацію хлібопекарської промисловості на основі комплексного застосування системи абсолютних, відносних і тимчасових показників;–

розробку матриці для обгрунтування готовності підприємств до прийняття інвестицій; –

алгоритм розрахунку цінності капіталу з урахуванням дисконтування;–

розрахунок раціональної частки продукції, реалізованої за нерегульованими цінами;–

визначення економічних резервів підприємства ВАТ “Кримхліб”;–

уточнення стратегії стабілізації хлібопекарської промисловості, яка базується на нормативах використання виробничої потужності, та на факторах, які формують попит на продукцію.

Основні положення, висновки та пропозиції виконаного дослідження використовуються в підприємствах хлібопекарської промисловості ВАТ “Кримхліб” (довідка № 29/17 від 18.12.2000 р.).

Особистий внесок здобувача. Одержані наукові результати з методологічних і практичних питань щодо удосконалення організації діяльності підприємств хлібопекарської промисловості АР Крим та поліпшення відносин між ними є особистими розробками автора і їх використання на практиці сприятиме прибутковому господарюванню цієї галузі.

Висновки та пропозиції сформульовані здобувачем віддзеркалюють конкретний особистий внесок дисертанта в розробку наукової проблеми.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації викладені на науково-практичних конференціях Таврійського інституту підприємництва та права в 1997 і 1998 рр., Донецького державного університету економіки і торгівлі в 1999, 2000 рр., Кримського державного аграрного університету в 1999, 2000 рр., Миколаївської філії Києво-Могилянської Академії у 2001 р.; Кримського інституту бізнесу у 2000 р., Кримського інституту економіки і господарського права у 2000 р.

Публікації. За темою дисертації опубліковано шість статей у фахових виданнях, затверджених ВАК України, загальним обсягом 1,2 друк. арк.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (195 найменувань). Робота викладена на 184 сторінках комп’ютерного тексту, містить 29 таблиць, 23 рисунки, 51 формулу.

Основний зміст роботи

У першому розділі “Теоретичні основи розвитку хлібопекарської промисловості” йдеться про зародження та розвиток хлібопечення і хлібопекарської промисловості, про наукові напрями у вивченні цієї галузі, про економічну роль хлібопекарської промисловості в харчовій промисловості України та Криму, розглядаються методичні основи аналізу ефективності роботи підприємств хлібопекарської промисловості.

До 1941 р. хлібозаводи та механізовані пекарні СРСР випікали 77 % загальної кількості хліба. За 1956-1975 рр. було побудовано 850 великих механізованих хлібозаводів. До 1980 р. нараховувалося 16 тис. хлібопекарських підприємств - 5 тис. державних і 11 тис. кооперативних. На них працювали 510 тис. чол. Середня потужність хлібозаводу збільшилася з 18 т у 1940 р., до 54 т у 1975 р. Динаміка випікання хліба в СРСР: 1925 р. - 24 млн т, 1940 р. – 24,0; 1970 р. - 32,3; 1975 р. - 33,5 млн т. Характерною була висока концентрація хлібопечення: 20,5 млн т і 2700 великих хлібозаводів. Впроваджувалися передові технології. Хлібопекарська промисловість щорічно одержувала до 20 тис. одиниць обладнання. У 1975 р. діяло 8000 потокових ліній, з них 1700 комплексно автоматизованих. У 1990 р. 50 % хліба випікалося на новітніх технологічних лініях.

З переходом до ринкової економіки в Україні поряд з діючими хлібозаводами стали відкриватися міні-пекарні для забезпечення населення свіжою продукцією, з продажем її в мікрорайонах, біля станцій метро, безпосередньо на великих підприємствах тощо.

З появою пекарень зросла конкуренція між різними виробниками хліба, що саме по собі є позитивним явищем, оскільки не допускає застою, спонукає до оновлення асортименту та поліпшення якості продукції. На сучасному етапі розвитку хлібопечення на хлібозаводах і в пекарнях важливе значення має не тільки поліпшення якості хлібобулочних виробів, а й розширення їх асортименту. Продукція хлібопекарень дуже різноманітна: понад 800 видів хлібних виробів.

У загальному обсязі виробництва у харчовій промисловості хлібопекарська промисловість становить 15 %, а питома вага її основних фондів - 8 % всіх фондів харчової промисловості. Для хлібопекарської продукції характерними рисами є висока транспортабельність борошна та мала транспортабельність хліба (готової продукції). Збільшення підприємств хлібопекарської промисловості з 28 у 1991 р. до 183 у 2000 р. зумовлене створенням міні-пекарень у сільськогосподарських підприємствах

На найбільших підприємствах харчової промисловості відбувалися складні процеси адаптації до ринкових умов. На виробничому об'єднанні “Кримхліб” виробництво хлібопродукції скоротилося в порівняльних цінах з 1991 р. по 2000 р. на 56,2 %, а число працюючих з 2745 чол. до 2514 чол, (на 9,2 %). Підприємство працювало в указані роки з прибутком, але рівень рентабельності в 1991 р. становив 28,2 %, у 1999 р. - 13,8 % і у 2000 р. - 9,5%.

За ці роки зношення фондів збільшилося з 33,8 % до 39,7 %. Коефіцієнт оборотності обігових коштів у 1991 р. складав 0,13%, у 1999 р. - 0,08 %, у 2000 р. - 0,09 %, тобто темп обороту знизився, як і частка виробничих запасів. На карбованець (гривню) виробничих витрат було одержано в 1991 р. 1,62 грн. валової продукції, в 1999 р. - 1,36 гривні, в 2000 р. - 1,38 гривні. Реальний обсяг виробленого хліба 51,2 % і кондитерських виробів 26,8 % у порівнянні з 1991 р. свідчить про різке падіння виробництва. Рівень рентабельності знизився з 28,2 % до 9,5 %, вихід валової продукції на карбованець (гривню) виробничих витрат - з 1,62 крб. до 1,38 грн., коефіцієнт обороту обігових коштів - з 0,13 до 0,09. Зношення основних коштів збільшилось до 39,7%.

Для аналізу фінансового стану підприємства в умовах ринкової економіки нами застосована система абсолютних і відносних показників, а також пов'язаних з їх вимірюванням фінансових коефіцієнтів, які відображають фінансовий стан підприємства: показники ліквідності, платоспроможності, прибутковості, ефективності використання активів, прибутковості капіталу.

Результати виробництва і передусім прибутки залежать не тільки від матеріально-технічного капіталу підприємства, а й від людського капіталу, який включає в себе основні й обігові кошти. Тому економічна ефективність найбільш повно може бути виражена формулою “норма прибутку капіталу”:

За нашими розрахунками, сума витрат за 20 років життя при формуванні людського капіталу дорівнює 77,103 тис. грн. Якщо у ВАТ “Кримхліб” зайнято 2497 чол., то величина людського капіталу становить:

77,103 х 2497=192526,2 тис. грн.

Підприємства хлібопекарської промисловості втратили частину робочих місць у зв'язку зі скороченням обсягів виробництва. Основні фонди зношені майже на 40 %.

У другому розділі “Організаційно-економічні основи розвитку хлібопекарської промисловості” дається системний аналіз економічного стану (розвитку) хлібопекарської промисловості Криму, розглядається управлінська стратегія підприємств хлібопекарської промисловості, дається оцінка фінансового стану ВАТ “Кримхліб”. Хлібопекарська промисловість розвивається в процесі суспільного розподілу праці, виділення домашнього хлібопечення в окрему промислову галузь, яка забезпечує населення різноманітними хлібобулочними виробами.

Якщо порівняти показники 1986–1990 рр., періоду найбільшого розвитку командно-адміністративної економіки, та показники 1991–2000 рр., початку становлення ринкових відносин, то можна зробити висновок про суперечність процесу утворення цін на хлібобулочну продукцію та на основні фонди. Відомо, що навіть в умовах лібералізації цін держава регулює ціни на хліб та індексує вартість основних фондів.

Природно, що не вся продукція державних хлібокомбінатів є регульованою за цінами реалізації - частина продукції продається за вільними цінами. У 2000 р. за вільними цінами випускалося 27,9 % продукції, що сприяло беззбитковості підприємств хлібопродуктів (рисунок).

Цікавим є пошук залежності продуктивності праці від віку працівників на Джанкойському хлібокомбінаті (табл. 1). Залежність характерезує нормальний розподіл. Вік 40 років – найбільш продуктивний. У віці 35 і 45 років продуктивність нижче відповідно на 4 % і 6,2 %. Продуктивність праці 20-річного недосвідченого робітника та 60- річного досвідченого приблизно однакова. У 16 хлібопекарнях Кримспоживспілки продуктивність праці одного робітника (виробництво хлібопродукції за місяць) і місячна оплата праці досить сильно корелюється, незважаючи на різке зниження на 36 % виробництва у 1999 р. по відношенню до 2000 р. Діапазон продуктивності праці досить великий: від 0,72 т до 7,64 т на місяць; природно, і оплата праці різко відрізнюється: 66 грн. на місяць у Первомайській РАЙССП і 350 грн. у Сімферопольській РАЙССП.

Кількість робітників хлібопекарень Кримспоживспілки поступово скорочується: 1997 р. – 1383 чол.; 1998 р. – 1294; 1999 р. – 1328; 2000 р. – 1130 чол., тобто за чотири роки скоротилася на 253 чол. при скороченні випікання хліба з 94,8 тис. т у 1997 р. до 33,4 тис. т у 2000 р. (65%).

ВАТ “Кримхліб” - це велика частина народногосподарського комплексу Криму. Для забезпечення виробництва сировиною у 2001 р. було укладено 138 договорів на загальну суму 11 млн грн. Ще більш складне завдання виникло при реалізації продукції. Так, на 1.10.2001 р. було укладено 208 договорів про збут хлібобулочних виробів. ВАТ “Кримхліб” має також десять фірмових магазинів і вісім кіосків в м. Сімферополі. Загальна сума договорів реалізації перевищувала 22 млн грн. (з ПДВ), з них 7 млн грн. припадало на фірмові магазини.

Таблиця 1

Залежність продуктивності праці від віку працівників
на Джанкойському хлібокомбінаті, 2000 р.

Середній вік по групі (х) | Середньо-місячний виробіток (у) | х/10 | ху | х2 | х2у | х3 | х4 | ух

20 | 1,76 | 2 | 3,52 | 4 | 7,04 | 8 | 16 | 1,5

25 | 2,02 | 2,5 | 5,05 | 6,25 | 12,63 | 15,62 | 39 | 1,878

30 | 2,23 | 3 | 6,69 | 9 | 20,07 | 27 | 81 | 2,14

35 | 2,52 | 3,5 | 8,82 | 12,25 | 30,87 | 42,87 | 150 | 2,288

40 | 2,6 | 4 | 10,4 | 16 | 41,6 | 64 | 256 | 2,32

45 | 2,44 | 4,5 | 10,98 | 20,25 | 49,41 | 91,13 | 410 | 2,235

50 | 2,23 | 5, | 11,15 | 25 | 55,75 | 125 | 625 | 2,04

55 | 1,85 | 5,5 | 10,18 | 30,25 | 55,96 | 168,4 | 915 | 1,725

60 | 1,68 | 6 | 10,08 | 36 | 60,48 | 216 | 1296 | 1,3

Усього | 19,33 | 36 | 76,9 | 159 | 333,81 | 756 | 3788 | 17,43

Фінансовий стан ВАТ “Кримхліб” оцінювався за даними аналітичного групування статей балансів 1996-2000 рр.

Дослідження показали, що, за останні три роки було явно недостатньо грошових коштів для погашення кредиторської заборгованості, яка швидко зростала і на 01.01.2000 р. складала 18,6 % всього балансу. Тенденція зростання кредиторської заборгованості – ознака слабкості фінансової діяльності підприємства. Найбільш узагальнюючим показником фінансової стійкості є надлишок джерел коштів для формування запасів і витрат. Характеристику проводили за такими показниками:

а) наявність власних оборотних коштів;

б) загальна величина основних джерел формування запасів і витрат. Розрахунки підтверджують, що об'єднання має у своєму розпорядженні серйозні резерви джерел формування запасів і витрат. Спостерігається зростання резервів за досліджуваний період в 1,78 раза;

в) показник вартості чистих мобільних коштів;

г) абсолютна стійкість фінансового стану, яка визначається умовами, коли дебіторська заборгованість і грошові кошти більші за величину запасів і витрат. Абсолютна стійкість була досягнута тільки на 01.01.2000 р.

Важливим напрямом аналізу фінансового стану ВАТ “Кримхліб” є розрахунок показників ліквідності балансу. Потреба у визначенні ліквідності балансу виникає в ринкових умовах з посиленням фінансових обмежень і необхідністю оцінки кредитоспроможності підприємства. Ліквідність визначається як міра покриття зобов'язань підприємства його активами, термін перетворення яких у грошову форму відповідає терміну погашення зобов'язань. Загальна ліквідність підприємства ВАТ “Кримхліб” об'єктивно існує.

Фінансовий стан ВАТ “Кримхліб” показаний у табл. 2. Загальна рентабельність ВАТ “Кримхліб”, чиста рентабельність, ефективність управління з року в рік знижувалися. Через уповільнення оборотності обігових коштів, запасів і дебіторської заборгованості. Дещо зросла оборотність грошових активів у зв'язку з їх постійним зменшенням. Стабільним був коефіцієнт автономії, незважаючи на те, що коефіцієнт маневреності як частка власних обігових коштів до джерел зростав, тобто не вистачало джерел власних обігових коштів. Коефіцієнти абсолютної, критичної та поточної ліквідності свідчать про послаблення спроможності підприємства погашати короткострокові зобов'язання і кредиторську заборгованість.

Вважаючи, що показник відношення прибутку до сукупного капіталу найбільш повно відображає економічну ефективність роботи підприємства, були зроблені розрахунки за оцінкою діяльності хлібокомбінатів ВАТ “Кримхліб” у 2001 р. (табл. 3). Найбільш ефективно працювали хлібокомбінати: Ялтинський (4,5 %), Евпаторійський (2,92 %), Алуштинський (2,91 %). Загалом по ВАТ “Кримхліб” ефективність діяльності, обчислена як відношення прибутку до матеріально-технічного і людського капіталу, становила 2,03 %.

У третьому розділі “Шляхи підвищення економічної ефективності та стабілізації підприємств хлібопекарської промисловості Криму” розглянуто класифікацію економічних резервів хлібопекарських підприємств, визначено стратегію стабілізації хлібопекарської промисловості Криму, наведено методичні основи оцінки інвестицій у хлібопекарську промисловість.

Виникнення економічних резервів на рівні підприємства (хлібокомбінату в хлібопекарський промисловості) зумовлене тим, що кожна група резервів на рівні як організаційно-господарського формування, так і його підприємств має свій предмет пошуку резервів.

Запропонована класифікація резервів підприємства (організаційно-господарського формування) є теоретичною основою розробки стратегії їх розвитку з урахуванням особливостей хлібопекарської промисловості.

При організації господарських зв'язків виробниками продукції необхідно відображати в господарських договорах чинники, які впливають на збереження якості товару.

Кожне підприємство на основі вивчення попиту та формування ринку збуту для своєї продукції повинно розробляти власну стратегію розвитку господарських зв'язків, виходячи з оптимізації обсягів надходження сировини при заданій виробничій програмі випуску продукції та з мінімізації витрат на здійснення господарських зв'язків.

У дисертаційному дослідженні аналізуються переваги акціонерної організаційно-правової форми підприємств і робиться висновок, що відкрите акціонерне товариство, маючи в своєму розпорядженні значну самостійність щодо ведення виробничо-господарської діяльності, може швидше залучати капітал для розвитку. У свою чергу збереження комунальної власності дозволяє підприємству стати частиною міського комплексу, що забезпечує певну економічну і соціальну підтримку адміністрації. Одночасно колектив захищається від небажаної експансії на власність підприємства зі сторони.

Комплексна діагностика входження хлібопекарської промисловості в ринкову економіку дозволяє обгрунтувати стратегію стабілізації, що позначається на системі заходів щодо реалізації внутрішньовиробничих та економічних резервів.

Науково обгрунтована величина резерву виробничої потужності на підприємстві з урахуванням прогнозних оцінок попиту, технічного переозброєння, оновлення асортименту продукції і т.ін. дозволяє визначити норматив використання виробничої потужності, зумовлений коливаннями попиту на хлібопекарську продукцію, освоєнням її нових сортів, зміною асортименту, технічним переозброєнням, реконструкцією, іншими непередбаченими обставинами.

Логічним завершенням розглянутих положень є пропозиція визначати норматив використання виробничої потужності (Нп) як відношення різниці виробничої потужності (П) та її резерву, зумовленого об'єктивними чинниками, до загальної величини виробничої потужності:

(Рп – резерв виробничої потужності у зв'язку з коливаннями попиту на хлібопекарську продукцію; Рн.с. – резерв виробничої потужності у зв'язку з освоєнням нових сортів хліба та хлібобулочних виробів; Ра – резерв виробничої потужності у зв'язку зі зміною співвідношення між випуском продукції великої ваги та дрібноштучних виробів; Рн.т. – резерв виробничої потужності у зв'язку з технічним переозброєнням і реконструкцією; Рп.р. – резерв виробничої потужності в зв'язку з непередбаченими обставинами).

Для Сімферопольського хлібокомбінату норматив використання виробничої потужності в умовах 2000 р. становив 55,5 %. Модель резервів маркетингу хлібопродуктів включає управлінські рішення та розробку стратегії розвитку підприємства на основі розкритих резервів.

Використання хлібокомбінату як об'єкта концентрації виробництва дозволяє:

- організаційно зберігати та поглиблювати спеціалізацію виробництва з випуску конкретної продукції;

- регулювати потоки продукції, яка випускається на внутрішньому ринку міста й області;

- керувати технологічними процесами кожного підприємства з ураху-ванням потреби конкретного регіону;

- забезпечити комплексне розв’язання соціальних програм.

Основні резерви в галузі організаційної структури управління хлібопекарними підприємствами зумовлені:–

нераціональною системою підлеглості деяких підрозділів; –

недостатнім взаємозв'язком між підрозділами й ускладненнями з одер-жанням необхідної інформації;–

відсутністю високоефективних, згідно з вимогами сучасної конкурентної ситуації, підрозділів, які забезпечують аналіз ринку, товарно-цінову політику, просування продукту, прогнозування попиту тощо.

Необхідно проектувати організаційні структури хлібопекарських підприємств, адекватні ринковій економіці, основними чинниками якої є:–

прискорена розробка нових видів хліба, хлібобулочних виробів, м'яких кондитерських виробів під впливом попиту;–

диверсифікація виробництва;–

інтенсивне впровадження найбільш передових технологій;–

систематичне впровадження нових методів організації й управління виробництвом на базі активного використання комп'ютерної техніки.

Висновки

1. Хлібопекарська промисловість є найважливішою складовою харчової промисловості Криму. Вона виникла в процесі суспільного розподілу праці, виділення домашнього хлібопечення у промислову галузь. Індустріалізація технології виробництва хліба дозволяє випускати його у великих масштабах і великому різноманітті для задоволення потреб населення у різних видах хлібних і булочних виробів.

2. Характерною є тенденція падіння виробництва хлібобулочних виробів і зниження подушного споживання хлібопродуктів. За роки економічних реформ (1991-2000 рр.) загальна кількість підприємств хлібопекарської промисловості зросла у шість разів, але обсяг виробництва в розрахунку на одне підприємство знизився, що свідчить про деконцентрацію виробництва. Стан основних виробничих фондів хлібопекарської промисловості незадовільний, зношення досягло 40 %. У зв'язку зі скороченням обсягів виробництва втрачена частина робочих місць.

3. Економічна ефективність підприємств хлібопекарської промисловості найбільш повно характеризується таким показником, як відношення прибутку до сукупних витрат матеріально технічного капіталу і людського капіталу. Саме цей показник співвідношення норми прибутку і капіталу повно відображає ефективність використання сукупних ресурсів хлібопекарської промисловості.

4. Зниження життєвого рівня населення України і зокрема АР Крим призвело до скорочення потреби у хлібопродуктах до зменшення виробництва. Такого низького рівня виробництва хліба Крим не мав з періоду Великої Вітчизняної війни. Замість 28 хлібопекарських підприємств (1991 р.) їх кількість збільшилася до 183 (2000 р.), тобто падіння виробництва хлібопродуктів у 2,5 раза супроводжувалося збільшенням кількості підприємств.

5. Ціна реалізації 1 т хлібобулочних виробів має загальну закономірність зростання. Держава здійснює регулювання цін реалізації понад 70 % маси хлібобулочних виробів. У 2000 р. продавалося за вільними цінами 27,9 % продукції. Встановлено залежність між питомою вагою продукції з нерегульованими цінами та рівнем рентабельності виробництва хлібобулочних виробів. На кожні 10 % збільшення питомої ваги хлібопродуктів, які реалізуються за вільними цінами, на 9,3 % підвищився рівень рентабельності.

6. Аналіз роботи підприємств хлібопекарської промисловості показав, що існує залежність між продуктивністю праці робітників і рівнем оплати праці. Збільшення виробітку хліба на одного робітника на 1 т сприяє приросту оплати праці на 97 грн. Встановлено залежність між середнім віком робітників і середньомісячним виробітком. Вік 40 років є найбільш продуктивним.

7. Управлінська стратегія підприємств хлібопекарської промисловості визначається складним співвідношенням між постачальниками сировини, хлібопекарськими підприємствами та покупцями хлібобулочних виробів. Так, ВАТ “Кримхліб” має 138 договорів на поставку сировини на суму 11 млн грн. і 208 договорів на реалізацію продукції на суму 22 млн грн. Обгрунтовано схему формування підприємницької стратегії підприємства хлібопекарської промисловості, яка охоплює п’ять головних напрямів: стратегія товару, стратегія виробництва, стратегія збуту, стратегія просування товару, фінансова стратегія. Розкрито роль стадії процесу планування в одержанні інформації у хлібопекарській промисловості.

8. Дано оцінку фінансового стану ВАТ “Кримхліб”, обчислено фінансову стійкість за останні сім років, 16 показників за останні п’ять років. Розраховано обсяг реалізації продукції, який забезпечує беззбитковість операційної діяльності.

9. Розкрито та класифіковано економічні резерви хлібопекарських підприємств, виділено 10 видів внутрішніх резервів і три види резервів зовнішнього середовища.

10. Обгрунтовано методику оцінки інвестицій у хлібопекарську промисловість на основі комплексного застосування системи показників. На прикладі Сімферопольського, Феодосійського, Ялтинського хлібокомбінатів розроблено матрицю вибору підприємств, готових до прийняття інвестицій. Розроблено алгоритм розрахунку цінності капіталу з урахуванням дисконтування й обгрунтовано формулу ставки позикового капіталу.

11. Запропоновано шляхи підвищення економічної ефективності підприємств хлібопекарської промисловості Криму, які полягають у розробці стратегії стабілізації та розвитку хлібо-пекарської промисловості Криму, залучень та оцінки інвестицій в галузь.

Список опублікованих праць

1. Джеппарова З.Р. Оцінка фінансового стану підприємств // Економіка та управління. – 1996. – № 1. – С. 12-13.

2. Джеппарова З.Р. Про вплив концентрації виробництва на ефективність роботи в хлібопекарській промисловості // Економіка та управління. – 1999. – № 2. – С. 18-19.

3. Джеппарова З.Р. Економічна роль хлібопекарної промисловості Криму // Торгівля і ринок України: Зб.наук.пр. / Донецьк.торг.ун-т. – 1999. – Вип. 9. – Т. 2. – С. 242-247

4. Джеппарова З.Р. Про продуктивність праці та економічну ефективність хлібопекарень Криму // Торгівля і ринок України: Зб.наук.пр. / Донецьк. торг. ун-т. – 2000. – Вип. 10. – Т. 2. – С. 208-212.

5. Джеппарова З.Р. Методичні основи оцінки інвестицій в хлібопекарську промисловість // Культура народів Причорномор’я. – 2000. – № 12. – С. 29-31.

6. Джеппарова З.Р. Методичні основи аналізу ефективності діяльності хлібопекарської промисловості // Економічні науки: Зб. наук. пр. / МФ НаУКМА. - 2001. – Т. 9. – С. 53-56.

Аннотация

Джеппарова Зоре Ризаевна. Экономические основы совершенствования деятельности предприятий хлебопекарной промышленности Автономной Республики Крым (на примере ОАО “Крымхлеб”). Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 - Экономика сельского хозяйства и АПК, Харьковский национальный аграрный университет им. В.В. Докучаева, Харьков, 2002.

Диссертация посвящена изучению экономических основ усовершенствования деятельности предприятий хлебопекарной промышленности АР Крым, разработке методики определения их экономической эффективности на примере ОАО “Крымхлеб”.

Если в 1991 г. производство зерна и хлебобулочных изделий в Украине составляло 47,4 млн т, то в последние годы оно снизилось в два раза. Технологическая отсталость, низкие урожаи ведут к росту себестоимости зерна. Отмечается непрерывное снижение производства хлеба и хлебобулочных изделий: в 2000 г. оно составляло 55% от уровня 1991 г. Снизилось потребление хлебных изделий с 141 кг в 1991 г. до 128 кг в 2000 г.

В хлебопекарной промышленности увеличилось в шесть раз количество предприятий и снизился их средний размер. Износ основных фондов увеличился почти на 40%. Снизился уровень рентабельности предприятий хлебопекарной промышленности.

Изменен подход к структуре баланса предприятия, позволившие определить его финансовое положение.

Сделан анализ материально-технической базы хлебопекарных предприятий. Преобладают предприятий небольшой мощности, производящие до 60 т хлебобулочных изделий в сутки.

Выявлены резервы повышения эффективности использования основных фондов хлебопекарных предприятий, нацеленные на создание успешной конкурентной среды.

Одним из направлений совершенствования управленческой, в том числе аналитической, работы является подход к калькулированию себестоимости. Предложен метод учета затрат “директ-кост”, который позволит усовершенствовать методику принятия управленческих решений, обеспечить в каждом отдельном периоде контроль за затратами по выпуску продукции и результатам ее реализации.

Обоснована необходимость регулирования удельного веса продукции с нерегулируемыми ценами на хлебные изделия, чтобы добиться уровня достаточной рентабельности.

Установлена корреляционно-регрессионная связь между производительностью труда и оплатой труда, а также зависимость производительности труда от возраста, что позволило определить наиболее производительный возраст работников.

Разработана схема формирования предпринимательской стратегии предприятий хлебопекарной промышленности, предложены стадии планирования информации для предпринимателей.

Рассмотрена система показателей, позволяющая характеризовать финансовое положение хлебопекарных предприятий.

Обоснован показатель экономической эффективности предприятия как величена прибыли, отнесенной к сумме материально-технического и человеческого капитала, что позволило произвести расчеты по рейтинговой оценке хлебокомбинатов ОАО “Крымхлеб” за 2001 г.

Проведена классификация резервов хлебопекарных предприятий, позволившая разработать стратегию их развития.

Установлена тенденция снижения финансовой устойчивости в результате спада производства. Разработаны основные положения стратегии стабилизации хлебопекарной промышленности, базирующейся на нормативах использования производственной мощности. Обоснованы оптимальные размеры хлебопекарных предприятий.

Обоснована методика оценки инвестиций в хлебопекарную промышленность на основе комплексного применения системы абсолютных, относительных и временных показателей.

На примере Симферопольского, Ялтинского, Феодосийского хлебокомбинатов разработана матрица для обоснования готовности предприятий к принятию инвестиций, разработан алгоритм расчета ценности капитала с учетом дисконтирования, обоснована формула ставки заемного капитала.

Ключевые слова: хлебопекарная промышленность, экономическая эффективность, инвестиции, человеческий капитал, стратегия стабилизации, финансовая устойчивость.

Анотація

Джеппарова Зоре Різаївна. Економічні основи вдосконалення діяльності підприємств хлібопекарської промисловості Автономної Республіки Крим (на прикладі ВАТ “Кримхліб”). Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.07.02 - Економіка сільського господарства і АПК, Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, Харків, 2002.

Дисертацію присвячено визначенню та вивченню економічних основ удосконалення діяльності підприємств хлібопекарської промисловості АР Крим, розробці методики визначення економічної ефективності на прикладі ВАТ “Кримхліб”. Розкрито роль хлібопекарської промисловості. Проведено системний аналіз її економічного стану. Розроблено управлінську стратегію та вивчено шляхи стабілізації діяльності підприємств хлібопекарської промисловості, дано оцінку інвестиціям в її розвиток. Обґрунтовано методику розрахунку економічної ефективності роботи хлібопекарських підприємств з використанням нового важливого показника “людський капітал”. Визначено кореляційно-регресійну залежність між часткою продукції за нерегульованими цінами і рівнем рентабельності. Здійснено класифікацію резервів організаційно-господарських формувань. Розроблено стратегію стабілізації хлібопекарської промисловості та диверсифікації виробництва. Уточнено напрями стимулювання інвестицій в економіку галузі хлібопродуктів. Запропоновано уточнену методику розрахунку оптимального розміру хлібопекарень. Розроблено алгоритм розрахунку цінності капіталу хлібопекарських підприємств при оцінці проектів.

Ключові слова: хлібопекарська промисловість, економічна ефективність, інвестиції, людський капітал, стратегія стабілізації, фінансова стійкість.

Annotation

Dgeparova Zore Rizayevna. Economic foundations of improving the activity of the Bakery Industry enterprises in Autonomous Republic of Crimea (on the example of the association "Crymhleb"). The manuscript.

The dissertation is submitted for a Candidate's degree of economic scion speciality 08.07.02. - Economics of Agriculture and Agricultural Complex. Kharkov State Agrarian University. Kharkov, 2002.

The dissertation is devoted to economic foundations of improving the Bakery Industry enterprises' activity in Autonomous Republic of Crimea, to the elaboration of the methods of economic efficiency on the example of the association "Crymhleb". The role of breadmaking industry has been revealed and the system analysis of its economic state has been con; the administrative strategy and stabilisation ways of breadmaking industry have been worked out and the appraisal of investments to its de-velopment has been given; computation methods of economic efficiency of breadmaking enterprises including a new important index of "human capital" have been grounded; correlation-regressive dependence between production part on unregulated prices and the level of proficiability has been de; the classification of the reserves of organisation-economic formahas been suggested the strategy of stabilisation of breadmaking in-dustry and the diversification of production have been elaborated; the diof stimulation of investments into the breadmaking field of ecohave been verified; the clear-cut method of optimum dimension of bakeries has been suggested; the capital value computation algorithm of breadmaking enterprises while evaluating the projects has been elabo

Keywords: breadmaking industry, economic efficiency, investments human capital, stabilisation strategy, financial stability.

Підпис.до друку 14.05.2002 р. Формат 60х84 1/16. Папір офсетний. Гарнітура Times New Roman Cyr. Друк офсетний. Ум.-друк.арк. 0,9. Облік.-вид.арк. 0,9. Тираж 100. Зам.

__________________________________________________________________Дільниця оперативного друку Харківського НАУ.

62483 Харківська обл., Харківський р-н, с.Докучаєво, навч.містечко.