У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





В С Т У П

IНСТИТУТ ПЕДАГОГIКИ I ПСИХОЛОГIЇ ПРОФЕСIЙНОЇ ОСВIТИ

АКАДЕМІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

С О Б К О

Р о м а н М а к с и м о в и ч

УДК 377.1

Дидактичні особливості

інтегративного навчання комп’ютерних технологій

у професійній підготовці ЕЛЕКТРИКІВ

13.00.04 - теoрія і методика професійної освіти

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертацiї на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогiчних наук

Київ - 2002

Дисертацiєю є рукопис.

Робота виконана в Iнститутi педагогiки i психологiї професiйної освiти АПН України.

Науковий керівник – доктор педагогічних наук, старший науковий співробітник Козловська Ірина Михайлівна, Інститут педагогіки і психології професійної освіти АПН України, Львівський науково-практичний центр, провідний науковий співробітник відділу загальнотехнічних та спеціальних дисциплін.

Офiцiйнi опоненти: доктор педагогічних наук, професор СТАРИКОВ Ілля Мусійович, Миколаївський державний педагогічний університет, професор кафедри психології;

кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник ТАЛАЛУЄВА Наталія Олександрівна, Президія Академії педагогічних наук України, м.Київ, вчений секретар відділення педагогіки і психології професійно-технічної освіти.

Провiдна установа: Тернопільський державний педагогічний університет імені В. Гнатюка, кафедра педагогіки, Міністерство освіти і науки України, м. Тернопіль.

Захист вiдбудеться 27 березня 2002 року о 14 год. на засiданнi спецiалiзованої вченої ради Д 26.451.01 в Iнститутi педагогiки i психологiї професiйної освiти АПН України за адресою: 04060, м.Київ, вул. М.Берлинського, 9, 5й поверх, зал засiдань.

З дисертацiєю можна ознайомитися у бiблiотецi Iнституту педагогiки i психологiї професiйної освiти АПН України (04060, м.Київ, вул. М.Берлинського, 9).

Автореферат розiслано 23 лютого 2002 року.

Вчений секретар

спецiалiзованої вченої ради Цибульська Г.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність та доцільність дослідження. Реформування освіти, як одна з умов інтеграції України у світове співтовариство, започатковане Державною національною програмою “Освіта” (“Україна ХХІ століття”), було продовжене рядом законодавчих актів: Закони України “Про освіту” та “Про національну програму інформатизації”, Концепція професійної освіти, Концепція Національної програми інформатизації та Проект Національної доктрини розвитку освіти України у ХХІ столітті.

На сучасному етапі існує ряд суперечностей між вимогами сучасного виробництва і рівнем підготовки випускників професійних навчальних закладів до використання комп’ютерної техніки; інтегративним характером комп’ютерних технологій та предметним підходом до їх вивчення у реальному навчальному процесі. Аналіз цих суперечностей дає можливість окреслити проблемну ситуацію як усвідомлення названих вище суперечностей: нерозробленість теоретичних основ та методики інтегративного навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці за умови необхідності впровадження його на практиці.

Подолання цих суперечностей можливе за умов оновлення та реформування змісту освіти за допомогою новітніх технологій, зокрема інтегративних, розробки інформаційного та методичного забезпечення інтегративних підходів до початкової професійної підготовки з використанням комп’ютерної техніки. Поєднання двох сучасних перспективних технологій у навчанні – комп'ютерних та інтеграційних – доцільно реалізувати шляхом їх координації на основі єдиного підходу. Це передбачає широке використання можливостей комп’ютерних технологій для iнтегративного засвоєння знань i вмінь студентів.

У ході дослідження ми звернулися до праць багатьох вчених різних галузей науки за такими напрямами: загальні питання педагогіки, психології та загальної дидактики (А.М.Алексюк, С.У.Гончаренко, А.І.Дьомін, І.А.Зязюн, П.І.Підкасистий); педагогіка професійної освіти (А.П.Беляєва, М.М.Берулава, Р.С.Гуревич, О.С.Дубинчук, М.І.Махмутов, Н.Г.Ничкало); організація навчально-виховного процесу на інтегративній основі (К.Ю.Колесіна, В.Т.Фоменко); методологічні проблеми інтеграції знань (С.У.Гончаренко, О.Є.Мисечко, О.В.Сергєєв); професійна підготовка педагога (Г.П.Васянович, О.П.Кондратюк, О.П.Рудницька, С.О.Сисоєва), психологічні аспекти навчання (Г.О.Балл, Л.С.Виготський, П.Я.Гальперін, В.А.Козаков, О.І.Кульчицька, О.М.Леонтьєв, В.О.Моляко, Ю.А.Самарін, В.А.Семиченко, Н.Ф.Тализiна, О.К.Тихомиров, Т.С.Яценко); інтеграція змісту освіти у контексті її інформатизації (В.Ю Биков, Р.С.Гуревич, М.І.Жолдак, К.А.Зуєв, А.П.Єршов, I.В.Маркова, Є.І.Машбіц, В.М.Монахов, А.П.Ротаєнко, В.Д.Руденко, Є.М.Рябчинська, В.I.Сумський) та інших.

Аналіз психолого-педагогічної й методичної літератури з проблеми дослідження, а також масової педагогічної практики інтеграції знань учнів сучасної професійної школи свідчить, що, незважаючи на вагомі результати досліджень, на численні пошуки у напрямі наукового осмислення комп’ютеризації навчального процесу, поза увагою дослідників залишилися важливі питання навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці фахівців, зокрема – на основі інтегративного підходу. Передусім це стосується особливостей методичного та організаційного забезпечення інтегративного навчання з урахуванням вимог майбутньої професії.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації пов’язана з планом науково-дослідних робіт Інституту педагогіки і психології професійної освіти АПН України у дослідженні теми “Дидактичні основи інтеграції змісту, форм і методів навчання у професійно-технічній школі” (РК № 0198И000143).

Об`єкт дослідження – інтегративне навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці фахівців.

Предмет дослідження – дидактичні особливості інтегративного навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці електриків.

Мета дослідження полягає в обгрунтуванні теоретичних і методичних положень інтегративного навчання комп’ютерних технологій та виявленні його дидактичних особливостей у професійній підготовці електриків.

Концептуальні ідеї дослідження. Основними ідеями інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці є розуміння його як суттєвого чинника формування змісту сучасної освіти з урахуванням прогностичного аспекту її розвитку; акцентування значущості не лише змісту професійних знань, але й необхідних на даному етапі навчання комп’ютерних умінь; передбачення етапності інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці; виявлення функцій та умов ефективного впровадження комп’ютерних технологій у навчальний процес професійного навчального закладу певного профілю та розробка його організаційно-методичного забезпечення.

Загальна гіпотеза дослідження грунтується на припущенні, що інтегративне навчання комп’ютерних технологій суттєво підвищує якість загальноосвітньої та професійної підготовки студентів, якщо воно зумовлює одночасне покращання параметрів професійних знань та показників комп’ютерних умінь. Загальна гіпотеза конкретизується рядом часткових: 1) інтегративне навчання комп'ютерних технологій визначається базовими положеннями, які враховують методологічні передумови, теоретичні основи та методичні вимоги до підготовки сучасного фахівця; 2) дидактичні особливості професійної підготовки електриків визначаються вимогами навчального закладу; 3) моделювання інтегративного навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці є основою для побудови конкретних навчальних курсів, зокрема інтегрованого курсу “Основи комп’ютеризації з елементами спеціальної технології”; 4) інтегративне навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків сприяє гуманізації навчання; 5) формування цілісної системи професійних знань та комп’ютерних умінь позитивно впливає на вироблення важливих професійних якостей фахівця.

Відповідно до предмета, мети та гіпотези дослідження визначено основні завдання дослідження:

1.

Проаналізувати інтегративне навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці як педагогічну проблему.

2.

Обгрунтувати концептуальні засади та принципи інтегративного навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці.

3.

Виявити особливості інтегративного навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці електриків.

4.

Розробити методичне забезпечення інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці.

5.

Експериментально перевірити ефективність інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків в умовах аграрного коледжу.

6.

Підготувати методичні рекомендації для інженерно-педагогічних працівників щодо реалізації інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці.

Загальна методологія дослідження базується на положеннях теорії пізнання і перетворення дійсності, основних методологічних принципах системності, об’єктивності, науковості, всебічності вивчення явищ та процесів, взаємозв'язку та взаємозумовленості явищ, а також принципах цілісного дослідження дидактичного явища та комплексного використання методів дослідження.

Теоретичну основу дослідження складають положення та висновки загальної дидактики, професійної педагогіки, міждисциплінарних досліджень, які поєднують філософські, психолого-педагогічні та методичні розробки змісту й організації навчання комп'ютерних технологій та спеціальних дисциплін у професійній підготовці.

Для розв’язання поставлених завдань було використано комплекс методів дослідження. Загальнонаукові методи: істоpичний, системний, порівняння, узагальнення, аналізу і синтезу, аналогії, моделювання. Методи теоретичного рівня: формалізація, логічні методи, прогнозування. Методи емпіричного рівня: аналіз педагогічного досвіду, спостереження, порівняння, опитування, педагогічний експеримент та методи математичної статистики.

Дослiдження проводилося протягом 1995-2000 рр. та охоплювало декілька етапів науково-педагогічного пошуку.

На першому етапі (1995-1996рр.) обгрунтовувалася проблема дослiд-ження, здійснювався аналіз навчально-програмної документації й літератури для учнів та викладачів. Було розроблено програму дослiд-ження, проаналізовано стан досліджуваної проблеми в теорії і практиці, аналізувався вітчизняний та зарубіжний досвід інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці, а також його особливості у професійній підготовці електриків у аграрних коледжах. На цьому етапі дослідження уточнено об’єкт, предмет та мету, була розроблена концепція та сформульована гіпотеза дослідження, обгрунтовано базові положення інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці, розроблено програму і методику експерименту, визначено експериментальну базу, обгрунтовано якісний та кількісний склад учасників експериментальної роботи.

На другому етапі (1997-1998рр.) проведено констатуючий експеримент, який дав можливість сформувати основні напрями теоретичного дослідження та підготувати формуючий і контрольний експерименти, здійснено експериментальну перевірку загальної та часткових гіпотез дослідження, розроблено методику інтегративного навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці електриків та навчальну програму інтегративного курсу “Основи комп’ютеризації з елементами спеціальної технології”, розроблено дидактичні матеріали та рекомендації та проведено контрольний експеримент.

На третьому етапі (1999-2000рр.) здійснено систематизацію та обробку експериментальних даних, кінцеве формулювання нових фактів та закономірностей, проведено експертні оцінки дослідження, підведено його підсумки, сформульовано основні висновки та рекомендації, визначено перспективи подальшого дослідження проблеми.

Експериментальна база дослідження. Експеримент проводився на базі 10 професійних закладів освіти Львівської, Закарпатської та Рівненської областей, зокрема: ВПУ №№ 59, 63, ПТУ №№ 50, 56 м.Львова, ВПУ №№ 8, 34, 35 м.Стрия, ВПУ № 34 м.Виноградова, Стрийський державний аграрний коледж, Мирогощанський державний аграрний коледж. В експериментальній роботі брали участь 1512 учнів професійно-технічних навчальних закладів сільськогосподарського профілю та аграрних коледжів, 35 викладачів спеціальних дисциплін, основ комп’ютеризації та інформатики.

Наукова новизна дослідження полягає у тому, що:–

вперше виявлено особливості інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків;–

обгрунтовано зміст та технологію впровадження інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології", визначено вимоги до його змісту, методичного та організаційного забезпечення у професійно-технічних навчальних закладах сільськогосподарського профілю; –

дістали подальшого розвитку положення щодо комп’ютеризації навчального процесу у професійній підготовці та інтегративного навчання.

Теоретичне значення дослідження полягає у тому, що:

– обгрунтовано концептуальні засади та принципи інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці;

– виявлено дидактичні особливості інтегративного навчання комп’ютернихз технологій у професійній підготовці електриків;–

удосконалено алгоритм розробки педагогічних програмних засобів, що дало можливість виділити варіативні чинники інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків.

Практичне значення дослідження полягає в підготовці методичних рекомендацій щодо інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків, розробці змісту та методики навчання інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології" в аграрних коледжах, розробці відповідних педагогічних програмних засобів, розробці рекомендацій щодо підготовки та перепідготовки педагогічних кадрів, а також у використанні результатів дослідження для підготовки нових нормативних та методичних документів.

Результати дослідження можуть бути використані при складанні навчальних планів, програм та навчальних посібників для професійних навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, а також у процесі розробки педагогічних програмних засобів. Положення дисертаційного дослідження можна використовувати у процесі вивчення психолого-педагогічних дисциплін при підготовці педагогічних працівників.

Наукові положення, навчально-методичні матеріали впроваджено у навчальний процес професійних закладів освіти І-ІІ рівнів акредитації, зокрема у: ВПУ №№ 59, 63, ПТУ №№ 50, 56 м.Львова, ВПУ №№ 8, 34 м.Стрия (довідка № 11/1-27 від 05.11.2001р.), ВПУ № 34 м.Виноградова (довідка № 483 від 23.10.2001р.), Стрийському державному аграрному коледжі (довідка № 180 від 27.11.2001р.).

Особистий внесок здобувача в одержанні наукових результатів полягає в теоретичному обгрунтуванні основних ідей і положень досліджуваної проблеми, зокрема концептуальних засад та принципів інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці; безпосередній участі в організації та проведенні дослідно-експериментальної роботи та створенні експериментальних навчальних планів, програм, навчальних посібників для студентів і методичних рекомендацій для інженерно – педагогічних працівників.

Вірогідність отриманих результатів дослідження забезпечується використанням аналітичних методів, опорою на фахові наукові розробки та філософські, загальнонаукові, психолого-педагогічні концепції, добором відповідного комплексу дослідницьких методів, використанням експериментальних методів, а також підтвердженням практикою та позитивними наслідками впровадження результатів дослідження.

На захист виносяться:

1.

Концептуальні засади та принципи інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці.

2.

Дидактичні особливості інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків.

3.

Методичне забезпечення інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дослідження обговорено на 17 наукових та науково-практичних конференціях, у тому числі: міжнародних (Львів, 1997), (Полтава, 1997), (Вінниця, 1998), (Ялта, 1998), (Донецьк, 1998), (Львів, 1999), (Київ, 1999), (Вінниця, 1999), (Полтава, 1999), (Донецьк, 2000р.), (Харків, 2000), (Вінниця, 2000), всеукраїнських (Львів, 1998), (Київ, 1998), (Полтава, 2000), міжвузівських (Суми, 1997), науково-методичних семінарах, педагогічних читаннях та нарадах методистів.

Основні результати дослідження опубліковано у 23 наукових та науково-методичних працях, з них 17 написано без співавторів, у тому числі: 2 брошури з методичними рекомендаціями та навчально-методичними матеріалами; 1 навчальна програма; 9 одноосібних статей у провідних наукових фахових виданнях; 6 статей у наукових журналах та збірниках наукових праць; 5 статей у збірниках матеріалів конференцій. Загальний обсяг особистого внеску – 10,1 авт арк.

Структура дисертації. Робота складається з вступу, трьох розділів, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаних джерел з 251 найменувань (з них 28 – іноземними мовами), 11 додатків на 37 сторінках. Її повний обсяг – 218 сторінок (160 сторінок – основна частина). Робота містить 16 рисунків на 10 сторінках та 3 таблиці на 2 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обгрунтовано актуальність і доцільність дослідження, визначено його об’єкт, предмет, мету, викладено завдання дослідження, гіпотезу та методологічні засади, розкрито наукову новизну, теоретичне і практичне значення, сформульовано основні положення, що виносяться на захист, висновки про впровадження результатів дослідження.

У першому розділі – “Інтегративне навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці фахівців як педагогічна проблема” – аналізується проблема інтегративного навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці як педагогічна проблема. Розглядається її ретроспективний аспект, аналізується позитивний та негативний вітчизяний та зарубіжний досвід, а також сучасний стан інтегративного навчання комп'ютерних технологій у дидактиці, його психолого-педагогічний та прогностичний аспект. Виявляється специфіка навчання комп’ютерних технологій у професійній школі. На основі аналізу інтеграційних процесів у сучасній освіті розглянуто передумови інтегративного навчання основ комп’ютеризації та спеціальних дисциплін.

Ретроспективний аналіз проблеми показує, що інформаційна підготовка займає важливе місце у формуванні цілей змісту освіти. На сучасному етапі визначилися три напрями використання комп’ютерів у навчальному процесі: навчання технологій, вивчення основ інформатики як науки та використання комп’ютера як технічного засобу навчання. Дидактичний аспект інтегративного навчання комп'ютерних технологій та його поняттєвого апарату (комп'ютер, комп'ютерна грамотність, комп’ютерні технології тощо) визначає основні функції такого навчання: iнформацiйно-пiзнавальну, мотиваційну, професійну тощо. Прогностичний аспект базується на розумінні смислу ланок основного технологічного ланцюжка (об’єкт – модель – алгоритм – програма – результат) та відношень між ними, що визначає основні завдання навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці: формування основ наукового світогляду; загальнонавчальних та загальнокультурних навичок роботи з інформацією, підготовка до майбутньої професійної діяльності тощо. Уваги заслуговує сутність комп’ютерного моделювання та розробка професійно-орієнтованих курсів інформатики, оскільки від сучасного фахівця вимагаються нові знання та вміння, способи поведінки. Інтегративний підхід до навчання здатний забезпечити формування фахівця, який відповідає вимогам даного суспільства.

У другому розділі – “Сутність та особливості інтегративного навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці електриків” – обгрунтовано концептуальні засади та принципи інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці, виявлено його дидактичні особливості у професійній підготовці електриків.

Обгрунтовано такі концептуальні засади інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці майбутніх фахівців:

1.Методологічне обгрунтування інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці фахівців передбачає органічне поєднання спеціальних знань та комп’ютерних умінь і забезпечується дотриманням методологічних принципів історизму, системності, об’єктивності, взаємозв'язку та взаємозумовленості явищ, єдності пізнання природи й суспільства, а також сумісністю ідей інтеграції та інформатизації освіти. Інтегративне навчання комп'ютерних технологій сприяє усуненню психологічних бар’єрів у спілкуванні студента та комп’ютера.

2. Цілями інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці є пізнавальні (основні відомості про електроніку, обробку інформації за допомогою ЕОМ, знання основних закономірностей); емоційні (задоволення від розв’язання складних технічних проблем, усунення страху перед новими інформаційними технологіями); прагматичні (оволодіння клавіатурою дисплея, вміння обслуговувати текстооброблюючі системи і телекомунікаційні пристрої) та соціальні (формування навичок соціальної поведінки на виробництві).

3. Сутність iнтегративного підходу до навчального процесу визначається встановленням зв’язків між спеціальними знаннями і комп’ютерними уміннями шляхом дидактичного обгрунтування та перетворення зв’язків, що реально існують між поняттями, явищами, науками тощо. Інтегративне навчання трактується нами як тип навчання, який передбачає використання інтегративного підходу до визначено типу навчання. Змiст iнтегративного навчання комп’ютерних технологій визначається науково обгрунтованою системою принципів і положень перебудови традиційної системи навчання основ комп’ютеризації та спеціальних дисциплін.

4. Основними вихідними ідеями інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці є розуміння його як суттєвого чинника формування змісту сучасної освіти з урахуванням прогностичного аспекту її розвитку; акцентування значущості не лише змісту професійних знань, але й необхідних на даному етапі навчання комп’ютерних умінь; передбачення етапності інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці; виявлення функцій та умов ефективного впровадження інтегративного навчання комп’ютерних технологій у навчально-пізнавальний процес професійного навчального закладу певного профілю та розробка його організаційно-методичного забезпечення.

5.Основнi вимоги до інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці передбачають всезагальнiсть і ступеневість комп’ютерної освіти на основі iнтегративного підходу до навчання, науковість змісту професійної підготовки та комп’ютерної підготовки студентів на основі відображення реальних взаємозв’язків між виробництвом та сучасними комп’ютерними технологіями, гуманізацію професійної освіти шляхом формування у студентів комп’ютерної культури, урахування особливостей інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці фахівців різних спеціальностей у професійних навчальних закладах різного профілю (наприклад, електриків у аграрних коледжах).

6. Інтегративне навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці фахівців має ряд специфічних особливостей, зокрема, застосування найновіших засобів отримання, передачі та збереження інформації, доступність викладу змісту навчального матеріалу про обчислювальну техніку, диференціація та iндивiдуалiзацiя iнтегративного навчання комп’ютерних технологій відповідно до профілю навчального закладу, практична спрямованість вивчення мікропроцесорної техніки відповідно до отриманої спеціальності, варіативність змісту навчання з предмета “Основи комп’ютеризації” стосовно спеціальних дисциплін.

7. Розробка методики та впровадження інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці передбачає розробку інтегративних навчальних курсів основ комп’ютеризації з елементами спеціальних знань.

Сформульовано такі принципи інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці фахівців: цілеспрямованості (використання комп’ютерної техніки у професійній підготовці фахівців, що передбачає методологічне, психолого-педагогічне та методичне обгрунтування змісту навчання комп'ютерних технологій); професiйної спрямованості інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці (залежно від профілю навчального закладу); неперервності використання комп’ютерних технологій (на всіх етапах професійного навчання з забезпеченням інтегративних зв’язків між ними); ступеневості формування комп’ютерної грамотності студента (з обов’язковим формуванням базового мінімуму фундаментальних знань про будову та функціонування комп’ютерної техніки); системності (у формуванні спеціальних знань та комп’ютерних умінь майбутніх фахівців на основі інтегративного підходу до навчання); усвідомленості (використання комп’ютерних технологій у вирішенні професійних проблем); гуманітаризації спеціальних знань фахівців (шляхом формування комп’ютерної культури студента інтегративними засобами); доступності і поступового зростання складності інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці (що забезпечується впровадженням інтегративних курсів); моделювання (явищ та процесів професійної діяльності з використанням комп’ютерних технологій).

Викладене вище дозволяє стверджувати, що інтегративне навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків має такі дидактичні особливості: урахування специфіки трудових та технологічних процесів у сільському господарстві; орієнтація на сучасний розвиток та прогностичні тенденції у розвитку сільського господарства в контексті використання комп’ютерної техніки; конкретизація та коригування загальних цілей використання комп’ютера у навчанні до специфіки змісту професійного навчання електриків; інтегративний підхід до навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці електриків в аграрних коледжах; необхідність розробки та впровадження інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології"; розробка конкретної методики інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків у аграрних коледжах.

Інтегративне навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці вимагає, окрім розробки його змісту, також відповідного методичного та технологічного забезпечення. Одним із ефективних шляхів реалізації інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці є створення інтегративних курсів із застосуванням комп'ютерної техніки (на основі принципів загальної дидактики з урахуванням особливостей використання електронно-обчислювальних машин у процесі навчання). У цьому контексті визначаються загальні вимоги до побудови інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології": виконання загальноосвітніх функцій курсу “Основ комп’ютеризації” незалежно від типу навчального закладу; формування вмінь студентів самостійно працювати з комп’ютерною технікою; формування елементів професійних знань та умінь, пов’язаних з використанням комп’ютерної техніки; формування здатності студентів застосовувати комп’ютерні уміння у професійній діяльності; інтеграція спеціальних знань та комп’ютерних умінь студентів; наявність варіативних курсів “Основи комп’ютеризації” для різних груп професій і різних типів навчальних закладів; забезпечення професійної спрямованості навчання комп’ютерних технологій залежно від специфіки майбутньої професії; практична спрямованість навчання комп’ютерних технологій на формування професійно значущих умінь студентів; варіативність курсу не лише за профілем навчального закладу, а й за ступенем складності навчального матеріалу; узагальнення, повторення та систематизація знань за загальноосвітню школу з оглядом на специфіку професії; наступність і перспективність розвитку змісту структури, організаційних форм, методів i засобів інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці; застосування в практиці викладання педагогічних програмних засобів, що орієнтовані на ефективне досягнення кінцевих результатів навчання; варіативність інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці залежно від ступеня навчання (робітник, молодший спеціаліст, бакалавр).

Виходячи з викладеного, пропонується загальний алгоритм розробки педагогічних програмних засобів: вибір навчального матеріалу, який потрібно вивчати з використанням ЕОМ; визначення місця комп'ютера у професійній діяльності майбутнього робітника; встановлення завдань використання комп'ютерної техніки на уроці; математична формалізація завдань, тобто створення математичних моделей задач; розробка алгоритму навчаючої програми для ЕОМ; вибір мови програмування та переклад алгоритму; впровадження навчаючої програми у навчальний процес; аналіз відповідності результатів прогнозованому ефекту з точки зору дидактики та психології; вдосконалення педагогічного програмного засобу.

У третьому розділі – “Організація і результати експериментальної роботи” – описана методика експерименту, обгрунтовані його завдання та методи, а також вибір варіативних чинників та способи обробки результатів експерименту.

Вiдсутнiсть чіткого уявлення викладачів спеціальних дисциплін щодо можливостей використання комп’ютерної техніки у професійній діяльності майбутніх фахівців не дозволяє їм правильно визначити її значення, рівні та масштабність. Ці викладачі орієнтуються в основному на той стан розвитку комп’ютерної техніки який існує на сьогодні, а у деяких випадках взагалі на вимоги минулих років, що також негативно впливає на якість професійних знань студентів. Порівняння одержаних результатів у контрольних та експериментальних групах дало можливість зробити висновок про позитивні якісні зрушення у знаннях, вміннях і навичках студентів експериментальних груп. Опора на інтегративний підхід до навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці позитивно впливає ряд аспектів навчання, зокрема дає можливість удосконалювати рівень комп’ютерної грамотності студентів та викладачів, розробляти ефективні педагогічні програмні засоби та впроваджувати інтегративні курси.

Підтвердилася гіпотеза, що при навчанні комп’ютерних технологій доцільно оптимально поєднувати спеціальні знання та комп’ютерні уміння студентів, обгрунтовуючи необхідний на кожному конкретному етапі ступінь їх інтеграції. Експериментально підтвердилася доцільність впровадження інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології" на основі базового оволодіння комп’ютерних знань курсу “Основи комп’ютеризації”. Найвищі показники професійних знань виявилися у студентів, які засвоїли комп’ютерні уміння та спеціальні знання в інтегративній єдності. Апробація інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології", його змісту, методичного та організаційного забезпечення показала ефективність інтегративного підходу до формування цілісної системи комп’ютерно-професійних знань та умінь студентів.

У ході контрольного експерименту порівнювалися рівні оволодіння комп’ютерними технологіями студентів контрольних та експериментальних груп. Залучено було 392 студенти аграрних коледжів та вищих професійних училищ. Кожному з рівнів було присвоєно умовну кількість балів, а результати експерименту оцінювалися за кількістю студентів, які засвоїли даний рівень (рис. 1).

Рис. 1. рівні оволодіння комп’ютерних технологій студентами

Рівні оволодіння комп’ютерних технологій студентами експериментальних груп є вищими, причому зростає кількість студентів, які здатні працювати на вищих рівнях. У контрольних групах студенти відчувають значні труднощі, особливо при виділенні необхідної частини інформації для розв’язання конкретної задачі та при знаходженні оптимального засобу її розв’язання.

Узагальнення результатів дослiдно-експериментальної роботи показало переваги інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків. Вивчення інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології" є одним з перспективних напрямів вивчення комп’ютерної техніки у професійних навчальних закладах. Побудова i впровадження таких курсів дає можливість сформувати у студентів цілісну систему спеціальних знань та комп’ютерних умінь. При цьому важливу роль відіграє наявність розробки відповідного методичного та організаційного забезпечення інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці.

Експериментальна перевірка інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології", його змісту, методичного та організаційного забезпечення показала ефективність інтегративного підходу до формування цілісної системи комп’ютерно-професійних знань та умінь студентів.

Зокрема, експериментально перевірялася запропонована технологія на кожному з етапів навчання комп’ютерних технологій, які послідовно розширювали знання шляхом включення спеціальних знань. Перевірялася успішність 452 студентів, причому в кожному аграрному коледжі та вищому професійному училищі було обрано по дві пари паралельних груп – одна контрольна, а друга – експериментальна з впровадженням інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології" (рис. 2).

Рис.2. Аналіз якості професійних знань студентів

Як видно з рисунка 2, на кожному з етапів формуються комп’ютерні знання та уміння, відповідно, від суто предметних, через загальноосвітні та спеціальні до їх інтегративного розуміння. Успішність студентів, які вивчали інтегративний курс "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології" була вищою, ніж у контрольних групах. Разом з тим, затрати навчального часу були меншими в експериментальних групах.

Узагальнення результатів дослiдно-експериментальної роботи показало переваги інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків. Вивчення інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології" є одним з перспективних напрямів вивчення комп’ютерної техніки у професійних навчальних закладах.

Побудова i впровадження таких курсів дає можливість сформувати у студентів цілісну систему спеціальних знань та комп’ютерних умінь. При цьому важливу роль відіграє наявність розробки відповідного методичного та організаційного забезпечення інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці.

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

1.Проблеми інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці недостатньо теоретично та методично обгрунтовані. Бiльшiсть педагогічних досліджень стосуються навчання комп'ютерних технологій у загальноосвітній школі, що зумовлює потребу розробки спеціальних методик навчання з використанням ЕОМ у професійній підготовці. Для успішної роботи з комп’ютерною технікою від фахівців вимагаються нові вміння, способи поведінки, що є обов’язковими компонентами підготовки до професійної діяльності. В умовах професійної освіти доцільне навчання комп'ютерних технологій за двома рівнями: базовим i спеціальним. Для поєднання ідей комп’ютеризації та інтегративного навчання у професійній підготовці існують загальнонаукові, психологічні та педагогічні передумови.

2.Методологічне обгрунтування інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці фахівців передбачає органічне поєднання спеціальних знань та комп’ютерних умінь і забезпечується дотриманням методологічних принципів історизму, системності, об’єктивності, взаємозв'язку та взаємозумовленості явищ, єдності пізнання природи й суспільства, а також сумісністю ідей інтеграції та інформатизації освіти. Інтегративне навчання комп'ютерних технологій сприяє усуненню психологічних бар’єрів у спілкуванні студента та комп’ютера. Цілями інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці є пізнавальні, емоційні, прагматичні та соціальні. Інтегративне навчання передбачає використання інтегративного підходу до визначеного типу навчання (комп’ютерного).

Основні вимоги до інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці передбачають всезагальнiсть і ступеневість комп’ютерної освіти на основі iнтегративного підходу до навчання, науковість змісту професійної підготовки та комп’ютерної підготовки студентів на основі відображення реальних взаємозв’язків між виробництвом та сучасними комп’ютерними технологіями, гуманізацію професійної освіти шляхом формування у студентів комп’ютерної культури, урахування особливостей інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці фахівців різних спеціальностей у професійних навчальних закладах різного профілю (наприклад електриків у аграрних коледжах).

3.Теоретично обгрунтовані такі принципи інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці фахівців: цілеспрямованості використання комп’ютерної техніки у професійній підготовці фахівців, який передбачає методологічне, психолого-педагогічне та методичне обгрунтування змісту навчання комп'ютерних технологій; професійної спрямованості інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці залежно від профілю навчального закладу; неперервності використання комп’ютерних технологій на всіх етапах професійного навчання із забезпеченням інтегративних зв’язків між ними; ступеневості формування комп’ютерної грамотності студента з обов’язковим формуванням базового мінімуму фундаментальних знань про будову та функціонування комп’ютерної техніки; системності у формуванні спеціальних знань та комп’ютерних умінь майбутніх фахівців на основі інтегративного підходу до навчання; усвідомленості використання комп’ютерних технологій у вирішенні професійних проблем; гуманітаризації спеціальних знань фахівців шляхом формування комп’ютерної культури студента інтегративними засобами; доступності і поступового зростання складності інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці, що забезпечується впровадженням інтегративних курсів; моделювання явищ та процесів професійної діяльності з використанням комп’ютерних технологій.

4.Виявлення дидактичних особливостей інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків визначає доцільність та вимоги до побудови інтегративного курсу "Основи комп’ютеризації з елементами спеціальної технології": виконання загальноосвітніх функцій курсу “Основи комп’ютеризації” незалежно від типу навчального закладу; формування вмінь студентів самостійно працювати з комп’ютерною технікою; формування елементів професійних знань та умінь, пов’язаних з використанням комп’ютерної техніки; формування здатності студентів застосовувати комп’ютерні уміння у професійній діяльності; інтеграція спеціальних знань та комп’ютерних умінь студентів; наявність варіативних курсів “Основи комп’ютеризації” для різних груп професій і різних типів навчальних закладів тощо.

5. Інтегративне навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків у аграрних коледжах має такі дидактичні особливості: урахування специфіки трудових та технологічних процесів у сільському господарстві; орієнтація на сучасний розвиток та прогностичні тенденції у розвитку сільського господарства у контексті використання комп’ютерної техніки; змісту професійного навчання електриків в аграрних коледжах; конкретизація та коригування загальних цілей використання комп’ютера у навчанні до специфіки змісту професійного навчання електриків; інтегративний підхід до навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці електриків в аграрних коледжах; необхідність розробки та впровадження інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології"; розробка конкретної методики інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці електриків у аграрних коледжах.

6.Педагогічні програмні засоби у процесі вивчення інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології" для техніків-електриків у аграрних коледжах використовуються за допомогою різноманітних методів та організаційних форм навчання. У процесі інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці слід використовувати аналогії, які будуть доступними для всіх студентів. Важливою умовою інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці є використання різноманітних форм навчання, а також підготовка викладачів для викладання інтегративних курсів.

7.Аналіз практики навчання комп’ютерних технологій показав роз’єднаність у викладанні основ комп’ютеризації та професійних знань, домінування ізольованого підходу їх вивчення, невідповідність між взаємозв’язками, що об’єктивно існують, між виробничими та комп’ютерними технологіями та реалізацією цих взаємозв’язків у змісті навчання. Практично не реалізується інтегративне навчання комп’ютерних технологій, варіативний компонент щодо урахування особливостей професійної підготовки електриків у вивченні основ комп’ютеризації є недостатнім. Експериментально підтвердилася доцільність опори на інтегративне навчання комп’ютерних технологій та відповідних елементів спеціальних знань, що дало змогу акцентувати увагу на принципово важливих професійних знаннях з використанням комп’ютерної техніки для їх глибшого та швидшого засвоєння. Зафіксовано позитивні якісні зміни у професійних знаннях студентів внаслідок вивчення інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології".

Здійснене дослідження дало змогу сформулювати ряд пропозицій і постановочних питань, зокрема: Науково-методичному центру професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України та обласним методичним центрам і кабінетам – щодо інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці та впровадження інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології" у аграрних коледжах та вищих професійних училищах.

До подальших напрямів дослідження цієї проблеми ми відносимо: теоретичне обгрунтування інтегративного навчання комп'ютерних технологій у професійній підготовці фахівців інших спеціальностей, розробку форм та методів інтегративного навчання, розробку системи педагогічних програмних засобів з урахуванням особливостей професійної підготовки.

Основні положення дисертації викладено у таких публікаціях:

Методичні рекомендації

1.

Собко Р.М. Інтегративне навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці як педагогічна проблема: Метод.рекомендації. – Львів: ОНМЦ ПТО, 1998. – 24с.

2.

Собко Р.М. Сутність та особливості інтегративного навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці електриків: Метод. рекомендації. – Львів: ОНМЦ ПТО, 1999. – 24с.

Навчальні програми

3.

Собко Р.М. Навчальна програма інтегративного курсу "Основи комп'ютеризації з елементами спеціальної технології". – Львів: ОНМЦ ПТО, 2000. – 12с.

Статті у наукових збірниках та журналах:

4.

Собко Р.М. Про деякі можливості використання комп’ютерів у професійному навчанні // Педагогіка і психологія професійної освіти. – 1997. – №3-4.-Ч.1. – С. 98 - 100.

5.

Собко Р.М. Деякі можливості ЕОМ у розвитку мовленнєвої культури // Педагогіка і психологія професійної освіти. – 1998. – №4. – С. 220 - 221.

6.

Собко Р.М. Формування комп’ютерної культури: інтегративний підхід // Педагогіка і психологія професійної освіти. – 1999. – №1. – С. 159 - 162.

7.

Собко Р.М. Форми навчання з використанням ЕОМ та їх зв’язок з інтеграцією знань учнів // Наукові записки Національного пед. ун-ту ім.М.П.Драгоманова. – 1999. – Ч.1.– С. 152 - 158.

8.

Собко Р.М. Проблеми комп’ютеризації професійної освіти // Професійно- технічна освіта. – 2000. №2. – С. 28 - 30.

9.

Собко Р.М. До проблеми інтегрованого навчання бакалаврів з використанням комп’ютерної техніки. // Професійна підготовка бакалаврів у закладах другого рівня акредитації: гуманізація та гуманітаризація навчального процесу: Зб. наук. праць. – Харків: Каравелла. – 2000. – С. 62 - 67.

10.

Собко Р.М., Якимович Т.Б. Шляхи комп’ютеризації підготовки учнів ПТУ до виробничого навчання на підприємствах електронної промисловості // Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання у підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми: Зб. наук. пр. – Вінниця:ДОВ. – 2000. – С. 207 – 209

11.

Собко Р.М. Сутність інтегративного навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці фахівців // Педагогіка і психологія професійної освіти. – 2000. – №4. – С.61-67.

12.

Собко Р.М. Математичне моделювання комп’ютеризації навчання. // Наукові записки Національного пед. ун-ту ім.М.П.Драгоманова. – К.: 2001. – Вип. 39. – С. 168 - 174.

13.

Собко Р.М. Про педагогічні програмні засоби для ЕОМ у професійно – технічній школі. // Педагог професійної школи: Зб. наук. Праць. – К.: Науковий світ. – 2001. – С. 229 – 232.

14.

Собко Р.М. Аналогії при навчанні роботи з ЕОМ // Науково-теоретичні і методичні засади конструювання змісту професійної освіти: Наук.-метод. Збірник. – Вінниця. – 1998. – Ч.1. – С. 220 - 223.

15.

Собко Р.М. Деякі проблеми інформаційного забезпечення педагогічної співпраці // Педагогіка математики і природознавства: Зб.статей. – Полтава: ПОІПОПП. – 2000. – С.134-135.

16.

Собко Р., Козловська I., Собко Я. Дiалог "людина - комп'ютер" у контекстi iнтегрованого підходу до навчання // Філософські пошуки. – 1997. – Вип.4. – С.227-230.

17.

Собко Я., Козловська І., Кміт Я., Собко Р. Інтегративний підхід до формування ціннісних орієнтацій в становленні особистості фахівця // Ціннісні орієнтації в громадянському становленні особистості: Наук.-метод. зб. – Київ-Дрогобич: Відродження. – 1998. – С.173-175.

18.

Собко Р.М., Козловська І.М. Інтегративно - психологічні аспекти діалогу “людина-комп’ютер” у сучасних освітніх системах // Международное сотрудничество в сфере образования: итоги и перспективы на пороге XXI века: Сборник научных статей. – Ялта. – 1999. – С. 86 - 89.

Матеріали конференцій та тези:

19.

Собко Р.М. Інтегративне вивчення інформатики як фактор розвитку творчої особистості // Актуальні проблеми розвитку творчої особистості в процесі вивчення математики та інформатики. – Суми. – 1997. – С. 64 - 66.

20.

Собко Р.М. Про навчально-науково-виробничі об’єднання // Реформування вищої освіти в Україні: Зб.матеріалів науково-практ. конф. – Київ. – 1998. – С.62-63.

21.

Собко Р.М., Собко Я.М. Інтегративний підхід до вивчення комп’ютерної техніки у професійній школі як засіб гуманітаризації навчання // Педагогічна практика і філософія освіти. – Полтава: ПОІПОПП. – 1997. – С. 109 - 110.

22.

Собко Р.М., Якимович Т.Д. Методологічні аспекти дидактичної інтеграції в сучасній освіті // Педагогічна практика і філософія освіти. – Полтава: ПОІПОПП. – 1997. – С. 110-111.

23.

Собко Р.М. Евристичні методи у навчання комп’ютерних технологій // Евристичні методи в математиці. – Донецьк: Фірма ТЕАН. – 2000. – С. 98.

Собко Р.М. Дидактичні особливості інтегративного навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці електриків. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти. – Інститут педагогіки і психології професійної освіти АПН України, Київ, 2002.

Дисертація присвячена проблемі інтегративного навчання комп’ютерних технологій у професійній підготовці. Визначено його цілі та


Сторінки: 1 2