У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ім. М. ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

Никитенко Олена Олександрівна

УДК 658.15.011.4 : 658.8

ЕФЕКТИВНіСТЬ ФінансовоГО управліннЯ торговельним підприємством

Спеціальність 08.07.05 – Економіка торгівлі та послуг

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник кандидат економічних наук, доцент Фролова Лариса Володимирівна, Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, докторант кафедри економіки підприємства

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор Аптекар Савелій Семенович, Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, завідувач кафедри інвестиційного менеджменту

кандидат економічних наук, доцент Забродська Любов Давидівна, Харківський державний університет харчування і торгівлі, доцент кафедри економіки підприємств харчування і торгівлі

Провідна установа – Полтавський університет споживчої кооперації Укоопспілки України (м. Полтава)

Захист відбудеться 14 грудня 2004 р. о 1400 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.055.01 у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України за адресою: 83050, м. Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського за адресою: 83017, м. Донецьк, б. Шевченка, 30.

Автореферат розісланий 12 листопада 2004 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради О.В. Виноградова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Зміни в економіці України, пов'язані з переходом до завершального етапу процесу ринкової трансформації, характеризуються розвитком фінансових відносин і трансформацією фінансового ринку, підвищенням рівня ризику, прискоренням процесів інформаційного обміну і посиленням конкуренції. Стрімкий характер зміни макроекономічних умов господарювання обумовлює необхідність здійснення адекватних змін у системі управління підприємствами. Насамперед це стосується фінансового управління, тому що в ситуації ускладнення зовнішнього середовища діяльності підприємств в першу чергу необхідним є впорядкування руху фінансових ресурсів. Зростаюча швидкість інформаційних потоків і ускладнення внутрішньогосподарських процесів, пов'язане з прагненням підприємств до розширення діяльності, роблять неефективними ті методи фінансового управління, що вживались в умовах адміністративно-командної економіки. Проблема застосування способів та прийомів фінансового управління, що відповідають сучасним умовам господарювання, найбільш гостро постає на підприємствах торгівлі, оскільки ця галузь безпосередньо відображає весь спектр фінансових взаємодій між споживачем, виробником і державою.

Питанням здійснення фінансового управління присвячено велику кількість наукових праць як вітчизняних, так і закордонних авторів. Однак більшість з них досліджували цю проблему на макрорівні, в результаті чого мають місце усталені поняття фінансових важелів і методів, що являють собою інструменти державного управління підприємницькою діяльністю. Питання фінансового управління на рівні підприємств досліджувались такими вченими, як С.Аптекар, І.Бланк, В.Бєлолипецький, Н.Власова, В.Ковальов, А.Ковальова, А.Крутик, Л.Лігоненко, А.Мазаракі, Д.Моляков, Л.Омелянович, А.Поддєрьогін, О.Стоянова, Н.Ушакова, Л.Фролова та інші. Однак у наукових працях сучасних авторів відсутній єдиний підхід до трактування сутності окремих складових елементів фінансового управління. У результаті відбувається ототожнення способів, методів, механізмів і функцій фінансового управління, що створює труднощі їхнього практичного застосування в діяльності підприємств. Фактором додаткового ускладнення ситуації є недостатній рівень адаптації окремих положень фінансового управління підприємством, розроблених західними вченими (Ю. Бригхем, Дж. Ван Хорн, Е. Гринолл), до сучасних умов господарювання вітчизняних підприємств і особливостей об'єктів фінансового управління в торгівлі.

У зв'язку з цим вимагають наукового обґрунтування теоретико-методологічні засади формування системи фінансового управління на підприємствах торгівлі і практичні рекомендації з її впровадження в практику господарювання.

Актуальність проблеми, недостатня наукова розробленість окремих її сторін і практична значимість визначили вибір мети і завдань дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконувалась відповідно до комплексного плану науково-дослідних робіт Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. У держбюджетній темі Д-98-3 “Автоматизація робочого місця економіста” вдосконалено методику фінансового аналізу підприємств торгівлі, в держбюджетній темі Д-2001-3 “Підвищення ефективності управління торгівлею в регіоні” запропоновано методику інтегральної оцінки ефективності фінансового управління підприємствами торгівлі, в держбюджетній темі Д-2003-2 “Концепція взаємодії потокових процесів у торгівлі” (державний реєстраційний номер 0102U007177) запропоновано механізм формування системи фінансового управління торговельним підприємством на основі взаємодії її складових.

Матеріали дослідження були використані при виконанні двох госпдоговірних науково-дослідних робіт: 959/2003 “Розробка рекомендацій з удосконалення фінансового управління на підприємстві” (державний реєстраційний номер 0104U002264) – запропоновано методику оцінки ефективності окремих складових системи фінансового управління підприємством та надані рекомендації щодо організації процесу фінансового управління, 771/2001 “Розробка рекомендацій з оптимізації чисельності та заробітної плати” (державний реєстраційний номер 0101U01098) – надані рекомендації з використання функцій фінансового управління для оптимізації фонду стимулювання.

Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних, методичних та практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності фінансового управління торговельним підприємством.

Відповідно до поставленої мети були поставлені наступні завдання, які визначили логіку і структуру дисертаційної роботи:

провести теоретичне обґрунтування сутності фінансового управління підприємствами торгівлі;

запропонувати систематизацію окремих складових фінансового управління на основі дослідження їх функцій і особливостей застосування в діяльності торговельного підприємства;

розробити методику оцінки ефективності фінансового управління на торговельному підприємстві;

виявити основні тенденції і проблеми управління власним і позиковим капіталом на підприємствах торгівлі Донецької області;

провести оцінку ефективності управління фінансовими ризиками на підприємствах торгівлі;

обґрунтувати теоретичні основи бюджетування як методу організації фінансового управління;

розробити рекомендації щодо застосування реінжинірингу для радикальної зміни процесу фінансового управління підприємством;

розробити методику інтегральної оцінки ефективності фінансового управління торговельним підприємством, що сприяє підвищенню якості прогнозно-аналітичних процесів.

Об'єктом дослідження виступають процеси фінансового управління торговельним підприємством.

Предметом дослідження є механізм забезпечення ефективності фінансового управління на підприємствах торгівлі.

Методологія і методи дослідження. Теоретичну основу дисертаційної роботи склали наукові концепції сучасної теорії управління, підходи до організації фінансового управління, представлені в монографіях та наукових публікаціях вітчизняних і зарубіжних вчених у сфері економіки та фінансового менеджменту.

У процесі проведення досліджень використовувались методи аналізу і синтезу (для уточнення сутності фінансового управління підприємством у взаємозв’язку всіх його елементів, визначення ролі фінансового управління в загальній системі управління діяльністю підприємства), структурно-функціональний метод (для формування матриці функцій фінансового управління підприємством), статистичні методи: групування (у процесі розробки системи показників для оцінки ефективності окремих елементів фінансового управління); метод вибіркового дослідження (під час проведення обстеження фінансово-економічної діяльності торговельних підприємств); метод порівняльного аналізу (у процесі розробки критеріїв оцінки ефективності складових фінансового управління, порівнянні фактичних значень фінансових показників з нормативними та показниками аналогічних підприємств торгівлі); індексний метод (для визначення тенденцій управління капіталом і фінансовими ризиками в торгівлі); графічний метод (для визначення загального рівня ризикованості фінансової діяльності на підприємствах торгівлі); методи економіко-математичного моделювання (у процесі побудови прогнозно-аналітичних моделей інтегральної оцінки ефективності фінансового управління).

Інформаційною базою дослідження стали закони України, постанови Кабінету Міністрів України та інші законодавчі і нормативні акти України, призначені для регулювання різних аспектів фінансових відносин; дані Донецького обласного управління статистики, матеріали обстежень підприємств Донецької області.

Наукова новизна результатів дослідження. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в розробці теоретико-методологічних засад формування ефективної системи фінансового управління торговельним підприємством.

Наукова новизна висунутих у дисертації і обґрунтованих автором положень і рекомендацій полягає в наступному:

вперше:

запропоновано метод комплексної оцінки ефективності фінансового управління, в основу якого покладено визначення інтегральних показників стратегічної, оперативної та загальної ефективності фінансового управління, що дозволяє забезпечити ґрунтовність управлінських рішень за рахунок точності та адресності прогнозно-аналітичної інформації;

удосконалено:

критерії оцінки ефективності фінансового управління: визначено критерії динаміки, економічної доцільності, відповідності аналогічним підприємствам та відповідності ринковим показникам, на основі яких рекомендовано проводити оцінку ефективності системи фінансового управління у розрізі її елементів;

методичні підходи до організації процесу фінансового управління: бюджетування як методу формування інформаційних потоків згідно з потребами процесу прийняття управлінських рішень, напрямки реінжинірингу фінансового управління для досягнення якісно нового рівня цього процесу на торговельному підприємстві, що дозволить забезпечити адекватність фінансового управління сучасним умовам господарювання;

одержало подальший розвиток:

класифікація складових фінансового управління за ознаками залежності від зовнішнього середовища та успішності діяльності підприємства, що дозволяє оптимізувати структуру елементів системи фінансового управління в торговельному підприємстві;

методологія фінансового управління торговельним підприємством. На основі системного підходу уточнено поняття складових фінансового управління підприємством як елементів матричної функціональної структури, що дозволяє організувати процес фінансового управління за принципом виконання класичних функцій менеджменту стосовно специфічних напрямків фінансового впливу.

Практичне значення результатів дослідження полягає в розробці методичних рекомендацій з використання механізмів фінансового управління на підприємствах торгівлі. Одержані наукові результати використано в практиці діяльності підприємств Донецької області, зокрема рекомендації з використання системи нормативів фінансових коефіцієнтів, адаптованої до умов діяльності торговельного підприємства впроваджено в МКП “Сарепта і К” (довідка про впровадження від 26.03.2004 р.); методику оцінки ефективності окремих складових фінансового управління на основі критеріальних показників, а також рекомендації з використання графічного методу узагальнення рівня фінансових ризиків впроваджено в ВАТ “Донецький металургійний завод” (довідка про впровадження від 20.05.2004 р.); рекомендації з використання інтегральних показників ефективності фінансового управління у процесі прийняття стратегічних і тактичних фінансових рішень на торговельному підприємстві впроваджено в ТОВ “Кристал-Дон” (акт впровадження результатів науково-дослідних робіт від 14.02.2004 р.).

Матеріали дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського у процесі викладання дисциплін “Основи підприємництва”, “Економіка підприємства”, “Планування діяльності підприємства”, “Економічне діагностування”, “Фінансовий менеджмент” (довідка від 07.10.2004 р.)

Особистий внесок здобувача. Теоретичні розробки, обґрунтування, висновки та пропозиції, які містить робота, одержані автором самостійно на підставі всебічного вивчення, аналізу й узагальнення теоретичного і практичного матеріалу, а також шляхом дослідження фінансового управління на торговельних підприємствах Донецької області та міста Дніпропетровська.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертації доповідались автором і були схвалені на 18 науково-практичних конференціях, у тому числі на 13 поза межами вузу: науково-практичній конференції “Сучасні соціально-економічні проблеми Криму та шляхи їх вирішення” (м. Сімферополь, 2001 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Актуальні проблеми державного управління і місцевого самоврядування” (м. Запоріжжя, 2001 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми управління” (м. Київ, 2001 р.); науково-практичній конференції “Бюджетно-податкова політика в Україні (проблеми та перспективи реформування)” (м. Ірпінь, 2001 р.); міжрегіональній науково-практичній конференції “Теория и практика коммерческой деятельности” (м. Красноярськ, 2002 р.); V міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта 2002” (м. Дніпро-петровськ, 2002 р.); ІХ всеукраїнській науково-практичній конференції “Менеджмент і маркетинг: здобутки та перспективи” (м. Київ, 2002 р.); міжнародній конференції “Предпринимательство в условиях глобализации” (м. Мінськ, 2002 р.); науково-практичній конференції “Теорія і практика сучасного менеджменту: проблеми та шляхи їх вирішення” (м. Тернопіль, 2002 р.); всеукраїнській науково-практичній конференції “Підприємництво, менеджмент, маркетинг: стан та перспективи розвитку в Україні” (м. Донецьк, 2002 р.); науково-практичній конференції “Актуальні проблеми фінансового менеджменту на підприємствах” (м. Донецьк, 2003 р.), всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми розвитку підприємств і нових економічних структур у сучасних умовах” (м. Донецьк, 2004 р.), всеукраїнській науково-практичній конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (м. Дніпро-петровськ, 2004 р.), а також на 5 наукових конференціях професорсько-викладацького складу Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського в 2000-2004 рр.

Публікації. Основні результати дослідження опубліковано в 16 наукових роботах, у тому числі 9 – у фахових виданнях. Серед них 13 належать особисто автору. Загальний обсяг публікацій складає 5,2 друк. арк., з них особисто автору належить 4,7 друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг роботи становить 172 сторінки основного тексту. Дисертація містить 20 таблиць, 18 рисунків на 39 сторінках і 13 додатків на 52 сторінках. Список використаних джерел нараховує 147 найменувань.

Основний зміст дисертації

У вступі розкрито сутність та стан розробки проблеми фінансового управління на рівні підприємств, обґрунтовано необхідність проведення дослідження у визначеному напрямку. Надано загальну характеристику дисертації, що містить актуальність теми та її практичну значущість, подано зв’язок роботи з напрямками наукових досліджень, сформульовано мету і завдання дослідження, визначено його об’єкт та предмет, представлено наукову новизну одержаних результатів, їх практичне застосування й апробацію, наведено перелік публікацій за темою дисертації.

У першому розділі “Теоретичні основи формування системи фінансового управління підприємством” на основі наукових досліджень сучасної теорії фінансового управління та системного підходу уточнено понятійний апарат фінансового управління підприємством, систематизовано його складові, визначено особливості фінансового управління на торговельному підприємстві.

Вивчення понятійного апарату фінансового управління свідчить про наявність різних підходів до визначення його сутності, цілей, об’єктів та методів. Проведена систематизація різних тлумачень терміну “фінансове управління” дозволяє визначити серед них три основні підходи: об’єктно-цільовий, організаційно-цільовий та організаційно-об’єктний.

На основі дослідження особливостей формування теорії фінансового управління автором визначено, що фінансове управління виступає підсистемою загальної системи управління підприємством, а також системи управління фінансами на рівні держави і має складну структуру. Виявлено особливості здійснення управлінського впливу на діяльність підприємства, властиві фінансовому управлінню: цільовий характер процесу управління; виконання класичних функцій управління; виконання специфічних функцій фінансової діяльності.

На основі аналізу різних підходів до визначення складових фінансового управління в дисертації представлено авторське трактування даного поняття з погляду системного підходу: складові фінансового управління – це відносно самостійні елементи системи, всередині яких забезпечується досягнення фінансових цілей діяльності суб'єкта господарювання на основі обліку, аналізу, планування і контролю процесів формування, розподілу і використання фінансових ресурсів підприємства. Складовими системи фінансового управління були визнані наступні елементи: управління власним капіталом, управління позиковим капіталом, інвестиційний менеджмент, управління фінансовими ризиками. В основу логіки визначення окремих складових фінансового управління покладено принцип виконання класичних функцій управління стосовно специфічних напрямків фінансової діяльності. Згідно з цим принципом в дисертаційній роботі розроблена матрична функціональна структура фінансового управління (рис. 1). Взаємодія і взаємозв'язок елементів системи фінансового управління усередині функціональної структури характеризуються чотирма ознаками: цілісністю, ієрархічністю, цілеспрямованістю, розвитком у часі.

Поєднання складових фінансового управління в одній системі дозволяє одержати ефект синергії, коли результати системного використання значно перевищують сумарний результат від самостійного використання елементів. У результаті дослідження особливостей застосування складових фінансового управління в діяльності торговельних підприємств запропоновано авторську класифікацію складових за двома ознаками: залеж-ність від успішності діяльності підприємства та залежність від зовнішнього середовища.

Ефективність функціонування системи фінансового управління на підприємствах торгівлі безпосередньо залежить від того, наскільки система враховує галузеву специфіку діяльності цих підприємств. У зв’язку з цим були визначені основні особливості фінансового управління торговельними підприємствами: потреба у значних обсягах оборотного капіталу, що зумовлює великі обсяги використання залученого капіталу; переважне використання комерційного кредиту у зв’язку з обмеженими можливостями залучення кредитів, зумовлених невеликим розміром переважної більшості підприємств торгівлі; необхідність створення системи нормативів фінансових показників, адекватної галузевій специфіці; склад фінансових ризиків, основними з яких є ризик неплатоспроможності та втрати фінансової стійкості.

У другому розділі “Дослідження ефективності фінансового управління підприємствами торгівлі” на основі діагностики фінансово-економічного стану підприємств торговельної галузі, згідно з розробленими методичними підходами до оцінки ефективності фінансового управління торговельним підприємством, проведено аналіз формування та використання капіталу в торгівлі, ефективності управління окремими видами фінансових ризиків.

З метою відображення характеру фінансового управління, що пов’язаний із здійсненням активного впливу на діяльність підприємства, для оцінки ефективності окремих складових фінансового управління запропонований принцип порівняння стану досліджуваного об'єкта з певною базою. Використовувати як базу порівняння пропонуємо: стан об'єкта в попередньому періоді, стан іншого об'єкта, що є умовою або результатом вихідного об'єкта, стан ідентичного об'єкта на аналогічних підприємствах, альтернативні можливості, що існують на фінансовому ринку.

Вибір бази порівняння для конкретного стану об'єкта управління визначає відповідний критерій оцінки ефективності фінансового управління. Виділено 4 критерії: критерій динаміки, призначений для визначення тенденцій у зміні об'єкта за певний період часу; критерій економічної доцільності; критерій відповідності аналогічним підприємствам; критерій відповідності ринковим показникам, призначений для оцінки адекватності управлінських дій стану зовнішнього середовища підприємства.

Для формування висновку про ефективність окремої складової фінансового управління рекомендовано послідовне вивчення всіх критеріїв, залежно від їх значимості для певного підприємства.

Результати проведеної оцінки фінансово-господарської діяльності 15 торговельних підприємств дозволили виділити три групи підприємств, що мають певні особливості фінансової діяльності, пов’язані з їх формою власності і розміром. У процесі дослідження показників формування і використання власного капіталу на підприємствах торгівлі було встановлено, що в кожній групі підприємств переважає одна із трьох пріоритетних установок управління фінансово-господарською діяльністю (рис. 2): в першій групі (переважно невеликі підприємства, створені у формі товариств з обмеженою відповідальністю) пріоритетним є досягнення максимальної прибутковості власного капіталу (біля 33%, що вдвічі більше, ніж депозитна відсоткова ставка банків), ризикуючи фінансовою стійкістю; в другій групі (акціонерні товариства середнього розміру) – забезпечення високого рівня фінансової стійкості (показники забезпеченості власним капіталом в 1,5 рази перевищують нормативні) за рахунок низької прибутковості власного капіталу; реалізація пріоритетів оптимального співвідношення прибутковості та стійкості в управлінні фінансово-господарською діяльністю має місце тільки на підприємствах третьої групи (великі акціонерні товариства).

Рис. 2. Показники ефективності формування і використання капіталу в трьох групах підприємствах торгівлі, що були досліджені

Для узагальнення результатів дослідження ефективності управління власним капіталом запропоновано використовувати матричний метод визначення позиції підприємств згідно з тенденціями формування власного капіталу (по горизонталі) і його використання (по вертикалі). За результатами дослідження досить високий рівень загальної ефективності управління власним капіталом мають 7 з 15 підприємств торгівлі. Проблеми управління використанням власного капіталу цих підприємств можна назвати відносно простими: недостатній рівень мобільності і рентабельності власного капіталу.

Результати аналізу управління позиковим капіталом на підприємствах торгівлі були узагальнені на основі тенденцій зміни середніх показників ефективності використання позикового капіталу в групах підприємств Перевищення в кілька разів обсягу реалізації товарів над величиною позикового капіталу на усіх підприємствах свідчить про високу віддачу позикових ресурсів в торгівлі та достатньо низький рівень кредитомісткості товарообороту (близько 20%). Перше місце за рівнем прибутковості, як і за рівнем віддачі позикового капіталу, належить підприємствам третьої групи. Показники, які характеризують середній ефект фінансового лівериджу в групах торговельних підприємств, свідчать про те, що в 2001 році використання позикового капіталу підприємствами першої і другої групи сприяло не підвищенню, а скороченню рентабельності власного капіталу. Третя група підприємств найбільш вдало використовує механізм фінансового важеля в управлінні позиковим капіталом (приріст рентабельності власного капіталу за рахунок залучення позикового капіталу складає близько 2%).

В дисертаційній роботі виділено види фінансових ризиків, що мають місце на підприємствах торгівлі, і проведено їхню оцінку (таблиця 1). На підприємствах торгівлі рекомендується використовувати оцінку ризик-менеджменту за двома напрямками: оцінка управління ризиком неплатоспроможності та оцінка управління ризиком фінансової залежності (від зовнішніх джерел фінансування та від одного джерела доходів).

Проведений аналіз управління ризиком поточної неплатоспроможності на підприємствах торгівлі свідчить про досить високий рівень ефективності цього напрямку ризик-менеджменту (коефіцієнт загальної ліквідності вищий за нормативний мають всі підприємства, і водночас вони забезпечують високий рівень рентабельності обігових активів від 7% до 26%). Основною проблемою досліджених торговельних підприємств є низька частка грошових коштів в оборотних активах, що не дає змогу забезпечити своєчасність розрахунків за терміновими зобов'язаннями. Більше половини досліджуваних підприємств торгівлі забезпечують довгострокову платоспроможність і не схильні ризикувати стійкістю заради короткострокової вигоди.

У переважній більшості досліджених підприємств торгівлі відзначений низький ступінь залежності від зовнішнього фінансування поточної діяльності (60-80%), що забезпечується за рахунок раціональної структури капіталу. Але при цьому має місце неефективність управління ризиком залежності від одного джерела доходів: проблема диверсифікації доходів постає в наш час достатньо гостро. В умовах збитковості процесу реалізації товарів в підприємствах першої групи недоцільним є розширення основної діяльності, більш раціональною є політика диверсифікації джерел надходження коштів (скорочення частки доходу від реалізації на 15,8%) в підприємствах другої групи.

Потреба в тому, щоб в процесі прийняття управлінських рішень мати уявлення про загальні тенденції розвитку різних напрямків фінансового управління, обумовила необхідність розробки підходів до узагальнення різноманітної аналітичної інформації. Запропоновано графічний метод узагальнення результатів аналізу за видами ризиків. Особливістю такого методу є об'єднання чотирьох показників-індикаторів рівня ризику на одній площині. Контури мінімальних, максимальних і середніх значень показників доз-воляють визначити загальні для окремої групи підприємств характеристики рівня ризику.

Таблиця 1

Показники оцінки ефективності управління фінансовими ризиками на досліджуваних підприємствах торгівлі

Показники за критеріями оцінки | Од. вим. | Групи підприємств

1 група | 2 група | 3 група

Ризик неплатоспроможності

Коефіцієнт загальної ліквідності в 2002 році | коеф. | 1,04 | 1,90 | 1,28

Рентабельність обігових активів в 2002 році | % | 16,15 | 7,12 | 25,97

Висновок про ефективність управління ризиком за критерієм доцільності його рівня | ефективно | ефективно | ефективно

Коливання коефіцієнту загальної ліквідності за рік | коеф. | 0,05 | 0,14 | 0,09

Висновок про ефективність управління ризиком за критерієм динаміки | ефективно | ефективно | ефективно

Ризик залежності від зовнішнього фінансування поточної діяльності

Коефіцієнт забезпеченості власними обіговими активами в 2002 році | коеф. | 0,001 | 0,40 | 0,20

Висновок про ефективність управління ризиком за критерієм доцільності його рівня | неефек-тивно | ефективно | ефективно

Коливання коефіцієнту забезпеченості власними обіговими активами за рік | коеф. | 0,051 | 0,04 | 0,07

Висновок про ефективність управління ризиком за критерієм динаміки | ефективно | ефективно | ефективно

Ризик залежності від одного джерела доходів

Питома вага доходу від реалізації товарів в загальному обсязі доходів в 2002 році | % | 85,90 | 57,37 | 81,60

Рентабельність (збитковість) реалізації товарів в 2002 році | % | -0,3 | -17,61 | 2,79

Висновок про ефективність управління ризиком за критерієм доцільності його рівня | неефек-тивно | неефек-тивно | ефективно

Коливання за рік питомої ваги доходу від реалізації товарів в загальному обсязі доходів | є/п | 0,73 | -15,85 | 0,01

Коливання рентабельності реалізації товарів за рік | є/п | -1,7 | -8,08 | 1,42

Висновок про ефективність управління ризиком за критерієм динаміки | неефек-тивно | ефективно | ефективно

У цілому динаміка середніх значень показників свідчить про скорочення рівня ризиків у 2002 р. в порівнянні з 2001 р. на усіх підприємствах торгівлі. Визначення ризик-позиції кожної групи підприємств відносно зони ризику дозволяє зробити висновок, що найбільш небезпечною є ризик-позиція підприємств першої групи, тому що біля третини значень всіх показників перебуває в зоні ризику. У другій групі підприємств існує проблема підвищеного ризику, пов'язаного з низькою рентабельністю їхніх активів. Ризик-позиція третьої групи підприємств є найбільш сприятливою, контур середніх значень є значно вищим за зону ризику.

У третьому розділі “Організація ефективного фінансового управління торговельним підприємством” розроблено механізм забезпечення ефективності фінансового управління в торгівлі на основі бюджетування; розроблені рекомендації до проведення реінжинірингу процесів фінансового управління торговельним підприємством; запропоновані методичні підходи до комплексної оцінки ефективності фінансового управління шляхом узагальнення тенденцій фінансових показників та диференціації їх нормативів.

На основі дослідження теоретичної бази було доведено необхідність та доцільність впровадження бюджетування в підприємствах торгівлі як методу ефективної організації фінансового управління. Даний метод передбачає реалізацію процесного підходу до фінансового управління підприємством, згідно з яким були виділенні два взаємопов’язаних процеси – процес прийняття управлінських рішень та процес комунікації. Обґрунтована роль та місце процесу прийняття управлінських рішень як центральної ланки фінансового управління, що безпосередньо пов’язана із прогнозуванням фінансової діяльності підприємства і виступає передумовою планування основних фінансових показників. Визначено, що інформаційне забезпечення цього процесу повинно складатись з інформації внутрішнього характеру (результатів фінансового аналізу, цільових настанов та основних показників операційної діяльності) та зовнішнього характеру (результатів діагностики зовнішнього середовища). Досягнення відповідності інформаційного забезпечення потребам управління було визнано найважливішим завданням реорганізації процесу фінансового управління торговельними підприємствами на основі бюджетування.

Найбільш ефективним засобом здійснення організаційних змін стосовно процесу фінансового управління було визнано реінжиніринг бізнес-процесів, який спрямований на організацію якісно нових процесів аналізу, прогнозування, планування та контролю руху фінансових ресурсів за рахунок формування єдиного інформаційного простору на підприємстві. Запропоновані принципи реінжинірингу фінансового управління (пріоритет формування облікової та аналітичної інформації згідно з потребами управління, створення єдиної інформаційної бази з використанням комп’ютерних технологій, безперервність прогнозно-аналітичних процесів) спрямовані на забезпечення міжфункціонального характеру управлінських рішень, вирішення проблеми роз’єднаності функціональних підрозділів підприємства, яка заважає реалізації принципів адаптивності системи управління в ринкових умовах. Розроблена схема реорганізації фінансового управління (рис. 3) ілюструє реалізацію методу бюджетування на основі органічного поєднання вузького контуру бюджетування (тобто процесу розробки операційних та фінансових бюджетів на підприємстві) і загального контуру бюджетування (процесу виконання функціональних завдань фінансового управління).

Згідно з визначеним основним завданням реорганізації процесу фінансового управління розроблені рекомендації щодо забезпечення відповідності аналітичної інформації потребам управління. Згідно з визначеним основним завданням реорганізації процесу фінансового управління розроблені рекомендації щодо забезпечення відповідності аналітичної інформації потребам управління. Запропоновано методичний підхід до формування прогнозно-аналітичних моделей інтегральної оцінки ефективності фінансового управління торговельним підприємством, який передбачає три етапи визначення узагальнюючих показників, що дозволяють оцінити фінансове управління з позиції стратегічної, оперативної та загальної ефективності.

На першому етапі рекомендовано визначити ефективність фінансового управління окремим підприємством з погляду довгострокової перспективи на основі розрахунку інтегрального показника стратегічної ефективності фінансового управління (формула 1), що дозволяє об’єднати тенденції п’яти фінансових показників важливих для керівників вищого рівня: рентабельність продажу, рентабельність власного капіталу, рентабельність активів, коефіцієнт автономії, коефіцієнт самофінансування.

, (1)

де Iсе – інтегральний показник стратегічної ефективності фінансового управління підприємством;

Sсi – ступінь досягнення певним фінансовим коефіцієнтом, що має стратегічне значення, його нормативного рівня на окремому підприємстві;

dсi – значущість певного зі стратегічних фінансових коефіцієнтів для підприємства.

Другим етапом комплексної оцінки фінансового управління повинно стати дослідження його оперативної ефективності. Інтегральний показник оперативної ефективності фінансового управління (формула 2) запропоновано розраховувати на основі об’єднання тенденцій 6 показників, що мають оперативне значення для торговельного підприємства та призначені для керівників середнього рівня: коефіцієнти загальної, абсолютної та швидкої ліквідності, коефіцієнт забезпеченості власними обіговими активами, коефіцієнт маневреності власного капіталу.

, (2)

де Iое – інтегральний показник оперативної ефективності фінансового управління підприємством;

Sоi – ступінь досягнення певним фінансовим коефіцієнтом, що має оперативне значення, його нормативного рівня на окремому підприємстві;

dоi – значущість певного з оперативних фінансових коефіцієнтів для підприємства.

На завершальному етапі комплексної оцінки рекомендовано визначати загальну ефективність фінансового управління окремим підприємством (формула 3) на основі інтегральних показників стратегічної та оперативної ефективності.

, (3)

де Iефу – інтегральний показник загальної ефективності фінансового управління на окремому підприємстві;

dсе, dое – коефіцієнт, що відображає ступінь важливості забезпечення стратегічної або оперативної ефективності фінансового управління на підприємстві.

Результати проведеної інтегральної оцінки фінансового управління на досліджуваних підприємствах торгівлі (таблиця 2) свідчать про те, що найбільш ефективним у стратегічному плані є фінансове управління підприємствами першої групи (Iсе в середньому вище 0,5, тобто більше половини показників перевищують нормативи), показники оперативної ефективності є найбільш високими на підприємствах другої групи (близько 0,8). Підприємства третьої групи мають приблизно рівні показники стратегічної й оперативної ефективності і забезпечують стабільність розвитку за рахунок зростання загальної ефективності їх фінансового управління.

Таблиця 2

Показники інтегральної оцінки ефективності фінансового управління в групах підприємств торгівлі, що досліджувались

Назва підприємства | Інтегральний показник стра-тегічної ефек-тивності ФУ | Інтегральний показник опера-тивної ефек-тивності ФУ | Інтегральний показник загальної ефек-тивності ФУ | Рейтинг підприєм-ства

в групі

2001 р. | 2002 р. | 2001 р. | 2002 р. | 2001 р. | 2002 р. | 2001 р. | 2002 р.

1 група

ПП ТКФ "Маяк-Дон" | 0,72 | 0,03 | 0,19 | 0,18 | 0,40 | 0,12 | 3 | 5

ТОВ "Гастроном Росія" | 0,38 | 0,50 | 1,14 | 1,60 | 0,84 | 1,16 | 2 | 1

ТОВ "Магазин - Грузія" | 0,60 | 0,47 | 0,18 | 0,19 | 0,35 | 0,30 | 4 | 4

ТОВ "Кольрабі" | 0,32 | 1,65 | 0,21 | 0,22 | 0,25 | 0,79 | 5 | 3

ТОВ "Євромеблі" | 0,39 | 0,68 | 0,30 | 1,05 | 0,94 | 0,90 | 1 | 2

2 група

ВАТ "Дитячий світ" (м. Дніпропетровськ) | 0,40 | 0,62 | 0,77 | 0,82 | 0,55 | 0,70 | 3 | 2

ВАТ "Дитячий світ" (м. Донецьк) | 0,26 | 0,44 | 0,56 | 0,85 | 0,38 | 0,60 | 5 | 3

ЗАТ "Торгсервіс" | 0,54 | 0,57 | 0,89 | 1,04 | 0,68 | 0,76 | 1 | 1

ВАТ "Макіївський ЦУМ" | 0,26 | 0,27 | 0,61 | 0,75 | 0,40 | 0,46 | 4 | 5

ВАТ "Україна" | 0,36 | 0,28 | 0,90 | 0,88 | 0,58 | 0,51 | 2 | 4

3 група

ЗАТ "Фірма "Меблі" | 0,39 | 0,42 | 0,25 | 0,47 | 0,32 | 0,45 | 5 | 4

ВАТ "Рубін" | 0,20 | 0,49 | 1,00 | 0,89 | 0,60 | 0,69 | 2 | 2

ЗАТ "Маркомпрод" | 1,49 | 1,61 | 0,83 | 1,01 | 1,16 | 1,31 | 1 | 1

ВАТ "Білий Лебідь" | 0,46 | 0,40 | 0,58 | 0,71 | 0,52 | 0,56 | 3 | 3

ЗАТ "Донецький ЦУМ" | 0,35 | 0,25 | 0,47 | 0,45 | 0,41 | 0,35 | 4 | 5

На основі запропонованих інтегральних показників були визначені пріоритети фінансового розвитку підприємств торгівлі кожної групи: для 1 групи – підвищення рівня ліквідності та фінансової незалежності, для 2 групи – пошук прибуткових видів діяльності та підвищення ефективності використання активів, для 3 групи – застосування механізму фінансового важеля для підвищення прибутковості власного капіталу. Визначення планових фінансових показників оперативного та стратегічного значення для кожного із досліджених підприємств торгівлі запропоновано визначати на базі прогнозних оптимізаційних розрахунків за інтегральними моделями, які забезпечать найкраще поєднання окремих коефіцієнтів для підвищення загального рівня ефективності фінансового управління.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі визначено й обґрунтовано доцільність, можливість і напрямки організації ефективного процесу фінансового управління торговельним підприємством. Основні висновки і результати дисертації такі:

1. Забезпечення адекватності діяльності сучасних підприємств тенденціям економічного зростання в Україні можливе за умов створення ефективної системи фінансового управління підприємствами. На основі системного підходу фінансове управління розглядається як основний елемент загальної системи управління підприємством і системи управління фінансами на рівні держави. Водночас фінансове управління має складну структуру. Найбільш важливе практичне значення у зв’язку з наявністю протиріч серед науковців має питання визначення функціональної структури фінансового управління.

2. Органічне об’єднання класичних функцій управління, виконуваних за специфічними напрямками фінансової роботи, дозволило сформувати матричну функціональну структуру фінансового управління й визначити чотири її основні елементи: управління власним капіталом, управління позиковим капіталом, управління інвестиціями, управління фінансо-вими ризиками. На основі дослідження особливостей використання окремих елементів системи фінансового управління в практичній діяльності підприємств виділені види елемен-тів за ознаками залежності від зовнішнього середовища та успішності діяльності підприємств.

3. З метою вдосконалення методів діагностики управління фінансами розроблено методику оцінки ефективності окремих елементів фінансового управління на торговельному підприємстві. Алгоритм проведення оцінки передбачає визначення найважливіших фінан-сових показників, що відображають ступінь досягнення цілей фінансового управління, вибір критеріїв оцінки, формування критеріальних показників за окремими напрямками оцінки.

4. Досить високий рівень загальної ефективності управління власним капіталом мають близько 50% обстежених підприємств торгівлі Донецької області. Недоліками управління використанням власного капіталу на підприємствах торгівлі є недостатній рівень мобільності і рентабельності власного капіталу. Основною проблемою використання позикового капіталу торговельними підприємствами є недотримання принципів економічної доцільності його залучення (ефект фінансового лівериджу має негативне значення, або дуже низьке – 1,3%). Тільки третина підприємств, що були досліджені, вдало використовує механізм фінансового важеля для підвищення ефективності залучення капіталу.

5. Більше половини досліджуваних підприємств торгівлі забезпечують довгострокову платоспроможність і не схильні ризикувати стійкістю заради короткострокової вигоди, відзначено низький ступінь залежності торгових підприємств від зовнішнього фінансування поточної діяльності (близько 30%), що забезпечується за рахунок раціональної структури капіталу. Але при цьому питання диверсифікації доходів постає в наш час достатньо гостро, питома вага доходів від реалізації товарів в більшості підприємств перевищує 80%, але рівень її прибутковості залишається низьким (3-7%). Найбільш ризикованою є фінансова діяльність невеликих підприємств торгівлі.

6. У результаті застосування сучасного підходу формування адаптивних систем до процесу фінансового управління торговельним підприємством були розроблені наукові основи бюджетування як методу організації фінансового управління, що передбачає формування інформаційних потоків згідно з потребами процесу прийняття управлінських рішень, чим принципово відрізняється від тих методів, які використовувались в умовах аміністративно-командної економіки. Основним фактором підвищення ефективності фінансового управління за рахунок впровадження бюджетування визнано інтеграцію функцій фінансового управління за принципами цільового призначення та уніфікації управлінської інформації.

7. Як найбільш ефективний засіб здійснення організаційних змін стосовно процесу фінансового управління запропоновано проведення реінжинірингу бізнес-процесів. Реінжиніринг фінансового управління необхідний для створення якісно нових процесів на базі вже існуючої організаційної схеми і діючої моделі розвитку підприємства. Центральною ланкою процесу фінансового управління має стати прийняття управлінських рішень, яке є вихідним пунктом формування інформаційних потоків. Реінжиніринг дозволяє поєднати бюджетування в широкому і вузькому сенсі.

8. Для забезпечення відповідності аналітичної інформації потребам управління розроблено методику інтегральної оцінки ефективності фінансового управління торговельним підприємством. Запропоновані показники операційної, стратегічної та загальної ефективності фінансового управління дозволяють забезпечити ґрунтовність управлінських рішень та їхню адекватність умовам зовнішнього середовища.

9. Результати проведеної інтегральної оцінки ефективності фінансового управління торговельними підприємствами дозволяють визначити, що причинами низької загальної ефективності фінансового управління в малих підприємствах торгівлі є недостатній рівень показників оперативного значення (0,2 від нормативного), а в середніх підприємствах – стратегічного значення (0,35 від нормативного). Оптимізація фінансових показників за вказаними напрямками є необхідною для забезпечення фінансової стабільності та перспективного розвитку підприємств торгівлі.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Публікації у фахових виданнях України:

1. Шаруга Л.В., Лебеденко О.О. У зв’язку зі шлюбом прізвище Лебеденко було змінено на Никитенко (свідоцтво про одруження №166148, видане Донецьким міським відділом РАГС 16.06.2002р.) Економічні проблеми бізнес-плану малих підприємств, шляхи їх розв’язання // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2000. – Вип. 10. – Т.3. – С. 288-294. (особистий внесок: обґрунтування критеріїв прийняття фінансових рішень в малих підприємствах – 0,5 друк. арк.).

2. Лебеденко О.О. Вдосконалення методики проведення фінансового аналізу на основі автоматизації розрахунків // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2001. – Вип. 12. – Т.4. – С. 69-77.

3. Лебеденко О.О. Механізм формування та використання фінансових інструментів управління торговельним підприємством // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. – Вип. 13. – Т. 3. – С. 85-90.

4. Лебеденко О.О. Роль і місце фінансового аналізу в системі управління фінансами підприємства // Держава та регіони. Науково-виробничий журнал. Серія: Економіка та підприємництво. – № 3. – 2002. – С. 108-111.

5. Никитенко О.О. Формування процесу ефективного управління фінансами підприємства в умовах ринку // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. – Вип. 14. – Т. 2. – С. 237-241.

6. Никитенко О.О. Інтегральна оцінка ефективності фінансової діяльності підприємств торгівлі // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Інноваційний розвиток економіки. Збірник наукових праць. – Львів: Інститут регіональних досліджень, 2003. – Вип. 6 – Т. 3. – С. 138-149.

7. Никитенко О.О. Оцінка ефективності фінансового управління торговельним підприємством: підходи, критерії, методика // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2004. – Вип. 16. – Т. 3 – С.


Сторінки: 1 2