У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Жива маса та прирости бичків в обліковий період

Українська АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК

ІНСТИТУТ РОЗВЕДЕННЯ І ГЕНЕТИКИ ТВАРИН

Савчук Оксана Василівна

УДК 636.2.034.064.082.35

Порівняльна оцінка росту, розвитку
і м’ясних якостей бугайців молочних порід різного походження

06.02.01 – розведення та селекція тварин

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата сільськогосподарських наук

с. Чубинське – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті розведення і генетики тварин УААН

Науковий керівник – доктор сільськогосподарських наук, професор,

член-кореспондент УААН

ЄфІменко Михайло якович,

заступник директора Інституту розведення і генетики тварин УААН

Офіційні опоненти – доктор сільськогосподарських наук, професор

рудик іван адамович,

завідувач кафедри розведення і генетики сільськогосподарських тварин Білоцерківського державного аграрного університету

– кандидат сільськогосподарських наук

КОСТЕНКО ОЛЕКСАНДР ІВАНОВИЧ,

доцент кафедри розведення сільськогосподарських тварин Національного аграрного університету

Провідна установа – Інститут сільського господарства Полісся УААН, відділ розведення і генетики великої рогатої худоби, м. Житомир

Захист відбудеться “ 12 ” жовтня 2004 р. о 13 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 27.355.01 Інституту розведення і генетики тварин УААН, за адресою: 08321, с. Чубинське, вул. Погребняка, 1, Бориспільського району, Київської області.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту розведення і генетики тварин УААН.

Автореферат розісланий “ 10 ” вересня 2004 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради Мільченко Ю.В.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. М’ясна продуктивність худоби формується під впливом широкого комплексу генотипових та паратипових факторів.

Українські чорно-ряба і червоно-ряба молочні породи займають одне з провідних місць серед усіх, які розводяться в господарствах країни (Єфіменко М.Я., 1995; Мамчак І.В., Кузів М.І., 1999). Особливо збільшилась останнім часом чисельність чорно-рябої худоби, за рахунок як власного відтворення, так і завезення з-за кордону (голандська, датська, голштинська). Проте даних про м’ясну продуктивність молодняку великої рогатої худоби нових генотипів порівняно мало. Крім того, наявне поголів’я часто використовується нераціонально, реалізується на м’ясо з дуже низькою живою масою. Отже, виникає необхідність комплексного вивчення і узагальнення кількісних та якісних показників м’ясної продуктивності молодняку новостворених та імпортованих молочних порід.

Порівняльне вивчення закономірностей росту та розвитку молодняку худоби новостворених українських чорно-рябої, червоно-рябої молочних та імпортованої датської чорно-рябої порід при детальній оцінці кількісного та якісного складу м’ясної продуктивності бугайців в умовах одного з провідних племзаводів Поділля України визначає актуальність дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження проведенні відповідно з програмою науково-дослідних робіт Інституту розведення і генетики тварин УААН на 2001-2005 роки за темою: “Удосконалити існуючі та вивести нові породи і типи молочної худоби з генетичним потенціалом продуктивності 6-7 тис. кг молока, вмістом 3,7-4,0% молочного жиру, 3,3-3,4% – молочного білку із використанням методів популяційної генетики і біотехнології” (№ держреєстрації 0101U003119).

Мета і завдання досліджень. Мета роботи полягає у виявленні серед трьох молочних порід (українські чорно-ряба і червоно-ряба молочні та датська чорно-ряба) найбільш придатної для виробництва яловичини в умовах Поділля України.

Для досягнення поставленої мети визначено такі завдання:

- порівняти використання поживних речовин кормів (перетравність та газоенергетичний обмін) бугайцями досліджуваних порід;

- дослідити прирости живої маси (абсолютний, середньодобовий, відносний) піддослідних тварин;

- вивчити лінійний розвиток (проміри, індекси будови тіла);

- дослідити морфологічні та біохімічні показники крові піддослідних бугайців;

- оцінити забійні та м’ясні якості тварин досліджуваних порід у 18-місячному віці;

- визначити якісні показники м’яса тварин української чорно-рябої молочної, української червоно-рябої молочної та датської чорно-рябої порід;

- провести зоотехнічну, економічну та виробничу оцінку результатів досліджень.

Об’єкт досліджень. Бугайці української чорно-рябої молочної, української червоно-рябої молочної та датської чорно-рябої порід від народження до 18-місячного віку.

Предмет досліджень. Продуктивні якості піддослідних тварин, перетравність поживних речовин раціонів, газообмін, показники крові, забійні якості, склад м’яса.

Методи досліджень. Поставлені в роботі завдання вирішували з використанням зоотехнічних (продуктивність), фізіологічних (перетравність поживних речовин, гематологічні показники, газообмін), статистичних (обробка дослідних даних), аналітичних (огляд літератури, узагальнення результатів) методів досліджень та виробничої апробації одержаних результатів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що вперше в умовах Поділля України вивчено особливості росту, розвитку, ефективності використання кормів та м’ясної продуктивності бугайців новостворених вітчизняних (українська чорно-ряба молочна, українська червоно-ряба молочна) та імпортованої (датської чорно-рябої) молочних порід у різні періоди онтогенезу на фоні аналогічних умов утримання та годівлі.

Отримано нові дані про те, що бугайці української червоно-рябої молочної породи у порівнянні з українськими чорно-рябими молочними та датськими чорно-рябими аналогами інтенсивніше ростуть та розвиваються, завдяки чому економніше використовують поживні речовини раціонів. Встановлено, що українські червоно-рябі молочні бугайці за забійним виходом переважають чорно-рябих ровесників як вітчизняного, так і зарубіжного походження на 3,4-4,7% при кращій якості м’яса.

Практичне значення роботи. На підставі проведених досліджень доведено доцільність використання бугайців української червоно-рябої молочної, української чорно-рябої молочної та датської чорно-рябої порід для формування стад великої рогатої худоби із задовільними м’ясними якостями.

Найбільш придатними для виробництва високоякісної яловичини виявилися бугайці української червоно-рябої молочної породи, які за середньодобовими приростами живої маси переважають чорно-рябих ровесників на 4,5-7,8%, витрачаючи при цьому на кожен кілограм приросту на 4-7% менше кормових одиниць. Завдяки цьому рентабельність виробництва яловичини при вирощуванні і відгодівлі бугайців української червоно-рябої молочної породи вища на 10% порівняно з вітчизняними та на 6,2% – з датськими чорно-рябими аналогами.

Особистий внесок здобувача полягає в організації та проведенні науково-господарського, фізіологічних та виробничих досліджень, біометричному опрацюванні, аналізі та інтерпретації одержаних результатів. Програма наукових досліджень розроблялася разом з науковим керівником.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися на :

- звітних засіданнях науковців лабораторії розведення чорно-рябої худоби Інституту розведення і генетики тварин УААН у 2001-2004 роках;

- щорічних звітних науково-теоретичних конференціях професорсько-викладацького складу, аспірантів, магістрів та науковців Подільської державної аграрно-технічної академії у 2002-2004 роках;

- другій міжвузівській науково-практичній конференції аспірантів: “Сучасна аграрна наука: напрями досліджень, стан і перспективи” (ВДАУ, м. Вінниця, лютий 2002 року);

- конференції молодих вчених та аспірантів (Інститут розведення і генетики тварин УААН, с. Чубинське, квітень 2003 року);

- конференції молодих вчених та аспірантів (Інститут розведення і генетики тварин УААН, с. Чубинське, квітень 2004 року);

- міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених та спеціалістів “Молоді вчені у вирішенні проблем аграрної науки і практики” (Львівська національна академія ветеринарної медицини імені С.З. Гжицького, м. Львів, червень 2004 року).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковані в семи роботах, з яких чотири статті у фахових виданнях, та три тези конференцій.

Структура та об’єм роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, огляду літератури, матеріалу та методики проведення досліджень, результатів досліджень та їх обговорення, висновків, пропозицій, списку використаних джерел та додатків. Загальний об’єм дисертації з додатками 156 сторінок, основна частина викладена на 104 сторінках рукописного тексту, містить 33 таблиці, 10 рисунків. Список використаної літератури нараховує 316 джерел, додатки наведені на 20 сторінках.

Матеріал І методика досліджень

В умовах племзаводу “Квітневе” Білогірського району Хмельницької області, який в 2003 році реорганізований в ТОВ НВА “Перлина Поділля”, провели науково-господарський дослід протягом 2000-2001 років та виробничу апробацію у 2002-2003 роках за схемою, наведеною на рис.1.

У науково-господарському досліді під контролем – від народження до 18-місячного віку (забою) – знаходилось 15 бугайців української чорно-рябої молочної (І група – контрольна), 15 бугайців української червоно-рябої молочної (ІІ група – дослідна) і 15 бугайців датської чорно-рябої (ІІІ група – дослідна) порід.

Режим годівлі, система догляду і утримання були встановлені єдині для всіх груп. Раціони були розраховані на одержання 700-1000 г середньодобових приростів, у їх структурі концентровані корми займали 32-35%.

Живу масу молодняку визначали за даними щомісячних індивідуальних зважувань тварин. Лінійний ріст піддослідного молодняку вивчали при народженні, у 3-, 6-, 9-, 12-, 15- і 18-місячному віці шляхом взяття основних промірів у всіх тварин та визначення індексів будови тіла.

У 12-ти і 18-місячному віці визначали біохімічні та клінічні показники крові. Для цього відбирали по п’ять типових для породи бугайців з кожної групи. У ці ж вікові періоди досліджувався газообмін у піддослідного молодняку в респіраційних дослідах “масковим” методом.

Для оцінки м’ясних якостей тварин провели контрольний забій трьох бугайців з кожної групи у 18-місячному віці.

Біометричну обробку результатів досліджень проводили за Е.К.Меркур’євою (1983).

Результати досліджень

Використання кормів піддослідними тваринами

У період досліджень тваринам згодовували корми, вироблені у господарстві. Так, у зимово-стійловий період раціони молодняку складалися в основному із сіна та сінажу конюшини, силосу кукурудзяного, кормових буряків та концентрованих кормів. Літній період характеризувався згодовуванням тваринам кормів зеленого конвеєра та концентратів.

У 12-місячному віці бугайці української червоно-рябої молочної породи відрізнялися високою перетравністю протеїну та жиру, що становила відповідно 69,9 і 65,9%. Клітковина у молодняку першої та третьої груп перетравлювалася на 53,8%, що на 0,6% менше від аналогів другої групи.

У 18-місячному віці тварини усіх груп практично однаково перетравлювали суху речовину кормів. Проте, бугайці української чорно-рябої молочної породи в деякій мірі краще використовували клітковину (59,3%) та жир (64,6%), тоді як перетравність протеїну та безазотистих екстрактивних речовин незначно коливалася в розрізі груп.

Суттєвої різниці за перетравністю поживних речовин між групами тварин не встановлено, що можна пояснити одноманітністю раціонів та однаковою технологією вирощування піддослідного молодняку, а це не дало в повній мірі проявитися його генетичному потенціалу.

Динаміка приростів живої маси тварин у дослідах

Основними показниками, що характеризують ріст молодих тварин, є прирости живої маси. Динаміка продуктивності бугайців у дослідний період наведена в таблиці 1.

1. Динаміка живої маси та приростів бугайців, M±m, n=15

Показник | Групи | І | ІІ | ІІІ | Жива маса при народженні, кг | 31,3±1,38 | 34,4±1,29 | 32,3±1,46 | Жива маса у 6-місячному віці, кг | 161,1±4,55 | 182,4±4,28** | 177,1±4,12* | Середньодобовий приріст від народження до 6-місячного віку, г | 706±20,42 | 804±17,60** | 787±16,72** | Жива маса у 12-місячному віці, кг | 284,7±6,06 | 311,0±5,71** | 288,3±5,44 | Середньодобовий приріст від 6- до 12-місячного віку, г | 679±24,59 | 707±17,50 | 611±11,74* | Жива маса у 18-місячному віці, кг | 447,8±6,34 | 483,3±9,45** | 461,9±5,11 | Середньодобовий приріст від 12- до 18-місячного віку, г | 887±17,02 | 936±36,70 | 943±25,73 | За піддослідний період | Абсолютний приріст, кг | 416,5±6,01 | 448,9±8,97** | 429,6±4,49* | Середньодобовий приріст, г | 757±10,95 | 816±16,34** | 781±8,17* | Примітка: тут і далі * Р>0,95; ** Р>0,99.

Найвищими показниками росту характеризувалися бугайці української червоно-рябої молочної породи. У 6-місячному віці жива маса молодняку другої групи переважала контрольних аналогів на 21,2 кг (Р>0,99), а ровесників третьої – на 5,3 кг (Р>0,95). За молочний період тварини української чорно-рябої молочної породи дали найменші середньодобові прирости. При досягненні річного віку тварини контрольної групи поступалися ровесникам дослідних груп, а за період від 12- до 18-місячного віку найкращі середньодобові прирости показали бугайці датської чорно-рябої породи.

В середньому за період досліджень середньодобові прирости бугайців української чорно-рябої молочної породи були на рівні 757 г, а української червоно-рябої молочної – на 7,8 (Р>0,99) та чорно-рябої датської – на 3,0% вищими (Р>0,95).

Більш повну характеристику росту тварин дає відносний приріст живої маси, який у перші три місяці життя бугайців найвищим був у молодняку української червоно-рябої молочної породи, але до 6-місячного віку інтенсивність росту їх знизилася (Р>0,95) (табл. 2).

2. Відносний приріст живої маси піддослідних тварин,%; M±m, n=15

Вік, міс. | Групи

І | ІІ | ІІІ

0-3 | 150,5±5,11 | 178,3±3,56** | 165,2±5,32*

3-6 | 106,5±4,10 | 92,2±2,85* | 110,4±3,64

6-9 | 43,6±2,77 | 39,0±1,38 | 34,4±1,04**

9-12 | 23,8±0,93 | 23,0±1,07 | 21,4±0,50*

12-15 | 19,6±0,79 | 19,53±1,67 | 18,8±1,21

15-18 | 31,9±1,16 | 30,2±1,19 | 35,3±1,92

У річному віці відносний приріст усіх піддослідних тварин був на однаковому рівні, а до 18-місячного віку – у бугайців української червоно-рябої молочної породи був найнижчим (30,2%), причому тварини обох чорно-рябих порід мали найбільш інтенсивну швидкість росту (31,9 і 35,3%).

Породні особливості росту та розвитку бугайців

Останніми роками підвищилися вимоги до тварин, так як для рентабельного виробництва тваринницької продукції потрібні здорові, високопродуктивні тварини з міцною конституцією та відповідним екстер’єром.

Аналіз наведених у таблиці 3 даних свідчить, що бугайці української червоно-рябої молочної породи за більшістю промірів переважали ровесників української чорно-рябої молочної та датської чорно-рябої порід.

3. Динаміка промірів тіла піддослідних тварин, см

Групи | Висота в холці | Висота в крижах | Коса довжина тулуба | Обхват грудей

M±m | Cv,% | M±m | Cv,% | M±m | Cv,% | M±m | Cv,%

Вік 6 місяців

І | 93,47±1,56 | 6,47 | 100,93±1,33 | 5,11 | 98,13±1,33 | 5,23 | 112,07±1,07 | 3,54

ІІ | 98,40±1,0 | 5,92 | 103,13±1,13 | 4,26 | 107,27±1,29 | 4,65 | 122,40±1,57 | 4,98

ІІІ | 95,20±1,12 | 4,54 | 101,80±1,16 | 4,41 | 100,73±1,41 | 5,43 | 120,40±1,63 | 5,25

Вік 12 місяців

І | 112,47±1,31 | 4,52 | 115,73±1,59 | 5,32 | 124,67±1,65 | 5,12 | 155,6±1,59 | 3,97

ІІ | 116,07±1,30 | 4,35 | 118,07±1,35 | 4,42 | 129,73±1,38 | 4,11 | 158,13±1,79 | 4,37

ІІІ | 114,73±1,04 | 3,52 | 117,20±1,05 | 3,49 | 126,27±1,42 | 4,35 | 157,27±1,66 | 4,08

Вік 18 місяців

І | 125,60±1,45 | 4,46 | 129,93±1,63 | 4,85 | 147,67±1,84 | 4,84 | 163,0±1,61 | 3,82

ІІ | 132,60±1,26 | 3,69 | 134,60±1,69 | 4,86 | 161,60±1,66* | 3,97 | 184,53±1,86* | 3,90

ІІІ | 128,0±1,07 | 3,24 | 131,67±0,80 | 2,36 | 154,07±1,56 | 3,91 | 172,0±1,95 | 4,39

Одним із основних висотних промірів тіла є висота в холці, яка найвищою була в бугайців другої групи протягом усього дослідного періоду, в той же час датські чорно-рябі тварини при народженні і в 9-місячному віці були подібні контролю, а в інші вікові періоди наближалися до українських червоно-рябих ровесників. Висота в крижах тварин контрольної групи була менша на 1-3% порівняно з висотою тварин дослідних груп. У річному віці датський чорно-рябий молодняк за висотою в крижах був схожий на бугайців української чорно-рябої молочної породи.

У 6-місячному віці коса довжина тулуба бугайців української чорно-рябої молочної породи складала 98,13 см, а української червоно-рябої молочної – на 9,3 та датської чорно-рябої – на 2,7% більше. Різниця за обхватом грудей у 12-місячному віці між контролем та дослідними групами була незначною (1,0-1,6%), але у 18-місячному – тварини української червоно-рябої молочної породи переважали українських чорно-рябих бугайців на 21,53 см (Р>0,95), а датських чорно-рябих – на 12,53 см.

Індекси будови тіла поряд з абсолютними показниками живої маси доповнюють характеристику розвитку тварин (табл. 4).

4. Основні індекси будови тіла тварин у 18-місячному віці, M±m, n=15

Показник | Групи

І | ІІ | ІІІ

Грудний | 67,1±1,81 | 73,3±1,19* | 72,8±1,70*

Костистості | 15,4±0,35 | 15,6±0,21 | 15,3±0,23

Високоногості | 48,7±1,10 | 47,4±0,46 | 48,9±0,71

Розтягнутості | 117,6±0,77 | 121,9±1,21** | 120,4±0,74*

Збитості | 110,6±1,67 | 114,4±1,69 | 111,8±1,63

Перерослості | 103,5±0,77 | 101,5±0,73 | 102,9±0,67

Тазогрудний | 94,9±2,76 | 102,7±2,57 | 101,1±3,03

Великоголовості | 30,6±0,66 | 31,2±0,63 | 30,4±0,61

Шилозадості | 49,0±0,77 | 50,6±1,49 | 49,2±1,19

У 18-місячному віці бугайці дослідних груп характеризувалися вірогідно більшим на 8,5-9,2% грудним індексом порівняно з контролем, при тому що індекс костистості у всіх тварин був майже однаковим. Датські чорно-рябі тварини були найвищими, що підтверджується індексом високоногості. Індекс розтягнутості у бугайців контрольної групи дорівнював 117,6%, а у тварин дослідних груп – був вищий на 4% при вірогідній різниці.

Індекс збитості майже однаковий у тварин першої та третьої груп. Така ж картина спостерігалася і за індексом перерослості. Тазогрудний індекс найвищим був у тварин другої групи, а найменшим – у першій групі. Отже, проміри та індекси будови тіла підтверджують кращий розвиток бугайців української червоно-рябої молочної породи. Датський чорно-рябий молодняк характеризувався більш гармонійною будовою тіла, що є бажаним для молочних порід.

Морфологічні та біохімічні показники крові піддослідних тварин

Біохімічні показники крові можуть бути додатковими селекційними тестами при вирощуванні ремонтного молодняку великої рогатої худоби.

Згідно даних, одержаних в лабораторних дослідженнях, показники крові у тварин всіх груп були в межах фізіологічних норм (табл. 5). Але слід відмітити, що в крові датських чорно-рябих бугайців зафіксовано більшу кількість еритроцитів, лейкоцитів і гемоглобіну порівняно з бугайцями вітчизняних порід, яка з віком зростає.

У 18-місячному віці кількість загального білку в крові тварин першої групи становила 78,9 г/л, що на 2,02 г/л менше порівняно з бугайцями другої і на 6,26 г/л більше від бугайців третьої груп, що пояснюється, очевидно, більшою потребою тварин української червоно-рябої молочної породи у протеїні.

5. Окремі морфологічні та біохімічні показники крові молодняку, М±m, n=5

Показник | Вік 12 місяців | Вік 18 місяців

Групи

І | ІІ | ІІІ | І | ІІ | ІІІ

Гемоглобін, г/л | 93,60±9,31 | 104,2±11,6 | 113,8±9,26 | 95,2±8,73 | 106,4±10,6 | 115,8±8,89

Лейкоцити, 109/л | 6,32±0,57 | 6,72±0,57 | 7,36±0,59 | 6,16±0,53 | 7,02±0,53 | 7,28±0,62

Еритроцити, 1012/л | 4,64±0,33 | 4,6±0,43 | 5,05±0,32 | 4,88±0,33 | 4,82±0,44 | 5,40±0,36

Загальний білок, г/л | 78,25±3,56 | 79,04±3,36 | 71,56±0,64 | 78,9±3,62 | 80,92±2,89 | 72,64±0,74

Альбуміни,% | 47,88±1,28 | 47,40±1,64 | 45,56±1,47 | 51,5±1,38 | 51,0±1,17 | 47,74±2,23

Глобуліни,% | 52,12±1,28 | 52,6±1,64 | 54,44±1,47 | 51,92±1,11 | 51,52±1,51 | 52,8±1,50

Глюкоза, ммоль/ л | 2,66±0,25 | 2,56±0,31 | 1,99±0,14 | 2,22±0,31 | 2,42±0,33 | 1,94±0,12

За процентним вмістом альбумінів у сироватці крові тварин вітчизняних порід чіткої різниці не виявлено, а у імпортної цей показник, як в 12- так і в 18-місячному віці, був найменшим та становив 45,56 і 47,74%. Кількість глобулінів у крові піддослідних тварин з віком зменшувалася, причому більшу частину складали -глобуліни (51,17-55,09%).

Вміст глюкози, який з віком зменшується, у крові тварин першої та другої груп майже не відрізнявся, а у аналогів третьої групи був найменшим при невірогідній з контролем різниці.

За морфологічними та біохімічними показниками крові бугайців української чорно-рябої молочної, української червоно-рябої молочної та датської чорно-рябої порід чіткої різниці не виявлено. Встановлено, що показники крові практично не залежать від породи, але з віком змінюються.

Породні відмінності газообміну молодняку

Рівень продуктивності тварин тісно пов’язаний з інтенсивністю окисно-відновних процесів, що проходять в організмі, про які з високою вірогідністю можна судити за інтенсивністю газообміну.

Дослідження газообміну піддослідних бугайців у 12-місячному віці (осінній період) показали, що вентиляція легенів у тварин контрольної групи становила 44,78 л/хв, що більше порівняно з дослідними відповідно на 21,0 і 13,8% (табл. 6). У 12-місячному віці тварини української червоно-рябої молочної породи дещо менше споживали кисню і виділяли вуглекислого газу, а бугайці датської чорно-рябої породи займали проміжне місце.

У 18-місячному віці вентиляція легенів найбільшою була у тварин другої групи (39,66 л/хв) при високому коефіцієнті мінливості (14,19%). Кисню найбільше споживали датські чорно-рябі бугайці – 1,87 л/хв, а на 1 кг живої маси – 0,25 л/год. Вуглекислого газу найбільше виділяли тварини української червоно-рябої молочної породи – 1,64 л/хв, при тому що у датських чорно-рябих ровесників цей показник був на 0,03 л/хв менший.

6. Показники газообміну бугайців у розрахунку на 1 кг обмінної маси,
М±m, n=3

Показник | Вік 12 місяців | Вік 18 місяців

Групи

І | ІІ | ІІІ | І | ІІ | ІІІ

Вентиляція легенів, л/год | 39,972,85 | 30,712,3* | 32,532,20 | 23,140,94 | 24,031,29 | 23,120,72

Кількість спожитого О2, л/год | 1,670,09 | 1,390,09 | 1,500,09 | 1,090,04 | 1,120,05 | 1,130,04

Кількість виділеного СО2, л/год | 1,390,09 | 1,150,08 | 1,260,09 | 0,950,04 | 0,990,05 | 0,970,03

Дихальний коефіцієнт | 0,83±0,02 | 0,83±0,01 | 0,83±0,02 | 0,87±0,02 | 0,88±0,01 | 0,86±0,02

Кисневий індекс, мл/л | 43,07±2,02 | 47,16±1,9 | 45,82±1,66 | 47,71±1,39 | 47,40±0,76 | 49,26±1,39

Глибина дихання, л/хв | 2,07±0,13 | 1,83±0,09 | 1,84±0,13 | 2,69±0,09 | 2,82±0,14 | 2,52±0,11

Частота дихання, раз/хв | 21,38±0,65 | 19,0±0,4** | 20,67±0,54 | 13,67±0,43 | 14,33±0,86 | 15,17±0,3*

Теплопродукція, КДж/год | 34,221,89 | 28,501,90 | 30,781,90 | 22,610,73 | 23,310,98 | 23,400,75

У віці 12-місяців дихальний коефіцієнт у тварин усіх груп знаходився на однаковому рівні і дорівнював 0,83, а з віком наближався до одиниці і в 18-місячному віці коливався від 0,86 до 0,88.

З віком теплопродукція в розрахунку на 1 кг обмінної маси зменшувалася, що показано на рис. 2.

Отже, за показниками газообміну в організмі піддослідних бугайців вірогідної різниці не відмічено, але у 12-місячному віці зафіксовано найбільшу вентиляцію легенів при найбільшій теплопродукції у тварин української чорно-рябої молочної породи як в абсолютному, так і в відносному обчисленні. У 18-місячному віці ці показники майже не відрізнялися між групами, але у вищезгаданих тварин вони були найменшими, що підтверджується показниками продуктивності.

Забійні та м’ясні якості тварин молочних порід

Найвищою кінцевою живою масою за період досліду характеризувалися бугайці української червоно-рябої молочної породи. Аналіз контрольного забою молодняку показав, що за основними показниками м’ясної продуктивності тварини другої та третьої груп перевищували контрольних аналогів (табл. 7).

7. Забійні показники піддослідних тварин, М±m, n=3

Показник | Групи

І | ІІ | ІІІ

Передзабійна жива маса, кг | 437,0±7,87 | 474,0±6,61** | 452,7±2,13*

Маса внутрішнього жиру, кг | 7,620,33 | 8,420,28 | 8,110,27

Маса парної туші, кг | 210,9±7,17 | 251,1±7,35** | 224,0±10,01

Вихід туші,% | 48,20±1,02 | 52,90±0,83** | 49,47±1,97

Забійний вихід,% | 49,97±3,67 | 54,63±0,87 | 51,27±2,17

За передзабійною живою масою бугайці української червоно-рябої молочної породи переважали контроль на 8,5, а аналогів третьої групи – на 4,7% (Р>0,95). У результаті, вихід туші у бугайців української чорно-рябої молочної породи склав 48,2%, а їх ровесників української червоно-рябої молочної – на 4,7 (Р>0,95), датської чорно-рябої – на 1,27% більше. Забійний вихід бугайців контрольної групи склав 49,97%, а дослідних – відповідно на 4,6 і 1,3% більше.

Більш повну оцінку яловичини дає хімічний склад м’яса. У середній пробі м’яса вміст води був найвищим у тварин української чорно-рябої молочної породи (табл. 8).

8. Хімічний склад середньої проби м’яса, M±m, n=3

Показник | Групи

І | ІІ | ІІІ

Вода,% | 67,36±0,19 | 66,34±0,58 | 66,93±0,40

В т.ч. зв’язана волога | 59,7±1,95 | 58,02±1,10 | 60,47±1,07

Суха речовина,% | 32,64±0,20 | 33,67±0,59 | 33,07±0,40

Протеїн,% | 14,63±0,75 | 15,31±0,33 | 14,94±0,47

Жир,% | 11,74±0,28 | 15,15±0,49** | 13,16±0,78

Зола,% | 1,00±0,04 | 1,01±0,03 | 1,09±0,06

Калорійність, кДж | 8159,3±84,5 | 9676,7±273,6 | 8797,5±202,4

Високий вміст сухої речовини пояснюється вмістом жиру, який також впливає на калорійність м’яса. М’ясо бугайців української чорно-рябої молочної породи мало калорійність 8159,3 кДж/кг, а української червоно-рябої молочної – на 1517,4 та датської чорно-рябої – на 638,2 кДж більшу.

Коефіцієнт конверсії протеїну та енергії корму в білок і енергію приросту у піддослідних тварин наведено в таблиці 9, аналіз якої свідчить, що тварини української червоно-рябої молочної породи найефективніше використовували поживні речовини кормів.

Бугайці дослідних груп на виробництво 1 кг приросту затрачали 86,85-90,76 МДж обмінної енергії проти 93,61 МДж у тварин контрольної групи. Молодняк дослідних груп краще перетворював протеїн та енергію корму в харчовий білок і енергію приросту.

9. Конверсія протеїну та енергії корму в білок та енергію приросту

Показник | Групи

І | ІІ | ІІІ

Затрати на 1 кг приросту:

- перетравного протеїну, г | 927,9 | 860,9 | 899,6

- обмінної енергії, МДж | 93,61 | 86,86 | 90,76

Міститься в 1 кг м’яса:

- перетравного протеїну, г | 146,3 | 153,1 | 149,4

- обмінної енергії, МДж | 8,16 | 9,68 | 8,80

Коефіцієнт конверсії:

- білку,% | 15,8 | 17,9 | 16,6

- енергії,% | 8,7 | 11,1 | 9,7

Так, коефіцієнт конверсії протеїну у тварин першої групи склав 15,8, другої – 17,9 та третьої – 16,6%, а енергії відповідно – 8,7; 11,1 та 9,7%.

Показники якісного складу найдовшого м’яза спини піддослідних тварин відрізнялися від показників середньої проби м’яса без значних коливань між групами (табл. 10).

10. Хімічний склад найдовшого м’яза спини, M±m, n=3

Показник | Групи

І | ІІ | ІІІ

Вода,% | 76,15±0,11 | 75,42±0,44 | 75,64±0,34

в т.ч. зв’язана волога | 67,05±1,06 | 65,41±2,37 | 64,73±1,48

Суха речовина,% | 23,87±0,10 | 24,57±0,45 | 24,40±0,34

Протеїн,% | 19,88±0,55 | 20,27±0,77 | 19,67±0,31

Жир,% | 1,47±0,04 | 1,51±0,03 | 1,44±0,05

Зола,% | 1,18±0,04 | 1,11±0,02 | 1,14±0,02

Калорійність, кДж | 5325,5±126,7 | 5437,1±191,5 | 5265,2±94,4

Слід відмітити високий вміст води, який найвищим був у найдовшому м’язі спини тварин першої групи: на 0,73% – від другої і на 0,51% – від третьої. Кількість золи склала 1,18% у м’ясі тварин першої групи при незначних коливаннях в інших групах.

Найдовший м’яз спини характеризувався низьким вмістом жиру, а тому його калорійність була меншою від калорійності середньої проби.

Таким чином, бугайці української червоно-рябої молочної породи, які мали вищу живу масу, істотно перевищували ровесників інших порід за забійними показниками. Хімічний аналіз м’яса підтвердив високу його якість у бугайців української червоно-рябої молочної породи.

Зоотехнічна та економічна оцінка результатів досліджень

З метою проведення зоотехнічної оцінки вирощування бугайців молочних порід великої рогатої худоби було проведено розрахунки ефективності використання ними кормових одиниць та перетравного протеїну раціонів.

Слід відмітити, що тварини української чорно-рябої молочної породи в основному поступалися аналогам дослідних груп за витратами кормів (табл.11).

11. Ефективність використання кормів тваринами в розрахунку на 1 кг приросту

Показник | Період, міс. | Групи

І | ІІ | ІІІ

Витрачено кормових одиниць | 0-6 | 5,95 | 5,22 | 5,33

6-12 | 10,35 | 9,94 | 11,49

12-18 | 9,34 | 8,84 | 8,78

0-18 | 8,58 | 7,96 | 8,32

Витрачено перетравного протеїну, г | 0-6 | 644,9 | 565,6 | 577,7

6-12 | 965,5 | 927,2 | 1072,3

12-18 | 1125,1 | 1065,1 | 1057,7

0-18 | 927,9 | 860,9 | 899,6

До 6-місячного віку на 1 кг приросту найменше кормових одиниць і перетравного протеїну було витрачено бугайцями другої групи. У післямолочний період витрати кормів на прирости були високими, але в розрахунку на 1 кг приросту найбільше витратили тварини датської чорно-рябої породи.

Щодо продуктивного використання перетравного протеїну спостерігалася аналогічна картина, що пояснює вищі середньодобові прирости у тварин української червоно-рябої молочної породи порівняно з ровесниками інших порід в періоди продуктивнішого використання ними поживних речовин кормів.

Зоотехнічна оцінка дає змогу судити про ефективність відгодівлі українських червоно-рябих молочних бугайців, які значно краще використовували поживні речовини раціонів в порівнянні з їх ровесниками. Від 12-ти до 18-місячного віку тварини датської чорно-рябої породи також відзначилися кращим використанням поживних речовин раціонів.

Економічний аналіз вирощування бугайців свідчить, що відгодівля молодняку економічно вигідна в умовах господарства завдяки одержанню додаткового прибутку від реалізації тварин у 18-місячному віці (табл. 12).

12. Економічна оцінка результатів досліджень в розрахунку на 1 голову

Показник | Групи

І | ІІ | ІІІ

Приріст за дослідний період, кг | 416,5 | 448,9 | 429,6

Затрачено праці всього, люд.-год. | 188,27 | 188,27 | 188,27

1 ц приросту | 45,20 | 41,94 | 43,82

Собівартість приросту всього, грн. | 1070,58 | 1070,58 | 1070,58

1 ц приросту | 257,04 | 238,49 | 249,20

Вартість кормів всього, грн. | 632,27 | 632,27 | 632,27

1 ц приросту | 151,81 | 140,85 | 147,18

Виручка від реалізації, грн. | 1416,10 | 1526,26 | 1460,64

Чистий прибуток, грн. | 345,52 | 455,68 | 390,06

1 ц приросту | 82,96 | 101,51 | 90,79

Додатковий прибуток, грн. | - | 110,16 | 44,54

Рівень рентабельності,% | 32,3 | 42,6 | 36,4

Особливо вигідно використовувати з цією метою молодняк української червоно-рябої молочної породи, оскільки від нього одержано майже у півтора рази більше додаткового приросту, а отже і прибутку.

Одержані в період апробації дані підтверджують результати науково-господарського досліду. За весь виробничий дослід тварини першої групи дали 761 г середньодобового і 410,8 кг абсолютного приросту. В другій групі середньодобові прирости були вищими на 62 г, а в третій – на 38 г. Чистий прибуток при реалізації тварин української чорно-рябої молочної породи складав 43,66 тис. грн., або 545,70 грн. в розрахунку на одну тварину. При реалізації бугайців української червоно-рябої молочної породи чистий прибуток був на 10,95 тис. грн., а датської чорно-рябої – на 6,73 тис. грн. більшим порівняно з контролем і на 4,31 тис. грн. меншим порівняно з українською червоно-рябою молочною породою. Рівень рентабельності при реалізації українських чорно-рябих молочних бугайців на м’ясо склав 48,8%, українських червоно-рябих молочних – 61,05, а датських чорно-рябих – 56,2%.

ВИСНОВКИ

1. На Поділлі України за аналогічних умов годівлі та утримання серед української червоно-рябої молочної, української чорно-рябої молочної та датської чорно-рябої порід найкраще проявляють себе при вирощуванні на м’ясо бугайці української червоно-рябої молочної породи, які суттєво переважають ровесників інших порід за інтенсивністю росту, витратами корму на одиницю приросту та забійними і відгодівельними якостями.

2. В окремі періоди онтогенезу (12-місячному віці) бугайці української червоно-рябої молочної породи краще перетравлюють суху та органічну речовини кормів порівняно з ровесниками української чорно-рябої молочної та датської чорно-рябої порід відповідно на 1,9-2,5 та 2,2-2,3% при меншому споживанні сухої речовини в розрахунку на 100 кг живої маси на 10%.

3. У всі вікові періоди найвищою інтенсивністю росту відзначаються бугайці української червоно-рябої молочної породи, котрі за живою масою у 18-місячному віці переважають вітчизняних чорно-рябих аналогів на 36,5 кг (Р>0,95), а датських чорно-рябих – на 21,4 кг. Коефіцієнт мінливості живої маси у 18-місячному віці є найвищим у тварин української червоно-рябої молочної породи, а найнижчим – в аналогів датської чорно-рябої породи.

4. Молодняк досліджуваних порід на різних етапах росту та розвитку неоднаково використовує поживні речовини кормів і відповідно дає різні прирости живої маси. За 18 місяців вирощування середньодобові прирости бугайців української чорно-рябої молочної породи складають 757 г, тоді як українських червоно-рябих молочних ровесників – на 7,8% (Р>0,95) та чорно-рябих датських – на 3% більше.

5. Аналіз даних про лінійний ріст та індекси будови тіла характеризує добрий розвиток і достатню гармонійність форм тіла тварин. Індекси будови тіла підтверджують кращий розвиток бугайців української червоно-рябої молочної породи відносно ровесників української чорно-рябої молочної та датської чорно-рябої порід.

6. За морфологічними та біохімічними показниками крові бугайців української чорно-рябої молочної, української червоно-рябої молочної та датської чорно-рябої порід чіткої різниці не виявлено. Показники крові практично не залежать від породи, але з віком змінюються: кількість гемоглобіну, еритроцитів і загального білку збільшується, а вміст глюкози – зменшується.

7. За показниками газообміну в організмі піддослідних бугайців вірогідної різниці не відмічено, але у 12-місячному віці зафіксовано найбільшу вентиляцію легенів при найбільшій теплопродукції у тварин української чорно-рябої молочної породи як в абсолютному, так і в відносному обчисленні. У 18-місячному віці ці показники майже не відрізняються між породами, але у тварин української чорно-рябої молочної породи вони найменші, що підтверджується показниками продуктивності.

8. Аналіз контрольного забою бугайців показав, що за основними показниками м’ясної продуктивності тварини української червоно-рябої молочної та датської чорно-рябої порід перевищують аналогів української чорно-рябої молочної породи. Бугай ці української червоно-рябої молочної породи переважають ровесників чорно-рябих порід за забійним виходом на 3,5-4,7%, який складає 54,6%.

9. Хімічний аналіз м’яса підтвердив високу його якість у бугайців української червоно-рябої молочної породи, а саме: в їх м’ясі міститься найбільше протеїну і найменше вологи. Калорійність середньої проби м’яса бугайців цієї породи є найбільшою і дорівнює 9676,7 кДж/кг, найдовшого м’яза спини – 5437,1 кДж/кг.

ПРОПОЗИЦІЇ виробництву

1. Враховуючи досить високу скороспілість, оплату корму, м’ясну продуктивність тварин української червоно-рябої молочної, української чорно-рябої молочної та датської чорно-рябої порід доцільно вирощувати бугайців цих порід для збільшення виробництва яловичини в молочному скотарстві.

2. З економічної точки зору найбільш доцільно вирощувати на м’ясо українських червоно-рябих молочних бугайців, оскільки вони витрачають найменше кормових одиниць, дають більші прирости, краще оплачують корми продукцією, що дає змогу одержувати 110,16 грн. додаткового прибутку в розрахунку на одну голову, порівняно з українськими та датськими чорно-рябими аналогами.

СПИСОК основних РОБІТ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Савчук О.В. М’ясна продуктивність бугайців молочних порід // Вісник аграрної науки. – 2003. – №7. – С.70-71.

2. Савчук О.В. Динаміка росту та розвитку молодняку великої рогатої худоби різних порід // Тваринництво України. – 2003. – №7. – С. 12-14.

3. Савчук О.В. Особливості газоенергетичного обміну у бугайців молочних порід в зимовий та літній періоди // Зб. наук. праць ПДАТА. – Кам’янець-Подільський, 2003. – Вип. 11. – С. 171-172.

4. Савчук О.В. Економічна ефективність вирощування бугайців молочних порід // Наук. вісн. ЛНАВМ ім. С.З. Гжи--цького. – Львів, 2004. – Т. 6 (№2). – Ч. 1. – С. 185-188.

5. Єфіменко М.Я., Савчук О.В. Морфологічні і біохімічні показники крові бугайців молочних порід різного походження // Зб. мат. другої міжвузівської наук.-практ. конф. аспірантів “Сучасна аграрна наука: напрями досліджень, стан і перспективи”. – Вінниця, 2002. – С. 148-149. (автором проведено дослід та аналіз одержаних результатів).

6. Савчук О.В. Динаміка росту молодняку великої рогатої худоби різних порід // Матеріали конференції молодих вчених та аспірантів Інституту розведення і генетики тварин УААН. – Чубинське. – 2003. – С. 49-50.

7. Савчук О.В. Породні особливості перетравності поживних речовин молодняком молочної худоби // Матеріали конференції молодих вчених та аспірантів Інституту розведення і генетики тварин УААН. – Чубинське. – 2004. – С.52-53.

Савчук О.В. Порівняльна оцінка росту, розвитку та м’ясної продуктивності бугайців молочних порід різного походження. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.02.01 – розведення та селекція тварин. – Інститут розведення і генетики тварин УААН, с. Чубинське, 2004.

Дисертацію присвячено порівняльному вивченню закономірностей росту та розвитку молодняку великої рогатої худоби новостворених українських чорно-рябої і червоно-рябої молочних та імпортованої датської чорно-рябої порід при детальній оцінці кількісного і якісного складу м’ясної продуктивності бугайців в умовах одного з провідних племзаводів Поділля України.

Встановлено, що за аналогічних умов годівлі та утримання серед української чорно-рябої молочної, української червоно-рябої молочної та датської чорно-рябої порід на Поділлі найкраще себе проявили при вирощуванні на м’ясо бугайці української червоно-рябої молочної породи, які суттєво переважають своїх ровесників інших порід за інтенсивністю росту, витратами корму на одиницю приросту та забійними і відгодівельними якостями. За живою масою у 18-місячному віці бугайці української червоно-рябої молочної породи переважають вітчизняних чорно-рябих аналогів на 36,5 кг, а датських чорно-рябих – на 21,4 кг. Бугай ці української червоно-рябої молочної породи переважають ровесників вищезгаданої породи за забійним виходом на 4,7%, який дорівнював 54,6%, що дає змогу одержувати 110,16 грн. додаткового прибутку в розрахунку на одну голову.

Ключові слова: бугайці, українська чорно-ряба молочна, українська червоно-ряба молочна, датська чорно-ряба, порода, газообмін, конверсія, прирости живої маси, лінійний ріст, кров, м’ясна продуктивність.

Савчук О.В. Сравнительная оценка роста, развития и мясных качеств бычков молочных пород разного происхождения. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата сельскохозяйственных наук по специальности 06.02.01 – разведение и селекция животных. – Институт разведения и генетики животных УААН, с. Чубинское, 2004.

Диссертация посвящена сравнительному изучению закономерностей роста и развития молодняка крупного рогатого скота вновь созданных украинских черно-пестрой и красно-пестрой молочных и импортной датской черно-пестрой пород при оценке количественного и качественного состава мясной продуктивности бычков в условиях одного из ведущих племзаводов Подолья Украины.

Во все возрастные периоды найвысшей интенсивностью роста отмечаются бычки украинской красно-пестрой молочной породы, которые за живой массой в 18-месячном возрасте превосходят отечественных черно-пестрых аналогов на 36,5 кг (Р>0,95), а датских черно-пестрых – на 21,4 кг. Среднесуточные привесы за период


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Композиційні плазмові покриття на основі порошків валкових чавунів - Автореферат - 27 Стр.
ІНТЕГРАЦІЯ ДИЗАЙНУ І МАРКЕТИНГУ В СУЧАСНІЙ ПРОЕКТНІЙ КУЛЬТУРІ - Автореферат - 30 Стр.
Словотвірне гніздо з вершиною “есть” у російській мові: становлення і сучасний стан - Автореферат - 33 Стр.
МІСТОБУДІВНІ ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ПАРКУВАННЯ ЛЕГКОВИХ ІНДИВІДУАЛЬНИХ АВТОМОБІЛІВ В КРУПНИХ ТА НАЙКРУПНІШИХ МІСТАХ УКРАЇНИ (на прикладі м.Києва) - Автореферат - 24 Стр.
РОЗВИТОК ФЕРМЕРСТВА В УМОВАХ ПОЛІССЯ УКРАЇНИ - Автореферат - 30 Стр.
управління проектами створення модифікацій пасажирських і транспортних літаків в умовах ринкової економіки - Автореферат - 20 Стр.
ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ НАВЧАННЯ ВИЩОЇ МАТЕМАТИКИ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ МАТЕМАТИКИ З ВИКОРИСТАННЯМ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Автореферат - 57 Стр.