У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

СТАНІСЛАВСЬКИЙ ВАЛЕРІЙ ПЕТРОВИЧ

УДК 349.42

ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВИРОЩУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЇ ВИСОКОПРОДУКТИВНОГО НАСІННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

Спеціальність 12.00.06 – земельне право; аграрне право;

екологічне право; природоресурсне право

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Харків – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі аграрного права Національної юридич-ної академії України імені Ярослава Мудрого, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник - доктор юридичних наук, професор Статівка Анатолій Миколайович, Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, професор кафедри аграрного права.

Офіційні опоненти:

- доктор юридичних наук, професор Бобкова Антоніна Григорівна, Донецький національний університет, завідувач кафедри господарського права.

- кандидат юридичних наук, доцент Гуревський Володимир Климентійович, Одеська національна юридична академія, доцент кафедри аграрного, земельного і екологічного права.

Провідна установа – Інститут держави і права імені В.М.Корецького НАН України, відділ проблем аграрного, земельного та екологічного права, м. Київ.

Захист відбудеться 10 березня 2005 р. о 10.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.086.04 у Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого за адресою: 61024, м. Харків, вул. Пушкінська,77.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної юри-дичної академії України імені Ярослава Мудрого за адресою: 61024, м. Харків, вул. Пушкінська, 70.

Автореферат розісланий 7 лютого 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Спасибо-Фатєєва І.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Нині в Україні оновлюється законодавство, все ширше впроваджуються демократичні методи регулювання суспільних відносин, в тому числі й від-носини в галузі насінництва. Підвищення ролі права в регулюванні відно-син, які складаються при вирощуванні високопродуктивного насіння зерно-вих культур, дозволить задовольнити потреби аграрного виробництва у ви-сокопродуктивному насінні, вийти на зовнішній ринок, співпрацювати з зарубіжними партнерами. В сучасних умовах правове регулювання відносин по вирощуванню і реалізації високопродуктивного насіння зер-нових культур дозволить також забезпечити перехід на нову систему насінницької діяльності, яка спричинена завданнями швидкого впровадження у виробництво досягнень вітчизняної селекції по створенню нових високопродуктивних сортів насіння зернових культур.

У зв'язку із зазначеним, актуальності набула проблема щодо необхідності в аналізі особливостей правового регулювання насінництва, у визначенні змісту самого поняття і принципів насінництва, а також в аналізі правових засобів підвищення його ефективності.

В умовах незалежності держави України, окрім незначної кількості окремих публікацій, комплексні дослід-ження з питань правового регулювання вирощування і реалізації високопро-дуктивного насіння зернових культур на рівні дисертацій і монографій не проводилися. Саме наведені обставини й обумовили вибір теми дисертацій-ного дослідження.

Теоретичною базою для вирішення постав-лених задач і формулювання висновків дисертації послужили праці представ-ників вітчизняної і зарубіжної науки різних історичних періодів у галу-зі теорії держави і права, аграрного, цивільного, господарського, земе-льного та інших юридичних наук. Зокрема, йдеться про пра-ці С.С.Алексєєва, В.М.Батуріна, Г.Ю.Бистрова, Ц.В.Бичкової, З.П.Білошкурської, М.І.Брагінського, В.В.Вітрянського, О.В.Дзери, М.Д.Єгорова, Б.В.Єрофєєва, Ю.Г.Жарікова, О.С.Іоффе, І.Ф.Казьміна, М.І.Козиря, В.В.Копейчикова, В.М.Корнієнко, П.Ф.Кулинича, В.П.Левченка, С.М.Лур’є, В.В.Луця, Т.В.Лямцевої, Л.М.Малька, В.К.Мамутова, І.Б.Новицького, О.А.Підопригори, О.О.Погрібного, О.А.Поліводського, М.В.Пухонти, А.О.Пуш-кіна, В.І.Семчика, В.М.Сінельнікової, А.М.Статівки, Н.І.Титової, В.Х.Улюнаєва, В.І. Хропанюка, Г.Ф.Шершеневича, В.С.Щербини, В.З.Янчука та ін.

В дисертаційній роботі використовувалися також праці деяких учених-економістів.

У процесі дослідження використані правові акти Російської Федерації, Казахстану, Киргизстану, ФРН та інших зарубіжних країн.

Інформаційну базу дослідження становили Конституція України, нор-мативні акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міні-стрів України, акти міністерств і відомств, довідкові і періодичні видання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема ди-сертаційного дослідження відповідає основним напрямкам державної політи-ки України в галузі підвищення ефективності сільського господарства в сучасних умовах. Робота виконана відповідно до плану науково-дослідниць-ких робіт кафедри аграрного права Національної юридичної академії Укра-їни імені Ярослава Мудрого у межах державної цільової комплексної програми "Удосконалення господарських відносин в умовах ринкової економіки (еко-номічно-правовий аспект)" (державна реєстрація № 0186.0.070869).

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження поля-гає у комплексному аналізі теоретичних та практичних проблем правового регулювання вирощуван-ня і реалізації високопродуктивного насіння зернових культур суб'єкта-ми насінництва, спрямованого на розвиток однієї з складових теорії аг-рарного права, удосконалення аграрного законодавства, практики його зас-тосування та підвищення ефективності насінницької діяльності.

Для досягнення зазначеної мети були поставлені на вирішення такі основні задачі:

- вивчити та узагальнити загальнотеоретичну, спеціально-юридичну, екологічну літературу, статистичні дані, а також чинне законодавство України щодо правового регулю-вання насінницької діяльності в сучасних умовах, практику його застосування,;

- з'ясувати специфічні юридичні ознаки та сформулювати поняття насінництва;

- визначити порядок здійснення насінництва;

- з'ясувати принципи насінництва в сучасних умовах;

- уточнити суб'єктів по виробництву і реалізації оригінального, елітного, репродукційного насіння зернових культур;

- визначити види й специфіку договорів на реалізацію високопродуктив-ного насіння зернових культур;

- розробити рекомендації з удосконалення законодавства, що регулює суспільні відносини у сфері насінництва, з метою підвищення його ефек-тивності.

Об’єктом дослідження є приписи нормативно-правових актів, що регулюють суспільні відносини, пов’язані з вирощуванням і реалізацією висо-копродуктивного насіння зернових культур, а також відповідне законодавство деяких іноземних країн, практика його застосування.

Предметом дослідження є система правовідносин, що виникають у процесі виробництва, реалізації високо-продуктивного насіння зернових культур.

Методи дослідження. При написанні роботи застосовувались прийняті в юридичній науці методи наукового дослідження, окремі методи і прийоми наукового пізнання.

Порівняльно-правовий метод застосовувався при аналізі окремих положень нормативно-правових актів України і деяких іноземних країн, що регулюють суспільні відносини щодо вирощування і реалізації високопродуктивного насіння зернових культур. За допомогою історико-правового метода дисертантом були досліджені етапи і тенденції розвитку законодавства, що регулювало відносини у сфері насінництва. Системно-функціональний метод застосовувався в процесі дослідження правових засобів підвищення ефективності насінництва і засобів стимулювання цієї діяльності в сукуп-ності та взаємозв'язку. Статистичний метод використовувався при аналізі статистичних даних.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що в дисертації вперше в українській юридичній науці проведено комплексне цілеспря-моване дослідження правового регулювання вирощування і реалізації висо-копродуктивного насіння зернових культур в сучасних умовах.

У результаті проведеного дослідження дисертантом отримані такі на-укові результати:

1. Уперше визначено два основних етапи становлення і розвитку за-конодавства про вирощування і реалізацію високопродуктивного насіння зернових куль-тур в умовах незалежності України: перший - початок 90-х і до середини 2002 років – етап формування засад правового механізму регулювання від-носин щодо вирощування і реалізації високопродуктивного насіння зернових культур. За-кони, прийняті в цей період, характеризуються значним масивом імператив-них норм, за допомогою яких було врегульовано значне коло відносин в га-лузі насінництва; другий - з середини 2002 року - дотепер – період активного удосконалення законодавства, що регулює відносини по гарантовано-му використанню, вирощуванню і реалізації суб'єктами насінництва високо-продуктивного насіння зернових культур, забезпеченню зберігання їхнього агробіорізноманіття, охорони навколишнього середовища.

2. По-новому визначено характерні ознаки насінництва: а) використан-ня вихідного матеріалу (сорту, гібрида насіння), попередньо отриманого від селекції; б) організація державного сортовипробування насіння зерно-вих культур; в) розміщення, зберігання і покращення сортової, посівної і урожайної якості (властивостей) насіння; г) здійснення сортового і по-сівного контролю насіння.

3. Уточнено визначення поняття насінництва – як діяльність суб'єктів по використанню вихідного матеріалу (сорту, гібрида насіння), попе-редньо отриманого від селекції, організації державного сортовипробуван-ня, розмноженню, збереженню, покращенню якості (властивостей) насіння, здійснення за ним сортового і посівного контролю, а також по забезпечен-ню, реалізації і використання насіння в рослинництві.

4. Запропоновано авторське визначення порядку здійснення насінництва як такого, що визначений законами, підзаконними нормативними актами, статутами суб’єктів насінницької діяльності засади, виконання і використання яких є обов'язковими для суб'єктів насінництва.

5. По-новому визначено принципи насінництва: по-перше, оптимального поєднан-ня публічного і приватного інтересу в насінництві; по-друге, раціональ-ного використання і охорони сільськогосподарських угідь в процесі насін-ництва; по-третє, екологічної безпеки і охорони навколишнього середови-ща і здоров'я людини; по-четверте, здійснення незалежного контролю.

6. Обґрунтовано висновок, що специфіка насінництва полягає в тому, що вирощування високопродуктивного насіння зернових культур організовано по принципу вузької спеціалізації і здійснюється по трьохланковій схе-мі, кожній із яких відповідають визначені суб'єкти насінництва, які мають паспорт на виробництво, реалізацію відповідної категорії (оригінального, елітного, репродукційного) насіння зернових культур і які занесені в Державний реєстр виробників насіння.

7. Запропоновано види і специфіку договорів на реалізацію продукції насінницт-ва, зокрема: договір контрактації продукції насінництва; договір купівлі-продажу продукції насінництва; договір поставки продукції насінництва; договір міни.

8. Обґрунтовано низку конкретних пропозицій по удосконаленню зако-нодавства, що регулює суспільні відносини щодо вирощування, реалізації і використання високопродуктивного насіння зернових культур та підвищення його ефективності шляхом прийняття "Положення про насінницькі господарства в Україні", внесення доповнень до Законів України "Про насіння і садивний матеріал", "Про охорону прав на сорти рослин".

Практичне значення одержаних результатів. Результати дослідження дозволяють визначити підходи до вирішення низки теоретичних і практичних проблем, пов'язаних з вирощуванням, реалізацією і використанням високо-продуктивного насіння зернових культур. Сформульовані у дисертаційному дослідженні висновки, положення і пропозиції є певним внеском у теорію аграрного права і можуть бути використані в подальшій нормотворчій діяльності у галузі аграрного та суміжних з ним галузей законодавства з метою заповнення прогалин, а також усунення окремих суперечностей і розбіжностей у сфері правового регулювання аграрних відносин. Деякі по-ложення і висновки, сформульовані в роботі мають дискусійний характер і можуть послужити підставою для подальших наукових досліджень.

Окремі положення та висновки дисертації можуть бути застосовані також при підготовці підручників, навчальних посібників, курсів лекцій з аграрного права, методичних рекомендацій для студентів юридичних, аграрних вищих навчальних закладів, а також при викладанні курсу "Аграрне право України".

Апробація результатів дослідження. Теоретичні висновки, сформульовані в дисертації, обговорювалися на засіданнях кафедри аграрного права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, на конференціях, зокрема: на науково-практичній конференції „Нові Цивільний і Кримінальний кодекси - важливий етап кодифікації законодавства Укра-їни” (м.Івано-Франківськ, 3-4 жовтня 2002 р.); на Всеукраїнській науковій студентській конференції „Екологія та соціальний прогрес” (м.Харків, 12-13 грудня 2002 р.); на науковій конференції молодих учених „Проблеми розвитку юридичної науки у новому столітті” (м.Харків, 25-26 грудня 2002 р.).

Публікації. Основні висновки й теоретичні положення дисертаційної роботи викладено в трьох статтях, які опубліковані в наукових фахових виданнях України, та трьох тезах виступів на наукових конференціях.

Структура і обсяг роботи. Структура роботи обумовлена її предме-том, метою і задачами дослідження, а також логікою і послідовністю роз-криття теми останнього і викладення його результатів. Вона складається зі вступу, двох розділів, які містять у собі сім підрозділів, висновків та списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації становить 192 сторінки, в тому числі, основного тексту 171 сторінки. Загальна кількість використаних джерел - 236 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми, визначається ступінь дослідження проблеми, її наукова і юридична значущість, головна мета і задачі дисертаційної роботи, наукова новизна та її практичне значення, формулюються основні положення, що виносяться на захист, і одер-жані висновки, вказуються ступінь апробації результатів дослідження, на-явність публікацій за темою дисертації та структура дисертації.

Розділ перший „Загальна характеристика правового регулювання вирощування високопродуктивного насіння зернових культур” складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 1.1. „З історії виникнення та розвитку законодавства по вирощуванню високопродуктивного насіння зернових культур” відзначається, що відносини в сфері вирощування високопродуктивного насіння сільськогосподарських культур, у тому числі зернових, виникли ще в середині XIX століття. Однак царський уряд через Департамент сільського господарства організував інспекції сільського гос-подарства, безпосередніми представниками якого були інспектори, наділені функціями контролю. Вони визначали навчальні і зразкові сільськогосподар-ські установи, на які покладалися завдання з випробування насіння. До них належали дослідні станції та дослідні поля. Таким чином, було закладено тільки організаційні основи для вирощування високосортного насіння зернових культур. В цей період правові засоби регулювання насінництва були відсутні.

Подальший розвиток відносини з вирощування високопродуктивного насіння сортів сільськогосподарських культур одержали після жовтневого перевороту. Аналіз документальної бази регулювання насінництва в радянську добу, свідчить про те, що в основі цього регулювання були партійні директиви та нормативні акти уряду, які, як правило, документально забезпе-чувалися постановами партії й уряду. В зазначений період прийняттю законів, як найбільш опрацьованій і авторитетній формі правового регулювання суспільних відносин, у тому числі відносин по насінництву, не надавалося важливого значення.

Після проголошення Україною незалежності розвиток законодавства по вирощуванню і реалізації високопродуктивного насіння зернових культур пройшов декілька етапів. Так, на першому етапі розвитку законодавства про насінництво, починаючи з початку 90-х років і до середини 2002 р., були сформовані засади правового механізму регулювання відносин по вирощуванню і реалізації високопро-дуктивного насіння зернових культур в Україні. Закони, прийняті в цей період характеризуються значним масивом імперативних норм, що регулюють відносини в сфері насінництва.

З прийняттям Верховною Радою України 26 грудня 2002 р. Закону Укра-їни "Про насіння і садивний матеріал" було покладено початок другому етапу розвитку законодавства по вирощуванню і реалізації високопродуктивного насіння зерно-вих культур, що триває дотепер. Норми прийнятих у цей період спеціаль-них законів України "Про насіння і садивний матеріал", "Про карантин рос-лин" (у новій редакції) і підзаконних актів регулюють відносини по гарантованому використанню, виробництву і реалізації суб'єктами насінницт-ва високопродуктивного насіння зернових культур, забезпеченню зберігання їх агробіорізноманітності, охорони навколишнього середовища. Намітилась тенденція щодо посилення публічно-правового регулювання насінництва. Це дає підставу зробити висновок про наявність специфічного інституту правового регулювання насінництва в системі аграрного права України.

У підрозділі 1.2. "Поняття та принципи насінництва" автор відзна-чає, що в аграрному законодавстві використовується термін "на-сінництво", однак зміст визначення даного поняття не розкриває в точно-сті його сутності. Все це ускладнює розуміння відносин у насінництві і ускладнює адекватне правове регулювання. Це потребує чіткого визначен-ня поняття "насінництво", його основних ознак. Дисертантом проаналізова-ні окремі наукові підходи щодо цього. Виділено характерні ознаки насінни-цтва, а саме: використання вихідного матеріалу (сорту насіння), поперед-ньо отриманого від селекції; організація державного сортовипробування насіння зернових культур; розмноження, зберігання і поліпшення сортових, посівних і врожайних якостей (властивостей) насіння; здійснення сортового і посівного контролю насіння.

Наведені ознаки дозволили автору сформулювати поняття насінництва - як діяльність суб'єктів по використанню вихідного матеріалу (сортів насіння), попередньо отриманого від селекції, по організації державного сортовипробування, розмноження, зберігання, поліпшення якості (властивостей) насіння, здійснення за ним сортового і посівного контролю, а також по забезпеченню виробництва, реалізації і використання насіння у рослинництві. Із запропонованого поняття насінництва виключене розсадництво, так як це закріплено в ст. 1 Закону України "Про насіння і садивний ма-теріал", оскільки до насінництва та до розсадництва відносяться різні об'єкти. Наявність різного об'єкта в насінництві і розсадництві вказує на їхню відмінність, тому розсадництво не можна ототожнювати з насінництвом. Автор вважає, що у зв'язку з цим у ст. 1 Закону "Про насіння і садивний матеріал" запропоноване поняття насінництва доцільно закріпити окремо від однорівневого поняття "розсадництво". Такий підхід буде свідчити про межі правового впливу на об’єкти відносин у розглянутій сфері, досягнення ясно-сті, чіткості і лаконічності норм.

Дисертант робить висновок про те, що порядок здійснення насінництва варто розглядати як визначені законами, підзаконними актами, статутами засади, дотримання і використання яких є обов'язковим для суб'єктів насінництва. Стверджується, що насінництво здійснюється на та-ких засадах: оптимального поєднання публічних і приватних інтересів у насінництві; раціонального використання та охорони сільськогосподарських угідь у процесі насінництва; екологічної безпеки й охорони навколишнього природного середовища і здоров'я людини; здійснення незалежного контролю в насінництві.

У підрозділі 1.3. "Суб'єкти насінництва" зазначається, що аналіз окре-мих положень Законів України "Про насіння і садивний матеріал", "Про охо-рону прав на сорти рослин", а також "Положення про Державний реєстр ви-робників насіння і садивного матеріалу" свідчить про специфіку насінни-цтва. Така специфіка полягає в тому, що насінництво зернових культур організовано за принципом вузької спеціалізації і здійснюється по трьохланковій схемі, кожній з яких відповідають визначені суб'єкти насінництва, що мають паспорт, ліцензію на виробництво і реалізацію відповідної категорії (оригінального, елітного, репродукційного) насіння зернових
культур.

Суб'єктами насінництва по виробництву і реалізації оригінального і елітного насіння за результатами атестації, проведеної спеціально упов-новаженими центральними органами виконавчої влади з питань аграрної полі-тики України, що одержали паспорт на виробництво і реалізацію такої ка-тегорії насіння і занесеними в Державний реєстр виробників насіння, є юридичні особи у формі товариств і установ Української академії аграр-них наук, Національної академії наук України, а також установ, що діють у системі вищої професійної освіти.

Суб'єктами насінництва по виробництву і реалізації репродукційного насіння за результатами атестації, проведеної спеціально уповноваженими органами виконавчої влади з питань аграрної політики Автономної Респуб-ліки Крим і областей, що одержали паспорт на виробництво і реалізацію такої категорії насіння і занесеними до Державного реєстру виробників насіння, є юридичні особи у формі спеціалізованих насінницьких господарств, сільськогосподарських підприємств (фермерські господарства, сільськогосподарські виробничі кооперативи, сільськогосподарські товариства з обмеженою відповідальністю, сільськогосподарські приватно-орендні підприємства та ін.), а також громадяни, що ведуть особисте селянське господарство.

Загальним для всіх суб'єктів насінництва є, по-перше, їхня діяльність пов'язана з виробництвом і реалізацією високопродуктивного насіння зернових культур; по-друге, їхня діяльність регламентована приписами законів України "Про насіння і садивний матеріал", "Про охорону прав на сорти рослин", підзаконних актів: накази Міністерства аграрної політики України "Про порядок проведення атестації суб'єктів господарювання на право виробництва і реалізацію насіння і садивного матеріалу"; "Про Положення про Державний реєстр виробників насіння і са-дивного матеріалу".

Обґрунтовано доцільність, розробити Міністерством аграр-ної політики України, а постановою Кабінету Міністрів України затвердити "Положення про насінницькі господарства України".

Розділ другий "Види договорів на вирощування і реалізацію високо-продуктивного насіння зернових культур" складається з чотирьох підроз-ділів.

У підрозділі 2.1. "Огляд літератури стосовно видів договорів на ви-рощування і реалізацію високопродуктивного насіння зернових культур" здійснено огляд та аналіз наукової юридичної літератури українських та іноземних авторів стосовно системи та видів договорів на вирощування й реалізацію високопродуктивного насіння зернових культур.

На думку автора, система договорів на вирощування і реалізацію про-дукції насінництва обумовлена специфікою суспільних відносин, що скла-даються в насінництві. По-перше, об'єктом по договорам є особлива про-дукція, що характеризується: недопущенням заміни сортової чистоти і зміни посівних якостей, кондицій насіння; особливими умовами зберігання, транспортування; проведенням необхідної хімічної обробки після її одержання. По-друге, особливість правовідносин у цій сфері виявляється в ціноутворенні на неї. Така особливість обумовлена тим, що ціни на категорії насіння зернових культур (оригінальне, елітне, репродукційне) в залежності від їх видів - озима (ярова) пшениця, жито, ячмінь встановлюються не тіль-ки від попиту і пропозиції, часу року, місця реалізації, але й у визна-чених випадках – від встановлених державою закупівельних цін. По-третє, відносини по реалізації високопродуктивного насіння регулюються значним масивом нормативних актів, що відносяться до різних галузей права. То-му у визначенні видів договорів на реалізацію високопродуктивного насін-ня зернових культур варто враховувати такі особливості: об'єктом зобов'я-зань за договором є специфічний товар (продукція) - категорія (оригі-нальне, елітне, репродукційне) і вид насіння, занесених до Державного реєстру сортів рослин; сторонами такого договору виступають суб'єкти насінництва - виробник високопродуктивних сортів насіння зернових культур, що має паспорт на виробництво і реалізацію визначеної категорії насіння і занесений до Державного реєстру виробників насіння, споживач – аграрний товаровиробник (фізична, юридична особа); специфіка договір-них відносин закріплена в ряді нормативних актів, що відносяться до різ-них галузей права.

Зазначені особливості договорів на вирощування і реалізацію продукції насінництва дають підстави для виділення їх в окрему групу, систему. До цієї групи можна віднести цілу низку договорів, що мають різну правову природу, різних суб'єктів і об'єкти насінництва.

На підставі аналізу наукової юридичної літератури, законодавства та практику його застосування автор пропонує таку систему договорів на вирощування й реалізацію продукції насінництва: договір купівлі-продажу; договір поставки; договір контрактації; договір міни.

Сторони мають право обрати будь-яку договірну форму в залежності від обставин, що складаються. При цьому кожний вид договору вимагає вклю-чення у зміст сукупності тих умов, по яким сторони дійшли згоди при ук-ладенні договорів, а також їхніх прав і обов'язків з урахуванням імпера-тивних приписів спеціального законодавства, що регулює відносини в насін-ництві.

У підрозділі 2.2. "Договір контрактації продукції насінництва" дисертант зазначає, що при укладенні конкретного договору контрактації продукції насінництва варто виходити з єдності умов договору, прав і обов'язків так, щоб вони юридично належним чином здійснювалися сторонами договору.

Основне призначення договору контрактації високопродуктивного сор-тового насіння як правової форми, що опосередковує економічні господар-ські відносини виробників і споживачів високопродуктивних сортів насін-ня, полягає в тому, щоб шляхом конкретизації умов, прав і обов'язків сторін забезпечити ефективне використання сільськогосподарськими товаровиробниками високопродуктивного насіння зернових культур в аграрному виробництві.

Аналіз окремих положень, що стосуються укладення договору контрак-тації продукції насінництва, указує на його особливості, зокрема: а) об'єктом такого договору є насіння визначеної категорії (оригінального, елітного, репродукційного) високопродуктивних сортів конкретних зернових культур. При цьому показники сортових і посівних властивостей повинні відповідати міждержавним або державним стандартам по кожній сільськогос-подарській культурі; б) предметом договору контрактації виступають від-носини по реалізації сортів зернових культур; в) продавцем відповідно до такого договору виступає тільки виробник насінницької продукції як суб’єкт насінництва; г) покупцем згідно договору є державний ор-ган або уповноважена ним юридична особа публічного права, а також юри-дичні особи приватного права - аграрні товаровиробники; д) у договорі може передбачатися надання контрактантом допомоги виробнику насінниць-кої продукції.

У підрозділі 2.3. „Договір купівлі-продажу і договір поставки продук-ції насінництва” відзначається, що під оптовою торгівлею високопродук-тивним насінням зернових культур варто розуміти діяльність суб’єкта насін-ництва (продавця) по реалізації насіння визначеної категорії високопро-дуктивних сортів конкретних зернових культур (продукції) середніми або великими партіями (тобто значної кількості або ваги) іншим суб'єктам господарювання, що використовують дану продукцію (товар) для задоволення своїх виробничих потреб. Автор стверджує, що договір поставки є різнови-дом договору купівлі-продажу. Тому умови договору купівлі-продажу і поставки збігаються.

Специфіка договору поставки продукції насінництва полягає в тому, що він спрямований на задоволення виробничих потреб сільськогосподарсь-ких підприємств, пов'язаних із посівом насіння зернових культур. Сторонами такого договору можуть бути з одного боку - суб'єкт насінництва (продавець), а з іншого боку - тільки суб'єкти господарювання - сільськогоспо-дарські підприємства (споживач), що укладають договори з метою реаліза-ції своїх статутних завдань.

Доцільно зафіксувати в договорі купівлі-продажу і поставки положення, згідно з яким покупець зобов'язується здійснювати перевірку якості переданого йому продавцем (постачальником) високопродуктивного насіння зернових культур відповідно до вимог нормативної документації щодо стан-дартів насіння конкретного виду зернової культури із залученням фахів-ців.

Реалізація високопродуктивного насіння зернових культур за догово-ром поставки і купівлі-продажу має особливу специфіку, їх укладення і виконання регулюються значним масивом нормативних актів. У зв'язку з цим доцільно викласти ч. 1 ст. 18 Закону України "Про насіння і садивний ма-теріал" у такій редакції: "насіння вводиться в обіг суб'єктами насінницт-ва, яким надане право займатися виробництвом, реалізацією на договірних засадах після їхнього визнання державними органами управління і контро-лю в насінництві, що підтверджується відповідними документами встанов-леного зразку".

У підрозділі 2.4. "Договір міни" автор наголошує, що кожна із сто-рін по договору міни високопродуктивного насіння зернових культур на ін-шу продукцію, за загальним правилом, повинна бути тільки власником об-мінюваного товару (продукції), володіти речовим правом, що включає право-мочність по розпорядженню відповідною продукцією насінництва.

Сторонами міни високопродуктивного насіння зернових культур на ін-шу продукцію можуть бути юридичні і фізичні особи, що відповідно до За-кону України "Про насіння і садивний матеріал" є суб'єктами насінництва (ст.ст. 3, 14), а також держава в особі уповноважених органів виконавчої влади.

Предметом договору міни високопродуктивного насіння зернових куль-тур на іншу продукцію є відносини по здійсненню кожною із сторін визна-чених дій по передачі у власність іншій стороні обмінюва-ної продукції насінництва.

Об'єктом за договором міни є обмінювана продукція - високопродуктив-не насіння визначеної категорії конкретного сорту зернових культур.

У дисертації відзначається, що при правовій регламентації реаліза-ції продукції за договором міни необхідно виходити з балансу інтересів як суб'єктів насінництва й аграрних товаровиробників, так і держави, що полягають у необхідності надходження відповідних податків і обов'язкових платежів. У зв'язку з цим доцільно закріпити в ЦК України норму, від-повідно до якої сторони за договором міни зобов'язані визначити ціну продукції переданої іншій стороні.

Висновки

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення науко-вого завдання, що полягає у виявленні особливостей та закономірностей правового регулювання відносин у сфері насінництва в сучасних умовах.

Головними науковими і практичними результатами роботи, досягнутими автором у процесі дисертаційного дослідження, є такі:

1. Відповідно до основних етапів становлення і розвитку законодавства щодо вирощування і реалізації високопродуктивного насіння зернових культур в умовах незалежності України слід визначити два етапи. Перший – початок 90-х років і до середини 2002 р. - етап формування засад правового механізму регулювання відносин по вирощуванню і реалізації високопродуктивного насін-ня зернових культур. Закони, прийняті в цей період, характеризуються знач-ним масивом імперативних норм, що регулюють відносини в сфері насінництва. Другий - з середини 2002 р. - дотепер - період активного розвитку законодавства про насін-ництво. Норми прийнятих у цей період спеціальних законів і підзаконних актів регулюють відносини по гарантованому використанню, виробництву і реалізації суб'єктами насінництва високопродуктивного насіння зернових культур, це дає підставу зробити висновок про наявність специфічного ін-ституту правового регулювання насінництва в системі аграрного права Укра-їни.

2. Ознаками насінництва є: використання вихідного матеріалу (сорту насіння), попередньо отриманого від селекції; організація державного сортовипробування насіння зернових культур; розмноження, зберігання і поліпшення сортових, посівних і врожайних якостей (властивостей) насіння; здійснення сортового і посівного контролю насіння.

3. Насінництво - це діяльність суб'єктів по використанню вихідного матеріалу (сортів насіння), поперед-ньо отриманого від селекції, по організації державного сортовипробування, розмноженню, зберіганню, поліпшенню якості (властивостей) насіння здійсненню за ним сортового і посівного контролю, а також по забезпеченню виробництва, реалізації і використання насіння у рослинництві.

4. Порядок здіснення насінництва варто розглядати як визначені законами, підзаконними актами, статутами засади, дотримання і використання яких є обов'язковими для суб'єктів насінництва.

5. Насінництво здійснюється на таких засадах: оптимального поєднання публічних і приватних інтересів у насінництві; раціонально-го використання та охорони сільськогосподарських угідь в процесі насінни-цтва; екологічної безпеки та охорони навколишнього природного середовища і здоров'я людини; здійснення незалежного контролю в насінництві.

6. Специфіка насінництва полягає в тому, що вирощування високопродуктивного насіння зернових культур організоване за принципом вузької спеціалізації і здійснюється по трьохланковій схемі, кожній із яких відповідають визначені суб'єкти насінництва, що мають паспорт на виробництво і реалізацію відповідної категорії (оригінального, елітного, репродукційного) насіння зернових культур і які занесені в Державний реєстр виробників насіння.

7. Система договорів на реалізацію продукції насінництва зумовлена специфікою суспільних відносин, що складаються у насінництві. По-перше, об'єктом зобов'язань по договорам є особлива продукція - це насіння визначеної категорії високопродуктивних сортів конкретної зерно-вої культури, що характеризується: а) недопущенням заміни сортової чис-тоти і зміною посівних якостей, кондицій насіння; б) особливими умовами зберігання, транспортування; в) проведенням необхідної апробації і хімічного опрацювання після її одержання. По-друге, особливість правовід-носин у цій сфері виявляється в ціноутворенні на продукцію.

8. Види договорів на реалізацію продукції насінництва
доцільно представити таким чином: договір купівлі-продажу; договір поставки; договір контрактації продукції насінництва; договір міни.

9. Подальший розвиток законодавства, що регулює суспільні відносини в сфері вирощування, реалізації й використання високопродуктивного насіння зернових культур, підвищення його ефективності доцільно здійснювати шляхом прийняття "Положення про насінницькі господарства в Україні", внесення доповнень до Законів України "Про насін-ня і садивний матеріал", "Про охорону прав на сорти рослин" та ін.

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ ОПУБЛІКОВАНІ ТАКІ РОБОТИ

1. Станіславський В. Правові питання насінницької діяльності в Україні: окремі проблеми // Право України. – 2003. – № 3. – С. 113-116.

2. Станиславский В. Об усилении публично-правового регулирования семеноводства в Украине // Підприємництво, господарство і право. – 2003. – № 4. – С. 89-90.

3. Станіславський В. Розвиток законодавства щодо вирощування зернових культур // Право України. – 2004. – № 4. – С. 138-141.

4. Станиславский В.П. О договорах на выращивание высокопродуктивных семян в новом Гражданском кодексе Украины // Нові Цивільний і Кримінальний кодекси – важливий етап кодифікації законодавства України: Науково-практична конференція, присвячена 10-ій річниці заснування юридичного інституту Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. – Івано-Франківськ, 2002. – С. 138-141.

5. Станиславский В.П. Об охране окружающей природной среды в процессе выращивания высокопродуктивных зерновых культур // Вісник ХІСП: Екологія, техногенна безпека і соціальний прогрес. – Харків, 2003. – Вип. 1-2 (3-4). – С. 47-50.

6. Станіславський В.П. Правові проблеми розвитку насінницької діяльності в Україні // Проблеми розвитку юридичної науки у новому столітті: Тези наукових доповідей та повідомлень учасників наукової конференції молодих учених (м.Харків, 25-26 грудня 2002 р.). – Харків, 2003. – С. 129-130.

АНОТАЦІЇ

Станіславський В.П. Правове регулювання вирощування і реалізації високопродуктивного насіння зернових культур. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.06. – земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право. – Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого. Харків, 2004.

Дисертація є комплексним дослідженням проблем правового регулювання вирощування і реалізації високопродуктивного насіння зернових культур в сучасних умовах. В роботі виділено ознаки та сформульовано поняття насінництва. Обґрунтовані засади його здійснення.

Аналізуються суб'єкти насінництва, види договорів на вирощування і реалізацію високопродуктивного насіння зернових культур. Висловлені про-позиції щодо удосконалення законодавства України, що регулює відносини у сфері вирощування, реалізації високопродуктивного насіння зернових культур та підвищення його ефективності.

Ключові слова: насінництво, засади насінництва, суб’єкти насінництва, договори на вирощування і реалізацію високопродуктивного насіння зернових культур.

Станиславский В.П. Правовое регулирование выращивания и реализации высокопродуктивных семян зерновых культур. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.06. – земельное право; аграрное право; экологическое право; природоресурсовое право. – Национальная юридическая академия Украины имени Ярослава Мудрого. Харьков, 2004.

Диссертация является комплексным исследованием проблем правового регулирования и реализации высокопродуктивных семян зерновых культур в современных условиях.

В работе определены признаки семеноводства, а именно: использование исходного материала (сортов семян), предварительно полученного от селекции; организация государственного сортоиспытания семян зерновых культур; размножение, сохранение и улучшение сортовых, посевных и урожайных качеств семян; осуществление сортового и посевного контроля семян.

Сформулировано понятие семеноводства. Семеноводство – это деятельность субъектов семеноводства по использованию исходного материала (сорта, гибрида семян), предварительно полученного от селекции, по организации государственного сортоиспытания, размножению, сохранению, улучшению качества (свойств) семян, осуществлению за ним сортового и посевного контроля, а также по обеспечению производства, реализации и использованию семян в растениеводстве.

Определён порядок осуществления семеноводства как закрепленные законами, подзаконными актами, уставами начала, соблюдение и использование которых являются обязательными для субъектов семеноводства. Семеноводство осуществляется на таких началах: оптимального сочетания публичных и частных интересов в семеноводстве; рационального использования и охраны сельскохозяйственных угодий в процессе семеноводства; экологической безопасности и охраны окружающей природной среды и здоровья человека; осуществление независимого контроля в семеноводстве.

Специфика семеноводства заключается в том, что выращивание высоко-продуктивных семян зерновых культур организовано по принципу узкой специализации и осуществляется по трехзвенной схеме, каждой из которой соответствуют определенные субъекты семеноводства, имеющие паспорт на производство и реализацию соответствующей категории (оригинальных, элитных, репродукционных) семян зерновых культур, и занесенные в Государственный реестр производителей семян.

Исследуется система договоров по реализации продукции семеноводства, которая обусловлена спецификой общественных отношений, складывающихся в семеноводстве. Объектом обязательств по договорам является особенная продукция - это семена определенной категории высокопродуктивных сортов конкретной зерновой культуры, характеризующиеся недопущением замены сортовой чистоты и замены посевных качеств (кондиций) семян, особенными условиями хранения, транспортировки, проведением необходимой химической обработки после ее получения. Определено, что виды договоров на ре-ализацию продукции семеноводства целесообразно представить таким образом: договор купли продажи; поставки; контрактации; мены.

Изложены предложения по совершенствованию действующего законодательства Украины, регулирующего отношения в сфере выращивания, реализации и использования высокопродуктивных семян зерновых культур и повышению его эффективности.

Ключевые слова: семеноводство, принципы семеноводства, субъекты семеноводства, договоры на выращивание высокопродуктивных семян зерновых культур.

Stanislavskiy V. P. Legal regulation of growing and selling of highly productive seeds of grain cultures. – Manuscript.

Dissertation for scientific degree of candidate of legal sciences, speciality 12.00.06 – land law; agricultural law; environmental law; law of natural resources. – Yaroslav the Wise National law academy of Ukraine. Kharkiv, 2004.

The dissertation is a complex research of the problems of legal regulation of growing and selling of highly productive seeds of grain cultures in modern conditions.

The author defines signs and concept of seed growing and justifies its principles.

The subjects of seed growing are analyzed, together with types of agreements on growing and selling of highly productive seeds of grain cultures. The proposals concerning improvement of legislation of Ukraine, which regulates relations in the field of growing, selling and usage of highly productive seeds of grain cultures and increasing its productivity are formed.

Key words: seed growing, principles of seed growing, subjects of seed growing, agreements on growing and selling of highly productive seeds of grain cultures.

Відповідальна за випуск

кандидат юрид. наук, доцент

Туєва О. М.

Підписано до друку __.__. 2005. Формат 60х90 1/16.

Папір офсетний. Віддрукована на ризографі.

Ум. друк. арк. 0.8. Обл. – вид. арк. 0.8. Тираж 100. Зам. №__

 

Друкарня Національної юридичної академії України

Імені Ярослава Мудрого

61024, вул. Пушкінська, 77






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ М. МІХНОВСЬКОГО - Автореферат - 25 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВУ ПОСТТРАВМАТИЧНИХ СТРЕСОВИХ РОЗЛАДІВ У ПРАЦІВНИКІВ ПОЖЕЖНО-РЯТУВАЛЬНИХ ПІДРОЗДІЛІВ МНС УКРАЇНИ - Автореферат - 26 Стр.
ЗАГАРТУВАННЯ В ФІЗКУЛЬТУРНО–ОЗДОРОВЧІЙ РОБОТІ З МОЛОДШИМИ ШКОЛЯРАМИ - Автореферат - 24 Стр.
РОЗВИТОК МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ЗА КОНЦЕПЦІЄЮ МАРКЕТИНГУ - Автореферат - 25 Стр.
Банки на ринку корпоративних цінних паперів в Україні - Автореферат - 28 Стр.
ФУНКЦІОНАЛЬНА АКТИВНІСТЬ ІМУНОКОМПЕТЕНТНИХ КЛІТИН ЗДОРОВИХ ТА ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ СЕЧОСТАТЕВИЙ ХЛАМІДІОЗ В УМОВАХ ІМУНОТРОПНОГО ВПЛИВУ IN VITRO - Автореферат - 28 Стр.
РОЗВИТОК ТЕОРЕТИЧНИХ ОСНОВ РОЗРАХУНКУ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ КОНСТРУКЦІЇ АЕРАЦІЙНОГО ЖИВИЛЬНИКА ДЛЯ ІНЖЕКЦІЙНИХ СИСТЕМ ОБРОБКИ МЕТАЛУРГІЙНИХ РОЗПЛАВІВ - Автореферат - 19 Стр.